Suomen suurin matkablogiyhteisö

Jupinaa ja pohdintaa netistä elämän peruspilarina

Huhhuh, mistäköhän sitä aloittaisi. Olin pari viikkoa Suomessa tammikuun lopulla ja sillä aikaa oli ehtinyt Saksassa tapahtua paljon. Kodinvaihto nimittäin. Matteo oli poissaollessani hoitanut muuton pois alta isänsä kanssa ja pääsin palatessani muuttamaan valmiiseen asuntoon – ihan mahtavaa. Tästä iso kiitos toimeliaille italiaanoille.

Kaiken piti olla ok, ja netti oli tarkoitus asentaa paluutani seuraavana päivänä. Tämä oli etukäteen mietitty – pystyin olemaan kotona odottamassa asentajaa jonka saapumisajasta ei ollut tarkempaa tietoa. Eikä siinä mitään, sain ajan hyvin kulumaan laukkujani purkien ja laitellessani tavaroita omille paikoilleen. Jos olette lukeneet blogiani viimeisimpiä postauksiani, arvannettekin että tässä kohtaa hermot alkoivat kiristyä. Asentajaa ei ole nimittäin tähän päivään mennessäkään näkynyt ja kävin kohtuullisen kuumana: jos kotona pitää olla tiettynä päivänä odottamassa maksetun palvelun saapumista, niin sen pitää nyt herranjumala saapua silloin. Piste. Ja jos jotain mutkia tulee matkaan, niistä ilmoitetaan, eikö vaan?

Koska en puhu Saksaa, en voinut soittaa siltä istumalta palveluntarjoajalle ja kertoa että linjan toisessa päässä on yksi kärttyinen akka joka ei vain voi käsittää tällaista palvelua. Matteo kotiutui töistä myöhään illalla ja hoiti puhelun hieman diplomaattisempaan tyyliin seuraavana aamuna. Palveluntarjoajalla ei ollut mitään tietoa asennuksesta (meillä oli vahvistus meilinä) ja lupasivat lähettää meille piuhan, joka pitää vain kytkeä seinään. Excuse me, olisi ollut ihan superkiva tietää tämä etukäteen ja olisin voinut vaikka ihan itse ostaa sen piuhan. Palveluntarjoaja laittoi puihan tulemaan juuri sopivasti ennen pitkää karnevaaliviikonloppua, ja eipä niitä oikein mistään karnevaalihumussa saanut. Viikko siinä meni, kun kaapeli oli kotona.

Internetin (liian?) suuri merkitys nykypäivänä

IMG_5556

Netin myötä uusi kotitoimistoni pääsi hyötykäyttöön, jee!

Suurempaa ongelmaa ei olisi tästä aiheutunut, mikäli minulla ei olisi ollut töitä tehtävänä. Ja kun tekee paikkariippumatonta työtä niin se intenet on aika tärkeä osa työprosessia. Tästä syystä vietimme monilla vapaan karnevaalimaanantain Matteon toimistolla, että sain tehtyä nettiyhteyttä vaativat hommat kuntoon ajoissa. Villit karnevaalit tosiaan, mutta kuin kohtalon oikusta Düsseldorf oli perunut maanantain suuren karnevaalikiertueen… päivä oli hyvä viettää toimistolla joka tapauksessa.

Tämä netitön aikani aiheutti pientä pohdinnan aihetta. Miten yhteys ulkomaailmaan netin kautta voikin olla niin suuria asia, joka aiheuttaa jopa pientä riippuvuutta? Minulla on puhelimessani normaali liittymä, johon sisältyy internet. Mutta sitä dataa ei oletuksena ole paljon,joten ei liene yllätys, että datapakettini kului nopeasti loppuun ja sitä piti muutaman kerran päivittää ostamalla lisädataa. Ei siitä konkurssiin mennä, mutta ärsyttäähän se. Aivan minimillä netinkäytöllä mentiin kuitenkin viikko, eikä se ollut niin helppoa kuin luulin! Positiivisia huomioita: luin enemmän ihan oikeita kirjoja, siivosin ja tein ruokaa. Kävelin ulkona enemmän ja minulla oli aikaa purkaa Suomesta tuomiani tavaroita. Mutta tieto siitä, että sähköpostia ei voi seurata kuten haluaisi eikä voi oikein pitää yhteyttä kehenkään (whatsapp, facetime yms) on erittäin epämukava. Kaikki on jotenkin niin hankalaa, koska kaikki tieto ja palvelut ovat netissä. Entäs sitten jos maailmalla tapahtuu jotain mullistavaa, ja siitä jää kaikesta paitsi kun ei pysty uutisia lukemaan? Olin myös yllättynyt siitä, että minulla oli olo että jään jostain paitsi koska en ole netissä. Eikai sentään? Tämä oli jo vähän huolestuttavakin huomio.

IMG_1405

Kai näissä maisemissa voi tehdä jotain muutakin kuin roikkua netissä?

Lomareissuilla yritän taiteilla parhaani mukaan ilman internetiä. Ostan yleensä kohteesta datapaketin sisältävän prepaid-liittymän, mutta lähinnä tuota yhteydenpitotarkoitusta varten. Ja onhan se netti nykyään oikeastaan oltava matkakohteessa: kartat helpottavat elämää huomattavasti, bussi yms. liput voi monesti ostaa netin kautta, ja vinkit ravintoloista ja nähtävyyksistä löytyvät helposti lähistöltä muutamalla napin painalluksella. Mutta pyrin siihen, että netin käyttö on lomilla ihan minimissä, myönnettäköön kuitenkin että tässä on minulla vielä jonkin verran parantamisen varaa. Haluaisin nauttia kohteesta, lukea kirjoja rauhassa, enkä halua edes välttämättä tietää mitä ”ulkomaailmassa” tapahtuu. Haluan nauttia matkaseurasta ja imeä itseeni kaikki kohteesta. Somettaminen häiritsee hetkessä elämistä ja uuden ihmettelyä, ja sitä hetkessä elämistä minä lomiltani haluan. Toki Instagram jne päivittyy jo kohteesta, mutta useimmiten myös aktiivisesti reissun jälkeen.

Hankala dilemma tämä netin käyttö. Ilmankaan ei osaa olla, mutta ei kai sen kokoaikainenkaan käyttö kovin hyvästä ole.

Tähän loppuun vielä lyhyt huomio Saksassa sijaitsevista internet-palveluntarjoajista. Surffailin eilen illalla netissä, ja silmiini osui Facebooksissa Düsseldorfin expat-ryhmässä keskustelu internetin hankkimiseen liittyvistä ongelmista. Ja kas, keskustelun aloittajalla oli aivan sama ongelma kanssamme, asentaja oli no show ja asiakaspalvelu on olematonta. Keskustelu kävi melko tunteellisena ja pitkänä, ja lähes jokainen keskusteluun osaa ottanut oli kohdannut saman ongelman nettiä hankkiessaan. Eikä tämä ongelma ollut vain yhdellä palveluntarjoajalla, vaan sama toistui erittäin yleinen monen yrityksen kohdella. Come on Saksa, yleensä olet hyvin jämpti, mikä tässä nyt mättää?

Onko teillä kokemuksia aiheeseen liittyen?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

48 Comments

 • Reply Stazzy perjantai, helmikuu 19, 2016 at 12:19

  Netin kanssa on aina mielenkiintoisia kuvioita. Mä voisin kertoa muutamankin kauhukertomuksen Ranskan meiningistä: mm. yksi puolitoista vuotta kestänyt riitatapaus, joka lopulta voitettiin, kun kuluttaja-asiamies oli kanssamme samaa mieltä…

  Mutta komppaan tuota keskittymiskyvyn katoamista ja sitä, kuinka netti tuntuu vievän aikaa kirjojen lukemiselta. Ei osaa enää rauhoittua samalla tavalla. Pitää oikein pakottaa itsensä sulkemaan _kaikki_ laitteet ja istumaan sohvalle lukemaan.

  • Reply lena sunnuntai, helmikuu 21, 2016 at 13:54

   No kääk, nää meidän sotkut taitaa olla aika pientä teihin verrattuna 🙂 varmasti ihan kamala hässäkkä! Mutta joo, olihan se opetus olla ilman nettiä hetki, koska tosiaan huomasi sen että keskittymiskyky katoaa ja ihan erilailla tulee luettua kirjoja. Levottomammin. Harmi juttu, ihan hölmöähän se on roikkua netissä koko ajan 🙂

 • Reply Johanna torstai, helmikuu 18, 2016 at 10:01

  Se on niin hankalaa! Olla ilman nettiä nimittäin! Olen joskus vapaaehtoisesti kokeillut, mutta huonolla menestyksellä.. Kännykkä kädessä koko ajan, koska kaikki yhteydenpito itselläni ainakin tapahtuu netti väli kapulana, tekstareita ja tavellisia puhelinsoittoja tulee enää nykyään tehtyä harvemmin..

  • Reply lena / london and beyond perjantai, helmikuu 19, 2016 at 11:43

   Mä just mietiskelin, että kun operaattori oikein mainosti että ”ilmaiset tekstarit” sitä, että kuka nykyään enää tekstailee kenellekään? Ihan näin uteliaisuuttani, kun kaikki kulkee aina itsellä juuri whatsappin kautta ja FaceTime on ahkerassa käytössä. Skypekin sillointällöin, mutta FaceTime on ihan ehdoton juttu 🙂 Tietty Matteolle tulee aina soiteltua, mutta muuten aika hiljaista nuo parinteiset soitot.

 • Reply Minni keskiviikko, helmikuu 17, 2016 at 19:52

  Meilläkin on juuri muutto takana Saksassa, ja eihän se netin saaminen uuteen kämppään todellakaan sujunut ongelmitta. Oli sovittu jo hyvissä ajoin, että uusi modeemi lähetetään uuteen osoitteeseen niin, että saamme sen muuttoa seuraavana päivänä. Asentajaa ei kuulemma tarvittu. Kun modeemia ei kuulunut, soittelimme perään, ja se olikin lähetetty vasta sinä päivänä. Pari päivää odottelimme sitä, ja kun ei edelleenkään pakettia saapunut, soittelimme jälleen. Tällä kertaa saimme tiedon, että se on toimitettu naapurille (kuten Saksassa on tapana, jos vastaanottaja ei ole kotona). Kävimme kysymässä talkkarilta ja hänen vinkkaamaltaan toiselta naapurilta, joka kuulemma ottaa paljon paketteja vastaan, mutta eipä heilläkään ollut sitä. Ei kun uusi soitto, ja saimme sentään sen lähetystunnuksen. DHL:n pakettiseurannasta näimme, että paketti on todellakin annettu naapurille – vanhassa osoitteessamme, noin 800 kilometrin päässä uudelta kämpältä! Taas soittoa perään, ja lupasivat lähettää uuden modeemin heti. No, kuten arvata saattaa, sitä ei edelleenkään kuulunut. Joskus ehkä 50. puhelinsoitolla selvisi, että sitä ei voidakaan lähettää postissa, koska se on kertaalleen palautettu (eli haettu sieltä entiseltä naapurilta), vaan asentajan pitää tulla meille ja tuoda uusi modeemi. Tämä sentään onnistui jo tuota soittoa seuraavana päivänä ja asentaja myös onneksi saapui paikalle ihan sovitusti. Sitten saatiin vihdoin netti toimimaan.

  Lomalla en kyllä niinkään kaipaa nettiä, kunhan nyt voi välillä (esim. hotellilla tai kahvilassa) esim. etsiä tietoa netistä tai lukea sähköpostit. Mutta kyllä kotona ja arkena nettiä kaipaa ihan eri tavalla. Tuolloinkin olisimme halunneet heti muuton jälkeen tilailla netistä kaikenlaista tarpeellista uuteen kotiin, mutta en kyllä todellakaan halunnut tehdä sitä kännykällä (etenkin kun Saksan datapaketit ovat niin pieniä).

  • Reply lena / london and beyond perjantai, helmikuu 19, 2016 at 11:39

   Minni, vertaistukea parhaimmillaan! Mahtavaa! Musta tuntuu, että teillä meni kaikki noin 1000x enemmän pieleen kuin meillä – miten joku kaapeli voi mennä 800km väärään osoitteeseen ja sitten siitä voi aiheutua tuollainen härdelli? Ja jos kerran luvataan jotain, ja asia muuttuu x-määrän puhelinsoittoja jälkeen, niin mitä ihmettä oikeasti? Me pärjättiin parilla puhelinsoitolla ja odottelulla, ja sitä odottelua kesti viikon. Ärsytti, mutta kai se on lopuinviimein aika lyhyt aika kuitenkin, ja osa meni karnevaaliviikonlopun piikkiin. Mulle netti on kotona ihan elinehto, voin tutkia netistä kaikki aikataulut yms, tehdä töitä ja sitten surffailla jossain turhemmillakin sivuilla. Ja toki sitten iltaisin yritän nettiä vähentää, mutta ei sekään aina onnistu. Saksassa datapaketit ovat tosiaan ihan naurettavan pieniä (vertaa esim UK ja Suomi, maksoi UK:ssa saman verrna paketista, jossa oli 25x enemmän dataa kuin Saksassa.). Tietysti jos netti toimii kotona, niin ei sitä silloin kauheasti tarvitse, mutta hyvä olla varalla.

 • Reply Héléna @ Chez Héléna tiistai, helmikuu 16, 2016 at 11:43

  Tuota on tosiaan hyvä tasaisin väliajoin pohtia… Itse olen ihan liian koukussa nettiin, sen tiedän kyllä. Toisaalta – työn takia ei voi muutakaan. Nyt on hyvä vaihteeksi olla Suomessa, maisemanvaihdos pitää sormet pois älypuhelimen näytöltä.

  • Reply lena / london and beyond perjantai, helmikuu 19, 2016 at 11:32

   Mä oon Suomessa myös paljon vähemmän netissä kuin mitä normaalisti, varmaan just siksi että siellä juoksee koko ajan pää kolmantena jalkana ja aikaa ei ole niinkään somettamiseen. 😀 Kotona sitten taas ihan eri juttu, harmi kyllä. Mä oon kans ihan koukussa, tosin olen yrittänyt aina työjuttujen ohella keksiä muitakin aktiiviteetteja iltoihin ja puhelin pois.

 • Reply Dorita Dahl-Foreman maanantai, helmikuu 15, 2016 at 14:49

  Tämä on juuri se yksi asia joka saa minut raivon partaalle, kun sovitaan että jotain taahtuu tiettynä päivänä tiettyyn kellonaikaan, otan töistä vapaata tai siirrän muuta ohjelmaa….ja sitten no show! Argh! Yli 20 vuoden aikana Englannissa olen monta kertaa joutunut tähän tilanteeseen ja vaikkakin tiedän että diplomatialla saa paremman tuloksen olen kyllä välillä polttanut pääreeni totaalisesti. Viimeksi joulukuussa melkein huusin kuuriirifirman edustajalle puhelimessa kun tilatut glögini eivät tulleetkaan sinä päivänä kun luvattiin 🙂 Jep, taidan olla avun tarpeessa…..

  • Reply lena / london and beyond perjantai, helmikuu 19, 2016 at 11:27

   Mulla kans kiristelee hermoja ja ihan kunnolla tuo että ensin sovitaan jotain, järkätään aikatauluja ja sitten hups, kukaan ei tule paikalle. Diplomatialla pärjää aika pitkälle tosiaan, sitä yritän itselleni koko ajan hokea. Mutta joskus tekisi mieli avautua ihan kunnolla asioista, jotka eivät toimi. Meillä oli viime viikolla ongelmaa saada takuuvuokraa takaisin entisestä asunnosta, ja vihdoin onneksi saatiin se. En itse uskaltanut soittaa, kun olisin saattanut kuumua puhelimessa. Mies on taas liian mukava välillä, joku kultainen keskitie olisi varmasti parhain ratkaisu… 😀

 • Reply anna milano maanantai, helmikuu 15, 2016 at 13:45

  Voi, avaimet-käteen muutto olisi ollut ihana 🙂 Vaikka omasta mielestä meidän muutto oli kevyt siinä mielessä, ettei huonekalujakaan tarvinnut roudata, muuton hoidimme kyllä vaikeimman kautta. Aikaa oli kuukausi, minkä ajattelin riittävän hyvin sen toteutukseen, että jo lähtöpäässä kasrsitaan turhat tavarat pois ja muuttavat tavarat menevät heti omille paikoilleen. Eihän se tietenkään näin mennyt, vaan kuukausi haahuiltiin, kunnes viimeisinä päivinä havahduin, että nyt pitää laittaa hihat heilumaan. Ja niinpä koskemattomia laatikoita ja säkkejä on yhä nurkkia koristamassa,

  Sen sijaan nettiyhteys tuli kuin illallinen entiselle presidentille. Pelättiin miehen kanssa jo pahinta, sillä operaattorimme minimisiirtoaika on 45 vuorokautta, mutta todellisuudessa palvelu oli aktiivinen jo viikon sisällä. Näiden seitsämän lähes netittömän päivän aikana tein paluun kirjallisuuden ja käsitöiden pariin ja täytyy sanoa, että jollain tapaa olo oli levänneempi ja levollisempi. No, nyt kaikki yhteydet taas toimivat ja lisäksi operaattori tarjoaa ilmaispalveluna 1G surffailua pitkin kaupunkia muiden saman operattorin verkkoliittymien kautta, joten pienin kuukausikustannuksin netti on koko ajan läsnä. Pitää opetella itse laittamaan hommalle taas jarrut, kun meinaa karata käsistä.

  • Reply lena / london and beyond perjantai, helmikuu 19, 2016 at 11:21

   Äläpä muuta sano! Mulla oli täydellinen avaimet käteen-muutto ilman tätä nettiongelmaa, josta sitten tuli hieman isompi ongelma 😉 Mulla oli tosiaan kaksi toimeliasta italiaanoa muuttamassa kun olin itse Suomessa, ja 4 päivässä saivat homman pakettiin – mutta oli muuten väsynyttä porukkaa kun tulin. Käy työstä! Mä oon juuri tuollainen, että vaikka mulla on 1kk aikaa, niin oon siinä viimeisenä päivänä hoitamassa hommia. Tää on aina ihan varma juttu. Hyvä Italia, mukava ylläri tuo netin toimivuus ja sutjakka palvelu. Jotenkin olettaisi että olisi toisinpäin, Saksassa toimii ja Italiassa ei, mutta aina sitä yllättyy!

 • Reply -K- maanantai, helmikuu 15, 2016 at 10:51

  Oon ajatellut pitää kuukauden sometaukoa jossain vaiheessa. Harmi kun nettiä tarvii työn tekoon. Uskon, että sometauko itse kullekin tekisi hyvää. Se on ärsyttävää, että ihmiset räplää puhelimiaan nykyään ihan koko ajan. Ravintolossakin kun on syömässä ja katsoo muita pöytiä, niin hyvin monella luurit kädessä!

  Yhteiskuntamme on nykyään kovin riippuvainen tietoverkoista ja mm sairaaloissa ei voida hoitaa kuin kiireelliset tapaukset jos tietoverkot pätkii ja systeemit on alhaalla.

  Puhelinyhtiöiden paska palvelu on muuten kansainvälinen ongelma 😉

  • Reply lena / london and beyond perjantai, helmikuu 19, 2016 at 11:17

   Just tuo, että nettiä tarvitsee työntekoon. Siitä on sitten melko helppo lipsua ja tulee välillä selattua ihan jotain humpuukisivustoja ”ajankuluksi”. Koska voi. Tuossa alla kommentoinkin jo, että itse olen tuon ravintolassa somettamisen jättänyt ihan kohteliaisuussyistä, mutta muuten mulla on kyllä parannettavaa tällä saralla. Kiitos muuten vertaistuesta, hyvä tietää että ongelma ei ole vain saksalaiset puhelinoperaattorit. 😀 Mä en käsitä, mitä tuon alan on saanut noin pahaan jamaan, ihan oikeasti, palvelua kiiiiiitos!!!!

 • Reply Ansku BCN maanantai, helmikuu 15, 2016 at 10:25

  Mua todella häiritsee se, että kun istumme perheen kesken iltaa kotona, jokainen on omalla laitteellaan tekemässä kuka mitäkin. Ja vaikka se häiritsee, en saa tehtyä asialle mitään, sillä itsellänikin on muka tosi tärkeitä juttuja tehtävänä enkä itsekään malta luopua läppäristäni. Tosi vaikea vähentää tätä netissä roikkumista… Ja vielä se, että mä olen aina ollut kova tyttö lukemaan kirjoja, niin nykyään ei saa aikaiseksi. Minulla on vieläkin joulupukin tuomia kirjoja lukematta, ja se jo kertoo siitä, että en todellakaan lue samaa tahtia kuin vaikka viisi vuotta sitten. Lomareissuille en ota yleensä läppäriä mukaan ja silloin tuleekin luettua enemmän (mutta silloinkin surffaan sitten kännykällä, huoh…)

  • Reply lena / london and beyond perjantai, helmikuu 19, 2016 at 11:12

   Mä niin tunnistan itseni tuosta! Oon joskus lukenut tosi paljon kirjoja, siis tosi paljon. Mutta nyt on sekin vähentynyt, ja mä syytän siitä tasan nettiä ja somen vaikutusta. Raahasin Suomesta pinkan kirjoja, joita ootan jo päästä lukemaan. Tosin ongelma on se, että niitä on rajoitettu määrä suomeksi ja haluaa säästää johonkin ”spesialiin” hetkeen kun on aikaa ja voi vaan keskittyä niihin. No arvannetkin että ne vielä odottavat lukijaansa, vaikka yksi odottaa jo sängyn vierellä. Ehkä tänä iltana!

 • Reply Liza in London sunnuntai, helmikuu 14, 2016 at 16:58

  Olen valitettavasti huomannut ihan samaa. Lomilla en osta puhelimeeni datapaketteja (paitsi Suomessa). Tämä on tietoinen valinta – haluan keskittyä juurikin maisemien ihasteluun, mukaan raahaamiini kirjoihin ja ihan vain lepäämiseen, ilman että tsekkaan mailit tai facebookin joka kymmenes minuutti. Toisaalta melkein kaikissa hotelleissa ja lomakämpissä tuntuu nykyisin olevan Wifi, eli nettisurffailluun saa kyllä illallakin halutessaan tuhlattua aikaa. Koska nettiä kuitenkin tarvitsee lomalla usein myös ihan järkevistä syistä, esim. karttapalveluihin tai aukioloaikojen tsekkaamiseen, olisi huomattavasti parempi vain muuttaa omia Internet-tottumuksiaan – se vain taitaa valitettavasti olla helpommin sanottu kuin tehty.

  • Reply lena / london and beyond perjantai, helmikuu 19, 2016 at 11:10

   Tuo on hyvä periaate! Mulla on Suomessa itseasiassa vielä liittymä pienellä kk-maksulla, sisältää netin mutta puheluista ja tekstareista pitää maksaa erikseen. On toiminut ihan hyvin toistaiseksi. 🙂 Mutta tosiaan, tulee se netti muuallakin ostettua, mä oon niin karttojen ystävä ja yritän aina päästä kaikista helpoimmalla haha. Wifi on ihan supertärkeä hotellissa, ihan jo reissun suunnittelun takia. Vaikka mulla on yleensä opaskirja, tyklään seurata esim blogeja ja vaikka googlata ”travel blogs bangkok” kun oon reissussa ja katsoa mitä muut on nähneet.

 • Reply Martta / Martan Matkassa sunnuntai, helmikuu 14, 2016 at 12:41

  Mä niin tiedän ton tunteen kun jotakin (yhteyksiä ulkomaailmaan) odottaa kuin kuuta nousevaa, sumplii omat menot eikä kukaan tule jne… Tunnustan räplään puhelinta, sometan ja etsin aina matkoilla ilmaista wifiä, olen tottunut siihen että yhteydet toimii aina, perheen seurassa tulee vähän liian usein räplättyä puhelinta… Joitain vuosia sitten tein itseni kanssa sopimuksen, että ystävieni ja sukulaisten seurassa en puhelinta räplää vaan keskityn heihin, sillä heidän kanssa vietetty aika on rajallista, toki aina tämä ei onnistu, mutta yritän kuitenkin. Matkustaessa minua ärsyttää suunnattomasti jos hotellin Wifi ei toimi, sillä se on meille yleensä yksi tärkeä kriteeri kun valitsemme hotellia. Kun hotellin markkinoinnissa käytetään hyväksi Wi-Fi yhteyksiä ja ilmaista Wi-fiä niin, niiden pitää toimia ja asiakkaalle pitää selkeästi kertoa toimiiko se huoneessa vai vain jossain tietyissä tiloissa. Useita kertoja on käynyt niin että olemme valinneet hotellin mm. WiFi-yhteyden perusteella ja sitten se ei toimi…

  • Reply lena / london and beyond perjantai, helmikuu 19, 2016 at 11:01

   Mä olen myös tehnyt sopimuksen, että en halua esimerkiksi ravintolassa räplätä nettiä, tai edes ottaa puhelinta esille. Se on itseasiassa hyvä peruspilari ja muutenkin vähennän netin käytön kun olen muiden seurassa. Se on kuitenkin epäkohteliasta olla somessa, kun on (oletettavasti) mieleistä oikeaa seuraa tarjolla. Ihan samoilla linjoilla mennään. 🙂 Hotellin Wi-fi on tänä päivänä todella iso tekijä, ja mua kans ärsyttää ihan suunnattomasti jos se ei toimi. Jos jotain luvataan, niin sen pitää pitää. Ihan periaatteesta, muissakin kun näissä nettijutuissa. Hermo menee, jos näistä ennaltaluvatuista asioista tulee ongelma.

 • Reply Avletto sunnuntai, helmikuu 14, 2016 at 09:13

  Olen puolittain nettiriippuvainen vapaa-aikana, mutta töissä täysin. Matkapuhelimena on melkein kymmen vuotta vanha nokialainen jolla ei voi edes kuvia ottaa, eikä minulla ole tabletteja tai muita sellaisia. En ole perehtynyt näihin uusimpiin juttuihin, kuten watsappeihin , instagrammeihin ja sellaisiin. Väyläni maailmalle on pc. Eniten siihen olen koukussa työssäni valatamerikalastajana. Tai valasoppaana. Kaikki info säästä, kalapaikoista, toisten laivojen liikkeistä, saalismääristä, jäljellä olevasta kiintiöstä, kalanhinnoista ja määräyksistä löytyy realliajassa netistä. Päivittäiset ilmoitukset viranomaisille ja kalanostajille lähtevät netin kautta. Netti on myös pienen kalastajayhteisömme yhteisöllisyyden tiivistäjä. Facebook väylämme.Työmme merellä ei enää onnistuisi ilman hyviä ja nopeita nettiyhteyksiä. Tilanne on muuttunut täysin kuudentoista vuoden takaisesta. Silloin olimme satamasta lähdettyämme laivaradion varassa, kun kännykäkentätkin katosivat jo muutaman mailan päässä satamasta.

  • Reply lena / london and beyond perjantai, helmikuu 19, 2016 at 10:57

   Vähän sama homma täällä, vaikka meillä erilaiset ammatit onkin 🙂 Että netti on tosi tärkeä osa työtä, ja ilman sitä on joskus aika mahdotonta pärjätä. Ja yhteydenpito kollegoihin on myös tärkeää, hitsaa hyvin porukkaa yhteen. Ja sitten… löytyy näitä ulkosuomalaisten blogejakin tosi hyvin ja sitä kautta uutta luettavaa! Sinulla on kyllä ehdottomasti yksi siisteimmistä ammateista, jota tiedän. Upea luonto, meri, eläimet… on mahtavaa, että ihmiset saavat työskennellä sen alan parissa, joka kutsuu ja houkuttelee. Ja ehkä mäkin vielä joku päivä pääsen Norjaan asti. 🙂

 • Reply Petra sunnuntai, helmikuu 14, 2016 at 08:26

  Joo tuo nettiin kiinni kasvaminen kylla ahdistaa valilla. Teen töita etana jonkun verran mutta sen verran pienimuotoisesti etta olen pitaytynyt pitamaan puhelimen ilman liittymaa, en vaan halua ulkona ollessa, puistossa kavellessa jne. vilkuilla valilla puhelinta silla tiedan etta tekisin niin jos se olisi mahdollista. Viime muuton yhteydessa olimme muistaakseni puolitoista viikkoa ilman liittymaa, hankalinta oli kun piti tsekata julkisten aikatauluja jne. ja tajusi etta mistapa niita tsekkaa kun mitaan ei ole enaa paperilla. Turkissa on joutunut tottumaan etta aikakasitteet on joissakin asioissa vahan suhteellisia ja joitakin palveluita sitten odotetaan ja odotetaan……

  • Reply lena / london and beyond perjantai, helmikuu 19, 2016 at 10:51

   Mulla on vähän sama tilanne, että kun tekee töitä etänä niin se netin välttely on joskus vähän hankalaa. Saksassa on tosi pienet datapaketit joka tapauksessa, niin sekin haittaa sitä netissä roikkumista – mikä nyt on myös oikeastaan ihan hyväkin asia. Sitä on tosi helppo vilkuilla juuri puistoissa ja kävellessä… eilenkin meinasin kävellä tolppaa päin kun kirjoitin puhelimella meiliä. Käytännön asiat on niitä hankalimpia, kun on tottunut että ne saa netistä kaivettua. En mä edes tiiä, mistä täällä Saksassakin saisin metron aikataulut ilman nettiä 😛

 • Reply Saija sunnuntai, helmikuu 14, 2016 at 05:52

  Toi turhaan odottelu on kylla niin raivostuttavaa. Ma useampaan otteseen Englannissa asuessa odottelin kaiken maailman remottimiehia ja asentajia. Joskus sain illalla puhelun joskus vasta seuraavana paivana etta ei me paastykkaan. Niinkun se olis multa jaany huomaamatta… Etta ymmarran sun tunteet taysin. Varsinkin kun oma tyo on riippuvainen siita etta toinen hoitaa omansa.
  Ma oon tata nettiasiaa jo pitkaan miettiny omalla kohdalla ja mut vois helposti luokitella riippuvaiseksi. En ymmarra mika siina on etta aina pitaa olla puhelin kadessa ja tarkistamassa facebookkia, whatsappia, instagrammia, pinteresta ja lukemassa uutisia. Niinkun sita tippuis kokonaan maailman menosta jos ei muutamaan tuntiin kay naita kyttaamassa. yritan aina valilla vierottaa netista mutta toistaiseksi huonoin tuloksin. Mulle tekis hyvaa jos meilta katkeis netti vaikka viikoks. Ehka ma sitte oppisin edes katsomaan saata ikkunasta eika puhelimesta…

  • Reply lena / london and beyond perjantai, helmikuu 19, 2016 at 10:40

   Tunnistan kyllä tästä jutustani myös Englannin, ja kuten sanoit, aika ”normaalia” sielläkin päin on tämä pelleily sovittujen aikojen noudattamisen kanssa. Yllätti, että Saksassa on asiat myös näin, kun on pitänyt Saksaa melkoisen jämptinä paikkana. Ja tuohon nettiriippuvuuteen – tosi hyvin sanottu. Ihankuin sitä oikeasti tippuisi maailman menosta pois kun ei tsekkaa fb:tä koko aikaa! Mä oon päättänyt tänään aloittaa lukemaan kirjaa, kun saan työjutut tehtyä. Sitten en katsokkaan someen, toivottavasti onnistun 😀

 • Reply Terhi / Muru Mou sunnuntai, helmikuu 14, 2016 at 04:24

  Mä olen ollut nyt kaksi kuukautta ilman puhelimen nettiä – ja itse asiassa koko puhelinta! – sillä halusin nähdä mitä ympärilläni tapahtuu kun liikun missä hyvänsä täällä reissussa. Hotelleissamme on aina ollut netti, enkä täysin ilman nettiä olisi edes pystynyt olemaan. Nyt kun palaamme kotiin, kännykkä alkaa taas aivan varmasti olla kädessä aivan yhtä paljon kuin ennenkin… Mutta on ollut hyvä huomata, että ei nettiä sentään 24/7 tarvitse. Tuollaista sinun pakon vuoksi kokemaa totaalilakkoa en kyllä haluaisi kokea! Vaikka enemmän kirjojen lukemista ja useampia kävelylenkkejä en pistäisi pahakseni… 🙂

  • Reply lena / london and beyond sunnuntai, helmikuu 14, 2016 at 11:35

   Ei ollenkaan huono juttu tuo netittömyys, Terhi! Itse olisin pidemmällä reissulla ehkä päätynty samaan ratkaisuun. Hotellissa ehtii sitten surffailla jos on tarpeen. Itseä vaan aina kiinnostaa ne kartat ja extempore-ruokavinkit, ja hitaampikin netti sopii hyvin siihen tarkoitukseen. Mutta joo, ei ollut kovin kiva tuo pakollinen nettitauko, ei ollenkaan 😀 En suosittele, toivottavasti Tanskassa osaavat asiansa paremmin 😉

 • Reply Saana E sunnuntai, helmikuu 14, 2016 at 00:21

  Onpa muuten ankea tuollainen odottelu, varsinkin nykyään, kun tuntuu, että kaikki pyörii netin ympärillä.

  Välillä häiritsee, kuinka somea tulee ihan liikaa vilkuiltua varsinkin kännykällä. Tyyliin bussissa lounastreffeillä, lounaalla toisen käydessä vessassa ja sitten paluumatkalla kotiin. Ihan kuin siellä nyt niin päivänpolttavaa olisi. Samoin myös äitini huolestuu, jos tietyssä ajassa ei ole tullut facebookissa vastausta. Sinänsä huvittaa, että riittää, että en ole esimerkiksi kiireiltä koko päivänä avannut konetta tai kännykkää ja heti on oletus, että jotain on sattunut.

  • Reply lena / london and beyond sunnuntai, helmikuu 14, 2016 at 11:30

   No juuri tuo, että ihankuin siellä jotain päivänpolttavaa olisi. 😀 Tai ainakaan sellaista, mitä ei voi kotiin asti odottaa. Itse myös usein esim ratikassa ja metrossa selaan nettiä, mutta Lontoon metrossa ei ollut 3G verkkoa maan alla joten siellä oli mukana aina kirja. Ja se oli ihan superkiva juttu, tuli monet kirjat luettua metromatkoilla 🙂

 • Reply Susanna lauantai, helmikuu 13, 2016 at 23:04

  Piti vielä lisätä että voin aivan hyvin viettää esim. viikon etelässä kuten aikaisemmin olin Sisiliassa viikon ilman nettiä eikä se haitannut ollenkaan. Jäi hyvin aikaa kävellä aurinkoista rantakatua ja käydä kahvilasa ostamassa jäätelöä useaan otteeseen. Sen kumminkin tiesi ettei nettiä ollut saatavilla niissä edullisissa (pensione) majoituksissa joissa silloin olin. Mutta silloin kun luvataan että on toimiva wifi silloin se täytyy myös olla, jos niin luvataan. Tyhjästä maksaminen on vähintäänkin ärsyttävää ja tulee niin huijattu olo

  • Reply lena / london and beyond sunnuntai, helmikuu 14, 2016 at 11:20

   Kyllä Sisilia on yksi niistä paikoista, joissa ilman nettiä on ihan kiva olla 🙂 Mutta oikeassa olet, jos jotain luvataan niin se pitää pitää paikkansa.

 • Reply Susanna lauantai, helmikuu 13, 2016 at 22:58

  Se on kaikkein ärsyttävintä kun luvataan ja mitään ei kuulu! minulla samanlaisia kokemuksia myöskin juuri Keski-Euroopasta, muualta ei. Nettiä tarvitsee nykyään niin moneen asiaan että se on vähän kuin pakollinen. Kännykkänetistä en itse oikeen tykkää kun ruutu on kumminkin niin pieni ja hankalampi kirjoittaa.. Minulla on sellainen kokemus kun lomavuokrasin loma-asuntoa suomalaiselta Keski-Euroopassa niin hän huijasi minua ”toimivalla” netillä joka osoittautuikin kehnoksi ja ei toimivaksi netiksi. Oli ikävä huomata että suomalainen, toisessa maassa vuosikymmeniä asunut, alentui huijaamaan minua eikä palauttanut edes rahaa netin osalta. Yleensä wifi toimii hyvin, olen huomannut että modeemit ja prepaid netit ovat usein ulkomailla surkeita tosin riippuen millaisia ja mistä hankittuja

  • Reply lena / london and beyond sunnuntai, helmikuu 14, 2016 at 11:18

   No äläpä muuta virka! Mikään ei saa mua ärtyneemmäksi kuin olematon asiakaspalvelu – se on jotain pöyristyttävää ja saa hermot ihan kunnolla kireälle. Mulla on puhelimessa netti, mutta harvoin sillä mitään tekstaria kummempaa kirjoitan… vähääkään pidempään tekstiin avaan koneen. Puhelimella selaan facebookin ja blogeja, sekä tsekkaan meilit. Siihen se on loistava, tosin mietin pitäisikö tuo iPhone 5 upgreidata isompinäyttöiseen seuraajaansa… voisi katsoa paremmin mm. videoita. Tosin tämä taitaa olla vähän turhaa kuitenkin, kunhan mieli tekisi 😀 Ikävä tuo kokemuksesi suomalaisen huijauksesta, ei noin!!

 • Reply Oili / Ajatuksia Saksasta lauantai, helmikuu 13, 2016 at 20:53

  Miltäs firmalta otitte netin? Tai jos mieheltä kysyy, niin hitto sillä mitään väliä ole, samanlaisia ne on kaikki 😉 Mut siis selvisivätkö ne asentajat nyt vihdoin jo paikalle?

  Ja siis todellakin tiedän mistä puhut ton netin kanssa! On ihan ihmeellistä, miten paljon saa tuhrattua aikaa puhelin kädessä tai koneen ääressä, vaikkei koko internetissä olisi kertakaikkiaan enää mitään tarpellista luettavaa. Tän takia oon ollut lomilla varsin tyytyväisenä ilman mitään datapaketteja. Suomessa mulla on vielä ikiaikainen sim-korttini, joka on yhtä ikiaikaisessa puhelimessa, jossa ei todellakaan ole mitään nettiä. On jotenkin tosi rentouttavaa, kun mitään ei pääse selailemaan ilman wlania – joka toki on saatavilla vähän joka paikassa, mutta ei sitä tule lomalla sit niin käytettyäkään. Ja mökki on edelleen oma itsensä ilman mitään nykyajan hömpötyksiä! 🙂

  • Reply lena / london and beyond sunnuntai, helmikuu 14, 2016 at 11:15

   Ihanainen Unity Media! Never again. Tosin sun mies taitaa olla aivan oikeassa – eipä ainakaan tuon fb-keskustelun perusteella yhtään parempia olleet nuo muut palveluntarjoajat. 😀 Ihan järkkyä kyllä tuo puhelimen käyttö, joskus lähtee käsistä. Helposti puoli tuntia aamulla ennenkuin nousee sängystä, sama ennen nukkumaanmenoa… Ei järjen häivää. Mulla on Suomessa liiittymä josta maksan parin euron kk-maksua, ja siihen kuuluu sitten netti. Puhelut ja tekstarit erikseen. Hyödyllinen on kyllä ollut, en voi kieltää, mutta tarpeellinen…. en tiedä. 😀

 • Reply jujukas lauantai, helmikuu 13, 2016 at 13:40

  No todellakin huomaan pikku hiljaa koukuttuvani enemmän ja enemmän jatkuvaan netin käyttöön ja se ärsyttää… Toisaalta mulla asiaa auttaa se, ettei mulla ole mitään kiinteää nettiliittymää puhelimessa, vaan käytän vain kotioloissa langatonta yhteyttä.

  • Reply lena / london and beyond sunnuntai, helmikuu 14, 2016 at 11:07

   Mä oon sen verran koukussa, että puhelimessa on pakko olla netti. On niin tottunut siihen, että voi kaiken tarkastaa parilla napin painalluksella. Tuntuu välillä vähän hölmöltä, mutta eipä sitä ilmankaan osaa olla. 😀 Wifi on elintärkeä, se tuli huomattua viime viikolla. Huh, onneksi se toimii nyt!

 • Reply Maarit Johanna torstai, helmikuu 11, 2016 at 19:48

  Onhan se netti nyt sellainen juttu, että kun on tottunut, että se on olemassa, niin se on oletusarvo. Sekä työ, että harrastus ja vielä kaikki viihde kun tulee sitä samaa kanavaa pitkin, niin kyllä se alkaa rajoittamaan elämää. Kavereihinkin on tottunut olemaan yhteydessä messengerillä ja whatsappilla, niin yhtäkkiä tekstari tuntuu tosi vanhanaikaiselta 😀
  Kyllä kai sitä vois pärjätä ilman nettiä, mutta haluaisinko sitä? En tiedä. Somelakkoon voisin ehkä ryhtyä, mutta en just nyt 😀

  • Reply lena / london and beyond perjantai, helmikuu 12, 2016 at 10:03

   No just näin! Koko elämä on siellä netissä, työ, harrastus, kaikki. Äh, olis helpompaa joskus jos olis vanha Nokia 3310 ja netti pöytäkoneella 😀 Mäkään en käytä tekstarieita enää, meille mainostettiin miten hyvä puhelinliittymä meillä on kun on ilmaset tekstarit. No jee… kukaanhan ei Whatsappia käytä 😀

 • Reply Kiira / Lifelong Adventure torstai, helmikuu 11, 2016 at 19:06

  Oon huomannut saman netin suhteen; olo on levoton jos netti ei jostain syystä toimi ja ärsyttää. Se on kuin ilma, sen olemassaoloa ei juuri noteeraa, mutta jos sitä ei ole, jo vain alkaa ahistaa! 😀

  • Reply lena / london and beyond perjantai, helmikuu 12, 2016 at 10:01

   Tuo levottomuus on tosi raivostuttavaa! Huomaan myös se, että kun se netti on niin esim kirjojen lukeminen on hankalampaa… jotenkin pitää koko ajan olla tsekaamassa netti. Olenkin yrittänyt jättää puhelimen illoiksi pois päältä tämän takia. 🙂

 • Reply Meriannen torstai, helmikuu 11, 2016 at 18:01

  No onpas tosiaan outoa palvelua! Ei tulisi mieleenkään, eritoten saksalaisilta!

  • Reply lena / london and beyond perjantai, helmikuu 12, 2016 at 09:46

   Äläpä muuta sano! Britit on muutaman kerran olleet vähän ”hankalia” esim asennusjutuissa, mutta tän jälkeen he vaikuttavat maailman tehokkaimmilta 🙂

 • Reply Veera A/ Kaukana Kotona torstai, helmikuu 11, 2016 at 15:19

  Ymmärrän! Minustakin on raivostuttavaa odotella kotona asentajia tai muita työmiehiä. USA:ssa he tulevat kyllä yleensä paikalle, mutta sovittu aikahaarukka on usein monen tunnin pituinen. Arvaappa vaan tulevatko he aina juuri siellä loppuvaiheilla…
  Ja on muuten orpo olo ilman puhelimen nettiä. Olen tällä hetkellä Suomessa käymässä enkä viitsinyt hankkia prepaidia lyhyen reissun takia (tutussa kohteessa). Tekee varmasti ihan hyvää, vaikka vaatikin totuttelemista.

  • Reply lena torstai, helmikuu 11, 2016 at 18:00

   Yleensä kai Saksassakin annetaan jonkinmoinen aikahaarukka, mutta meillä oli pelkkä ”torstai”. Mikä sekin ihan fine, jos olisivat tulleet. 😀 mutta joo, yleensä tulevat juuri silloin loppuvaiheessa. Karman laki! Mulla on vielä mun vanha Suomen liittymä, maksan siitä ehkä noin 2e kuussa (muistaakseni netin osuus) ja sitten puhelut ja tekstarit on käytön mukaan. On ollut kätevä, kun Suomessa kuitenkin on tullut jonkin verran käytyä. Totutteluahan tuo vaatii, ja jotenkin tuntuu että netin kautta on niin helppo hoitaa kaikki jutut. Miten vielä noin 10v sitten pärjättiin? 😀 Hauskaa Suomen reissua!

 • Reply Meeri torstai, helmikuu 11, 2016 at 14:08

  Ah, tiedän ilmiön! Mulla oli vuosi sitten kone huollossa yhteensä joku puolitoista kuukautta, ja aluksi ikävääni. Sitten huomasin meneväni tuntia aikaisemmin nukkumaan ja lukevani oikeita (tentti!)kirjoja iltapuhteiksi. Koneen palatessa en aluksi edes tajunnut tehdä sillä mitään, mutta onneksi tässä on vuoden aikana kehitelty läppäri- ja nettiriippuvuus vähintään samoihin lukemiin. :]

  Muuten, aika karua ”palvelua”. Toivottavasti netti pelittää nyt kuitenkin kompensaationa hamaan tulevaisuuteen!

  • Reply lena torstai, helmikuu 11, 2016 at 17:54

   Eiks oo tosi häiritsevä ilmiö? Jotenkin tuntuu että netti tekee ihmisestä myös levottomamman ja huomaan, että mun kirjojen lukeminen on vähentynyt somen yleistymisen myötä. Ja se harmittaa, jopa tuntuu että keskittymiskyky on laskenut. Mä oon nyt ostanut niin paljon kirjoja, että pakko yrittää lukea ne ihan ajatuksella ja loppuun, ei oo parempaa fiilistä kuin hyvä kirja 🙂 Netti toimii nyt moitteettomasti, ja tällä hässäkällä parempi toimia. Tai on kiukkuinen nainen valittamassa 😀

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.