Suomen suurin matkablogiyhteisö

Dublin-vinkki: Söpö Dún Laoghaire

Kuopion tytölle meri on eksotiikkaa ja kun meren rannalle on mahdollisuus päästä, on sinne mentävä. Viime viikolla Dublinissa ollessani tutkin karttaa ja jo pikainen vilkaisu karttaan osoitti, että meri ei ole ollenkaan kaukana kaupungin keskustasta. Noin 45 minuutin bussimatkan päässä Dublinin keskustasta sijaitsee merellinen Dún Laoghaire, ihanan idyllinen pieni kylä aivan meren rannalla – eipä kulunut aikaakaan kun hyppäsin matkaan ja otin suunnakseni rannikon. Dun Laoghaire on oiva paikka kaltaisilleni jotka rakastavat meren tuoksua, idyllisiä paikkoja ja näiden mukana tuomaa fiilistä. Lisätään tähän yhtälöön vielä auringonpaiste ja söpö pikkukylä, niin viihtyminen on aika varmaa. Tästä paikasta minulle vinkkasivat Meriharakka-blogin Pirkko ja lukijani Timo, ja taitaapa Pää Pilvissä-blogin Maaritkin olla siellä piipahtanut.

IMG_3262

IMG_3235

Mikä ihmeen Dun Laoghaire ja miksi siellä kannattaa piipahtaa?

Dun Laoghairen asukasluku on noin 38,000, joten aivan pienestä kylästä ei ole kysymys. Se katsotaan osaksi suur-Dublinin aluetta ja alueelle liikennöivät myös Dublinin paikallisbussit (sijanti 12km Dublinin keskustasta). Junalla pääsee myös paikan päälle ja eräs paikallinen tuttuni sanoikin, että junareitti on todella kaunis!

Dún Laoghaire on itsessään nähtävyys ja tuo mukavaa vastapainoa kaupungin hulinalle. Sen kylämaisuus ja sijainti rannalla on kokemisen arvoinen juttu, etenkin jos se ei ole osa jokapäiväistä elämääsi niinkuin minun tapauksessani. Uskallan väittää, että juuri merellisyys on Dun Laoghairen valtti ja kaikki muut jutut tulevat siinä kylkiäisinä.

Ostoskeskuksen kahviloissa on mukava nauttia kuppi kahvia, hyvällä säällä kahvin voi ottaa mukaan ja nauttia sen ulkoterasseilla tai rantapromenadilla. Dún Laoghairen ostoskadulla voi tehdä ostoksia  kylässä ja meren rannalla vaeltelun vastapainoksi. Rantapromenadi kannattaa kävellä päästä päähän ajan kanssa ja lähellä kauimmaista päätä löytyy ulkoilmakuntosali ja jopa uimaranta. Sään ollessa hyvä ota ehdottomasti piknik-kori viltteineen mukaan, en keksi juurikaan parempaa paikkaa nauttia piknikistä Euroopassa!

IMG_3243

Aika rohkea tosin saa olla jos jäätävään mereen aikoo hypätä, mutta rannan lähistöllä olevilla penkeillä istuskellessa aika kuluu mukavasti. Katselin itse palelevia uimareita ja aikamoiselta itsensä kiduttamiselta se näin tilannetta ulkopuolisen silmin tarkkailleena näytti, olkoonkin että aurinko paistoi kirkkaalta taivaalta. Jotkut uimarit olivat selkeästi siirtyneet uima-hallista merelle treenaamaan, sen verran pitkää ja määrätietoista reittiä he uivat. Brrrr, pelkkä ajatuskin saa kylmät väreet aikaan. Tarvitsen itse saunan edes harkitakseni uimista ja pulahdan mielelläni vaikka avantoon, mutta sauna pitää olla aivan lähietäisyydellä. Siitä en voi tinkiä.

IMG_3255

Dún Laoghaire on myös tunnettu satamastaan, jossa risteilyalukset pysähtyvät etenkin kesäaikaan. Se on myös Irlannin tärkein satama Britanniasta tulevalle liikenteelle eli hyvällä tuurilla Dun Laohgairessa pääsee näkemään isojakin laivoja. Päivänreissuilla on Dún Laoghairesta myös mahdollisuus lähteä merille ja tehdä merimatka kauniissa maisemissa Dún Laoghairesta kauniiseen Howthin kaupunkiin (tai toistepäin). Itse en valitettavasti tätä vaihtoehtoa ehtinyt käyttää hyväkseni, mutta kuulin reissullani monta positiivista kommenttia tästä risteilystä paikallisten suusta. Lisätietoa löytyy täältä.

Satamassa voi myös ihailla purjeveneitä ja kävellä aallonmurtajaa pitkin merta ihailemaan. Sataman lähistöllä sijaitsee National Maritime Museum of Ireland, joten kulttuurin (ja merenkulkutiedon) nälkäisellekin löytyy tutkittavaa. Viiden euron hintaiset liput ovat mielestäni hyvin kohtuuhintaiset.

IMG_3267

IMG_3240

IMG_3244

Irlantilaisilla on fiksaatio palmuihin. Kuten myös englantilaisilla ja skoteilla. Niitä palmuja ja niiden tapaisia näki paljon Dun Laoghairessa enkä malttanut olla miettimättä, että mistäs moinen johtuu. Dublinin keskustassa näkyi myös muutamia palmuntapaisia kasveja, ja törmään niihin jatkuvasti kotikadullani Lontoossa. Osaako joku selittää tätä ilmiötä? Palmujen, meren, auringonpaisteen ja näiden talojen vuoksi olisin voinut hyvin kuvitella olevani jossain muualla kuin pohjoisessa Euroopassa. Jos olisin Dubliniin muuttamassa, niin saattaisin tutkia Dun Laoghairen asuntomarkkinat hyvinkin tarkasti.

Dun Laoghairessa sijaitsee myös yksi Dublinista löytämäni mielenkiintoinen ravintola, jossa viihdyin pitkään. Kyseesä on Fallon & Byrne, joka on hyvin samanlainen maailmalla tutuksi tulleen Dean and Deluca-ketjun kanssa. Fallon & Byrnen ravintola sijaitsee People’s Parkissa, joka on sekin jo mielenkiintoinen paikka viettää aikaa. Suurempi Fallon & Byrne sijaitsee Dublinin keskustassa Exchequer Streetillä food halleineen, mutta tunnelmaan tosiaan pääsee ravintolan muodossa myös Dun Laoghairessa. Tämän linkin takana on muita ideoita ruokailuun, itse en valitettavasti monia ravintoloita ehtinyt testaamaan.

Bussi 46A vie Dublinin keskustasta Dun Laoghaireen, paikalle on mahdollista matkustaa myös junalla. Jos kohde kiinnostaa niin autan mielelläni mahdollisuuksien mukaan! Onko teistä joku käynyt Dun Laoghairessa?

Reissu toteutettu yhteistyössä Tourism Irelandin kanssa

Previous Post Next Post

You Might Also Like

37 Comments

 • Reply Tiia / Plunge by tiia perjantai, heinäkuu 31, 2015 at 06:40

  Vaikuttaa ihanalta paikalta! Kiitos muuten näistä Dublin-vinkeistä, ne tulivat melko otolliseen aikaan, sillä olin itse Dublinissa heinäkuun alussa. Dun Laoghaire sijaan me kävimme Howthissa pienellä päiväretkellä ja se oli kyllä aivan upea paikka myös! Täältä pääsee kurkkaamaan miltä Howth näytti 🙂 http://www.plungebytiia.com/2015/07/howth-is-magic.html

  • Reply lena / london and beyond sunnuntai, elokuu 2, 2015 at 08:35

   Ihana kuulla että vinkeistä oli iloa!:) Mä tykkäsin kovasti Dublinista ja vaikka reissu olikin lyhyt, niin hyvän suunnittelun ansiosta näin todella paljon kaupunkia parissa päivässä. 🙂 Harmittaa vähän, kun tuo Howth jäi tällä kertaa näkemättä, senkin aika tullee vielä, uskon! Kiitos linkistä, käyn katsomassa tuon linkkisi hetimiten!

 • Reply Reason for a Season lauantai, kesäkuu 27, 2015 at 21:13

  Mielenkiintoista :). Meri kiinnostaa lähtökohtaisesti aina. Täytyy pitää mielessä, jos tulee noilla kulmilla joskus liikuttua. Dublin on aivan tuntematon paikka minulle. En tiedä siitä oikeastaan..No, yhtään mitään :D.

 • Reply Miika ♥ Gia | matkakuume.net torstai, kesäkuu 25, 2015 at 16:08

  Oij, vaikuttaa kerrassaan sympaattiselta paikalta! Noissa pienissä merenrantakylissä on monesti aivan omanlaisensa tunnelma, olivat ne sitten missäpäin maailmaa tahansa 🙂

  Itse olen aina asunut järven tai meren lähellä ja myös viettänyt paljon aikaa sekä pinnan alla että päällä, ja veden läheisyydessä on kyllä jotain maagisen rauhoittavaa. Pitääpä laittaa matkavinkki korvan taakse, jos tuolta suunnalta itsensä sattuisi löytämään.

  • Reply lena / london and beyond perjantai, kesäkuu 26, 2015 at 12:38

   Tää oli kyllä sympaattinen paikka jos mikä. 🙂 Meri tekee mulle itselleni reissufiiliksen ja se tuoksu…. oi, kun sen saisi mukaan. Mä olen asunut aina järven lähellä mutta tuo meri on sitten ihan uusi juttu. Jos ikinä Irlantiin matkaatte niin suosittelen Dun Laoghairea, kuten myös Howthia josta olen kuullut paljon hyvää. 🙂

 • Reply Kohteena maailma keskiviikko, kesäkuu 24, 2015 at 12:24

  Dun Laoghaire ei ole tuttu Dublinista kuin nimenä. Itse olen ollut Dublinin pohjoispuolella useassakin pienessä merenrantakohteessa, sillä sijaitsee maailman parhaita links-golfkenttiä. Oikeastaan olen kiertänyt niitä koko saaren ympäri ja tulee mentyä vielä varmasti useammankin kerran. Pienet Irlantilaiset merenrantakylät: maisemat, kierros links-golfia ja muutama tuoppi Guinnessia – mitä muuta elämältä tarvitaan? Eikä edes sade haittaa 🙂

  • Reply lena / london and beyond torstai, kesäkuu 25, 2015 at 10:38

   No nyt veit sanat suustani! 🙂 Mä niin haluaisin lähteä pelaamaan golfia Irlantiin, tutkin Dublinissa ollessani kenttävalikoimia ja eipä siellä ainakaa pulaa niistä ole. Tuttuja käy Irlannissa pelaamassa jonkin verran ja heiltä olen kuullut vain hyvää. Pienet kylät, Guinness ja golf, tää kuulostaa ihan parhaalta!! 🙂

 • Reply Terhi / Muru Mou tiistai, kesäkuu 23, 2015 at 15:10

  Oi, mikä vinkki! Dubliniin (ja muuallekin Irlantiin) olen halunnut jo vuosia, mutta vieläkään en ole sinne päässyt. Mutta sitten kun, täällä pitää muistaa myös käydä! 🙂

  • Reply lena tiistai, kesäkuu 23, 2015 at 18:20

   Oi Dubliniin kannattaa ehdottomasti suunnata. Köpiksestä sinne luultavasti pääsee aika hyvinkin, ainakin Aer Lingus taisi sinne operoida 🙂 Jos reissuun lähdet niin tuonne ehdottomasti ja voin muutenkin antaa vinkkejä!

 • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta maanantai, kesäkuu 22, 2015 at 22:29

  Söpön oloinen paikka. Tosin tuosta nimestä mulla tulee koko ajan mieleen ennemminkin joku Aasian pikkuinen saari 😀

  • Reply lena / london and beyond tiistai, kesäkuu 23, 2015 at 06:37

   Eiks vaan! 😀 Mä aina ajattelin että onpas irlantilainen nimi, mutta tuo voisi olla kyllä vaikka missäpäin maailmaa. 🙂

 • Reply Heidi maanantai, kesäkuu 22, 2015 at 11:02

  Suunnittelin tänä vuonna matkaa Dubliniin ja etsin jo halpoja lentoja, mutta yksi ystäväni asuu siellä parhaillaan ja sanoi, että siellä on koko ajan vaan satanut ja ollut kylmä, niin en sitten halunnutkaan sinne. Mutta sinulla on tosiaan ollut hyvä tuuri! Sympaattiselta paikalta vaikuttaa tämä Dun Laoghaire.

  • Reply lena / london and beyond tiistai, kesäkuu 23, 2015 at 06:36

   Dublinissa oli kuulemma satanut ja tuullut kunnes sitten saavuin sinne. Mulla kävi ilmeisesti aivan uskomaton tuuri tuon sään kanssa, ei kai sitä parempaa olisi voinut toivoakaan. Tuntui että kaikki olivat ulkona ja nauttivat Irlannin kesästä, josta ei voi koskaan olla varma kuinka kauan se kestää ja mitä se tuo tullessaan. 🙂

 • Reply Sanna I Siveltimellä maanantai, kesäkuu 22, 2015 at 09:46

  Ihana talo tuossa viimeisessä kuvassa ja palmuja! Tykkään, tykkään, tykkään! 🙂 Ja tosiaan Enkuissakinhan on palmuja siellä täällä, arvostan.

  • Reply lena / london and beyond tiistai, kesäkuu 23, 2015 at 06:35

   Ne Englannin palmut voi olla tosi kivoja, mutta aina ne pistää ihmettelemään. 😀 Mutta kyllä ne joskus kaunistavat maisemaa ja saavat alueen näyttämään ihan erilaiselta, vähän eksotiikkaa!

 • Reply Hanna / Ranskatar reissaa maanantai, kesäkuu 22, 2015 at 06:53

  Ei kyllä heti odottaisi törmäävänsä palmuihin Irlannissa, Etelä-Ranskassa ne eivät minua niin ihmetyttäneet kadunvarsilla, mutta tosiaan Pohjois-Euroopassa niitä ei kyllä ajattele näkevänsä. Mä oon myös kunnon vilukissa, mitä tulee luonnonvesissä uimiseen, jos ei ole 30 astetta lämmintä, niin ehdottomasti tarvin sen saunan siihen viereen! 🙂

  • Reply lena / london and beyond tiistai, kesäkuu 23, 2015 at 06:34

   Pohjois-Euroopassa nuo palmut toden totta aiheuttavat ihmetystä ja niistä tulee aina olo että hetkinen, missäs sitä olikaan. 😀 Etelä-Ranskassa ne ovat sitten enemmän kuin paikallaan, mulle tulee aina lomafiilis niistä olin sitten missä tahansa. 🙂

 • Reply Anna Koskela sunnuntai, kesäkuu 21, 2015 at 20:40

  Siis mitä noi liikennemerkit on? Varo koralleja ja äkkisyvä?

  Katselin juuri kun läheiseen salmeen hyppi teinejä uimaan. Aika paljon saa meri lämmetä, ennen kuin minä uitan siinä edes varvastanikaan.

  1800-luvulla rikkaat lomailivar Ranskan Rivieralla, ja sieltä tarttui mukaan innostus palmuihin ( ja ruusuihin). Näin olen ainakin lukenut. Golf-virran ansiosta tuolla on monessa paikkaa mahdollista luoda mikroilmasto, jossa palmut pystyvät kasvamaan.

  • Reply lena maanantai, kesäkuu 22, 2015 at 11:21

   Hahaa, enpäs tiedä. Jos äkkiä saisin arvata, niin ehkä ne kertovat että on äkkisyvä ja epätasainen pohja (??). Tuo nyt ei käy järkeen tuo viimeinen, kunhan arvailen. 😀 Kiitos tuosta palmu-selvennyksestä, mielenkiintoinen juttu. Ja se muuten voi hyvin noin ollakin, kävisi järkeen!

 • Reply Venla sunnuntai, kesäkuu 21, 2015 at 19:15

  Ah, miten ihanan näköstä! Musta ulkomailla tuntuu, että jää jostain paitsi jos ei käy merenrannassa. 😀 Noi ulkona olevat kuntoilulaitteet on muuten hauskoja ja toivoisin, et niitä olis Suomessakin enemmän. Vanhuksille kai ne on tarkotettu, mut hyvin tällanen parikymppinen tyttökin voi välillä niissä käydä.. 😀

  • Reply Anna Koskela sunnuntai, kesäkuu 21, 2015 at 20:29

   No ei ole : D Oulussa on muistaakseni kolmessa eri paikassa noita, ja kyllä niitä käyttää kaikki.

   • Reply lena maanantai, kesäkuu 22, 2015 at 11:19

    Taiwanissa vanhukset tykkäsi noista kovasti. 🙂 (ja minä 😀 ) Kuopiossa on ehkä yksi paikka jossa noita on, hyvä että edes se.

  • Reply lena maanantai, kesäkuu 22, 2015 at 11:20

   Venla, mä yritän aina käydä merenrannalla reissulla ollessani. Tuo reissun tuntua se tuoksu kun muuten sitä ei pääse kokemaan. 🙂

 • Reply Lotta Watia | Unagidon sunnuntai, kesäkuu 21, 2015 at 14:55

  Näyttää yllättävän paljon joltakin välimerelliseltä kohteelta. 🙂

  Pitäisiköhän tuonne Irlantiin viimein lähteä. Ehkä ensi kesänä… 🙂

 • Reply Markus | Metallia Matkassa sunnuntai, kesäkuu 21, 2015 at 13:15

  Mielenkiintoista! Dublin on jo jonkin aikaa ollu potentiaalisten kohteiden listalla. Enpäs ollut tosiaan hoksannut sen olevan noin lähellä merta. Näyttää kyllä kauniilta, ja varmasti kesällä parhaimmillaan! Irlannissa itseäni kiinnostaisi tietysti viski- ja olut- asiat, mutta miksei myös vaikkapa aamulenkki tuolla rantabulevardilla.

  Näitä vinkkejä on kiva lukea, sillä hyvin usen tämäntyyppiset paikat jäävät sitten käymättä ihan vain sen takia ettei tiedä niiden olemassaolosta:)

  • Reply lena maanantai, kesäkuu 22, 2015 at 11:16

   Minullekin tuli pienenä yllätyksenä, miten lähellä Dublin oli merta. Siellä on todella kaunista ja aurinkoisena kesäpäivänä paikka on ihan parhaimmillaan.:) Jos viski-ja olutjutut kiinnostavat, luulen että Dublin (ja Irlanti) on oikein mainio kohde… toki aamulenkit ovat kivoja, mutta niin ovat myös hämyiset pubit 🙂 Suosittelen ehdottomasti Dublinia!

 • Reply Annika | Travelloverblogi sunnuntai, kesäkuu 21, 2015 at 12:57

  Olin Dublinissa kymmenen vuotta sitten, ja jostain syystä en innostunut lainkaan. Kenenkään muun en ole kuullut niin sanovan. Taitaa olla vika minussa, koska Pohjois-Irlannista taas pidin. On mukava lukea aivan erilaisia näkemyksiä kuin oma. 🙂 Kyllä minä vielä Dublinille ja Irlannille uuden mahdollisuuden annan, joskus. Sitten palaan ehkä tähänkin postaukseen ja mietin, käydäkö tässä kylässä.

 • Reply Kiia sunnuntai, kesäkuu 21, 2015 at 12:31

  Kiva postaus! Harvoin sitä tuleekaan ajatelleeksi, että lähempääkin voi löytyä kivoja maisemia ja kohteita. Tuo kuva taloista ja palmuista oli hieno ja hämmentävä. Ei ihan sitä, mitä olettaisi katukuvan olevan 🙂

  • Reply lena maanantai, kesäkuu 22, 2015 at 11:15

   Kiva kun tykkäsit, Kiia! 🙂 Eurooppa on aivan ihana juuri tästä syystä, että edullisesti pääsee lähellä oleviin kohteisiin. Muutaman tunnin lento ja olet jo aivan eri maisemissa. 🙂 Ei, en todellakaan odottanut katukuvan olevan tuollainen Dun Laoghairessa… kävi mielessä jo leffoista tutut Kalifornian maisemat. 😀

 • Reply Virpi /Täynnä tie on tarinoita sunnuntai, kesäkuu 21, 2015 at 10:57

  Dublin on kiehtonut melko kauan eikä tämä postaus helpottanut matkakuumetta sinne yhtään. 🙂 Vaikuttaa ihanalta paikalta ja meri on aina ihana! Olen kanssasi samaa mieltä tuosta uimisesta, vaikkakaan avantoon minua ei saisi suurin surminkaan.

  • Reply lena maanantai, kesäkuu 22, 2015 at 11:13

   Virpi, jos Dublin yhtään kiinnostaa niin suosittelen kovasti siellä piipahtamista. 🙂 Siellä oli tosi kiva meininki ja rento fiilis.

   Itse olen käynyt paljon avannossa, mutta niin että pääsen saunaan HETI. Muuten ei käy. 😀

 • Reply Merja torstai, kesäkuu 18, 2015 at 20:13

  Kiitos hyvästä vinkistä! Mun piti itseasiassa tänä kesänä mennä Dubliniin, mutta sitten tuli Turkin reissu sopivasti tyrkylle, niin Irlannin reissu siirtyi. Tämä on muuten matkablogeissa parhautta, kun saa vinkkejä mitä tehdä ja minne mennä. Viime kesänä ennen Nizzan reissua löysin parista blogista vinkit ihaniin pieniin merenrantakyliin, jonne pääsi edullisesti bussilla. Ehkä nuo vinkit olisi löytyneet jostain matkaoppaastakin, mutta tuskin yhtä houkuttelevin kuvin ja kirjoituksin. Ihanaa juhannusta harmaasta sadesäästä huolimatta! Toivottavasti huomenna ei sada yhtä paljon kuin tänään 🙂

  • Reply lena / london and beyond perjantai, kesäkuu 19, 2015 at 08:19

   Irlanti odottaa kyllä! 😉 Matkablogit on ihan parhaita ehdottomasti juuri tästä syystä – hyviä vinkkejä ja monesti löytää kohteita, joihin ei pelkän Lonely Planetin kautta tulisi eksyttyä. Ja monesti paikallisillakin on tosi kivoja vinkkejä eri paikkoihin, mistä tykkään tosi paljon. Mahtavaa juhannusta sinnekin, toivotaan että Suomen kesä tästä vähän ryhdistäytyisi! 🙂

 • Reply Pirkko / Meriharakka keskiviikko, kesäkuu 17, 2015 at 18:56

  Kiitos linkkauksesta!
  Emme mekään tuota paikkaa ihan noin vihreänä ja aurinkoisena muista, mutta vierailustamme siellä on jo hetki aikaa ja purjehtijoina (etenkin noina vuosina) meitä viehätti kaikkein eniten vuorovesivaihtelut tuolla. Näytät sattuneen paikalle melko korkean veden aikaan kun veneet kelluvat 🙂

  • Reply lena / london and beyond perjantai, kesäkuu 19, 2015 at 08:17

   No problem Pirkko! 🙂 Kuten tuossa alla Maaritille sanoinkin, mulla oli tosi hyvä tuuri tuon sään kanssa. Samana päivänä kun saavuin aurinko tuli esiiin ja lähtiessäni meni pilveen. Ei paha. 😀 Mielenkiintoinen pointti nuo vuorovesivaihtelut, näin ei-purjehtijana ei käynyt mielessä. Veneitä kyllä ihailin!

 • Reply Maarit Johanna keskiviikko, kesäkuu 17, 2015 at 18:07

  Tuossa satamassa ja museossa tuli kyllä pyörittyä, mutta meidän kelit ei olleet läheskään noin kauniit kuin sulla!
  Muutaman kerran tullut harkittua paluuta Irlantiin, ja jos lentohinnat olis samat kuin kaksi vuotta sitten niin lähtisin vaikka vain takaisin Dubliniin. *Huokaus* Mekin muuten ihmeteltiin palmuja. 😀

  • Reply lena / london and beyond perjantai, kesäkuu 19, 2015 at 08:16

   Mä olin ihan superonnekas tuon sään kanssa. Kuulemma paras sää mitä tänä vuonna oli Irlannissa ollut. 😀 Toivotaan että löytys sopivat lentohinnat, tuolla saisi kyllä aikaa kulumaan enemmänkin. Lontoosta oli ihan superhyvät ja edulliset yhteydet joten tehkää siellä stoppi 😉

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.