Filmikamerasta järkkäriin, matkapäiväkirjasta blogiin

Processed with VSCOcam with c1 preset

Matkabloggaaja Kölnissä toukokuussa 2015

Matkamuistot seuraavat meitä reissu reissun perään. Niiden muistojen takia ihmiset kai matkustavatkin, reissukokemuksista ammentaa voimaa arkeen ja matkalla koetusta oppii aina jotain uutta. Nykyaikana digitalisaatio on tehnyt matkojen dokumentoinnin aiempaa helpommaksi ja reissumuistot on helppo taltioida ja tallettaa digitaalisessa muodossa.

Mutta voi niitä aikoja, kun kuvia vielä otettiin filmikameralla ja reissun jälkeen kuvat vietiin kehitettäviksi valokuvaamoon. Ne talletettiin albumiin ja kuvia katseltiin ahkerasti reissun jälkeen. 2000-luvulla syntyneet tuskin edes ovat tietoisia näistä edellisten vuosikymmenten ihanuuksista, heille kun iPhonet ja padit ovat olleet aina osa elämää (ja käsi sydämellä totean että onneksi ne sitä nykyään ovatkin, helpottaa elämää kummasti).

Itse kuvaan iPhone 5:llä sekä Canonin EOS 1100 järjestelmäkameralla. Tekisi mieli upgreitada molemmat, mutta tällä hetkellä muutto syö sen verran budjettia että ne saavat toimia vielä hyvän tovin. Ei niissä mitään vikaa sinällään ole, mutta nälkä kasvaa syödessä. Näillä on kuitenkin nyt hyvä tallentaa reissumuistoja. Jaan muistoja blogissani ja talletan kuvia koneelle. Pieni pelko on tosin persuksissa siitä, että kone tekee temput – pitäisi tutustua tuohon back up juttuun paremmin. Osa kuvistani on pilvessä, osa ei.

Matkojen dokumentointi on teemana huomisen #matkachat’ssa (Twitter), jutellaan silloin lisää matkakuvista, valokuvaamisesta, videoista ja matkapäiväkirjoista. #matkachat pyörii myös ParisRion pop up TravelCafessa Helsingin Unioninkadulla maanantaina. Tervetuloa mukaan chatiin!

null(1)

Previous Post Next Post

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply Maarit maanantai, syyskuu 28, 2015 at 18:13

  Järkkärillä tallentuu matkamuistot. Mulla on vähän herkässä aina kameranvaihto, kun tykkään testailla laitteita. Välillä kuvailen ihan perusjärkkärillä ja välillä peilittömällä. Tällä hetkellä Nikonin kamera objektiiveineen käytössä. Vanhimmat matkakuvat on just niitä filmikuvia, ja sitten on paljon pokkarille kuvattuja vuosien takaa. Ihan käypiä kuvamuistoja nekin on minusta. Voisin periaatteessa vielä nykyisinkin kuvata pienemmällä kameralla, mutta siitä on tullut niin tapa, että reissuun valittaan kohteita ihan valokuvausta silmälläpitäenkin, ja sitten on tietysti kiva kuvata kunnon järkkärillä. 🙂 Toisinaan saatan olla reissussa välillä kuvaamattakin, kun joskus on kiva ottaa ne muistot vaan mielen sopukoihin.

  • Reply lena / london and beyond keskiviikko, syyskuu 30, 2015 at 10:33

   Tiiätkö Maarit, tuo Nikon olis mulla mietinnässä kans. 😀 Kun vaihdan kameraa, niin mä aion testata ihan kaikki mallit ja valmistajat…. that’s the fun. 😀 oon ihan samaa mieltä, että vaikka pienempi kamera olisi aika kätevä, kyllä järkkäri on se jolla kuvat otetaan reissuilla. Treenimielessäkin. Tuo on muuten hyvä pointti, olla kuvaamatta ja tallentaa mieleen muistot. Juteltiin tästä matkachatissa ja monet oli sitä mieltä, että ilman kameraa ei voi reissata…. samaa mieltä, mutta joskus se voi jäädä hotelliin 🙂

 • Reply Pirkko / Meriharakka maanantai, syyskuu 28, 2015 at 13:15

  Yksi merkittävämpiä projekteja tällä alueella minkä sain tuossa pari vuotta sitten tehtyä, oli kaikkien valokuvien skannaaminen (osittain skannauttaminen) digimuotoon.
  Varmistukset hoituvat pieneltä osin, parhaiden kuvien osalta, Googlen Picasa -verkkoalbumeina, mutta pääosan massaa varmistamme (monelle) USB-levylle säännöllisen väliajoin Synctoylla.

  • Reply lena maanantai, syyskuu 28, 2015 at 14:36

   Vau, nostan hattua tuolle teidän projektille! 🙂 Ei ole mikään ihan pieni juttu. Pitäisi itsekin olla tarkempi kuvien kanssa ja niiden varmistuksen etenkin, taitaa olla niin että laitan Matteon asialle selvittämään paras tallennustila netistä. 🙂 Mulla on tässä MacBookissa joku juttu, että kaikki ulkoiset kovalevyt eivät ole yhteensopivia ja kuvien siirtämnen on ihan kamalan iso homma.

 • Reply Ari maanantai, syyskuu 28, 2015 at 06:39

  Valokuvaus on yksi tärkeimmistä asioista matkoilla. Itse filmipokkarin jälkeen siirryin videokuvaukseen, joka oli hauskaa, ostin videokameran myös matkalta Saksassa silloin ollessani. Ikävä puoli on se, että sen käyttöaikana kuvatut Hi8-järjestelmän videokamerakasetit ovat nyt käytännössä katsomiskelvottomia, kun itse kamera meni rikki pudottuaan lattialle ja nykyään ei tuon järjestelmän kasetteja pysty oikein missään katsomaan. Hankin myös tallentavan dvd-soittimen jotta olisin saanut siirrettyä nuo nauahat dvd-levyiksi, mutta sekin lakkasi toimimasta, joten ongelma jäi olemaan. Videokuvaa tuli kuvattua monessa paikassa eri reissuilla, kun pääsisikin ne vielä joskus pelastamaan katsottavaan muotoon. On monesta Euroopan maasta, Saksa, Sveitsi, Monaco, Ranska, Belgia, Hollanti, Pohjoismaat, Englanti, ym ja varmaan kummallisimpana Uzbekistan keski-Aasiassa.

  Videokuvauksen jälkeen siirryin superzoom-kompaktikameran (Canon Powershot S5 IS) käyttöön, joka oli ihan kohtuullinen laadultaan ja tällä kuvasin monta vuotta, kunnes vääjäämättömästi piti todeta että on pakko siirtyä järkkärin käyttöön, koska vaikka Powershotissa oli täydet manuaalisäädöt ja se näyttikin järkkärin pienoismallilta, ei kuvanlaatu ja nopeus olleet sillä tasolla kuin olisin halunnut. Viime syksynä sitten tuli hankittua järkkäri jota on raahattu sen jälkeen mukana, tosin ainoat ulkomaanmatkat toistaiseksi järkkärin kanssa itselläni ovat olleet Taiwaniin ja Saksaan, mutta niitä varmasti tulee lisää. Päädyin pienen Powershot S5:n jälkeen siihen ratkaisuun, etten ihan pienintä mallia osta, joten nyt kuvauskalustona on Canon EOS 70D-runko ja 15-85 laajakulmazoom sekä 70-300 telezoom, ns. ”kittilinssiä” en ostanut kameran mukana ollenkaan, vaan pelkän rungon ja erilliset erikseen valitsemani objektiivit. Noilla sain kuvauksen jo ihan eri tasolle, etenkin kun kalustoon kuuluu myös pari jalustaa ja muuta kuvaustavaraa joka kasvaa ja lisääntyy varmaan lisääkin. Joitain kuvia olen laittanut nettiin kuvasaitilleni (joka kotisivulinkkinä tässä kommentissakin) tässä viime vuosien aikana, tosin vanhempia kuvia ei sieltä löydy, kun aiemmin käyttämäni ilmainen nettisivutila katosi ja hävitti vanhat nettisivuni aikoinaan… no itsellä toki on kaikki kuvat omalla koneella. Järkkärin lisänä kuvia napsitaan puhelimella, joka tällä hetkellä on iPhone 6, aiemmin on niitä räpsitty myös iPod touch 5:llä, Nokia Lumia 620:llä (jonka kameran huono laatu oli ikävä yllätys) ja eniten harmittaa vanha Nokian Symbian-puhelin E75, jolla Afrikassa Kenian Nairobissa ottamani kuvat se päätti hävittää kokonaan. Kaikki sillä otetut kuvat menivät pilalle… tiedostot korruptoituneet. Usein tulee nykyään oikein tärkeistä paikoista otettua kuva siksi jopa usealla eri laitteella…

  • Reply lena maanantai, syyskuu 28, 2015 at 14:28

   Ari, samoilla linjoilla mennään. Valokuvaus on yksi reissuilla eniten tekemistäni jutuista ja on ihan mahtava oppia koko ajan lisää. Kuvauksesta, kohteista ja kaikesta. Mulla on tosiaan tuo perusjärkkäri nyt käytössä ja upgreidaan sen kunhan tuo muutto saadaan pois alta. Mieli tekisi ostaa samantyylinen setti, mikä sinulla on linsseineen, siinä on motivaatiota opetella ja mahdollisuus kehittyä kunnolla. Jalusta olisi myös tosi hyvä, nyt on vähän aina tornit ja kirkot välillä vinossa mun kuvissa. 😀 Tällä hetkellä tuo iPhone 5 toimii hyvin ja vaikka iPhoneista tykkäänkin, nyt on tuolta idempää tullut esim Huaweitä markkinoille ja niissä taitaa olla aika hyvä kamera. Pitää pohtia tätä juttua tarkemmin. Mutta puhelin ja järkkäri ovat kuvauksessa eniten käytössä, käytän myös GoProta tälä hetkellä aika paljon ja yritän opetella sen käyttämistä koko ajan. Jotenkin editointi on etenkin vähän hankalaa 🙂 Itse tekisi myös joskus ostaa ihan kertakäyttökamera reissuun mukaan, vanhojen hyvien aikojen muistoksi… ei paljon poistella kuvia ja valita parhaita päältä! 😀

   • Reply Ari tiistai, syyskuu 29, 2015 at 20:36

    Voin kyllä tuota omaa kameraa kehua, se oli Canonilta ns. ”paras” malli jossa on kääntyvä näyttö (kätevä) ja halvin, joka on mm. kosteussuojattu ja jossa viime vuonna oli erillinen lcd-näyttö asetuksille, tosin nyt sellainen löytyy myös uusista halvemmista ”700-sarjan” malleista. Linssin vaihto on vähän hankalaa kesken kaiken, kätevämpi olisi linssi joka ylettyisi laajakulmasta pitkään teleen, sellaisiakin kun on, mutta tuolla kahden linssin systeemilläkin pärjää. Jalusta on kyllä todella hyvä olla olemassa, minulla oli ennestään videokuvausajoilta tukeva Manfrotto-jalusta, joka on laadukas ja oli aika arvokaskin, mutta iso ja painava. Taiwanista ostin uuden pienen ja kevyen jalustan loppuvuodesta, mutta avattuna yhtä korkean ja joka pystyy tukevasti pitämään tuon aika painavan kameran päällään, joka on osoittautunut erinomaiseksi. Hinta tosin ei ollut mitenkään erityisen halpa, täsmälleen saman Velbonin jalustan näin Suomessa samalla hinnalla myynnissä (no Stockmannin elektroniikkaosaston loppuunmyynnissä mutta kuitenkin). Jalustan kanssa onnistuvat upeat maisemakuvat öisinkin. Ilman jalustaa pitää kamera tukea jonkun muun tukevan pinnan päälle. Huono puoli tuossa 70D:n ja parin linssin yhdistelmässä on se, että nehän painavat aivan järjettömästi… ja olen raahannut niitä nyt n. vuoden verran aina mukana… joskus on olkapäässä sen tuntenut. Tuon kokoinen kamera kun vaatii myös hyvän ja tukevan laukun, onneksi sellaisen ymmärsin itse hankkia saman tien. Hyvä kameralaukku ratkaisee myös miehiltä ns. käsilaukkuongelman, eli kameralaukkua voi kyllä hyvin kantaa mukana ja kas, näin mieskin voi kantaa ”käsilaukkua” jossa kulkee muutakin tavaraa kuin vain se kamera (no itselläni ainakin useita powerbankkeja, virta loppuu aina huonolla hetkellä kännykästä tai tabletista… 🙂 ) kun kamerareppua en voinut itse hankkia, koska selässä on usein jo tietokonereppu.

    • Reply lena / london and beyond keskiviikko, syyskuu 30, 2015 at 10:29

     Miesten käsilaukkuongelma, tuo oli hyvä! 😀 Ihan totta muuten, sinne saa laitettua vaikka mitä sälää kameran kaveriksi ja silti kukaan ei katso että onpas miehellä käsilaukku. Mulla on ihan pakko-ostos seuraavaksi tuo kamera-laukku, pitää vaan katsoa ostanko nyt tuota vanhaa kameraa silmällä pitäen vai uutta sitten kun sen joskus ostan. Oon vähän selaillut jo eri vaihtoehtoja ja joku tilava (muttei liian iso) olisi haussa. Mua vähän harmittaa etten ostellut Taiwanista kamerasälää, olis ollut ainakin tavarataivaassa asian tiimoilta. Powerbankejakin olisi muutamalle ollut käyttöä ja toki jalustalle, vaikka sellaiselle ihan perus. Pitääkin alkaa varmasti suunnittelemaan Aasian reissua tässä…. 😀

  Leave a Reply