Suomen suurin matkablogiyhteisö

Dublin, kulinaristin uusi ja edullinen suosikkikohde

Dublinin reissulle pari viikkoa sitten lähtiessäni en tiennyt kovinkaan paljoa Dublinin saati Irlannin ruokakulttuurista. Tourism Irelandin kanssa ohjelmaani suunnitellessamme päädyin keskittymään jonkin verran ruokaan tutustumiseen, jotta oppisin lisää matkakohteeni ruokakulttuurista ja voisin kertoa siitä lisää teille lukijoillekin. Minun täytyy myöntää, etten koskaan kuvitellut Dublinin olevan mitenkään erikoinen ruokakohde. Sitä suuremmalla syyllä halusin lähteä tutkimaan asian todellista laitaa.

Muutama sana Dublinin & Irlannin ruokakulttuurista

Vierailin Dublinissa Guinnessin Storehousessa tutustumassa paikalliseen olutkulttuuriin, tein tutustumiskierroksen paikallisen ruokatoimittajan (+pienen ryhmämme) seurassa Fab Food Trailsin kanssa ja nautin Dublinin vilkkaasta ravintolaskenestä. Dublin on alkanut herätä Irlannin talouskriisin jälkeen uudelleen ja tällä hetkellä esimerkiksi liiketilojen vuokrat ovat kohtuullisen edullisia – uusia ravintoloita on tullut kuin sieniä sateella ja niiden kaikkien täytyy tehdä parhaansa houkutellakseen pitääkseen vanhat asiakkaansa ja houkutellakseen uusia. Kilpailu on kovaa, mikä on aina hyvä asia asiakkaan eli ruokafanin kannalta. Paikallisten keskuudessa vallitsee tällä hetkellä erittäin hyvä henki ja he mielellään tukevat kaupungin uudelleen herännyttä ravintolaskeneä ja uusia, ruokaan intohimoisesti suhtautuvia pienyrittäjiä. Iso peukku heille!

IMG_3199

St Stephen’s Greenin reunalla sijaitsevalla Hatch and Sonsilla saa nautittua mainiota lounasta ja maistaa Irlannille tyypillistä Blaa-leipää. Blaa-leipä on saanut eurooppalaisen PGI-sertifikaatin ja sitä voi tuottaa vain Irlannin Waterfordin alueella.

Koska oppaanani Fab Food Traililla oli alan asiantuntija, ruoka-alan monitoiminainen Aoife, yritin imeä hänen kertomuksistaan niin paljon tietoa itseeni kuin vain mahdollista. Hän on paikallinen, rakastaa kotikaupunkiaan ja ruokaa, joten tietoa oli toden teolla saatavilla. Aoife kertoi, että irlantilaiset ovat heränneet Irlannin ulkopuolisiin ruokakulttuureihin suuremmissa määrin vasta viime vuosikymmeninä matkustamisen tultua edullisemmaksi ja matkustusinnon kasvettua. Tästä johtuen ulkomaiset keittiöt saavuttivat suosiotaan 2000-luvulla. Irlantilaiset alkoivat 1990-lopulla kehittää myös omaa ruokakulttuuriaan perinteisistä ainesosista, inspiroivan ravintoloitsija Myrtle Allenin johdolla. Kun paikallista keittiötä alettiin kehittämään, pääosassa olivat tuoreet vihannekset ja merenelävät, mutta myös yllä kuvailemani Blaa-leipä. Aoife kertoi, että yksi Irlannin parhaista puolista ruoan suhteen on puhtaus. Teollistuminen ei koskaan saapunut Irlantiin toden teolla ja olosuhteet viljelyyn ovat säilyneet hyvinä.

Farmer’s Marketeja alkoi näkyä Irlannissa suuremmassa mittakaavassa 1990-luvulla ja innostus juustoihin oli alkanut 1970-luvulla. Irlanti on yllättävän suuri juustomaa ja kun katsotaan lukuja per capita, on valmistetaan Irlannissa enemmän juustoa kuin Ranskassa.

IMG_3202

Goudaa muistuttava Coolea-juusto oli yksi irlantilaisia juustosuosikkejani. Kaikki kyllä maistuivat vähän liiankin hyvin, ei sillä. Aoife vei joukkiomme Sheridan’s Cheesemongersiin, jossa lienee yksi keskisen Dublinin parhaimmista juustovalikoimista.

IMG_3207

Ylläoleva The Pepper Pot Cafe sijaitsee Powerscourt-nimisessä ostoskeskuksessa. Tutustuimme paikkaan Aoifen johdolla ja tapasin samalla paikan omistajat. He ovat harvinaisen intohimoisia ruoan suhteen ja ovat tehneet ravintolastaan erittäin viihtyisän ja suositun paikan aivan Dublinin keskustassa. Erityisen ylpeitä paikassa oltiin bageleistaan, jotka valmistetaan paikan päällä alusta loppuun asti ja ovatpa ne saaneet myös kehuja yhdysvaltalaisilta bagelharrastajiltakin! Minä pidän ihmisistä, joilla on intohimo. Oli se sitten ruokaa, matkustusta tai pitsinnypläystä, on ihanaa että ihmiset suhtautuvat intohimoisesti johonkin asiaan. Intohimo ruokaan oli asia, jota en uskonut näin suuressa mittakaavassa Dublinista löytäväni.

IMG_3213

Entäs nämä herkut sitten? Rakastan juustokakkuja ja rakastan kuppikakkuja. Minulla on Lontoossa paha tapa viikonloppuisin aloittaa aamu kuppikakuilla, mutta ei meidän lähi-Tescossa sentään Oreon makuisia ole! Nämä herkut löytyvät Lolly and Cooksilta.

IMG_3216

Fallon and Byrne oli todella kiva tuttavuus. Se on hieman Dean & Deluca-ketjua mukaileva konsepti, jossa yhdistyy kauppa ja ravintola. Tein yläkerran Food Hallissa ostoksia ja nautin lasin viiniä alakerran idyllisessä ravintolassa. Ravintola sijaitsi viihtyisässä kellaritilassa ja viiniä oli tarjolla jos jonkinmoista.

Ravintolasuosituksia: Missä ruokailla Dublinissa?

Yllämainittujen ravintoloiden ja kauppojen lisäksi minulla jäi muutamasta ravintolasta todella hyvä fiilis.  Kaikki allaolevassa kollaasissa mainitsemani ravintolat ovat Dublinin Michelin-listalla (EDIT: eivät ole välttämättä tähden saaneita, vaan Michelinin listaamia tasokkaita ravintoloita) ja mikä parasta, ne ovat oikein kukkaroystävällisiä. Mielikuvat kalliista Dublinista voi heittää romukoppaan, etenkin ravintoloiden osalta. Toki Dublinissa on mahdollista saada rahaa kulumaan ruokailuun niin halutessaan, mutta se ei ole välttämättömyys. Kaikissa allaolevissa ravintoloissa kolmen ruokalajin illallinen / lounas oli hinnaltaan 30€:n hujakoilla, ilman ruokajuomaa. Erittäin kohtuullista Suomen hintatasoon tottuneelle! Ylläolevat kuppikakut kustansivat noin 2,50€ per kakku, mikä on myös erittäin mukiinmenevä hinta.

2015-06-11

1 & 2. Ylärivissä olevat kuvat ovat Fade St Social-nimisestä Ravintolasta Dublinin Fade Streetiltä. Paikka tarjoaa yksinkertaista lähiruokaa ja on auki vain illallisaikaan. Suosittelen ehdottomasti varauksen tekemistä etukäteen sillä paikka oli jo kuuden aikaan melko täynnä. Täällä oli hyvänkokoiset annokset, pienivatsaisena jouduin hieman tekemään töitä saadakseni kaiken syötyä. Erityisesti mieleen jäi superystävällinen palvelu! Alkuruokaksi valitsin sieni & kurpitsa flatbreadin, pääruoaksi tryffeliraviolia ja jälkiruaoksi marenkijäätelöä. Ravintolassa hyvä cocktailvalikoima.

3. Kuva numero 3 on ranskalaisestyylisestä ravintolasta nimeltä Pitchet. Pitchetin omistaja Stephen Gibson oli kokkina dublinilaisessa Michelin-tähden saaneessa ravintolassa ja ajan kuluessa hänelle tuli mieleen oman ravintolan perustaminen. Gibson hakee ravintolallaan ravintolakokemusta, jossa ei turhia tärkeillä. Ravintolassa nautitaan hyvästä ruoasta, rennossa ympäristössä. Tästä syystä ravintolassa ei esimerkiksi ole valkoisia pöytäliinoja. Pitchet on illallisravintola, sunnuntaisin mahdollisuus brunssiin.

4.The Pig’s Ear on ilmeisen tunnettu dublinilaisten keskuudessa, sillä muutama kaupungin hyvin tietävä tuttuni oli paikasta erittäin tietoinen. Kävin siellä lounaalla ja skippasin alkuruoan täysin – olin sen verran täynnä aamupalasta että alkuruoka olisi ollut liikaa. Halusin ehdottomasti maistaa paikan juustokakkua jälkiruoaksi kun sellainen oli tarjolla, joten päätös jättää alkuruoka pois oli helppo. Pääruoaksi valitsin kuhaa, mikä oli mahdollisesti yksi herkullisimmista kala-annoksistani hetkeen. Juustokakkua hehkutinkin jo Instagramissa.

Kaikille ravintoloille ominaista oli herkullinen, konstailematon ja kohtuuhintainen ruoka. Inhoan ravintoloissa pönöttämistä ja nautin ruokahetkistä, jolloin voin rentoutua hyvän ruoan ääressä. Ilman turhaa tärkeilyä. Rennot irlantilaiset ovat selkeästi samaa mieltä kanssani ja se näkyy myös ravintoloissa!

Vinkkejä ruokamatkalle Dubliniin

Suunnittelu on kaiken A & O. Kuten missä tahansa kohteessa maailmalla, ravintola voi olla hyvä tai huono. Siksi kannattaa lukea vinkkejä netistä ja tehdä tutkimusta etukäteen. Mikäli syvällinen tutustuminen kaupungin ruokatarjontaan kiinnostaa, kannattaa pitää mielessä mainitsemani opastettu kävelyretki. Se on saanut monta tunnustusta ja ihan syystäkin – se oli nimittäin todella kätevä tapa tutustua kaupunkiin ja nauttia sen ruoka-antimista samalla (lisätietoa täällä). Itse seurasin paljon suosittua French Foodie in Dublin-blogia ennen reissuani ja löysin mielenkiintosia blogeja Irish Food Blogger Associationin sivuilta – blogeista löytyy mainioita vinkkejä ja ideoita. Michelin-lista on myös katsomisen arvoinen.

Käyttekö te paljon ruokamatkoilla? Kiinnostaako ruokakulttuuri reissun kantavana teemana?

Reissu toteutettu yhteistyössä Tourism Irelandin kanssa

Previous Post Next Post

You Might Also Like

25 Comments

 • Reply Jenna / Journey Diary sunnuntai, 5 heinäkuun, 2015 at 10:03

  En oo ikinä Dublinissa käynyt, mutta monta kertaa oon kaupunkilomakohdetta miettiessä ajatellut, että sielläkin pitäisi päästä käymään 🙂 Ihania ruokia, etenkin juustot!

 • Reply Heidi lauantai, 4 heinäkuun, 2015 at 08:28

  Vaikka varsinaisilla riokamatkoilla en ole ollut, on ruoka aina tärkeä osa reissujani. Kuva tietää, että Dublinissakin voi herkutella kunnolla ja jopa suht edullisesti. En tiennytkään, että siellä valmistetaan niin paljon juustoja! Nam ?.

  • Reply lena / london and beyond lauantai, 4 heinäkuun, 2015 at 16:25

   Dublin oli aikamoinen ylläri tuon ruoan suhteen, tykkäsin tosi paljon ja kokeilin monia eri ravintoloita. 🙂 Juustoja tehdään Irlannissa muuten yllättävän paljon ja tuo coolea varsinkin oli tooosi kiva uusi tuttavuus! Suosittelen!

 • Reply Pirkko / Meriharakka perjantai, 3 heinäkuun, 2015 at 10:54

  Eipä ole ruokamatkoja harrastettu – jotenkin ei ole tuo ruoka meillä oikein heittäytynyt koskaan erityisen kiinnostuksen kohteeksi. Jotain paikallisia juttuja syödään/ostetaan aina tietyssä paikassa/maassa, kuten vaikka churroja Espanjassa, mutta ruokapaikat etsitään yleensä tyyliin joku kelvollinen tässä lähellä silloin kun on nälkä. Hotellissakin voi syödä, jos ei jaksa etsiä sen enempää 🙂

  • Reply lena / london and beyond lauantai, 4 heinäkuun, 2015 at 16:24

   Mä olin ennen ihan samanlainen matkailija, sitten jossain vaiheessa heräsi kiinnostus ruokaan ja aloin rakentamaan reissuja sen ympärille. 🙂 Paikallisissa ruoissa yritän pysyä ja ehdottomasti muuten pitää pistää korvan taa nuo churrot Espanjassa!

 • Reply Kohteena maailma tiistai, 30 kesäkuun, 2015 at 11:43

  Kiva postaus Dublinin ravintolatarjonnasta! Itse olen pärjännyt siellä aina hyvin pelkästään Guinnesilla ja simpukoilla, mutta jos puoliso lähtee matkaan niin tarvitsee ottaa tästä listasta vinkkejä matkaan 🙂

  • Reply lena / london and beyond tiistai, 30 kesäkuun, 2015 at 17:39

   Kiva jos pidit!! 🙂 Guinnessilla pötkii aika pitkälle, se on aika varma eväs tuollapäin maailmaa 😉 Ehdottomasti puolisolle löytyy hyviä paikkoja ja jos tarttee, niin mielelläni jeesaan!

 • Reply Ansku BCN tiistai, 30 kesäkuun, 2015 at 08:21

  Rrrrakastan herkuttelua, mutta valitettavasti näistäkin herkuista suuri osa jäisi ruokarajoitteiden vuoksi syömättä. Onneksi aina jotakin löytyy, ja tuo kuha maistuisi minullekin 🙂

 • Reply Sanna/ Tuntematon turisti maanantai, 29 kesäkuun, 2015 at 20:29

  En ole koskaan käynyt varsinaisella ruokamatkalla, mutta siltikin hyvä ruoka on mulle hyvin suuri osa onnistunutta matkaa. Dublinin matka ei meillä liene ihan heti näköpiirissä, mutta joskus vielä kyllä tuonnekin. Toivottavasti sitten vielä muistan tämän, vaikuttaa tosi kivalta kierrokselta! 🙂

  • Reply lena / london and beyond tiistai, 30 kesäkuun, 2015 at 17:37

   Mä oon ollut pari kertaa ihan ”oikealla” ruokamatkalla ja se on mulle tosi sopiva tapa reissata. 😀 Pistäs Dublin korvan taa, yllätti kovasti. Se kierroskin oli tosi jees:)

 • Reply Annika | Travelloverblogi maanantai, 29 kesäkuun, 2015 at 15:57

  Vain kerran olen syönyt Michelin-ravintolassa ja sekin Helsingissä. Taisi olla illallisen hinta nelinkertainen mainitsemiisi verrattuna. Annoksia toki oli seitsemän, mutta sen verran pieniä, että enemmänkin olisi voinut syödä. Täytyy todella pitää mielessä, jos Dubliniin päädyn vielä, että siellä olisi todella mahdollisuus testailla tasokkaita paikkoja hyvään hintaan.

  • Reply lena maanantai, 29 kesäkuun, 2015 at 16:24

   Nuo ravintola oli listattu Michelin-listalle, eli niillä ei välttämättä ole tähteä mutta ovat mainitsemisen arvoisia listalla. 🙂 Laitoin vielä EDIT- kohdan tuohon postaukseen tästä. Mutta ne kaikki ravintolat on listalla todella tarkkaan valikoituja ja ehdottoman tasokkaita. Hyvässä ravintolassa kolme ruokalajia 30€ ei ole paha hinta, vaikka ruokajuoma ei kuulukaan. Pidä ehdottomasti mielessä Dublin ja nää paikat 🙂

 • Reply Terhi / Muru Mou maanantai, 29 kesäkuun, 2015 at 12:05

  Mielenkiintoinen postaus ja kivaa faktatietoa! Olen samaa mieltä Tepon kanssa: kuha-annos näyttää todella herkulliselta! Tilaan kalaa todella harvoin, mutta tuollaisen annoksen ottaisin kyllä 🙂

  • Reply lena maanantai, 29 kesäkuun, 2015 at 16:22

   Kiva jos postaus oli hyödyllinen 🙂 Mä vieläkin mietin tuota kuha-annosta lämmöllä, se oli vaan niin hyvin maustettu ja täydellisessä balanssissa. Syön itse kalaa koko ajan enenevissä määrin ja tuo oli kyllä yksi parhaista 🙂

 • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta sunnuntai, 28 kesäkuun, 2015 at 21:03

  Eipä olisi tosiaan aikaisemmin tullut mieleen minään kulinaristin mekkana mutta näkyyhän sitä aikamoisia herkkuja tuoltakin löytyvän 🙂

  • Reply lena maanantai, 29 kesäkuun, 2015 at 16:22

   Ihan totta, ei mullekaan tullut oikein mieleen että kulinaristin kohde Dublin olisi. 🙂 Onneksi olin väärässä, oli tosi jees että Dublinista paljastui toinenkin puoli. Ja aika edullinen sellainen!

 • Reply Teppo/Tämä matka sunnuntai, 28 kesäkuun, 2015 at 19:29

  Olipa herkullisen näköinen Kuha-annos, kultainen rapea pinta. Tuo kävelyreitti otetaan ehdottomasti ohjelmaan Dublinin reissuun. Hyvät blogilinkit!

  • Reply lena maanantai, 29 kesäkuun, 2015 at 16:19

   Tuo kuha-annos on kyllä sellainen, että vieläkin muistelen sitä… joskus annos vaan jää mieleen. 🙂 Kannattaaa ehdottomasti pistää tuo kävelyretki korvan taa, itse sain siitä tosi paljon irti ja oli tosi kiva kysellä jos jokin asia jäi vaivaamaan. Asiansa osaavat vetäjät ja hyvä ruoka matkan varrella. 🙂

 • Reply Jenna sunnuntai, 28 kesäkuun, 2015 at 16:45

  Dublinia ei kyllä ajattele kulinaristin kohteeksi. Tämä postaus hyvin oikaisi käsitystäni siitä, että tuostakin kaupungista löytää paljon hyviä ja herkullisia ravintoloita 🙂

  • Reply lena maanantai, 29 kesäkuun, 2015 at 16:15

   Ei kyllä käynyt mullakaan mielessä! Mutta niin sitä oppii ja iloisia ylläreitä on aina kiva löytää 🙂 Kiva tekemisen meininki oli Dublinissa ja paikallisetkin tukivat ravintoloita!

 • Reply Maarit Johanna maanantai, 22 kesäkuun, 2015 at 16:47

  Oho! Tuollahan on vaikka mitä <3 Vieläkin enemmän huvittaisi lähteä tuonne uudelleen. Syötiin omalla reissulla lähinnä pubiruokaa, mutta sehän olikin kaikista parasta! Jos olisin tiennyt, että noin paljon Michelin-tähtiä löytyy tuolta, olisin saattanut ehkä harkita sellaistakin paikkaa.

  • Reply lena tiistai, 23 kesäkuun, 2015 at 06:41

   Pubi-ruoka kuuluu ehdottomasti myös Irlantiin, kuten Englantiinkin, oon sitä mieltä! 😉 Mä jätin pubit suosiolla väliin kun Englannissa tulee sillointällöin käytyä, ja päätin että keskityn ravintoloihin tällä kertaa. Dublinissa on aika hyvin Michelin tähtiä, tuolla listalla olevilla ei suurimmalla osalla ole mutta ne ovat kuitenkin tarpeeksi hyviä että Michelin on koonnut ne ravintolasuosituslistalleen. 🙂 http://lovindublin.com/dublin/dublins-2014-michelin-star-restaurants-announced täältä löytyy uudet tähdelliset ravintolat.

 • Reply Paula aka sateenmuruja maanantai, 22 kesäkuun, 2015 at 16:41

  Dublin on tosiaan yllättävän hieno kohde ruokamatkailijalle, kiva että sait kaupungista paljon irti!

  • Reply lena tiistai, 23 kesäkuun, 2015 at 06:39

   Mä oon niiin iloinen että sain niin paljon irti Dublinista, niinkin lyhyessä ajassa kuin kaksi päivää 🙂

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.