Suomen suurin matkablogiyhteisö

Skotlannin matkaaja, älä unohda Glasgowta!

MATKAILIJAN GLASGOW

Viime viikolla kirjoittamani artikkeli taannoisesta Glasgown reissusta nousi nopeasti yhdeksi kuukauden suosituimmista ja oli ilo huomata, että Skotlanti ja eritoten Glasgow kiinnostavat. Osa teistä kertoi kommenteissa, että Glasgowssa on kavereita joita pitäisi lähteä tervehtimään, osa oli innostuneen utelias paikkaa kohtaan, osa myönsi että kaupunki ei juurikaan kiinnosta saati ole se ensisijainen kohde Skotlannissa reissatessa. Ymmärrän näitä kaikkia kommentoijia. Eritoten kommentit siitä, että Glasgow ei ole matkaajan suosikkikohde Skotlannin reissulla, ovat minulle hyvin tuttuja. Saattaisin itsekin olla sitä mieltä, jos en olisi koskaan Glasgowssa asunut. Mutta koska olen ja olen ollut onnekas saadessani tutustua hyvin tuohon upeaan kaupunkiin, mikään ei enää pidä minua sieltä poissa kun pohjoiseen käypi tieni. Kerron ihan pian, että miksi.

Monesti kuulee sanottavan, että Glasgow ei ole kaunis. Sen sijaan se on tylsä, vaarallinen ja karu. Lisäksi olen kuullut sanat puukotuspäkaupunki (viitaten Glasgow’n noh, oikeassahan nuo kommentoijat ovat, korkeisiin puukotustilastoihin) ja väkivaltainen, kun Glasgowta on kuvailtu. Nämä sanojat ovat oikeassa. Glasgow on kaikkea tuota yllämainittua, jos etsimään lähtee. Kaikkea löytyy, eikä se löytäminen ole millään tavalla vaikeaa. Itäisessä Glasgow’ssa on sanottu miesten eliniän odotuksen olevan alhaisempi kuin Gazassa (tämä tosin vuonna 2008, lähde), ja Glasgowssa elinäiän odotus on muutenkin UK:n alhaisin. Se on myös hiljattain ollut UK:n väkivaltaisin alue (lähde, 2013). Ei välttämättä kovin mairittelevaa tilastoa tämä. Uskon kuitenkin vakaasti, että mikäli matkailija pysyy poissa ongelma-alueilta ja tietää, mitä kaupungissa voi tehdä, on Glasgow mitä parhain lomakaupunki.

IMG_3648

Miksi Glasgowhun kannattaa matkustaa?

Skotlantiin matkustavat matkailijat valitsevat usein kohteekseen Edinburghin ja Ylämaat. Tai St Andrewsin, Isle of Skyen, Obanin, you name it. Skotlanti on täynnä upeita paikkoja. Glasgow kuitenkin kaikessa karuudessaan on hyvin mielenkiintoinen paikka.

Glasgowlaiset ovat UK:n ystävällisintä porukkaa. Tämän voin todeta omiin ja ystävieni kokemuksiin perustuen, ja lehdistökin on samaa mieltä. Glasgowta on jopa sanottu yhdeksi maailman ystävällisimmistä kaupungeista, ja se on paljon sanottu se (Guardian, 2014). Mutta ei turhaan, ei ollenkaan. Glasgowlaiset ovat ihania.

IMG_3692

Glasgow ei ole niin täynnä turisteja verrattuna esimerkiksi kilpailijaansa Edinburghiin. Glasgowssa on mahdollista olla osa paikallista elämänmenoa ja nauttia siitä fiiliksestä – rentojen ihmisten parissa loma onnistuu melko varmasti. Glasgow on myös persoonallinen. Se ei missään muodossa yritä olla hienosteleva, työläiskaupunki kun on, ja esimerkiksi kaduilta ja pubeista löytyy kyllä kulkijaa jos jonkinmoista. Tarinankertojia, bisnesmiehiä, perheitä, glasgowlaisesta pubista löytyy usein koko elämän kirjo. Alueesta riippuen toki, hienostuneemmaksi koetussa West Endissä pubeista löytyy usein opiskelijoita ja varakkaampaa väkeä asuntojen hintojen vuoksi. Niissä pahimmissa itäisissä lähiöissä en menisi pubiin, saati koko lähiöön.

Glasgowssa on paljon kulttuuria. Museoita, näyttelyitä, konsertteja. Kuten Tarinoita Maailmalta – blogin Annika totesikin tämän postauksen kommenttiboksissa, Glasgow saa usein parhaat Skotlannin keikat ja esiintyjät. Ruoan ystäväkään ei jää kylmäksi, vaikka Glasgow ja kulinarismi eivät ole ensimmäisiä asioita, mitkä mieleeni tulevat kun kaupunkia ajattelen. Heräsin tähän ruokajuttuun oikeastaan viimeisimmällä Glasgown reissullani.  Ainakin West Endin alueelle ravintoloita on tullut paljon lisää. Glasgow on myös kuuluisa esimerkiksi uppopaistetuista mars-suklaapatukoistaan, joten siellä pääsee kulinaristi niin sanotusti ”jännän äärelle” niin halutessaan. Skotlannin kävijän ei kannata jättää myöskään virvoitusjuoma Irn Bru:ta maistamatta ja oluen ystävälle Tennents on kokemus. Tosin jos olet oluisiin kovasti paneutunut harrastaja, en asettaisi kovin suuria luuloja mitä kyseiseen mallasjuomaan tulee.

IMG_3672

Glasgown on sanottu olevan UK:n paras shoppailukaupunki heti Lontoon jälkeen, eli ostoksienkin takia siellä kannattaa piipahtaa jos maisemissa on. Sinne tullaan shoppailemaan esimerkiksi Edinburghista asti ja siellä on vaikka mitä liiketta. Pääkatu Buchanan Street lienee se suosituin shoppailukohde, ja sen liepeiltä löytyy liikettä lähes jokaiseen makuun. Mitään superkallista ei sieltä löydy, mutta keskihintaisesta Primarkiin löytyy lähes kaikkea. Ostoskeskus Princes Square (sisäänkäynti mm. Buchanan Streetiltä) kannattaa pitää mielessä hieman tyyriimpiä ostoksia ajatellen.

Muutama vinkki Glasgown reissulle

Toivottavasti onnistuin perustelemaa edes jotenkin, miksi Glasgow kannattaa pitää Skotlannin reissuilla mielessä. Normaalivarovaisuus on tarpeen, kuten ihan missä tahansa muuallakin. On alueita, jonne en välttämättä omin nokkineni lähtisi, mutta ne alueet ovat harvemmin matkailijoiden reiteillä. Mikäli aikaa on Glasgowssa pari päivää, tässä hieman osviittaa mitä siellä kannattaisi tehdä. Keskusta ja West End tuovat aktiiviteettia parille päivälle varmasti tarpeeksi.

Kun saavut Glasgowhun, keskustan alue on hyvä käydä katsomassa. Sieltä löytyy mainitsemani pääkaduksikin kutsuttu Buchanan Street, ihana ja idyllinen Merchant City ravintoloine ja baareineen sekä lukuisia kulttuurikohteita. Esimerkiksi Gallery of Modern Art kannattaa laittaa korvan taa. Royal Concert Hall sekä Theatre Royal löytyvät myös Buchanan Streetin välittömästä läheisyydestä.

Glasgown metro on must-juttu jokaiselle Glasgowssa vierailevalle. Sitä käyttäessä on mahdoton eksyä, ympyrän muotoinen metrolinja kun on, eli pääset varmasti perille haluamaasi kohteeseen. Se muistuttaa pienen kokonsa ja värinsä (oranssi) puolesta vähän huvipuistojen possujunaa, joten jo yhden pysäkin verran ajaminen sen kyydissä on jo kokemus. Kyytikin maksoi vain 1,60£ per suunta (heinäkuu 2015), joten pahanhintaista sen käyttäminen ei ole.

Glasgown puistoja ei kannata missata aurinkoisella säällä. Glasgow Green, Queens Park, Pollock Country Park sekä Kelvingrove Park ovat mitä mahtavimpia paikkoja viettää aikaa. Kelvingrove Parkin voi yhdistää mm. West Endissä vietettyyn päivään hyvin helposti.

IMG_3678

Glasgown West End on alue, jossa mielestäni jokaisen kaupungissa kävijän tulisi piipahtaa. Saatan olla tässä asiassa hieman puolueellinen, sillä asuin siellä muutamia vuosia, mutta siellä on tunnelmaa jota ei monessa paikassa ole. Pienet kadut jotka kulkevat West Endiä halkovalta Byres Roadilta ovat ihanan tunnelmallisia ja niiden varrella on monta monituista ravintolaa ja kauppaa. West Endissä on mielenkiintoisia second hand – kauppoja ja paljon yksityisyrittäjien pitämiä putiikkeja. Kelvingrove Museum ja Glasgown yliopisto ovat West Endin suosituimpia nähtävyyksiä.

Jos etsit West Endistä ruoka- ja juomapaikkoja, tässä muutama suositus:

The Hanoi Bike Shop, Glasgown ensimmäinen vietnamilainen ravintola.

Mother India cafe, yksi Glasgown suoosituimmista intialaisista ravintoloista. Varaudu jonottamaan!

Ashton Lanen ravintolat. Suurin osa Ashton Lanen ravintoloista on laadukkaita ja sen tunnelmasta on ihan nauttia hyvän ruoan ja drinkin kera. Ubiquitos Chip on todella hyvä, The Grosvenor on  elokuvateatteri, jossa toimii ravintola, upeat puitteet. Ketchupista saa hyviä burgereita ja Brelistä belgialaista olutta ja ruokaa.

IMG_3681

Kember & Jones on yksi West Endin söpöimmistä ja laadukkaimmista kahvila-ravintoloista. Tuoretta leipää, ihania kakkuja ja Glasgown mahdollisesti viehättävin sisustus löytyy täältä.

IMG_3655

Oran Mor, vanha kirkko joka on nykyään pubi. Ei ole Oran Morin voittanutta fiiliksessä, ja ulkona on ihana istua auringonpaisteessa. Oran Morin kulmalta kulkee Great Western Road, jonka varrella on lukuisia ravintoloita ja kauppoja.

Hillhead Book Club, mahtava ympäristö ruokailuun.

Toivottavasti tämä artikkeli selvensi hieman Glasgowta ja sen antia matkailijalle. Vastaan mielelläni kommenttiboksissa Glasgowta koskeviin juttuihin! Onko teillä lukijoilla vinkkejä Glasgowhun?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Amanda keskiviikko, 12 elokuun, 2015 at 16:14

  No nyt osu ja uppos! Mulla on lentoliput Skotlantiin ensi kuussa, muttei vielä ihan täysin loppuunlyötyjä suunnitelmia. Jätin tahallaan vielä pari yötä majoitusta varaamatta, ja kyllä tää sen sinetöi – Glasgow kutsuu!

  • Reply lena keskiviikko, 12 elokuun, 2015 at 16:21

   Huippua Amanda!!!:) Hei laita mulle viestiä, mä voin antaa vinkkejä niin paljon kun haluat!:) Minne muualle on matka Skotlannissa?

 • Reply Maria maanantai, 10 elokuun, 2015 at 06:27

  Skotlanti on rakas paikka ja kyllä tuonne Glasgowhun pitää ensi kerralla mennä ehdottomasti! Kiitos vinkeistä, laitetaan korvan taa 😀

  • Reply lena maanantai, 10 elokuun, 2015 at 17:16

   Oi ehdottomasti Glasgow listalle, multa saat vinkkejä ja paljon jos sinne käy tie:) Skotlanti on IHANA.

 • Reply Annika - Tarinoita Maailmalta sunnuntai, 9 elokuun, 2015 at 20:31

  Glasgow ja tylsä ei kyllä mitenkään mahdu samaan lauseeseen! Musta ainakin tuntuu, että siellä tosiaan on tapahtumaa jos jonkinlaista ja tosiaan olin unohtanut tuon shoppailupuolen, sekin on tosiaan hyvä. Parikin kertaa piti lähteä tyttöjen kanssa päiväksi shoppaileen ja syömään 🙂
  Niinhän se vähän on isommissa kaupungiessa, että löytyy monenlaisia alueita. Jos ah niin ihanassa Edibnurghissakin hengais vaan vähän epämääräisimillä alueilla niin varmasti olis vaarallinen paikka 😀 Vaikka juu, Glasgown tilastot on kyllä aika hurjia, tai ainakin olivat muutamia vuosia sitten. Mutta ei siitä tylsää saa tekemälläkään 😉

  • Reply lena maanantai, 10 elokuun, 2015 at 17:13

   Haha joo, en itsekään miellä Glasgowta kovin tylsäksi. 😉 Actionia riittää reippaastikin jos haluaa!!
   Uskon että se tylsäksi luuleminen tulee siitä, että Edinburghissa on enemmän nähtävää turisteille, linna ja St Arthur’s Seat, Parlamentti jne. Ja onhan se tottakin, mutta Glasgow on eri tavalla kiva. 🙂 Me käytiin usein Edissä päivän reissuilla ja olin mukana yliopiston INternational Societyn puuhissa niin vedettiin pari matkaa sinne. Kiva kaupunkihan se on!

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.