Suomen suurin matkablogiyhteisö

Miten minusta tuli Tallinna-turisti?

IMG_7530
IMG_7596

Sain eilen ajatuksen kirjoittaa muutaman rivin Tallinnasta, josta on kuin huomaamatta tullut yksi  suosikkikohteeni. Eikun tuumasta toimeen.

Avaan ensin vähän suhdettani Tallinnaan.

Minulle Tallinna ei ole koskaan ollut kuin ”yksi Helsingin lähiöistä”, jonne matkustetaan päiväksi edullisten tarjousristeilyiden turvin. Tallinna on ollut kaikkea muuta: se on itse asiassa ollut jokseenkin hankalasti saavutettava matkakohde. Eikä se mikään ihme ole, sillä Kuopiosta Tallinnaan on melkein yhtä ”hankala” matkustaa kuin Lontooseen, jos matkaa ajatellaan – lentoa täytyy vaihtaa kuitenkin Helsingissä. Tai vastaavasti ottaa lautta Helsingin satamista, mikä lisää vuorostaan matka-aikaa. Ja sinne Helsinkiinkin on jotenkin päästävä. Nämä kombinaatiot nostavat hintaa, ja hups, kohta sitä huomaakin että samalla hinnalla matkustaa paljon kauemmaksikin. Tämän vuoksi matkasin Tallinnaan ensi kertaa vasta nelisen vuotta sitten. Yhteensä Tallinnan katuja on tullut tallattua tähän mennessä kaksi kertaa, joista toinen oli kaverireissu (lue: olin edustamassa Suomea sangen tyylikkäästi lahden toisella puolella, öhhh), toinen reissuista on ollut pariskuntareissu Matteon kanssa. Lontoosta oli halvempi lentää Tallinnaan kuin Kuopiosta, ja Düsseldorfista pääsee lentämään Viron pääkaupunkiin muutamalla kympillä. Joten luulen, että saatan palata Tallinnaan hyvinkin pian.

Ennakkoluulot romukoppaan!

Olin joskus epäluuloinen Tallinnaa kohtaan. Arvannette varmasti miksi. Olen kuitenkin oppinut vuosien varrella, että ennakkoluulot kannattaa heittää romukoppaan oli asia lähes mikä tahansa.

Siinä vaiheessa kun selvitin ennen reissuamme Matteolle, mitä ovat kaljakärry ja viinaralli, alkoi itseänikin huvittaa. Vaikka sen kaljakärryn bongaaminen IRL saikin italiaanon näyttämään kysymysmerkiltä, en voinut olla miettimättä yhtä asiaa. Eikö minulla ihan oikeasti ole muuta kerrottavaa Tallinnasta? Kamoon nyt.

Miksi sitten ihastuin Tallinnaan?

IMG_7568

Ehkäpä siksi, että ymmärsin ennakkoluulojeni olevan täysin turhia. Koska kukaan ei jaksa lukea liian pitkää tekstiä, yritän tiivistää pääkodat muutamaan kappaleeseen. Tämä lähtee nimittäin helposti käsistä.

Aloitetaan. Tallinna on täynnä kulttuuria ja nähtävää, tosin tämä fraasi nyt varmasti lukee jokaisen eurooppalaisen pääkaupungin matkailubrosyyreissä. Liibalaabaa tai ei, Tallinnassa ihan oikeasti on kulttuuria ja nähtävää. Isolla koolla ja ännällä. Sekä sellainen historia, jota ei kaikkialla ole. Olen itse ollut hyvin kiinnostunut Baltian historiasta ja maiden kehityksestä, joten se on minulle mielenkiintoinen mauste Tallinnassa reissailuun. Viro on maantieteellisesti hyvin lähellä Suomea, mutta samalla se on kuin täysin eri maailmasta historiansa vuoksi. Tallinnassa tulee usein mietittyä, että ei ollut kauaakaan, kun tässä maassa vallitsi hieman eri meininki. Tästä syystä mm. Viru-hotellin yläkerrassa sijaitseva KGB-museo oli itselleni erittäin mieluinen katsaus viime vuosikymmenten tapahtumiin (klikkaa museota käsittelevään artikkeliin tästä).

IMG_7772

Hylätty Patarein vankila on melko karua katseltavaa

Kauniina kesäpäivänä Patarein vankila on ehdoton juttu (luulen, että syyspimeällä vankila olisi sellainen paikka, joka veisi tältä hermoheikolta yöunet), rantabulevardi on leppoisa tuttavuus ja tällä hetkellä kovin trendikäs Kalamaja vei minut täysin mukanaan. Rantabulevardin alussa (tai lopussa, miten sen nyt haluaa ottaa) sijaitseva karun kaunis Linnahall tuo tuulahduksen mennyttä vibaa reissumuistoihin ja vanhakaupunki…  no, sille on syynsä miksi se on yksi Tallinnan suosituimmista turistinähtävyyksistä. Kaunista vanhaa arkkitehtuuria on ilo katsella.

IMG_7821

Ja koska ruoka on tie meidän jokaisen sydämeen, en voi olla ottamatta asiaa esille. Yksi syy lähteä Tallinnaan on nimittäin nautiskelu ja ruoka. Olen syönyt Tallinnassa hyvin, lähestulkoon aina. Erittäin hyvin itseasiassa, hinta-laatusuhde on kunnossa ja minulla on tallinnalaisten ravintoloiden henkilökunnista vain hyvää sanottavaa. Jotenkin minulla on tunne, että Virossa ollaan kokeilunhaluisempia ruoan kanssa ja ravintolat paneutuvat listoihinsa antaumuksella. Tähän vaikuttaa sekin, että hintojen vuoksi Virossa kynnys hyvien ravintoloiden kokeiluun on matalampi (tälle on tietysti syynsä että Suomen hinnat eivät voi Viron kanssa kilpailla, mutta ymmärtänette pointin). Jos hyvät arviot saaneen tallinnalaisen ravintolan hinta on sama kuin Kuopion Amarillon, ei minun tarvitse miettiä kumpaan rahani vien mahdollisuuden tullen. Inkan Archie gone lebanon-blogissa juttua mm. Rataskaevu 16-nimisestä ravintolasta, itse kävimme Matteon kanssa suositussa F-Hoone-nimisessä ravintolassa Kalamajan alueella, johon sain alunperin vinkin Pingiviinimatkojen Millalta. Ja kyllä, molemmat pärjäävät hintakilpailussa antamalleni kuopiolaiselle esimerkkiravintolalle.

Ja tähän loppuun yksi tärkeimmistä huomioista: Virossa vallitsee yleisesti ihan eri meininki kuin Suomessa. Sellainen positiivinen tekemisen meininki. Siellä ei niuhoteta turhasta kuin Suomessa, ja silti asiat toimivat ja maa rullaa eteenpäin. Se on juttu, joka saa minut hyvin tyytyväiseksi. Olenko ihan väärässä, mutta siellä tulevaisuuteen katsotaan positiivisesti ja innostuen?

Mistä sinä tykkäät Tallinnassa?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply Lyhyt Oppimäärä Tallinnaa tiistai, helmikuu 23, 2016 at 15:29

  Kivan positiivinen postaus! Tallinnassa tosiaan riittää tekemistä ja näkemistä vaikka kuinka monelle reissulle. 🙂

  • Reply lena / london and beyond keskiviikko, helmikuu 24, 2016 at 09:26

   Kiitos! 🙂 Ehdottomasti samaa mieltä, tekemistä ja näkemistä riittää. Ja aina löytyy jotan uutta, ja kun tuntuu että haluaa nähdä muuta niin lähtee muualle Viroon!

 • Reply Liza in London maanantai, helmikuu 22, 2016 at 19:37

  Ah, onpa kiva postaus! Tallinnassa ja Virossa on tosiaan niin paljon muutakin kuin se kuuluisa SA. Musta tuntuu, että yhä useampi suomalainen näkee Tallinnan ’oikeana’ matkakohteena, ei vain jonain halvan viinan varastona, vaikka vanhoista stereotypioista ei tietenkään pääsekään hetkessä eroon – mutta ainakin suunta on oikea.

  Olen samaa mieltä Helenin kanssa sosiaaliturvasta. Vauhdikkaimpienkin edistysaskeleiden hohtoa himmentää se, jos heikommat jätetään kyydistä, ja itse nostaisin mielelläni verotasoa, jos sillä taattaisiin asianmukainen elintaso ja terveydenhoito kaikille tarvitseville. Virolaisen pikkuserkkuni lapsi tarvitsee paljon hoitoa, ja on järkyttävää kuunnella hänen kertomuksiaan siitä, miten pienelle pojalle ei rahan puutteen takia tehdä kaikkia toimenpiteitä tai hommata apuvälineitä, joiden avulla esimerkiksi kulkeminen helpottuisi edes hieman. Ehkä vähemmän yllättäen pikkuserkkuni haaveileekin muutosta Suomeen juuri lapsensa tilanteen vuoksi, eikä hän valitettavasti ole ainoa. Myöskään esim. vähemmistöjen kohtelu ei ole maassa aina esimerkillistä. En kuitenkaan etenkään matkailuaiheisen postauksen alla haluaisi keskittyä epäkohtiin, joita löytyy kyllä maasta kuin maasta, vaan ennemminkin joihinkin Viron lukuisista hyvista puolista: Tallinnassa on todella korkeatasoinen kulttuuritarjonta, ja vieläpä kahdella kielellä; virolainen ruoka on aivan älyttömän hyvää; maa on esimerkiksi teknologian saralla monessa suhteessa edelläkävijä, ja virolainen design on aivan maailmanluokkaa – yksi lempiaktiviteeteistani Tallinnassa onkin pienten designkauppojen kiertely, suosittelen lämpimästi :)!

  • Reply lena / london and beyond keskiviikko, helmikuu 24, 2016 at 09:25

   Suunta on ehdottomasti oikea suomalaisten Tallinnan reissaamisessa, ja tuntuu että se viinaturismin huippukausi on ohi. Toivottavasti! 🙂 Tuosta Viron sosiaaliturvasta, olette Helenin kanssa ihan varmasti oikeassa. En tiedä siitä hirveästi, mutta täytyy myöntää että en sitä kovin hyväksi ole koskaan ajatellut – ja tuo esimerkkisi vahvistaa tämän. Jätin asian sikseen puoliksi tarkoituksella (matkailunäkökulma), mutta toisaalta taas siksi etten asiasta sen enempää tiedä. Ehkä vähän pää pusikossa-mentaliteetilla tuon viimeisen kappaleen kirjoitin, myönnän että ajattelin lähinnä Viroa esim yrittäjän kannalta, juuri tuota teknologianäkulmaa ja asenteita yleisesti (suomalainen tapa niuhottaa vs. Viro). Opiskelin joskus muutaman kurssin Baltian historiaa ja juurikin vähemmistöjen kohtaloa ko. maissa – mielenkiintoista, mutta jokseenkin karua luettavaahan se on. Mutta toivotaan parempia aikoja Viroon ja sitä, että maan talouden noustessa vähempiosaisetkin saisivat osakseen parempaa kohtelua. Ja kiitti muuten vinkistä, nuo designkaupat pitää ehdottomasti laittaa korvan taa :)!

 • Reply Anne | Metallia Matkassa maanantai, helmikuu 22, 2016 at 04:38

  Tallinna on tosi ihana kohde ja harmittaa, ettei oo tullut käytyä siellä useammin! Toissaviikonloppuna oltiin pitkästä aikaa Tallinnassa ja löydettiin taas ihan uusi puoli koko kaupungista. Kyseessä on varsin monipuolinen ja mielenkiintoinen kaupunkikohde, kun vaan lähtee rohkeasti siitä satamasta superalkoa pidemmälle.

  • Reply lena / london and beyond maanantai, helmikuu 22, 2016 at 17:55

   Sama juttu mulla, löysin kaupungin tosiaan vasta ihan muutama vuosi sitten! Se Superalko käytiin katsomassa mekin, ihan ”nähtävyytenä”, mutta joo, ehdottomasti kyseistä kauppaa pidemmälle suunta. 😀 Ja vaikka vanhakaupunki on ihana, niin senkin ulkopuolella on paljon tosi kivoja juttuja!

 • Reply Anu sunnuntai, helmikuu 21, 2016 at 22:55

  Tallinna on ihana! Ehdottomasti yksi suosikkikaupungeistani. Minullekaan se ei ole koskaan näyttäytynyt ”yhtenä Helsingin lähiöistä”, kun olen Lapista kotoisin ja käynyt siellä ekan kerran teininä. Enkä ole muuten kertaakaan käynyt kaupungissa viinanhakureissulla – sekin varmaan vaikuttaa.

  Ravintoloineen ja kahviloineen Tallinna on minusta sellainen ihana tuulahdus Keski-Eurooppaa. Ja hyviä ravintoloita on paljon! En ole varmaan koskaan saanut Tallinnassa pahaa tai edes välttävää ruokaa. Ja sitten se historia: on aika järisyttävää, miten paljon kaupunki on kehittynyt vain reilussa parissakymmenessä vuodessa.

  • Reply lena / london and beyond maanantai, helmikuu 22, 2016 at 17:54

   Ahh, joku ymmärtää mua tässä. 😀 Tuntuu että Helsingissä asuvat kaverit ja tutut käy Tallinnassa harva se viikko, Kuopiosta oli sinne ihan tajuttoman hankala lähteä. En oo mäkään viinanhakureissuilla ollut, vaikka yhdellä reissulla tuli noita olusia maisteltua jokunen haha. Keski-Euroopan tuulahdus, tuo oli hyvin sanottu. SIellä on sellainen eurooppalainen meno, mikä on tosi kiva juttu. Ja parasta on se, että se on kuitenkin aika helpon matkan päässä Helsingistä, jos siellä sattuisi asumaan 😀

 • Reply Helen sunnuntai, helmikuu 21, 2016 at 21:07

  Tallinnassa kiehtovat suomalaiseen hintatasoon verrattuna edulliset ravintolat ja vanhakaupunki. Suomessa vanhojakaupunkeja on niin harvassa kaupungissa.
  Tuosta asioiden toimivuudesta ja rullaavuudesta olen osittain eri mieltä. Viron verotus kannustaa kovaan työntekoon, koska se kevyttä. Samalla kuitenkin sosiaaliturvakin on kevyt. Pienituloisella eläkeläisellä tai työttömällä ei välttämättä ole kiva olla Virossa, heikkokuntoisista vanhuksista puhumattakaan. Meitä turisteja tämä ei tietenkään koske, ja nautin itsekin asioiden toimivuudesta. – Ja ei, ei Suomen verotuskaan mikään unelmien täyttymys ole! 😀

  • Reply lena / london and beyond maanantai, helmikuu 22, 2016 at 17:52

   Tuo on ehdoton etu suomalaiselle matkaajalle tuo hinta. Ihan kuin eri maailmasta- tosin kuten tuossa kirjoitin, onhan sille syynsä. Ymmärrän täysin mitä ajat takaa, oma ajatus oli ehkä enemmän yrityskuvioissa ja taloudellisessa kehityksessä. Näitä lieveilmiöitä on ehdottomasti, eikä tietysti Suomi ja Viro millään tavalla ole samalla viivalla esimerkiksi sosiaaliturvan kanssa. Hyvät ja huonot puolensa molemmissa. Suomen verotus on kaikkea muuta kuin unelma, mutta kai joku Nobelin ansaitsisi jos keksisi veroituksen joka miellyttäisi kaikkia 😀

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.