Suomen suurin matkablogiyhteisö

Ulkosuomalaisella on ensimmäisen maailman ongelma

IMG_3969

Olen viime aikoina häiriintynyt enenevissä määrin eräästä asiasta. Asia ei ole maailmaa mullistava, mutta se harmittaa päivittäin – etenkin viikonloppuisin. Tämä asia liittyy sanomalehtiin.

En tiedä miten teillä muilla ulkomailla oleskelevilla on asian laita, mutta tällä hetkellä en ymmärä asuinmaani kieltä ja siten sanomalehtien lukeminen on todella hankalaa. En tiedä mitään parempaa kuin se, että saan viikonloppuisin herätä ja lueskella sanomalehteä aamupalan kanssa, kiireettä (noh, tähän saattaa pian tulla muutos). Milloinkaan muulloin tämä ei minua haittaa, kuin aamuisin.

Vietän luonnollisesti paljon aikaa päivisin joko tietokoneen tai puhelimen kimpussa. Eikä siinä mitään, olen siihen tottunut ja osaan painaa virtanappia kun sen aika tulee. Mutta aamulla olisi kiva istua alas tuoreen sanomalehden kanssa ja lukea uutiset ilman ruutua. Jos saksaa osaisin paremmin, voisin käydä hakemassa lehden naapurikioskista. Mutta tällä hetkellä saksaksi lukeminen ei ole millään tapaa rentouttavaa ja koska ymmärrän hyvällä tuurilla noin joka 25. sanan, ei se ole myöskään hauskaa. Luen sanomalehtiä rentoutuakseni ja saksan kielen tavaaminen ja kääntäminen ei vastaa mielikuvaani rentouttavasta lukuhetkestä. Toisin se oli ennen. Lontoossa oli ihana juosta sunnuntai-aamuisin naapurikauppaan hakemaan sanomalehden muhkea sunnuntainumero, Taipeissakin naapurista sai Taipei Timesin englanniksi. Näitä aikoja kaipaan.

On minulla kotona lehtiä niin englanniksi kuin suomeksikin, mutta ne ovat kuitenkin niin eri asia. En malta säästää niitä koskaan aamuiksi, ja nekin on aika nopeasti luettu.

Kaikista parhain sanomalehtimuisto on Kuopiosta, vanhempieni luota. Tähän sisältyy aamupala, Hesari ja Savon Sanomat. On ihana herätä aamuisin, kun tietää että lehti on kauimmillaankin postilaatikossa ja siten heti saatavilla. Savon Sanomista pystyi hyvin lukemaan lähiseudun uutiset: oli hyvä pysyä kartalla kotiseudun asioista, niistä tärkeistä sekä vähemmän tärkeistä. Milloin oli kissa puussa Suonenjoella, joskus uutiset kohdentuivat valituksiin, jotka puolestaan kohdentuivat johonkin Kuopion alueelle rakennettavaan uudisrakennukseen (joka pirulainen vie jonkun järvimaisemat). Hesarissa pidin etenkin sunnutainumeroista ja kuukausiliitteistä. Molemmilla oli (ja on) puolensa! Jos asuisin Suomessa, uskoisin tilaavani sanomalehteä.

Voisin toki tilata molempien lehtien nettiversiot ja lukea aamuisin lehdet padilta, mutta minä kun pidän lehden tuoksusta ja siitä ruuduttomuudesta. Olo on jotenkin rauhallisempi, kun voi olla hetken erossa elektroniikasta – ongelma on ja pysyy.

Ajatuksia?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Anu / Matkakuume tiistai, 21 kesäkuun, 2016 at 10:21

  Samaa mieltä. Lehteä on niin paljon kivempi lukea, kun se on paperisena nenän edessä. Olen huomannut, että verkkolehtiä lukiessani hypin lauseita yli ja kiirehdin, mutta oikean sanomalehden edessä sitä oikeasti rauhoittuu. Mulle tulee tällä hetkellä Hesari ja Kauppalehti digiversiona, mutta oon päättänyt, että syksyllä mun hollanti on jo sen verran sujuvaa, että voin tilata jonkun paikallisen lehden kotiinkannettuna. 🙂

  • Reply lena / london and beyond tiistai, 21 kesäkuun, 2016 at 13:33

   Oi, mitenkähän mun saksan käy. 😀 Oon kyllä menossa heti babyn syntymän jälkeen takaisin kursseille kuin se vain on suinkin mahdollista, mutta ei tuolla 2x viikossa opiskelulla tunnin kerrallaan kauheasti opi. Mutta yritetään kuitenkin, pakko jatkaa opintoja ettei ihan ummikkona tarvitse elellä. Voisin aloittaa vaikka siitä sanomalehden selaamisesta 😀 Mua vähän polttelisi tuo Hesari ja toki myös Kauppalehti, mutta vielä mietinnässä…

 • Reply Leena maanantai, 20 kesäkuun, 2016 at 19:06

  Ehdottomasti näin.
  Kun pääsen Suomeen ja istun aikaisin aamulla pöydän ääreen tuore Hesari nenän alla…
  Ongelma ei minulle ole paikallisen kielen osaamattomuus (saksa), mutta meidän matkatöiden takia emme voi tilata lehteä, koska se ei mahdu postilaatikkoon. Saksassa postilaatikko on Briefkasten (kirjelaatikko!). Voisi sen hakea ja haekin, mutta eihän se ole yhtään sama kuin yöpuvussa tuulikaapista lehden noutaminen.
  Tietokoneella luettuna jutut samoja mutta….

  • Reply lena / london and beyond tiistai, 21 kesäkuun, 2016 at 13:30

   Tuo kuuluu myös omiin rituaaleihin, tuore sanomalehti aina ensimmäisenä aamuna nenän alla ehdottomasti! Ahh sitä hetkeä! Lehden voi hakea tosiaan joko postiluukusta tai sieltä kioskilta, mutta onhan siinä etunsa että sen voi tosiaan vaikka yöpuvussa noutaa. Kuitenkin kioskireissua varten pitää pukeutua edes vähän 😉

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.