Suomen suurin matkablogiyhteisö

Dublin yksinmatkustavan matkakohteena

IMG_3124

IMG_3129

Olin viime kesänä Dublinissa yksin kolmen päivän reissulla. Reissu oli sinänsä harvinainen, sillä matkustan harvemmin yksin. Yksin matkustaminen ei ole minulle varsinainen ongelma, ja olen yksikseni reissannutkin – pääasiassa Euroopassa. Usein kuitenkin matkoja suunnitellaan Matteon tai kavereiden kanssa, ja näin yksinmatkustamiselle jää vähemmän aikaa.

Bloggaamisen myötä olen saanut nähtä tilaisuuden matkustaa useisiin mielenkiintoisiin kohteisiin – osa näistä matkoista tapahtuu enemmän tai vähemmän ryhmissä, osa puolestaan täysin yksin. Dublinin matkani tapahtui blogiyhteistyön merkeissä ja olin matkalla itsekseni. Kohteena se sopi tällaiselle yksinmatkustavalle naishenkilölle täydellisesti: maailmassa on paikkoja, joihin en yksin lähtisi, mutta turvallinen ja tekemistä täynnä oleva Dublin ei missään nimessä kuulu niihin.

MIKSI DUBLIN ON HYVÄ KOHDE YKSIN MATKUSTAVALLE?

Minulla oli ennen matkaa kuva Irlannista turvallisena reissukohteena. Sellaisena, jossa satunnainen matkustaja ei ongelmia juuri kohtaa ja asiat lutviutuvat sen suuremmitta ongelmitta. Ennen reissuani en tosin juurikaan miettinyt reissuani yksin matkustavan kantilta – aloin pohtia asiaa vasta jälkeenpäin, kun matkablogimaailmassa keskusteltiin joitain kuukausia sitten aktiivisesti yksin matkustamisesta. Mietin tuolloin mielessäni matkakohteita yksinmatkustavan (naisen) näkokulmasta, ja Dublin oli siellä suosikkien joukossa.

Irlantilaisten ystävällisyys ja leppoisuus on yksi selitys sille, miksi Dublinissa yksin reissaava tuntee olonsa viihtyisäksi. Paikalliset ovat todella avuliasta ja ystävällistä kansaa, aina auttamassa turistia hädässä ja kertomassa omia lempipaikkojaan. Ei ollut kerta tai kaksikaan, kun sain heiltä apua suuntavaiston ollessa hukassa, matkalippujen kanssa ja muissa käytännön jutuissa. Linja-autonkuljettaja varmisti kerran, että pääsin varmasti perille haluamaani paikkaan ja vanhempi herrasmies jakoi muutamia tärppejä kaupunkiin Guinness-tuopin äärellä. Eikä se ollut todellakaan mikään dirty old man – kohtaaminen, vaan hänellä oli vilpitön halu kertoa kotikaupunkinsa lempipaikoista turistille. Pienet kohtaamiset nousevat arvoon arvaamattomaan yksin reissatessa, ja niitä on kiva muistella jälkeenpäin. Jos haluat Dublinissa juttuseuraa, mene pubiin. Skotlannissa tämä toimi, ja olin iloinen että myös Irlannissa pubeissa on ihanan rento fiilis.

IMG_3185

Toisekseen, Dublinissa on paljon tekemistä ja nähtävää. On museoita ja näyttelyitä, joihin voi varata myös ryhmäkierroksen yksinäisyyden tunteen ottaessa vallan. Itse tykkään kulkea museoissa yksin, enkä kokenut tähän tarvetta, mutta esimerkiksi Guinnessilla käydessäni olisin voinut halutessani ottaa osaa ryhmäkierrokseen. Olin mukana myös food walkilla, eli  tutustumassa Dublinin ruoka- ja ravintolatarjontaan jalan pienen ryhmän mukana. Tämä oli aivan mainio juttu ja ruokakokemusten lisäksi vietin aamupäivän mieluisassa seurassa paikallisen ruokajournalistin ja muutaman muun ruoasta kiinnostuneen turistin kanssa. Se oli kiva katkos yksin kaupungilla kiertelyyn, ja suosittelen kokemusta kaikille niin yksin kuin seuralaisenkin kanssa matkaavalle (juttua kierroksesta löytyy täältä). Eli vaikka olet yksin, seuraa on mahdollista löytää jos siltä tuntuu. Ainoa pieni ongelma oli ravintoloissa yksin syöminen – jaan ruokakokemukset mielelläni muiden kanssa.

IMG_3212

IMG_3281

Ja viimeisimpänä muttei vähäisempänä nostaisin esille kaupungin turvallisuuden. En riekkunut yöelämässä joten sen meiningeistä en osaa enempää sanoa, mutta näin rauhallisemman yksinmatkaavan naisen ei todellakaan tarvinnut olla keskustassa varuillaan sen enempää kuin missään muuallakaan turvalliseksi kokemassani kohteessa. Tietysti normaalivarovaisuus tulee olla mukana kaikkialla, mutta esimerkiksi Barcelonan turistikaduilla kulkiessani olin huomattavasti enemmän huolissani tavaroistani kuin Dublinissa. Dublinissa oli myös minimaalisen vähän ärsyttäviä katukojua ja ”pakkomyyntiä”, mikä teki kaupungilla kiertelyn mielekkääksi. En pidä peräänhuutelusta ja liikaa iholle tulevasta kaupustelusta, etenkään jos olen yksikseni liikenteessä.

Onko teillä kokemusta yksinmatkustamisesta Dublinissa? Entä muualla, mikä tekee kohteesta hyvän yksinmatkustavalle?

Tämä kirjoitus on osa Irlanti-viikkoa, joka on suomalaisten matkabloggaajien toteuttama kampanja. Viikon aikana 13.20.3.2016 julkaistaan blogipostauksia, joissa esitellään monipuolisesti Irlantia matkakohteena. Arvomme yhteistyössä Tourism Irelandin kanssa matkan Irlantiin sekä monia muita palkintoja. Seuraa Irlanti-viikkoa Facebookissa, jotta pysyt selvillä myös kampanjan muista kilpailuista.

Mukana ovat seuraavat blogit:
Kohteena maailma | Levoton matkailija | London and beyond | Lähtöportti | Pääpilvissä | To travel is to live

Yhteistyökumppanit:

Tourism IrelandSolo Sokos Hotel TorniO'Malley'sbooky.fi
inSpiral Dance CompanySuomi-Irlanti -seuraSalo Irish FestivaaliKelttikorut

Previous Post Next Post

You Might Also Like

22 Comments

 • Reply Kohteena maailma / Rami sunnuntai, 27 maaliskuun, 2016 at 21:05

  Dublinissa olen viettänyt päivän itsekseni. Kierrettiin Irlannissa asuvan lapsuuden kaverin kanssa puolet saaresta. Kaverini jatkoi matkaa kotiin Limerickiin, niin itse suuntasin Guinness Store Houseen tutustumaan lempijuomani saloihin tarkemmin. Sen lisäksi pyörin jonkin aikaa kaupungilla, ennen kuin suuntasin pubikierrokselle. Aikaisemmalta reissulla olin kierrellyt Dublinin nähtävyyksiä jo omasta mielestäni riittävästi, joten oli mukavaa vain nauttia kaupungin tunnelmasta. Tosin rehellisyyden nimissä on todettava, että mitä lähempänä Temple Barin aluetta on, sen kauempana ei henkisesti juuri aidosta Irlannista voi olla 😀

  • Reply lena maanantai, 28 maaliskuun, 2016 at 18:00

   Hahaa, mä vierailin myös Guinness Store Housessa tosiaan yksin ja se oli ihan hauska kokemus. Ei tullut yksinäinen olo, nähtävää oli hyvin ja mukava oli nauttia Dublinin maisemista Guinnessin kanssa. Ja oot muuten luultavasti ihan oikeassa tuossa Temple Bar-jutussa, aito Irlanti alkaa muualta. Tuota samaa huomasin täällä Saksassa, että ne bilekadut ja ”saksalaiset” baarit ovat monelle ok, mutta ei niillä ole oikein Saksan kanssa mitään tekemistä – ne aidot pikkupubit löytyvät muualta 🙂

 • Reply iinamaija torstai, 17 maaliskuun, 2016 at 10:43

  Ihania jotenkin tosi Dublinmaisia kuvia tässä postauksessa! Tuli ihan ikävä Dubliniin – asuin siellä muutaman kuukauden reilu vuosi sitten. En kyllä myöskään ole koskaan Irlannissa missään pelännyt kulkea yksin, vaikka tosin Dublinin pohjoispuolella on vähän levottomampi maine. Pyörän varastamista pahempaa en ole kyllä kuullut kenellekään koskaan käyvän, joten taitaakohan olla enemmän jotain legendaa nuo jutut pohjoispuolestakin. 🙂 Vaikka Dublin onkin mahtava, niin täytyy kyllä sanoa, että Irlannissa pitäisi ehdottomasti kierrellä ympäri saarta ihastelemassa maalaismaisemia, Pohjois-Irlannin rannikkoa ja viehättäviä pikkukyliä. 🙂

  • Reply lena / london and beyond lauantai, 19 maaliskuun, 2016 at 12:08

   Suomalaisia on tainnut asua Irlannissa aika paljon, tosi hauska huomata! Ja kaikilla on kyllä hyvin samantyylinen mielipide: Dublin on turvallinen kaupunki, jossa harvemmin tarvitsee pelätä. Hyvä niin. Mun seuraava Irlannin reissuni on varmasti suuntaamassa pois Dublinista – ei siksi, ettnkö paikasta pitäisi, tietenkään- vaan siksin että maassa on niin paljon nähtävää. Haluan nähdä rannikkoa, pikkukyliä, pieniä kaupunkeja… sitä ihanaa maaseutua. Pitäkin kirjoitella näitä juttuja ylös 🙂

 • Reply Aino Salminen keskiviikko, 16 maaliskuun, 2016 at 19:26

  Mä olen matkaillut usein yksin, varsinkin kaupungeissa. Kuten sanoit, normaalia varovaisuutta noudattaen selviää hyvin. Itse tykkään syödä hyvin ja pitkän kaavan mukaan. Usein otan etukäteen selvää kivoista ravintoloista ja joskus jopa varaankin ennakkoon. Netin kautta se toimii melko hyvin. Paikan päällä onkin välillä hankalampaa. Yksin ravintolaan saapuva saa osakseen ihmettelyä (varsinkin Espanjassa, missä yleensä ulkona käydään isolla porukalla tai koko perheen voimin). Ei ne ihmettelyt haittaa, mutta se ottaa pattiin jos huomaan, että mulle väitetään ravintolan olevan täynnä vain sen takia, että mieluummin odotetaan kahta ihmistä saapuvaksi, ettei jäisi yksi tuoli tyhjäksi ja lasku puolta pienemmäksi. No, oma menetyksensä, ne ei tiedä, että mä syön ja juon välillä jopa kahden edestä 🙂

  • Reply lena / london and beyond lauantai, 19 maaliskuun, 2016 at 12:04

   Tuo yksin syöminen on tottumiskysymys, musta olisi ihana jos mulle se olisi yhtä luonnollista kuin sinulle! Mä voin erittäin hyvin kuvitella, että Espanjassa tuota tapahtuu – tosiaan siellä on totuttu syömään enemmän isolla porukalla. On aika hölmöä väittää, että ravintola on täynnä jos on tulossa yksin – tosiaan kukaan ei tiedä paljonko yksin ruokaileva käyttää rahaa paikassa lopulta. Ja vaikkei käyttäisikään omaisuutta, on maksavan asiakkaan käännyttäminen silti erikoinen juttu. Tavallaan ymmärrän joo, mutta toisaalta en sitten ollenkaan. Yksinmatkaava kun alkaa tilata hyvää viiniä muutaman lasin verran, niin äkkiä se toisen tuolin kulu on katettu!

 • Reply Lotta keskiviikko, 16 maaliskuun, 2016 at 11:39

  Minulle Dublin oli myös myönteinen kokemus. Ihmiset olivat tavattoman ystävällisiä ja auttavaisia, hop on/off -bussin kuski esimerkiksi poikkesi reitiltään ja vei minut sinne minne piti, kun ilmeni, että olin vahingossa hypännyt väärälle reitille enkä olisi ehtinyt tapaamiseeni. Nähtävää ja tehtävää olisi riittänyt, pikku puodit olivat ihania, kahvilat ja kodikkaat pubit samoin, ja maaseuturetki Irlannin rannikolle viimeisteli kivan miniloman. Suosittelen yksin matkustaville, minulla oli koko ajan turvallinen olo ja myös olo, etten ollut ihan yksin – ihmiset ottivat niin hyvin kontaktia olematta kuitenkaan tunkeilevia.

  • Reply lena / london and beyond lauantai, 19 maaliskuun, 2016 at 11:55

   Hei hauskaa, muillakin osunut auttavaisia bussikuskeja reitille:) Mun mielestä oli ihan mahtavaa, että muutama minuutti riitti aina turistille joka oli hukassa. Tulee mieleen monta paikkaa, jossa tämä ei ehkä toimisi samalla tavalla… mun mielestä oli myös ihana pyöriä pienissä pubeissa ja vaikka rannikolla kävinkin, haluaisin nähdä Irlannin rannikkoa paljon enemmän. Meri-ilma, pubit ja ihmiset, ihan täydellinen yhdistelmä 🙂

 • Reply Moona keskiviikko, 16 maaliskuun, 2016 at 11:28

  Asuin Dublinissa neljä vuotta ja usein tuli yksin kuljettua öisinkin ja keskustan ulkopuolella, koskaan ei pelottanut eikä mitään ongelmia! Ja totta on se, että juttuseuraa löytyy varmasti jos haluaa 🙂 Kiitos tuosta food walk -vinkistä. Tuota täytyy harkita tulevalle reissulle, siitä saa varmaankin hyviä ravintola-vinkkejä (joita olen kokoamassa omaan blogiini/Dublin-oppaaseen)! 🙂 http://tripsteri.fi/dublin/

  • Reply lena / london and beyond lauantai, 19 maaliskuun, 2016 at 11:50

   Tosi hauska huomata, että monella on samoja fiiliksiä kaupungista! Kuten sanottu, yksi turvallisimmista kaupungeista joissa olen käynyt tähän mennessä. Kiitos muuten vinkistä, mä käyn tsekkaamassa tuon tripsterin jutun, olen joskus törmännyt sivustoon mutta aina jättänyt sen ”myöhemmäksi” kun kohteet tulevat ajankohtaisiksi. Suosittelen ehdottomasti tuota food walkia, sain tosi paljon ammattitaitoista infoa sieltä 🙂

 • Reply Jenna / With huge passion for life keskiviikko, 16 maaliskuun, 2016 at 06:42

  Mä olin helmikuussa työmatkalla Dublinissa ja kaupungista jäi kyllä sellainen kuva, että siellä on mutkatonta matkustaa yksin. Meillä oli myös aivan loistava taksikuski, joka selitti vaaleista ja kertoi, mihin irkkupubeihin turistin ei kannata eksyä, koska niissä on kallista olutta 🙂 Dublinista jäi kiva kuva, mutta haluaisin kyllä maaseudulle kiertelemään.

  • Reply lena / london and beyond keskiviikko, 16 maaliskuun, 2016 at 08:58

   Mutkaton kohde ehdottomasti, ei tartte pelätä ja paikalliset on ihan superkivaa porukkaa! Mut pelasti linja-autonkuljettaja, sulla oli näköjään tosi hauska taksikuski. 🙂 Mulla ei ole harmainta aavistustakaan missä oli hyvä pubi ja olinko sellaisessa, mutta yksi Guinness ja juttuseuraa oli kyllä kiva kokemus. Maaseudun pubeihin olisi myös ihana tutustua, vuokrata auto ja lähteä vaikka patikoimaan!

 • Reply Dirty Old Man tiistai, 15 maaliskuun, 2016 at 22:51

  Vai että dirty old man-tapaus.

  Eihän sitä ulkomailla sellaisia olekaan, mutta jos naismatkaaja on Suomessa, niin neuvomaan tai auttamaan tuleva mies (joka ei ole sen bloggarin mielestä tarpeeksi viehättävä) on automaattisesti dirty old man.

  • Reply lena / london and beyond keskiviikko, 16 maaliskuun, 2016 at 08:54

   Nyt oli paras yleistys pitkään aikaan! Viehättävyydellä ei ole tämän asian kanssa mitään tekemistä, ja enpä ole näihin tapauksiin Suomessa törmännyt enempää kuin muuallakaan. Sulla taitaa olla kokemusta asiasta?

 • Reply Tanja/Levoton Matkailija tiistai, 15 maaliskuun, 2016 at 20:31

  Olen ihan samoilla linjoilla, Dublin todellakin on turvallinen ja hyvä kohde yksin matkaavalle. Tollasesta food walkista en olekkaan kuullut, olen tosin aika nirso ruuan suhteen että tiedä sitten miten paljon saisin food walkista irti 😀

  • Reply lena / london and beyond keskiviikko, 16 maaliskuun, 2016 at 08:55

   Ihan totta, en voisi olla enempää kanssasi samaa mieltä. Ja kiva huomata, että monet muutkin ovat samoilla linjoilla 🙂 Kannattaa tsekata etukäteen nuo food walkit ja laittaa vaikka yrittäjälle sähköpostia, siitä millaista ruokaa olisi tarjolla. Mun mielestä tarjonta vaihtelee!

 • Reply santra tiistai, 15 maaliskuun, 2016 at 19:21

  Kävin Dublinissa yksin viime toukokuussa. Ei pelottanut naisena yksin siellä liikkua. Ystävällistä porukkaa, juttuseuraa löytyi aina kun halusi. Nähtävyyksiä, ihana suuri puutarhaa. Hyvää ruokaa ja juomaa. Just love it!?

  • Reply lena / london and beyond keskiviikko, 16 maaliskuun, 2016 at 08:52

   Kiva kuulla kokemuksia Santra! Mä allekirjoitan kyllä kaikki mitä saoit, yksinmatkustavalle ehdottomasti hyvä matkakohde, ja naisena varsinkin – no problem. Lähtisin toki myös miehen kanssa 🙂 Mulla kävi vuosisadan tuuri, aurinko paistoin kirkkaalta taivaalta kaikki päivät kun siellä olin, ja pääsin nauttimaan myös puistoista. Kuulemma ei kovin yleinen tämä säätila 😀

 • Reply sarsa / Pohjoistuuli puhaltaa tiistai, 15 maaliskuun, 2016 at 16:00

  Minä olen siis nössöillyt turhaan. Olimme kaverin kanssa lähdössä joskus vuosia sitten Dubliniin ja kaverin matka peruuntui sairastumisen vuoksi. Minäkin siis nössöilin enkä lähtenyt reissuun. Irlanti siis vieläkin käymättä. Tuolloin en muutenkaan ollut valmis reissaamaan yksin, mutta nykyään se ei tuota ongelmia ja pääsääntöisesti matkustelenkin itsekseni. Nyt kyllä Irlanti sellaiselle pakko mennä listalle.

  • Reply lena tiistai, 15 maaliskuun, 2016 at 16:08

   Mun mielestä Irlanti on yksi helpoimmista paikoista aloittaa yksinmatkailu, jos se yhtään tuntuu jutulta joka mietityttää. Mä muistan ton fiiliksen kun olin menossa yksin ekaa kertaa Barcelonaan joskus vuonna kauan sitten – onneksi tosin lähdin, ja sen jälkeen kynnys madaltui heti. 🙂 Jos tulee mahdollisuus lähteä Irlantiin vielä, niin suosittelen ehdottomasti, harmi homma kun suunnittelemanne reissu peruuntui.

 • Reply laura / to travel is to live tiistai, 15 maaliskuun, 2016 at 14:07

  Mulla ei myöskään ikinä ole Dublinissa ollut turvaton olo. Usat kerrat kävelin myöhään yksin kotiin keskustan halki, eikä mitään ongelmia. 🙂 Toki normaalia varovaisuutta tulee noudattaa kaikissa kohteissa eikä etsiytyä ongelmia kohti. Viime vierailulla mietin tuota food walkia, mutta ei mahtunut aikatauluun. Pitääkin käydä lukemassa sun kokemus siitä!

  • Reply lena tiistai, 15 maaliskuun, 2016 at 14:17

   Voisin jopa väittää, että Dublin on yksi turvallisimmista kaupungeista missä olen ollut, fiilikseltään. Faktoja minulla ei ole tämän tueksi esittää, mutta sellainen olo jäi 🙂 Hei käy ihmeessä tuolla food walkilla, mulla oli tosi hauskaa ja osaava vetäjä kertoi kaiken oleellisen kaupungin ruokakulttuurista. Oli kiva myös maistella uusia makuja, käydä ravintoloissa joihin ei muuten eksy ja kuulla lisää niiden historiasta. Dublin on ruokansa puolesta mainio, mikä oli tosi iloinen ylläri.

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.