Miten Matteo näkee Suomen?

IMG_3396

IMG_3382

(Ps. Matteo ei oikeasti käytä käsilaukkua. Tilanne lavastettu.)

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Juttelimme Matteon kanssa muutama päivä sitten matkustamisesta ja siitä, miten uudet paikat näyttäytyvät matkailijan silmin. Keskustelu muuttui erityisen mielenkiintoiseksi siinä vaiheessa, kun juttelimme Suomesta ja siitä, miten Suomi näyttäytyy Matteon mielessä. Emme ole hirveän syvällisiä aiheesta koskaan jutelleet, joten oli aika mielenkiintoista kuulla italialaisen, nyt jo melko kokeneen Suomen matkaajan mietteitä. Toki tiedän, että Matteo on aina viihtynyt Suomessa ja pitää maastamme, mutta tällä kertaa halusin informatiivisempia vastauksia. Matteo on käynyt Suomessa noin kymmenen kertaa ja olemme viettäneet aikaamme eniten tietysti Kuopiossa ja sen lähiseuduilla, mutta myös Helsingissä, Lapissa sekä Nurmeksessa. Ennen kuin aloimme seurustella, hän ei tiennyt Suomesta juuri mitään, mikä on melko yleistä eurooppalaisten sekä kauempaa tulevien keskuudessa (tässä taannoin kirjoittamani kannanotto aiheeseen). Vaikka perusasiat kuten maamme sijainti, pääkaupunki yms olivat Matteon hallussa, koettiin etenkin ensivierailujen aikana monia ahaa-elämyksiä.

Pyysin Matteota listaamaan positiivisia juttuja Suomesta, sekä vastapainoksi tietenkin negatiivisia. Aloitetaan niistä positiivisista!

Positiiviset mielleyhtymät Suomesta

IMG_3333

Rauhallisuus

Matteo on vaikuttunut Suomen rauhallisesta ilmapiiristä. Kysyessäni selvitystä tähän kohtaan, Matteo kertoi että Italiassa ihmiset ovat tunteellisempia, ärhäkämpiä, kaduilla on meteliä ja Suomi on enemmän slow pace. Koko ajan ei tarvitse olla menossa jonnekin, vaan voi myös rauhoittua. Ihmiset viihtyvt enemmän omissa oloissaan. Italiassa ympärillä on aina ihmisiä ja Suomessa Matteo pitikin siitä, ettei koko aikaa tarvitse olla sukkuloimassa jonnekin. On ihan ok olla yksin kotona ja katsoa vaikka tv:tä, ottaa aikaa itselle. Kai tässäkin asiassa on eroja italialaisten perheiden välillä. Tämä kohta oli minulle hieman ihmetys, sillä en ole tullut tätä asiaa juurikaan huomioineeksi. Suomalaiset kyllä viihtyvät aika paljon kotona, kun asiaa miettii.

 Ympärillä on paljon tilaa ja luontoa

Muokkaamattoman luonnon läheisyys on tehtyt tähän Italianoon vaikutuksen. Kuten myös maiseman avaruus ja asumisen väljyys. Asuttamattomien alueiden laajuus on toscanalaiselle kaupunkilaispojalle ihmeellistä, tämä kävi selväksi ajaessamme Lappiin pari vuotta sitten. Autiota maata riittää vaikka muille jakaa. Kuopiossa Puijon metsät ovat kaikkien saavutettavissa ja ne ovat monien kotoa jopa kävelyetäisyydellä. Ei tällaista luontoa Italiassa ole kovinkaan monen kotiovella, vaan sitä lähdetään joskus etsimään satojenkin kilometrien päästä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ruoka!

Italiano tykkää Suomen ruoasta, ja Suomessa ollessamme maistelemme usein erilaisia suomiruokia. Tämä on aika paljon sanottu henkilöltä, joka on kasvanut perinteisesti italialaisessa kulinaristiperheessä. Perheessä, jossa ruoanlaitto on tärkeä osa jokaikistä päivää ja ruokia mietitään tarkkaan ja hartaasti. Etenkin äitini laatikkoruoat ovat Matteon suosiossa, kuten ovat myös karjalan piirakat, korvapuustit sekä lihapullat. Korvapuusteja käymme hakemassa silloin tällöin Lontoon Nordic Bakerystä, ja ollaanpa niitä joskus itsekin leivottu. Mämmikin upposi Matteolle kohtuullisen hyvin kerman kanssa, salmiakista hän ei innostunut (olen tosin tavannut vain yhden ulkomaalaisen, joka salmiakista pitää). Olen Matteon tavattuani alkanut tuoda Englantiin ruisleipää, ja herkuttelemme sillä melko usein.

Bileet

Matteon mukaan suomalaiset osavat juhlia, rennosti ja huolettomasti (tämä ei liene yllätys kenellekään). Italiasta on kulemma hankala löytää rentoja biletyspaikkoja, jonne voi mennä vähemmänkin pynttäytyneenä parille ja nauttimaan rentojen kanssajuhlijoiden seurasta. Suomessa näitä löytyy, parhaana esimerkkinä Kuopion Albatrossi sekä sataman alueen paikat. Matteo kertoi omista kokemuksistaan Firenzen klubiskenestä, jossa on tiukahko pukukoodi, sisäänpääsy saattaa maksaa jopa 50€ ja musiikki pauhaa niin että juttelu on mahdotonta. Suomessa on paljon rentoja istuskelupaikkoja alkoholinnauttimistarkoitukseen (tyyliin pubit), mutta Italiassa niitä on kuulemma vähemmän. Eri asia on sitten paikat, joissa on tarjolla aperitivoa ja ruokaa. Matteo on käynyt tutustumassa myös Tahkon juhannukseen (heh), joka oli kuulemma hauska kokemus. Yhdessäolo mökkimaisemissa luonnon helmassa oli kuulemma kokemus, josta kaverit myös Italiassa ovat nyt kuulleet ja mökkireissu Suomeen on suunnitteilla.

Sauna

Saunominen on Matteon lempijuttuja Suomessa. Italiassa hyvin harvalla on sauna ja jos jollain sellainen sattuu olemaan, on se kuulemma merkki vauraudesta. Se, että niin monessa taloudessa on Suomessa sauna, oli alkuun aika suuri ihmetyksen aihe. Sauna oli Matteolle ihan uusi juttu ja muistan vieläkin anopin hyväntahtoiset ja huolesta kumpuavat varoittelut liiallisesta saunomisesta yli 50c lämpötilassa.  Suomessa ollessamme saunomme lähes joka päivä, ikään kuin varastoon. Ulkomailla on ikävä saunaa.

Entäs ne negatiiviset jutut sitten?

IMG_1280

Sain lypsää näitä negatiivisia juttuja Matteolta hetken. Hänellä ei kuulemma ole juurikaan negatiivisia mielleyhtymiä Suomesta, ja halusi korostaa että hän oikeasti pitää Suomesta. (Okei, Matteo olisi valmis muuttamaan Suomeen ja tutki jo, olisiko hänellä työmahdollisuuksia omalla alallaan Suomessa. Minä olin se, joka laittoi tälle idealle jarrut). Lopulta sain ongittua miehestä kaksi negatiivista mielleyhtymää.

Ilmasto

Olemme käyneet Suomessa muutaman kerran talvella. Ilma ei ole ollut se kaikista kylmin mahdollisin (onneksi), mutta -15c pakkasen on Matteokin saanut kokea. Hän ei todellakaan ole tottunut tuollaisiin pakkaslukemiin, ja itse uskonkin että Suomessa pysyvä asuminen saattaisi olla talvisaikaan ei niin mieluinen kokemus. Mene ja tiedä. Matteo pitää lumesta ja kevättalvesta, mutta keskitalven pahimmat pakkaset ovat Välimeren läheisyydessä kasvaneelle liikaa. Kylmyys aiheutti jo fyysisiäkin ongelmia, raukan sormet turposivat talvisen ulkoilun jälkeen vaikka kädessä oli hanskat ja joka paikkaa paleli. Toisaalta, Suomen kesä on Matteolle oikein passeli, Italian kesät ovat hänen mielestään liian kuumia.

Humalahakuisuus

Italialaiset eivät juo itseään humalaan. Tai jos juovat, niin erittäin harvoin. Humalaisten määrä Suomen katukuvassa (jopa päiväsaikaan) taisi olla pieni yllätys Matteolle, vaikka olihan hän jo Englannissa tottunut niitä näkemään suuremmissa määrin. Viiniä kuluu tietysti Italiassa, mutta useimmiten ruoan kanssa. Hiprakkahan siitä saattaa tulla, mutta harvoin humalaa kuitenkaan. Matteon kaverit käyvät klubeilla usein autolla, selvin päin, tai muutamalla kaverin kyydillä. Tämä oli minulle shokki, sillä ihan rehellisesti myönnän etten kestäisi sitä klubimeininkiä hetkeäkään selvin päin. Ei kiitos, mielummin katson vaikka tv:tä kotona.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tähän loppuun kysyin Matteolta, mikä on hänen lempipaikkansa Suomessa. Kuopio, siksi että hän on siellä eniten käynyt. Seuraavaksi nousee kesäinen Nurmes. Pieni Nurmes ja sen karu ja kaunis luonto on tehnyt tähän italianoon lähtemättömän vaikutuksen.

Mitä teidän ulkomaalaiset tuttavat miettivät Suomesta?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

18 Comments

 • Reply aNNa sunnuntai, 23 elokuun, 2015 at 15:47

  Kiva postaus! Tervetuloa tänne ihan Pohjois-Italiaan – ehkäpä Matteolle tulis täällä kulttuurishokki! Juuri eilen juteltiin yhen suomalaisen kaverini kanssa siitä, miten täällä paikalliset kyllä juovat itsensä känniin todella usein. Kunnon humalahakuisuus harva se päivä.. Se oli mulle jotenkin aika ylläri, kun tänne tulin. Toki, onhan täällä aperitiivi-kulttuuri, mutta nuoret on kyllä aina tossa kylän baarissa hengailemassa ja usein myös kännissä. Kiitti muuten noista radio-vinkeistä. 🙂 Täydellistä kuunneltavaa, kun pitää tehdä jotain ”pakollista” kuten tiskata, siivota yms. 😀

  • Reply lena sunnuntai, 23 elokuun, 2015 at 17:25

   Kiitos Anna!:) Mä en tiennytkään, että siellä pohjoisempana on tuollainen kulttuuri. Matton kavereita seuratessa ja juttuja kuunnellessa tulee ilmi aina se, että sielläpäin ei juurikaan alkoholia juoda. Paitsi tietenkin ruoan kanssa ja seurassa pari. Muistelevat vieläkin jotain 7 vuoden takaista iltaa kun olivat viimeksi humalassa. 😀 Olin siinä että menkääs pojat Suomeen. 😀 Tosi kiva että löysit nuo radio-ohjelmat, mä tykkäsin itse tosi paljon. Kivaa taustahälinää ja kerrankin on mielenkiintoista kuunneltavaa!

 • Reply Merja sunnuntai, 23 elokuun, 2015 at 12:03

  Mielenkiintoinen postaus! Mun ulkomaalaisilla ystävillä on noita samoja asioita listalla. Negatiivisten asioiden listalle lisäyksenä suomalaisten puhumattomuus. Chileläinen tuttavani jaksaa edelleen ihmetellä, miksi tuntemattomia ei tervehditä esim.hississä, ei hymyillä, ei olla kohteliaita (suomen kielestä kun puuttuu se ”please”) ja jurotetaan omissa nurkissa. Hän on myös hyvin suorapuheinen ja saattaa kysyä suoraan perhesuhteista, iästä ym. joita suomalaiset eivät ihan ensimmäisellä keskustelukerralla ota puheeksi. Toki tähän vaikuttaa myös henkilön persoonallisuus. Italian klubikulttuuri oli minullekin uutta eikä oikein kuullosta minunkaan lempipaikalta. Kiitos muuten hyvistä radio podcast vinkeistä ed.postauksessa. Kuuntelen tätä kirjoittaessa Helena Liikasen haastattelua 🙂

  • Reply lena sunnuntai, 23 elokuun, 2015 at 17:22

   Kiitos Merja! 🙂 Nämä kulttuurierot jaksavat kyllä aina ihmetyttää ja ovat todella mielenkiintoisia. Suomessa tuo jurous on yksi asia, mikä jopa itseäni häiritsee. Yritän aina tervehtiä esimerkiksi hississä, mutta se ei ole aina kovinkaan yleistä. Please puuttuu myös ja yleensä korvaan sen sanalla ”kiitos”. Kaverit huomauttavat joskus tästä vitsillä ja sanovat, että tilaan esimerkiksi oluen tyylillä ”saisinko yhden oluen kiitos”. Jotenkin sitä on niin tottunut tähän englannin tyliin… Tosi kiva muuten että löysit nuo radiokanavat, olisin laittanut Matteonkin kuuntelemaan jos suomi sujuisi vähän paremmin 🙂
   Ps. Blogissa nyt juttua Siperiasta:) https://www.rantapallo.fi/lena/2015/08/23/matkani-junalla-siperian-halki/

 • Reply Anna K. - Kaukaa haettua lauantai, 22 elokuun, 2015 at 12:53

  Mielenkiintoinen juttu. Mulla oli juuri siskontytöt Norjasta kylässä ja pohdittiin samoja asioita. (Kirjoitin siitä postauksen viikko sitten.) Heillekin on suomalainen ruoka tärkeä juttu, ovat tietysti lapsesta saakka saaneet ruisleipää ja onneksi on niin paljon suomigeenejä, että salmiakki maistuu! Muita tärkeitä juttuja Helsingissä teinien näkökulmasta: Linnanmäki, paljon puistoja, ihania kahviloita, hyviä kirjakauppoja ja julkkarit joilla pääsee helposti minne vaan ja lähes aina aikataulussa.

  • Reply lena / london and beyond sunnuntai, 23 elokuun, 2015 at 10:25

   Kiitos Anna. Hei mun pitääkin käydä tutustumassa postaukseesi, ulkomaisten (ja ulkosuomalaisten) jutut kiinnostavat aina. Mielenkiintoista kuulla, että teilla arvostettiin puistoja, kirjakauppoja ja julkista liikennettä. En ole koskaan käynyt Norjassa, mutta olen aina kuvitellut että maat olisivat jokseenkin samanlaisia. Yhtä vehreitä ja toimivia esim julkisten kanssa. 🙂 Aina sitä oppii!

 • Reply Miksu lauantai, 22 elokuun, 2015 at 06:09

  Terkkuja Italian pojalle! 😉

  • Reply lena / london and beyond sunnuntai, 23 elokuun, 2015 at 10:23

   Terkkuja takaisin Miksulle! 😉 Italian poika odottaa jo uusia reissuja Kuopion yössä. 😀

 • Reply Elina | Vaihda vapaalle perjantai, 21 elokuun, 2015 at 18:44

  Tosi kiva postaus! 🙂 Kyllä mä hyvin tunnistan tuosta suomalaiset. Rauhallista meininkiä, arkena aika paljon omissa oloissaan ja viikonloppuisin biletetään rennosti 😀

  • Reply lena / london and beyond sunnuntai, 23 elokuun, 2015 at 10:20

   Kiitos Elina! 🙂 Totta muuten tuo mitä sanoit. Arki omissa oloissaan, viikonloppuisin sitten sosiaalisempaa touhua. Tunnistan myös itseni tuosta! 😀

 • Reply Maria perjantai, 21 elokuun, 2015 at 17:46

  Perulainen täällä kotona pitää Suomen rauhallisuudesta myös. Viimeeksi kun hän kävi kotimaassaan oli ensimmäisen puhelun aihe miten kova mekkala Perussa on verrattuna Suomeen ja kuinka ei saa hiljaisuutta ympärilleen edes hetkeksi. Toinen lemppariasia on sauna. Hän voisi istua siellä vaikka joka päivä ja kauan! Saunakalja tietty kruunaa elämyksen 😉 Negatiivisia asioita kun miettii niin ensimmäisenä tulee mieleen talven pimeys, hän tahtoo hermostua siihen vähän väliä talviaikaan. Onhan noita muitakin mutta nämä tulivat mieleen 🙂

  • Reply lena / london and beyond sunnuntai, 23 elokuun, 2015 at 10:19

   Juuri tuohon alle kommentoin, että taitaa tosiaan olla latinoille aika virkistävää tulla Suomeen. 🙂 Kaksi niiiiin erilaista kulttuuria kun olla ja voi, etelän maissa kasvaneet ovat joskus ihmeissään. Matteo tykkää tuosta rauhasta tosi paljon ja siitä, että on ihan ok olla yksin ja ottaa aikaa vain itselle. Hahaa, meilläkin on saunakalja käytössä. Piti ensin toki selittää että kalja kuuluu suomalaiseen saunakulttuuriin hyvin läheisesti. 😀 Matteo ei ole ihan pimeimpään aikaan tainnut Suomessa olla paria päivää pidempään, joten hänellä lienee vielä aika romanttinen kuva Suomesta kesäöineen.

 • Reply sateenmuruja perjantai, 21 elokuun, 2015 at 17:11

  Mielenkiintoista! Näistä riittää aina juttua – viimeksi Kuopion torikahvilla pohdittiin samoja oman miehen kanssa, joka on ainakin rauhallisuudessa ja tilan tunnusta samoilla linjoilla Matteon kanssa.
  P.S. Voi voi, niin kaukaiselta tuntuu jo sinun ja minun kahvihetki Lontoossa!

  • Reply lena / london and beyond sunnuntai, 23 elokuun, 2015 at 10:17

   Äläpä muuta sano, siitä on jo tosi kauan! Aika lentää. On muuten varmasti noille latinoille aika iso muutos tulla hiljaiseen Suomeen, missä ääntä ei pidetä ja kaduilla on harvemmin elämää. Virkistävää jopa 😉

 • Reply jerina perjantai, 21 elokuun, 2015 at 17:00

  Hauska postaus! 🙂 Ja yllättävää kuulla, että Matteo on mieltynyt suomalaiseen ruokaan! Italialaiset on kuitenkin sen verran kulinaristeja… Rio ei tykkää paljon mistään suomi-ruoasta, vaikka mitä on yrittänyt tarjota. Saunallekin se on lämminnyt aika hitaasti, eikä vieläkään tykkää istua ylälauteella. Ja talven pakkasista nyt ei varmaan kukaan ulkomaalainen tykkää. 🙂

  • Reply lena / london and beyond sunnuntai, 23 elokuun, 2015 at 10:10

   Kiitos Jerina! 🙂 Matteo oikeasti tykkää suomalaisesta ruoasta, lihapullat on ihan lempparit esimerkiksi. Sauna on kans suuri suosikki, vaikka ihan eikoilla kerroilla se oli aika ihmeellistä… tietysti ihan normaalia kun ei ole koskaan aiemmin saunonut. Nyt saunoo jo kun vanha tekijä! 😀

 • Reply Maarit Johanna perjantai, 21 elokuun, 2015 at 14:27

  Tosi mielenkiintoista! Varsinkin tuo klubitusasia tuli mulle ihan uutena. Islannissa italialaiset kävi klubeilla ja baareissa aina kuin mahdollista ja härdelli oli päällä koko ajan. Mutta tosiaan, ei he kännissä olleet koskaan, kun vertaa vaikka keskieurooppalaisiin. Pelkästään kulttuurieroista saisi kokonaan uuden blogin aiheen aikaan 😀

  • Reply lena perjantai, 21 elokuun, 2015 at 16:04

   Hei hauska huomio italialaisista Islannissa! Heillä kyllä on aika usein härdelli menossa ja ovat muutenkin menossa joka paikkaan. 🙂 Mutta iloisina useimmiten ja eivät humalassa. Haa, näistä kulttuurieroista saisi tosiaan vaikka minkälaisen juttusarjan aikaan. Suomesta ja ulkomailta… Mukavaa viikonloppua!

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.