Suomen suurin matkablogiyhteisö

Majoitus: Yksityiseltä vuokratut huoneistot vs. hotellit

Majoitun todella pitkästä aikaa yksityiseltä vuokratussa huoneistossa taannoisella Pariisin reissullani. Tätä mahdollisuutta on tullut käytettyä todella vähän reissatessani, vaikka vaihtoehtoja olisi netissä tarjolla hyvinkin runsaasti (mm. Airbnbn ja Wimdun kautta). Netistä on tullut luettua paljon hyviä kokemuksia tähän majoitusmuotoon liittyen, mutta jotenkin hotellit (ja hostellit) ovat aina vieneet voiton. Kerron teille nyt asunnonvuokraus-kokemuksestani Pariisissa ja olen listannut tämän majoitusvaihtoehdon plussat ja miinukset jutun loppuun.

Vuokraamamme asunto Pariisissa

Yksiömme sijaitsi Pariisin 9:ssä kaupunginosassa, aivan Poissonnieren metroaseman tuntumassa. Alue oli mitä mainioin näin paikallista fiilistä halajavan turistin mielestä (teen alueesta erillisen jutun lähitulevaisuudessa). Se oli perus, hyvin siisti ja oikein rauhallinen. Asuintilan lisäksi siinä oli pieni keittiö ja kylpyhuone, sekä ikkuna suoraan pariisilaiselle kadulle. Pariisilaiset kadut ovat jo sinänsä oiva syy matkustaa Pariisiin, eikä idyllinen näköalamme varsinaisesti vähentänyt asunnon viihtyisyyttä. Nautinpahan aamupalanikin pariisilaisyksiömme ikkunalaudalla keikkuen, kadun tunnelmaa itseeni imien. Kuvittelin sen olevan pariisilaisuuden huipentuma, vaikka luultavasti se oli kaikkea muuta.

Meillä oli asuntoon avainkoodi, jolla pääsimme rappukäytävään ja sen lisäksi erillinen koodi huoneistoon. Olisimme saaneet asunnon omistajalta avaimen niin halutessamme, mutta emme kuitenkaan kokeneet tarpeelliseksi lähteä toiselle puolelle Pariisia avainta noutamaan. Omistaja oli nuori, paljon reissaava pariisilaisleidi ja vuokrasi asuntoaan ollessaan poissa kaupungista. Asunto oli saanut todella hyvät suositukset palveluntarjoajan palauteboksissa ja hyvillä mielin uskalsimme tehdä varauksen. Kaiken kaikkiaan kokemus jäi hyvin paljon plussan puolelle, asunnon omistaja oli hyvin nopea vastaamaan viesteihin ja toimitti kaiken informaation ajoissa. Näin saimme aloittaa Pariisista nauttimisen heti kaupunkiin saavuttuamme. Huoneisto oli selkeästi siivottu ennen saapumistamme ja yritin lähtiessämme jättää asunnon mahdollisimman siistiin kuntoon, vaikka hintaan loppusiivous kuuluikin.

Alla kuva vuokraamastamme yksiöstä ja öisen Pariisin katunäkymä suoraan studion ikkunasta.

IMG_3058IMG_2809

Olen alle listannut huoneiston vuokraamisen plussat ja miinukset, hotellimajoitukseen verrattuna.

+ Huoneiston vuokraaminen on usein hotellimajoitusta halvempaa. Yksiömme Pariisissa maksoi viikoksi noin puolet mitä normaali 3-4 tähden majoitus pariisilaishotellissa olisi maksanut.

+ Huoneiston vuokraamalla voit elää kuin paikallinen ja pääset tutustumaan paremmin paikalliseen elämänmenoon. Naapurisi ovat suurella todennäköisyydellä paikallisia omistajan tavoin, ja heiltä saat mainot vinkit lähialueelle. Suosittelen varaamaan huoneiston paikallisten suosimalta alueelta, niin saat lomastasi eniten irti.

+ Huoneistossa on suurella todennäköisyydellä oma keittiö (varmista tämä, jos asialla on merkitystä). Kävin itse hyvin mielelläni naapurissa sijaitsevassa supermarketissa ostamassa raaka-aineet illallista varten, viinin kera tietenkin. Oli kiva fiilis ”soluttautua” paikallisten joukkoon heidän ostaessan jokapäiväisiä ruokatarvikkeitaan, ja hoitaa samalla itse päivän ostokset.

– Hotellimajoitus on vuokrattua huoneistoa huolettomampaa. Hotellissa sinun ei tarvitse huolehtia siivouksesta ja esimerkiksi sängyn petaamisesta, eli hotelli on huolettoman lomailijan valinta

– En itse kokenut huoneistossa turvallisuusongelmaa eikä muitakaan ongelmia esiintynyt, mutta hotellissa majoittuessa on helppo kääntyä hotellin puoleen ongelmatilaiteissa.

– Hotelleissa majoittuessa tietää yleensä tarkasti, mitä saa. Yksityiseltä vuokrattavat kohteet voivat vaihdella ja kannattaakin tehdä tarkkaa tutkimusta ennen asunnon varaamista mm. sen varustelusta, ettei yllätyksiä tule. Muista katsoa palaute edellisiltä vierailta palveluntarjoajan palauteboksissa!

Onko teillä minkälaisia kokemuksia vuokratuista huoneistoista reissuilla? Hyviä vai huonoja?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply Sofia / Liikkeellä tiistai, 21 heinäkuun, 2015 at 21:00

  Me tykätään kyllä vuokrailla, ihanaa juuri se oma rauha ja helppous. Toki kaikkeenhan liittyy riskejä, mutta eipä ole vielä onneksi tullut mitään kamalampaa vastaan!

  • Reply lena keskiviikko, 22 heinäkuun, 2015 at 12:47

   Se oma rauha on oikeasti tosi kiva noissa asunnoissa. Ja helppous, vaikka mulla onkin aina tapana stressata esim. avaimen noudosta ja asioiden sujumisesta etukäteen haha. 😀 Toivotaan että kaikki menee vastaisuudessakin hyvin, niin siellä kuin täälläkin, tuo on niin mainio tapa että mielellään noita asuntoja vuokraisi:)

 • Reply Pirkko / Meriharakka keskiviikko, 15 heinäkuun, 2015 at 14:00

  Koska enimmäkseen matkustamme ripeään tahtiin, eli emme ole samassa paikassa tyypillisesti kovin montaa yötä, niin aika vähän olemme asuntoja vuokranneet. Englannissa asuimme joskus Hastingissä paikallisten luona (ns. kielikurssimajoitus, vaikka aikuisia jo silloin olimmekin, mies halusi lomallaan kehittää kielitaitoaan, minä kieltäydyin, mutta lomailu niillä kulmilla kelpasi) ja oli tosiaan kiva solahtaa paikalliseen elämänmenoon, etenkin kun isäntäpariskunta otti meidät ihan ”kavereikseen” ja pyysi mukaan pubiin jne.

  Barcelonassa olimme yhden juhannuksen vuokrahuoneistossa, oli ennen Airbnb:tä, mutta netistä se löytyi ja sisään päästiin koodilla ja kaikki meni ihan hyvin. Huoneistoon päädyimme, kun halusimme saman ulko-oven taakse paitsi meidät myös mukana matkustaneen sisarentyttären ja poikaystävän, etteivät 16-vuotiaat liian helposti päässeet livahtamaan Barcelonan yöhön 🙂

  Englannissa olimme myös yhden pääsiäisen Pendeenin majakassa. Vuokraava organisaatio taisi olla jotain Rural treats tms. ja koodilla päästiin hienoon isoon asuntoon maailman hienoimmalla näköalalla ja hintaan, jolla sai Lontoossa postimerkin kokoisen hotellihuoneen.

  Kivointa huoneistoissa (tai veneissä, niitäkin on vuokrattu mm. Karibialla ja Kreikassa) on tuo oma talous ja omat aikataulut. Ei tule siivoojaa siivoamaan sotkuja, mutta toisaalta ne saa siivota juuri silloin kun haluaa. Ja ruuat voi tehdä itse tai lähteä ravintolaan, kummatkin vaihtoehdot ovat käytettävissä.

  Mutta haittana on tietysti, että jos ongelmia on, niin sitä alakerran respaa ei ole.

  • Reply lena torstai, 16 heinäkuun, 2015 at 12:44

   Kiitos Pirkko kommentista! Voi vitsi miten mielenkiintoinen on tuo teidän Englannin reissu, kielikurssifiiliksellä. 🙂 Mä en tiennytkään että kursseja järjestetään aikuisillekin, vai oliko se teidän oma järjestämä juttu? Hastingsin seutu on tosi jees, tai ainakin niin kuvittelisin.. on nimittäin mun to do listallani se seutu 🙂 Ihana kun isäntäperhe otti teidät mukaan pubireissuille, mun mielesätäni ne pubit kuuluvat englantilaisuuteen lähtemättömästi ja ovat tärkeä osa kulttuuria. Parasta on nauttia niistä tietenkin paikallisten kanssa. Mun pitää nyt heti mennä googlaamaan tuo majakka, alkoi kiinnostaa aika paljon nyt! Joku pieni reissu on vielä suunnitelmissa ennen UK:sta poismuuttoa ja olen tällä hetkellä kaikelle avoin.. 🙂

   • Reply Pirkko / Meriharakka perjantai, 17 heinäkuun, 2015 at 10:21

    Tämä juttu on lähes 10 vuotta vanha ja varmaan olisit sen halutessasi itsekin löytänyt, mutta linkkaan nyt kuitenkin 🙂 sen tähän.

    • Reply lena keskiviikko, 22 heinäkuun, 2015 at 12:51

     Kiitos Pirkko tästä! (:

 • Reply Hanne keskiviikko, 15 heinäkuun, 2015 at 13:53

  Olen nyt kahdella viimeisellä Rooman reissulla varannut ystäväni kanssa yksityisen huoneiston ja varaan jatkossakin. Roomassa hotellihuoneet ovat usein niin tuskaisen pieniä, että ainakin ystävän kanssa matkustaessa seinät kaatuvat päälle viikon reissulla.

  Olemme varanneet huoneistot only-apartmentsin ja wimdun kautta. Molemmissa maksu on suojattu niin, että sitä ei tarvitse suorittaa ennen asunnon näkemistä. Toisessa maksu hoidettiin käteisellä paikan päällä ja toisessa välitysfirma pidätti maksun ja välitti sen vuokraajalle vasta vuorokausi kohteeseen saapumisen jälkeen.

  Molemmat asunnot olivat ok. Keittiön varustelu vähän niin ja näin, parveke neliön kokoinen ja sisäpihalle, mutta sympaattisia asuntoja ja sijainti loistava. Ja se, että saa asua tilavassa asunnossa (molemmilla oli oma makuuhuone), keitellä itse kahvit ja laittaa aamiaiset ja mennä ”kotiin” lepäämään aina välillä, on niin mukava juttu, että pienet puutteetkin katsoo sormien läpi. Molemmat asunnot olivat kuitenkin siistejä ja vuokraajat mukavia. Ja näissäkin rahalla saa: kun maksaa vähän enemmän, niin voi saada myös sen kattoterassin.

  Jos on rento reissaaja, nauttii aidosta elämänmenosta, eikä anna mahdollisten pienten puutteiden pilata lomaansa, niin tällainen on tosi hyvä juttu. Jos on taas henkilö, joka on kovin tarkka ja herkkä valittamaan puutteista, niin hotelli on varmasti parempi valinta. Ja tämä yksityiseltä vuokraaminen vaatii tietenkin myös kielitaitoa ja omatoimisuutta, mutta ei ole ollenkaan mikään mahdoton juttu.

  Mutta koska näissä liikkuu myös huijareita, niin kannattaa tetenkin olla vähän tarkkana. Vuokrata mielummin firman kautta kuin suoraan, lukea ne muiden arvostelut ja pitää huolta, että on sen verran rahaa tilillä, että JOS joku menee pieleen, niin pystyy järjestämään korvaavan majoituksen. Niitä rahoja kun ei välttämättä saa ainakaan heti takaisin.

  • Reply lena torstai, 16 heinäkuun, 2015 at 12:38

   Kiitos pitkästä kommentista Hanne!:) Minua kiinnostaisi ehdottomasti kokeilla paikallismajoitusta Roomassa. Tuo on totta, että huoneet siellä lienevät hyvin pieniä (en ole koskaan käynyt) ja hinnatkin aika pilvissä – vuokraamalla huoneiston saa rahalleen enemmän vastinetta ja mikäs sen parempaa kuin elää kuin roomalaiset itse. Eli ehdottomasti yritän suosia tuota vaihtoehtoa kun sinne toivottavasti pian pääsen. 🙂 Tietenkin yksityiseltä vuokraamiseen tarvitaan vähän enemmän vaivannäköä kuin hotellin varaamiseen, mutta uskon että se on todellakin sen väärti. Ja varovainen pitää olla, kuten sanoitkin. Vaikka esim Airbnb:n kautta on yritys takana järjestämässä asioita, niin onhan se mahdollista että sielläkin löytyy hieman epärehellisempiä vuokraajia. Arvostelut on tosi tärkeitä, itse luotan niihin melko paljon!

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.