Extempore-ruokareissu Santanderiin

IMG_4268

IMG_4216

IMG_4316

IMG_4310

IMG_4210

Ruokamatkallekin voi lähteä suunnittelemattomasti, se tuli todistettua eilen.  Matkasimme Santanderiin maistelemaan paikallisia herkkuja.

Santanderin kaupunki sijaitsee Cantabrian maakunnassa Atlantin rannalla, ja se on ihan mahtava biitsi- ja  kaupunkikohde. Sellainen kaupunki, jossa saa niin sanotusti kaksi kärpästä yhdellä iskulla. Meillä ei ollut menneelle sunnuntaille mitään suunnitelmia, joten päätimme lähteä lounaalle Santanderiin. Tämä saattaa kuulostaa eksoottisemmalta kun se oikeasti onkaan – Santander sijaitsee vain noin 1,5h bussimatkan päässä Bilbaosta ja bussiliput ovat halpoja kuin saippua. Matteo bongasi edulliset bussiliput netistä heti aamusta, klik klik, ja eikun matkaan. Teimme päätöksen lähdöstä aamuyhdeksältä, ja olimme perillä Santanderissa jo yhden aikoihin. Päätimme lounastaa hyvin sekä nauttia kaupungin kuuluisista kalaherkuista sekä  tapaksista. Ja auringosta ja meren rannasta, tietenkin. Olen sellainen suomalainen, etten voi lähteä rantakohteeseen, ilman että saa nauttia ihan vähän siitä rantafiiliksestä ja lämmöstä.

Santanderissa sijaitsee muutamia hyvinkin tasokkaita Michelin-tähden saaneita ravintoloita, mutta me päätimme jättää ne tällä kertaa välistä. Kukkaron vuoksi, mutta halusimme myös rennon ruokailuympäristön sunnuntain kunniaksi. Etsimme laadukkaan mereneläviä tarjoilevan paikan heti ensitöiksemme, ja nautimme suussasulavia anjoviksia ja katkarapuja valkosipulikastikkeessa. Kastikkeessa ei tosiaan oltu säästelty valkosipulia ja perässäni taisi leijailla aikamoinen valkosipulin tuoksu loppupäivän. Annokset menivät kivasti viinin kanssa alas ja mietin samalla yhtä asiaa. Miten ihmeessä osaisin kuvata nuo ruoat teille niiden vaatimalla tavalla, kuin ruokatoimittaja konsanaan? Jos kirjoitan, että ne olivat maistuvia ja suussasulavia, kaikki ymmärtävät että ne olivat hyviä annoksia. Mutta ne olivat oikeasti ihan jotain muuta. Parempia, niin hyviä että teki mieli jopa itkeä ja spämmätä Facebook täyteen kaikkien rakastamia (=vihaamia) ruokaselostuksia (olisiko se viini vaikuttanut tunteellisuuteeni tässä kohtaa, onneksi emme ottaneet koko pulloa sunnuntailounaan ratoksi kuten naapuripöydän pariskunta). Siitä on aikaa, kun olen saanut noin täydellisen annoksen mereneläviä. Ja kohtuuhinnalla vieläpä.

Jatkoimme päivää nauttimalla tapaksia muutamassa eri paikassa, rannan tuntumassa ja Santanderin vanhassa kaupungissa. Bussi takaisin Bilbaoon lähti seitsemältä, joten meillä oli hyvin aikaa nauttia kaupungin kulinaristisista elämyksistä. Rakastin eritoten vanhan kaupungin pienillä kujilla sijaitsevia tapas-paikkoja, joissa nautin ihmisvilinästä ja katselin maailmaa korkealta baarijakkaralta epätasaisella kadulla. Olisin halunnut lasin punaista viiniä liharuokieni seuraksi, mutta en pysty juomaan punaista viiniä jos olen juonut valkoista – oli tyytyminen valkeaan. Hyvin se silti toimi palan painikkeena.

En vieläkään ole tottunut pohjoisen Espanjan ja Baskimaan hintoihin Lontoon jälkeen. Merenelävät + pari viinilasia. Hinta oli siinä 25 euron hujakoilla. Tapaspaikoissa herkuttelimme myöskin huolella. Pientä purtavaa (3x tapas) ja palan painikkeeksi kaksi lasia viiniä ja kaksi pientä olutta, kukkaro keventyi 13 euroa. Kolmas ja viimeinen tapas-paikkamme oli sitäkin edullisempi – kolme tapasta ja vesi kustansi noin kuusi euroa. Täällä on aina välillä käynnissä melko positiivinen ensimmäisen maailman ongelma. Liikaa valinnanvaraa, on ravintoloita joissa voi kerrankin hyvällä omallatunnolla käydä hintojen vuoksi. Ja en millään ehdi testata niitä kaikkia!

Ps. paluumatkaan kului mukavat 3h sen mainostamani 1,5 tunnin sijasta – jos olisin kärsimätön, olisin saattanut tästä jopa hieman hermostua.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply