Matkailijan Bilbao – 5 ehdotonta vinkkiä

Olen runoillut Bilbaon ”komennuksestamme” aika paljon tänne blogiin, mutta unohtanut tyystin kirjoittaa siitä, mitä tällä sydämeni vieneellä kaupungilla on tarjottavana matkaajalle. Minä en tiennyt Bilbaosta yhtään mitään ennen sinne matkaamistamme – vain sijainnin. Matteo oli siellä käynyt pari kertaa aikaisemmin työn ja opiskelun merkeissä, joten toiselle meistä kaupunki oli sentään vähän tutumpi. Kaupunki oli kuitenkin helppo hahmottaa ja nopeasti oppi, mitkä ovat niitä kohteita joista itse nautti ja joita voi suositella eteenpäin.

Suomesta ei tällä hetkellä ole suoria lentoja Bilbaoon, mikä tarkoittaa sitä että se on melko hyvin säilynyt salaisuus maanmiestemme keskuudessa. Sama pätee muitakin kansallisuuksia edustaviin matkailijoihin – suoria lentoja Bilbaosta on nimittäin melko harvoihin kohteisiin (mm. Brysseliin, Lontooseen, Frankfurtiin sekä muihin Espanjan kaupunkeihin. Muutaman kerran viikossa Bilbaosta pääsee suoraan Istanbuliin).

Lupaan kuitenkin käsi sydämellä: vaikka Bilbaoon ei ehkä ole kaikista helpointa päästä eikä aina halvinkaan, kannattaa se vaiva ehdottomasti nähdä. Sinne kannattaa myöskin matkustaa nyt eikä huomenna, sillä Baskimaan kaltainen helmi tulee varmasti suuremman yleisön tietoon lähivuosina.

Mitä minä suosittelisin Bilbaossa nähtäväksi ja koettavaksi?

1: Guggenheim ja kaupungin taidetarjonta

IMG_4183

Guggenheim-hanke aiheutti Bilbaossa aikanaan vastustusta, mutta museon ilmestyttyä katukuvaan paikalliset ovat sittemmin lämmenneet. Se on nykyään museo ja maamerkki, josta Bilbao tunnetaan kauemmissakin maailmankolikissa ja jota varten ihmiset kaupunkiin matkustavat. Taiteen ja kulttuurin ystävän kannattaa tutustua must-kohde Guggenheimin lisäksi myös Art Districtiin (lisätietoa löytyy täältä) sekä kaupungin lukuisiin museoihin. Mielenkiintoisena nostaisin esiin baskien historiasta kertovan museon (täältä lisäinformaatiota).

2: Maailmanperintökohde Puente Vizkaya

IMG_4075

IMG_4084

Ponte Vizkaya eli Iron Bridge sijaitsee Bilbaon Portugaleten kaupunginosassa (paikalle pääsee niin Areetan kuin Portugaletenkin metroasemia käyttäen), ja se oli maailman ensimmäinen silta joka kuljettaa ihmisiä kaapelin varassa olevan ”gondolan” avulla. Enpä keksinyt osuvampaa sanaa suomennettuna tuon gondolan tilalle, kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa joten siitä ymmärtänette paremmin mitä tarkoitan. Gondola on osa Bilbaon julkista liikennettä ja matkan voi maksaa julkisissa kulkuvälineissä käyvä Barik Cardilla. Lisää sillasta ja sen merkityksestä voit lukea täältä.

Ps. Varaa sillan tutkimiseen aikaa, sillä Portugaleten alueella on ihanaa vanhankaupungin fiilistä ja paikallisten suosimia pintxo-paikkoja. Hinnatkin ovat aivan eri luokkaa Bilbaon vanhaan kaupunkiin (Casco Viejo) verrattuna, vaikka totuuden nimissä todettakoon ei siellä vanhassa kaupungissakaan hinnat huimaa. Tästä onkin helppo rakentaa aasinsilta kohtaan 3, eli ruokaan.

3: Nauti ruoasta, Bilbaoon ei voi tulla ja olla syömättä!

IMG_3889

Tästä aiheesta olen jauhanut paljon niin täällä blogissa kuin Instagramissakin. Kertaus on kuitenkin opintojen äiti, joten jatkan muutaman lauseen verran aiheesta. Bilbaon edulliset pintxot (tapastyyliset pienet annokset) vievät kielen mennessään ja niitä voi nauttia paikalliseen tapaan lukuisissa ravintoloissa illan aikana – vähän kerrallaan kussakin. Viini ja olut ovat halpoja, ja seutu on tunnettua myös siidereistään, joten kyytipojissa on varaa valita – Suomen järkyttävän hintaiset alkoholituotteet unohtuvat mukavasti bilbaolaisessa pintxobaarissa olutlasin edessä. Bilbaossa ei tule nälkä ja jos tulee, on syytä katsoa peiliin. Lisää Bilbaon ruokakulttuurista löytyy tästä taannoin kirjoittamastani artikkelista.

4: Patikoi ja liiku Baskimaan vehreässä luonnossa

IMG_4496

IMG_4475

Baskimaa on vehreää seutua, kiitos sen Atlantin rannalla sijaitsevan sijantinsa. Alue on tunnettu talvisaikaan sateisena kaupunkina, mutta me lokakuun puoliväliin asti emme juurikaan sateita kokeneet – niiden aika on ilmeisesti myöhemmin tai olimme hyvin onnekkaita. Koska ilmasto ei keskikesän ulkopuolella ole polttavan kuuma, on seutu mitä parhainta patikointiin ja ulkona liikkumiseen. Bilbaon keskustan lähellä on lukuisia ulkoilureittejä, ja hieman kauempana Santurtzin metroaseman liepeillä sijaitseva Camino de Serantes on aivan must jokaiselle alueella liikkuvalle patikoinnin ystävälle. Se tarjoaa mahtavat näkymät yli Bilbaon kaupungin sekä Atlantille. Tämä linkki sisältää informaatiota paikasta espanjaksi, muihin reitteihin voi tutustua täällä.

5: Koe rantaelämän rentous ja innostu surffaamisesta

IMG_4002

IMG_3999

Rantaelämä on Bilboassa lähtemätön osa paikallista elämää, ja surffaus on elämäntapa. Bilbaon rannat sijaitsevat noin puolen tunnin metromatkan päässä kaupungin keskustasta, ja ne houkuttelevat surfaajia kauempaakin – Bilbaon aallot lienevät yhdet Euroopan parhaista (kuten myös samalla rannikolla sijaitsevan Biarritzin).  Rannoilla on surffikouluja, rannat tarjoavat sesonkiaikaan kaikki tarvittavat palvelut ja koska niille on kätevä liikkua keskustasta, ei kai rentoon rantapäivään oikein muuta tarvitse? Surffaus vaikutti olevan koko perheen juttu – perheen pienimmät sovittelivat märkäpukujaan vanhempiensa kanssa ja juoksivat yhdessä kohti Atlantin aaltoja surffilaudat kainalossa. Surffaus opitaan jo pienestä pitäen. Mikäli surffaus kiehtoo, kannattaa sille antaa täällä mahdollisuus (etenkin Arriatera-Axtrabirbil-nimisellä rannalla löytyy useampi koulu).

Kaikkea kaikille – mentaaliteetti harvemmin toimii missään yhteydessä. Bilbaossa on kuitenkin hyvin paljon tekemistä, joiden uskon miellyttävän isoa osaa matkailijoista. Suuria turistimassoja ei Bilbaosta toistaiseksi löydy ja suurien rantakohteiden lieveilmiöt kuten mahdollisesti laaduttomat turistiravintolat, sisäänheittäjät ja tinkimset loistavat poissaolollaan. Toivottavasti ne eivät koskaan Bilbaoon asti tulekaan, juuri nyt on hyvä.

Kiehtooko teitä Baskimaa / Bilbaon seutu?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

41 Comments

 • Reply Jenni / Globe Called Home maanantai, marraskuu 16, 2015 at 02:04

  Mua kiinnostaisi lähteä tuonne maailmanperintökohteen, patikoinnin ja ruoan takia. Surffauksesta en ole ainakaan vielä innostunut, mutta never say never… Tällä hetkellä vaan fiilikset sitä kohtaan on vähän samat kuin lulmilautailussa – näyttää kivalta mutta ei vaan ole mun tasapainoaistille tarkoitettua. 😀

 • Reply Laura - Urbaani viidakkoseikkailijatar sunnuntai, marraskuu 15, 2015 at 14:59

  Bilbaossa en olekaan vielä käynyt, vain San Sebastianissa. Vaikuttaa monipuoliselta paikalta, etenkin tuo surffipuoli kiinnostaisi. Niin, ja herkut ;).

 • Reply Jenna / Journey Diary -matkablogi sunnuntai, marraskuu 15, 2015 at 09:14

  Voi että miten jännittävää varmasti on muuttaa täysin vieraaseen paikkaan! En oo aikaisemmin tullut oikeastaan edes ajatelleeksi koko Bilbaota, ennen kuin aloit tästä kirjottelemaan:D

 • Reply Erja/ Andalusian auringossa- ruokamatkablogi lauantai, marraskuu 14, 2015 at 22:14

  jätti-iso peukku Bilbaon ruokatarjonnalle, mutta siis ah ja ah – tuo Guggenheim on yksi kauneimpia rakennuksia koko maailmassa <3

 • Reply Lotta Watia | Unagidon lauantai, marraskuu 14, 2015 at 14:52

  Vaikuttaa monipuoliselta! Tuollaiset pienet tapastyyliset safkat on ihan parasta. Toivoisin, että Suomestakin saisi tapaksia enemmänkin, eikä aina vaan niitä jäätävänkokoisia ”omia annoksia”.

  Ihania haikkailumaisemiakin! 🙂

 • Reply Kohteena maailma perjantai, marraskuu 13, 2015 at 20:09

  Baskimaa ja Bilbao kiinnostaa kyllä! Valitettavasti koriksen MM-kisat eivät sopineet aikatauluuni, niin ei tullut siellä silloin käytyä vaikka hotellikin oli jo varattuna. Tämä Puente Vizkaya oli aivan uusi juttu itselleni, en ole siitä aikaisemmin kuullut. Kiva postaus kaiken kaikkiaan!

 • Reply sarrrri | La Vida Loca 2.0 Matkablogi perjantai, marraskuu 13, 2015 at 18:35

  Guggenheim ja silta kiinnostaisivat kyllä, jotenkin tuli kuvista samanlainen fiilis kuinn Portugalin Portosta. Kun vain saataisiin Guggenheim Suomeenkin jo pian! Ja vähintään yhtä upea kuin tuo. :o)

 • Reply Elämää ja Matkoja perjantai, marraskuu 13, 2015 at 12:10

  Bilbao on ollut aiemmin vain nimenä tuttu, vaikuttaa mielenkiintoiselta matkaa ajatellen.
  Merellisyys, vehreys ja paikallisuuden säilyminen sekä suurten turistimäärien & lieveilmiöiden puuttuuminen on iso plussa!

 • Reply Sanna I Siveltimellä torstai, marraskuu 12, 2015 at 21:39

  Hep, surffauksen kohdalla viimeistään piti tarkistaa tarkka sijainti kartalta 🙂 Biarritzi olikin tutumpi sijainniltaan. Vaikuttaa oikein mukavalta kaupungilta – kiitos esittelystä!

 • Reply Annika | Travelloverblogi torstai, marraskuu 12, 2015 at 21:34

  Melkein hävettää sanoa, että olen katsonut lentoja moneen kertaan, mutta mennyt hinnan takia toisaalle. Mutta jos olisin päätynyt Bilbaoon, olisin hämmästynyt: olen aina kuvitellut sen olevan sisämaassa. 🙂 Rannan läheisyys tuli aivan yllärinä

 • Reply Miika ♥ Gia | matkakuume.net keskiviikko, marraskuu 11, 2015 at 19:19

  Jos ei vielä kiehtonut niin nyt ainakin! Pintxot ovatkin tulleet tutuiksi jo, ja jos kerran löytyy vielä siideriä kaveriksi niin kuulostaa aina vaan paremmalta! Hyvä huomio surffaamisesta myöskin, se tuntuu tosiaan monissa paikoissa olevan koko perheen harrastus ja ihan pientenkin tenavien näkee menevän laudan kanssa kuin vanhat tekijät.

  Täytyy myöntää että Espanja on jäänyt todella vähäiselle tutkailulle, ja vaatisi ehdottomasti uusintakäyntejä.

 • Reply AnnKat keskiviikko, marraskuu 11, 2015 at 14:50

  Vaikuttaa tosi kivalta paikalta ja jollain tavalla myös todella monipuoliselta. 🙂

 • Reply Mirje / Kotona kaikkialla keskiviikko, marraskuu 11, 2015 at 14:32

  Bilbao kiinnostaa kyllä! Se on itse asiassa meidän ”näissä kaupungeissa haluamme hetken asua” top-listallamme – tosin siellä on kolmisenkymmentä muutakin kaupunkia. Eli toivottavasti sinne joskus pääsemme! Tuo gondola oli ihan uus juttu mulle, en ole missään nähnyt vastaavaa, vaikuttaa aika jännältä 🙂

 • Reply Tanja/Levoton Matkailija keskiviikko, marraskuu 11, 2015 at 11:37

  Tosi kiva postaus! Bilbao ja Baskimaa vaikuttaa sellaiselta paikalta että siellä voisi hyvin joskus käydä 🙂

 • Reply Pirkko / Meriharakka keskiviikko, marraskuu 11, 2015 at 11:16

  Guggenheimin, sillan ja matkalla sillan suuntaan vähän rantaakin ehdimme ihan vaan muutamassa päivässä kokemaan. Guggenheimissa ehdimme jopa käymään lounaalla sen ihan mielenkiintoisessa ravintolassa, kun olimme varanneet pöydän heti saapumispäiväksemme, eli melkein suoraan kentältä syömään 🙂

  Vanhan kaupungin lisäisin kyllä ehdottomasti vielä listaasi!

 • Reply laura / to travel is to live tiistai, marraskuu 10, 2015 at 20:45

  Olet hyvä promoottori Bilbaolle, on nimittäin alkanut kiinnostaa aika lailla! 😀 Voisin matkustaa ihan vaan vaikka niiden pintxojen takia 😛

 • Reply Titta / ikilomalla tiistai, marraskuu 10, 2015 at 14:59

  Kyllä alkoi kiehtomaan! Vaikuttaa monipuolisella matkakohteelta ja itse annan isoja plussia jos turistivirrat ovat toistaiseksi pysyneet poissa! 🙂 surffausta olisi kiva opetella, tiedätkö minkä hintaisia kurssit ovat?

 • Reply Henna /suurin onni maanantai, marraskuu 9, 2015 at 21:59

  Vaikuttaa jotenkin lähestyttävältä ja sympaattiselta paikalta 🙂 Jännä kuulla, että paikalliset vastustivat tuota Guggenheimia ja sitten kuitenkin siitä on tullut paikan maamerkki ja vetonaula. Kuinkahan tämä Suomen vastaava kääntyy loppujen lopuksi…

  • Reply lena sunnuntai, marraskuu 15, 2015 at 14:39

   Mua kiinnostaa seurata, miten tuo Suomen tilanne Guggenheimin kanssa etenee (vai onko niitä päätöksiä jo tehty?). Jotenkin en näe sitä kuin vain positiivisena asiana, ja ihmisten houkuttelijana kaupunkiin matkailumielessä. Innolla seuraan tilanteen kehittymistä 🙂

 • Reply Heidi maanantai, marraskuu 9, 2015 at 21:50

  Bilbaossa joskus melkein kävin (mutta sitten päädyinkin San Sebastianin sairaalaan), mutta Baskimaahan San Sebastianin perusteella ehdin ihastua, niin kuin aika moneen muuhunkin paikkaan täällä Espanjassa! Ja ah, teillä oli se ihana meri siellä, jonka rannalla saitte asua. Eikö ollut ihan kauhea lähteä noin ihanasta paikasta pois (vaikka kai se Saksakin on ihan asuttava 🙂 ).

  • Reply lena sunnuntai, marraskuu 15, 2015 at 14:38

   Siis voi apua, mulle oli niin paha paikka lähteä Bilbaosta. Saksa menettelee, mutta ikävöin Bilbaon fiilistä päivittäin. Mä olin niin tyytyväinen siellä, ettei ole tosikaan. Se elämänmeno oli just passeli mulle, sopi kuin nakutettu ja nautin joka hetkestä <3 Nauti sä nyt Espanjasta mun puolesta!!

 • Reply Jenni / Unelmatrippi sunnuntai, marraskuu 8, 2015 at 19:15

  Kuulostaa kyllä todella kivalle kaikin puolin (tai no, surffaus ei itseäni kiinnosta, mutta kaikki muu mainitsemasi kyllä :)). Ehkä tuo Bilbaokin vielä jonain päivänä tulee nähtyä!

  • Reply lena sunnuntai, marraskuu 15, 2015 at 14:37

   Suuri suositus Bilbaolle, jos tulevaa reissukohdetta mietitte! 🙂 Mä veikkaan että noilla seuduilla viihdytte varmasti, niin paljon nähtävää ja koettavaa löytyy… vaikkei surffaakaan 😉

 • Reply Laura / My Passport Pages sunnuntai, marraskuu 8, 2015 at 18:50

  Bilbao on kyllä kaunis kaupunki! Kävin siellä pari vuotta sitten työmatkalla ja jonkin verran ehdin silloin jo kaupunkia näkemään, mutta toki marraskuussa tuo patikointi ja rantaelämä jäi väkisinkin väliin 😉 Vaikka en mikään taiteen ystävä olekaan niin tuo Guggenheim oli melkoisen upea! Tosin, itse kyllä pidin siitä enemmän rakennuksen itsensä kuin taiteensa puolesta.

  • Reply lena sunnuntai, marraskuu 15, 2015 at 14:36

   No, ehkä mullakin se taide jäi välillä kakkoseksi, sillä ihan kaikki ei auennut. Rakennus on kuitenkin upea, ja on mukava vaellella taiteen parissa se parituntinen, ei sitä käy kieltäminen 🙂 Allekirjoitan ehdottomasti kaupungin kauneuden – toivon, että voisimme palata kaupunkiin pian!

 • Reply Anna Koskela sunnuntai, marraskuu 8, 2015 at 16:57

  Kaiken muun ostan, mutta surffauksen jätän ihan suosiolla muille.

  Kyllä mä tuonne vielä joskus pääsen.

  • Reply lena sunnuntai, marraskuu 15, 2015 at 14:33

   Mä näkisin sut Anna tuolla tosi hyvin. Uskon, että osaisit arvostaa kaikkea mitä paikalla on tarjota. Ruoka, viini, maisemat, se fakta että kanssamatkaajia ei ole niin paljoa kuin monissa muissa paikoissa…. lista on loputon 🙂

 • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta sunnuntai, marraskuu 8, 2015 at 16:14

  Höh, luulin jo kommentoineeni aiemmin viikolla kun luin tämän. Bilbao kuulostaa ehdottoman kiinnostavalta ja jotenkin monipuoliselta. Ja jumankauta kun ihmiset ymmärtäisivät, että se Guggenheim olis ihan mahtava juttu Helsingillekin! 😀

  • Reply lena sunnuntai, marraskuu 15, 2015 at 14:31

   No sanopa älä muuta! Mä en tajua, miten se Guggenheim olisi niin negatiivinen juttu… päinvastoin, kaupunkiin tulee ihmisiä, tietoisuus nousee ja matkailijavirta näkyy kaupungin kassassa. Bilbaossa oli alkuun vastustusta, mutta nyt tuskin monikaan kyseenalaistaa. 🙂

 • Reply Terhi / Muru Mou sunnuntai, marraskuu 8, 2015 at 14:41

  Minä kuulin Bilbaosta ensimmäistä kertaa pari vuotta sitten, koska siellä järjestetään/järjestettiin jotkut festarit. Nyt viime aikoina kaupunki on ollut entistä enemmän esillä: ensin sinun blogissa, sitten kuulin kaverin muuttavan sinne, ja nyt viimeisimpänä poikaystävä sanoi Bilbaon kiinnostavan häntä asuinpaikkana kun mietimme vaihtoehtoja Kööpenhaminalle. Näyttää todella kivalle, kyllä tuolla voisi ainakin lomalla käydä 🙂

  • Reply lena sunnuntai, marraskuu 15, 2015 at 14:30

   Siis voi, mä hajoan kateudesta jos te muutatte Bilbaon! 🙂 Ihan mahtavaa, jos näin käy. Sanomattakin selvää, että suosittelen lyhyen kokemuksemme perusteella paikkaa aivan varauksetta. Me ollaan paljon puhuttu paluusta Bilbaoon, se voi hyvin olla agendassa muutaman vuoden sisään. Ei pitäisi intoilla etukäteen, mutta kerran edes pieni mahdollisuus on, niin se piristää mieltä 🙂

 • Reply Virpi/ Täynnä tie on tarinoita sunnuntai, marraskuu 8, 2015 at 13:00

  Kuulostaa houkuttelevalta paikalta! Täytyy pitää muistissa kun tulevia matkoja miettii.

  • Reply lena sunnuntai, marraskuu 15, 2015 at 14:28

   Pistä ihmeessä korvan taa Virpi. Vaeltajalle oikein kiva kohde 😉

 • Reply Leila Kiiskinen tiistai, marraskuu 3, 2015 at 07:25

  Kuulostaapa houkuttelevalta!
  Siellähän on kaikkea, kyllä mäkin viihtyisim! Pakko tulla joskus!

  • Reply lena / london and beyond tiistai, marraskuu 3, 2015 at 09:08

   Leila, pistä ihmeessä korvan taa Bilbao ja Baskimaa. : ) Sieltä löytyy paljon tekemistä ja tutkimista, ei käy aika tylsäksi missään nimessä. TErkut Italiaan 🙂

 • Reply Sari | Pakkasesta Paratiisiin tiistai, marraskuu 3, 2015 at 07:09

  Kiehtoo ehdottomasti. En aiemmin ollut oikeastaan Bilbaosta kuullut, mitä nyt tuon Guggenheimin tiesin ja siellä taisi olla jotkut koriskisat aiemmin tänä vuonna, missä Suomen susijengi oli myös pelaamassa… Mutta kyllä sä oot ’pienen’ Bilbao-kipinän saanut aikaiseksi!!

  • Reply lena / london and beyond tiistai, marraskuu 3, 2015 at 09:08

   Hei ihan mahtavaa, että paikka on alkanut kiinnostaa! 🙂 Teidän ensi kesän suunnitelmiin ehdottimasti, kuten myös ihanan eksoottinen Saksa 😉

 • Reply Mika / Lähtöportti maanantai, marraskuu 2, 2015 at 23:01

  Kiitos hyvistä vinkeistä! Baskimaa on ollut mielessä tosi kauan, mutta joku muu kohde on aina ehtinyt edelle. Katsotaan miten käy ensi vuonna.

  • Reply lena / london and beyond tiistai, marraskuu 3, 2015 at 09:05

   Mukava kuulla, jos vinkeistä oli hyötyä ja kiinnostus heräsi! 🙂 Baskimaa oli ihana yllätys, suosittelen todella lämpimästi. Mielelläni jeesaan jos voin, jos matka näyttää toteutuvan!

 • Reply Annemaria/Samppanjaa muovimukista maanantai, marraskuu 2, 2015 at 20:57

  Kyllä kiinnostaa, etenkin tuo Guggenheim. Koko pohjoinen Espanja jää helposti niin vähälle huomiolle, ei vaan ole koskaan tullut mieleen matkustaa sinne mihinkään. Toi vaelluspuoli on myös mielenkiintoinen, mitä ei helposti osaa yhdistää Espanjaan. Kiitos näistä vinkeistä, pannaan korvaan taa 🙂

  • Reply lena / london and beyond tiistai, marraskuu 3, 2015 at 09:05

   Guggenheim oli myös yksi asia, joka oli iskostunut mieleen Bilbaosta puhuttaessa. Siihen ne sitten jäivätkin… Pohjoinen Espanja jää usein Barcelonan ja etelän varjoon, mutta ihan turhaan. Upea ja rauhallinen paikka. Pistä ihmeessä korvan taa, retkeilemään pääsee tuollapäin maailmaa helposti ja vaivattomasti – metrolla. 😀 Hauskaa reissun jatkoa!

  Leave a Reply