Suomen suurin matkablogiyhteisö

Kulttuuria, olutta sekä rakkautta Kölnissä

Düsseldorf sijaitsee hyvin lähellä Kölnin kaupunkia ja halusin Düsseldorfin reissullani viettää ehdottomasti yhden päivän Kölnissä. Voi näitä keski-eurooppalaisten lyhyitä välimatkoja, nämä kaksi mielenkiintoista kaupunkia sijaitsevat vain noin 45 minuutin matkan päässä toisistaan, joten Kölnin reissuni oli erittäin helppo toteuttaa (vertailun vuoksi: samassa ajassa ehtii autoilla mukavasti Kuopiosta Suonenjoelle). Itse Kölnistä ei minulla ollut juurikaan käsitystä saati mielikuvia, vaikka muistankin kultaisina ala-asteaikoinani katselleeni kaupungissa kuvattua Marienhof-nimistä tv-sarjaa. Olisiko sitten niin, että kyseisen sarjan vuoksi kaupunki on kovasti kiinnostanut minua – kaupungin nimi ja Ingen punainen tukka jäivät mieleen Marienhofista, juurikaan muuta ei. Laatuviihdettä sen täytyi kuitenkin olla, tulihan se arki-iltapäivisin ulos maikkarilta kello kahden aikaan (!).

IMG_2697

IMG_2701

Asuimme Düsseldorfissa Matteon ystäväperheen luona ja sain heiltä paljon arvokasta tietoa Kölnistä. Yksi päivä ei kuitenkaan ole pitkä aika joten aktiviteetteja täytyi priorisoida, melko rankalla kädellä. Kölnin tuomiokirkko oli ehdottomasti nähtävä, vanha kaupunki söpöine taloineen myös. Halusin mys käydä tutkimassa paikallisen “rakkauden sillan” eli Huhenzollernbrücken. Se on silta, johon rakastavaisilla on tapana käydä jättämässä rakkauslukkoja. Ohjelmaan piti mahduttaa myös paikallisen oluterikoisuuden, Kölschin, maistelu. Museokierrokset jätin (mahdolliseen) seuraavaan kertaan.

Kulttuuria….

Köln on kulttuurikaupunki ja se on myös yksi Saksan suosituimmista turistikohteista. Kuuluisan tuomiokirkon lisäksi siellä pääsee tutustumaan kulttuuriin lukuisissa museoissa sekä esimerkiksi oopperassa. Itse tutustuin vain tuomiokirkkoon, jossa viihdyin kunnioitettavan pitkään, yli tunnin. Pidän kirkoista arkkitehtuurin ja historian vuoksi ja yleensä tyydyn lyhyempiin visiitteihin, mutta Kölnin kirkko oli niin suuri että siellä sai helposti kulumaan enemmänkin aikaa. Se on todella vaikuttava ja kaunis, eikä ole ihme että se kuuluu Saksan suosituimpiin nähtävyyksiin.

IMG_2662

Kirkkoa katsellessa ei uskoisi, että se kärsi valtavia vaurioita toisen maailmansodan aikana. Sitä on korjattu moneen otteeseen siitä lähtien ja tällä hetkelä näyttää siltä, että sille ei olisi koskaan mitään tapahtunutkaan. Suurin osa Kölnin keskustasta tuhoitui samaisissa pommituksissa, joten kirkon lisäksi kaupungilla on paljon tarjottavaa historian ystäville. Museoista löytyy lisää tietoa tästä linkistä.

IMG_2657

….olutta…

Kölsch on Kölnin olutylpeys. Kölsch on juomana vähän kuin shampanja konsanaan – sitä saa tuottaa vain tietyt panimot, tietyllä alueella ja sitä on tarjolla 26 eri brändiltä. Se on tuote joka kantaa Protected Geographic Indication (PDI)-tunnustusta ja on suojeltu EU-lakien turvin. Se tulee valmistaa maksimissaan 50 kilometrin päässä Kölnistä.

IMG_2711

Kölschin maistelu kuului ehdottomasti matka-ohjelmaani (kiitos suosituksesta lukijalleni Arille!) ja onhan siinä hohtoa juoda Kölnin alueelle ominaista juomaa juurikin Kölnissä. Parkkeerasin itseni Reinin rantaan, valitsin yhden monista rantaviivan tuntumassa olevista ravintoloista ja tilasin Kölschin. Pidän Düsseldorfin ja Kölnin alueen tavasta tarjoilla olut pienestä lasista (0,2l – 0,3l). Yksi tuopillinen saattaa joskus olla itselleni hieman liikaa (etenkin keskellä päivää!) ja pienistä laseista on hyvä maistella eri oluita. Olueni oli kalliihko, 2,85€, mutta ympäristö oli sen verran viihtyisä että mielelläni tuon hinnan siitä maksoin.

IMG_2692

Düsseldorfissa oluen keskihinta taisi olla noin parin euron luokkaa. Oikein maistuva ja mielenkiintoinen tuttavuus tämä Kölsch, sitä ei kannata Kölnissä missata.

…. sekä rakkautta.

Köln on rakkauden kaupunki. Se ei ehkä ole yhtä tunnettu kuin rakkauden kaupunkien kiistaton kuningatar, Pariisi, mutta rakastavaiset ovat tulleet Kölniin jo vuosikymmeniä. Tästä todisteena toimii Hohenzollernbrücke- silta aivan kaupungin keskustassa. Se on kokonaisuudessaan 409 metriä pitkä ja vuorattu rakkauslukoilla päästä päähän.

IMG_2678

Silmissäni saksalaiset eivät välttämättä esiinny sinä kaikista romanttisimpana eurooppalaisena kansana, oikeastaan päinvastoin. Mutta tuota valtavaa lukkomerta katsellessani tajusin sen, että aina niin järkevillä ja jämpteillä saksalaisilla täytyy olla olemassa se romanttinenkin puoli.

IMG_2684

IMG_2681

Romantiikannälkäiset Helmutit, Güntherit ja Jörgenit ovat kiinnittäneet rakkaidensa kanssa lukkoja siltaan mitä suuremmissa määrin ja lukon avain on luonnollisesti heitetty Reinin vietäväksi lukotusoperaation jälkeen. Onkin arvioitu, että pelkät siltaan kiinnitetyt lukot painavat muutaman tuhat kiloa, eli mistään pienestä lukkomäärästä ei Kölnissä puhuta. Sillalla liikkuu paljon ihmisiä ihastelemassa lukkomerta ja välillä näiden (meidän) ihmettelijöiden onkin syytä varoa sillalla pyöräileviä ihmisiä. Lukkomeri on myös valokuvaajaharrastajan kannalta hyvin mielenkiintoinen kohde ja se tarjoaa monenlaista kuvakulmaa.

Dusseldorf-Kölnin alue on mainio kohde minilomalle. Etäisyydet ovat lyhyet ja molemmat kaupungit on helppo ottaa haltuun muutamassa päivässä. Ne eivät ole suurkaupunkeja, mikä varmasti onkin yksi syy miksi alueella niin viihdyin. Kuitenkin molemmat kaupungit ovat tarpeeksi isoja että aika ei käy pitkäksi ja nähtävää, koettavaa sekä syötävää löytyy kaikille. Ilmeisesti jopa Finnair lentää suoraan Helsingistä Düsseldorfiin, ainakin Düsseldorfin lentokentältä bongasin nuo tutut sinivalkoiset värit.

Onkos teillä millaisia kokemuksia Kölnistä?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

16 Comments

 • Reply Oili / Ajatuksia Saksasta torstai, 28 toukokuun, 2015 at 18:50

  On kyllä häpeällistä, etten ole vielä koskaan käynyt Kölnissä! Se ei ole täältä Frankfurtin lähistöltä mitenkään ihan äärettömän kaukana… ”Kotimaan”matkailu on muutenkin nykyään aika huonoissa kantimissa. Viettäessäni täällä vaihtovuotta reissattiin niin pirusti sekä Saksassa että muualla Euroopassa, mutta nyt kun täällä on pysyvästi, ei millään jaksaisi viikonloppuisin lähteä juuri yhtään minnekään. Useimmiten reissut tulee tehtyä kavereita katsomaan, ja koska emme valitettavasti tunne Kölnistä ketään, ei sinne tule lähdettyä. Viikonloppureissu on ollut to do -listalla jo pidemmän aikaa!

  Mustakin tuntuu että Saksa on matkailumaana väheksytty. Täällähän on ihan kaikkea Itämerestä Alppeihin ja viinitarhoista suurkaupunkeihin. Ihan kuvankaunis kohde on Bodensee Etelä-Saksassa! Kirkasvetinen järvi, jonka vastarannalla kohoavat Alpit. Onneksi meillä asuu siellä kavereita 🙂 Kaupungeista Berliini on ihan omaa luokkaansa ja aina visiitin arvoinen. Se ei oikeastaan edes ole mitenkään tyypillisen saksalainen vaan jotenkin paljon hipsterimpi.

  • Reply lena / london and beyond perjantai, 29 toukokuun, 2015 at 12:40

   Tunnistan tuon tunteen. 🙂 Olen itse täällä Englannissa samanlainen kotimaanmatkailija, että paljon on näkemättä ja aika paljon kavereiden kotiseuduilla liikutaan. Omiin kuvioihin on niin helppo jämähtyä.
   Olen sama mieltä tuosta, että Saksa on väheksytty matkailumaan. Tähän syyllistyin itsekin, jotenkin aina kuvittelin Saksan olevan ”tylsä”. MItä vielä! Luontoa (ihanat pyöräilymaastot Dusseldorfissa), arkkitehtuuria, ruokaa, kaikkea löytyy. Jos me sinne päädytään muuttamaan niin pitää ehdottomasti aloittaa reissaaminen ympäröivissä kaupungeissa ja maissa, Ranskaankin taitaa olla aika helppo mennä 🙂

 • Reply Kthetraveller torstai, 28 toukokuun, 2015 at 18:36

  Enpä ole käynyt, mutta itsekin tykkään maistella paikallisia oluita jollain mukavalla terassilla. Ehkäpä joskus itsekin tuolla sitten 😉

  • Reply lena / london and beyond perjantai, 29 toukokuun, 2015 at 12:36

   Köln on tuohon oluiden maisteluun aivan täydellinen paikka! 😀 Tykkään myös tuosta paikallisten juomien maistelusta paikallisilla terasseilla, on kiva katsella ihmisiä ympärillä ja olla vaan.

 • Reply Lancaster torstai, 28 toukokuun, 2015 at 17:20

  Britihän ne pommittivat Kölnin soraläjäksi…

 • Reply Jenni / Globe Called Home torstai, 28 toukokuun, 2015 at 02:08

  Köln on kiva myös joulukuussa joulumarkkinoiden aikaan, ja olen kavereilta kuullut huhua, että karnevaalitkin siellä olisivat alueen parhaat. 🙂 Jos uudestaan Kölniin eksyt, niin Stasi-museo oli aika hyytävä kokemus, siis silleen mielenkiintoisella tavalla hyytävä…

  • Reply lena / london and beyond perjantai, 29 toukokuun, 2015 at 12:20

   Voi, mä voin niin kuvitella että joulumarkkinat ovat Saksassa aika mahtavat, etenkin Kölnissä. Mua nyt harmittaa etten tuosta Stasi-museosta ollut kuullut, olisin ihan varmasti mennyt sinne edes hetkeksi. TOivottavasti tulee vielä ensi kerta!

 • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta keskiviikko, 27 toukokuun, 2015 at 21:56

  Upee toi kirkko! Ja Marienhof on legenda. 😀

  • Reply lena / london and beyond perjantai, 29 toukokuun, 2015 at 12:19

   Marienhof on kyllä legenda, siitä ei pääse mihinkään. 😀 Varmaan kaikki about meidän ikäiset muistaa ko. ohjelman….

 • Reply Pirkko / Meriharakka keskiviikko, 27 toukokuun, 2015 at 20:34

  Siskontytön kanssa käytiin päiväreissulla joskus kun siippa oli työkomennuksella Aachenissa ja me leikimme hänen kanssaan kotia Aachenissa viikon verran (oli sen verran kauan työkomennuksella, että oli saanut ihan kivan kalustetun asunnon käyttöönsä, niin mahduimme sinne hyvin).
  Kirkon lisäksi halusin näyttää tytölle ehdottomasti joen ja muistan, että oli tosi haastavaa saada taksikuskia ymmärtämään, että haluamme vaan johonkin sopivaan paikkaan katsomaan jokea, saksan taitoni kun oli vähäinen ja kuskin englannin taito vielä olemattomampi, mutta jotenkin siitä selvittiin.
  Düsseldorfia mieheni muistelee, että se oli shoppailumielessä miesystävällinen kaupunki, sillä useimmissa kaupoissa oli jo tuolloin, pari vuosikymmentä sitten, tarjolla sohva ja lasi viiniä. Mutta siis enemmän oleilimme Aachenissa, joka on jäänyt niin minun kuin sisarentyttäreni mieleen mitä mukavimpana pienenä saksalaiskaupunkina, eli terve menoa sinnekin, jos tuolla seudulla enemmän päädyt oleilemaan!

  • Reply lena keskiviikko, 27 toukokuun, 2015 at 20:48

   Tuo Aachen jäi mieleeni ohi kulkevista junista, se jäi kutkuttelemaan jonkin verran. 🙂 Katsotaan mitä tuleman pitää, Saksaan jos päädytään niin Aachen täytyy käydä kurkkaamassa kuten myös moni muu mielenkiintoinen paikka siinä lähistöllä.
   Meillä oli tällä kertaa myös viikon ”komennus” eli työmatka, ja asuimme tuttavaperheen luona. Siellä oli kyllä onneksi tarpeeksi tilaa olla, vaikka lapsiperheessä vilskettä riittikin… Saksan asunnot taitavat olla kovin hyvän kokoisia. Dusseldorf on kyllä ehdottomasti miehille shoppailuystävällinen, miehet voi lähettää pubiin kun itse lähtee visaa vinguttamaan. 😉 Me ei juurikaan shoppailtu joten Matteo ei päässyt testaamaan sohvia.

 • Reply enmi keskiviikko, 27 toukokuun, 2015 at 20:05

  Köln on kyllä ihana! Tosin oma suosikki tuon alueen kaupungeista on ehkä kuitenkin Dortmund 🙂 Mutta Saksa pääsi mut yllättämään kanssa aikoinaan ihan totaalisesti. Menin ekaa kertaa tapaamaan kavereita, mutta sillä reissulla jo tajusin, että miten upea maa se onkaan. Harvemmin sitä vaan missään kehutaan.

  • Reply lena keskiviikko, 27 toukokuun, 2015 at 20:24

   Mua kiinnostaisi myös tuo Dortmund, siellä ei ole tullut käytyä ja kaikki sitä kehuvat. 🙂 Mulle Saksa on ollut aina suuri kysymysmerkki enkä ole koskaan oikein tuntenut tarvetta matkustaa sinne. Eli hyvin positiivisesti olen yllättynyt! 🙂

 • Reply Tiia/reisereise keskiviikko, 27 toukokuun, 2015 at 19:50

  Oi kyllä! Köln on ihana kaupunki ja haluaisin kovasti palata sinne joskus. Kölschiä ei ole tullut koskaan maistettua, mutta seuraavalla kerralla varmasti tulee. Mahtavaa, että joku muukin on katsonut Marienhof-sarjaa! Voi kuulostaa pöhköltä, mutta tuo sarja on varmaan eniten vaikuttanut siihen, että opiskelen nyt saksan kieltä. Tuliko se oikeasti jo kello 14? Jyrkiä ennen. 😉

  • Reply lena keskiviikko, 27 toukokuun, 2015 at 20:22

   Mahtavaa kuulla että muillekin on Marienhof jäänyt mieleen. 😀 Se oli joskus klo 14, ettei vaan olisi ollut klo 14:30. Tuo muuten on hyvin paljon mahdollista että se oli 14:30! Köln oli kyllä tosi kiva kaupunki ja sun on pakko maistaa Kölschiä kun kaupunkiin seuraavan kerran matkaat, oli hyvää ja halpaa näin suomalaisittain.

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.