Niin erilainen elämä

IMG_3992

IMG_4001

Tulin juuri kotiin rannalta. Rannalta, jossa perheet olivat viettämässä kesän mahdollisesti viimeisiä lämpimiä päiviä. He surffasivat yhdessä, pelasivat rantapelejä, nauttivat rannan fiiliksestä ja uivat. Ympärillä tuoksui meri ja aurinkorasva, jalat upposivat ihanasti pehmeään hiekkaan. Tämä kaikki tapahtui noin puolen tunnin metromatkan päässä Bilbaon keskustasta, Arriatera-Atxabiribil – nimisellä rannalla.

Näiden paikallisten lisäksi rannalla oli minä, turisti. Rakastan suolaisen meren tuoksua yhdistettynä aurinkorasvan tuoksuun, rakastan merta ja rakastan hiekkaa. Rakastan sitä fiilistä. Se ei ole minulle todellakaan jokapäiväistä ja ennen asettumistani rannalle, ryntäilin sinne tänne ympäri biitsiä kamera kourassani. Kuvia ottaessani ajatukset vilisivät päässäni. Ajattelin, että tämä rento elämä on näille ihmisille ihan yhtä luonnollista kuin minulle pulahtaminen Kallaveteen. Vaikka Kuopio (ja Suomi) onkin minulle rakas paikka, täytyi minun hieman kadehtia näitä ihmisiä.

Näillä ihmisillä on paljon mitä minulla ei ole, ja minulla on paljon mitä heillä ei ole. Mutta olen viime aikoina huomannut kaipaavani enemmän aurinkoa ja rentoa fiilistä ympärilleni. Englannin ja Suomen jälkeen sää ei voi juurikaan huonontua missään ja rentouttakin löytyy monesta eri paikasta enemmän kuin yllämainituista paikoista. Vaikka olen asunut Bilbaossa vasta viikon, olen huomannut olevani täällä tyytyväisempi kuin pitkään aikaan missään muualla. Vaikka lämpötila on keikkunut vain +20 asteen tienoilla, on se minulle tarpeeksi. Baskimaa ei ole säiden suhteen paratiisi verrattuna muuhun Espanjaan, mutta tämä välttää minulle erittäin hyvin. Rentous on jo tarttunut – on mukavaa, kun voi ostaa supermarketista hyvää viiniä ja nauttia ravintoloiden ruokatarjonnasta ulkona puolilleöin. Voi ottaa ravintolasta ruoan ja juoman mukaan ja syödä ulkosalla aukiolla, ja liittyä kavereiden seuraan jotka ovat tehneet saman toisessa ravintolassa. Kukaan ei valita, ja kaikilla on mukavaa. Kotona pohjoisessa turhasta niuhottaminen on alkanut harmittaa, ja yleisilmapiirin negatiivisuus ahdistaa. Täällä on nyt hyvä olla ja pitää nauttia tästä, niin kauan kuin iloa riittää. Tuo ranta, jonka nimihirviötä en vieläkään muista ulkoa, toimi minulle symbolina rentoudesta ja onnellisuudesta.

Espanjan (ja Ranskan) Baskimaasta löytyy hyvin vähän tietoa Suomeksi netistä ja olen alkanut keräämään materiaalia koostetta varten. Tulen kirjoittamaan juttuja ihan fiilispohjalta, mutta myös informatiivisempia juttuja koostetta varten. Jos haluat tietää jotain näistä seuduista ja luulet että voin auttaa, niin laita ihmeessä kommenttia!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

32 Comments

 • Reply Sari | Pakkasesta Paratiisiin tiistai, syyskuu 8, 2015 at 12:42

  Voi aurinko, ranta ja rentous – ne ovat kyllä omankin onnellisen fiiliksen kulmakiviä. Rannasta oon valmis tinkimään mutta kyllähän se valo (tai sen puute) vaikuttaa tutkitusti mielialaan. Me ollaan puhuttu myös Espanjasta yhtenä vaihtoehtona ensi kesälle, Suomen sijaan. Katsotaan nyt, mihin tiet vievät, ei tuo ollenkaan huonolta vaihtoehdolta näytä 😉

  • Reply lena keskiviikko, syyskuu 9, 2015 at 15:44

   Nuo on ehdottomasti niitä asioita, jotka ihmisten jälkeen vaikuttavat paljon mielialaan. 🙂 Valo on tärkeäää ja tietysti ranta on kiva jos sellainen on – ei tosin välttämätön. Tulkaa tänne ensi kesänä, tykkäät ihan varmasti:) Täällä on ihan huikeat puitteet. Tosin uskon, että ihan missä vaan Espanjassa on myös.

 • Reply Niina tiistai, syyskuu 8, 2015 at 09:39

  Oih tiedän niin hyvin tuon onnen tunteen. Asuin kuusi vuotta Lontoossa, jonne päädyin ”pakosta” (kun hyvää työpaikkaa tyrkytettiin jota lähdin sitten katsomaan vaikka haaveissa oli Barcelona). Kuvailemasi onnen hetket olivat siellä harvassa, joten vihdoin tein irtioton ja nyt olen asunut Barcelonassa puolitoista vuotta. Onnen hetket ovat nyt niitä kun pääsen Costa Bravan ihanille rannoille, ihan tavallisena arkipäivänäkin. Teen etätöitä joustavasti, joten minulle asioista joita muut tekevät vain kauan odotetulla lomalla on tullut arkipäivää. Ja nautin niistä edelleen. Niin erilainen elämä kuten itsekin sanot 🙂

  • Reply lena keskiviikko, syyskuu 9, 2015 at 15:43

   Mä ymmärrän sua niin hyvin Niina! Mulle Lontoo oli aina juuri tuollainen paikka, en ollut tyytyväisimmilläni siellä. En ollenkaan. Tuntui niin helpottavalta lähteä pois, ja tulla paikkaan jossa viihtyy. 🙂 Voin hyvin kuvitella, että Barcelona oli sinulle sama kuin minulle Bilbao minulle. Arkena voi mennä rannalle, nauttia elämästä ja olla vaan tyytyväinen. Tää on elämää, olisi pitänyt tajuta aiemminkin 🙂

 • Reply Pirkko / Meriharakka tiistai, syyskuu 8, 2015 at 08:32

  Me ohitimme jonkun rannan, paljon lähempänä kaupunkia, matkalla Vizcayan sillalle, joka piti nähdä, vaikka aikaa kaupungissa viime syksynä olikin vähän. Samanlainen fiilis jotenkin tuli siinä rantaa ohitettaessa, tämä on tavallinen lähiö, nämä ovat tavallisia ihmisiä ja tässä ne ovat rannalla.
  No on meillä Haukilahdessakin ranta, mutta kelit ovat aika harvoin sellaisia, ehkä pari kertaa kesässä, että siellä olisi paljon ihmisiä – pitäisikö sanoa onneksi 🙂
  Emme tosiaan paljoa Bilbaossa ehtineet, joten Sinä varmasti ehdit kaiken sen ja paljon enemmänkin, mutta näitä paria meidän valintaavoin suositella, Guggenheimin ravintolan lounasta ja siltaa 🙂

  • Reply lena keskiviikko, syyskuu 9, 2015 at 15:13

   Mä olen joskus käynyt Haukilahden rannalla, se vaikuttaa oikein viihtyisältä paikalta. 🙂 Harmi vaan Suomen kesä on aika nihkeä, joskushan se voi olla oikein ihana mutta toinen ääripää ei olekaan sitten niin kiva. Käyn juuri tutkimassa tuon artikkelisi, hauska nähdä miten muut näkevä Bilbaon 🙂 Me ollaan menossa Guggenheimiin joku päivä, oltiin jo lenkillä sen edustalla tässä yhtenä päivänä muttei menty sisälle asti. Pakko on se käydä katsomassa 🙂

 • Reply Marimente tiistai, syyskuu 8, 2015 at 08:19

  Life is a beach! 😉 Varmasti Suomen ja Englannin jälkeen lämmön ja auringon tarve on suuri. Ihana kuulla että viihdyt Bilbaossa! 🙂

  • Reply lena keskiviikko, syyskuu 9, 2015 at 15:01

   Life is a beach, todellakin! 😉 Tää on niin ihanaa, lämmintä on ja hyvä ilma. Voisin vaikka tottua tähän. 😉 Terkkuja Venetsiaan!!

 • Reply Ansku BCN tiistai, syyskuu 8, 2015 at 07:52

  Ihana postaus, ja tuo ranta ON ihana, kävin siellä edellisellä Bilbaon reissulla :). Espanjassa on aika kiva elää ja asua. Ja San Sebastian on ehdottomasti minun suosikkikaupunkieni joukossa, eli hieman kade olen.. 😉

  • Reply lena keskiviikko, syyskuu 9, 2015 at 15:00

   Huippua, että oot käynyt tuolla. IHan superkiva paikka ja sopivan tyhjä näin arkipäivänä 😉 Espanja on ehdottomasti mun listalla, jos tänne voisi tulla ja jäädä. Me ollaan nyt vaan käymässä, mutta katsotaan mitä tulevaisuus tuo mukanaan….. 😉 Ehkä paluu on vielä mahdollinen, toivotaan.

 • Reply aNNa maanantai, syyskuu 7, 2015 at 20:43

  Kivaa, että olette viihtyneet siellä hyvin! Ymmärrän hyvin ton kaipuun aurinkoon. Kun muutin neljä vuotta sitten ”aurinkoon” en voinut kuvitella olevanikaan missään muualla. Jossain vaiheessa sitä kuitenkin alkaa kaipaamaan vuodenaikoja – ainakin minä. Pohjois-Espanja (ja Pohjois-Italia) onkin siitä kiva musta, että kesällä on kunnolla lämmin, mutta talvikin tulee. 🙂 Itse oon käynyt Ranskan Baskimaassa. Suosittelen lämpimästi Bayonnea ja Biarritzia. 🙂 Aikoinaan ranskalaiset haki San Sebastianista halvempaa alkoholia ja tupakkaa 😀

  • Reply lena tiistai, syyskuu 8, 2015 at 10:35

   Jännä juttu, miten auringolla on niin suuri vaikutus kaikkeen. 🙂 Nyt sen vasta ymmärtää, Englannissa ei sitä aurinkoa ihan liiaksi asti näkynyt 😀 Talvi tulee, mikä on kyllä ihan mukava piristys – ja sitten tietää taas, että se ei kestä yli puolta vuotta. Just sopivan pituinen. Biarritz on muuten mun listalle, olis mahtava päästä sinne 🙂

 • Reply Annika - home & away maanantai, syyskuu 7, 2015 at 20:36

  Oih ja voih. Tuli pikkasen ikävä Barcelonaa. Hyvin osasit kuvailla sitä rentoa fiilistä. On se niin eri maailmansa myös siellä etelässä, vaikken Baskimaata tunnekaan.

  P.S. Apua, mikä sanahirviö tosiaan!

  • Reply lena tiistai, syyskuu 8, 2015 at 09:54

   Oi, Barcelonassa tätä fiilistä löytyy varmasti vielä enemmän kuin täältä <3 Niin eri maailma, vaikka "lähellä" pohjolaa onkin. Mä toivon että kukaan ei tuu kysymään multa, että milläs biitsillä sitä olitkaan. Se metroasemankin nimi oli aika hirvitys 😀

 • Reply Hanna / Ranskatar reissaa maanantai, syyskuu 7, 2015 at 20:00

  Mua kiinnostaa Baskimaa hurjasti, eli kaikki vinkit on tervetuleilla! 🙂 Joskus haluan tehdä tuonne vielä kunnon kiertomatkan tai jopa viettää muutaman kuukauden harjoittelupätkän Pohjois-Espanjassa. Vaihtarikaverini muuten vinkkasi minulle aikoinaan Gaztelugatxe-nimisestä upeasta kirkosta, joka löytyy jostain päin Baskimaata. Itse en sinne San Sebastiánista käsin päässyt ilman autoa, mutta jos kaipaat kiinnostavia vierailukohteita, niin kuulemma kirkko meren rannalla oli todella kaunis 🙂

  • Reply lena tiistai, syyskuu 8, 2015 at 09:51

   Mä lupaan kirjoittaa paljon tästä aiheesta, täällä on niin paljon nähtävää ja koettavaa 🙂 Ehdottomasti kiertomatkalle tänne ja Ranskan puolelle. Upea mahdollisuus tuo harjoittelupätkä pohjois-Espanjassa, kannattaa hyödyntää mikäli suinkaan mahdollista. Mä oon kuullut tuosta kirkosta, täytyy ottaa tarkemmin selvää. Olisi kiva nähdä noita upeita kirkkojakin, niitä taitaa täältä löytyä. 🙂

 • Reply Terhi / Muru Mou maanantai, syyskuu 7, 2015 at 19:26

  Ihanaa, että siellä on ihanaa! Mielellään luen Bilbaosta lisää! Kaveri muutti sinne ihan vastikään vuodeksi töiden vuoksi, tiedä vaikka käytäisi moikkaamassa häntä ensi vuoden puolella 🙂 Nauti lämmöstä!

  • Reply lena / london and beyond maanantai, syyskuu 7, 2015 at 19:31

   Täällä on kerrassaan mainiota:) Viihdyn tooooosi hyvin jo nyt. Mä kirjotan mahdollisimman paljon tästä paikasta, pitää kierrellä ja kaarrella lisää ja kerätä materiaalia. Ehdottomasti Bilbao mietintämyssyyn. Huikea mahdollisuus kaverillasi, että saa olla täällä töissä. Me yritetään just selivttää voisko joskus palata 🙂

 • Reply Annika - Tarinoita Maailmalta maanantai, syyskuu 7, 2015 at 19:01

  Niin ihanan näköistä ja kuuloista! Just kattelin säätiedotusta tänne Ottawaan ja saattaa olla, että nämä helteet on vihdoin pian ohi ja mekin päästään 20 asteen tienoille- se on aivan tarpeeksi lämmintä 😛
  Ootko muuten ihan varma, että maltat lähteä pois tuolta? 😀

  • Reply lena / london and beyond maanantai, syyskuu 7, 2015 at 19:04

   Haha, nuo Ottawan helteet on yllättäneet mut täysin! Mä aina ajattelen Kanadan tosi kylmänä maana (?) 😀 Mä oon muuten ehtinyt jo kiukutella Matteolle siitä että meidän pitää lähteä täältä pois, ja pistänyt sen etsimään uusia mahdollisuuksia täältä. Lähdetään Saksaan pian, mutta ovet on vielä avoinna täällä 🙂

 • Reply Sanph maanantai, syyskuu 7, 2015 at 18:33

  Oi, vaikuttaa niin ihanalta! Ja ihan mielettömän ihana kuulla, että olet sopeutunut hyvin ja nautit olostasi 🙂

  • Reply lena / london and beyond maanantai, syyskuu 7, 2015 at 19:03

   Täällä on ihan superkivaa ja ihana, että fiilis välittyy myös sinne 🙂 Voi kun ei tarttis lähteä! <3 Terkkuja täältä!!

 • Reply -K- maanantai, syyskuu 7, 2015 at 18:18

  Rentoa täällä on, ei voi valittaa, hyvin olemme viihtyneet 6 vuotta 🙂 Baskimaa on kaunis paikka!

  • Reply lena / london and beyond maanantai, syyskuu 7, 2015 at 19:02

   Voi kun mekin voitas olla täällä kuusi vuotta tai enemmän, olisi ihanaa 🙂 Täällä on tosi kaunista, olisi ihan reissata enmmänkin ja vaikka siellä etelämpänäkin. Äh, aika loppuu kesken!

 • Reply miiademadrid maanantai, syyskuu 7, 2015 at 17:47

  Ihanalta vaikuttaa! Mulla myös pian edessä muutto Espanjaan, ja just tota yleistä kulttuurin ja auringon luomaa rentoutta odotan niin paljon. Elämään voi suhtautua myös muulla tavalla, kun mitä Suomessa on tottunut 😉 NAUTI!! 🙂

  • Reply lena / london and beyond maanantai, syyskuu 7, 2015 at 19:00

   Kiitos Miia!:) Täällä on ihan parasta ja olen nauttinut joka sekunnista. Ihana kaupunki ja ihana fiilis. Ehkä mä oon salaa etelä-eurooppalainen sielultani 😉 Tsemppiä sinulle myös muuttoon, huippua Espanjan aikaa ja nauti sinäkin myös!

 • Reply Jerry / Pako Arjesta maanantai, syyskuu 7, 2015 at 17:45

  Upea postaus :)! Kiitos, että toit hetkellisesti auringon tänne sateen keskelle :P. Ymmärrän todella hyvin, mitä tarkoitat tuon Espanjan kiireettömyyden suhteen. Se on jotenkin niin kaukainen maailma Suomen meiningille. Ehkä alat pikkuhiljaa löytää itsellesi sopivimman asuinpaikan, kun testailet niin montaa eri maata ja kaupunkia :).

  • Reply lena / london and beyond maanantai, syyskuu 7, 2015 at 18:59

   Kiitos Jerry! (: Mukava, että jutusta jäi positiivinen fiilis! Täällä on kyllä mukavan rentoa, tulee Italian fiilikset mieleen. Vaikka näillä espanjalaisilla on tosin vielä myöhempi aikataulu (siitä lisää blogissa pian) kuin italialaisialla…. 😀 Mä toivon että me voitas jäädä tänne, saa nyt nähdä. AInakin Saksaan lähdetään ensiksi, mutta paluu ei ole poissuljettua 🙂

   • Reply Jerry / Pako Arjesta tiistai, syyskuu 8, 2015 at 05:51

    Se on hienoa, että on vapaus palata, jos siltä tuntuu :). Who knows, ehkä Saksa on tuotakin paikkaa parempi tai sitten päätätte asua puolet vuodesta toisessa ja toisen puoliskon toisessa :P.

    • Reply lena tiistai, syyskuu 8, 2015 at 09:44

     Mulla oli eilen ”en halua Saksaan- kriisi” 😀 Helpottaa jo vähän, mutta tää on ihan superkiva paikka olla ja asua. Ja se Saksa on varmaan kans kiva 🙂

 • Reply Maarit Johanna maanantai, syyskuu 7, 2015 at 17:33

  Tällaisia onnellisuuspostauksia saisi olla blogimaailmassa enemmänki ja onnellisuutta yleisesti ottaen muutenkin enemmän! Olen iloinen sun puolesta, että oot päässyt sinne niin kauniiseen paikkaan 🙂

  • Reply lena / london and beyond maanantai, syyskuu 7, 2015 at 18:57

   Kiitos Maarit ihanasta palautteesta 🙂 Kiva kerrankin kirjoittaa tällaisesta aiheesta, kun voi ihan sydämen pohjasta fiilisellä. TÄällä on ihanaa!

  Leave a Reply