Suomen suurin matkablogiyhteisö

Lentoyhtiöt: Air Dolomiti (MUC-FLR)

MUOKATTU JA UUDET KOKEMUKSET TÄYDENTÄEN 28.12.2017

Aurinkoisen kevätpäivän kunniaksi on mukava kirjoittaa yhdestä lempiaiheestani, lentämisestä. Air Dolomiti oli minulle uusi lentoyhtiötuttavuus vielä pari viikkoa sitten ja kun heidän koneeseensa astuin Munchenissa, tiesin aika nopeasti että nyt on löytynyt lentoyhtiö josta pidän.

Olemme tämän artikkelin alkuperäisen julkaisupäivän, helmikuun 2015, jälkeen matkanneet usein Air Dolomitin siivin. Viimeksi pari päivää sitten, kun lensimme Frankfurtista Firenzeen heidän kyydissään. Tällä kertaa kanssamme mukana oli 1,5-vuotias lapsi.

Yhtiö on saksalaisen Lufthansan partneri ja tarjoaa reittejä pohjoisen Italian kaupunkeihin (edit: valikoimaan on tullut myös eteläisempiä kaupunkeja, kuten Bari ja Catania). Näin ollen Lufthansa pystyy tarjoamaan hyvät yhteydet niin Helsingistä kuin Lontoostakin esimerkiksi Firenzeen, jonne lentäminen ei ole se maailman helpoin juttu edes täältä  hyvien yhteyksien Lontoosta (eikä nykyisestä kotikaupungistamme Düsseldorfista Air Berlinin konkurssin jälkeen).

Sekä meno- että paluulennoilla oli suomalaisia kanssamatkustajia, joten reitti on selkeästi löydetty myös suomalaisten matkailijoiden toimesta.

IMG_2315

Aloittaessani kirjoittamaan tätä juttua, olin aivan varma että olin lukenut kyseisestä lentoyhtiöstä suomalaisista matkablogeista. Ja niinhän minä toden totta olikin, Travellover Annika kertoo lyhyesti Air Dolomiti-kokemuksistaan tässä postauksessa (postaus on muutenkin mielenkiintoinen liittyen lentoyhtiön valintakriteereihin).

Nyt kuitenkin omiin kokemuksiini kyseisestä yhtiöstä, Munchen – Firenze reitiltä. Lisänä juttua Frankfurtin ja Firenzen väliltä joulukuussa 2017.

IMG_2332

Paluumatkan lipunkanta

Air Dolomiti operoi reittejään kymmenellä Embraer 195-lentokoneella jotka ovat nimetty italialaisten oopperoiden mukaan. Viimeisimmillä lennoilla koneen kylkeä kaunisti myös veronalaisen jalkapallojoukkueen, Hellas Veronan, logo.

Koneen henkilökunta oli italialaista mutta he kaikki puhuivat luonnollisesti myös sujuvaa englantia, ja suurin osa taisi puhua edes auttavaa saksaa (… mikä puolestaan inspiroi tätä artikkelia).

Välihuomio aiheeseen liittyen – mielestäni on aivan ihanan kuuloista kun a) italialainen tai b) ranskalainen mies puhuu englantia. Koneen kapteenilla oli sen verran vahva ja viehättävä italialainen aksentti englantia puhuessaan että tätä tyttöä melkein heikotti! Tämä on kyllä tainnut sittemmin laantua, mutta pysyn silti kannassani. Italialaisten ja ranskalaisten aksentti on vertaansa vailla ja sulaa vahaa korville.

Koska yhtiön lennot menevät lähes poikkeuksetta Dolomiittien ylitse, ovat näkymät kirkkaina päivinä kerrassaan upeat. En kyllästy tähän näkymään ikinä. Maailma on niin kaunis tuolta ylhäältä katsottuna.

IMG_2071

Suurimmat kiitokset minulta tällä lyhyellä lennolla sai (maisemien lisäksi) palvelu. Pienen pienillä asioilla saa ainakin minut voitettua puolelleen. Ei sen ihmeellistä tarvitse olla, että jää mieleen.

Lentohenkilökunta oli italialaiseen tapaan hyväntuulista ja he jaksoivat kärsivällisesti vastailla kysymyksiini niinkin tärkeästä aiheesta kuin tarjolla olevasta viinistä. Air Dolomiti yllätti tarjoamalla vaihtoehtoja Italian johtavilta viinivalmistajilta ja kun pyysin lasin punaviiniä matkajuomaksi, tarjoiltiin se ihan oikeassa lasissal Sain kaupan päälle myös kertomuksen kyseisen viinin alkuperästä. Alla otos Air Dolomitin lehdestä, jossa kerrotaan tarkemmin lentoyhtiön viineistä ja niiden valinnasta.

Matkustajille tarjottiin myös virkistävät pyyhkeet matkalla, mikä on nykyään melko harvinaista Euroopan sisäisillä lennoilla. Lapsi sai myös pienen joululahjan, eli lentokoneen oksennuspussin täynnä suklaata. Toistan: pieni ele, mutta jäi mieleen.

Hyvä Air Dolomiti!

IMG_2317

IMG_2319

Saa nähdä, miten paljon Air Dolomitia tulee käytettyä Airberlinin konkurssin jälkeen. Düsseldorfista ei pääse suoraan Firenzeen, tosin Eurowingsin on uumoiltu ottavan reitin haltuun lähitulevaisuudessa. Siihen asti matkaamme tyytyväisinä Air Dolomitin siivin.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

16 Comments

 • Reply anne yrjänä lauantai, 4 helmikuun, 2017 at 21:10

  Positiivista sanottavaa samaiselta reitiltä Munchenistä Firenzeen. Lufthansalla ja sen yhteistyökumppaneilla kokee olevansa mukavasti lomalaisena. Suuri osa muista on business-matkaajia, joten olen ainoita, jotka ehtivät nauttia noinkin lyhyellä matkalla jokusen kuohuviinilasillisen 🙂

  • Reply lena tiistai, 7 helmikuun, 2017 at 19:07

   Anne, kiitos kommentistasi! Todella mukava kuulla, että kokemus oli hyvä. Täytyy itsekin myöntää, että kuohuviinilasillinen on kiva juttu, ja ainakin viini tarjoiltiin oikeasta lasista. Iso peukku tälle, pieni mutta niin suuri asia. 😉 Suomalaisia näkyy tuolla reitillä aina silloin tällöin, hyvä yhteys Helsingistä. Oliko Firenze millainen kokemus?

 • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta tiistai, 24 tammikuun, 2017 at 15:16

  Eksyin Googlesta tänne, sillä mäkin lentelen Air Dolomitilla takaisin sieltä Serbiasta Saksaan. Se nyt on vasta toukokuussa, mutta halusin silti kurkkia, miltä tämä oudolta kuulostanut lentoyhtiö on muiden silmissä vaikuttanut. 🙂

  • Reply lena tiistai, 7 helmikuun, 2017 at 19:06

   MEri, toivottavasti lento tulee olemaan aikataulussa, kun sitä mietit! 🙂 Air Dolomiti oli tosi kiva kokemus, ehdottomasti käytön uudelleenkin jos tilanne tulee – yhteydet Italian pieniin kaupunkeihin ovat hyvät. Kivaa Serbian aikaa <3

 • Reply Marimente sunnuntai, 26 huhtikuun, 2015 at 12:58

  Minä myös olen lentänyt Air Dolomitilla välin Genova-München vuonna 2009. Ihan kovin selkeitä muistikuvia ei ole kyseisestä lennosta, koska se oli hyvin aikainen aamulento ja muistaakseni nukuin suurimman osan siitä 🙂 Sen muistan, että Dolomiitteja ylittäessa mentiin aika pomppufiiliksellä ja vähän meinasi jopa hirvittää se meno. Mutta ehjänä ja aikataulun mukaisesti päästiin perille Müncheniin!

  • Reply lena sunnuntai, 26 huhtikuun, 2015 at 14:03

   Haa, perus aamulento. Uni tulee heti kun pääsee koneeseen. 🙂 Mä niin tykkään noista maisemista noilla lennoilla, harmi että sulla oli tuota turbulenssia matkalla… paha sellainen on aina ärsyttävä juttu ja jää kyllä mieleen ei niin kivana kokemuksena.

 • Reply aNNa torstai, 23 huhtikuun, 2015 at 15:43

  Mäkin oon lentänyt parisen kertaa Münchenistä Veronaan. Täytyy sanoa, ettei mun omat kokemukset oo niin ”jeeee”. Lento on kyllä niin naurettavan lyhyt, noin 40 minuuttia parhaillaan, joten eihän siinä kauheesti mielipiteitä ehdi muodostamaankaan. En oo kertaakaan saanut kauheen hyvää kuvaa henkilökunnasta, eivätkä todellakaan ole puhuneet hyvää englantia. Saksaa mulle puhuttiin viimeksi, vaikka kuinka yritin vaihtaa enkuksi. Tosin, koneet on aina ollu ajallaan, ja vaihto Münchenin kentällä on vaan niin näppärä (lemppari!). Lisäksi maisemat on mahtavat. Dolomiitit on näkynyt niiiiiin hienosti. Näkyykö matkalla Firenzeen myös Gardajärvi? Se näkyy niiiiiin hienosti kun lentää Veronaan (obviously), että oon siitä matkasta ottanut varmaan satoja kuvia 😀

  Niin, ja viiniä en oo älynny tilatakaan. Next time! 😉

  • Reply lena torstai, 23 huhtikuun, 2015 at 16:31

   Joo lyhyitä lentojahan nuo kaikki on eikä siinä välttämättä ehdit sen kummepaa mielipidettä muodostaa. Itse tykkäsin ilmaisesta, hyvästä viinistä ja keksistä. 😀 Kannattaa ensi kerralla maistaa tuota viiniä, se on kyllä tosi herkullista!

   Ja mulla AIVAN sama kohtalo ton saksan kanssa. En puhu todellakaan sanaakaan saksaa eivätkä he usko vaikka vaihdan enkuksi. Ei sitten. 😀 Mun mielestä Garda ei osunut reitin varrelle, tosin en nyt niiiiiin tarkkaan katsonut. Mutta uskallan väittää että ei osunut, harmi 🙁

 • Reply Annika | travelloverblogi torstai, 23 huhtikuun, 2015 at 13:07

  Kylmää valkkaria oikeasta lasista, suklaata ja ikkunassa Dolomiitit! Näillä eväillä jopa minä siedän lentämistä. Ainakin Bariin ja Bolognaan olen Air Dolomitilla lennellyt. Näkymä ikkunasta on uskomaton.

  • Reply lena / london and beyond torstai, 23 huhtikuun, 2015 at 13:39

   Ehdottomasti hyvä yhdistelmä tuo viini, suklaa ja Dolomiitit. Tuo näkymä on jotain niin kaunista, ettei tosikaan, siihen on hankala kyllästyä. 🙂

 • Reply enmi keskiviikko, 22 huhtikuun, 2015 at 22:12

  Mulla on kanssa ehdottomasti positiivisia kokemuksia kyseisestä yhtiöstä 🙂 Olen varmaan vajaa puoli tusinaa kertaa päässyt heidän kyytiinsä eikä mitään pahaa sanottavaa, päinvastoin.

  • Reply lena / london and beyond torstai, 23 huhtikuun, 2015 at 13:32

   Sullahan on tosi paljon Air Dolomista kokemusta, jee! Ehdottomasti samoilla linjoilla olen, tosi kiva firma ja mukava palvelu 🙂

 • Reply Maarit Johanna keskiviikko, 22 huhtikuun, 2015 at 15:52

  Mulla on myös kokemus Air Dolomitista väliä Munchen – Klagenfurt! Tosin siitä on jo neljä vuotta aikaa, mutta kokemus oli hyvin samanlainen kuin sulla. Virkistyspyyhkeet, viiniä ja välipalaa vaikka lentoaika oli hädin tuskin 45min. Parasta oli toki Alppien ylitys. Olin onneksi rivilläni yksin. Edessäni istunut mies oli ahdingossa kun tuntematon melko rintava nainen halusi kurkkia käytäväpaikaltaan maisemia miehen yli. Mutta oli ne kyllä katsottavat maisemat todellakin! En ole koskaan nähnyt vuoria niin selkeästi. 🙂

  • Reply lena keskiviikko, 22 huhtikuun, 2015 at 19:06

   Hei huippua, kokemuksia ko. firmasta 🙂 Ihan parasta on juuri tuo lyhyt lento ja pieni luksus. Ei sen tarvitse isoa olla mutta piristää kummasta ja jää positiinen fiilis firmasta. Parhaita muuten nuo kanssamatkustajat jotka aiheuttavat hieman ongelmia, en olis halunnut olla sen miehen paikalla…. 😀

 • Reply Kthetraveller keskiviikko, 22 huhtikuun, 2015 at 14:04

  Aaah, lasit viinille. Erinomaista! Tiedän että juomalasit painavat ja vaikuttavat polttoainekuluihin mistä syystä muovimukit ovat valtaamassa komiasti koneita, mutta kyllä vain olisi kiva lipittää viini ihka oikeasta lasista yläilmoissa. Jos edes samppanjan saisi lasista niin olis kiva. Nim. samppanjaa sekä muovilasilla että oikealla lasilla vuorotellen Finskin turistissa saanut 😉

  • Reply lena keskiviikko, 22 huhtikuun, 2015 at 18:56

   Joo nuo lasit ovat ehdottomasti parasta! Vaikka toki ymmärtää että niitä ei juurikaan koneissa käytetä, niin onhan tuo kiva ylläri. 🙂 Ihan eri fiilis! Finnairilla en ole viinejään ostanut niiden muututtua maksullisiksi, mutta ennen niitä turistissa tosiaan muovimukista juotiin. Miten sulla onnistui tuo lasi? 😉

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.