Inspiroiva yrittäjätarina matkailun parista: Duara Travels

Olen ollut aina innostunut mielenkiintoisista yrittäjätarinoista. Olen lukenut niitä netistä lehdistä ja blogeista, ja ostanut paljon myös business-aiheisia paperilehtiä. Inspiroidun muiden tarinoista ja ne saavat minut miettimään omaa toimintaani kahta kauheammin. Niin kriittisesti kuin uutta kehittäenkin.

Ajatuksia, ideoita, oppeja, esimerkkejä, niitä tarvitaan aina.

Törmäsin muutama viikko sitten Duara Travels-nimiseen matkailuyritykseen matkabloggaajakollegani Veeran kautta, ja kiinnostuin. Ajattelin, että olisi hauska tietää lisää tästä kolmen mimmin yrityksestä ja jakaa inspiraatiota heidän kauttaan niin matkailusta kuin yrittäjyydestäkin blogini lukijoille.

Tuumasta toimeen, ja Veeran avulla sain järjestettyä skypetreffit Duaran Johannan kanssa.

Mikä on Duara?

IMG_0823

Duara on suomalainen, viime vuonna toimintansa aloittanut matkailualan startup yritys, jota pyörittävät pääkaupunkiseudulta käsin Johanna Vierros, Elina Voipio ja Annika Järvelin. Kolmikko löysi toisensa yhteisten kiinnostuksen kohteiden, matkailun ja kestävän kehityksen kautta, ja päätti lähteä rakentamaan yritystä yhdessä.

Yrityksen idea on kaikessa yksinkertaisuudessaan tarjota matkailijalle mahdollisuus tutustua aitoon elämään kehittyvissä maissa. Matkailijalle aukeaa Duaran kautta mahdollisuus yöpyä paikallisessa yhteisössä paikallisten parissa – niiden paikallisten, joihin tutustuminen lomamatkalla ei ole aina helppoa. Moni matkaaja listaa reissutoiveisiinsa tutustumisen paikalliseen elämään suurten turistikeskusten sijaan, ja ainakin omien kokemuksieni mukaan tämä vaikeutuu, mitä eksoottisemmassa ja kehittymättömässä maassa ollaan matkalla. Duaralla on yhteisö tällä hetkellä Tansaniassa, mutta uusia yhteisöitä ollaan avaamassa Aasiaan ja latinalaiseen Amerikkaan.

Miten yritys käytännössä toimii?

Kysyin Johannalta, onko Duara konseptiltaan kuin tunnettu Airbnb, joka on tullut tunnetuksi matkailijoiden majoittajana paikallisväestön luona. Johanna totesi, että Airbnb on alalla oikeutetusti uranuurtaja, mutta täysin samasta asiasta ei kuitenkaan ole kyse. ”Airbnb:n majoittajat ovat usein urbaanissa ympäristössä eläviä hyvätuloisia ihmisiä. Duara tavoittaa yhteisöjä, joissa ei tarvita jatkuvaa internet-yhteyttä tai korkeaa kielitaitoa”, hän kertoo. Matkailija näkee paikallisen elämän, ruokailee ja kokkaa paikallisten kanssa ja osallistuu mahdollisuuksien mukaan päivän toimiin. Nämä ovat asioita, joita matkailija harvoin saa tilaisuutta kokea ilman oikeita kontakteja.

IMG_2013

IMG_1664

Duara toimii Airbnb:tä enemmän yhteisölähtöisesti: matkailija majoittuu yhteisön vieraaksi, ja Duaran kautta tehdyistä varauksista menee 70% yhteisölle. Se avaa keinon tienestille, johon yhteisö jäsenillä ei välttämättä olisi muuten resursseja. Tämä on hyvä uutinen eettisestä matkailusta kiinnostuneelle: yöpymisestä jää konkreettinen hyöty myös paikallisille ja se mahdollistaa mikroyrittäjyyden tulonlähteenä. Jokaisella yhteisöllä on yhteyshenkilö Duaran suuntaan, jonka tulee osata englantia.

Hinnatkin ovat matkailijan näkökulmasta varsin kohtuulliset: 25-35 per yö.

Asiaa yrittäjyydestä

Juttelimme Johannan kanssa luonnollisesti paljon yrittäjyydestä. Olin kiinnostunut muunmuuassa siitä, miten hän ja yrityskumppaninsa päätyivät yrittäjiksi. Jokaisella yrittäjällä kun on oma, uniikki tarinansa. Johanna kertoi, että kasvuyrittäjyys ei varsinaisesti ollut koskaan hänen suunnitelmansa: ajatus kypsyi ajan kanssa, omista kokemuksista. ”Yrittäjyys oikeastaan löysi meidät. Lopulta tajusin nimenomaan yrittäjyyden olevan sittenkin mun keino vaikuttaa asioihin, joita pidän tärkeinä ja tapa tehdä osani jotta ihmiset tekisivät elämässään kestävämpiä valintoja”, Johanna kertoo. Duaran mimmit näkivät mahdollisuuden onnistuneeseen liiketoimintaan lukuisilla matkoillaan kehittyvissä maissa: paikallisiin oli vaikea tutustua ja kokemuksia paikallisten kanssa hankala saada. Näin syntyi ensimmäinen ajatus Duarasta. Ajatukset vahvistuivat, kun kolmikko osallistui ideallaan Impact-yrittäjyysyhteisön kilpailuun, mistä tuli voitto ja paljon hyvää palautetta liikeidean tiimoilta.

Family1

Näinhän se usein menee, liiketoiminta syntyy puutteesta. Palvelusta, jolle olisi kysyntää, mutta sitä ei vielä ole olemassa. Ja koska matkailu oli kolmen koplalle rakas harrastus, oli mielenkiintoista alkaa rakentamaan intohimosta itselleen työtä.

Olin myös kiinnostunut kuulemaan, miten Duara on lähtenyt yrityksenä liikkeelle ja miten taustajoukoissa yrittäjyyteen on suhtauduttu. Johanna kertoi, että yritys on lähtenyt hyvin käyntiin ja ensimmäiset matkaajat ovat jo yöpyneet yhteisöissä Tansaniassa. Positiivista palautetta on tullut. Testimatkailijoita haetaan koko ajan, ja uusia yhteisöjä on suunnitteilla eri maailmankolkkiin. Annikan, Elinan ja Johannan haaveena onkin tehdä Duarasta itselleen tulevaisuudessa kokopäivätyö: Duara on voittoa tavoitteleva yritys, joka pyrkii päämääräänsä eettisten arvojen kautta, tarjoten mahdollisuuksia yrittäjyyteen myös kehittyvän maan asukkaille. Mainio esimerkki siitä, että yrittämällä voi myös tehdä hyvää.

Johanna kertoo myös, että perhe ja ystävät ovat olleet erittäin hyvin tukena yrittäjyydessä. Tsemppiä on tullut ja eteenpäin on kannustettu. Alkuun ehkä hieman epäröinyt äitikin on nykyään hyvin innostunut tyttärensä uudesta urasuuntauksesta ja ylpeänä jakaa tietoa Duarasta ystävilleen ja tuttavilleen. Näin sen pitää ollakin, läheisten tuki on usein korvaamatonta. Toivon kovasti tsemppiä Duaran mimmeille tulevaisuuteen ja mistäs sitä tietää josko sitä itsensäkin joskus löytää heidän matkoiltaan! Ensi vuoden matkat ovat hieman auki vielä beibin tulon myötä, mutta konsepti kuumottelee kovasti tulevaisuudessa.

Duaraan voit tutustua heidän kotisivuillaan ja Instagramissa. Alan Maailma-reissublogi innostui myös Duarasta ja kirjoitti heistä artikkelin – käyhän tutustumassa!

Kuvat: Duara Travels

Previous Post Next Post

18 Comments

 • Reply Laura torstai, huhtikuu 7, 2016 at 17:35

  Kiitos linkkauksesta, Lena! 🙂

 • Reply Meeri / Lapasesta lähti keskiviikko, huhtikuu 6, 2016 at 21:25

  Mahtava konsepti, kiitos kun ilmiannoit tämän yrityksen! 🙂

  • Reply lena / london and beyond torstai, huhtikuu 7, 2016 at 10:07

   Tosi kiva kuulla että nämä jutut kiinnostaa, ja hyvä yritysidea kiinnostaa tietysti aina 🙂

 • Reply Jenna / With huge passion for life keskiviikko, huhtikuu 6, 2016 at 10:47

  Inspiroiva idea! Mahtavaa yritteliäisyyttä tältä kolmikolta. Tässä on kyllä potentiaalia! 🙂

  • Reply lena / london and beyond torstai, huhtikuu 7, 2016 at 10:05

   Mä näen myös potentiaalin, ja konsepti kiinnostaisi myös itseäni. 🙂 Ehkä lähivuosina!

   • Reply JOHANNA / DUARA maanantai, huhtikuu 11, 2016 at 20:23

    Kiitos kaikille rohkaisevista sanoista!

    Huippua lukea teidän reaktioita. Tervetuloa testaamaan konseptia any time! Seuraavana kohteena tarjolla Sri Lanka. 😉

 • Reply Oili / Ajatuksia Saksasta tiistai, huhtikuu 5, 2016 at 20:19

  Todella kiinnostava liikeidea!

 • Reply Outi tiistai, huhtikuu 5, 2016 at 19:44

  Toivottavasti tytöt saavat tuulta purjeisiin. Tässä on potentiaalia! Jäin miettimään, että mitähän tuo Duara tarkoittaa tai mistä nimi tulee? En ainakaan pikaisella selvittelyllä löytänyt vastausta 🙂

  • Reply lena / london and beyond torstai, huhtikuu 7, 2016 at 09:58

   Mä todella toivon myös samaa! Ootas hei, mä tutkin tuon Duaran merkityksen. Muistan lukeneeni siitä jostain!

  • Reply Elina / Duara perjantai, huhtikuu 8, 2016 at 09:33

   Kiitos Lena ihanasta jutusta ja tsempeistä! Duara tarkoittaa ympyrää, rinkiä tai ”going around” swahiliksi. Meidän konseptissa perheet muodostavat yhteisössä majoitusringin ja isommassa kuvassa Duaran käyttäjät ja tukijat ovat osa samaa piiriä, duaraa. 🙂

 • Reply Saana · Live now - dream later tiistai, huhtikuu 5, 2016 at 18:44

  Tää on kyllä todella mielenkiintoinen startup. Aivan huippujuttu. Kiva, kun saavat näkyvyyttä tällä tavoin!

  • Reply lena / london and beyond torstai, huhtikuu 7, 2016 at 09:57

   On ehdottomasti mielenkiintoinen, yksi mielenkiintoisimmista pitkään aikaan. 🙂 Mielellään jakaa kivoja tarinoita ja antaa näkyvyyttä.

 • Reply Marimente tiistai, huhtikuu 5, 2016 at 18:43

  Mielenkiintoinen idea ja oli mukava lukea omasta intohimosta kumpuava yrittäjänaisten tarina! Kiitos kun jaoit tämän 🙂

  • Reply lena / london and beyond torstai, huhtikuu 7, 2016 at 09:57

   Ihanaa, että tällaiset jutut kiinnostavat! 🙂 Mua ainakin, ja tietysti mielellään aina antaa näkyvyyttä inspiroiville jutuille.

 • Reply Veera Bianca tiistai, huhtikuu 5, 2016 at 18:22

  Ihanaa että kirjotit Duarasta! Niin mahtava idea ja ihanat naiset idean takana <3

 • Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.