Suomen suurin matkablogiyhteisö

Baskimaassa bussit kulkevat tai sitten eivät

Processed with VSCOcam with f2 preset

Tässä vaiheessa luotto oli korkealla

Ystävättäreni Anna oli viime viikonloppuna pikavisiitillä Lontoosta Bilbaossa. Aikaa oli todella vähän, ja halusimme näin tutkia mahdollisimman paljon kaupungin lähiseutuja. Yhdeksi kohteeksi valikoitui San Juan de Gaztelugatxen kuvankaunis saari noin tunnin matkan päässä Bilbaosta, lähellä Bermeon kaupunkia (lisäinfoa paikasta täällä).

Meidän oli tarkoitus ottaa Bilbaosta bussi määränpäähämme, mutta ongelmaksi koitui bussiliikenne. Muuten tähdet olivat oikeassa asennossa reissuamme ajatellen. Sade ei enää häirinnyt, aurinko paistoi kirkkaalta taivaalta ja fiilis oli hyvä noin yleisesti. Ei ollut edes kiire minnekkään.

Miten me ei yhtä bussia muka löydettäisi?

Bussit Bermeoon kulkevat Bilbaon Moyua-aukiolta, ja olimme paikalla hyvissä ajoin. Olimme lukeneet netistä, että bussit kulkevat haluamaamme paikkaan mahdollisesti tunnin välein. Tripadvisorin matkakokemukset varoittivat, että paikalle pääsy saattaa olla hieman haastava operaatio ja oikean bussin löytämiseen saattaa kulua aikaa. Tästä huolimatta lähdimme toiveikkaina matkaan. Osasimme molemmat vähän espanjaa (Anna minua paremmin) ja yksissätuumin totesimme että kamoon, eikai yhden bussin löytäminen nyt niin hankaala voi olla?

….. bussi tulee puolelta!

Bongasimme bussin heti saavuttuamme aukiolle, mutta tämä bussi oli kuin olikin väärä. Kuljettaja oli kuitenkin hyvin ymmärtäväinen turistityttöjen seikkailuille ja kertoi meille niin englanniksi kuin espanjaksikin, että bussi lähtee edessä olevalta pysäkiltä puoli yhdeltä. Eipä siinä mitään, kiitimme kuljettajaa ja matkasimme kohti oikeaa pysäkkiä. Odottelimme pysäkillä hetken, ja oikeaksi luulemamme bussi saapui. Meillä oli puhelimeen kirjoitettuna tuo San Juan de Gatzelugatxen nimi ihan käytännön syistä, nimihirviön muistamisessa kului hetki jos toinenkin ennenkuin se ääntyi jokseenkin oikein. Näytin lunttilappuani kuljettajalle, joka espanjaksi tokaisi, että oikea bussi tulee puolelta. Ok, kello oli  12:20, joten odoteltiin. Puolelta paikalle toden totta tuli bussi. Jonka kuljettaja taas kertoi, että tämä(kään) ei ole oikea. Jaahas. Oikea bussi tulee kuulemma myöhemmin, katsokaa aikatauluista.

Pysäkin aikatauluscreeni näytti bussin saapuvan 40 minuutin kuluttua, ja eipä meillä ollut muita vaihtoehtoja kuin odotella. Aika kului jutellessa niitä näitä, ja pian huomasimme että piru vie, ei täällä mitään bussia ole. Tai olihan niitä, mutta ne olivat matkalla ihan jonnekin muualle. Päätimme tiedustella asiaa satunnaisen bussin kuljettajalta, jonka kertoma toisti samaa virttä:  San Juan de Gatzelugatxeen pääsee puolelta. Joka tunti, puolta tuntia yli tasan. Emme halunneet jäädä enää odottelemaan seuraavaa bussia ja kokeilla uudestaan onneamme, aikaa oli tuhlattu jo tarpeeksi. Vaikka kiirettä ei ollut, emme halunneet tuhlata koko päivää bussipysäkillä notkumiseen. Minulla on monta muutakin asiaa mielessä, jotka ovat Bilbaossa kokemisen arvoisia.

Varasuunnitelma käyttöön

Hyppäsimme metroon ja päätimme suunnata Arriatera-Atxabiribil – nimiselle rannalle. Eikä se huono valinta ollut:

Processed with VSCOcam with f2 preset

Pääsimme fiilistelemään meri-ilmaa ja nauttimaan Atlantin läheisyydestä, olkookin että alkuperäinen suunnitelma muuttui hieman. Yritimme ihan oikeasti kaikkemme päästäksemme San Juan de Gatzelugatxeen, ja tällä kertaa koko universumi tuntui olevan meitä vastaan. Joko me ei vaan tajuttu, tai noissa bussiaikatauluissa olisi parantamisen varaa. Ensimmäinen vaihtoehto on toki ihan mahdollinen, ottaen huomioon että bussiliikenne on täällä melko organisoitua, mutta en ihan oikeasti keksi mitä olisimme voineet tehdä toisin. Seuraavalla kerralla nakitan espanjankielisen ystäväni apuun.

Ps. Mitenkäs nuo baskinkieliset nimet? San Juan de Gatzelugatxe ja Arriatera-Atxabiribil menevät ainakin allekirjoittaneella vähän yli hilseen.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Zappe torstai, 8 lokakuun, 2015 at 23:56

  Kävin tuolla joskus 90-luvun puolivälissä. Oli sellainen parin kuukauden työreissu Santanderissa.

  http://www.spain.info/en/que-quieres/arte/museos/cantabria/museo_nacional_y_centro_de_investigacion_de_altamira.html

  Tuonne vielä pääsi silloin. Ei enää.

  • Reply lena perjantai, 9 lokakuun, 2015 at 08:09

   Oi, mä olisin niin halunnut tuonne San Juan de Gastelagatxeen. Voi olla, että tällä kerralla ei sinne enää ehditä. 🙁 Santander oli mun mielestäni kiva kaupunki, oltiin siellä päivän reissulla ja tekisi mieli takaisin. Etenkin tutkimaan sen läheisyydessä olevia rannikkokaupunkeja. Kiitos linkistä, vaikutti mielenkiintoiselta paikalta tuo linkkaamasi kohde. Harmi, ettei sinne enää pääse.

 • Reply Susanna torstai, 8 lokakuun, 2015 at 19:07

  Hieno kyllä tuo rantakin! siellä on varmasti paljon käymisen arvoisia paikkoja 🙂
  jostain syystä Espanjassa ja Italiassa (varmasti myös muualla Välimerellä) bussit kulkee vähän miten sattuu: joskus saattaa yllättyä ja bussi tulee juuri siihen aikaan kuin odotti ja joskus sen sijaan voi joutua odottamaan jopa 7 tuntia yhtä bussia. Italiassa tuli nähtyä pikkukaupunkeja joihin kulki vain kaksi bussia kaksi kertaa päivässä, siksi tuo 7 tunnin odotusaika. Ilmeisesti Välimeren maissa parhaiten pääsisi liikkumaan autolla tai junilla. Voi kun se ymmärrettäisiin että hyvin toimiva joukkoliikenne on hyvä asia ja kannustaa jättämään ainakin välillä auton kotiin. Tai no Kanarialla bussit kulkivat ajallaan, mutta kaipa se johtuu siitä että se on niin suuri turistikeskus ja palveluiden on pelattava

  • Reply lena perjantai, 9 lokakuun, 2015 at 08:06

   Ahh, julkinen liikenne! Nuo Italian pikkukaupungit eritoten lienevät todella ongelmallisia julkisen liikenteen kanssa, helppo uskoa. Yksi ”positiivinen” yllätys on ollut TrenItalia, olin kuullut että se on AINA myöhässä ja ei toimi. Yhden kerran olen ainoastaan joutunut sen kanssa ongelmiin ja pienemmillä (max 10min) myöhstelyillä on selvitty. Ehkä kun sitä pelotellaan tarpeeksi niin odotukset ovat ihan erilaiset. 😀

 • Reply Maarit Johanna torstai, 8 lokakuun, 2015 at 15:07

  Nuohan on kuin jotain lasten salakieltä 😀 Mulla menee yli hilseen ihan tavallinen eteläsuomalainenkin bussiliikenne. Täältä lähtee busseja joko Rovaniemelle tai Ivaloon muutaman tunnin välein ja se siitä 😀

  • Reply lena torstai, 8 lokakuun, 2015 at 15:32

   Tuo olis kyllä mun ihanne, ei menis sotkuun aikatauluissa. 😀 Mä oon kans Helsingissä vähän pihalla busseista ja mulla kesti noin vuosi tajuta, että bussiin voi ostaa lipun esim tekstarilla….

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.