Mitäs minä Bilbaossa meinasin tehdä?

Bilbaoon ”muutto” lähenee. Aika tarkkaan kolmen viikon päästä olemme jo saapuneet Espanjan maaperälle ja asettuneet aloillemme tuohon Baskimaan mielenkiintoiseen kaupunkiin. En oikein tiedä, miksi tuota aikaamme Bilbaossa tulisi kutsua. Varsinaisesta muutostahan ei ole kyse, sillä pari kuukautta on enemmänkin pitkä reissu, mutta ei se tavallaan reissukaan ole. Matteo kun menee sinne töihin kuitenkin, vaikka lyhyeksikin aikaa, ja asumme melko paikallisessa asumuksessa. Anyway, puhutaan siitä silti muuttona tässä artikkelissa, yksinkertaisuuden vuoksi. Ymmärrätte kuitenkin, mistä on kyse.

Olen tässä viime aikoina ehtinyt hieman tutkia Bilbaon tarjontaa. Mitä nähtävää siellä on, mitkä ovat parhaat rannat ja vaelluspaikat Bilbaon ympäristössä, mitä mielenkiintoista kaupungin ulkopuolella on? Tein aiheesta hieman listaa ja jaan sen nyt teidän kanssanne.

Aion tutustua paikalliseen elämänmenoon tarkoin

Bilbao

Kuva täältä, Flickr Commons

Minulla on Bilbaossa käsissäni mahdollisuus, jota monella ei ole. Koen olevani etuoikeutettu, että pääsen tutustumaan tähän kaupunkiin ns. pintaa syvemmältä, paremmin kuin muutaman viikon lomareissun perusteella (mikä sekin on jo kohtuullisen hyvä aika). Mutta koska minulla on nyt aikaa tehdä asioita esimerkiksi arkipäivisin, aamuin tai illoin, voin lähteä tutustumaan paikallisiin lounasmaisemiin, etsiä parhaat paikallisten suosimat kahvilat ja etsiä mielenkiintoisia markkinoita. Minulla on muutamia työkuvioita tuolle ajalle, mutta koska ne hoituvat sopivasti etänä, voin luoda toimistoni idylliseen kahvilaan ja tehdä töitä inspiroivassa ympäristössä. Parasta. Meillä on myös muutama kaupungissa aiemmin asunut paikallinen kaveri, jotka ovat jo olleet suureksi avuksi kivojen paikkojan löytämisessä. Haaveilen muutamasta rantapäivästä ja piknikistä kaupungin puistoissa. Haaveilen iltapäivän kävelyistä vanhassa kaupungissa ja pienistä kivijalkaputiikeista. Haaveilen patikoinnista Bilbaon keskustan tuntumassa Artxandassa sekä hieman kauempana vuorilla.  

Tutustun Baskimaan kulttuuriin ja Bilbaon kulttuurelleihin nähtävyyksiin

Baskimaa on minulle melko tuntematon paikka mitä historiaan tulee. Tiedän, että Baskimaa haluaisi itsenäistyä ja heillä on ollut Espanjan kanssa hieman tulehtuneet välit. Tämä on aiheuttanut alueella jopa terroritekoja vuosikymmeniä sitten, ja ihmiset ovat vieläkin ilmeisen haluttomia ja kyllästyneitä puhumaan aiheesta (Lähde: Monocle, 8/2015). En ole mikään museohiiri, enkä matkusta esimerkiksi taiteen perässä. Kulttuurin eli ruokakultuurin perässä kyllä, mutten juurikaan taiteen tai konserttien. Bilbaossa on kuitenkin Guggenheim ja muutama muu mielenkiintoinen museo, jotka ovat ihan yleissivistyksenkin kannalta hyvä käydä katsomassa. Bilbao Fine Arts Museum on listallani, Teatro Arriga vaikuttaa myös mielenkiintoiselta. Jalkapallokin lienee iso osa kulttuuria tuollapäin, ja jos suinkin mahdollista, olisi yksi ottelu mielenkiintoista käydä katsomassa. Pikkuveljeni on jalkapallofani, ja hänen mukaansa tällaista mahdollisuutta ei kannata olla käyttämättä.

Syön paljon, syön hyvin, syön paikallista

Pinxtos at Atari

Kuva täältä, Flickr Commons

Espanjaan ei voi olla menemättä ilman hyvää ruokahalua. Saati Bilbatoon, jossa paikallisilla on kuulemma hyvinkin intohimoinen suhde ruokaan. Tykkään syödä, mutta vatsaani ei mahdu paljoa ruokaa kerralla. Bilbaossa tunnetut pintxot, eli pienet ruoka-annokset, lienevät mitä parhain juttu minulle – en tykkää heittää ruokaa menemään. Vaikka usein tykkäänkin kokeilla uusia juttuja, jumitun helposti vanhoihin herkkuruokiin, pienet annokset mahdollistavat helposti uuden kokeilun. Bilbaossa bar-hopping on kuulemma hyvin tyypillistä,  eli mennään ensin yhteen baariin syömään muutama herkku ja juomaan esimerkiksi olut, ja jatketaan samaa seuraavassa paikassa. Käy minulle, oikein hyvin. Kalaakin on ilmeisesti tarjolla paljon ja herkulliset jälkiruoka-canutillot houkuttelevat minua jo nyt. Hinnoissakaan ei ole ilmeisesti valittamista Lontoon ja Suomen hintatasoihin verrattuna, joten saattaa olla meillä aikamoinen ruokakulttuuriin tutustuminen edessä. Ruokajutuilta ette tule säästymään, varoitan jo nyt!

Aion matkustaa lähiseuduilla

IMG_3739

Matkustaminen, miten yllättävä veto matkabloggaajalta. Kuulemani ja internetistä hankkimani tiedon mukaan Bilbaon lähistöllä sijaitsee monta mielenkiintoista kaupunkia, jossa minä ehdottomasti haluan käydä. Näitä ovat etenkin Santander, San Sebastian ja Ranskan puolella Biarriz. Mikäli aikaa on, haluan nähdä enemmän, mutta pari kuukautta on enempään reissaamiseen kuitenkin aika lyhyt aika. Valitettavasti. Ja minä haluan myös oppia tuntemaan Bilbaon, eli en voi olla koko aikaa sieltä poissakaan. Ostin viime viikolla Heathrown lentokentältä Monoclen opuksen, jossa kerrotaan kaupungeista jotka eivät ole kärsineet turistiryntäyksestä. San Sebastian oli esitelty lehdessä hyvin perusteellisesti ja sinne olen menossa melkein heti ensi töikseni. Minulla on myös Maltan blogireissulta mukaan tarttunut kaveri Santanderissa, jota pitää ehdottomasti käydä tervehtimässä.

Kuten aina, minua kiinnostaa kovasti kaikki kokemukset Baskimaan alueelta. Linkatkaahan juttuja kommenttiboksiin tai jakakaa vinkkejä, kiitollisena otan vastaan! Onko joku käynyt näillä seuduilla?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Annika - Tarinoita Maailmalta tiistai, elokuu 11, 2015 at 12:21

  Vinkkejä ei kyllä ole antaa kun en ole koskaan noilla suunnilla käynyt, mutta sitä tulin sanomaan että varmasti upea kokemus tulee olemaan 🙂 Kuulostaa ihan mahtavalta minimuutolta ja kulttuurivaihdolta! Maisemanvaihdos tekee joskus ihan hyvää 🙂

  • Reply lena keskiviikko, elokuu 12, 2015 at 16:18

   On ihan varmasti upea kokemus, ootan jo.:) Kolmen viikon päästä ollaan jo tuolla. Minimuutot on hauskoja ja niitä pitäisi itseasiassa harrastaa paljon enemmän. Kiva päästä uusiin kuvioihin hetkeksi.

 • Reply Heidi maanantai, elokuu 10, 2015 at 20:58

  Olen käynyt San Sebastianissa ja RAKASTUIN, vaikka puolet ajasta makasinkin sairaalassa tiputuksessa syötyäni simpukoita… Haluan sinne ehdottomasti joskus uudestaan! Odotan siis jo innolla San Sebastian postaustasi. Minullakin lokakuussa odottaa kahden kuukauden reissu Espanjaan, voi että niin odotan sitä! Ja ihan samoja haaveita reissulle on minullakin, vaikka menen sinne töihin ja saa nähdä, miten paljon jää aikaa reissuamiseen.

  • Reply lena keskiviikko, elokuu 12, 2015 at 16:14

   San Sebastian on ehdottomasti listalle, sitä on kehuttu todella paljon! 🙂 Ja tuo Monoclen juttu oli ihan mainio, löysin monta kivaa paikkaa siitä. Wow, minnepäin Espanjaa olet menossa? Pistähä viestiä jos pohjoiseen eksyt:) Kiva olla paikalla siellä ja nähdä paikallisia maisemia, mutta tehdä vaikka vkl-matkoja lähiseuduille.

 • Reply marja maanantai, elokuu 10, 2015 at 20:27

  Käy niin kateeksi tuo teidän Bilbaon keikka. Nauttikaa.
  Mä olin jokunen vuosi sitten autolla Baskimaassa. Bilbaosta jäi mieleen Guggenheim, vanha kaupunki, joki ja Vizcaya Hanging Bridge.
  Yksi matkan hienoimmista paikoista (ikinä) oli Santillana del Mar, jonne eksyttiin vahingossa, kun halusimme viettää matkalla yhden yön Paradorissa. Odotuksia ei ollut lainkaan ja kylä oli kuin satumaa. Ja Parador upea.

  • Reply lena keskiviikko, elokuu 12, 2015 at 16:11

   Kiitos vinkeistä Marja, tuo Parador pitää pistää korvan taa. Kiva kuulla, että pidit noista seuduista. 🙂 Meilläkin voisi olla pieni autoreissu suunnitelmissa, katsotaan miten tuo aikataulu muodostuu. Autolla kun kuitenkin näkee enemmän! Santllana del Mar pitää myös tsekata tarkemmin:)

  Leave a Reply