Suomen suurin matkablogiyhteisö

Parasta ulkosuomalaisuudessa

”Mikä on parasta ulkosuomalaisuudessa?” on kysymys, johon kuvittelun aluksi löytyvän helposti vastauksia. Hetken asiaa pähkäiltyäni totesin, että kysymys on kaikkea muuta kuin simppeli ratkottavaksi. Yritetään kuitenkin.

Haastoin ulkosuomalaisten bloggaajaryhmässä mukaan muutkin ulkomailta bloggaavat suomalaiset käsittelemään aihetta (lisään tämän jutun loppuun linkit muiden juttuihin, josta ne löytää helposti). Jännä nähdä, millaisia vastauksia saamme muille maille asettuneilta suomalaisilta lukea – sana kun on vapaa. Lempipaikkojani-blogin Jonnan artikkeli ilmestyi ennen omaani ja panin merkille yhden hauskan yksityiskohdan ennenkuin tämä artikkeli päätyi julkaistavaksi. Niin Jonnan jutussa kuin omassa luonnoksessanikin mainittiin ”rusinat pullasta”, omassa luonnoksessani jopa kolme kertaa. Kai tästä voi jotain päätellä, hah!

Tästä jutusta taitaa tulla aikamoinen sillisalaatti, mutta tulkoon.

IMG_6288

Vappua voi juhlia vaikka Thamesin rannalla, kun ei muuta vaihtoehtoa ole

Ensimmäisenä tulee mieleen ulkosuomalaisuuden tuomat kokemukset ja mahdollisuudet. Vuonna 2007 maailmalle lähtiessani minusta tuli ulkosuomalainen. En silloin tiennyt jäisinkö vai palaisinko, ja nautin siitä tunteesta. Kaikki oli avoinna, olo oli vapaa, eikä ollut huolen häivää. En tosin tiedä vieläkään palaanko koskaan, joten tunne on jokseenkin sama. Vähän haikeampi tosin, koska paluu ei vaikuta kovinkaan todennäköiseltä.

Toinen tykkää asua ja olla Suomessa, toinen ulkomailla. Itse olen jossain näiden kahden vaihtoehdon välimaastossa, mutta silti Suomeen muuttaminen ei ole tällä hetkellä vaihtoehto. Kallistun ulkomaiden puoleen osittain käytännön syistä, sillä meidän muuttamisessamme Suomeen ei olisi järjen häivää tässä talous- ja työtilanteessa, ja elintaso tulisi väkisin tippumaan.

Matteon alalla on Suomessa kovat ajat, ja vaikka itse työllistyisinkin (en tiedä, ulkomaalaiset tutkinnot arvostetuistakaan yliopistoista eivät valitettavasti ole Suomessa sitä kovinta valuuttaa, niin hölmöläisen touhulta kuin se kuulostaakin), en pystyisi rakentamaan omaa yritystäni samalla tempolla kuin nyt. Yrittäjyys on asia, josta kovasti nautin ja se mahdollistaa osaltaan tämän kiertolaiselämän. Töitä on koko ajan enemmän, ja toivottavasti meno jatkuu samanlaisena ja paljon parempana tulevaisuudessakin – koskaan kun ei tiedä, minne ja milloin taas mennään.

Eli ulkosuomalaisuudessa parasta ovat mahdollisuudet, joita Suomessa meillä ei olisi. Niin taloudellisesti, kuin  kokemuspankinkin osalta.  Vapauden ja jonkinasteisen juurettomuuden kuuluu myös asiaan: ei kuulu oikein minnekkään, mutta kuuluu kaikkialle. Muuttamisesta on tullut helppoa.

Parasta on myös se, että tein aikanaan päätöksen lähteä. Ulkosuomalaisuus on itselleni se juttu, ”jota ei tarvitse katua myöhemmin”, ja se on opettanut paljon.

IMG_8840

En tykkää kliseistä. Yksi ulkosuomalaisuuteen liittyvistä kliseistä on se, että maailmalla olo opettaa paljon. Tämä klisee on kuitenkin sen verran totta, että sitä on vaikea tässä yhteydessä ohittaa. Se, kun ymmärtää pärjäävänsä eri kulttuureissa ja oppivansa niistä koko ajan lisää on hyvä tunne, ja olen saanut ulkomailla paljon lisää itsevarmuutta. Mieleen jäi etenkin Taiwanin aika – maa on niin erilainen kuin Euroopan maat ja tykkäsin paikasta kuin hullu puurosta.

Hermot ovat menneet maailmalla kerran jos toisenkin, mutta kaikesta on aina  selvitty.  Tiedän varmaksi, että minusta on tullut näiden vuosien aikana sopeutuvaisempi uusiin tilanteisiin, myös niihin noloihin ja pääkoppaa korventaviin sellaisiin. Niiltä kun ei voi välttyä. Taiwanissa yritin tilata kiinaksi kaasupulloa puhelimessa (no eipä onnistunut ennen naapuriapua ja Google Translatorin tuomaa pelastusta), ja pankkitilin avaaminen kiinaksi oli myös aikamoinen showesitys. Viimeisimpänä hermoja ovat koetelleet katoilevat saksalaiset internetasentajat sekä postimiehet. Onneksi ulkosuomalaisella synkkaa usein toisen ulkosuomalaisen kanssa, ja näille asioille voi hajoilla yhdessä esimerkiksi Facebookissa. Vertaistuki = paras tuki.

Ulkomailla joutuu selvittämään asioita vieraalla kielellä, vieraassa maassa, tietämättä mistään mitään. Oppiipahan samalla tietämään että 99% tapauksista asiat selviävät tavalla tai toisella. Usein monen mutkan kautta, eikä pienistä vastoinkäymisistä ei enää jaksa hetkahtaa (paitsi vähän silti kiristää katoilevat postimiehet joiden olisi pitänyt toimittaa nettikaupasta tilaamiani vaatteita). Tämäkin on ulkosuomalaisuuden parhata puolia: ei hetkahda pienestä, kun tietää että ongelmia on kuitenkin usein luvassa. Mukaudun tilanteisiin aiempaa helpommin.

Joskus jos Suomeen palaisi, niin olisi ihana edes puida niitä ongelmia kielellä, jota molemmat osapuolet osaavat! (eikä niin että puhun itse englantia ja vastapuoli saksaa eikä kumpikaan ymmärrä toista – sitten tulee sovittua jotain ratkaisuehdotusta ongelmaan, ja sekin menee mönkään)

Ja nyt ne mainitsemani rusinat pullasta: ulkosuomalaisuus on hyvä juttu myös sen vuoksi, että Suomen asiat eivät juurikaan kosketa itseä. 

IMG_3345

Suomi on hyvä maa, ja arvostan kaikkea mitä se on minulle antanut: suomalaisuus on oikeasti kuin loton täysosuma, monelta kantilta. Ja olen suomalaisuudestani hyvin ylpeä, vaikka seuraavat lausahdukset saattavatkin antaa erilaisen kuvan asiasta. Suomalaisena on helppo olla maailmalla: suomalaisuus on neutraali asia, eikä sillä ole yleensä pienintäkään negatiivista kaikua, paitsi ehkä Tallinnan satamassa kaljan avulla rentoutujien saapuessa maihin. Saksassa ollaan suomalaisuudesta jopa innostuneita, ja suomalaisena täällä on hyvä olla. Mutta Suomen uutisia ja keskustelupalstoja seuratessa ei voi olla välillä ajattelematta että onneksi Suomi on aika kaukana. Olen siitä onnekkaassa asemassa, etten myöskään ymmärrä saksaa niin hyvin että pystyisin Saksan vastaavia kanavia seuraamaan, joten elelen omassa pienessä expat-kuplassani ja valikoin tarkkaan informaation lähteet. Voin valita.

Suomessa ärsyttää eritoten iänikuinen valitusvirsi ja negatiivisuus. Kaikki tuntuu olevan aina huonosti, ja välillä toivoo että HS:n ja Iltalehden kommenttibokseissa majaileva kansanosa edustaa vain sitä pientä osaa kansasta. Onhan sen näin, onhan?

Sääntely ja ihmisten kontrollointi on myös asia, joka jaksaa ällistyttää. Suomi on kieltojen luvattu maa, ja asioita lähestytään negatiivisen kautta. Uudet jutut tyrmätään helposti. Selkeästi tarvitsisin lasin lempiviiniäni tämän 9kk viinittömyyden jälkeen, kun ensimmäisenä mieleeni epäkohdista tulevat alkoholilait. Esimerkiksi viinien kaupoissa myynnistä on saatu aikaan elämääkin isompi haloo. Välillä tuntuu, että sekin energia ja aika mikä aiheen puimiseen on käytetty, olisi voitu käyttää johonkin muuhun, oikeasti merkitykselliseen.  Ja miksi ihmeessä pienpanimotuotteita ei voi ostaa panimoista ilman nakkikioskin perustamista siihen sivuun? Järki hoi, jos yrittäjän työtä on yritetty vaikeuttaa, niin siinä on kyllä onnistuttu täydellisesti. En ole perustamassa nakkikioskia saati panimoa Suomeen, mutta jos suurempaa yritystoimintaa aloittamassa kotimaassa, harkitsisin kahdesti. Tuntuu että tässä taloustilanteessa yrittäjyyttä tulisi kannattaa sen vaikeuttamisen sijaan.

Omaan kuplaani nämä ärsytykset eivät vaikuta, ja tyytyväisenä keskityn muistelemaan kesälomamuistoja ja talven kauniita lumisia maisemia Suomesta. Saksakin on kaukana täydellisestä maasta mutta koska kyseessä  on väliaikainen ratkaisu, ei minun tarvitse kaikista epäkohdista välittää täälläkään. Muy bien.

Ja niin karulta kuin se kuulostaakin, tästä siinä rusinoiden poimimisessa pullasta on kyse: Suomen passi on hyvä olla takataskussa ja Suomeen pääsee aina, mutta niin pääsee poiskin. Kuulostaa ehkä hivenen itsekkäältä, mutta mitäpä sitä kieltämään. Kun on tarpeeksi kauan poissa, hyvät asiat jäävät mieleen ja arki ei ole osa omaa todellisuutta.

Haastan tämän jutun tiimoilta kaikki ulkosuomalaiset bloggaajat pohtimaan asiaa, teemalla ”parasta ulkosuomalaisuudessa”. Sana on vapaa! Muista ilmoittaa minulle kun juttusi on valmis, niin lisään sen allaolevaan listaan:

Aino Salminen: Ulkosuomalaisuudesta

Ajatuksia Saksasta – Parasta ulkosuomalaisuudessa

Chez Helena – Parasta ulkosuomalaisuudessa

Eau de Cologne – Kahdeksan parasta asiaa ulkosuomalaisuudessa

Kaanhisteluja – Mikä on parasta ulkosuomalaisuudessa?

Kappelikukkulan kuulumisia – parasta ulkosuomalaisuudessa

Kaukana kotona – Parasta ulkosuomalaisuudessa

Kirjoituksia kolmannesta maasta – Parasta ulkosuomalaisuudessa

Laura’s Itinerary – Parasta ulkosuomalaisuudessa

Lempipaikkojani – Parasta ulkosuomalaisuudessa

Life in English – Parasta ja kenkuinta ulkosuomalaisuuessa, Top 3+3

Liza in London – Mikäkin saan olla (ulko)suomalainen

Martan Matkassa – Mietteitä ulkosuomalaisuudesta

Mrs Finntastic – The Best Things About Being a Finnish Expat

Muru Mou – Miten ulkosuomalaisuus on muuttanut minua?

Muuttolintu – parasta ulkosuomalaisuudessa

Näkymä Vihreältä Kukkulalta – Elävää elämää ulkosuomalaisena

Oli ennen onnianni – Kirsikoita ja rusinoita: parasta ulkosuomalaisuudessa

Silkkisamettisakki.com – Parasta ulkosuomalaisuudessa

Sillä välin maailmalla – Ulkosuomalaisuuden parhaita puolia

Tarinoita maailmalta – Parasta ulkosuomalaisuudessa

Thaimaanrannanmaalarit – Parasta ulkosuomalaisuudessa

Ulkosuomalaisen äidin merkintöjä – Parasta ulkosuomalaisuudessa

Wanderlustmanaged – Parasta ulkosuomalaisuudessa

Previous Post Next Post

You Might Also Like

35 Comments

 • Reply iinamaija torstai, 30 kesäkuun, 2016 at 13:06

  Nyt ehdin minäkin rustailla oman tarinani tähän keskusteluun: https://www.rantapallo.fi/iinamaija/2016/06/30/parasta-ulkosuomalaisuudessa/
  Kiitos haasteesta, ja kivasta tekstistä! Kuten muutkin on jo sanoneet, kaikki kohdat voin kyllä myös allekirjoittaa. Jännä kyllä, miten tämä aihe tuntu olevan niin hankala ja helppo samaan aikaan: tekstiä olis tullut vaikka millä mitalla, mutta sen selkästi muotoileminen tai järjestäminen ei oikein onnistunut mitenkään. 🙂

 • Reply Fifi tiistai, 28 kesäkuun, 2016 at 16:42

  Vihdoin minäkin ehdin vastata haasteeseen! Oma postaukseni löytyy täältä: http://fifingradu.blogspot.fr/2016/06/parasta-ulkosuomalaisuudessa.html

 • Reply -K- keskiviikko, 22 kesäkuun, 2016 at 21:39

  Minä kans kirjoitin tuosta, että on oppinut selviämään tilanteessa kuin tilanteessa enkä ole edes asunut Aasiassa. Voi ei, varmasti ollut monta hermoa koettavaa tilannetta! Unohdin mainita omassa kirjoituksessani omasta kuplastani, tarkoitus oli, mutta sitten tuli paljon muita juttuja mieleen! Pitää joskus päivittää tekstiä 🙂

 • Reply elizadoesoz keskiviikko, 22 kesäkuun, 2016 at 13:37

  Mahtava blogihaaste ja todella mielenkiintoisia kirjoituksia – kiitos! 🙂 Tässä viimein myös omia mietteitäni ulkosuomalaisuuden parhaista puolista: http://elizadoesoz.blogspot.com.au/2016/06/parasta-ulkosuomalaisuudessa.html

 • Reply Martta / Martan Matkassa sunnuntai, 19 kesäkuun, 2016 at 11:08

  Ensiksikin kiitos Lena haasteesta, tämä oli minulle ensimmäinen blogi-haaste johon otin osaa ja toiseksi ensimmäinen henkilökohtaisempi kirjoitus, kun yleensä kirjoitan vain matkailusta, joten tässä oli haastetta kerrakseen. Luin sinun kirjoituksesi vasta nyt ja sillä halusin tehdä oman postaukseni, ilman että olen saanut vaikutteita muista kirjoituksista. Vähän arvelinkin että tässä käy näin ja minun postauksesta jäi monta ”niin totta” asiaa pois, ja sinä toit niistä muutamia esille esim. pinna on kasvanut ihan huikeasti ja ongelmien tullessa sitä on tietenkin hieman paniikissa kun ei ymmärrä kieltä, mutta jotenkin sitä aina kummasti ajattelee että nämähän järjestyy kuitenkin jollain tavalla. Juuri yksi päivä mietin että milloinkohan olen ihan oikeasti saanut sitä mitä olen halunnut ostaa tai tilata jonkin asteisen kompromissin sijaan? Vertaistuki on todella paras tuki ja huumorilla jaksaa pitkään. Nyt alan mielenkiinnolla lukea muiden kanssasiskojen postauksia, jos vaikka sieltä lötyisi hieman ”vertaistukea” 🙂

 • Reply Heli/ Näkymiä vihreältä kukkulalta perjantai, 17 kesäkuun, 2016 at 07:52

  Mainitsin myös tuon sääntö-Suomen ja kontrollin omassa jutussani. Ja kappas, alkoholilait tuli mullekin ensimmäisenä mieleen 🙂

  • Reply lena sunnuntai, 19 kesäkuun, 2016 at 10:37

   Haha, nuo alkoholilait on ihan paras esimerkki Suomen sääntelystä ja siitä mikä mua Suomessa ärsyttää. Välillä tekis hyvää vähän löysätä otetta 🙂

 • Reply Tia tiistai, 14 kesäkuun, 2016 at 09:48

  Kuuden vuoden ulkomailla asumisen seurauksena allekirjoitan kaikki kohdat! Kiinnostava kirjoitus!

  • Reply lena sunnuntai, 19 kesäkuun, 2016 at 10:36

   Huippua Tia että tykkäsit! Ulkosuomalaisilla on paljon samantyylisiä ajatuksia, mikä on aina hauska huomata. Silti suomalainen, mutta paljon muutakin.

 • Reply SariKoo.fi tiistai, 14 kesäkuun, 2016 at 08:18

  Rusinat pullasta on kyllä oiva sanonta ja (valitettavasti?) kuvaa myös omaa osa-aikaista ulkosuomalaisuutta. Tosin päivä päivältä tuntuu enemmän ja enemmän siltä, että täältä on lähdettävä. Mulle riittäis jo Tallinna, siellä on jo ihan erilainen ilmapiiri ja kielen oppisi melko helposti, ainakin mitä Tallinnassa asuneita tuttuja on kuunnellut. Mutta nyt kun valmistumisen jälkeen on kaikki ovet auki, on myös yhtäkkiä ihan kauhea pelko persiissä koko elämästä 😀

  • Reply lena sunnuntai, 19 kesäkuun, 2016 at 10:35

   Rusinat pullasta toimii mainiosti. 😀 Tiiätkö, mä voisin todella helposti kuvitella meidän muuttavan Tallinnaan. Siinä kaupungissa on jotain mikä kiinnostaa ja viehättää – vaikka toki vain reissannut siellä, mutta fiilis on yleisesti hyvä. Matteon italialainen bestis asuu siellä ja tykkää tosi kovasti. Onnea Sari valmistumisesta ja nauti – sulla on kaikki ovet avoinna, mahtava tilaisuus!

 • Reply Dorita sunnuntai, 12 kesäkuun, 2016 at 10:02

  Kiitos haasteesta! Kirjoitit tosi osuvasti monesta asiasta, oma juttuni valmistui vasta nyt ja on hieman keveämmästä pasta, muuten siitä olisi tullut tosi pitkä yli 20 vuoden ulkomailla oleskelun jälkeen! :)https://mrsfinntastic.wordpress.com/2016/06/12/the-best-things-about-being-a-finnish-expat/

  • Reply lena sunnuntai, 12 kesäkuun, 2016 at 11:18

   Heippa Dorita ja ihan parasta että lähdit mukaan tähän juttuun! Tyyli on vapaa, joten kevyemmät jutut käyvät mitä mainioimmin. 🙂 Käyn katsomassa mitä kirjoittelit ja lisään listaan!

 • Reply Veera A/ Kaukana Kotona sunnuntai, 12 kesäkuun, 2016 at 02:51

  Minäkin sain nyt omat ajatukseni paperille ja pääsen vihdoin lukemaan muiden tekstejä. Vaikka omassa kirjoituksessani pysyttäydyinkin asiassa, joka on ollut omassa ulkosuomalaiskokemuksessani merkityksellisintä, yhdyn myös täydestä sydämestä jokaiseen sinun tekstistäsi löytyvään kohtaan. Kiva kun laitoit haasteen alulle ja kiva kun niin moni on jo siihen tarttunut! Täältä löytyy minun vastineeni http://veerakaukanakotona.blogspot.com/2016/06/parasta-ulkosuomalaisuudessa-vapauttava.html

  • Reply lena sunnuntai, 12 kesäkuun, 2016 at 11:17

   Jee, kiva kun lähdit Veera mukaan! Tää haaste on siinä mielessä hauska, että monella on niin eri lähestymistapa asiaan. Mä pitkään mietin millä tavalla lähden tätä toteuttamaan, mutta päätin antaa sitten ajatusten vain tulla pääkopasta ulos. Käyn lukemassa juttusi nyt ja lisään listaan 🙂

 • Reply Annika - Tarinoita Maailmalta lauantai, 11 kesäkuun, 2016 at 23:27

  Onpas hyvä postaus! Minusta tuntuu, että omalla matkalla ulkosuomalaiseksi on ollut monia eri asioita jotka olivat niitä parhaita juttuja. Tarkoitan siis sitä, että silloin melkein 9 vuotta sitten kun lähdin Suomesta se oli ehkä se vapaus mikä oli parasta ja nyt se on jotain muuta, kun olen jo aika vakiintunut tänne Kanadaan (vaikka haaveilenkin Britteihin tai Ranskaan muutosta aika ajoin!). Ok, otanpa viinilasin esille (sori! :D) ja alan näpyttelemään omat ajatukseni blogin puolelle 🙂

  • Reply lena sunnuntai, 12 kesäkuun, 2016 at 11:15

   Ahh, tuo vapaus oli ehdottomasti yksi niistä parhaista jutuista silloin! Mä en tajua että siitä on mullakin 9 vuotta. Ja en tajua sitäkään, että me lähdettiin Skotlantiin ihan samana vuonna, harmi vaan eri kaupunkeihin 🙂 Nyt tuo vapauden tunne on vähän kärsinyt inflaatiota etenkin täällä Saksassa, mutta onhan tässä muitakin hyviä puolia. Oottelen sun teksti kovasti, nauti viinistä ;))

 • Reply Nomadi perjantai, 10 kesäkuun, 2016 at 13:32

  Liityn joukkoon tummaan (tai vaaleaan, ihan miten vaan!), kiitos hyvästä ideasta! http://sillavalinmaailmalla.blogspot.com.mt/

 • Reply Terhi perjantai, 10 kesäkuun, 2016 at 12:56

  Mun listani on aika lyhyt, mutta sitäkin kattavampi: http://kolmikieli.blogspot.co.uk/2016/06/parasta-ulkosuomalaisuudessa.html. Kiitos haasteesta!

 • Reply Heidi Stillman perjantai, 10 kesäkuun, 2016 at 12:33

  Kiitos mahtavasta haasteesta täältäkin. Näitä asioita on oikeasti hyvä pohtia aina välillä, sillä ainakin minulle uudessa maassa tulee toisinaan niitä ’notkahduksiakin’, ja välillä jopa pohtii, onko sittenkään mitään järkeä hajoittaa itseään kahden maan välillä. Ihana oli myös lukea sinun ja muitten haastepostauksia, vahvistui taas oikeaksi omatkin valinnat. Onneksi meillä on ne Suomen passit takataskussa, suomalaisuudesta voi olla ylpeä, vaikka asuisikin muualla 🙂
  Mun postaus löytyy täältä:
  http://thaimaanrannanmaalarit.blogspot.fi/2016/06/parasta-ulkosuomalaisuudessa.html

  • Reply lena / london and beyond lauantai, 11 kesäkuun, 2016 at 15:05

   Kiitos Heidi linkkaamisesta! Musta on tosi hauskaa, miten moni on lähtenyt tähän mukaan ja näitä juttuja on ihan superkiva lukea. Pitää käydä vielä aktiivisesti lukemassa ja kommentoimassa myöhemmin 🙂 Lisään juttusi listaan!

 • Reply Kati / Wanderlustmanaged torstai, 9 kesäkuun, 2016 at 21:29

  Kiitos mahtavasta haasteesta. Tosi hienoa lukea naita toisten bloggaajien ajatuksia tasta teemasta. Oma vastaukseni loytyy taalta: https://wanderlustmanaged.wordpress.com/2016/06/09/parasta-ulkosuomalaisuudessa/ Rusinat mainittu 😀

  • Reply lena perjantai, 10 kesäkuun, 2016 at 09:10

   Tosi kiva kun lähdit mukaan Kati! Laitan linkin tuohon perään 🙂 Kävinkin just sun blogissa!

 • Reply Oili / Ajatuksia Saksasta keskiviikko, 8 kesäkuun, 2016 at 18:15

  Näitä on tosi mielenkiintoista lukea, kiitos hyvästä ideasta! Ja pitäiskö tässä nyt onnitella itseään siitä, etten kirjoittanut rusinoista kertaakaan 😉 Mun teksti löytyy siis blogista, eiku listan jatkoksi! 🙂

  http://ajatuksiasaksasta.blogspot.de/2016/06/parasta-ulkosuomalaisuudessa.html

  • Reply lena torstai, 9 kesäkuun, 2016 at 18:37

   Jei, mahtavaa että porukka lähti tähän juttuun mukaan! Rusinat on kyllä olleet aika suosittu aihe haha 😀

 • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta keskiviikko, 8 kesäkuun, 2016 at 12:18

  Mä olin vähän samanlaisessa kuplassa Kiinassa – en ymmärtänyt paikallisia uutisia, toisaalta Suomi oli niin kaukana, ettei Suomen uutiset liikaa koskettaneet. Mutta silti ei pidä tuudittautua siihen, että Kiinassa/Saksassa ei käytäisi yhtä ikävää keskustelua samoista tai muista asioista kuin Suomessa (Kiinassa ehkä vähemmissä määrin, hehe). Niin on helppo ajatella, kun ei ymmärrä kieltä ja seuraa paikallista mediaa. Etkä selvästi ole tuudittautunutkaan! 🙂

  Toivottavasti pääsee itsekin vielä jossain elämänvaiheessa kokeilemaan ulkosuomalaisuutta. 🙂

  • Reply lena torstai, 9 kesäkuun, 2016 at 18:36

   Joo, tuolla kuplalla on monta puolta. Mä olen toistaiseksi ihan tyytyväinen, mutta sivistän itseäni päivittäin BBC:n kautta. UK:n uutiset + kattavasti maailmalta. Saksasta tosin en osaa sanoa mikä meininki täällä on nettipalstoilla, mutta uskon ettei ainakaan tilanne parane paljoa Suomesta… täällä kun välillä ongelmia on, ja aika lailla! Toivotaan että pääset maailmalle vielä 🙂

 • Reply Laura keskiviikko, 8 kesäkuun, 2016 at 10:15

  Amen to that, Lena! 😀 Oma teksti on luonnoksissa, viimeistelya ja kuvia vaille valmis, ja paljon on yhteista seka Lenan, Johannan etta Jonnan nakemyksiin! Minulle ulkosuomalaisuus on oman unelman elamista – kaikkine niine pienine tai aluksi suurilta tuntuvine haasteineen paivineen. Suomeen paluu vain alkaa tuntua kaukaisemmalta ja kaukaisemmalta, mita enemman aikaa ulkomailla viettaa. Ja siltikin, lasken lahes paivia kesalomaani Suomessa.

  • Reply lena torstai, 9 kesäkuun, 2016 at 18:34

   Jei, kävinkin sun jutun jo lukemassa, pitää kommentoida kaikkia ihan ajan kanssa 🙂 Sulla oli tosi hyviä pointteja tuosta unelman elämästä, monet meistä haluaa maailmalle ja on tosi hienoa että se unelma halutaan toteuttaa. Tää ulkomailla asuminen on just sellainen eipähän tule kaduttua -juttu, josta tuli sitten vähän pysyvämpi raktkaisu 😀

 • Reply Johanna / Eau de Cologne keskiviikko, 8 kesäkuun, 2016 at 10:06

  Näinhän se on, hermot menee, mutta aina tilanteista selvitään! Mahtavan kattavasti olet saanut haasteen aiheesta irti ja erittäin totta on, että parasta on ollut myöskin päätös lähteä!

  ”On lottovoitto syntyä Suomeen!”, ärsyttävin lause ehkä koskaan 😀

  • Reply lena torstai, 9 kesäkuun, 2016 at 18:33

   Haaa, joo tuo lottovoitto-juttu on vähän ristiriitainan. Suomalaisuus ja sen tuomat jutut ovat mielestäni oikein mahtavia juttuja, mutta siellä Suomessa pysyminen ei aina ole 🙂 Hermo menee joskus, mutta kaikesta selviää haha.

 • Reply Jonna / Lempipaikkojani keskiviikko, 8 kesäkuun, 2016 at 10:03

  Sulla on kyllä sana hyvin hallussa, aivan mahtavaa tekstiä jälleen kerran! Rusinat pullasta on hyvä sanonta, siitä ei pääse mihinkään 😀 Myönnän myös tuon, että Suomen passi takataskussa on helppo olla ja hymyillä. Aina pääsee takaisin jo haluaa.

  • Reply lena torstai, 9 kesäkuun, 2016 at 18:32

   Kiitos Jonna!! 🙂 Mä oon tosi vaikuttunut tästä rusinat pullasta sanonnasta, tästä tais tulla ihan legenda meidän bloggaajien kesken 😀

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.