Miten ihmeessa Düsseldorf ja Japani liittyvät toisiinsa?

Tehdessäni ensimmäisiä Google-hakuja Düsseldorfiin liittyen muutama kuukausi sitten huomasin, että moni osuma oli jollain tapaa yhteyksissä Japaniin. Lisätutkimukset Googlen parissa osoittivat, että Düsseldorfissa on yksi Euroopan suurimmista japanilaisyhteisöistä ja siellä sijaitsee satojen japanilaisfirmojen Euroopan päämajat. Mielenkiintoista.

Päätimme Matteon kanssa tehdä eräänä päivänä pienen Japani-teemaisen kävelyretken kaupungin keskustassa. Halusin nähdä japanilaisvaikutteet omin silmin ja tiesin jo silloin, että jos tulisimme kaupunkiin muuttamaan, nauttisimme japanilaisesta ravintolatarjonnasta sydämiemme kyllyydestä kun muuton aika koittaisi (ramen on herkkua!). No, muutto on kuin onkin edessä lokakuussa ja meidät löytää erittäin todennäköisesti kaupungin japanilaisherkkuja valmistavista paikoista ainakin viikonloppuisin.

Business-mahdollisuudet toivat japanilaiset Düsseldorfiin toisen maailmansodan jälkeen

Faktatiedon mukaan Düsseldorfissa on eniten japanilaisia per neliökilometri Japanin ulkopuolella (arviolta noin 11,000 henkeä) ja se on 1950-luvulta lähtien ollut yli 500 japanilaisyrityksen kotipaikka. Japanilaiset innostuivat kaupungista toisen maailmansodan jälkeen – 1950-luvulla kymmenen liikemiehen joukkio Tokiosta saapui Düsseldorfiin. Heidän aikomuksenaan oli ostaa metallia ja koneita, ja pystyttivätpä he sitten siinä samalla yrityksensä kaupunkiin. Sana Ruhrin alueen mainiosta sijainnista ja mahdollisuuksista kiipi kotiin japanilaisille yrityksille ja japanilaista business-väkeä perheineen alkoi valua kaupunkiin. Ennen toista maailmansotaa japanilaiset olivat oleskelleet pääosin Hampurin alueella, sodan jälkeen Düsseldorfin sijanti ja liikenneyhteydet houkuttelivat japanilaiset Ruhrin alueelle.

Düsseldorfissa sijaitsee internetin ja kuulopuheiden mukaan japanilaistemppeli sekä koulu, mutta me emme ehtineet käydä niitä katsastamassa. Saimme kuitenkin käsityksen kaupungin japanilaistaustasta ihan kaduilla kävellen, Japani näkyi katukuvassa tietyssä keskustan osassa hyvinkin selkeästi.

IMG_2645Tästä ravintolasta tuli mieleeni bloggaajakollegani Otto Izakaya! Terkkuja vaan Otolle, hänen bloginsa myötä minulle on selvinnyt mikä ihme on izakaya (=japanilainen baari). Saksalaisessa izakayassa on myös ikkunassa ohjeet, miten paikassa kuuluu toimia! Helppoa kuin heinänteko. IMG_2629

IMG_2626IMG_2632

IMG_2640

Yksi vinkki Düsseldorfin reissulle on tutustua kaupunkiin Japani-näkökulmasta. Suosittelen kuitenkin tekemään hieman tutkimusta ennen kaupunkiin matkaamista etukäteen, ettei käy niinkuin meille – aika loppui ja juurikin tuo mielenkiintoinen temppeli sijaitsi hieman kaukana näistä japanilaisista ravintoloista. Me menemme sinne katsomaan paikkoja kunhan muutamme, mutta jos on Düsseldorfissa viipyy vain muutaman päivän, kannattaa ohjelma olla selvillä etukäteen. Nauti hyvästä japanilaisesta ruoasta ja nauti vaikka vähän sakea, pieni erikoisuus Saksan reissuun! Japani-päivä vietetään Düsseldorfissa touko-kesäkuussa, joten kannattaa pitää tapahtuma mielessä jos satut paikalle noihin aikoihin.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Saana · Live Now - Dream Later maanantai, heinäkuu 20, 2015 at 09:31

  Düsseldorfissa järjestetään vuosittain myös Japan Tag -kaupunkifestarityylinen tapahtuma, jolloin koko kaupunki on kuin mikäkin friikkishow! 😀 Montakohan Pikachua me laskettiin kävelevän meitä vastaan parin tunnin sisällä viime vuonna, taisi olla viitisenkymmentä. Ihmiset puketuivat toden teolla mitä erikoisempiin asuihin, peruukkeihin, ym. Sushikärryjä ja japanilaista katuruokaa, esityksiä ja muuta ohjelmaa oli myöskin tarjolla. Kyseinen tapahtuma taitaa tosin sijoittua alkukesään, mutta kannattaa lähteä kävelykierrokselle silloin kun sen aika on.

  • Reply lena keskiviikko, heinäkuu 22, 2015 at 12:54

   Oi huippua, hyvä tietää! Kiitos vinkistä Saana! 🙂 Mä just tykkään tällasista friikkifestareista ja jos on luvassa vielä japanilaista ruokaa niin parempi vaan. Ensi kesällä ollaan paikalla varmasti jos muita suunnitelmia ei ilmaannu päällekkäin (:

 • Reply Veera lauantai, heinäkuu 18, 2015 at 18:07

  Aika jännä toi tieto, että Düsseldorfissa on noin paljon japanilaisia! Mä oon käynyt kaupungissa kerran enkä huomannut mitään aiheeseen liittyvää silloin. Seuraavalla käynnillä voisikin sitten tutkailla Japani-juttujakin, koska sekin maa kuitenkin kiinnostaa enkä ole Aasiaan varmaan menossa ihan heti.

  • Reply lena keskiviikko, heinäkuu 22, 2015 at 12:53

   Mä kans yllätyin tuosta Japani-aspektista, kiva ylläri. Mutta myönnettäköön, että ei se Japani siellä kaikkialla ole esille, meidän piti ihan katsoa kartasta googlen avulla ja se temppeli jäi näkemättä kun eksyttiin. 😀 Ehdottomasti ensi kerralla Dusseldorfiin Japani-teemalla, osaan antaa vinkkejäkin paremmin loppuvuodesta jos niille on tarvetta:)

  Leave a Reply