Kuinka suojautua internetin vaaroilta (+arvonta)

*yhteistyössä F-Secure

Tänään jaan ajatuksia ja tietoa erittäin tärkeästä asiasta, nimittäin netinkäytöstä ja tietoturvasta. Liikun blogissani yleensä melko kevyiden aiheiden parissa, mutta koska tietoturva ja siihen kuuluvat riskit ovat osa arkea niin Suomessa kuin ulkomaillakin ja ajankohtaisia etenkin meille paljon liikkuville, käsittelen tietoturva-asiaa kokonaisen artikkelin verran.

Tietoturvariskit kotona ja matkoilla

IMG_1650

Langattomia verkkoja on tullut hyödynnettyä vaikka missä

Matkustaessa ennakoin usein riskejä, kotona niitä ei edes ajattele. Fyysisiä riskejä, etenkin potentiaalisia ryöstönpaikkoja, tulee mietittyä jonkin verran uudessa kohteessa, kuten myös liikenteen vaaroja. Kotona kaikki on puolestaan liiankin tuttua miettiäkseni kauhuskenaarioita ja niiden todennäköisyyksiä. Niin sanotut näkymättömat riskit kuten tietoturvariskit ovat kuuluneet sinne vähemmän ajatuksia herättäneeseen riskiryhmään.

Minulla on tällä hetkellä käytössäni yhteistyön tiimoilta F-Securen SAFE, joka tarjoaa turvaa internetin uhkia vastaan, kotona ja reissussa. Vanha sanonta pitää paikkansa: tieto lisää tuskaa. Kun opin tietoturvasta enemmän, ymmärsin huolimattomuuteni netissä.

Olen aina mielessäni ajatellut ja ääneen turuilla ja toreilla huudellutkin, että ”jos joku haluaa liikkeitäni netissä seurata, niin siitä vaan, ei nettikäyttäytimiseni niin mielenkiintoista ole”.

Tässä kohtaa mennään metsään ja vauhdilla.

Ei nettiselailuni varmasti kovin mielenkiintoista olekaan, ei sillä. Lukemani blogit, iltapäivälehdet, lomakohteiden uima-allasvertailut ja kynsilakka-analyysit tuskin sinällään kiinnostavat ketään. Mutta siihen kun liittyy paljon muutakin. Esimerkiksi reissun päällä ollessani kirjaudun usein langattomiin verkkoihin, joiden avulla käytän verkkopankkia. Langattomat verkot ovat juuri niitä vaaranpaikkoja, joissa nettisurffaajan pitäisi olla varovainen. Etenkin kodin ulkopuolella nettiä käyttävän (eli usein juurikin matkailijan) kannalta langattomat verkot ovat yksi suurimmista tietoturvariskeistä, ja niihin on erittäin helppo sijoittaa erilaisia vakoiluohjelmia. Nettikaupoissa piilee myös oma riskinsä, ajatuksia aiheesta tuonnempana.

F-Secure SAFE suojaa sinua ja perhettäsi netin vaaroilta

IMG_6077

Käytössäni oleva kotimaisen F-Securen SAFE on tuote, joka suojaa elektroniset laitteesi potentiaalisilta hakkereilta ja viruksilta. Se myös huolehtii yksityisyydestäsi internetissä surffaillessasi: voit selata nettiä, tehdä ostoksia online-kaupoissa seka käyttää verkkopankkia huoletta palvelun avulla.

Nyt pari sanaa käyttökokemuksista, aloitetaan asennuksesta. Vaikka nettiyhteydellä varustetut tietokone ja puhelin ovatkin itselleni elinehto työni vuoksi ja vietän niiden parissa aikaa erittäin paljon, IT-guruksi on vielä pitkä matka.

Meiltä löytyy kotoa omppuluurien ja Macbookin lisäksi myös Asuksen läppäri, ja SAFE on yhteensopiva kaikkien kanssa. Mobiilissa asennus ja käyttöönotto kesti muutaman minuutin – ihan mahtavaa, inhoan pitkiä asennusprosesseja. Aiempi, aataminaikainen ilmainen virustorjunta aiheutti pientä hämmennystä SAFEn asennuksessa Asuksen koneelle: se tuli poistaa ennen SAFEn asentamista, ja siihen kului hetki. Tämän jälkeen ohjelma lähti kuitenkin hyvin pyörimään.

Perheellisille vielä tiedoksi: SAFE suojaa koko perheen laitteet – niin tietokoneet, tabletit kuin puhelimetkin. Sen avulla vanhempien on myös helppo rajoittaa ja valvoa lasten netinkäyttöä. Tämä ei ole meillä vielä ajankohtainen sillä vauva on vielä tuloillaan, mutta eipä siihen kauaa mene kuin näitäkin asioita täytyy pohtia.

Omat kokemukset: verkkopankki ja nettiostokset

Itseäni koskettaa eniten verkkopankin ja ostosten tekemisen turvallisuus.

Käytän verkkopankin palveluita paljon ja haluan olla kartalla tilini saldosta – varmistaakseni, että korttiani ei ole väärinkaytetty ja tietenkin siksi, etta osaan tasapainoilla käyttö- ja säästotilini välillä. Saksaan muutettuani langattomien verkkojen käyttö on kasvanut, sillä tässä maassa puhelinliittymien mukana tulevat datapaketit ovat suoraan sanottuna melko onnettomia ja koska paketit ovat kalliita, langattomia verkkoja tulee hyödynnettyä monessa paikassa kuten kahviloissa ja julkisilla paikoilla. Ulkosuomalaisena taiteilen Saksan ja Suomen tilieni kanssa, joten verkkopankeissa tulee vierailtua melko usein. SAFE kuitenkin tuo mielenrauhan tilanteissa kun langattomien verkkojen turvallisuudesta ei voi aina olla varma: se blokkaa muun liikenteen verkkopankin käytön ajaksi. SAFE on nyt turvaamassa pankkiliikennettäni niin läppärillä kuin mobiilissakin:

IMG_6278

Teen myös jonkin verran ostoksia netissä. Silloin kun laiskottaa, sekä myös silloin kuin jokin tuote on netissä selkeästi halvempi kuin kaupassa tai sitä ei yksinkertaisesti ole muualta saatavilla. Viime viikolla tilaukseen lähti vaatteita nettikaupoista, joihin odotan ihan pian taas mahtuvani. Korttini tiedot ovat vuotaneet jostain kerran aikaisemmin mikä luonnollisesti aiheutti hermojen kiristymistä ja ylimääräistä vaivaa, joten maksujen kanssa olen aina vähän varpaillani. En tiedä vielä tänäkään päivänä varmaksi mistä tietoni lähtivät eteenpäin, mutta sen tiedän etten kovin mielelläni lähde korttejani uusimaan.

SAFE suojaa tietojasi netissä ostoksia tehdessä: ohjelman käyttäjä on suojattu tietojenkalasteluyrityksiltä, joiden tarkoitus on onkia henkilökohtaisia tietojasi muun muuassa verkkopankkeja matkivien sivustojen ja epäluotettaviksi luokiteltujen verkkokauppojen kautta. Tämä on hyvä uutinen.

Edut ja arvonta London and beyondin lukijoille!

Edut:

F-Secure tarjoaa London and beyondin lukijoille 4kk ilmaisen kokeilujakson SAFE:n käyttöön. Kokeilu ei velvoita ostamaan tuotetta, joten tarjolla on mainio tilaisuus kokeilla tuotetta ilman sitoomuksia ja veloituksetta.

Sinulla on myös blogini lukijana mahdollisuus ostaa SAFE itsellesi alennettuun hintaan. Etuihin pääset klikkaamalla tätä linkkiä.

Arvonta:

F-Secure tarjoaa lukijoilleni myös mahdollisuuden voittaa 1 kpl SAFE-paketin vuodeksi käyttöön (kolmelle laitteelle). Arvontaan osallistuminen on helppoa: jätä kommentti tämän artikkelin kommenttiboksiin ja kerro, miten suojaudut netin vaaroilta.

Arvonta sulkeutuu 18.6 ja voittaja arvotaan 19.6. Muistathan tarkistaa, että sähköpostiosoitteesi on oikein. Tietojasi ei luovuteta kolmansille osapuolille, ainoastaan voittajan tiedot ilmoitetaan F-Securelle palkinnon toimittamiseksi.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

42 Comments

 • Reply sim lauantai, kesäkuu 18, 2016 at 22:25

  SAFE on jo käytössä. Lisäksi suosittelen lämpimästi selaimeen mainos-blockeria (esim. AdBlock Plus) koska monelle haittaohjelmasivustolle löytää itsensä mainoksia seuraamalla. Noiden lisäksi on käytössä Disconnect.Me joka estää tehokkaasti muutakin profilointiseurantaa.

  • Reply lena sunnuntai, kesäkuu 19, 2016 at 10:11

   Hyviä vinkkejä, kiitos Sim! AdBlockia en itse toistaiseksi käytä, mies siitäkin edestä. 🙂

 • Reply Tuula / Tuula's life lauantai, kesäkuu 18, 2016 at 18:56

  Minulla on koneessa McAfee käytössä. Tuo Safe kiinnostaa.
  Kiitos mielenkiintoisesta ja hyvästä postauksesta.

  • Reply lena sunnuntai, kesäkuu 19, 2016 at 10:10

   Kiitos Tuula, mukava että postaus herätti ajatuksia! Tärkeitä juttujahan nämä ovat ja ainakin itse tulee varmasti kiinnitettyä huomiota paremmin tulevaisuudessa.

 • Reply Paula - Viinilaakson viemää lauantai, kesäkuu 18, 2016 at 18:22

  Mielenkiintoinen postaus ja tärkeä. Varsinkin kun tuolla maailmalla lymyää eri paikoissa, olisikin kyllä erittäin tärkeää olla hollilla turvallisuusasioista.

  • Reply lena sunnuntai, kesäkuu 19, 2016 at 10:08

   Hienoa, että koit aiheen tärkeäksi Paula! Juuri näin, tuolla maailmalla kulkiessa pitää ehdottomasti olla tarkkana näiden juttujen tiimoilta.

 • Reply Mikaela Savolainen lauantai, kesäkuu 18, 2016 at 13:56

  Hyviä pointteja monella! Ilmaisverkot aina hieman mietityttävät ja aika tarkka olen, missä meen nettiin. Mielummin valitsen salasanasuojattuja verkkoja. Ja salasanoista puheenollen: vaihdan niitä säännöllisesti ja vältän samojen salasanojen käyttöä eri palveluissa.

  • Reply lena lauantai, kesäkuu 18, 2016 at 17:27

   Mun pitäisi noihin salasanoihin kiinnittää parempaa huomiota… tulee aina mentyä helpon kaavan mukaan. Ilmaisverkot mietityttävät täälläkin, etenkin pankkiyhteyksiä käyttäessä, vaikka olisi kuinka luotettavan oloinen paikka tahansa!

 • Reply Jenni torstai, kesäkuu 16, 2016 at 20:30

  Pakko myöntää, että en mitenkään vaikka käytän puhelinta mm. ostoksien tekoon netissä. Ehdottomasti pitäisi kyllä olla suojaus puhelimessa!

  • Reply lena / london and beyond perjantai, kesäkuu 17, 2016 at 15:55

   Puhelimen suojaus on ollut tosi tärkeä juttu itselle, niin paljon sitä käytän että kumma ettei mitään ole käynyt. :O

 • Reply Suvi koivisto torstai, kesäkuu 16, 2016 at 20:06

  Mitenkö suojaudun? En mitenkään. Käsittääkseni koneessani (mac) on jonkinmoinen automaattinen suojaus, mutta muuta en ole siihen asentanut. Urkkimisen web -kamerasta olen estänyt maalarinteipillä ? Tälle olisi siis tarvetta!

  • Reply lena / london and beyond perjantai, kesäkuu 17, 2016 at 15:54

   Suvi, sun taktiikka on kyllä ihan paras tuon webcamin kanssa… 😀 😀 Tätä muuten harrastetaan paljon täällä Saksassa, täällä ollaan tarkkoja yksityisyydestä ja muutamalla on teippi kameran edessä!

 • Reply Miukkis torstai, kesäkuu 16, 2016 at 17:42

  Koneellani on ilmainen virustorjunta. Mielessä on kyllä useasti käynyt, että olisi paikallaan parantaa suojausta ja tietoturvaa. Kenties juuri tämä SAFE olisi toimiva ja turvallinen ratkaisu ja takaisi huolettoman surffailun 🙂

  • Reply lena / london and beyond perjantai, kesäkuu 17, 2016 at 15:53

   Onnea arvontaan Miukkis! Hyvä, että olet jo pohtinut asiaa, se on jo hyvä askel… olisi itsekin pitänyt aiemmin 🙂

 • Reply hilkka torstai, kesäkuu 16, 2016 at 11:55

  Minulla ei ole minkäänlaista suojaa koneellani :O Ainoastaan terve järkeni on toiminut suojajani. Välillä se ei kyllä ole riittänyt 😀

  • Reply lena / london and beyond perjantai, kesäkuu 17, 2016 at 15:52

   Sama juttu, aina on tullut luotettua omaan fiksuuteen ja tuuriin! En tosin tiedä mistä ne mun luottokorttitiedot lähtivät liikkeelle, eli tiedä sitten miten toimiva taktiikka on 😀

 • Reply anna s. torstai, kesäkuu 16, 2016 at 10:28

  Ei ole tällä hetkellä mitään varsinaista suojaa, mutta yritäm välttää aina epäilyttävän näköisiä sivuja 🙂

 • Reply Samu R keskiviikko, kesäkuu 15, 2016 at 21:28

  Tällä hetkellä ainut aktiivinen turva on Avastin ilmainen virustorjunta. Lisäksi selaimessa on Web of Trust (WoT) -laajennus, jotta osaan vältellä epäilyttäviä sivustoja.

  • Reply lena / london and beyond perjantai, kesäkuu 17, 2016 at 15:49

   Siellä ollaan jo askeleen meitä edellä, hyvä että suojaukseen on kiinnitetty huomiota 🙂

 • Reply Saana | Live now – dream later tiistai, kesäkuu 14, 2016 at 20:42

  Latasin Freedomen ilmaisen kokeiluversion käyttööni ennen Islanti – New York -reissua, mutta en ole vielä ainakaan sitä uusinut. Toisaalta ei ole ollut tarvettakaan julkisten verkkojen käyttöön sen jälkeen. Paniikki iskee todennäköisesti päivää ennen kuin ylimääräiselle tietoturvalle olisi tarvetta! 🙂 Huonolla tolalla siis itsellä ainakin, enkä olisi sitä Freedomeakaan ilman blogeista lukemiani juttuja tajunnut ladata. Ehkä tässä arvonnassa tärppää! 😉

  • Reply lena / london and beyond perjantai, kesäkuu 17, 2016 at 15:48

   Arvonta on sunnuntaina, joten sitten selviää! 🙂 Meillä on myös Freedome ja ollaan oltu siihenkin tosi tyytyväisiä, pystyy katsomaan salkkari 😀 ja tietysti katsomaan ainakin toistaiseksi esim USA:n netflixiä.

 • Reply Marjut tiistai, kesäkuu 14, 2016 at 19:06

  Puhelimesta sekä koneelta löytyy ilmaiset virustorjunnat, toki aina vähän mietityttää minne tiedot menevät – kerran ovat korttitietoni reissulla Italiassa päätyneet jonnekkin mualle kuin piti ja kortit piti vaihtaa. 🙁

  • Reply lena / london and beyond perjantai, kesäkuu 17, 2016 at 15:39

   Autch!! Nuo on aina ikäviä juttuja kun tiedot lähtevät leviämään, omaakin kokemusta tosiaan on…. todella raivostuttavaa alkaa selvittämään asiaa ja uusimaan kortteja 🙁

 • Reply Nomadi tiistai, kesäkuu 14, 2016 at 10:48

  Totta puhuen en kylla suojaudu oikein mitenkaan – olen ajatellut aika lailla samoin kuin sina ennen, etta keta minun surffailuni nyt muka kiinnostaa. Nettipankkia en talla hetkella kayta laisinkaan vieraissa verkoissa, mutta sitten kun ollaan taas reissun paalla, onhan sita tilia aina valilla pakko kayda vilkaisemassa eika kotiverkko ole silloin vaihtoehto. Kannattaisi varmaan kylla olla vahan huolellisempi… ajatuksia herattava postaus!

  • Reply lena / london and beyond perjantai, kesäkuu 17, 2016 at 15:37

   Kiva, jos tämä herätti ajatuksia siellä ruudun toisella puolella. Itse opin paljon aiheeseen ja SAFE:en tutustuessani, ja nykyään tuskin ilman suojausta enää kirjaudu minnekkään. Ei tosiaan tullut aiemmi ajateltua, että vaikka ketään ei se surffailu itsessään kiinnostakaan, niin ongelmia on muualla.

 • Reply Sisko tiistai, kesäkuu 14, 2016 at 04:13

  Itse suojaudun sillä, että vältän avaamasta kaikkea mikä ei kuulosta/näytä/tunnu oikealta, ja jos yhtään epäilyttää, jätän ne sivut avaamatta. Toinen hyvä tapa on välttää jokaisen räkälän ilmasta wifiä. Kyllä sitä yhden ruuan voi syödä ilman että tarvii netissä roikkua.

  • Reply lena / london and beyond perjantai, kesäkuu 17, 2016 at 15:34

   Nuo ilmaiset wifit voi kyllä olla vaaran paikka, ja vaikka minkälaiseen on kyllä tullut sotkeuduttua! Ja olet oikeassa, ruokailun aikana on hyvä olla poissa netistä, itse olen yrittänyt ottaa tämän tavaksi. Ruokailun aikana voi kskittyä siihen ruokaan 🙂

 • Reply Pasi maanantai, kesäkuu 13, 2016 at 20:25

  Tällä hetkellä suojaan puhelimeni ja tietokoneeni ilmaisilla tietoturvaohjelmistoilla. Sen lisäksi pyrin olemaan klikkaamatta epäilyttäviä linkkejä sekä avaamatta epäilyttäviä nettisivuja ja sähköpostiviestejä. Nettiselaimissa käytän lähes aina private-/incognito-tilaa tmv.

  • Reply lena / london and beyond perjantai, kesäkuu 17, 2016 at 15:33

   Meillä oli yhdellä koneella aiemmin myös nuo ilmaiset ohjelmistot, olipahan edes jotain toisinkuin sitten esim puhelimissa.. ja muutenkin aika samoilla linjoilla kanssasi, samoja keinoja tullut käytettyä ennen!

 • Reply Piiitra maanantai, kesäkuu 13, 2016 at 18:27

  *huokaus* Ai miten turvaan puhelimeni netinkäyttöä… En tiedolla, en taidolla, vaan tuurilla! :/

  • Reply lena / london and beyond perjantai, kesäkuu 17, 2016 at 15:31

   Sama tarina täällä, aikaisemmin siis! En tosiaan tiedä voinko syyttää huolimattomuuttani kun korttitiedot lähtivät leviämään, mutta eipä tuo kovin tuulesta temmattu ajatus ole… no, ei enää siitä huolta! 🙂

 • Reply Dorita maanantai, kesäkuu 13, 2016 at 17:40

  Olen vasta äskettäin ruvennut käyttämään nettipankkia ja joutunut siirtelemään rahoja Suomesta Englantiin. Näin keski-ikäisenä naisena jonka lapsuudessa ei ollut edes tietokoneita saati sitten internettiä, pankkiasioiden hoitaminen netissä huolestuttaa samoin kun ostosten tekeminen. Mielestäni pelkät viirusohjelmat eivät suojaa ja olenkin miettinyt että mitä minun pitäisi tehdä lisäksi jotta saisin mielenrauhaa! Eli kiitos tästä julkaisusta, pisti miettimään taas asioita ja myös muistutuksena nettivaaroista kodin ulkopuolella!

  • Reply lena / london and beyond perjantai, kesäkuu 17, 2016 at 15:24

   Hieno juttu Dorita, että tästä oli hyötyä! 🙂 Mä tosiaan olen itsekin ollut tosi huoleton ennen ja jotenkin onnistunut unohtamaan koko jutun. Tosin kuluneen vuoden aikana nuo nettipankin käytöt julkisissa verkoissa ovat vähentyneet, ja olen käynyt pankissa vain kotoa käsin… tosin eipä siitäkään aina tiedä. Käyhän nappaamassa ilmainen kokeilu ja alennus lukijoille tarkoitetuista eduista (linkki yllä)!

 • Reply Nelliina sunnuntai, kesäkuu 12, 2016 at 18:08

  Jätän epäillyttävät linkit avaamatta, muuta keinoa ei tällä hetkellä valitettavasti ole. Tärkeä postaus ja pisti ajattelemaan.

  • Reply lena / london and beyond perjantai, kesäkuu 17, 2016 at 15:21

   Tosi kiva kuulla, että tästä jutusta oli hyötyä! 🙂 Itse huomasin ainakin oppineeni paljon tämän kampanjan myötä, ja enää en ole yhtä huoleton.. vaara voi piillä monessa paikassa.

 • Reply Miia sunnuntai, kesäkuu 12, 2016 at 14:53

  Oma suojautuminen netin vaaroja vastaan on oikeastaan sitä, että jätän epäilyttävät linkit ja/tai sähköpostit avaamatta. Jos sähköposti on arveluttava, poistan sen, enkä ainakaan reagoi viestin sisältöön mitenkään.

  • Reply lena / london and beyond perjantai, kesäkuu 17, 2016 at 15:19

   Mulla on myös periaate, etten availe linkkejä joista en ole varma. Niin meilissä kuin muuallakin – koskaan kun ei tiedä!

 • Reply Jenna M sunnuntai, kesäkuu 12, 2016 at 13:40

  Tällä hetkellä en suojaa valitettavasti puhelintani millään tavalla, vaikka ehdottomasti pitäisi!

  • Reply lena / london and beyond perjantai, kesäkuu 17, 2016 at 15:19

   Mulla on nyt puhelimessa SAFE ja tosi tyytyväinen olen! Voin käyttää verkkoja vaikka kahviloissa huoletta 🙂

 • Reply Aino Salminen sunnuntai, kesäkuu 12, 2016 at 12:43

  Tämäpä oli mielenkiintoinen juttu. Itse en ole Maciin siirryttyäni pohtinut tietoturvajuttuja laisinkaan, vaikka kotonakin nykyään on pelkkä langaton yhteys. Vasta parin vuoden ajan olen käyttänyt iPhonea ja iPadia Macbookin lisäksi, mutta niillä en ainakaan vielä ole hoitanut esim. pankkiasioita. Reissatessa tulee kuitenkin käytettyä ”vieraita” verkkoja s-postia sekä Facebookissa ja muussa sosiaalisessa mediassa hengailua varten. Tämä pistää ajattelemaan, kunka laajalti omat tiedot saattavat joutua vääriin käsiin.

  • Reply lena / london and beyond perjantai, kesäkuu 17, 2016 at 15:18

   Sama juttu täällä, pääosin applen tuotteilla hoidan päivittäisen elämäni nettiyhteydet joten aika varomaton on tullut oltua. Mä en tiedä voinko syyttää suojausta luottokorttitietojeni katoamisesta, mutta tässä saattaa olla hyvinkin syy-seuraussuhde. Omat tiedot joutuvat toden totta helposti vääriin käsiin, ja tästä lähtien olen tarkempi!

  Leave a Reply