Pysy terveenä matkalla (+arvonta)

SAM_0233

*yhteistyössä Vitabalans

Omat kokemukseni terveenä pysymisestä reissun päällä

Jutellaan tänään hieman terveydestä ja matkailusta, yhdistelmästä joka luultavasti kiinnostaa suurinta osaa meistä reissaajista. Voin itse käsi sydämellä väittää olevani melko onnekas, että olen välttynyt suuremmilta sairastumisilta matkoillani. Siitäkin huolimatta, että olen matkustanut paljon erilaisissa kohteissa ja syönyt mitä huvittaa.

Usein sitä kuulee kuitenkin kauhutarinoita ja kokemuksia tutuilta siitä, miten vatsatauti tai muu vastaava ihanuus on matkalla iskenyt, ja loma on mennyt sitä potiessa joko hotellihuoneen wc-pyttyä halaillessa tai jopa sairaalassa. Tai jopa lentokoneessa, mikä nyt ei yllättäen kauheasti käy kateeksi. Melko yleisiä nämä kai ovat. Koputan puuta.

Sisälläni asuu pieni neurootikko

Matkailijaprofiililtani taidan olla melkoinen ”varmuuden varmistelija”, kaikessa paitsi uusiin ruokiin tutustumisen ja pakkaamisen kanssa: näiden kanssa olen melko huoleton. Osittain raakaa lampaan penistä vahingossa syötyäni tuli kyllä sellainen olo, että jos nyt ei tule jälkiseuraamuksia niin ei sitten mistään. Ei tullut. Muuten olen lentokentillä ajoissa, jätän harvoin asioita viime tippaan ja varaudun etukäteen moneen erilaiseen skenaarioon.

Terveysjuttujen kanssa yritän myös varautua etukäteen parhaani mukaan ja pieni matka-apteekki lähtee mukaan kotoa: täydennän sitä kohdemaassa tarvittaessa. Tämä tuli tavaksi vuosia sitten Mongoliassa tapahtuneen ratsastusretken jälkeen, jolloin sain täysin ennaltaodottamattoman allergiakohtauksen hevosen selässä. Onneksi ystävälläni oli hyvä mini-apteekki laukussaan, ja selvisin tilanteesta säikähdyksellä. Ensiavun etsiminen keskellä autiota mongolialaista maaseutua olisi taatusti ollut mielenkiintoinen operaatio.

Pari sanaa maitohappobakteereista

Yritän minimoida terveysriskit ennen matkaa, niiltä osin kuin se on mahdollista. Meillä on ollut perheessä tapana pienestä pitäen syödä maitohappobakteereita niin ennen reissua kuin reissun päälläkin. Alkaen lapsuus- ja teinivuosiltani, kun reissasimme vanhempieni kanssa säännöllisesti ensin Kanarialla ja Ranskassa, ja myöhemmin kauempana Floridassa. Tämä tapa on jäänyt päälle näin varttuneempanakin, ja kaukomaille suunnatessani napostelen yhä maitohappobakteeritabletteja. Suomalaisten apteekkien ja kauppojen valikoimat ovat tulleet tämän osalta tutuksi, ja viimeksi ostin itselleni sekä Matteolle paketin kuopiolaisesta apteekista ennen suuntaamistamme Thaimaan turneelle. Matteo on huomattavasti minua huolettomampi näiden juttujen kanssa, mutta tästä asiasta ei keskusteltu. En halunnut ottaa pienintäkään riskiä, että näen (tai Matteo näkee) paratiisisaarella vain hotellin wc:n: minulla oli muita suunnitelmia. Tiedä häntä olisiko tässä ennakkovarautumisessa syy terveenä pysymiseeni (perinteisen uskomuksen mukaisia konjakkiryyppyjä en harrasta), mutta en tosiaan ole suurempia vaivoja matkoillani potenut.

Yksi näistä käyttämistäni maitohappobakteereista on ollut Lacto Seven, jonka on valmistanut yhteistyökumppanini Vitabalans.

Miksi Lacto Seven matkalle?

IMG_6067

Lacto Seven on kotimainen tuote, jonka on valmistanut hämeenlinnalainen lääketehdas nimeltä Vitabalans. Tuote löytyy suomalaisten apteekkien, päivittäistavara-ja luontaistuotekauppojen hyllyiltä, ja se ennaltaehkäisee esimerkiksi ihanaista matkaripulia ja muita vatsavaivoja.

Reissuripulin aiheuttajana toimii suolistolle vieras bakteeri, jota vastaan Lacto Sevenin seitsemän maitohappobakteerikantaa (muun muuassa vastustuskykyä ylläpitävä D3-vitamiini) tarjoavat suojan. Tuote ei sisällä laktoosia, sokeria eikä gluteiinia.

Lisätietoa Lacto Sevenistä löytyy täältä.

Sanotaan, että maitohappobakteeria kannattaa alkaa nauttimaan viikkoa ennen matkaa, jatkaa tablettien syömistä matkalla ja viikko sen jälkeen. Olen noudattanut ohjeita jokseenkin hyvin, tosin olen aloittanut tablettien nappailun paria päivää ennen ja lopettanut tuotteen käytön kotiinpaluun koittaessa. Aikuisten annos on 1-2 tablettia päivässä, itse olen syönyt vain yhden per päivä.

Matkailumielessä tuote on ollut minulle tuttu, mutta tutkiessani sen ominaisuuksia tarkemmin minulle selvisi että se toimii myös arkena kotioloissa. Lacto Seven auttaa niin laktoosi-intoleranssin kuin ummetuksen hoidossa, sekä antibioottikuurin aikana. Se auttaa myös suolistoa sopeutumaan ruokavalion muutoksiin ja hyödyttää raskaana olevia.

Lacto Seven ja raskaus

Mainitsen muutamalla sanalla myös maitohappobakteerit ja raskauden, onhan tilanne itselleni hyvin ajankohtainen. On luonnollista, että raskaana olevana minua kiinnosti tuotteen tiimoilta sen sopivuus niin raskauden kuin imetyksenkin aikana. Tilanne on kuitenkin uusi ja ainutkertainen, ja hormonimyrskyiselle naiselle eli minulle tavallisemmatkin asiat aiheuttavat päänvaivaa. Minulle ei ole tullut mieleenkään syödä tämäntyyppistä valmistetta raskauden aikana (olen tosiaan aina virheellisesti yhdistänyt maitohappobakteerit ainoastaan matkailuun), joten halusin varmistaa asian tältäkin osin. Vitabalansilta kerrottiin, että Lacto Seven on hyödyllinen raskauden ja imetyksen aikana: näin varmistetaan lapselle hyvä bakteerikanta. Lapsille tuotetta suositellaan kolmesta ikävuodesta ylöspäin.

Arvonta

Vitabalans on luvannut tämän artikkelin yhteydessä arpoa kolmelle onnekkaalle blogini lukijalle matkailijan terveyteen liittyvän tuotepaketin. Osallistuminen on helppoa: kerro kommenttiboksissa, miten olet pysynyt terveenä matkoillasi ja olet mukana arvonassa.

Arvonnan säännöt:

 • Palkinto postitetaan vain Suomeen

 • Tietojasi ei luovuteta kolmannelle osapuolelle

 • Arvonta-aika loppuu 2.6.2016

 • Tarkista että sähköpostiosoitteesi on varmasti oikein, sillä otan yhteyttä voittajiin 3.6 yhteystietojen tiimoilta

Onnea arvontaan ja terveyttä matkoille!

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

79 Comments

 • Reply Laura / Tuntemattomaan ja takaisin sunnuntai, kesäkuu 5, 2016 at 21:02

  Mä en ole ikinä käyttänyt aikaisemmin maitohappobakteereita, sillä mulla on yleensä ollut aika lailla kaiken kestävä rautamaha. Nyt mua onkin vähän suorastaan huvittanut tällä viikolla, kun vatsaa on kivistänyt päivittäin. Ja siis, palasin viikko sitten Suomeen 😀 On tämä Suomen ruoka sitten eksoottista… Mutta mulla on nyt helpottanut kun aloin maitohappobakteereita syömään, niitä löytyi kotoa ja ajattelin kokeilla. Toivottavasti pikku hiljaa voisin ne jättää pois, kun keho taas tottuu uuteen ravintoon. Ei oikein viitsisi pysyvästi maitohappobakteereita napostella. En keksi muuta syytä, kuin suomalaisen ravintoni viljapitoisuus ja suurempi kahvinkulutus. Täällä kuitenkin tulee syötyä aamupuuroa ja ruisleipää, Istanbulissa söin hädin tuskin mitään viljaa. Toki jos ei ala helpottaa, pitää alkaa muokkaamaan ruokavaliota.

 • Reply Laura - Urbaani viidakkoseikkailijatar perjantai, kesäkuu 3, 2016 at 13:11

  Terveys on kyllä tärkeintä matkalla ja arjessakin. Mikään paratiisi ei ole paratiisi, jos vatsassa möyrii liiankin villisti. Onhan näistä tosiaan kokemusta. Olen usein joutunut sairaanhoitajan rooliin reissuilla, milloin minkäkin ameeban riivaaman matkakaverin kanssa. Ei ole kivaa sairastaa, ei ole myöskään kivaa hoitaa sairasta matkakaveria. Itse syön aika huolettomasti mitä vain, mitä paikallisestkin syövät. Ensimmäiset päivät olen tarkempi, sitten ote alkaa olla jo löysempi. Kai sitä terveellä järjellä pääsee jo pitkälle, mutta jos on tullakseen kipeäksi, sitä voi saada jonkun pöpön aivan mistä vain.

 • Reply Virpi /Täynnä tie on tarinoita torstai, kesäkuu 2, 2016 at 20:28

  Olen ollut onnekas ja pysynyt matkoillani terveenä. Ainoastaan yksi mahatauti muistuu mieleen Kyproksen lomalta, kun olin varhaisnuori ja reissussa vanhempieni kanssa koko perheellä. Tuolloin vatsatauti kävi läpi koko perheen. Onneksi se meni kuitenkin suurinpiirtein päivässä ohi.
  Maitohappobakteereita olen myös syönyt juurikin noin että muutama päivä ennen reissua ja reissun ajan. Lacto Seven onkin uusi tuttavuus, täytynee kokeilla.

  • Reply lena / london and beyond perjantai, kesäkuu 3, 2016 at 12:20

   Hui, tuo on todella ikävää kun koko perhe on sairaana ja vielä yhtä aikaa. : ( Siinä lomafiilistä koetellaan parhaan mukaan, onneksi ei ollut pidempi kuin tuo yksi päivä. Mä koputtelen puuta täällä..

 • Reply Satu torstai, kesäkuu 2, 2016 at 19:44

  Sen jälkeen kun makasin 2 päivää tiputuksessa espanjalaisessa sairaalassa ruokamyrkytyksen jälkeen (valkosipuliperunat suomalaisessa ravintolassa), olen ollut maitotuotteiden suhteen tarkka: vain kylminä, ei missään buffetissa monta tuntia maanneita majoneeseja tai jogurtteja yms. Käsidesipullo/ pyyhkeet on myös matkassa. Maitohappobakteereita ostan mukaan Eurooppaan, lähinnä miehelle, Jenkkeihin en ole niitä käyttänyt. Jos lähtisin itään, söisin varmaan itekin.

  • Reply lena / london and beyond perjantai, kesäkuu 3, 2016 at 12:18

   Voi kamala, ei kyllä käy kateeksi tuo espanjalainen sairaalareissu. Hyvä ohjenuora on juuri tuo mitä sanoit maitotuotteiden osalta: monta tuntia maanneet majoneesit ovat aikamoinen riski huonossa tapauksessa. Mä söin noita Jenkeissä, tosin reissusta aikaa ihan liikaa, ja idässä myös. Koputan puuta, mtään ei ole vielä toistaiseksi käynyt!

 • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta torstai, kesäkuu 2, 2016 at 18:44

  Heh, puoli vuotta Kiinassa enkä koe enää juurikaan tarvetta käsideseille tai muulle, tuntuu vain liiottelulta. Toisaalta ottaisin mä sen sitten kuitenkin varmaan jonnekin Kaakkois-Aasiaan mukaan. Ehkä eniten siksi, että harmittaa niin mielettömästi, jos lyhyt loma menee esim. vatsataudin takia pilalle.

  Maitohapoista mulla on ristiriitaisia ajatuksia. En ole vielä varma, uskonko niiden tehoon… Eikös niistä ole aika ristiriitaisia mielipiteitä ihan lääkäreilläkin? En muista, milloin viimeksi olisin niitä syönyt. Nyt meillä on yksi purkki kotona, ja mm. Vietnamin ja Intian vähemmän kivojen kokemusten jälkeen päätin, että ensi reissulle ne tulevat mukaan. Ei niistä ainakaan haittaa ole!

  • Reply lena / london and beyond perjantai, kesäkuu 3, 2016 at 12:15

   Tää on hauska juttu, mulla ei kans Taiwanissa ollut oikein mitään käsidesejä, mutta lomalle lähtiessä sitä aina ottaa mukaan. 😉 Just samasta syystä, lomaa ei halua pilata ihan turhan takia. Toki pesin käsiä saippualla melko usein, mutta kuitenkin. Mä oon aina syönyt maitohappobakteereita, ja ainakaan en ole itse sairastunut, oli siinä syy-seuraussuhde tai ei. Eli haittaa ei missään tapauksessa ole, lääkäreiden eri mielipiteistä en osaa oikein sanoa juuta enkä jaata, valitettavasti.

 • Reply Anne torstai, kesäkuu 2, 2016 at 17:31

  Maitohappotabletit ja pullotettua vettä. Lämpimissä maissa erityisen tarkka syömisistäni. Kerran olen saanut aivan kamalan vatsataudin Kreetalla lähtöpäivänä. Omaa tyhmyyttä oli sekin…katkarapucoctail majoneesilla oli saatava +39c helteessä? Nykyään olen oppinut pesemään käsiänikin vähän joka käänteessä☺

  • Reply lena torstai, kesäkuu 2, 2016 at 18:40

   oivoi, katkarapucocktail ja majoneesi, nam. Ymmärrän että sitä teki mieli, olsin varmasti itsekin ollut sellaisen tilaamassa. 😀 Mutta virheistä oppii 🙂

 • Reply Marjuska keskiviikko, kesäkuu 1, 2016 at 19:26

  Minäkin vannon käsidesin nimeen 🙂 Pikkuinen käsidesipullo kulkee aina repussa, käsilaukussa ja jokaisessa kassissa. Niin arjessa kuin matkoillakin. Ja on kyllä tosi näppärä ja nopsaa käyttää, joten käsidesiä suosittelen! Maitohappobakteerit on hyvä lisä suoliston ja koko kehon hyvinvointiin.

  • Reply lena torstai, kesäkuu 2, 2016 at 18:39

   Mun täytyy alkaa skarppaamaan käsidesin kanssa, sitä niin suositellaan. Itsellä käyttö jää usein puolitiehen, mutta kun alkaa ajattelemaan miten paljon bakteereja on esimerkiksi metron tolpissa niin ajatuskin hirvittää. :O

 • Reply Sasa keskiviikko, kesäkuu 1, 2016 at 14:37

  Moi. Käsihygienia ja maitohappo bakteerit matkalle ovat auttaneet matkalla. Ja myös katson mitä syön missäkin paikassa. Mukaan arvontaan.

  • Reply lena torstai, kesäkuu 2, 2016 at 18:38

   Tämä resepti vaikuttaa hyvin suositulta, eli käsidesi ja maitohappobakteerit! 🙂

 • Reply hilkka keskiviikko, kesäkuu 1, 2016 at 08:45

  Käsihygienian noudattaminen, pulloveden juonti ja muutenkin tarkkanaolo siitä mitä suuhun laittaa 🙂

  • Reply lena keskiviikko, kesäkuu 1, 2016 at 09:54

   Käsihygienia on tärkeää, olen itseasiassa tämän jutun kommenttien myötä herännyt sen tärkeyteen. Ja tosiaan vähän kun miettii mitä syö niin usein hyvää tulee 🙂

 • Reply anna s. keskiviikko, kesäkuu 1, 2016 at 08:35

  Aloitan aina ennen reissua maitohappobakteerien syönnin ja jatkan sitä koko matkan ajan. Lisäksi en juo ulkomailla hanavettä ja olen tarkka siitä mitä laitan suuhuni. Koskaan en ole matkalla sairastunut 🙂

  • Reply lena keskiviikko, kesäkuu 1, 2016 at 09:52

   Sama juttu täällä, hyvä resepti! Tosin tuossa hanavedessä olen lipsunut, mutta muuten kaikki mennyt hyvin. 🙂

 • Reply Anna / Muuttolintu keskiviikko, kesäkuu 1, 2016 at 01:45

  Miulla on myös ollut tapana reissata todella hälläväliä -asenteella. Siinä olisi oikeastaan parannettavaa. Onneksi ei ole kuitenkaan sen pahempaa reissuilla sattunut, mitä nyt yksi yö Intian yöjunassa oksuripaskameiningeissä, mutta sattuuhan sitä. Oon itse maitohappobakteerien suuri ystävä. Tosin tutkimuksia taitaa olla molempiin suuntiin, onko niistä oikeasti hyötyä vai ei. Itse oon käyttänyt vaan semmoisia, mitä pidetään jääkaapissa, koska joku minulle on väittänyt, että ne on parempia. En sitten tiedä onko oikeasti.
  Ihanaa odotuksen aikaa muuten! 🙂

  • Reply lena keskiviikko, kesäkuu 1, 2016 at 09:50

   No voi apua, intialalinen yöjuna ja oksut… nyt ei kyllä käy kateeksi. Mutta toisaalta, paljon kun reissaa niin näiltä on aika hankala välillä välttyä, eli minkäs teet. Onneksi sen pahempaa ei ole sattunut! Kiitos Anna, ei oo enää kauaa jäljellä 🙂

 • Reply Terhi / Muru Mou maanantai, toukokuu 30, 2016 at 16:37

  Mä oon aika hälläväliä-asenteella matkaava. Maitohappobakteereita en ole oikeastaan käyttänyt koskaan, koska en ole kokenut niitä tarpeellisiksi. Malesian vuoden jälkeen jouduin pariksi päiväksi sairaalaan malariaepäilyn vuoksi ja silloin minulle tehtiin kaikki mahdolliset testit. Minulta löydettiin kahta erilaista ruokamyrkytysbakteeria ja lääkäri oli ihan ihmeissään kun en ollut huomannut mitään 😀
  Poikaystävä kylläkin on maitohappobakteerien suuri fani ja ottaa niitä ihan joka päivä, oli sitten kotona tai reissussa – ja on heti tyrkyttämässä pilleriä mulle jos erehdyn mainitsemaan vatsanväänteistä. Vaikka tuskinpa se yksi kapseli mitään auttaisi 🙂

  • Reply lena keskiviikko, kesäkuu 1, 2016 at 09:43

   Voi kääk! Kaikkea sitä elimistöön pääsee pesimään, huh. No, onneksi sulla ei ilmeisesti malariaa ollut?
   Meillä mä olen se maitohappobakteerien suuri fani, Matteo opettelee vielä. 😀 Mutta totuuden nimissä, en ole kotona niitä juurikaan käyttänyt, reissuilla senkin edestä.

 • Reply Mikaela maanantai, toukokuu 30, 2016 at 15:17

  Uskon tässäkin asiassa paljon myös ennaltaehkäisyyn. Vitamiinit ja mineraalit kunnossa ja monipuolisesti ruokaan & juomaan tottuneena keho kestää enemmän. Reissuun lähdön aamun rutiiniin kuuluu myös tehosteannos vitamiineja ja mineraaleja. Olen kohtuu vahvavatsainen, maitohappobakteereja mukana on säännön mukaisesti lämpimiin maihin (lämpimille alueille) matkustaessa ja esimerkiksi aina pidemmillä risteilyillä. Pidän kyllä aina mukana myös ripulilääkettä, mutta enpä ole juuri tarvinnut. Neljä kuukautta Intiassakin sujui mainiosti, kunhan tottui bakteeritasapainon muutokseen. Sitäpä kun ei voinut välttää. Hyvään käsihygieniaan liittyen pesen kädet juoksevan veden alla saippualla kun mahdollista, mutta kannan aina mukanani lisäksi yksittäispakattuja savetteja – käsidesipulloakin joskus – ja arvelluttavien sanitaatioalueiden/-paikkojen kohdalla myös paprua wc-käyntejä varten. Paketti nenäliinoja laukussa on toimiva ratkaisu. Olen jo lapsena oppinut laittamaan paperia pöntön reunoille niin, että sille voi istahtaa sen pyyhkäistyään (jos kyseessä on vesivessa). Vaikkapa niinkin suosittu kaupunki kuin Lontoo on suttaisten ja paperittomien vessojen luvattu kaupunki. Pattayan tai Bombayn ravintolakortteleiden yhteisvessoihin eivät adjektiivit edes riitä – riippumatta siitä, ovatko kyykkyversioita vai posliineita : ) Silmien ja suun koskettelun välttäminen on myös kovin suotavaa, jos ei ole juuri käsiä pessyt. Reissussakin pitää yrittää muistaa myös levätä, vaikka ei malttaisi ja runsaan veden juominen kohteesta riippumatta on must. Kypsentämättömän ruoan nauttiminen on harkittava matkakohteen ja ruokapaikan mukaisesti. Hygienia-arvio kannattaa tehdä myös vaikkapa oluen kohdalla: hanolut tulee hanasta ja se sisältää eläviä bakteereja – hanojen hygieniaa voi vain arvailla baarikohtaisesti ja siksi monesti pullo tai tölkki on parempi vaihtoehto. Niin ja juomien jäät kehittyvissä maissa ovat huono idea. Auringonpistosta en suosittele kellekään, päähine ja viileämpään ympäristöön hakeutuminen välillä ovat suositeltavia. Ja tietenkin riittävä auringolta suojautuminen muutenkin. Ja hoitaisin suositellut rokotukset kuntoon, jäykkäkouristuksesta hepatiittiin sekä keltakuumeeseen ja malariasta lavantautiin sairaudet eri puolilla maailmaa ovat todellisia ja vaarallisiakin.

  • Reply lena keskiviikko, kesäkuu 1, 2016 at 09:40

   Hyviä vinkkejä Mikaela! Hah, mä niin tunnistan ton Lontoon vessaongelman, siellä sitä löytyy vaikka minkälaista wc-laitosta. Ja aika ällöjä välillä, tosin monessa paikassa sitten pidetään huolta muutaman tunnin välein. Ehkä hygienisimpia ovat just nuo kyykkyvessat, vaikka raivostuttavia usein ovatkin ennenkuin tottuu.
   Tuo olutjuttu muuten, hyvä huomio. Itse tulee tilailtua molempia, hanatuotteita ja sitten niitä pulloja. Ne hanatuotteet ovat tosiaan paikan hygienian armoilla – asia jota ei ole juurikaan tullut mietittyä.

 • Reply Stacy Siivonen maanantai, toukokuu 30, 2016 at 07:43

  Minä olen elämässäni välttynyt aika hyvin terveydeltä, joten kremppaa osuu matkallekin ihan varmasti. Yleensä ne ovat sellaisia, mitä mikään lääkäri ei tunnista, kuten juuri se, että muutun eläväksi ulostelingoksi. Perussa sain sen lisäksi omituisia iho-oireita, joita jälleen kukaan lääkäri ei tunnistanut. ”Jungle rot” osuu aika lähelle. Ainainen heikko terveys ei kuitenkaan estä minua matkailemasta, mutta joskus reissussa vain nyt on huonoja päiviä, etenkin kun minulla on tapana tykätä extriimistä.

  • Reply lena keskiviikko, kesäkuu 1, 2016 at 09:36

   Huh, sulle sitä sattuu ja tapahtuu! Asenteella tosin pärjää aika pitkälle, etenkin pienempien juttujen kohdalla – niitä nyt tulee. Toivottavasti isommilta sairauksilta kuitenkin vältyt!

 • Reply Hanneli / Duunireissaaja maanantai, toukokuu 30, 2016 at 05:49

  Mä olen kertakaikkisen huoleton Euroopassa matkustaessani, mutta kaukomaiden matkoihin olen varautunut maitohappobakteereilla. Hepatiittirokotteetkin otin vasta muutama vuosi sitten. En yleensä sairasta, olinpa sitten kotona tai matkoilla.

  • Reply lena keskiviikko, kesäkuu 1, 2016 at 09:31

   Mä sairastan myös kohtuullisen vähän, onneksi. Toista se oli UK:ssa, kun olin koko ajan kipeänä… syytän mun asuntoa tästä kyllä, yksinkertaiset ikkunat ja kylmyys vaivasivat. Reissuilla onneksi taudit pysyneet poissa, toivottavasti vastaisuudessakin! Euroopassa menen myös aika huolettomasti.

 • Reply Siinatar sunnuntai, toukokuu 29, 2016 at 22:12

  Minulla on käynyt tuuri ja en ole ikinä sairastunut matkoillani, kop kop =). Asiaan on varmaan auttanut käsien pesu ja se, että jo ennen matkaa aina aloitan maitohappokuurin. Mukaan siis kivaan arvontaan!

  • Reply lena keskiviikko, kesäkuu 1, 2016 at 09:30

   Kop kop kuuluu täältäkin 🙂 Toivotaan että meillä molemmilla pysyy tämä hyvä tuuri ja valmistauutmisen ansiosta pysytään vastaisuudessakin poissa sairaaloista!

 • Reply Jenna/Live your dreams sunnuntai, toukokuu 29, 2016 at 20:13

  Koskaan ei olla vatsatautia matkalla saatu, vaikka käytiin pahamaineisessa Egyptissä (kop, kop). Aina on maitohappobakteerit mukana, samoin kuin pieni matka-apteekki. Pidetään hygieniasta tosi hyvää huolta ja vältetään kraanavettä, jääpaloja, raakojaruokia, salaatteja ja majoneesia reissussa. Käsidesi on ehdottomasti tosi kätevä mukana. Ollaan ehkä liiankin varovaisia, mutta better safe than sorry! 🙂

  • Reply lena keskiviikko, kesäkuu 1, 2016 at 09:29

   Mä oon kuullut paljon Egyptistä, että siellä tosiaan aika moni on joutunut vatsanväänteiden kouriin! Mä oon syönyt salaatteja ja jääpaloja jonkin verran, mutta onneksi olen pysynyt suunnilleen terveenä. Käsidesi on kyllä ehdoton, vaikka itse välillä tulee sitä laiminlyötyä 🙁

 • Reply Jaana sunnuntai, toukokuu 29, 2016 at 14:00

  Maitohappobakteerit ja hyvä käsihygienia.

 • Reply Teija / Lähdetään taas sunnuntai, toukokuu 29, 2016 at 11:49

  Minä söin ennen maitohappobakteereita vain lomilla (ja tietyt hieman ennen ja jälkeen), mutta raskausajasta lähtien vasta sain tietää, että niitähän kannattaa syödä muutenkin ihan koko ajan. Nyt ne on mukana päivittäisessä käytössä, matkalla tai ilman matkaa.

  • Reply lena / london and beyond maanantai, toukokuu 30, 2016 at 17:51

   Tiiätkö, mä oon ollut kans ihan tietämätön tästä! Kaikkea sitä oppii, eli pitää alkaa syömään noita tasaisemmalla syötöllä. 🙂 Ainakin matkalla, mutta ihan päivittäisessäkin käytössä – miksikäs ei.

 • Reply Maii torstai, toukokuu 26, 2016 at 17:06

  Maitohappopakteerit, pullovesi ja muita samantapaisia kuin muillakin kommentoijilla.

 • Reply Maria torstai, toukokuu 26, 2016 at 12:04

  Meillä on kanssa mukana pieni matka-apteekki (särky- ja allergialääkkeitä, laastareita, desinfiointiaine, nenäsuihke, maitohappobakteerit..). Valitettavasti oon turhan usein jotain tarvinnut. Muistaakseni söin maitohappobakteereja ekalla Egyptin matkalla ja välttelin ns. liian paikallista ruokaa, mutta silti puolet reissusta kipeenä. Seuraavaan 2vkon reissuun varauduin suun kautta otettavalla rokotuksella, joka kuulemma joillain estää matkaripulia. Oiskohan ollut Dukoral nimeltään…? Syötiin koko reissu paikallisissa kuppiloissa, vaikka välillä vähän epäilyttikin. Ihan vikoina päivinä vasta olo vähän omituinen, mutten kuitenkaan varsinaisesti kipeä. Sukeltamaan en kuitenkaan uskaltanut enää lähteä.

  Yleensä juon kraanavettä , jos paikallisetkin juo. Tosin ihan missään tosi eksoottisissa paikoissa ei oo tullut käytyäkään – vielä. Ennen olin vannoutunut käsidesin käyttäjä, mutta nykyään lähinnä wet wipes mukana. Käsidesi kuulemma saattaa desinfioida vähän liiankin tehokkaasti myös niitä hyviä bakteereita!

  • Reply lena / london and beyond perjantai, toukokuu 27, 2016 at 19:36

   Näköjään varautiminenkaan ei aina pelasta kurjalta ololta ja taudeilta…. jotkut pöpöt taitavat olla ärhäkämpiä kuin toiset, ja eri ihmiset reagoivat eri lailla 🙁 En ole muuten tuosta rokotteesta kuullut, pitää tutkia tarkemmin. Mä juon Euroopassa hyvin mielin kraanavettä, esim Thaimaassa sitten ihan pullotettua. Kauempana olen varovaisempi.

 • Reply SiskoH torstai, toukokuu 26, 2016 at 04:15

  Pullovesi, käsien pesu ja oikeasti katson tarkkaan missä ja mitä syön (johtuu myös siitä että olen hitusen valikoiva ruuan suhteen). Parannettavaakin varmasti vielä olisi, mutta noilla on nyt menty. 🙂

  • Reply lena / london and beyond perjantai, toukokuu 27, 2016 at 19:34

   Hyväksi havaitussa kannattaa pysyä, mikäli terveenä pysyy niin mitä sitä suotta vaihtamaan 🙂

 • Reply Paula - Viinilaakson viemää torstai, toukokuu 26, 2016 at 01:53

  Maitohappoja syödään meilläkin koko perhe myös silloin kun ei matkusteta! Hyvä hyvä!

 • Reply Jani keskiviikko, toukokuu 25, 2016 at 08:22

  Maitohappobakteereja ja hedelmiä on tullut nautittua matkoilla runsasti. Toki hyvä käsihygienia on myös kaiken A ja O.

  • Reply lena / london and beyond keskiviikko, toukokuu 25, 2016 at 17:44

   Tämä on tosi hyvä taktiikka, monella taitaa olla samat käytännöt reissussa. Hyväksi havaittu, mitäpä sitä muuttamaan 🙂

 • Reply Merja tiistai, toukokuu 24, 2016 at 19:14

  Maalaisjärki, käsidesi, maitohappobakteerit ja ”vettä väkevämpi” aamudrinksu ovat toistaiseksi pitäneet pöpöt loitolla. Vaelluksilla on ollut järeämmät vatsalääkkeet mukana siltä varalta, että tauti iskee tosissaan ja kuumeen kera. Onneksi niihin ei ole tarvinnut turvautua.

  • Reply lena / london and beyond keskiviikko, toukokuu 25, 2016 at 17:41

   Vettä väkemämpi, tätä pitää kai kokeilla kun moni suosittelee! 😀 Olisi muuten ihan kamala sairastua vaelluksella, se sairastaminen ei tosiaan houkuttele esimerkiksi vuoristomajassa tai teltassa….. ajatuskin kauhistuttaa!

 • Reply Lotta Watia | Unagidon tiistai, toukokuu 24, 2016 at 17:06

  Joskus aikoinaan käytin maitohappobakteereja reissussa, mutta en oikein tiedä, mihin ne jäivät. Sittemmin mahakipuja on tullut esim. Kiinassa ja Taiwanissa sain yötorilta ruokamyrkytyksenkin. Ei kiva. Tuon ruokamyrkytyksen jälkeen en ole yhtä huolettomasti ihan mistä tahansa katukojusta ruokaa ostanut. Vaan eipä näistä koskaan tiedä, vaikka olisi kuinka luotettava/puhtaan oloinen ravintola.

  • Reply lena / london and beyond keskiviikko, toukokuu 25, 2016 at 17:39

   Mä muistan ton, että sait ruokamyrkytyksen Taiwanista! Hui, mä söin siellä toreilla ihan mitä sattuu ja onneksi selvisin aika vähällä… eli käytännössä ilman mitään ongelmia. Siellä on kyllä kaikki ”katastrofin aiheet” kasassa, jos huonosti käy.

 • Reply Saana | Live now – dream later tiistai, toukokuu 24, 2016 at 14:45

  Lacto Seven on tuttu tuote, ja vaikka en olekaan muutamaan vuoteen käyttänyt, niin nuorempana käytin ja toimi hyvin. Toinen mua nuorempana vaivannut ongelma on aurinkoihottuma, ja siihen taas auttoi joko karoteenitablettikuurin aloitus tosi hyvissä ajoin ennen reissua, tai vieläkin paremmin ihan rehellinen porkkanan popsiminen. Vuosi Espanjassa kadotti aurinkoihottuman lähes kokonaan. Siedätyshoito auttoi myös siihen, etten enää niinkään pala, vaan ihan oikeasti rusketun – ja nopeasti vielä. Eli jos joku kaipaa apua auringon aiheuttamiin iho-ongelmiin, niin ei muuta kuin lentoliput Espanjan auringon alle ilman paluutikettiä! 😉

  • Reply lena / london and beyond keskiviikko, toukokuu 25, 2016 at 17:37

   Tuo karoteenitabletti on muuten hyvä idea, mä oon just perinteinen suomalainen näissä aurinkojutuissa. Palan jopa Dusseldorfissa talvella 😀 jospa se auttas mua tulevaisuudessa, ja välillä tulee ihottumaakin pintaan. Porkkanaa olen kyllä napostellut näin raskaana ollessa ja se on mun uusi suosikki. Toivottavasti jää tavaksi! Tai sitten tosiaan sinne Espanjaan 😀

 • Reply sumppo tiistai, toukokuu 24, 2016 at 13:15

  Maitohappobakteerit juurikin on ollut ainoa tapa

 • Reply Ems tiistai, toukokuu 24, 2016 at 09:34

  Maitohappobakteerit on aiemmin ollut ainoa tapani varmistua siitä, että reissut menis suht kivuttomasti. Nyt kun meillä on vauva, onkin tullut valmistauduttua reissuihin vähän perusteellisemmin. Kaikenmaailman allergialääkkeet ja korva+silmätipat kulkee mukana, särky- ja kuumelääkkeitä unohtamatta.

  • Reply lena / london and beyond keskiviikko, toukokuu 25, 2016 at 17:34

   Mä luulen myös ,että kun vauva tulee niin vielä enemmän tulen kiinnittämään huomiota hygieniaan jne. Varmaan pitää uusi lääkelaukku ostaa että kaikki mahtuu mukaa 😀

 • Reply klaara tiistai, toukokuu 24, 2016 at 07:07

  Minäkin olen käyttänyt maitohappobakteeritabletteja jo vuosia ennen matkaa ja matkan ajan. Lisäksi minulla on käsidesi aina matkoilla kassissa. En ole sairastunut matkoilla.

  • Reply lena / london and beyond keskiviikko, toukokuu 25, 2016 at 17:33

   Tämä taitaa olla hyvä konsti, johon moni luottaa. Käsihygienia on tärkeää, ja itse skarpannut siinä näin raskaana ollessa.

 • Reply Virpi tiistai, toukokuu 24, 2016 at 06:53

  Maitohappobakteerit reissuapteekissa on mullakin ehdoton tuote mutta Lacto Seveniä en muista kokeilleeni.

  Käsidesi tai desifiointipyyhkeet ennen käsin syömistä ovat pelastaneet pahemmilta. Muistan kärsineeni pahemmista vatsavaivoista vain kerran Kanarialla.

  Lisäksi aurinkovoide, rakkolaastarit, särkylääke ovat vakiokamaa matkalle mukaan pakattaessa.

  • Reply lena / london and beyond keskiviikko, toukokuu 25, 2016 at 17:32

   Hyvä pointti tuo aurinkovoide. Etenkin kaltaiselleni, joka palaa jo Saksassa keväällä 😀

 • Reply sikkuralla tiistai, toukokuu 24, 2016 at 06:19

  Käsihygienia kun on kunnossa, pääsee pitkälle. Vähän riippuen matkakohteesta, myös maitohappobakteerit käytössä.

 • Reply Marja-Liisa tiistai, toukokuu 24, 2016 at 05:09

  Maitohappobakteerit, hyvä hygienia ja järki mukana tekemisisssä. Ja konjakin voimaankin on uskottu 🙂

 • Reply Outi maanantai, toukokuu 23, 2016 at 21:42

  Lacto Seven on hyvä tuote, mutt itse vannon Saccharomyces boulardii-kannan nimeen, joka on hiiva joka toimii maitohappobakteerin tavoin. Pelastanut muutamaan otteeseen kunnon turistiripulin iskiessä.
  Millä tavalla muuten tuote auttaa laktoosi-intoleranssiin? Nimestään huolimatta tuossa ei kyllä ole laktoosinpilkkoja, joten tuskin kamalasti auttaa laktoosin aiheuttamiin oireisiin, mutta yleiseen ruikuliin kyllä helpotusta voi hyvinkin saada. . 🙂

  • Reply lena / london and beyond keskiviikko, toukokuu 25, 2016 at 17:16

   Outi, kysyin tuosta laktoosi-intoleranssista vielä tarkemmin suoraan Vitabalansilta ja sain heiltä vastauksen: ”Lactobacillit tuottavat myös laktaasientsyymiä, joka pilkkoo laktoosia. Monet saavat helpotusta oireisiinsa Lacto Sevenistä.” Toivottavasti tästä oli apua! Mulla on myös tuota boulardii-kantaa olevaa tablettia (Travel Boulardii) Vitabalansilta, mutten ole vielä ehtinyt kokeilla! Hyvä kuulla että siitä on ollut apua. 🙂

   • Reply Outi/Maa Quzuu keskiviikko, toukokuu 25, 2016 at 20:07

    Mielenkiintoista, hyvä kun selvitit! Täytyykin perehtyä asiaan tarkemmin 🙂

 • Reply Miukkis maanantai, toukokuu 23, 2016 at 21:20

  Luotan erityisesti hyvän käsihygieniaan ja pullotettuun veteen. Käytän myös maitohappobakteereja, mutta tämä Lacto Seven ei ole ennestään merkkinä tuttu. Mieluusti siis kokeilisin!

  • Reply lena / london and beyond keskiviikko, toukokuu 25, 2016 at 17:30

   Pullovesi Euroopan ulkopuolella, ehdottomasti! Tämä on yksi syy, miksi luulen olleeni melko terve. Tosin Taiwanissa jääpaloja tuli nautittua,ties mistä ne oli valmistettu 🙂

 • Reply Leena maanantai, toukokuu 23, 2016 at 20:51

  Itse koetan selvitä terveellä maalaisjärjellä. Jääpalat ja hanavesi – ehkä ei kuitenkaan, ei myöskään katukeittiön tuotteita eka lomapäivinä. Tähän asti mennyt tosi hyvin. Mennä vuosina popsin myös maitohappobakteereja.

  • Reply lena / london and beyond keskiviikko, toukokuu 25, 2016 at 17:25

   Mulla on sama juttu hanaveden kanssa, Euroopassa juon huoletta mutta yhtään kauempana olen kyllä varovainen. Hyvä ohjenuora!

 • Reply Jerry / Pako Arjesta maanantai, toukokuu 23, 2016 at 19:04

  Meilläkin tuo maitohappobakteerien syöminen ennen reissua, sen aikana ja jälkeen on ollut tapana jo vuosia. Toisaalta niitä tulee syötyä myös influenssa-aikoina kuureina, jotta selviäisi noista ajoista paremmin :). Olen melko hygieniafriikki, joten pesen käsiä aina silloin, kun voin ja geelimäinen käsidesi kulkee kaikkialla mukana, kun olen reissussa (näistä koivun tuoksuinen Yliopiston Apteekin tuote on muuten ollut omasta mielestä paras). Käytän käsidesiä reissussa niin paljon, että joka kerta sen haistaessani mieleeni tulee Tokio ja ruokailun aloittaminen xD. Tiialla tulee mieleen vessa, eli oudosti tämä ihmismieli toimii.

  Olisi kiva päästä testaamaan tätäkin merkkiä maitohappopillereissä, koska olen kuullut tästä, mutten ole vielä itse käyttänyt.

  • Reply lena / london and beyond keskiviikko, toukokuu 25, 2016 at 17:22

   Kiitos vinkistä tuon käsidesin tiimoilta, mun pitää tutustua tuotteeseen ensi kerralla Suomessa. Mulla on vaan paha tapa aina unohtaa se käsidesi reissun edetessä, vaikka olevinaan yritän tarkka ollakin. Nyt raskauden myötä musta on tullut hygienian kanssa vieläkin tarkempi ja uskon että tapa jää päälle – hyvä niin.

   • Reply Jerry / Pako Arjesta torstai, toukokuu 26, 2016 at 19:00

    Kannattaa ehdottomasti oppia käyttämään sitä, koska se on varmasti ollut aikamoinen apu meidänkin matkoilla :). Tuosta raskaudesta tuli mieleen, että Berliinin reissulla, kun oli puolivuotias veljentyttö mukana, vanhemmat pyyhkivät aina pöydät, lapsen kädet ja ympäristön desinfiointiliinoilla (lapsille tarkoitetuilla) ennen esimerkiksi ruokailun aloittamista, mikä oli ainakin omasta mielestä aika fiksu idis :).

 • Reply Nelliina maanantai, toukokuu 23, 2016 at 18:18

  Yritän pitää huolta käsihygieniasta ja kyllä mulla matkalla yleensä mautohappobakteerejakin on 🙂

  • Reply lena / london and beyond keskiviikko, toukokuu 25, 2016 at 17:18

   Sama juttu, tosin se käsidesi unohtuu aika usein reissun edetessä. Paha tapa 🙂

 • Reply Teija maanantai, toukokuu 23, 2016 at 15:57

  Yritän katsoa aika tarkkaan mitä suuhuni laitan ulkomailla ja olen kyllä välttynyt vatsataudeilta.

 • Leave a Reply