Suomen suurin matkablogiyhteisö

Paikallisuus on arvossaan Biarritzissa

IMG_4750

IMG_4752

Pieniä ja idyllisiä kauppoja ja ravintoloita, sitä on Biarritz. Kuvassa oleva ravintola houkuttelee lounastamaan kauniina päivänä! Tällainen ympäristö toimii kohdallani: ei valkoisia pöytäliinoja, vaan konstailematon ja mielenkiintoinen ympäristö tekee ravintolan. Ruoan lisäksi tietenkin.

Kiinnitin taannoisella Biarritzin reissulla huomiota siihen, että kaupungissa on erittäin paljon pieniä putiikkeja ja ravintoloita – suuret kauppa- ja ravintolaketjut loistavat suureksi osaksi poissaolollaan. Olin käynyt edellisviikolla Bilbaon Zarassa hypistelemässä erästä toppia, ja empinyt ostopäätöstä hieman. Päätin kuitenkin haluta kyseisen vaatekappaleen ja ajattelin, että josko Biarritzissa kuitenkin olisi Zara, josta sen hankkia. Olin väärässä, hyvin väärässä. Biarritzia lähinnä oleva Zara sijaitsee noin sadan kilometrin päässä Paun kaupungissa, ja muitakaan ketjupaikkoja Galeries Lafayette-tavarataloa lukuunottamatta ei Biarritzissa juuri näkynyt (ketjuille kuuluvia ruokakauppoja tosin löytyi muutamia).

Olen blogissa puhunut paljon siitä, että aina tilanteen salliessa käyn ostoksilla yksityisten omistamissa putiikeissa ja kaupoissa. Sama pätee ravintoloihin. Toki vaatteita ostan myös ketjuliikkeistä, kuten juuri Zarasta, ihan puhtaasti taloudellisista syistä.  Pyrin kuitenkin tekemään ostoksia myös pienemmissä putiikeissa jos kukkaro antaa myötä ja mieleinen vaate löytyy. Biarritzissa tämän periaatteen toteuttamiseen ei tarvitse nähdä juurikaan vaivaa, ja se jos joku oli mahtava juttu. Katukuvassa näkee surffikauppoja, vaateliikkeitä, koruliikkeita sekä idyllisiä ravintoloita ja baareja (kannattaa ottaa huomioon ruokapaikkaa etsiessään, että ravintolat ovat avoinna aamusta lounasaikaan, sulkevat sitten hetkeksi ja avaavat uudelleen noin klo 19.00 eteläisen Euroopan tavoin). Biarritzista voi tehdä löytöjä, tarjolla on paljon uniikkia tavaraa jota ei joka kulmalla näe.

IMG_4630

IMG_4763

Meille tarjoutui reissullamme mahdollisuus tutustua Biarritz by locals – yrityksen Martiniin, joka vei meidät tutustumaan Biarritzin kauppahalliin ja paikallisten yritysten antimiin. Biarritz by locals järjestää erilaisia kierroksia Biarritzissa ja lähialueilla (jopa Bilbaossa!), valikoimiin kuuluvat muunmuassa kävelykierrokset, surffausretket, ruokaan tutustumiset ja sekä asiakkaan toiveesta räätälöidyt retket (Martin vuokraa myös surffilautoja kotiinkuljetuksella). Tutustuin ruokakävelyiden maailmaan Dublinin reissulla, ja koin konseptin onnistuneena. Mahdollisus samantyyliseen juttuun onnistui Martinin kanssa Biarritzissa. Matkailun paras puoli eli uusien ihmisten tapaaminen tuli taas koettua: seurassamme oli Martinin ja Matteon lisäksi uusiseelantilaiset isä ja tytär sekä Biarritzin turismitoimistosta meitä kaupungilla kierrättänyt Isabelle. Pääsime tutustumaan vaikka minkänäköisiin mereneläviin, herkullisiin juustoihin, tryffeliomeletteihin ja luonnollisesti ranskalaiseen viiniin Biarritzin kauppahallissa. Ruokalistaa kun katsoo, niin päivä oli kuin klassisen leidin sunnuntaipäivä, eiks vaan? Pientä sunnuntaihiprakkaa ja tajunnanräjäyttävää ruokaa, mielenkiintoinen sunnuntai etten sanoisi!

Opin, että Biarritzissa paikalliset arvostavat kovasti tuotteita, jotka on tuotettu lähialueen antimista. Ruoka ja sen tekoon tarvittavat ainekset saatetaan käydä hakemassa pöytään juurikin tästä mainitsemastani kauppahallista (Halles de Biarritz). Halli aukeaa aamuisin seitsemän jälkeen ja sulkee ovensa noin puoli kahden aikaan. Se on auki viikon jokaisena päivänä, jota biarritzilainen kotikokki ihan varmasti kiittelee. Sieltä löytyy tuoreiden raaka-aineiden lisäksi myös valmiimpia annoksia (juurikin tuo tryffeliomeletti, om nom), ja muunmuuassa viinejä. Biarritzin hintatasosta puhuinkin tässä postauksessa, hinnat ovat Espanjan Baskimaata kalliimmat mutta silti mielestäni kohtulliset suomalaisesta vinkkelistä katsottuna. Esimerkiksi tryffeliomeletti maksoi 8€.

IMG_4939

IMG_4944

IMG_4905

IMG_4950

IMG_4931

IMG_4923

Olen sanonut blogissani jo tuhat kertaa ja sanon vielä kerran, etten ole mikään perinteinen museohiiri. Tykkään käydä tiedemuseoissa (en kaikissa), ja Biarritzissa kokemamme suklaamuseo oli mielenkiintoinen. Ilmailumuseot ovat paikkoja, joissa viihdyn jopa päivän. Mutta ne perinteiset historialliset museot, eieieiei. Viihdyn vain harvoissa. Käyn niissä kyllä, mutta harva olisi niin mielenkiintoinen että siellä jaksaisi tuntitolkulla viettää aikaa – käytän senkin ajan mieluummin vaikka syömiseen. Tässä yksi syy, miksi tällaiset paikalliskierrokset ovat mieleeni. Niissä pääsee paremmin sisälle itse kaupunkiin ja paikallisen oppaan kanssa saa uudenlaisen otteen paikkaan – heillä on tietoa, jota matkaoppaissa ei välttämättä ole. Tämä on ehdottomasti tyylini matkustaa, ja näin saan itse eniten kohteesta irti.

Oletteko te kokeilleet paikallisten opaspalveluja reissuillanne?

*yhteistyössä majoituksen ja ruokakierroksen osalta Biarritzin turismitoimisto

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.