Ulkosuomalaisen lempiaktiviteetit suomilomalla

Nyt koittaa tämän ulkosuomalaisen suomiloman vuoro, kirjoittelen tätä juttua nimittäin kotikotoani Kuopiosta. Erittäin koleasta Kuopiosta. Saavuin Suomeen sunnuntaina ja jo Lontoo-Helsinki lennolla matkustajille selvisi, että Suomen kamaralla odotteleva sää olisi sateinen, lämpötilan huidellessa +11c tietämillä. Autch. Mekko päällä kulkiessani tilanne ei paljoa naurattanut ja Kuopioon laskeutuessani lämpötila oli laskenut +10c asteeseen. Teki mieli itkeä, mutta lopulta päätin kuitenkin nauraa. Lomallahan sitä tässä ollaan.

Ulkosuomalaisen suomilomiin kohdistuu usein paljon odotuksia ja kalenteri on usein täynnä must do-kesäjuttuja, visiittejä tuttujen luo ja niin edelleen. Ennenkuulumatonta ei ole sekään, että ulkosuomalaisten kauan odotetuista lomista tulee tarkasti aikataulutettuja visiittejä, joista on loma kaukana eikä perheriidoiltakaan aika vältytä. Kun vierailee kotimaassa harvoin, haluaa ottaa näistä visiiteistä kaiken irti. Olen siitä onnekas, että vierailen Suomessa monta kertaa vuodessa joten näille Suomi-reissuille ei kohdistu niin paljon paineita kuin niille, jotka reissaavat Suomeen kerran vuoden aikana. Suomeen on kiva tulla.

Minulla on kuitenkin muutama juttu, joista en kesäaikaan tapahtuvilla suomilomillani luovu.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

1. Ajanvietto Kuopion järvimaisemissa

Kuopio on ihana kesäkaupunki ja järven äärellä on ihana viettää aikaa. Järvi on todella lähellä olitpa melkein missä tahansa eikä sitä voi olla hyödyntämättä kesäaikaan sattuvilla visiiteillä. Eikä sitä saa olla hyödyntämättä! Lenkkeilen paljon Väinölänniemellä ja järvimaisemissa muualla Kuopiossa sekä nautin vain järven läsnäolosta. Ei tällaisia paikkoja ole muualla maailmassa, tai ainakaan siellä missä vietän eniten aikaani! Taipeissa ja Lontoossa voi vain haaveilla tällaisesta mahdollisuudesta, puhtaista vesistä keskellä kaupunkia.

IMG_4375

IMG_1862

2. Suomiruoan syöminen

Suomiruokaa, aaaaaaah! Tykkään monesta ruoasta, eri maiden keittiöistä ja kokeilen mielelläni uusia juttuja. Mutta suomiruoan syöminen pitkän tauon jälkeen on kyllä huippu juttu. Suomessa haluan syödä ruisleipää niin että napa raikaa, sitä nimittäin on todella hankala löytää esimerkiksi Englannista. Karjalanpiirakat ovat myös herkkua, etenkin juuston ja kurkku- / tomaattiviipaleiden kanssa. Mielellään tietysti suosin kotimaisia vihanneksia, jos mahdollisuus on. Entäs ne uudet perunat sitten, voin ja lohen kanssa? Varma kesäruoka. Tykkään myös Valion jugurteista (vaikka nykyään ilmeisen trendikkäät Skyr-jugurtit ovat myös suosiossani) ja äiti osti minulle tänään mustikkateetä. Parasta!

Kuopiossa on myös lukuisia ravintoloita ja kauppoja, joissa tulee lähes poikkeuksetta piipahdettua. Etenkin Hanna Partasen lihikset ovat jokakesäinen traditio minulle ja Matteolle, ja torilta tulee käytyä ostamassa marjoja. Kauppahallissa on tietysti käytävä. Kuopion torilla on myös ihana fiilis kesäaamuisin, se kannattaa käydä kokemassa jos Kuopiossa vierailee.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

IMG_3304

3. Saunominen

Sauna on minulle aivan ehdoton juttu niin kesällä kuin talvellakin, siitä en suostu luopumaan ja suuntaan usein saunaan ensitöikseni Suomeen saavuttuani. Niinkuin sunnuntainakin tein, vaikka saavuinkin Kuopioon melko myöhään. Saunaa on myös maailmalla ikävä. Olen käynyt saunoissa ympäri maailmaa, mutta ei ole perinteisen suomalaisen saunan voittanutta. En kaipaa saunaani löylynheittäjää ja haluan että kiukaalle voi heittää vettä suomalaiseen tyyliin, ei enempää eikä vähempää.

Saunominen on parhaillaan etenkin kauniina kesäiltoina, jolloin on aivan ihana hypätä saunasta terassille ja nauttia illan valoisuudesta omalla pihalla. Kuunnella lintujen laulua ja viilentyä raikkaassa ilmassa. Maailmalla sauna on useimmissa kolkissa luksustuote ja ihmiset usein yllättyvät että Suomessa niin monella on sauna ihan omassa kodissa. Suomi on tässä sauna-asiassa melko ainutlaatuinen paikka, monissa Pohjolan maissa saunat ovat harvemmassa. Ruotsalainen ystäväni kertoi, että heillä oli kotona sauna, mutta sitä käytettiin varastona. Ei tulisi minun taloudessani kuuloonkaan!

IMG_3301

4. Metsässä liikkuminen

En ollut Suomessa asuessani kovinkaan kummoinen luonnossa liikkuja ja joku saattaa siellä ruudun toisella puolella tipahtaa tuolilta kertoessani, että metsissä kuljeskelu kuuluu suomilomieni suosikkiaktiviteetteihin. Suurkaupungeissa vietetyt vuodet ovat saaneet minut toisiin ajatuksiin luonnon suhteen ja Kuopiossa käydessäni tykkään käydä Puijolla, se on niin lähellä. En aina hikilenkkeilemässä, mutta ihan kävelemässä. Olemme Matteon kanssa käyneet monet kerrat Puijolla samoilemassa (tuo samoilla on muuten yksi suomen kielen inhokkisanoistani, se vain kuulostaa oudolta) ja nauttimassa luonnosta. Metsän tuoksu, etenkin sateen jälkeen, en yksi suosikeistani.

IMG_0100

Kuva metsästä on otettu loppukesästä viime vuonna ja siten puut eivät ole yhtä vihreät kuin tällä hetkellä. Yhteinen nimittäjä ylläolevalle kuvalle ja tälle hetkelle on kuitenkin ulkona vallitseva sade. Se voisi loppua ennen juhannusta, eikö vain?

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

5. Ihmisten tapaaminen

IMG_0410

Viimeisimpänä muttei suinkaan vähäisimpänä tälle listalle kuuluvat ihmiset, tietenkin! Lomilla tärkeää on tietenkin perheen ja ystävien tapaaminen. Iso osa ystävistäni on jättänyt Kuopion taakseen ja täältä on yllättävän hankala (ja kallis) matkustaa esimerkiksi Helsinkiin heitä tapaamaan. Täten kaikkien tapaamista on aina mahdotonta sisältää Kuopion reissuihin, mutta onnekseni Kuopiossa on perhettä ja ystäviä jotka minua täällä ollessani jaksavat viihdyttää. Ylläoleva kuva on muutaman vuoden takaiselta piknikiltä Väinölänniemellä, jossa olin ystävieni kanssa nauttimassa kauniista kesäpäivästä. Näitä lisää tälle kesälle! Ps. hatunnosto vielä teille kaikille tutuille jotka blogiani luette, kaikilla ulkosuomalaisilla ei ole yhtä mahtavaa lähipiiriä. Kannattaa lukea tämä artikkeli ulkosuomalaisen ystävyyssuhteista Jennin Globe Called Home-blogistä!

Ulkosuomalaiset, mitä te teette kesälomilla? Tuletteko Suomeen vai menettekö muualle? Onko teillä jotain traditioita?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

16 Comments

 • Reply Sanph keskiviikko, 17 kesäkuun, 2015 at 08:15

  Vaikka ihan Suomen rajojen sisällä asunkin, niin aika moni näistä toteutuu Kuopio-lomilla. Ehkä poislukien suomalainen ruoka… Kröhöm. Turku on jotenkin niin erilainen kuin oma, rakas Kuopio. Tuntuu, että säkin kerkeet käymään Kuopiossa useammin kuin minä. Ja halvemmalla, mikä on ihan hullua! 😀 Taas mennään ristiin. Olin pari viikkoa sitten pikavisiitillä ja seuraavan kerran sitten, kun on Maken kisat. Sä et vissiin kerkeä niihin? 🙁

  • Reply lena keskiviikko, 17 kesäkuun, 2015 at 14:08

   Totta, pois kotikonnuilta muuttaneilla on usein samat jutut mielessä kuin ulkosuomalaisillakin. Aina on kauhea kiire tehdä asioita ja pitäisi tehdä mahdolisimman paljon. Kuopioon on muuten tosi edullista lentää Lontoosta, edullisin meno-paluu oli 139£! Eikä nää mun lennotkaa olleet kuin noin pari sataa aika nopealla aikataululla varatuna. Eli ei se ulkomailta Kuopioon tulo aina niin paljon kalliimpaa ole esim VR:n hintoihin verrattuna. Äh, taas mennään ristiin! 🙁 Me lähdetään jo 5.7 joten taitaa olla ettei ehditä näkemään 🙁

 • Reply Kohteena maailma tiistai, 16 kesäkuun, 2015 at 21:48

  Kyllähän se meille Suomessa asuvillekin on niin, että lähes poikkeuksetta kaikki kaupungit ja kylät on kesäkaupunkeja. Talvella suurin osa kaupungeista on suorastaan masentavia viimeistään siksi, että kadut on suolattu mustiksi ja lämpötila on sama +1o kuin kesäkuussa. Yritä siinä sitten nauttia mistään, muuta kuin olemalla sisällä 😀 Ihmisten mieli on talvella yhtä musta kuin vaatteet ja vain kesällä uskalletaan elää. Vaikka siis asunkin Suomessa, niin kyllä tämä viiden lista on sama sillä erotuksella, että Kuopio viivataan yli ja lisätään sana Tampere 😉

  • Reply lena keskiviikko, 17 kesäkuun, 2015 at 14:05

   Niinhän se itseasiassa taitaa ollakin, että Suomessa asuvilla on aikalailla samat jutut kun on muuttanut pois kotikulmilta. Samat ”paineet” nähdä kaikkia ja saada kaikki mahtumaan yheen loman aikaan. Talvella tosiaan voi huonolla tuurilla olla juuri tuo kuvailemasi tilanne, ei ole yhtään kiva. Kuopion korkeudeslla on usein ollut lunta, tosin pari viimeistä vuotta on olleet tosi huonoja. Harmittaa. 🙂 Ihanaa Tampereen reissua!!

 • Reply Susanna tiistai, 16 kesäkuun, 2015 at 21:22

  Hyvä ja rehellisesti kirjoitettu juttu, joo kaikissa pohjoismaissa on se jääkylmä tuuli joka tuntuu ainakin hieman oudolta kun palaa. Muistan myös sen kun yhdessä vaiheessa vuosia sitten asuin Helsingissä kauniilla ranta-alueella mutta siitä kylmästä tuulesta ei tosiaan päässyt eroon edes kesällä. Mutta toisaalta taas se raikas merituuli kyllä virkistää ja on erittäin puhdasta, joten jos jotain huonoa niin myös hyvää. Ottaa aina oman aikansa tottua

  • Reply lena keskiviikko, 17 kesäkuun, 2015 at 14:03

   Kiitos Susanna! 🙂 Joo tuo jääkylmä tuuli aiheutti shokin, ihan kamala vastaanotto. 😀 Helsingin ongelma taitaa tosiaan olla tuo tuuli, se ei vaan jätä rauhaan. Täällä sisämaassa usein tuulee vähemmän, mutta tänä kesänä on tainnut tuulla ihan muidenkin vuosien edestä. Ehkä totun, ehkä en…

 • Reply Saana · Live Now - Dream Later tiistai, 16 kesäkuun, 2015 at 17:58

  Mun mielestä jokaisen suomalaisen pitäis asua jossain vaiheessa elämäänsä edes hetki ulkomailla, silloin oppii arvostamaan parhaiten kaikkia niitä ihania asioita mitä meillä täällä on ja muualla ei. Kuten juustohöylää! 😀 Vaikka tällä hetkellä asunkin ihan kotona, sauna on ehdottomasti se ykkösjuttu kotilomalla käydessä. Ja yön yli kestävät melontaretket saaristossa. Tai vaikka mölkky- tai tikkakisa kavereiden tai naapureiden kesken.

  • Reply lena / london and beyond tiistai, 16 kesäkuun, 2015 at 18:58

   Saana, oot ihan oikeessa tässä! Edes pieni hetki ulkomailla voi auttaa ymmärtämään kotimaan hyviä juttuja todella hyvin ja arvostamaan niitä. Juustohöylä, kuivauskaappi, luonto…. 😀 Sauna on ihana juttu, mä toivon että saatas sauna minne muutetaankaan, vaikka sitten kuljettamalla pieni sellainen Suomesta. Saa nähdä. 😀

 • Reply Maarit Johanna tiistai, 16 kesäkuun, 2015 at 16:46

  Kuulostaa jo ihanalta Suomi-lomalta, mutta ite tarvin kyllä lomaa Suomesta. Aamulla oli +3’c Sodankylässä ja ei huvita paljon muistella viime kesää kun istuin tähän aikaan samoissa asteissa jäätelökioskilla palelemassa. Mieki toivon postauksia Kuopiosta!

  • Reply lena / london and beyond tiistai, 16 kesäkuun, 2015 at 18:56

   Omg! 3 astetta??? Eihän tää kesä nyt oikein oo mistään kotoisin. 😀 Kuopio-juttuja ihan varmasti tiedossa! Millon on Kuopio-reissun vuoro hotellitestaajalla? 😉

 • Reply Inka tiistai, 16 kesäkuun, 2015 at 16:33

  Hauska postaus, kiva lukea että mitä kaikkea juttuja Suomi-lomalla tulee tehtyä. Pakko sanoa että tuo loman aikatauluttaminen kuulostaa aika tutulta, on nimittäin jokainen kerta kun vieraillaan pohjoisessa aikataulu tupaten täynnä. Ja samalla tavalla to do -lista vaan kasvaa kun miettii että mitä kaikkia paikkoja pitää nähdä ja ihmisiä moikata. 😀

  • Reply lena / london and beyond tiistai, 16 kesäkuun, 2015 at 18:52

   Haa, ihan sama juttu! Aikataulut on aika tiukat ja kaikkea pitäisi yrittää ehtiä tekemään. 😀 Eli ulkosuomalaisella ja muualle muuttaneilla suomalaisilla on ihan samat ongelmat! Mä oon nyt ollut ihan rennosti mutta saa nähdä millainen härdelli tästä kehittyy 🙂

 • Reply Jenni / Globe Called Home tiistai, 16 kesäkuun, 2015 at 15:48

  Mä haaveilin Suomen lomasta elokuussa, mutta vähän vaikuttaa siltä, että jää väliin. Liian pitkä matka, ei viitsi käyttää koko lomaa Suomessa käymiseen, yms… no ehkä sitten jouluna. 🙂

  • Reply lena / london and beyond tiistai, 16 kesäkuun, 2015 at 18:49

   Mäkin luulen että jouluna saattaa olla seuraavan kerran reissu tiedossa. Sen verran hässäkkää on tässä syksyllä tiedossa. 🙁 Mutta pitää ottaa kaikki irti tästä nyt! 🙂

 • Reply Terhi / Muru Mou tiistai, 16 kesäkuun, 2015 at 11:34

  Eiiiii, tuli kamala Kuopio-ikävä 🙁 Mun juhannussuunnitelmat Kuopioon tulosta kaatui liian kalliisiin lentolippuihin: meno-paluu CPH-HEL-KUO yli 500 e!! En ole kotona käynyt sitten marraskuun, joten aika olisi jo päästä syömään Hanna Partasen lihapiirakoita, muun muassa… Olen käynyt Kuopiossa kesällä viimeksi vuonna 2010, en enää edes muista millaista siellä kesäaikaan on.. Postaile paljon Kuopiosta, pliiis! 🙂
  Ihanaa lomaa!!

  • Reply lena / london and beyond tiistai, 16 kesäkuun, 2015 at 18:32

   Woooow mitkä hinnat! Mun liput varattiin pari viikkoa sitten Lontoo-Helsinki-Kuopio ja parissa sadassa pyöri menopaluulippu. Halvin oli 139£ jos olisin pari päivää voinut joustaa. Taitaa Lontoon reitit olla aika edullisia lopuinviimein! Paljon Kuopiojuttuja luvassa, palaan niiden kanssa ihan pian! Kiitos, lomasta tulee varmasti tosi jees! Terkkuja Köpikseen!

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.