12 euroa, kolmen ruokalajin lounas sekä viinipullo

be EXTRAORDINARY

Zaragozan reissu opetti minulle sen, että halpa hinta ei välttämättä tarkoita huonoa laatua mitä ruokaan tulee. Voisin jopa kutsua Zaragozaa lounasparatiisiksi, jossa on mahdollista nauttia maittava ja ennenkaikkea laadukas lounas 12-15 eurolla. Eikä se ole ihan mikä tahansa lounas, vaan siihen yleensä kuuluu kolme ruokalajia, kahvi, sekä pullo viiniä. Tämä on Espanjan turistikohteiden ulkopuolella ilmeisen tavallista.

Nautin Zaragozassa kahden päivän aikana kaksi kolmen ruokalajin lounasta, hintaan 12 sekä 15 euroa. Ilokseni huomasin, että ruoka oli todella laadukasta. Halpa voi olla hyvää, ainakin Espanjassa – 12-15 euroa on ihan oikeasti halpa tästä lystistä. Zaragozasta löytyy myös todella tyylikkäitä lounaspaikkoja perinteisten ohella, paikkoja jossa freesi sisustus ja moderni tunnelma miellyttää ruokailijaa. Kerron näistä paikoista nyt teille ihan lyhyesti – fiksuja paikkoja kannattaa aina vähän rummuttaa ja jakaa tietoa eteenpäin.

Los Xarmientos

Melko lähellä Zaragozan pyhän Pilarin basilikaa sijaitsee Los Xarmientos, hiljattain avautunut ravintola jossa ruoka kokataan avotulella. Löysimme ravintolan Anskun kanssa pienen kiertelyn jälkeen – olimme matkalla katedraalin torniin, mutta se sulkeutui iltapäiväksi ja päätimme etsiä lounasta ennen sen avautumista uudestaan.

Paikka oli ihanan moderni ja 15 euron lounasmenu miellytti sekä makunystyröitä että kukkaroa. Viihdyn ravintoloissa, joissa on moderni ja ajaton sisustus – meillä taisi Anskun kanssa molemmilla olla mieltymys tämäntyylisiin ravintoloihin. Tunkkaisuus ei ole ravintolassa kiva juttu. Alkuun tilasimme parsaa pekonilla (tehdään tätä itseasiassa Matteon kanssa usein kotonakin) ja pääruokasi nautin itse kanaa ja perunaa valkosipulivoin kera. Om nom. Lounaan kruunasi jälkiruokafrappe ja valkoviini virkisti mukavasti turistin päivää.

IMG_4351

IMG_4357

IMG_4356

Nuevo Olé

Lontoon kämppikseni on espanjalainen ja kotoisin Zaragozasta. Koska hän oli sattumalta kanssani yhtä aikaa kaupungissa, päätimme tehdä lounastreffit keskustaan. Hänellä oli eräs ravintola mielessään, mutta nimeä hän ei muistanut. Etsinnän jälkeen kuitenkin löysimme tämän ravintolan, Nuevo Olén ja voi vitsi, millainen paikka se olikaan. Mukavan freesi sisustus ja ravintolan valoisa ilme houkutteli meidät sisään jo ovelta, ja heti istuuduttuamme pääsimme valitsemaan ruokavaihtoehtoja. Valitsimme samat annokset: alkuun tomaattiraviolin, pääruoaksi kalaa perunamuusilla sekä jälkiruokasi juustokakun. Tilasimme molemmat viiniä, ja pian pöydästämme löytyikin kokonainen pullo Zaragozan lähellä tuotettua punaviiniä. Pyysimme että josko saisimme vain lasilliset, mutta paikan erittäin mukava tarjoilija tokaisi siihen, että juokaa niin paljon kuin jaksatte, jätän pullon teille. Olisimme voineet nautiskella koko pullon, mutta päätimme pysytellä tuossa lasillisessa – itselläni oli edessä bussimatka Bilbaoon heti lounaan jälkeen ja kaverillani oli suunnitelmia loppupäivälle. Ihanan kiireetön ruokailuhetki rauhallisessa miljöössä.

IMG_4426

IMG_4422

IMG_4423

IMG_4427

Viini kuuluu lounaaseen

Täälläpäin maailmaan vallitsee viinikulttuuri myös lounasaikaan – en ole aiemmin tottunut juomaan lounaalla viiniä, mutta viime viikkoina sitä on tullut harrastettua muutamia kertoja. Mutta toisaalta, miksikäs ei. Ei sen viinin lipittämisen lounasaikaan ole tarkoitus johtaa humalaan ja se tuo mukavaa potkua ruokahetkeen. Meidän vieressämme istui Nuevo Oléssa monta pukumiesseuruetta viiniä juomassa, ja he olivat oletettavasti matkalla takaisin toimistolleen lounaan jälkeen. Työpäivän aikana se on täällä päin maailmaa ihan ok – se kuuluu kulttuuriin ja humalaisia ei tosiaan kaduilla juurikaan näe. Jos pitää kukkahattutädiksi ryhtyä, niin enemmän minua huolettaa suomalainen alkoholikulttuuri kuin viinin nautiskelu täälläpäin.

Jos satut Zaragozan seuduille, kannattaa ehdottomasti varata aikaa pidemmänpuoleiselle lounaalle.

Tämä toimii myös muualla Espanjassa, turistikohteiden ulkopuolella. Asiakaspalvelulle molemmissa käymissäni paikoissa tyydyttävä arvosana. Mutkatota ja ystävällistä palvelua.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply sarrrri maanantai, syyskuu 28, 2015 at 17:22

  Heippa hei melkein unohdin tulla kertomaan että mä siis tosiaan haastoin sut tohon #bloginitarina-hommaan täällä: http://sarrrri.com/2015/09/bloginitarina/

  :—-)

 • Reply Anu maanantai, syyskuu 28, 2015 at 16:44

  Kivan kuuloisia lounaspaikkoja ja ah, voi Espanjan lounaat! Teneriffalla ehdin päästä noiden edullisten mutta herkullisten lounaiden makuun. Siellä lounas oli yleensä menu del dia -tyyppinen eli parista, kolmesta alku- ja pääruokavaihtoehdosta sai valita itselleen mieleisensä ja annokseen kuului myös juoma (viinilasillinen tai mikä tahansa) sekä joskus jälkkäri. Ja tää lysti maksoi tavallisesti alle kympin. Hieman ahdisti reissun jälkeen palata Helsinkiin. 😉

  • Reply lena / london and beyond tiistai, syyskuu 29, 2015 at 09:11

   Siis en kestä, nää lounaat on ihan älyttömiä. 😀 Lontoon jälkeen ja tietysti Suomenkin jälkeen aika suurta luksusta. Nää oli just tuota menu del dia-tyylisiä juttuja ja arvoin aika pitkään aina että mikähän mahtaisi olla hyvä vaihtoehto ruoaksi… liikaa vaihtoehtoja. Teneriffalla pääsi näköjään vielä edullisemmin, vau! En tiedä, paljonko lounas Helsingissä maksaa, mutta uskon että vähän enemmän…. 🙂

  Leave a Reply