Suomen suurin matkablogiyhteisö

Edullisesti bussilla Englannista Skotlantiin

Budjettimatkailua Britanniassa

Harrastin viime viikonloppuna tavoistani poiketen kotimaanmatkailua täällä Britanniassa (sanon jo nyt: sitä pitäisi tehdä paljon useammin). Syykin oli oikein hyvä: ystävien tapaaminen entisessä kotikaupungissani Glasgowssa. Kun reissun ajankohta oli lyöty lukkoon viikkoa ennen lähtöäni, rupesin miettimään että mitenkäs sitä täältä Lontoosta sinne Glasgowhun sitten matkustaisinkaan. Aloin tehdä tutkimusta vaihtoehdoistani. Lentoliput: liian kalliit, mutta hyvin houkuttelevat (British Airways 281£). Junaliput: vielä kalliimmat kuin lentoliput, jopa 160£ / suunta mieluisilla vuoroilla (Virgin Trains). Tässä vaiheessa minulla oli enää jäljella oikeastaan yksi vaihtoehto, ja se oli bussikyyti.

Bussiyhtiö Megabus (Suomessa ilmeisesti Onnibus toimii samalla periaatteella) aiheuttaa erinäisiä reaktioita siitä keskustellessa, ja aika usein nämä reaktiot ovat jopa huvittavuuteen asti negatiivisia. En itsekään ollut järin ilahtunut edellisestä matkakokemuksestani kyseisellä firmalla (lue juttu täältä), mutta aika nähtävästi kultaa muistot ja investoin 34£ matkoihini Glasgowhun ja sieltä takaisn Lontooseen.

Omat kokemukset

Koska bussini lähti Victorian bussiasemalta jo kahdeksan aikaan aamulla, piti minun lähteä kotoa ja kukonlaulun aikaan. Kansainvälisillä vuoroilla asemalla tulee olla tuntia ennen bussin lähtöä, enkä tiennyt että tämä ei ilmeisestikään päde kotimaan matkustajiin. Istun kiltisti asemalla jo 7.20 ja ärsyynnyin, kun tajusin, että pääsimme bussiin sisään vasta 7.50. Luin kirjaa ja tutkin ihmisiä. Perjantai-aamu oli ruuhkainen, ja tuhansia ihmisiä nousi busseihin jotka matkasivat niinkin kauas kuin Puolaan ja Romaniaan asti.

IMG_3706

Bussi matkusti Lontoosta Glasgowhun yhdeksässä tunnissa ja viidessätoista minuutissa. Tai näin oli tarkoitus, mutta perille saavuimme tunnin aikataulusta jäljessä. Bussi matkasi reittiä Lontoo-Manchester-Preston-Glasgow ja oli täynnä koko matkan. Eli istuin penkissäni reilut kymmenen tuntia yhteen soittoon. Vieruskaverinani Manchesteriin asti oli englantilainen opiskelijatyttö ja sieltä eteenpäin opiskelijapoika Glasgowsta – ihan normaalia porukkaan näillä busseilla kulkee. Positiiviseksi lasken ehdottomasti bussissa olevat sähköpistokkeet, jotka mahdollistavat mm. puhelimen ja tietokoneen latauksen matkan aikana. Oma iPhoneni olisi ehtinyt kuolla jo ennen Manchesteria, jos tätä vaihtoehtoa ei olisi ollut, sillä unohdin mukaan otettavan laturini kotiin. Bussimatka on myös mitä parhain tapa nähdä Britannian kaunista luontoa ja bussin ylitettyä Skotlannin ja Englannin välisen rajan minulle tuli hyvin nostalginen olo. Olihan Skotlanti sentään kotimaani neljän vuoden ajan.

Paluumatka Lontooseen oli hieman miellyttävämpi kuin menomatka. Bussi ei ollut läheskään niin täynnä kuin mennessä ja sain pitää viereisen penkin itselläni koko matkan ajan. Luksusta. Matkanteko tuntui hetkittäin jopa miellyttävältä, kun tilaa oli tarjolla ruhtinaallisesti. Pientä miinusta takana istuvan kanssamatkustajan tuoksuvasta ruoasta, jonka tuoksu levisi hyvin tehokkaasti bussin matkustamoon. Paluumatka oli ajallisesti hieman lyhyempi, 8h45min, mutta tietöistä johtuen saavuimme Lontooseen puoli tuntia aikataulusta jäljessä. Bussit kulkevat Lontoon ja Skotlannin väliä eri reittejä pitkin, ja paluumatka kulki Lontooseen Lancasterin, Prestonin ja Birminghamin kautta. Glasgow on harvoin Megabusin päätepysäkki Skotlannissa, vaan reitti saattaa jatkua jopa Aberdeeniin asti (tuolle välille tarvitaan jo istumalihaksia!).

Tämä matka sujui huomattavasti paremmin kuin aikaisempi Megabus-reissuni Lillestä Lontooseen, ongelmia ei ollut ja etenkin paluumatka oli kohtuullisen miellyttävä kun tilaa oli reippaasti tarjolla. Matka on pitkä, minkä vuoksi harkitsen seuraavilla kerroilla jotain muuta matkustusmuotoa, mutta selvän säästön osuessa kohdalle voin hyvinkin harkita Megabusin käyttämistä uudelleen.

Kenelle Megabus sopii?

Megabus sopii mainiosti matkustajalle a) jolla ei ole kiire ja b) jolle budjettiystävälliset ratkaisut ovat matka-aikaa tärkeämpää. Busseissa ei ole mitään vikaa ja ne ovat kohtuullisen uusia. On kuitenkin syytä huomata että ne ovat usein hyvin täynnä ja tunnelma voi olla erittäin tiivis. Aikataulut ovat omien kokemusteni mukaan suuntaa-antavia, joten minuuttiaikataululla pelaavan kannattaa harkita muita vaihtoehtoja. Ripaus seikkailumieltä ei tee pahaa ja luksusta haluavan kannattaa suunnata suoraan muualle – Megabus ei ole oikea osoite tässä tapauksessa. Hinnat ovat usein erittäin edullisia ja ne ihan oikeasti mahdollistavat edulliset extemporereissut niin UK:ssa kuin Euroopassakin.

Onko teillä kokemuksia halvoista bussimatkoista?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply Susanna tiistai, 28 heinäkuun, 2015 at 19:44

  Bussimatka Englannin kanavatunnelia pitkin Belgiaan sujui hyvin, vain passit tarkistettiin 2013 ei matkatavaroita kuten luulin. Ilmeisesti käytäntö on muuttunut vuosien aikana. Bussissa viihdyn kun on vaihtuvia maisemia joita ihailla ja musiikkia+luettavaa mukana. Eurolinesilla on todella edullisia eri maihin meneviä bussireittejä 🙂 niin halpoja että lähes kenellä tahansa voisi olla varaa sellaisiin (paljonkin alle 100e)

  • Reply lena / london and beyond sunnuntai, 2 elokuun, 2015 at 08:33

   Pahoittelut myöhäisestä vastauksesta Susanna, olen Suomessa nopealla reisulla. 🙂 Tiedätkö, tuo Eurolines on mun kuulemani mukaan oikeasti hyvä firma ja etenkin manner-Euroopassa ilmeisen toimiva? Bussimatkalla on tosiaan paljon hyvää, näkee hyvin maisemia ja voi uppoutua niihin matkalla. Toki luettavan lisäksi. Hinnasta paljon plussaa!

 • Reply Maarit Johanna tiistai, 28 heinäkuun, 2015 at 15:25

  Mie olisin varmaan maksanut nuo lentoliput, sillä en kestä busseja tippaakaan. Syy on yksinkertaisesti matkapahoinvoinnissa. Tulisin hulluksi kymmenessä tunnissa. Opiskeluaikana joka viikkoiset kahden tunnin bussimatkat Rovaniemeltä Sodankylään oli jo niin kamalia että ei kiitos 😀
  Hinnan puolesta tuohan on ihan sikahalpa. Jos olis aikaa ja maha ja pää kestäis, niin mikäpä jottei!

  • Reply lena tiistai, 28 heinäkuun, 2015 at 15:44

   Voi eii, sulla on kuitenkin lentäminen ihan ok? Mä oon siten onnekas että bussimatkat on ok ja pystyn jopa tekemään hommia läppärillä niin halutessani, eli bussimatkat on toimiva valinta joskus. Ja kun hinta on tuota luokkaa, niin sitä joutuu vaan hyppäämään kyytiin, lennot oli aika suolaiset Lontoon ja Glasgown välille Heathrowlta. 🙂

 • Reply Tapsa maanantai, 27 heinäkuun, 2015 at 19:43

  Muutama vuosi sitten tuli mentyä New Yorkista Washingtoniin niinkin edullisesti kuin 1,5 USD. Bussi oli puolillaan ja wifi pelasi, niin pian tuo 5 tunnin matka hujahti ja näkipä siinä palan Baltimorea ja Philadelphiaa
  kaupan päälle. Ja firma oli siis Peter Pan bus company. Liput ostettiin noin kuukausi etukäteen-

  • Reply lena tiistai, 28 heinäkuun, 2015 at 15:42

   Wow, 1,5USD on jo aika hyvä hinta etten sanoisi! 🙂 Ja vielä Peter Pan bus companylla, ihana nimi firmalla:) Totta on tuo, että bussista näkee tosi hyvin maisemia ja se on siten avartava kokemus. Itsekin näin Englantia ihan uudesta näkökulmasta tuolla matkalla. Ostin itse viikkoa ennen ja 20£ / 14£ olivat liput, ihan ok mielestäni.

 • Reply Laura/My post-University Life maanantai, 27 heinäkuun, 2015 at 19:31

  Mun tuli matkustettua opiskeluaikoina Megabussilla todella usein – viikottain ramppasin Aberdeen-Glasgow väliä ja tuli sitä matkustettua aika usein myös Aberdeen-Lontoo väliä (tosin aina yövyorolla). Mulla ei ole mitään huonoa sanottavaa Megabusista koska se on halpa ja kuljettaa paikasta A paikkaan B. Edullisuuden vuoksi ei sitä oikein osaa odottaakaan mitään sen ihmeellisempää 🙂

  • Reply lena tiistai, 28 heinäkuun, 2015 at 15:31

   Tuo on hyvin totta, Megabus on niin halpa että siltä ei voi ihmeitä odottaa. Mutta perille se vie ja ihan fiksusti vieläpä. 🙂 Meidän Lillen reissuun mahtui vaikka mitä draamaa (bussissa oli rosvo… 😀 ) mutta nyt kaikki meni niinkuin pitikin. Onhan tuo 10 tuntia aika pitkä aika, mutta kyllä siitäkin selviää niin halutessaan, ja muistaessaan miten vähän liput maksoivatkaan!

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.