Asuminen Lontoossa: Vinkkejä ja kokemuksia

Lontoo on kaupunki, joka kiinnostaa suomalaisia kovasti ja se näkyy myös blogiini johtavissa Google-hauissa. Tänään on luvassa tarinaa Lontoosta reissujuttujen vastapainoksi eli kerron teille kokemuksiani aiheesta asuminen Lontoossa, omiin kokemuksiini perustuen. Annan myös muutamia vinkkejä Lontooseen muuttajille, eli mitä kannattaa ottaa huomioon jos tähän kiehtovaan metropoliin on muutto mietinnässä.

Omat kokemukseni Lontoossa asumisesta

Muutin Lontooseen ensi kerran syksyllä 2012, opintojen perässä. Asumiskokemusta minulla oli silloin UK:sta jo neljän vuoden verran, joten kulttuuri oli ennestään tuttu eikä mitään varsinaista shokkia päässyt syntymään. Asustelin ensimmäiset viikot hostellissa asuntoa etsien. Tutustuin tuossa Shepherd’s Bushissa sijainneessa hostellissa moniin ihmisiin ja löysinpä sieltä tulevan kämppiksenkin, muotivalokuvaajan Alankomaista. Pääsimme muuttamaan taloomme Fulhamin Parsons Greenillä melkoisen pian ja rakastuin alueeseen siltä seisomalta. Sijanti kakkos-zonella hyvien kulkuyhteyksien päässä keskustasta oli iso plussa, tube sijaitsi lähes talomme vieressä ja bussit kulkivat ohitse ympäri vuorokauden. Täydellistä. Rakastumista alueeseen edesautti sen rauhallisuus, kauneus sekä hyvät palvelut. Fulhamissa on lukuisia ihania pikkukauppoja, yksityisten omistamia ravintoloita, kahviloita sekä tasokkaita pubeja. Alue on hyvin rauhallinen ja jopa hieman posh (kamoon, Prinssi Harry bongattu kotikadullamme!).

IMG_5178

Tämän postauksen kuvat ovat Fulhamin Parsons Greeniltä. Alue on yksi suurista suosikeistani Lontoossa ja jos jostain syystä Lontooseen jäisimme, niin tätä aluetta harkitsisin hyvin vakavasti asuinpaikaksi.

Meillä kävi hurja tuuri talon kanssa, se oli nimittäin hyvin edullinen alueen hintatasoon nähden ja ok kunnossa vaikkei varmasti skandinaavisia vaatimuksia vastannutkaan. Olen ehdottomasti Länsi-Lontoon tyttöjä. Trendikäs, hipsterimpi itä on hyvin mielenkiintoinen paikka, mutta tyydyn viettämään siellä esimerkiksi viikonloppuiltoja.

IMG_5185

Lontoosta muutin Taipeihin ja Taipeista takaisin Lontooseen. Luonnollisesti muutin tavarani tässä välissä pois Fulhamista ja uuden asunnon etsintä alkoi. Lontoossa monet vuokrasopimukset tehdään vuodeksi (tai puoleksi vuodeksi jos hyvin käy) ja tässä kohtaa meille tuli ongelma. Olemme luultavasti Lontoossa vain puolen vuoden ajan emmenkä siten halunneet tehdä kokonaiseksi vuodeksi sitovaa sopimusta. Niitä oli tarjolla hyvin mielenkiintoisillakin alueilla, puolivuotisia oli huomattavasti vähemmän. Jouduimme tekemään kompromissin. Meillä oli kiire ja kun yksi puolen vuoden sopimuksella varustettu, laadukas asunto löytyi, oli meidän melkeinpä pakko ottaa se. Tai ainakin olisi hölmöä ollut olla ottamatta.

IMG_5177

Tässä tietysti oli koira haudattuna tarkoittaen sitä, että meidän piti muuttaa kauas periferiaan. Periferia on tietysti suhteellinen käsitys, mutta jouduimme muuttamaan muutaman zonen verran kauemmaksi keskiluokkaisen perheidylliin ja voin kertoa että Fulhamia on nyt vähän ikävä. Asunto on kuitenkin hyvä, alue mukava ja superrauhallinen joten ei minulla ole kuitenkaan suurempaa syytä valittaa.

Vinkkejä Lontooseen muuttavalle

Lontoo on kaupunki, joka on täynnä mahdollisuuksia. Lontoo on monikulttuurinen, oma kuplansa jolla ei ole juurikaan mitään tekemistä muun Englannin kanssa. Lontoossa on jokaiselle jotakin: kulttuuria, ostosmahdollisuuksia, äärettömän monipuolinen ravintolatarjonta ja loputtomat määrät työmahdollisuuksia. Ei ole ihme, että Lontoo vetää ihmisiä puoleensa. Muutama asia on kuitenkin hyvä ottaa huomioon asuntoa etsiessä, kun Lontooseen haikailee tai muutto on jo konkreettinen juttu.

-Asunnon hankinta voi olla melko kinkkistä (muttei missään tapauksessa mahdotonta). Asuntotarjontaa on laidasta laitaan ja huijareitakin valitettavasti on markkinoilla, joten kannattaa mielummin olla varovaisempi kuin hätäillä. Asunto kannattaa ehdottomasti vuokrata paikan päältä, joten Suomesta käsin asunnon etsintää en suosittele. Kohde kannattaa aina käydä katsomassa paikan päällä, varmistaa että kaikki on niinkuin ilmoituksessa mainittiin ja mielellään jopa varmistaa vuokraajan henkilöllisyys esim. ajokortista mikäli kyseessä on yksityinen vuokranantaja. Älä koskaan maksa mitään etukäteen näkemättä asuntoa. Itse asuin hostellissa muutaman viikon kun asuntoa etsin ja se oli hyvin toimiva ratkaisu. Tutustu alueisiin rauhassa ja mieti, mitä alueelta haet. Haluatko hyviä kulkuyhteyksiä vai kelpaako sinulle asunto hieman kauempaa? Miten paljon olet valmis käyttämään aikaa työmatkaasi? Tuben läheisyys on itselleni tärkeää.

-Hintataso vaihtelee, mutta esimerkiksi huoneen vuokrat alkavat noin 600£:sta ylöspäin, alueesta riippuen. Hyvällä tuurilla voi huoneen saada halvemmalla, mutta silloin usein huone on joko a) hyvin pieni tai b) se sijaitsee hieman huonommalla alueella. Ei ole ollenkaan tavatonta, että paremmilla alueilla huoneesta saa maksaa jopa yli 1000£ kuukaudessa. Lontoo on kallis kaupunki, se kannattaa pitää mielessä. Joku oli joskus laskenutkin, että hänen olisi edullisempaa asua Barcelonassa kuin Lontoon West Hampsteadissa sijaitsevassa asunnossaan ja käydä joka päivä lentämällä Barcelonasta Lontoossa töissä. Tämä skenaario kertonee jotain Lontoon asuinkustannuksista (linkki juttuun täällä).

-Lontoon asuntojen taso ei vastaa pohjoiseurooppalaista tasoa. Tämä on hyvä pitää mielessä, sillä esimerkiksi koti-Suomen asuntoja vastaavat uudiskohteet eivät ole niitä edullisimpia vaihtoehtoja vuokrata. Niitä toki on mutta ne maksavat, ellet ole valmis tinkimään sijainnista ja kulkuyhteyksistä. Omissa sunnossani on ollut hiiriä, asunnot ovat olleet kylmiä ja kylpyhuoneet ovat luultavasti olleet viime vuosisadan peruja. Mutta tämä on Lontoo ja asialle ei mitään voi, joten tähän kannattaa ehdottomasti varautua tänne muuttaessasi! Pidä mieli avoinna tässä asunto-asiassa. Kirjoitin aiemmin OVV-asuntopalveluiden nettisivuille kokemuksia aiheesta, artikkeliin pääsee tästä.

Onko teillä kokemuksia Lontoossa asumisesta? Herättikö artikkeli ajatuksia?

Seuraa blogiani Facebookissa täältä ja pääset samalla kurkkaamaan kulisseihin jokapäiväisestä Lontoon elämästä.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply Liza in London lauantai, toukokuu 2, 2015 at 14:30

  Mulla sama juttu kun Annikalla, olen viettänyt lännessä turhan vähän aikaa näiden reilun kolmen Lontoon-vuoden aikana. Yksi (harvoja) miinuksia Lontoossa asumisessa mitä itse keksin on juuri se, että toiselle alueelle lähteminen voi viedä yllättävän paljon aikaa… Asumisen kalleus on tietysti myös yksi, ja oikeasti pelottaa, mitä jatkuva hintojen nousu ja loppumattomilta tuntuvat redevelopment-projektit kaupungille tekee.

  Kirjoitin itse pari vuotta sitten jutun Lontooseen muuton aakkosista, ja nyt sun postauksen innoittamana kaivoin sen arkistojen kätköistä esille – kiitos inspiraatiosta!

  • Reply lena sunnuntai, toukokuu 3, 2015 at 13:52

   Tää on tosi hauska juttu, että monella Lontooseen muuttaneella on aika vakiintunut alue jossa pyörii 🙂 Mutta tähän vaikuttaa ehdottomasti juurikin tuo, että sinne toiselle alueelle meno saattaa hyvinkin viedä paljon aikaa. Kun puhutaan jopa tunneista niin se kyllä hillitsee sitä matkan tekoa. Mua ahdistaa myös nämä hintojen nousut ja ollaankin puhuttu että lähdetään Lontoosta kun se vain on mahdollista. Nautitaan nyt ja tullaan sitten myöhemmin lomille, mutta esim 1-2 zoneilla alkaa olla asuntojen hinnat sitä luokkaa että niihin ei tosiaan ole mitään toivetta päästä kiinni. Mä käyn katsomassa tuon sun postauksen, kiitti vinkinstä:)

 • Reply Merja keskiviikko, huhtikuu 29, 2015 at 18:04

  Tuttavapariskunta asuu Chelseassa ja kun kävimme heidän luona viime syksynä, oli puhetta asuntojen hinnoista. Ymmärsin silloin, että Lontoo on superkallis eikä heillä olisi tuolla varaa asua, mutta kun ovat komennuksella niin työnantaja maksaa asunnon. Asunto oli kyllä tosi kiva ja siinä oli myös pieni takapiha, jossa oli kiva istuskella brunssilla. Dailymailin artikkeli kiinnosti mutta täytyy lukea se padilla, koska vanha Lumiani ei nyt suostu yhteistyöhön (sivun navigaatio tulee artikkelin päälle, enkä saa sitä millään ilveellä pois)

  • Reply lena torstai, huhtikuu 30, 2015 at 13:04

   Chelsea on eritoten hyvin kallista aluetta, huh. Fulham on siinä vieressä mutta hinnat halpenevat huomattavasti kun Chelseasta poistuu Fulhamin suuntaan, vaikka ei tuolla Fulhamissakaan ole ilmaista asua. Chelsea on aivan ihanaa aluetta ja voin kuvitella että tuttavapariskunnallanne oli aika kivat oltavat siellä. 🙂 Tiedän muutamia komennuksella olevia ja kyllähän niitä asuntoja aina ihmettelee;) Toivottavasti saat padilla auki tuon DM:n artikkelin, se oli hyvin silmiä avaava. Olen jo pitkään halunnut pois Lontoosta hintojen vuoksi ja täälä alkaa kohta olla mahdoton normaalin ihmisen elää järkevästi. Harmi 🙁

 • Reply Annika / Britannika keskiviikko, huhtikuu 29, 2015 at 13:12

  Hassua kyllä, Länsi-Lontoossa on tullut hengailtua melkoisen vähän koko tämän neljän vuoden Lontoo-elämän aikana,vaikka onhan se todellä nättiä aluetta..! Itse olen asunut etelässä, pohjoisessa (tai no keskustassa) ja idässä ja itä on ehkä se kaikkein tutuin ja täällä asun tälläkin hetkellä. Musta jotenkin aina tuntuu että länsi on niin hirveän kaukana että siellä asuminen ei koskaan oikein oo tuntunut vaihtoehdolta 😀 Mutta ehkä se on vain tottumiskysymys 😀

  Mielenkiintoista on muuten ollut myös huomata kuinka hinnat on jo tässä parin vuoden aikana noussut. Mulla ei olis enää varaa asua siinä asunnossa missä asuin puoltoista vuotta sitten. Tälläkin hetkellä on tähän kämppään varaa vain koska jaan huoneen jaetussa kämpässä 😀 Onneks teillä kävi tuuri ja löysitte puolen vuoden sopparin!

  • Reply lena keskiviikko, huhtikuu 29, 2015 at 13:47

   Haha joo, kaikki on niin suhteellista.:) Mulle itä on taas ”kaukana” ja mielummin asustelen täällä lännessä. Mutta tämä johtuu täysin siitä, etten juurikaan tunne itäistä Lontoota muutamia viikonloppuiltoja lukuunottamatta. Tosi kivaa ja persoonallista aluettahan se on, jostain syystä olen juminut tänne läntisille laidoille. Usein käydään Richmondissa, Kingstonissa jne kun vapaapäivää vietetään sen idän sijaan. Mun vanhemmat on tosin tulossa ensi kuussa, pitää viedä ne tutustumaan itään tällä kertaa ja samalla saan hyvän syyn matkata sinne myös itse 🙂

   Nuo hinnat ovat ihan järkyttäviä. Huh. Onneksi täällä periferiassa ok kämppäkin alkaa olla jo ”järkevän” hintainen….:D Meillä kävi tosiaan tuuri tuon sopimuksen kanssa. Itsekin harkitsin silloin joskus huoneen jakamista, mutta sitten tupsahti eteen tuo Fulhamin talo ja otettiin se. Se oli halpa 600£ / kk ja sijaitsi sellaisessa posh bubblessa että en vieläkään tiedä miksi se oli niin halpa.

 • Reply Iida keskiviikko, huhtikuu 29, 2015 at 13:07

  Huh, en ole aiemmin tullut edes ajatelleeksi, että Lontoossa on noin kallista! Mulle Helsinki on jo kallis kaupunki ainakin asuntojen suhteen, mutta täällä sentään on mahdollisuus saada alle 700 eurolla kuukaudessa yksiö. Tuo 600 puntaa yhdestä huoneesta kuulostaa tosi hurjalta. :/

  • Reply lena keskiviikko, huhtikuu 29, 2015 at 13:42

   Lontoo on tosiaan kallis. Onhan Helsinkikin tyyris kaupunki asua, mutta kieltämättä alle tonnin yksiöitä alkaa arvostaa kun täällä asuu. 🙂 Ja tuo 600-1000£ huoneesta tosiaan aika paljon, eikä Lontoo muutenkaan halpa ole. Tosin täällä on edullisempaa syödä ulkona kun Helsingissä. 😉

  Leave a Reply