Suomen suurin matkablogiyhteisö

Ruokamatkaaja, matkusta edulliseen Bilbaoon nyt!

IMG_3867

Koen, että Bilbao ja Baskimaa ovat melko hyvin säilyneitä salaisuuksia suomalaisten matkaajien keskuudessa. Suoria lentoja Bilbaoon ei Suomesta ole, lähin suora yhteys on muutaman kesäkuukauden ajan Biarritzin kaupunkiin Ranskan puolella (Biarritz-Bilbao väli kestää bussilla noin 2,5h). Bilbaon seutu (mukaanlukien ihanan idyllinen San Sebastian) on jäänyt Espanjan suosituimpien kaupunkien kuten Barcelonan, Madridin ja Aurinkorannikon seudun varjoon, ja se on vielä toistaiseksi matkaajan etu. Bilbaossa pääsee näkemään paikallista elämää lähietäisyydeltä, ilman valtavaa turistiryntäystä.  Kaupungin viehättävyyttä ei varsinaisesti vähennä sen upea ruokatarjonta ja herkulliset pikkusuolaiset, pintxot. Kerron nyt niistä hieman lisää.

Olen löytänyt ihan uudenlaisen innostuksen ruokaan Matteon tapaamisen myötä. Italialaisen kulinaristiperheen poika on tietenkin ihan mahtava opettaja, ja tutustumme ahkerasti paikallisiin ruokiin maailmalla matkatessamme. Yksi Bilbaoon ”muuton” tavoitteemme olikin tutustua perusteellisesti paikalliseen pintxo-kulttuuriin ja voi pojat, on muuten tullut syötyä.

Mikä on pintxo?

IMG_3926

Pintxo on pikkusuolainen suupala, joka on erittäin suosittu Espanjan Baskimaassa. Pintxoja tarjoillaan baareissa, joissa baaritiskit usein keikkuvat mitä herkullisimpia pikkusuolaisia. Hyvä uutinen tulee tässä: nämä pintxot ovat herkullisuutensa lisäksi myös erittäin edullisia pohjoismaalaiseen hintatasoon verrattuna. Pääpaino sanalla erittäin.

Pintxoja on tarjolla melkein kaikkialla, ja ne kuuluvat lähtemättömästi ihmisten elämään. Pintxojen ääressä tavataan ystäviä, vaihdetaan kuulumisia ja nautitaan lasi viiniä tai olutta. Yhdistän pintxot vahvasti etelä-eurooppalaiseen kulttuuriin, jossa vietetään aikaa ulkona ja nautitaan elämästä.

IMG_3896

Minulle yritettiin taannoin kertoa, miten pintxot eroavat perinteisista tapaksista, joihin Espanjassa aikaa viettäneet ovat vääjäämättä törmänneet. Tapakset ovat perinteisesti perinteisiä ruokia pieninä annoksina, kun taas pintxot ovat pikkusuolaisia sanan varsinaisessa merkityksessä. Ne eivät tarkoita pienempiä annoskokoja, vaan ne on valmistettu yhteen sopivista raaka-aineista joita harvemmin tarjoillaan pääruokana. Ne eivät sellaisena toimisi, pienenä purtavana kyllä.

IMG_3895

Hintaa pintxoille tulee paikasta riippuen noin 1-2€ kappaleelta. Kävimme Matteon kanssa muutama päivä sitten Bilbaon Indautxun alueella pikkupurtavalla. Tilasimme neljä pintxoa, yhden lasin viiniä sekä yhden oluen. Koko lystin hinta oli seitsemän euroa. Meinaan joka kerta tippua tuolilta hinnan kuullessani, täällä on ihan oikeasti edullista syödä ulkona. Kävimme eilen nauttimassa juusto-pintxoista juustoihin erikoistuneessa baarissa, samalla Indautxun alueella. Paikka oli hieman tyyriimpi muihin paikkoihin verrattuna, mutta joka pennin arvoinen. Meitä oli kolme henkeä, tilasimme 14 pintxoa, kaksi olutta ja lasin viiniä. Loppulasku 30€, eli 10€ per henkilö. Oi voi, näitä hintoja tulee vielä ikävä.

Bilbaossa herkullisia pintxoja löytyy vanhan kaupungin alueelta, jossa Plaza Nueva on oikein mainio paikka ruokailuun ja etelän elämänmenon ihmettelyyn (joskin kalliimpi kuin monet muut paikat). Indautxun alue on todella miellyttävä, ja siellä sijaitsee paljon baareja jotka tarjoavat ruokaa. Portugalete hieman kauempana keskustasta on myös kokemisen arvoinen, ja siellä hinnat ovat jo paljon keskustaa edullisempia.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Ansku BCN tiistai, 6 lokakuun, 2015 at 19:36

  Ja hei kerropa vielä, mikä on se PARAS pintxo-paikka Bilbaossa, jota ei voi jättää väliin? Eskerrik asko 🙂 (Oliko kiitos jotain tuommoista euskeraksi?)

  • Reply lena / london and beyond keskiviikko, 7 lokakuun, 2015 at 10:23

   Juurikin tuo mainitsemani juusto-paikka, om nom!! Se on ihan huikea, ja kaikki puhuvat siitä täällä. Siis ihan kaikki. 😀 mäpäs etsin sen nimen sinulle. Eskerrak on ilmeisesti juurikin kiitos! 🙂

   • Reply Maria keskiviikko, 27 tammikuun, 2016 at 12:28

    Hei! Löysitkö sen juustopaikan nimen? Ois kiva syödä vaikka lounasta siellä! Mulla olis tulevana lauantaina noin kuutisen tuntia aikaa tutustua Bilbaoon ennen lentokentälle siirtymistä ja tässä kovasti kovasti mietin miten se kannattaisi hyödyntää 🙂

    • Reply lena / london and beyond torstai, 28 tammikuun, 2016 at 08:25

     Hello ladies! Nimi on löytynyt! 😀 Sen paikan nimi on Gaztandegi. Suosittelen! Sijaitsee Indautxun kaupunginosassa, ihan parin minuutin päässä metrolta. Kannattaa etsiä ohjeet etukäteen, se on yllättävän pieni ravintola ja itse olin kävellyt ohi noin 1000x kertaa. Ihanaa Bilbaon pikaista reissua 🙂

 • Reply Annemaria/Samppanjaa muovimukista tiistai, 6 lokakuun, 2015 at 19:32

  Voi nuo ihanat pinxot! Ja voi Espanjan säästömatkaajalle sopiva hintataso, joka saa hymyilemään. Ainakin normikaupungeissa. Tulin nimittäin Figueresistä Cadaquesiin, joka näyttää olevan aika suosittu lomakohde. Pompsas tuo hintataso kolmanneksen ylöspäin kertalaakista.

  • Reply lena / london and beyond keskiviikko, 7 lokakuun, 2015 at 10:22

   Joo tää hintataso saa mut aina hymyilemään. 🙂 Pitää muuten tarkistaa nuo mainitsemasi kaupungit, tuollaiset pienemmän ”tuntemattomat” kiinnostavat minua kovasti. Uskon kyllä, että suosittu kohde kun on niin hinta pomppaa aika nopeasti… Bilbao on hyvä ja halpa, onneksi. 🙂

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.