Suomen suurin matkablogiyhteisö

Bangkokin pommi-iskut ja Thaimaan turismi

THAIMAA

Kerroin eilen blogini Facebook-sivulla jakavani tällä viikolla Thaimaa-aiheisia juttuja some-kanavissani, solidaarisuuden osoituksena Bangkokissa 17-18.8 tapahtuneille pommi-iskuille. Yksi lempibloggaajistani, Leave Your Daily Hell-blogin Robert, kertoi jakavansa tällä viikolla Thaimaa-juttuja ja kirjoittavansa uusia tilanteen vuoksi ja minä päätin lähteä tähän kampanjaan mukaan.

Viime päivien pommi-iskut Bangkokissa ovat järkyttäneet niin paikallisia asukkaita kuin meitä tavallisia matkailijoitakin. Moni meistä suomalaisista matkaajista on käynyt Thaimaassa, onhan se yksi suosituimpia kaukolomakohteitamme. Siksi on luonnollista, että asia mietityttää. Moni miettii, uskaltaako koko maahan lähteä. Onko Thaimaa turvallinen, voiko sinne matkustaa? Palaan tähän aiheeseen artikkelin lopussa mutta kirjoitan kuitenkin ensin siitä, miten tärkeää turismi on Thaimaalle tulonlähteenä.

Turismi ja Thaimaan talous

IMG_1922Tein itse taloustieteen kandintyöni Aasian finanssikriisistä (kriisi tapahtui vuosina 1997-98), siihen johtaneista syistä ja sen vaikutuksista Thaimaan talouteen ja ihmisten hyvinvointiin. Kirjoitin sitä osittain missäs muualla kuin Thaimaassa. Aasian finanssikriisi iski Thaimaahan todella lujaa, ja teki tuhojaan vielä pitkän aikaa vuoden 1997 jälkeen. Thaimaa kärsi kriisistä valtavasti, etenkin maan köyhät ja heikommat ryhmät. Työttömyysaste nousi ja ihmiset kärsivät maassa, jossa hädin tuskin on minkäänlaista sosiaaliturvaa. Sanotaan, että Thaimaa oli vuonna 2001 taas jaloillaan kriisin jälkeen ja esimerkiksi työttömyysluvut ovat olleet selvässä laskussa pahimpien kriisivuosien jälkeen. Siitä, miten turismi vaikutti muiden tekijöiden (esimerkiksi IMF-avustukset) ohella maan talouteen, on olemassa aika vähän tietoa, mutta tänä päivänä lukuja katsellessa turismin tärkeyttä ei Thaimaalle voi olla huomaamatta. Sen osuus bruttokansantuotteesta on 10% (BBC, 2015)

Turismin vaikutus työllisyyteen on ollut viime vuosina nousussa ja World Travel & Tourism Councilin tutkimuksen mukaan sen vaikutuksen ennustetaan olevan kasvussa vuoteen 2024 asti (tehty tutkimus oli ko. vuoteen saakka). On sanottu, että turismiin liittyviä työpaikkoja, välillisesti sekä suoraan, on Thaimaassa yli kuusi miljoonaa. Vuonna 2024 näitä työpaikkoja ennustetaan olevan lähes yhdeksän miljoonaa (World Travel & Tourism Council, 2014). Se on iso luku maassa, jossa asukkaita on noin 63 miljoonaa, josta työikäisiä ja kykyisiä on 39 miljoonaa (Thailand Labour Force Survey, 2015). Jokainen Thaimaassa lomaillut matkailija on varmasti huomannut matkaajien ja heille tarjottujen palvelujen määrän ja voimmekin miettiä, mitä tapahtuu jos turismi pahimman skenaarion mukaan alkaa hiipumaan.  

Iskujen motiivi

IMG_1293

On sanottu, että menneiden Bangkokin iskujen kohteena olivat ulkomaalaiset. Näin suuressa mittakaavassa tätä ei ole käsittääkseni koskaan Thaimaassa tapahtunut (korjatkaa, jos olen väärässä). Olen ollut Bangkokissa monia kertoja esimerkiksi mellakoiden aikaan, mutta näiden mellakoiden vaikutus on usein ollut kovin vähäinen itseni kaltaiselle turistille. Välien selvittelyt on yleensä hoidettu keskenään, eikä turisteihin ole kohdistettu suurempaa vaaraa. Lehdistön mukaan iskun tekijää on liian aikaista sanoa varmaksi, välillä arvellaan punapaitojen osuutta, välillä jotain muuta. Virallinen taho on jo ehtinyt luokitteleman iskut riskiksi Thaimaan taloudelliselle kehitykselle (BBC, 2015). Thaimaan hallitus yrittää tällä hetkellä normalisoida tilanennetta ja palauttaa ihmisten halukkuuden ja luoton matkustaa maahan. Esimerkiksi iskujen kohteeksi joutunut Erawan-temppeli on nyt avattu uudestaan.

Matkustaisinko Thaimaahan?

Kuten yllä uumoilin, tätä kysymystä miettii itse kukin. Minä ja sinä, siellä ruudun toisella puolella. Uskaltaako Thaimaahan matkustaa? Monet bloggaajat ovat liputtaneet Thaimaan puolesta, ja kertoneet että he itse eivät löydä syytä mikseivät maahan matkustaisi. Esimerkiksi yksi maailman suosituimmista matkabloggaajista, Adventurous Kate, kertoo bloginsa Facebook-tilillä Bangkokin olevan hänelle kuin toinen koti ja kertoo, ettei itse peruuttaisi matkaansa.  Itse olen periaatteessa samaa mieltä. Kuitenkin jokaisen pitää itse miettiä, haluaako maahan matkustaa ja onko se fiksua. Se on jokaisen oman mietinnän tulos, eikä kukaan muu siihen voi vaikuttaa. Koska en ole nyt Thaimaassa, haluaisin ehkä odottaa tilanteen selviämistä ja syitä jotka iskuun johtivat ennen uutta matkaani. Kuitenkaan en usko, että nämä tapahtmat pidemmällä tähtäimellä vaikuttavat Thaimaan matkoihini millään tavalla. Thaimaa on yksi lempipaikoistani maailmalla ja haluan ehdottomasti palata sinne en ehkä tänä vuonna, mutta ensi vuoden aikana. Samanlaisia kauheuksia kuin Bangkokissa on tapahtunut muuallakin maailmalla, joten periaatteessa iskuihin voi törmätä nykyään missä vain. Lontoon metrossa räjähti kymmenen vuotta sitten, New Yorkin terrori-iskut muistanevat kaikki, Balilla räjähti yökerhossa vuosia sitten. Näitä esimerkkejä valitettavasti on ja tulee aina olemaan mutta jos alkaa liikaa pelkäämään, ei sekään hyvä ole.

Mitä fiiliksiä teksti teissä herätti?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

12 Comments

 • Reply Pirkko / Meriharakka torstai, elokuu 20, 2015 at 12:00

  Enemmänkin osaltamme kysymys on haluammeko nykytilanteessa matkustaa Thaimaahan (Venäjälle, Turkkiin, Intiaan) kuin uskallammeko. Toki yhden tai kahden ihmisen ”jättää matkustamatta” maahan, jonka poliittinen tilanne ei miellytä, ei vaikuta juuri mihinkään, paitsi jos riittävän monta tekee saman suuntaisia päätöksiä. Maailmassa on niin paljon vaihtoehtoja, että yksilön näkökulmasta aina löytyy vaihtoehtoja.
  Jossakin kommentissa mainittu Nepal on myös meidän mielestämme ihan eri juttu, sinne kyllä lähdemme kunhan siihen vaan aikaa sopivasti löytyy.

  Ja tietysti, täytyy tunnustaa, että hiukan tuo periaatteellisuutemmekin rakoilee sen mukaan, että olemmeko jo maassa käyneet vai ei. Myanmariin voisimme lähteä poliittisesta tilanteesta huolimatta vain maan takia, mutta Thaimaasta olemme sen verran jo nähneet, että tiedämme, ettei se meitä erityisesti sykähdyttänyt, joten välitöntä tarvetta sinne ei ole palata juuri nyt.

  • Reply lena torstai, elokuu 20, 2015 at 17:35

   Tuo poliittisista ja muista yhteiskunnallisista syistä (esim Intia) matkustamatta jättäminen on mielestäni oikein validi syy jättää matkustamatta kohteisiin. En itse ehkä Venäjällä jättäisi lähtemättä kuitenkaan, vaikka politiikasta voikin olla montaa mieltä. Olet oikeassa, että yksilötasolla matkustamtta jättämisellä ei ole niinkään väliä, mutta tilanne on kai vähän sama kuin äänestämisessä… että jos moni jättää lähtemättä, niin muutosta on luvassa. En ole itse aivan ehdoton, ja ymmärrän tuon teidänkin ”rakoilevan” tilanteen. Myanmar muuten kuulostaisi ihan mahtavalta kohteelta, haluaisin sinne vuoden sisään ennenkuin maa muuttuu ”liikaa”.

 • Reply Merja keskiviikko, elokuu 19, 2015 at 19:38

  Samaa mieltä muiden kommentoijien kanssa. Thaimaahan aion matkustaa tulevaisuudessakin, en anna yhden pommi-iskun pelotella. Tästä tulee mieleen Nepalin maanjäristykset ja niiden vaikutus Nepalin matkailuun. Vaellustuttuni oli lähdössä syksyllä sinne vaeltamaan, mutta matkatoimisto ilmoitti, että peruutuksia on tullut maanjäristysten pelossa, eivätkä kolmelle ihmiselle voi matkaa järjestää. Lopulta tuttuni löysi toisen matkatoimiston kautta reissun samaan kohteeseen ja pääsee matkaan, mutta kertoi, että matkatoimisto on joutunut perumaan monta Nepalin reissua, koska ihmiset eivät uskalla nyt lähteä sinne. Tätä ei ihan suoraan voi verrata Thaimaahan, koska pommi-isku oli ihmisen aiheuttama ja maanjäristykset luonnonkatastrofeja, mutta pelkoa molemmat aiheuttavat. Myös Turkin levottomuuksien vuoksi muutama tuttuni on ääneen pohtinut, uskaltaako enää sinnekään lähteä rantalomalle.

  • Reply lena torstai, elokuu 20, 2015 at 17:32

   Hyvä asenne kaikilla kommentoijilla, kaikki taidetaan olla aika samoilla linjoilla. Nepal on varmasti hyvä esimerkki siitä, että suunnitelmia silti muutetaan odottamattomien juttujen vuoksi ja matkoja perutaan silloin kun sinne pitäisi eniten matkustaa. Mutta toisaalta… kaikilla on omat syynsä jättää matkustamatta kohteeseen. Turkki on mielenkiintoinen kohde, toivottavasti siellä ei levottomuudet leviä. Eikös Alanyassa ollut lähipäivinä ollut jo mellakoita? (luin Iltasanomista tästä)

 • Reply Jenni / Globe Called Home keskiviikko, elokuu 19, 2015 at 17:26

  Samaa mieltä kuin Jael. Nämä pommi-iskut saavat ihmiset ihan kohtuuttoman pelokkaiksi, vaikka oikeasti niissä kuoleminen on ihan häviävän pieni todennäköisyys. Mutta sellaisia ihmiset nyt vaan ovat (etenkin amerikkalaiset), pelkäävät tällaisia yhtäkkisiä ”odottamattomia” juttuja, mutta unohtavat kuinka moni kuolee esim liikenteessä vuosittain.

  Itse kävin Bangkokissa viimeksi vuonna 2009, kun siellä oli jotain mellakoita poliittisen tilanteen vuoksi. Eipä paljoa turistia hetkauttaneet.

  • Reply lena torstai, elokuu 20, 2015 at 17:30

   Liikenne on muuten hyvä pitää aina mielessä. Se on vaarallista ja tappaa maailmalla enemmän ihmisiä kuin tällaiset onnettomuudet monien vuosikymmenten aikana. Sitä vaan pidetään niin arkipäiväisenä, että sitä ei ehkä ajatella. Mutta totta tuo, että ei Bangkokissa paljon turistia nuo mellakat hetkauta. Keskenään kiistelivät ja poliisi piti heidät erossa muista.

 • Reply Sari | Pakkasesta Paratiisiin keskiviikko, elokuu 19, 2015 at 17:22

  Thaimaan liikenne tappaa päivittäin reilusti enemmän ihmisiä kuin tämä pommi-isku. Ja niissä kuolee myös turisteja. 2004 vuoden tsunamilla taisi olla myös jotain vaikutusta turismiin mutta nopeastihan se lähti nousuun taas, toivotaan, että näin käy nytkin. Todella valitettava tapaus tietenkin tällainen vahingoittamistarkoituksessa tehty isku ja toivottavasti jää yksittäistapaukseksi. Omissa suunnitelmissa on edelleen suunnata Thaimaahan lokakuun lopulla, en jotenkaan osaa pelätä tuollaisia asioita, kun se lähtö voi tulla ihan missä päin maailmaa tahansa, millä tavalla tahansa.

  • Reply lena torstai, elokuu 20, 2015 at 17:29

   Tuo on hyvin totta Sari. Liikenne on maassa tunnetusti kaoottista ja sitä sietääkin varoa. Nyt kun mainitsit tuon tsunamin, niin aloin ajattelemaan. Se oli varmasti yksi traagisimmista tapahtumista mitä maata on kohdannut tai tulee kohtaamaan turismia ajatellen, ja sieltä Thaimaa silti nousi. Mahtavaa Thaimaan reissua teille, mä aina kateellisena lueskelen teidän tarinoita sieltä talvisin. Hei muuten, jos haluat sieltä Koh Makilta juttua, niin jeesaan mielelläni blogijuttujen lisäksi 🙂

 • Reply Terhi / Muru Mou keskiviikko, elokuu 19, 2015 at 15:26

  Olin Bangkokissa pommi-iskujen aikaan uuden vuoden aattona 2006, joten onhan näitä levottomuuksia on ollut siellä jo pitkään. Uuden vuoden juhlinnat vuonna 2006 jäivät aika lyhyeen, mutta olen palannut kaupunkiin lukuisia kertoja sen jälkeen – aivan kuten olen ollut Balillakin monta kertaa, ja yökerhoissakin, vaikka Balin yökerhopommi-isku kohdistui turisteihin. Vaikka tuolloin 2006 kuolleiden määrä oli pienempi mitä nyt, en ajattele, että tämä uusin Bangkokin pommi-isku eroaisi siitä – eikä siis vaikuta minun matkasuunnitelmiinkaan.

  • Reply lena keskiviikko, elokuu 19, 2015 at 15:37

   Mä olin itseasiassa tuolla samaan aikaan 2006, oltiin just lähdössä lennolle Helsingistä kun pommi-iskusta tuli tieto. Perille päästessä kaikki oli normaalisti ja reissu sujui normaaliin malliin. Tietysti sitä näitä aina miettii. Levottomuuksia on tullut todistettua monena vuotena, mutta kuten tuossa sanoinkin, niistäkään ei ole ollut haittaa – keskeään kärhämöivät pääasiassa. Tiettyjä alueita on ollut suljettuina, mutta muuten elämä menee eteenpäin normaalisti. Balista mulla ei valitettavasti ole kokemusta.

 • Reply Jael keskiviikko, elokuu 19, 2015 at 15:16

  En kyllä pelkäisi mennä Thaimaaseen.(en ole siellä koskaan ollut mutta haluaisin). Onhan täälläkin ollut bussipommeja (onneksi ei nyt muutamaan vuoteen) mutta todennäköisyys menehtyä niissä on kuitenkin pienempi kuin vaikka liikenneonnettomuudessa.

  • Reply lena keskiviikko, elokuu 19, 2015 at 15:35

   Tuo on hyvä asenne, joka päivä voi sattua jotain ihan kotinurkillakin. Tilastollisesti se on todennäköisempää, vaikka toki poikkeuksia aina sattuukin. Millainen turvallisuustilanne siellä Israelissa noin muuten on?

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.