Suomen suurin matkablogiyhteisö

Dublinin suosituin nähtävyys: Guinness Storehouse

Ennen Dubliniin lähtöäni otin selvää kaupungin nähtävyyksistä niin omatoimisesti kuin Tourism Irelandin avustuksellakin. Olin valmistautunut tähän reissuun paremmin kuin yleensä valmistaudun (yleensä teen hieman tutkimusta Googlen avulla vain muutamaa päivää ennen reissua) ja ohjelmani oli selvillä jo pitkään ennen Dubliniin lähtöäni. Kun alkaa ottamaan selvää Dublinin nähtävyyksistä, tulee aika pian ilmi mikä onkaan se kaupungin suosituin paikka vierailijoiden keskuudessa.

Se on Guinness Storehouse, joka houkuttelee vuosittain noin 1,5 miljoonaa matkailijaa ympäri maailmaa.

IMG_3134

Minulle oli alusta asti hyvin selvää että haluan käydä Guinnessilla Dublinissa ollessani, pidänhän oluesta ja olen kiinnostunut sen valmistuksesta. Olen käynyt muutamia kertoja panimovierailuilla Lontoossa ja koska minulla on näistä vierailuista vain hyviä kokemuksia, Guinness Storehouse oli ehdottomasti pakko käydä-listallani. Vuonna 1759 Arthur Guinnessin alkuun panema panimotoiminta on saanut aikaan yhden maailman legendaarisimmista olutmerkeistä ja onpa Guinness myös merkittävä työllistäjä Irlannissa. Paikalliset ovat ylpeitä tuotteestaan, ja niin heidän pitää ollakin. Valmistetaanhan panimolla Guinnessia kolmen miljoonan tuopin päivävauhdilla eli kyllä siitä muutkin tykkäävät kuin irlantilaiset itse!

Guinnes Storehouse sijaitsee hieman Dublinin keskustasta länteen, Dublinia halkovan Liffey-joen eteläpuolella. Sinne pääsee kätevästi niin paikallisbusseilla kuin hop on – hop off- busseillakin tai vaikkapa kävellen. Itse taitoin matkan kävellen ja kuljin alkumatkan pitkin Liffeyn rantaa kuvia ottaen ja ympärilleni katsellen.

Miten Guinness Storehouse toimii käytännössä?

Guinness Storehouse on museo, johon on yhdistetty mahdollisuus oluen maisteluun sekä ruokailuun. Storehouse on rakennettu St James Gate Breweryn yhteyeen, mutta siellä ei ole vierailijan mahdollista seurata oluen valmistusta paikan päällä. Suuret kävijämäärät tiloissa, jossa tuote valmistetaan alusta loppuun eivät täytä terveys ja turvallisuusmääräyksiä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö konsepti toimisi.

Paikka toimii hyvin yksinkertaisella periaatteella: menet lipputiskin jälkeen sisään, nouset toiseen kerrokseen ja lähdet seuraamaan selkeästi merkittyä reittiä. Tällä reitillä sinulle kerrotaan kaikki oleellinen Guinnessin valmistuksesta, historiasta sekä markkinoinnista. Reitin varrella on infotauluja sekä videoita, joiden kautta tieto välitetään vierailijoille. Reitti kulkee toisen kerroksen lähtöpisteesta kuudenteen kerrokseen, pääosin liukuportaita tai hissejä käyttäen (muutamia portaita mahtuu reitille).

Guinness Storehousessa vierailija pääsee myös ”tositoimiin”, eli maistelemaan itse Guinnessia, tuoksuttelemaan eri oluttyyppejä sekä harjoittelemaan tuopin oikeaoppista kaatamista Guinness Academyssä. Mikäli osaat kaataa tuopin oikealla taktiikalla, saat suorituksestasi kunniakirjan (omat tuopinkaatotaitoni eivät ilmeisesti olleet kovinkaan oikeaoppiset ja kunniakirjan saaminen jäi vain haaveeksi). Nämä hands on-aktiviteetit ovat mukava lisä museokierrokselle ja saavat kävijän tutustumaan tuotteeseen astetta syvemmin. Itse pidin paljon etenkin tuopinkaato-ohjelmanumerosta, sitä kun harvoin tulee itse kokeiltua.

IMG_3160

Koska informaatio on tosiaan jaettu osaksi infotauluja käyttäen, en lisää niistä tähän juttuun kovinkaan montaa kuvaa. Enhän halua pilata vierailun tuomaa jännitystä ja tietoa etukäteen, siellä ruudun takana kun lienee potentiaalisia kävijöitäkin! Tässä kuitenkin muutama sneek peek:

IMG_3138

IMG_3139

IMG_3141

Olen itse hyvin kiinnostunut markkinoinnista ja oli mielenkiintoista päästä tutustumaan Guinnessin markkinointimateriaaliin menneiltä vuosilta. Mainos-osastolla on photobootheja, joissa sinun on mahdollista ottaa kuva itsestäsi erilaisissa Guinness-mainoksissa ja jakaa tuotos somessa ulkona odottavien iPadien myötä. Somen aikakautena tämä on oikein mainio idea. Oma kuvani Guinness-mainoksessa ei ollut julkaisukelpoinen, sorry!

IMG_3159

IMG_3157

Kun kierros on loppunut, on aika rentoutua. Pääsylipun hintaan kuuluu tuoppi Guinnessia, kuinkas muuten, ja se on mahdollista nauttia ylimmän kerroksen Gravity-baarissa, joka tarjoaa (kuulemma) kaupungin parhaat näköalat. Upeat ne näkymät olivat, sitä ei käy kieltäminen. Kannattaa kuitenkin ottaa huomioon se, että Gravity Bar saattaa olla melko täynnä ja ei ole huono idea siirtyä suosiolla väljemmille vesille – Arthur’s Bar kerrosta alempana tarjoaa myös mukavat maisemat ja on usein paljon tyhjempi. Sieltä saa myös ruokaa, mikäli nälkä yllättää.

IMG_3166

IMG_3167

Loppumietinnät vierailusta

Omat kokemukseni vierailusta ovat, kuten tekstin luettuanne saatatte arvellakin, hyvin positiiviset. Yleisesti ottaen museoissa roikkuminen ei ole lainkaan juttuni. Guinness Storehouse eroaa perinteisestä museosta kuitenkin siinä mielessä, että siellä on tarjolla paljon erilaisia informaatiota ja esim olutta saa maistella ja kaataa itse. Siellä on Guinnessin historiaa, on mahdollisuus oppia lisää oluen valmistuksesta sekä tutustua markkinointipuoleen. Rakastan ruokaan ja juomaan liittyviä juttuja, joten itselleni visiitti oli must. On mielenkiintoista oppia lisää eri maille tyypillisten ruokien ja juomien valmistuksesta ja samalla historiasta – se on yleensä hyvä ja mieluinen historiantunti. Jos visiittiini olisi saanut toivoa jotain lisää, niin olisin mielelläni nähnyt miten olut valmistetaan ihan käytännössä panimon puolella, mutta ymmärrettävistä syistä se ei ollut mahdollista. Opastettu kierros ei olisi myöskään ollut huono idea, tosin ryhmäkierroksen minimihenkilömäärä taitaa olla 6 henkilöä.

Guinness Storehousen sivuille pääsee tästä. Suosittelen ostamaan liput ennakkoon netistä, ovelta ostettuna liput ovat kalliimmat (18e/14,40e). Sivuilla voi myös varata ryhmäkierroksen tai erillisen maistelusession.

Yhteistyössä Tourism Ireland

Previous Post Next Post

You Might Also Like

12 Comments

 • Reply Sofia / Liikkeellä keskiviikko, 17 kesäkuun, 2015 at 17:57

  Meillä on, kaikista matkan järjestelyihin liittyvistä hankaluuksista (lue: lippumuutoksista eli painajainen) huolimatta, edessä reissu Dubliniin elokuussa, en malta odottaa! Sun postauksista saa kyllä hyviä vinkkejä, kiitos näistä 🙂 En tiedä vielä vieraillaanko Storehousessa, mutta kaikki pitää laittaa korvan taakse. Olen kuullut, että Guiness Irlannissa maistuu ihan eriltä, kuin Suomessa ja muualla; uppoaiskohan tällaisen ei-oluen-ystävään?!

  • Reply Lena / london and beyond torstai, 18 kesäkuun, 2015 at 15:35

   Oi mahtavaa te lähdette Dubliniin! 🙂 Mulla on monia hyviä vinkkejä teille, ensi viikkoina tulossa! Toivottavasti saatte kaikki sähläykset selvitettyä ja pääsette stressittömästi reissuun. Hmm mä oon juonut Guinessia vaan Englannissa joten en makua huomannut, mutta sen fiiliksen kanssa se on oikea paikka nauttia tuopillinen. Ainakin sieltä on tosi hyvät näköalat yli Dublinin, joten siinä mielessä se voi olla ihan kivakin juttu! Ja voihan siellä ottaa limun tai puolituopin sitten. 🙂 Onko seurueen muut jäsenet innokkaita olutmaistelijoita?

   • Reply Sofia / Liikkeellä torstai, 18 kesäkuun, 2015 at 20:19

    Heh, alunperin oltiin siis V-J:n kanssa lähdössä ja silloinhan oltaisiin käyty sekä Guiness että Jameson, mutta nyt lähdetään reissuun siskon kanssa, eipä taida hällekään olut erityisemmin maistua! 😀 Seuraillaan vinkkejä, ehottomasti 🙂

    • Reply lena / london and beyond perjantai, 19 kesäkuun, 2015 at 08:14

     Aaaa no sitten! 😀 Mulla on tulossa Dublin-vinkkejä ihan lähiviikkoina, ruoasta yms. Joten ehdottomasti kannattaa pysyä kuulolla ja laita ihmeessä viestiä jos haluat lisätietoa. 🙂 Mä tykkäsin siitä paikasta tosi paljon!

 • Reply Maarit Johanna sunnuntai, 14 kesäkuun, 2015 at 10:15

  Ompa hauska kuulla tästä! Me käytiin tuolla, mutta jouduttiin perääntymään sillä jono oli meidän viimeisenä lomapäivänä aivan käsittämätön. Tyydyttiin ottamaan kuvat ulkona, vaikka Gravity baarin näkemättä jättäminen jäi kyllä hiukan harmittamaan. Onneksi sentään päästiin Bushmillsissa viskitislaamovisiitille ja kierrokselle, joten siinä mielessä saatiin edes pieni annos aitoa irlantilaista juomakulttuuria 🙂

  • Reply lena maanantai, 15 kesäkuun, 2015 at 08:57

   Tuolla muuten taitaa aina olla jonoa. JOtenkin ne ihmiset kuitenkin hävisivät sinne kierroksen aikana ja siellä oli yllättävän väljää. Mutta tosin aika ei ollut sesonki-aika joten tilanne saattaa olla päinvastoinen kun kesä etenee. Se Gravity bar oli tosi jees, mutta mulla oli huomattavasti väljemmät olot alakerran baarissa. Mua kiinnostaisi nuo viskitislaamot kovasti Irlannissa ja Skotlannissa, joten ehkä siinä sopiva teema seuraavalle reissulle 😉

 • Reply Panu / Panun matkat lauantai, 13 kesäkuun, 2015 at 21:24

  Olen käynyt olutpanimossa opastetulla kierroksella Puolassa ja Liettuassa, jälkimmäisessä myös viinatehtaalla, jossa visiitiin kuului museoon tutustuminen, toimivassa tehtaassa käyminen ja lopuksi laaja tasting, jonka yhteydessä kauppasivat omia tuotteitaan tehtaanmyymälästä. Hinnat olivat suomalaisesta näkökulmasta petollisen halvat… Puolalainen panimo tarjosi Guinnessin tapaan yhden oluen ja Liettuassa pidettiin laaja tasting-tilaisuus panimon baarissa.

  Kiinnostaa vierailla enemmänkin panimoissa. Guinness on varmasti yksi kiinnostavimmista juoman suosion ja legendaarisen maineen ansiosta. Hyvin turistiystävällisestä paikalta Guinness vaikuttaa postauksesi perusteella. Laitan vinkin korvan taakse!

  • Reply lena maanantai, 15 kesäkuun, 2015 at 08:52

   Nuo Puolan ja Liettuan kierrokset vaikuttavat todella mielenkiintoisilta, voisin kuvitella kyseisten kierrosten olevan Itä-Euroopassa kovin mielenkiintoisia. Voin kuvitella tuon hintatason, itse jo ajattelee Italiassa että onpas halpaa, tuo Liettua varsinkin lienee erittäin edullinen!
   Kannattaa ehdottomasti pistää Guinness korvan taakse, se oli tosi kiva kokemus. 🙂 Ja jos Lontoon panimot kiinnostavat, niin annan mielelläni lisätietoa!

 • Reply sarrrri lauantai, 13 kesäkuun, 2015 at 20:04

  Mä tykkään tällaista vierailuista, olen käynyt mm. Coronan tehtaalla Meksikossa ja Portviiniä valmistavassa pikkutehtaassa Portugalissa. Guinessista en tosin tykkää, joten jäisi multa väliin. 😀 Viinitilavierailusta haaveilen, huokaus….

  • Reply lena maanantai, 15 kesäkuun, 2015 at 08:34

   Tuo Coronan tehdas olisi varmasti aika jees kokemus! 🙂 Mä oon kans käynty Portossa Port-viiniä valmistavassa paikassa ja se oli tosi jees. Käytiin sen jälkeen vielä syömässä lähistöllä hyvin portviiniin sopiva illalinen joten aika jees kokemus oli. 🙂 Viinitiloilla olen Italiassa käynyt, suosittelen lämpimästi! Kannattaa ehdottomasti pistää matkasuunnitelmaan! Ja vaikka majoittua tilalle, jos haluaa ottaa maiselusta kaiken irti niin ei tarvitse lähteä ajamaan…. 😀

 • Reply Annika -Tarinoita Maailmalta lauantai, 13 kesäkuun, 2015 at 17:51

  Kivan kuuloinen visiitti ja informatiivinen postaus! Itse en kaynyt omalla Dublinin reissulla tuolla, koska en ole lainkaan oluen ystava. Nyt vahan harmittaa, etta jai kaymatta, ehka ensi kerralla 🙂 jos joskus meet viela Skotlantiin, niin Kay ihmeessa viskitislaamoon tutustumassa 🙂

  • Reply lena lauantai, 13 kesäkuun, 2015 at 17:55

   Kiva että tykkäsit jutsta! 🙂 Mä suosittelen tätä henkilöille, jotka eivät välttämättä ole oluen ystäviä, muutamaan törmäsinkin. Kiva kierros ja mukavasti informaatiota myös olutkulttuurista + ne näköalat. 🙂 Mä oon suunnitellut Skotlannin reissua mutta se Bilbao tuli vähän sotkemaan suunnitelmia, yritän ehtiä sinne vielä ennen syksyä. Viskitislaamo on must!

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.