Onnistuuko terveellisten elämäntapojen noudattaminen reissuilla?

Huutelin jokin aika sitten kovaan ääneen uudesta, terveellisestä elämäntavastani. Tätä terveellisyyttä on nyt takana hieman yli kuukausi ja nyt on hyvä aika katsoa taakseen ja todeta, mentiinkö sitä aivan metsään lupauksien kanssa.

Viimeinen kuukausi on ollut aika haipakkaa. Olen käynyt Düsseldorfissa, Pariisissa sekä Dublinissa viimeisen kahden viikon aikana ja tällä hetkellä olen kotona Lontoossa parin päivän ajan ennenkuin lennän Kuopioon loppuviikosta. Reissuelämä asettaa pienoisia haasteita terveellisten elämäntapojen noudattamiseen, myönnettäköön tämä heti alkuun, ja ulkomailla houkutus testailla paikallisia herkkuja on suuri. Ainakin minulle, eihän sitä raaski olla nauttimatta juustoista Ranskassa tai kaikista herkuista Irlannissa. Perinteinen saksalainen ruokakaan ei ole järin tunnettua terveellisyydestään.

Saksan reissu meni aivan harakoille mitä terveelliseen elämäntapaan tulee. Olin siellä kuitenkin vain neljä päivää ja halusin tutustua myös paikalliseen ruokakulttuuriin, joten päätin luopua hetkeksi terveellisistä periaatteistani.

IMG_2721

Yhtenä päivänä tilasimme thaikkua paikallisen ruoan vastapainoksi, joka hieman tasoitti oluen ja rasvaisen ruoan vuoksi pahasti miinukselle jäänyttä loppusaldoa. Kävelin Düsseldorfissa ja Kölnissä erittäin paljon ja olin joka ilta jo kymmenen aikaan nukkumassa, joten lopputulos olisi voinut olla vieläkin katastrofaalisempi. Epäterveelliset elämätapani eivät kuitenkaan jääneet Saksaan vaan toin ne mukanani Lontooseen. Düsseldorfista kotiutumistani seuraavana aamuna nimittäin huomasin, että jääkaappi ammotti tyhjyyttään. Tätä tarinaa kerroinkin Inkalle ja Lauralle seuraavana päivänä Lontoossa: Unohdin käydä kaupassa Heathrowlta kotiin tullessani ja tyhjän jääkaapin vuoksi aamiaisen virkaa toimitti puoli pussia Saksasta raahaamiani Haribo-karkkeja, pitkä miinus! Hyi hyi, näitä ei enää yhtään lisää.

Pariisi oli jo askel parempaan.  Olimme vuokranneet ihanan pariisilaisyksiön yhdeksännestä kaupunginosasta ja studio mahdollisti kokkaamisen itse. En väitä, ettenkö olisi nauttinut niistä ihanista ranskalaisista juustoista ja punaviinistä, mutta söimme myös itsetehtyjä salaatteja sekä ihan perusruokaa pastoineen. Lenkkeilin myös jonkin verran asuntomme lähistöllä ja kävelin aivan järkyttäviä määriä, joten liikuntapuoli oli kunnossa. Kaupunkilomilla tulee helposti käveltyä jopa kymmenen kilometriä päivässä, joten ihan urheilusta se käy.

IMG_2938

No ok, syötiin me macaroonsejakin Pariisissa. Ihanaa kun niitä on kerrankin tarjolla kohtuuhintaisina ihan supermarketeissa, toki kalliimpaa löytyy jos niihin haluaa panostaa. Pariisi oli minulle kuitenkin melko terveellinen reissukokemus ja osoitus siitä, että matkoillakin voi elää terveellisesti (älä kuitenkaan kokeile terveellistä elämäntapaa Italian reissuilla, varma failure, ainakin minulle!)

Dublinissakin oli terveelliset elämäntavat reilassa paremmin kuin Saksassa. Söin Dublinissa erittäin hyvin tasokkaissa ravintoloissa, ruoat olivat valittavissani ja huomasin tilaavani enemmän kasvispainotteisempia, lihattomia ruokia. Tämä on ollut huomattavissa ruokailutottumuksissani pidempään, tarkoituksettomasti tosin.

IMG_3199

Dublinissa minua ilahdutti erityisesti perinteikäs, Irlannin Waterfordin alueelta tuleva leipä blaa, jonka saatavuus on Dublinissa melko hyvä. Dublinin ruoista lisää lähiviikkoina ihan erillisen artikkelin verran!

Muutos kasvisruoan suuntaan on tullut huomaamatta, mikä on osittain Matteon ansiota. Syömme kotona paljon kasviksia ja simppeliä, italialaista kasvisruokaa. Tämä on opettanut minulle se, että ei maukas ruoka välttämättä lihaa tarvitse, kunhan mausteet ja raaka-aineet ovat kunnossa. Dublinissa tuli myös käveltyä ja nautin kaksi lasia viiniä ja yhden Guinessin kolmen reissupäivän aikana ruoan kanssa, joten siltäkään osin homma toimi erittäin hyvin. Dublin ja Pariisi olivat kohtuullisen terveellisiä reissuja, Saksa ei.

Kotona ollessani olen lenkkeillyt entistä enemmän, pubireissut ovat vähentyneet ja olemme kokanneet ruokaa italialaiseen tapaan hartaasti ja pitkään. Terveellistä ruokaa pääosin, ihan sitä perinteistä kotiruokaa. Olen kuitenkin sen verran mukavuudenhaluinen yksilö etten halua kiristää itseäni liikaa terveellisen elämän kanssa enkä koe tarpeen olla aivan ehdoton mitä liikkumiseen ja ruokaan tulee. Minua ei edelleenkään saa aamuseitsemältä salille (käykö joku oikeasti tuohon aikaan salilla??), mutta liikunnan ilo on taas löytynyt. Ruokailukin on melko terveellisellä tolalla, vaikken kaloreita laskekaan tai intoile erilaisista dieeteistä. Näin on hyvä ja pienen tsemppaamisen kanssa reissut ovat todella hyvällä mallilla! Sunnuntaina matkaan Kuopioon jossa sama meininki jatkuu, liikuntaa ja hyvää ruokaa on tarjolla.

Oletteko te onnistuneet reissuillanne noudattamaan terveellisiä elämäntapoja? Mitä terveelliset elämäntavat teille ovat?

Dublinin reissu yhteistyössä Tourism Irelandin kanssa, muut reissut omia

Previous Post Next Post

You Might Also Like

44 Comments

  • Reply Miika ♥ Gia | matkakuume.net torstai, kesäkuu 18, 2015 at 13:09

    En pysty. En kykene. En halua.

    Osa kulttuurista on ruokaa, ja matkalle lähden useimmiten tutustumaan uuteen kulttuuriin. Toki keliakia osaltaan vähän suitsii syömisiä, eli kaikkia pullia ei voi pistää suuhun mitä eteen kävelee, mutta vetelen kyllä kaikki ne mahdolliset ihan ilomielin.

    Näin pitkällä reissulla valitettavasti tuosta jää jälki muhimaan, josta toivon pääseväni joskus kotiin palattua eroon jollain vaivalla. 😛 Sen sijan pyrin kiinnitttämään huomiota ns. arkiruokailuun sekä liikuntaan, eli treenaan sen minkä pystyn, ja valitsen aina _sen_paremman_ mahdollisen vaihtoehdon kun aina ei ole tarjolla sitä parasta mahdollista.

    Liian tiukkakaan on turha olla, muuten katoaa elämästä ilo.

    • Reply lena sunnuntai, kesäkuu 21, 2015 at 19:20

      Juuri noin. Ruokakulttuuri kun kertoo aika paljon kohdemaan kulttuurista noin yleensäkin. Keliakia ihan varmasti rajoittaa ruokailua, mutta jos vähän suunnittelee ja on tietoinen mitä voi syödä niin sitä taitaa aika paljon kuitenkin olla ruokaa tarjolla. Pitkällä reissulla on joskus ihan tosi kiva kokata jotain tuttua omassa keittiössä jos sellainen on olemassa, se tuo kotoisan fiiliksen ja on usein terveellistäkin. Et voisi olla muuten enempää oikeassa. Elämstä katoaa ilo liian tiukkuuden vuoksi, aivan totta. 🙂

  • Reply HH keskiviikko, kesäkuu 17, 2015 at 15:28

    Pitkällä reissulla minulle käy niin, että jos ei omaa keittiötä ole käytössä, putoaa paino väkisinkin, koska ei aina jaksa vääntäytyä jonnekin ulos syömään, jos ei ole kauhea nälkä. Nälänkin yrittää tyydyttää helposti vain mahdollisimman nopeasti ja halvalla. Matkan alussa uudet herkut houkuttavat paljon, mutta ajan mittaan niihinkin kyllästyy, jos syömisprosessi tuntuu kovin vaivalloiselta (mitä se ulkona syödessä jossain määrin kuitenkin aina on).

    • Reply lena sunnuntai, kesäkuu 21, 2015 at 19:18

      Mulla tuntuu olevan ihan toisinpäin tuo, että jos keittiötä ei ole niin käyn sitten ulkona syömässä kaikkea epäterveellistä. 😀 TOttahan on tuo on, että halvalla sitä yrittää usein päästä ja halpa = epäterveellinen on aika tosi yhtälö. Lyhyillä reissuilla jaksaa panostaa kohdemaan ruokatarjontaan, mutta olet oikeassa siinä että pidemmällä reissulla alkaa tekemään mieli jo tuttuja ruokia kun kyllästyttää. Toki riippuu paikasta, mutta noin yleisesti.

  • Reply Panu / Panun matkat keskiviikko, kesäkuu 17, 2015 at 13:22

    Olen aina urheillut paljon ja kiinnittänyt myös ruokavaliooni huomiota. Tosin olen vähän turha perso kaikenlaisille herkuille, joten voit kuvitella, kuinka reissussa helposti käy, kun haluaa maistaa kaikkia paikallisia erikoisuuksia. Olut on myös tavallaan paha, koska sitäkin pitää aina päästä kunnolla maistelemaan. Toisaalta en juurikaan juo mehuja enkä muita sokeripitoisia juomia. Roudaan myös vitamiinit reissulle mukaan. Iso D-annos on ehdoton, koska se on ainakin omalla kohdallani lopettanut flunssat lähes täysin.

    Yleisesti reissussa syömisen määrä tuppaa mulla kasvamaan, koska kiinnostavaa syötävää löytyy aina vieraasta maasta. Toisaalta jos asuu hotellissa ja syö hotelliaamiaisen, lounas on silloin helppo jättää kevyeksi. Pyrin myös aina vähintään hyötyliikkumaan matkalla eli kävelen niin paljon kuin mahdollista ja tartun urheiluaktiviteetteihin. Rantakohteissa uiminen on hyvä ja usein rannoilla on myös leuanvetotankoja, joita käytän ohimennen useita kertoja päivässä. Normipunttailu jää kuitenkin usein pois, koska en halua käyttää siihen aikaa reissussa. Vähän sama kuin bloggaamisessa: jätän hommat mieluummin kotiin ja otan ajastani kaiken irti reissukohteessa. Toki pidemmällä matkalla sitten mietin jo urheiluakin. Puolassa mulla olikin vakkarisali.

    Summa summarum. Tästä olen siis kanssasi samaa mieltä: ”Olen kuitenkin sen verran mukavuudenhaluinen yksilö etten halua kiristää itseäni liikaa terveellisen elämän kanssa enkä koe tarpeen olla aivan ehdoton mitä liikkumiseen ja ruokaan tulee.”

    • Reply lena lauantai, kesäkuu 20, 2015 at 09:05

      Hahaa, sama homma. Oon aika perso herkuille ja pakkohan niitä on maistaa kun tilaisuus tulee. Vaikka olenkin parantanut tapojani tämän asian kanssa. Mutta toisaalta, jos sitä syö herkkuja enemmän reissuilla niin mitäpä siitä, kotona voi sitten tiukentaa ruokavaliota. Totta myös tuo, että jos syö kunnon hotelliaamiaisen niin lounas on helppo pitää kevyenä. Tuossa alla Jennalle sanoinkin, etten itse pysty syömään aamupalaa ja siten nälkä tulee aina aika äkkiä kun hotellilta lähtee liikenteeseen. Eli ruokaa pitää etsiä aika äkkiä sitten. 😀 Uiminen on hyvä (tosin olen siinäkin aika laiska), mutta vannon kunnon kävelyretkien nimeen kamera kaulassa turistina ollen!

  • Reply Jenna / Journey Diary keskiviikko, kesäkuu 17, 2015 at 10:04

    Ootpa päässyt reissailemaan paljon lähiaikoina! 🙂 Syöminen on kyllä aina niin kinkkistä reissun päällä, varsinkin jos päivä aloitetaan heti hotellin överillä aamiaisella, siitä matka jatkuu hetken päästä kahvilaan ja siitä taas raflaan, jossa tulee tilattua pitsa 😀 Näin se yleensä menee.. Oon kyllä yrittänyt viime aikoina vähän rajoittaa tuota syömistä, vaikka ulkomaiset herkut houkuttelisi!

    • Reply lena lauantai, kesäkuu 20, 2015 at 08:58

      Viime aikoina on tullut reissattua ihan kohtuullisesti, mikä on tosi kiva juttu tietenkin. 🙂 Ahhh nuo hotelliaamiaiset, ne on vaarallisia. Toki ne on kovin hyödyllisiäkin, jaksaa hyvin lounaalle asti. Mulla on vaan ongelma, etten osaa syödä aamuisin kunnolla ja sitten nälkä iskee useimmiten melko heti liikkeellelähdön jälkeen. Pitäisi opetella. Mutta ajattelen sen niin, että reissulla saa nauttia ruoasta. Ja tilata sen pizzan. 😀

  • Reply Kohteena maailma maanantai, kesäkuu 15, 2015 at 22:57

    Itse pyrin siihen, että reissuissa on pitkiä kävelyjä kaupungilla tai muuten jotain aktiiviurheilua. Kalorimäärät on reissussa itsellä aina korkeampi kuin kotona, koska haluan tutustua mahdollisimman hyvin paikalliseen ravintolakulttuuriin sekä ruuan että oluen osalta. Tätä vastapainottamaan tarvitaan jotain aktiivista liikuntaa, jotta olo pysyy reissussa hyvänä. Matkusta, juo ja syö – nauti elämästä! Muista liikkua siinä välissä 🙂

    • Reply lena lauantai, kesäkuu 20, 2015 at 08:55

      Tuo kävely on tosi hyvä, sitä tulee tosiaan tehtyä huomaamatta, mikä on tosi hyvä juttu. 🙂 Mulla on sama periaate että reissussa on kiva tutustua paikalliseen ruokakulttuuriin ja maistella myös oluita. Tuo ohjenuorasi on tosi hyvä, eipä sitä olisi paremmin voinut sanoa! Ja vähän liikuntaa sinne tänne niin voila 🙂

  • Reply Sari | Pakkasesta Paratiisiin maanantai, kesäkuu 15, 2015 at 18:03

    Kyllä täytyy sanoa, että lomaillessa ne terveelliset elämäntavat unohtuu. Mutta jos maailmalla on enemmän kuin kolme viikkoa, niin pitää jo ruveta katselemaan tarkemmin mitä syö. En niuhota Suomessakaan, joten en kyllä sitten ulkomaillakaan. Thaimaassa ne ihanat hedelmäthän on mun ruokavalion perusta mutta sielläkin saa olla tarkkana esim. smoothieiden kanssa. Tuppaavat lisäämään niihin järkyttäviä määriä sokerilientä tai -siirappia. Ei hyvä.

    • Reply lena lauantai, kesäkuu 20, 2015 at 08:52

      Joo, tuo kolme viikko alkaa olla aika maksimi että on pakko alkaa tarkkailemaan mitä syö. Tulee aika ällö olo jos tuon ajan jälkeen syö mitä sattuu… Itsekään en niuhota juurikaan, mutta joskus tulee sellainen olo että nyt on vähän pakko. 😀 Jos lähtee lapasesta siis. Thaimaassa parasta on ne ihanat hedelmät ja niitä syö mielellään joka päivä. Mutta kuten sanoit, aika tarkkana saa joskus olla noiden sokerien kanssa. Mutta joskus parempaa hellejuomaa kuin smootie ei ole. 😀

  • Reply Jenni / Globe Called Home maanantai, kesäkuu 15, 2015 at 17:39

    Aamuseiskalta salilla on kyllä tullut käytyä joskus. 😉 Itse tykkään liikkua mieluummin aamuisin kuin iltaisin, ja luulen, että tällä viikolla on pakko lähteä tuohon aikaan ulos lenkille, jos ylipäätään haluaa lenkkeillä. Aikamoisia hellesäitä nimittäin tänne luvattu…

    Niistä muista elämäntavoista en sitten taidakaan sanoa mitään, nimim. korvattiin eilen illallinen ”dippailtavilla” = kurkun ja kukkakaalin lisäksi sipsiä…

    • Reply lena tiistai, kesäkuu 16, 2015 at 10:20

      Hurja oot, seiskalta salille 😀 Oon joskus urheillut aamulla (en noin aikaisin) ja se fiilis sen jälkeen on tosi hyvä, tosin tykkään enemmän urheilla iltaisin. Tai alkuillasta, liian myöhään ei myöskään ole kiva. Tsemppiä helteisiin, täällä Suomessa on noin 10 astetta etten tiiä kumpi olis parempi! 😀

  • Reply Terhi / Muru Mou maanantai, kesäkuu 15, 2015 at 08:36

    Heh, ei kyllä tule reissussa mietittyä terveellisiä elämäntapoja. Mutta ruokaa enemmän mulla se epäterveellisin juttu taitaa olla alkoholi: kuumassa kohteessa ei ruoka niin hyvin maistu, mutta kylmä olut tai lasillinen viiniä sitäkin paremmin…

    • Reply lena maanantai, kesäkuu 15, 2015 at 13:31

      Tuossa alla Jenna sanoi juuri samaa, ja komppaan teitä. Kyllä se kylmä bisse tai lasi viiniä houkuttelee kummasti. Etenkin lämppimissä kohteissa, tosin eihän Italiassa voi olla juomatta herkullista proseccoa talviaikaankaan. Eli joo, yritys on kova ja joskus siinä onnistuu, muttei tosiaankaan aina 😉

  • Reply Jenna maanantai, kesäkuu 15, 2015 at 08:21

    En ressaa ruokavaliostani lomalla, mutta olenkin tyyppiä joka ei hirveästi syö epäterveellistä ruokaa. Kotona olen aika tiukka omasta ruokavaliostani, mutta lomalla saa lipsua. Alkoholiakin tietty menee enemmän lomalla, mutta bisse siellä ja toinen täällä ei haittaa. Ainut iso paheeni on jäätelö 😀 Pidemmällä reissulla alan kaivata salille ja jumppaan. Lenkkarit on aina mukana reissuilla ja yleensä tulee käveltyä niin paljon, että liikuntapuoli pysyy kunnissa,

    • Reply lena maanantai, kesäkuu 15, 2015 at 13:28

      Joo, tuo bisse siellä bisse täällä on itsellekin aika tuttua. Tekee mieli maistella paikallista olutta ja nauttia viineistäkin, yleensä ne kun ovat halvelpia kun Suomessa. Mä haluaisin olla samaa tyyppi kanssasi ja olla syömättä sitä epäterveellistä ruokaa, mutta toistaseksi herkuttelu vie voiton vaikka aika hyvin olenkin pitänyt itseni kurissa 🙂 Lenkkarit ovat ihan ehdottomat!

  • Reply Merja sunnuntai, kesäkuu 14, 2015 at 17:19

    Matkoilla en ole niin tarkka mitä syön tai juon. Lomilla ollaan muutenkin rennosti ja tehdään asioita, joita ei arkena ehdi/pysty, niin en viitsi niuhottaa syömisistä ja juomisista. Mutta mottoni myös arjessa on ”kohtuus kaikessa”, joten itseasiassa mitään älyttömiä ylilyöntejä ei matkoilla ole vielä tapahtunut 😉 Reissussa ei tule myöskään käytyä lenkillä tai salilla, en vaan saa raahattua itseäni sinne, vaikka normaalisti käyn säännöllisesti. Käveltyä tulee, varsinkin kaupunkilomilla, melko paljon.

    • Reply lena maanantai, kesäkuu 15, 2015 at 13:24

      Lomalle mennään rentoutumaan, olet oikeassa! Ja minulle se rentoutuminen tarkoittaa myös hyvää ruokaa… 😀 Joten lomilla nautitaan, kotona ollaan sitten tiukempia. Samoilla linjoilla mennään. Kohtuus kaikessa on mainio ohjenuora niin reissussa kuin kotonakin, reissussa siitä on vain vaikeampi joskus pitää kiinni. Ja kaupunkilomilla kävely on mainio aktiviteetti, kilometrejä tulee paljon joten siitä liikunnasta ei tarvitse murehtia 😉

  • Reply Anna Koskela sunnuntai, kesäkuu 14, 2015 at 16:53

    Ai reissussa miettisin terveellisä elämäntapoja. No en todellakaan. Elämä on liian lyhyt ja maailma täynnä ihania houkutuksia 😀

    Kotosalla sitten taas mietiskelen hyvinkin paljon ruuan terveellisyyttä. Juuri lisäsin poikien ja minun päivittäiseen ruokavalioon D jaC-vitamiinit, paremman maitohapon, Omegaa ja tehokkaamman monivitamiinin. Muutenkin olen tosi tarkka ruuan suhteen kun sitä itse teen. Mahdollisimman paljon riistaa, kalaa, ja vaaleaa lihaa. Jos tumma lihaa, niin sen kanssa paljon kasviksia ja kasteketta jatketaan paljon. Mitään karkkeja meillä ei syödä, tumma suklaata kylläkin. Ei pullaa, ei mehuja, ei limuja. Herkut tehdään itse, sokeri korvataan hunajalla, vaaleat jauhot jollain mulla jne. Olen oikean nipottaja äiti : )

    • Reply lena maanantai, kesäkuu 15, 2015 at 13:16

      Ihan totta Anna. 😀 Houkutuksia on ihan liikaa ja ihan rauhassa niistä voi lomilla nauttia. Mutta kotona sitten, eri juttu ehdottomasti. Mun pitäisi ehdottomasti lisätä noita vitamiineja yms ruokavalioon ja samalla opiskella aiheesta hieman lisää, mulla on tietoisuus lisäravinteista niin heikolla tolalla ettei tosikaan. Matteo on onneksi valistunut näissä jutuissa ja osaa kokata terveellistä ruokaa kotona. Tuo on muuten tosi hyvä taktiikka että herkut tehdään itse, pitää ottaa mallia!!

  • Reply Heidi sunnuntai, kesäkuu 14, 2015 at 16:37

    Huh, onneksi kirjoitit tämän sivuhuomautuksen ” älä kuitenkaan kokeile terveellistä elämäntapaa Italian reissuilla, varma failure, ainakin minulle!”, muuten olisi alkanut ahdistaa ;). Terveellinen elämäntapa on osa Suomen arkeani, mutta täällä Italiassa olen repsahtanut ihan totaalisesti! Tämä 10 päivää täällä on ollut todellinen katastrofi! En ole ikinä, minkään loman aikana ahtanut niin montaa pitsaa ja pasta-annosta ja juonut niin montaa Proseccoa kuin tällä lomalla. Ensimmäisenä päivänä vielä yritin: otin lounaalla nizzansalaatin, mutta sen jälkeen tämä on ollut yhtä alamäkeä…En edes kehtaa tunnustaa kaikkea mässäilemääni. Mutta nyt olen lomalla, viikon päästä Suomessa voin taas syödä salaattia! Anoppini laittoikin viestiä, että kasvimaani salaatit ovat kasvaneet jo syömäkelpoisiksi. Eli nautiskelen nyt vielä, kun pystyn. Rehuja ehdin syödä sitten kotona.

    • Reply lena maanantai, kesäkuu 15, 2015 at 13:06

      Italia on niiiiin failure terveellisten elämäntapojen noudattamisessa. 😀 Mä en vaan pysty syömään siellä terveellisesti, ruoka on ihan liian hyvää ja viini myös. Vaikka italialainen ruokavalio on periaatteessa kohtuullisen terveellinen, tulee siellä sitä pizzaa ja viiniä myös maisteltua. Loma on loma ja jos Italiaan muuttaisin niin pitäisi tietysti muuttaa elintapoja, mutta lomilla syön ihan mielelläni pizzaa ja paljon. Kun sitä on kerta tarjolla. : )

  • Reply Karoliina sunnuntai, kesäkuu 14, 2015 at 15:47

    Samoin kuin monet muut, olen itse sillä kannalla, että reissussa hölläillään ja maistellaan, siellä tulee yleensä liikuttuakin runsaammin kuin kotosalla, ainakin kaupunkilomilla. Kotona sitten voi taas heittää tiukemman vaihteen päälle, mikäli farkut reissun jälkeen kiristävät 😉

    • Reply lena maanantai, kesäkuu 15, 2015 at 11:59

      Ihan oikein, hhuippu huomata että samoilla linjoilla me kaikki ollaan. 🙂 Liikkuminen on kyllä huimaa reissuilla hyötyliikunnan muodossa, se on asia jota ei usein tule ajatelleeksikaan. Kotona on hyvä sitten olla tiukempi 😉

  • Reply Helena Arvio sunnuntai, kesäkuu 14, 2015 at 14:41

    Mä otan reissussa aika rennosti syömisen, se on yks osa nautintoa, kun saa vähän mässäilläkin ja tosiaan maistella paikallisia herkkuja, kotona laihdutan jos tarttee..

    • Reply lena maanantai, kesäkuu 15, 2015 at 11:57

      Juuri noin! 🙂 Sama täällä, toki niille pidemmillä reissuilla tulee sitten pidettyä tarkemmin syömisiä silmällä mutta lomalle lähdetään usein rentoutumaan ja se rentoutuminen on mulle myös yhtä kuin hyvin syöminen. Kotona sitten eri tuulet! 🙂

  • Reply Annika | Travelloverblogi sunnuntai, kesäkuu 14, 2015 at 14:04

    Tottumukseni ovat aika samanlaiset kotona kuin reissussa. Yritän pitää kohtuuden kaikessa, mutta yritän, ettei ruoka ylipäätään hallitsisi minua. Syön siis sen mukaan, mitä mieleni tekee. Kotona en juo alkoholia juuri lainkaan, mutta reissussa helposti lasin-pari päivässä. Jos haluaisin erityisesti elää matkalla terveellisesti, tässä olisi se, missä olisi helppo parantaa tapoja. Liikkuminen on reissussa aina melkoista. Kuten sanoit, kymmenen kilometriä tulee varsinkin kaupungissa käveltyä ihan helpolla päivässä.

    • Reply lena maanantai, kesäkuu 15, 2015 at 11:50

      Kohtuus kaikessa on oiva periaate ja se toimii niin kotona kuin arjessakin. Tosin reissuilla tulee joinakin päiväinä lipsuttua terveellisyydet, vaikka se tavallaan sallittua onkin, niin onhan siihen silti ihan hyvä kiinnittää huomiota. Mulla tulee myös juotua esimerkiksi viiniä reissuilla ja sen suon, etenkin Ranskassa yms. Vaikken kotona joka päivä alkoholia juokaan, reissussa saattaa juurikin esim ruoan kanssa tulla juotua lasi tai pari ja sitten pubin kautta hotellille. Mutta sen reissulla suon, kunhan kohtuudessa pysyy.

  • Reply Reason for a Season sunnuntai, kesäkuu 14, 2015 at 13:52

    Ei onnistu reissussa :D. Riippuu toki kohteestakin paljon, että minkätyyppistä ruokaa on tarjolla ja mihin hintaan. Jos epäterveellinen ruoka on halvinta, niin siihen sortuu hyvin äkkiä. Jos nyt ensin pääsisi alkuun täällä kotimaassa, niin se olisi jo aika hyvä lähtökohta :P.

    • Reply lena maanantai, kesäkuu 15, 2015 at 09:41

      Hahaa, sama homma. Mutta pitkillä reissuilla oon pakottanut itseni pitämään huolta ruokavaliostani, tosin vaihtelevalla menestyksellä. Mä oon yrittänyt kotona olla terveellinen ja jotenkin onnistunut mutta tuolla reissuilla on vielä tekemistä. 😀

  • Reply Ansku BCN sunnuntai, kesäkuu 14, 2015 at 12:45

    Mä syön reissussa aikalailla samoin opein kuin kotonakin, eli herkuttelen, mutta yritän välttää ylensyömistä. Matkoilla tulee ehkä enemmän syötyä lihaa kuin kotona, mutta muuta eroa ei taida olla. Mulla on ruokarajoitteita eli pakko vähän tarkkailla mitä sitä suuhunsa pistää. Mitään herkkuja näistä kuvista en voisi syödä :/

    • Reply lena maanantai, kesäkuu 15, 2015 at 09:39

      Erikoisruokavalio taitaa kyllä aiheuttaa haasteita niin kotona kuin reissuillakin, mutta etenkin reissuilla. 🙁 Mutta tuo ylensyömisen välttely on tosi hyvä ohjenuora, niillä paikallisilla herkuilla kun voi herkutella ihan kohtuuden rajoissakin! Se olisi hyvä muistaa itsekin… 😀

  • Reply Pirkko / Meriharakka sunnuntai, kesäkuu 14, 2015 at 12:23

    (Onpa muuten puhelimella tosi vaikea päästä kommentteihin. Pääosa yrityksistä päätyy Rantapalloon.)

    Mutta juu, syömisen haasteina on taukojen tarve, ne kun sitten usein osuvat johonkin kahvilaan. Joskus tulee otettua smoothie, josne nyt sitten ovt yhtään parempi vaihtoehto kuin pulla 🙂
    Liikuntapuolella käveltyä tulee usein paljon, nyt vaikka viikonloppuna Örössä varmaan yli 15 km ja uiminen onnistuu joskus hotwwlialtaissakin…, siis ihan matkaa, vaikka 1.5 km – mutta on tämä kieltämättä reissussa haasteellista!

    • Reply lena maanantai, kesäkuu 15, 2015 at 09:30

      Pirkko, testasin tuon jutun juuri puhelimella ja jotain outoa tuossa on. Pitää pistää viesti eteenpäin!
      Tauot ja kahvilat on paha yhdistelmä! Mulla ei ole itsekuria ottaa tuota smoothieta leivosten sijaan, mutta jotenkin yritän aina perustella itselleni että kyllä sitä reissussa kävellään, ei huolta. No joo, sitähän tulee käveltyä mutta voisihan sitä ainakin pidemmilla reissuilla vähän katsoa mitä suuhunsa panee. Lyhyillä reissuilla sitten ei. 😀 Tuo uiminen on mulle ihan uusi juttu, pitää pistää korvan taa. Kuten pitää alkaa ottamaan hotellien saleista enemmän irti!

  • Reply sarrrri sunnuntai, kesäkuu 14, 2015 at 12:09

    Perussa mä söin aivan äärettömän terveellisesti, ja myös puhdasta ruokaa: melkein kaikki tuli läheltä ja terveelliset marjat, hedelmät ja kasvikset eivät maksaneet käytännössä mitään. Lisäksi kaikki perulaiset leivokset ja karkit olivat aika kamalia, ja Suomessa on siten paljon vaikeampaa. 😀 Meksikossa taas… No, meksikolainen ruoka ei ole oikein millään tavalla terveellistä eikä edes salaatti ole valmis ennen kuin siihen on ripoteltu reilu annos suolaa päälle. Pidemmillä komennuksilla noihin asioihin voi yrittää vaikuttaa, mutta lyhyillä matkoilla usein höllään, ja syön paljon ja kaikkea, koska haluan tutustua mahdollisimman laajasti paikalliseen ruokaan. 🙂

    • Reply lena maanantai, kesäkuu 15, 2015 at 09:27

      Mä kävin Lontoossa perulaisessa ravintolassa ja mä tykästyin siihen ruokaan tosi paljon! Täytyy alkaa ottamaan selvää, että millainen se perulainen keittiö tyypillisesti on. Kuulostaa hyvältä kertomasi perusteella ja ainakin tuossa lontoolaisessa ravintolassa oli todella hyvät mausteet! 😉 Mun mielikuva meksikolaisesta ruoasta on juuri tuo mitä sanoit, ei kovin terveellinen. Mutta herkullista se on! Samoilla linjoilla mennään, pidemmillä reissuilla pitää noihin asioihin yrittää vaikuttaa mutta lyhyellä reissulla syön kyllä mitä sattuu. 😀

  • Reply Annika - Tarinoita Maailmalta lauantai, kesäkuu 13, 2015 at 18:34

    Ehh, miten sen nyt ottaa..:D Joskus onnistuu ja joskus ei, riippuu hyvin paljon kohteesta. Yleensä ruokavalio menee vähän heikommalle hapelle terveellisyytensä puolesta matkalla, osittain ihan jo olosuhteiden pakosta. Kotioloissa elelen siis vegaaniruokavaliolla (suklaa poikkeuksena, hah), joten se tuo omat haasteensa esim just snacksien ja vastaavien suhteen. Hyvin helposti tulee napattua sipsipussi esimerksiksi, kun kaikki voileivät on liha-tai juustopainotteisia. Mieluiten kyllä syön hedelmiä ja usein ne matkalla (taas kohteesta riippuen, mutta esim Väli-Amerikassa) onkin ihana tuoreita ja maittavia!!

    • Reply lena sunnuntai, kesäkuu 14, 2015 at 18:19

      Sulla on tuo vegaaniruokavalio, jonka voin hyvin kuviella aiheuttavan ongelmia reissuilla! 🙂 Mä en kestä miten hyviä nuo hedelmät on maailmalla, esimerkiksi Taiwanissa ne olivat ihania, tuoreita ja edullisia. Eli sinänsä tekosyy itselleni ettei esimerkiksi siellä voi syödä terveellistä ruokaa… : ) Mutta kuten Lotta tuossa alla mainitsikin, on esimerkiksi Japanissa hedelmät todella kalliita ja siinä sitä sitten ollaan. Mutta lomalla pitää myös nauttia ja herkutella ja olla vähemmän tarkka kuin normaalisti. Siksihän sinne lomalle mennään, nauttimaan elämästä! Kultainen keskitie on paras kyllä reissuilla ja myös kotonakin..

  • Reply Lotta Watia | Unagidon lauantai, kesäkuu 13, 2015 at 11:25

    Reissussa on vaikea pitää yllä kotona opittuja terveellisiä elämäntapoja. Heti ensimmäinen haaste tulee siinä, että yrittää löytää tuttuja terveelliseksi todettuja tuotteita uudesta maasta. Jo kasviksissa ja hedelmissä tulee vastaan se, että ne voivat olla huomattavasti kalliimpia kuin kotona. Esimerkiksi Japanissa hedelmät ja marjat ovat todella kalliita. Eikä aamurahkaa vaan ole saatavilla.

    Toinen haaste on juurikin siinä, että varsinkin lyhyemmillä matkoilla haluaa maistella paikallisia herkkuja. Tämä herkuttelu voi vieläpä jäädä päälle ja kotona voi olla vaikea palata takaisin tuttuun rutiiniin.

    Toisaalta Aasiassa ne paikalliset herkut ovat monesti myös terveellisiä (esim. Korea ja kimchi, Japani ja vähärasvainen kala, vihreä tee…), joten toisissa kohteissa terveellistä elämäntapaa on mielekästä jatkaa.

    Mun seuraava kohde on Yhdysvallat, enkä nyt mitenkään kauheen innolla sitä ruokapuolta odota… Oi voi, miten niiden etelävaltioiden läpi selviää terveellisesti?

    • Reply lena lauantai, kesäkuu 13, 2015 at 17:01

      Tuttuja ruokia tosiaan on etenkin kauempaa vaikea löytää ja uudet hedelmät jne vaan houkuttavat kokeilemaan. Japanissa ne hedelmät on tosiaan kallita. Taiwan oli siitä ihana että ruoka oli kohtuullisen edullista ja kaikkea pystyi kokeilemaan. Ja toki muilla mailla ne paikalliset herkut tulee kokeilla, ne houkuttelee ja ihan syystäkin! Kuten Katja tuossa alla totesikin, parin viikon reissulla on vaan ihana kokeilla kaikkia ruokia ja unohtaa säännöt… kotona voi sitten taas olla terveellinen. Pidemmilä ressuilla sitten olen itse tarkkana. Oi wow Yhdysvallat, siellä on kyllä herkkuja! Tosin ehkä hieman epäterveellisiä… mutta kuten sanottu, nauti ruoasta ja tasapainottele välillä, ei tuonne tule joka päivä lähdettyä! 😉

  • Reply Katja perjantai, kesäkuu 12, 2015 at 17:02

    Hyvin olet onnistunut!
    Mun täytyy sanoa, että ei onnistu reissuilla terveelliset elämäntavat kyllä millään. 😀 Toki mun reissut on pisimmillään ollut parin viikon kestoisia ja kotona aina lähtiessänikin asennoidun siihen, että saa ja pitää herkutella. Aamupalaksi kunnon patonkia, päivällä joku superannos ruokaa ja illalla jäätelöä ja kakkuja.

    Tilanne olis kuitenkin varmaan toinen, jos lähtisi oikeasti jollekin pidemmälle reissulle, koska jo parin viikon reissuilla ne epäsäännölliset ja huonot syömiset alkaa näkyä ja tuntua turvotuksena ja sellaisena yleisenä huonona olona. Mutta lyhyillä reissuilla en mieti mitä suuhuni pistän. Sellainen yleinen tasapaino on paras kotonakin : )

    • Reply lena lauantai, kesäkuu 13, 2015 at 16:58

      Yllättävän hyvin tässä on kyllä onnistuttu, vaikka muutama repsahdus onkin tullut. 🙂 Mun mielestä reissuilla saa ja PITÄÄ herkutella, etenkin lomareissuilla kohteeseen jossa on kattava ruokatarjonta. Jos sitten on kyseessä vaikka 3vk reissu niin silloin toki kannattaa jo vähän miettiä, mutta muuten herkuttelen kyllä. Viime viikot on olleet aika hulabaloota joten on tullut vähän lipsuttua. 🙂 Yleinen tasapaino on just hyvä!

    Vastaa käyttäjälle Helena Arvio Cancel Reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.