Suomen suurin matkablogiyhteisö

Matkailijan Baskimaa: mini-opas ja vinkkejä

IMG_4038

Matkajutut liittyen Bilbaoon ja Baskimaahan ovat tämän postauksen myötä tulleet tiensä päähän, ja tämä postaus toimikoon koosteena: kokoan nyt jutut yhteen, annan muutamia vinkkejä ja jaan kokemuksia noille seuduille matkustaville. En ehtinyt olla Bilbaossa kuin seitsemän viikkoa, mutta otin tuosta ajasta turistin muodossa hyödyn niin hyvin irti kuin vain kykenin. Ei tässä nyt mitään perusteellisia matkaeksperttejä olla, mutta kohtuullisen käsitys minulla on siitä, mitä noilla seuduilla kannattaa lomallaan nähdä.

Lyhyesti kiteytettynä: Baskimaa on  rento kohde, jossa ihmiset nauttivat elämästä. Ranta, surffaus, hyvä (ja edullinen) ruoka kuvaavat tätä Espanjan pohjoiskolkassa sijaitsevaa itsehallintoaluetta varsin hyvin. Suosittelen tutustumaan Baskimaan karuunkin kulttuuriin ja historiaan ennen matkaa, ja on hyvä pitää mielessä että Baskikulttuuria löytyy myös Ranskan puolelta.

Suositeltavia kohteita Baskimaassa:

Bilbao

IMG_4158

Koska vietin suurimman osan ajastani Bilbaosta, luonnollisestikin suosittelen osaa reissusta vietettäväksi siellä. Bilbao on Baskimaan suurin kaupunki, jonne monet lentävät saapuessaan Baskimaahan ja jatkavat sieltä sitten eteenpäin, joko Bilbaoon tutustuen tai ilman. Suosittelen ehdottomasti viettämään edes päivän tai pari Bilbaossa, ja sen jälkeen on hyvä jatkaa matkaa muualle. Bilbao on mainio kaupunkikohde, jossa viihtyy niin taiteen (mm. Guggenheim!) kuin rennon surffikulttuurin ystäväkin. Itse tykkäsin haikata Bilbaon upeilla kukkuloilla, joilta löytyy opastettuja reitteja upein maisemin. Shoppailutarjontakin on ok, vaikkei nyt tietenkään Euroopan suurkaupungeilla vertoja vedä, ja ravintolat ja kahvilat ovat kerrassaan ihania.

Kaikki Bilbao-jutut löydät täältä.

Biarritz

IMG_4599

Ranskanpuoleisen Baskimaan kohteista Biarritz on ainoa, jossa ehdin käymään. Se oli listallani jo ennen Bilbaoon lähtöä, olen aina tykännyt Ranskasta ja tuo osa maasta on ollut kokonaan näkemättä. Biarritz on rento mutta tyylikäs rantakohde, jossa paikallisuus esim ruokapuolella on arvossaan. Biarritzissa vallitsee ihanan pikkukaupunkimainen fiilis, ja pikkuputiikkien ystävä viihtyy kaupungissa aivan varmasti. Ketjuliikkeet loistavatkin suureksi osaksi poissaolollaan. Upeat auringonlaskut, komeat surffaajat ja Euroopan kuulemma komeimmat aallot kuvaavat Biarritzia varsin hyvin. Biarritzissa on myös mukavia kävely / vaellusreittejä, ja seutu tarjoaa mainioita kohteita golfin ystäville: Biarritzin liepeillä on mahdollisuus myös pelata golfia hyvin tasokkailla kentillä. Laskumaastotkaan eivät ole liian kaukana. *reissuni toteutettiin hotellimajoituksen tiimoilta yhteistyössä Biarritz Tourismin kanssa.

Biarritzista voit lukea lisää seuraavista artikkeleista:

Paikallisuus on arvossaan Biarritzissa

Komeiden surffaajien ja hienostorouvien Biarritz

San Sebastian

IMG_3906

San Sebastian, älä vaan jätä tätä helmeä välistä Baskimaan reissulla! Se on pieni ja idyllinen kaupunki, jossa ranta on suuri osa kaupunkikuvaa. San Sebastian on hienostuneempi kuin kaverinsa Bilbao, jota teolliseksikin kaupungiksi kutsutaan. San Sebastianissa on ihana kävellä rantaa myötäilevää reittiä rannalta toiselle, nauttia meren läheisyydestä ja syödä hyvin kierroksen päätteeksi vanhassa kaupungissa. Kaupungissa järjestetään syksyisin kuuluisat filmifestivaalit, jotka ainakin itse kävisin kurkkaamassa jos olisin paikalla niiden aikaan. San Sebastian on myös soutuhullujen luvattu kaupunki, ja syyskuussa osuimme paikalle juuri sopivasti isojen soutukilpailujen aikaan. Kannattaa tutkia etukäteen kaupungin tarjonta, ja pitää mielessä että San Sebastian on Euroopan kulttuuripääkaupunki vuonna 2016.

Lue lisää San Sebastianista:

Palattua ihoa, soutua sekä herkkuperseilyä San Sebastianissa

Vitoria-Gasteiz

IMG_4960

Vitoria-Gasteiz on Baskimaan vähemmän tunnettu pääkaupunki, joka usein jää Bilbaon ja San Sebastianin varjoon. Se tuskin tarjoaa yhtä paljon vauhtia ja vaarallisia tilanteita kuin ym. kaupungit, mutta se kannattaa ehdottomasti pitää mielessä mikäli noille seuduille satut. Vaikka kaupungissa on noin 250,000 asukasta, siellä vallitsee kiva pikkukaupunkifiilis ja turisteja on Vitoriassa huomattavasti vähemmän kuin Bilbaossa ja San Sebastianissa. Itse ihastuin edullisiin kolmen lajin lounasmenuihin ja Michelin-tähden ravintolan pintxoihin.

Lue lisää Vitoriasta:

Baskimaan tuntematon pääkaupunki Vitoria-Gasteiz

Miten Baskimaahan pääsee?

Baskimaahan pääsee Suomesta kätevimmin luonnollisesti lentämällä. Kesäaikaan lienee kätevintä tutustua Finnairin suoriin lentoihin Helsingistä Biarritziin, josta on helppo jatkaa matkaa joko julkisilla (bussi paras valinta) tai vuokra-autolla kohti San Sebastiania ja Bilbaota. Kaikkein edullisinta on kuitenkin lentää Bilbaoon yhdellä vaihdolla Helsingistä (lentoja tarjoavat mm. Lufthansa ja British Airways). Baskimaassa on kätevää liikkua bussilla – junayhteydet saattavat vuoriston vuoksi olla joskus hankalia ja hitaita. Itse käytin paljon ALSA:n palveluita liikkuessani.

Mahtavaa Baskimaan reissua sinne suuntaaville, ja olen mielelläni avuksi jos suinkin voin.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply aNNa maanantai, marraskuu 30, 2015 at 15:41

  Täytyypi laittaa sun Bilbao vinkkejä (ravintoloita yms) ylös.. Meen Bilbaoon yhteen konferenssiin helmikuussa 🙂 Aikaa on varmasti aika vähän, mutta toisaalta – tällä hetkellä en tiedä siitä juuri mitään muuta kuin sen, että siellä on Guggenheim museo ;D

  • Reply lena / london and beyond tiistai, joulukuu 1, 2015 at 08:29

   Oi mahtavaa! 🙂 Tsekkaa ehdottomasti Bilbao-jutut läpi ja jos tulee jotain kysyttävää, niin vastaan mielelläni! Gaztandegi-niminen ravintola kannattaa ehdottomasti käydä tsekkaamassa Indautxun alueella, se on keskittynyt pelkästään juusto-pintxoihin ja on tosi suosittu. Mä tykkäsin ihan älyttömästi 🙂 Guggenheim kannatttaa toki tsekata myös 😉 Ihanaa reissua jo näin etukäteen!!

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.