Suomen suurin matkablogiyhteisö

Palanutta ihoa, soutua ja herkkuperseilyä San Sebastianissa

IMG_3980

IMG_3901

Retorinen kysymys heti tähän alkuun. Miten tyhmä saa suomalainen kalpeanaama olla, kun ajattelee Espanjan syksyssä etten minä kuitenkaan pala, ei se aurinko nyt niin voimakkaasti enää syyskyyssa paista? Palataan aiheeseen tekstin lopussa.

Jos pohjois-eurooppalaiselta matkailijalta kysytään kohteista Baskimaassa tai pohjoisessa Espanjassa, aika usein vastaus sisältää ainakin maininnan San Sebastianin kaupungista. Se on kohtalaisen suosittu jo nyt, mutta väitän sen suosion kasvavan lähivuosina runsaasti (kuten koko Baskimaan), mikäli näppituntumaa ja  internetin ihmeellistä maailmaa on uskominen.

Meillä oli syyskuussa vapaa viikonloppu ja hyppäsimme Bilbaossa bussiin, määränpäänämme San Sebastianin kaupunki. Meidän kaverimme on paikallisia ja koska hän oli kotikaupungissaan juuri samana viikonloppuna, ei päivää ollut vaikea päättää. Bonuksena kaupungissä järjestettiin tuona sunnuntaina perinteinen soutukilpailu (soutu on tuollapäin maailmaa ISO juttu), ja se tuli matkaohjelmaan mukavasti kylkiäisenä. Itsehän en ole soutanut soutuvenettä kummempaa, mutta oli hieno olla osa sitä hulinaa joka San Sebastianissa tuona päivänä vallitsi.  Baskimaassa osataan ottaa ilo irti, ja kaduilla vallitsi sellainen hulabaloo jota en ole hetkeen nähnyt. Faneille oli ilmaiseksi jaossa oman joukkueen huiveja ja baarit olivat täynnä soutufaneja – tv:n kautta itse kilpailua on jopa helpompi seurata kuin rannalta käsin.

IMG_3937

San Sebastian lienee tunnetuin filmifestivaaleistaan ja idyllisestä tunnelmastaan. Se on paljon kauniimpi kaupunki kuin Bilbao, sen keskusta sijaitsee kauniin rannan (tai no, rantojen) ympärillä ja siellä valitsee pienen kaupungin rauhallinen fiilis. Bilbaossa asukkaita on noin 350,000, kun San Sebastianin vastaava luku on taasen 190,000 hujakoilla.

Idyllinen tunnelma on toki kiva juttu, kuten myös rannan läheisyys ja kaupungin vehreys. Mutta eihän onnistunut loma ole mitää ilman hyvää ruokaa, ei puhettakaan! Täältä pesee pari ruokakuvaa:

IMG_3960

IMG_3947

IMG_3955

Puhuin aiemmin siitä, että Bilbaossa kannattaa herkutella ihan olan takaa. Tilanne ei muutu tunnin bussimatkan päässä San Sebastianissa, jossa herkkuja löytyy ihan varmasti jokaiseen makuun. Ja enemmänkin. Olen blogissa puhut siitä, että Espanjan puolen Baskimaa on kohtuullisen edullinen Ranskaan verrattuna. San Sebastian sijaitsee hyvin lähellä Ranskan rajaa, ja vaikka kaupunki onkin Bilbaota hieman tyyriimpi, ei siellä ruokailu tee hallaa kukkarolle. Kahden hengen pintxot maksavat noin 10-15€ / kaksi henkeä joten (näin kaunista kieltä käyttääkseni) herkkuperseily on jopa enemmän kuin suotavaa! Koska tuo nimenomainen sunnuntai oli hyvin vilkas, jouduimme kirjaimellisesti syömään kadulle. Tai oikeastaan kirkon portailla, väliäkö tuolla. Siinä maassa me istuimme, nautimme pintxoista ja viinistä. Kunnes tuli aika siirtyä seuraavaan paikkaan. Tätä paikalliset rakastavat: nauttia pari pintxoa yhdessä paikassa, ja jatkaa sitten seuraavaan. Ja siitä seuraavaan. Ilta on pitkä, ja syödessä aika kuluu hyvin.

Ja niin, se auringonpolttama. Lähdimme matkaan Bilbaosta aamukahdeksalta, ja koska ilma sattui olemaan kohtuullisen viileä, enhän minä mitään aurinkorasvaa ymmärtänyt ottaa mukaan. Oli syystakkikin mukana ja kaikki. No (ei kovin) yllättäen päivä lämpeni mitä lähemmäksi puolta päivää kello kävi, ja huonostihan siinä sitten kävi. Ihoni on sellainen, että se palaa lähes kaikkialla. Rusketun, mutta tarvitsen siihen noin kahden viikon Thaimaan reissun ja alkuun auringon kanssa tulee olla todella varovainen. Kuvat ovat sensored, mutta voin tässä kertoa että nenä hohti kuin eräällä kuuluisalla porolla konsanaan päivän jälkeen noin viikon verran. Minun tarvitsee vain nähdä aurinko, ja alan punottaa. Siksi minulla on yleensä mukana aurinkorasva laukussa. Tyhmästä päästä kärsii koko ruumis, ja saatoin ehkä ihan vähän muistuttaa bloggaajakollegani Oton mielikuvissa Turkin reissuihin kuuluvia punakoita Suomea maailmankielenä taitavia Pekkoja ja Päivikkejä. Sillä erotuksellä, että yritän ainakin olla käyttämättä suomea ensisijaisena kielenäni asioidessani paikalisten kanssa maailmalla. Kannattaa tsekata Otto Izakayan hilpeä tarina Turkin ennakkoluulojen karistusreissusta täältä.

Tein virheen, jotta teidän ei enää tarvitse: kuljeta aurinkorasvaa mukana, aina! Ja annan samalla suosituksen San Sebastianin kaupungille, se on ihana. Tajusin juuri, etten ole juurikaan kirjoittanut matkailijan Bilbaosta blogiini, asia korjaantuu vielä tämän viikon aikana! Voisin jossain vaiheessa paneutua myös Baskimaan synkkään menneisyyteen.

Onko joku teistä käynyt noilla seuduilla?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply Merja torstai, 22 lokakuun, 2015 at 20:22

  Baskimaa on näkemättä, mutta sinne haluaisin joku päivä matkustaa ja samaan reissuun voisi yhdistää Biarritzin. Muistan, kun luin jostain matkalehdestä pari vuotta sitten Biarritzista ja kun myöhemmin kuulin, että Finskillä sinne suorat lennot kesäkaudella innostus nousi heti sataan. Onnea myös uuteen kotiin ja kotimaahan! Toivottavasti muutto sujui hyvin 🙂

 • Reply Susanna keskiviikko, 21 lokakuun, 2015 at 23:02

  Hieno kohde! minä olen tähän mennessä käynyt ”vain” Alicantessa ja Kanarialla, mutta Espanjaa voisi toki joskus kiertää enemmänkin 🙂 sielä on kyllä tosi kivoja kohteita monipuolisesti, hyvää ruokaa, rento tunnelma, hienoja maisemia ja plussaa kyllä myös tuosta että hinnat ovat Ranskaa edullisempia. Luultavasti myös Portugalissa olisi edullista, sekin kiehtoo. Etelässä voi helpostikin palaa vielä syys-lokakuussakin aina ei voi muistaa varautua. Minulta palaa useimmiten dekoltee ja nykyisin yritänkin varoa palamista mutta kädet saa rauhassa ruskettua ja ruskettuu usein hyvin. Pitää muuten varoa ettei laita koskaan hajuvettä/mitään alkoholia sisältävää voidetta aurinkoon koska hajuvesi saattaa palaa ihoon kiinni jolloin tuloksena on pysyvät maksaläiskät

  • Reply lena / london and beyond torstai, 22 lokakuun, 2015 at 10:03

   Espanja, en voi kun suositella! Tosin munkin kokemukset ovat Baskimaan lisäksi ”vain” Zaragozasa, Barcelonasta ja Kanarialta, mutta iso peukku tämänhetkisten kokemusten valossa 🙂 Helppo maa, ystävällistä porukkaa ja hintatasosta ei voi kun tykätä! JA kiitos muuten tuosta vinkistä, käytän iltaisin hajuvettä, mutta päivisin harvemmin… tosin kuumassa kohteessa lounashetkille yms ranta-aktiviteeteistä poikkeille jutuille saatan suihkauttaa. Enpäs tätä tiennyt 🙂

 • Reply säppä keskiviikko, 21 lokakuun, 2015 at 17:40

  Me vietettiin uusi vuosi San Sebastianissa pari vuotta sitten, tykkäsin pikkukaupungista kovasti. 🙂 Bilbaosta kyllä vielä enemmän! Aaah, en jaksaisi enää yhtään odottaa, että pääsen takaisin Espanjaan…

  • Reply lena / london and beyond torstai, 22 lokakuun, 2015 at 09:59

   Oi, UV noilla seuduilla on varmasti mielenkiintoinen kokemus! Kiva kuulla, että pidit Bilbaosta enemmän! Itse saaatan toki olla hieman puolueellinen, mutta kyllä Bilbao on minunkin mieleenki enemmän. Tosin huono vertauskohta, koska vietin San Sebastianissa vain päivän 🙂 Millon seuraava reissu tiedossa Espanjaan, vai onko vielä? 🙂

   • Reply säppä lauantai, 24 lokakuun, 2015 at 19:52

    Joulun jälkeen lähdetään ja ollaan vähintään heinäkuuhun asti, mahdollisesti vuoden loppuun. 🙂

 • Reply Heidi keskiviikko, 21 lokakuun, 2015 at 17:33

  Kävin San Sebastianissa muutama vuosi sitten ja ihastuin! Todellakin! Harmillisesti San Sebastianin reissuni vain päätyi San Sebastianin sairaalaan, minne minut kärrätiin pyörätuolissa, kun enää pysynyt pystyssä. Olin saanut barcelonalaisista simpukoista niin ärhäkän viruksen, etä viruin kolme päivää sairaalassa tipassa ennen kuin pääsin jatkamaan matkaa (melkein kymmenen kiloa laihempana lommoposkena! – tehokas laihdutuskuuri, jota en voi kyllä suositella). Hirveästi ei pintxot sairaalasta pääsyn jälkeen enää kiinnostaneet, mutta silti kaupungista jäi hyvä fiilis. Haluan sinne uudestaan!
  PS. Aurinkorasva on edelleen mukana täällä Espanjassa, mutta totta puhuen ei sitä kovin usein muista panna…

  • Reply lena / london and beyond torstai, 22 lokakuun, 2015 at 09:58

   Hui kamala, Heidi, mikä kokemus!! Mä en voi edes kuvitella, miltä tuollainen kokemus tuntuu. Ei ole kyllä kiva laihis tuollainen ja mä voin tosi hyvin kuvitella, että pintxot eivät juurikaan kiinnostaneet tuon kokemuksen jälkeen. Kannattaa paremmalla onnella suunnata kaupunkiin uudelleen. Ps. Ihan parasta Espanjan ”reissua”, ota siitä kaikki irti! Luinkin just, että olet matkalla Riojaan, saako esittää postaustoiveen aiheesta 😉

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.