Pattaya, lomakohde joka ei sovi minulle

Kirjoitin eilen hotelliarvion Pattayan Hard Rock Hotelista (löytyy  täältä) ja kirjoituksessani hieman vihjailevasti mainitsinkin, että se hotelli oli paras juttu Pattayalla ja itse kaupunki jäi hyvin vähälle tutkimiselle. Viihdyimme hotellilla liiankin hyvin.  Miksi?

Syy tähän hotellissa viihtymiseen oli tietysti hotelli itse, mutta myös se fakta ettei Pattaya ole varsinaisesti lomakohde joka meitä houkuttelisi. Tämä on sinänsä erikoista, sillä en ole suinkaan ensikertalainen tuossa hyvin ristiriitaisessa kaupungissa. Olen käynyt Pattayalla tähän mennessä nimittäinkuusi kertaa (kyllä, kuusi!). Nämä edelliset kerrat yhtä lukuunottamatta ovat olleet vain ja ainoastaan golfreissuja enkä ole niiden aikana ole ehtinyt tutustua kunnolla itse Pattayaan. Edellisen kerran pysähdyin ystävieni kanssa Pattayalla pikaisesti matkallamme Bangkokista Koh Changille, ja saman ratkaisun teimme nyt Matteon kanssa. Ensi kerralla ajamme kuitenkin suoraan Bangkokiin mikäli tuonnepäin maailmaa koskaan palaamme, sillä Pattayalla ei ole mitään mikä minua kiinnostaisi, elleivät golfmailat ole mukana.

IMG_1709

Vaikka totta on se, että Thaimaassa monet rantakohteet ovat nyt enemmän tai vähemmän täynnä länsimaisia matkaajia, on Pattayalla heitä (tai no meitä, turistihan minäkin siellä olen) erittäin paljon. Eikä siinäkään sinänsä vielä mitään, jos Pattaya olisi oikeasti jotenkin erityinen kohde. Mutta kun se ei ole. Likainen, täyteenahdettu ranta, paljon örvellystä sekä prostituoituja joka kadun kulmassa, Walking Streetistä puhumattakaan. Näin kärjistetysti.

IMG_1718

Thaimaasta löytyy lukuisia kohteita meren rannalla, jotka ovat Pattayaa houkuttelevampia. Yksi syy Pattayan suosioon lienee se, että se on lähin rantakohde Bangkokista katsottuna ja näin houkuttelee paljon turisteja. Pattayan ranta ei kuitenkaan ole mielestäni mitenkään houkutteleva, vaan parempaa rantaa löytyy jo parin tunnin matkan päässä esimerkiksi paratiisisaari Koh Sametilta (tai jopa Pattayan edustalla olevalta Koh Larnin saarelta, jossa kannattaa kuitenkin valita ranta tarkasti). Täpötäyteen ahdettu ranta aurinkovarjoineen ja kaupustelijoineen ei ole ajatukseni rannasta, jossa haluaisin viettää aikaa. Syö Matkusta Rakasta-blogin Meri oli jopa törmännyt rottiin Pattayan rannalla (linkki postaukseen täällä), mielestäni enough said. Kannattaakin pitää mielessä, että naapuriranta Jomtien on huomattavasti miellyttävämpi paikka. Rauhallisempi ja siistimpi.

Ja jos sitä rantaa oikeasti etsii, niin Thaimaassa sitä riittää, upeaa sellaista. Bangkokistakin lentää samassa ajassa kun Pattayalle autoilee jo vaikka miten upeille paratiisisaarille.

IMG_1712

Prostituoituja on Pattayalla erittäin paljon (paino sanalla erittäin), päivisin ja iltaisin. Rantakadun varrella, baareissa, Walking Streetillä, kaikkialla. Prostituutio on erittäin näkyvää ja tytöt odottavat rantakadulla asiakkaitaan laittautuneina hyvin vähäisissä vaatteissa. Näillä samoilla kaduilla näkee myös usein vanhoja länsimaisia miehiä nuorten thaityttöystäviensä kanssa käsi kädessä. Sinänsä minulle on aivan sama mitä kukin lomallaan puuhaa eikä se edes minulle kuulu, mutta lomailen mieluummin paikoissa jossa ihmiskauppa / prostituutio ei ole näin näkyvässä osassa. En usko että tällainen suomalainen blondi pystyy tässä asiassa asiaan hirveästi vaikuttamaan vaikka jaloillani äänestäisinkin, sillä en kuulu kohderyhmään. Mutta mielummin katselen vaikka huojuvia palmuja ja merta jossain muualla kuin todistan tapahtumia Pattayalla. Havahduin tähän prostituution näkyvyyteen kunnolla vasta viimeisimmällä reissullani, en tiedä onko se lisääntynyt vai olenko vain ollut liian vähän liikenteessä.

Pattayalla on myös paljon baareja, mikä tarkoittaa paljon juhlijoita. Pattaya ei nuku koskaan. Tämä saattaa aiheuttaa joskus ongelmia hotelleissa kun juhlakansa palaa hotelliin. Seinät ovat usein heikkoa tekoa ja äänet kuuluvat. Muutaman kerran tällaista olen päässyt todistamaan ja se meteli on todella raivostuttavaa, kun haluat nukkua. Jos haluaisin bilettää, niin Pattaya olisi varmasti hyvä kohde sellaiseen. Mutta haluan lomaltani jotain ihan muuta tyyliin hyvää ruokaa, pari bisseä ja nukkumaan. Siinä on ihan tarpeeksi biletystä minulle. Ei minua kukaan tietenkään pakota siellä bilettämään, mutta tykkään hieman rauhallisemmasta ympäristöstä.

IMG_1711

Uskon että mielipiteeseeni vaikuttaa myös se, että olen ensimmäisten Pattayan visiittieni jälkeen nähnyt paljon muutakin Thaimaata, Aasiaa sekä maailmaa. Olin ensi kertaa Pattayalla 10 vuotta sitten ja se oli toinen kertani Thaimaassa ja Aasiassa ylipäätään. Silloin se oli kaikki uutta ja ihmeellistä, nyt tiedän paremmin mitä lomiltani haluan ja millaisissa paikoissa haluan vierailla. Rauhalliset paratiisisaaret sekä mielenkiintoiset kaupunkikohteet ovat prioriteettilistani kärkipäässä.

Miksi ihmiset sitten matkustavat Pattayalle?

Tämä kirjoitus kulki alunperin otsikolla ”Miksi Pattayalle ei kannata matkustaa”. Tätä kirjoittaessani rupesin kuitenkin miettimään, että hetkinen…. onhan siinä Pattayassa puolensakin. Meitä on niin moneen junaan. Alla muutama ajatus Pattayan paremmista puolista ja syy otsikon vaihtoon:

Vaikka Pattaya ei lempparikohteisiini kuulukaan, on sillä vetovoimaa. Muutamasta melko ymmärrettävästäkin syystä. Ensinnäkin, siellä asuu paljon suomalaisia. Pattayalla ja sen vieressä olevalla Jomtienilla asuu tuhansia suomalaisia ja onpa Pattayalla Suomi-koulukin. On myös ennustettu, että Pattayan alueella on jopa 50 suomalaisomisteista ravintolaa. Monilla suomalaisilla on paljon tuttavia Pattayalla, sinne matkustetaan heitä tapaamaan ja aikaa viettämään. Ilmasto houkuttelee ihmisiä Thaimaahan talvehtimaan ja omien joukossa on aina kiva olla, luonnollisesti. Asuinkustannukset ovat myös edulliset. Lomailijan näkökulmasta Pattaya on edullinen kohde (kuten koko Thaimaa), se on kaupunki jossa on hyvät palvelut ja shoppailumahdollisuudet ja se tarjoaa kaikille jotain. Jopa lapsille, Pattyalle on vastikään valmistunut esimerkiksi uusi vesipuisto. Vaikka siellä ei minulle mitään olekaan, ei se tarkoita etteivätkö muut siitä nauttisi. Ja kuten yllä jo totesin, Pattayan naapuri Jomtien ei ole millään mittarilla yhtä paha.

IMG_1715

Uskoisitko että tämä kuva on Pattayalta? Kuva otettu Pattayan rantakadulta, takana kohoaa uudehko Hilton-hotelli jonka yhteydessä on tasokas ostoskeskus.

Ja jos puhutaan vaikkapa golfista, on Pattaya golfarin paratiisi. Kenttiä on joka lähtöön ja joka kukkarolle, viidakkokentistä luksustason resorteihin. Golfin takia minä olen siellä suurimmaksi osaksi ollut ja mikäli sinne palaan, uskallan väittää sen johtuvan golfista. Mikäli joku tuttavani ei sinne sitten yhtäkkiä keksi muuttaa. Ovathan golfreissutkin minulle lomailua, mutta lasken ne mieluummin aktiivilomiin löhölomien sijasta. Ja löhölomillani kohde tulee olemaan jokin muu kuin Pattaya.

Täältä löytyy symppis artikkeli Pattayan Suomi-aktiiveista.

Noniin, kokemuksia jakoon. Mitä mielikuvia Pattaya aiheuttaa teissä?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

17 Comments

 • Reply Vapaata pudotusta tiistai, huhtikuu 21, 2015 at 15:46

  Itsellä on syystä ja toisesta jäänyt Thaimaa käymättä ihan kokonaan reissuillessa, vaikka siellä päin on kyllä tullut liikuttua; Vietnam, Kambodza, Singapore… Thaimaa ”vastaisuuteni” onkin johtunut tuosta uudesta kanariansaaret -statuksesta (kuten Anne kommentissaan mainitsi) ja sekä rajusta ja näkyvästä prostituutiosta.

  Luin noin vuosi sitten kirjan, jonka oli kirjoittanut ruotsalainen äiti ja tytär, jotka olivat asuneet useita vuosia Thaimaassa perheen isän työn vuoksi. He olivat seuranneet läheltä sitä prostituutiokuviota ja kirjoittivat siitä dokumenttityyppisen kirjan. Opus avasi silmiäni kyllä todella paljon prostituution osalta sekä ostajan että myyjän näkökulmasta. Ei se aina oo niin yksioikoista, kuin voisi äkkiseltään ajatella. (Nais)Prosti voikin olla naimisissa omalla tahollaan ja tienaa kehollaan rahaa lastensa ja muun perheensä elättämiseksi.
  Unkarissakin on muuten kaikenkokoisten autoteitten varsilla prosteja erittäin provosoivissa vaatteissa asiakkaita odottamassa ihan keskellä kirkasta päivää. Siitä napataan sopiva kyytiin ja ajellaan puskiin.
  Sen enempää asiaa syväluotaamatta, kyllähän se koko valtion huonosta sosiaalipolitiikasta kertoo, jos ison kansanosan on prostattava.

  Kiitos kivasta blogista! =)

  • Reply lena tiistai, huhtikuu 21, 2015 at 20:27

   Kiitos kivasta palautteesta, ihana huomata että ihmiset tykkäävät lukea blogia!:)

   Mä en olekaan kuullut tuosta kirjasta, se olisi hauska jossain vaiheessa lukea. Ei se varmasti ole niin yksioikoista kun näin länsimaisin silmin ajattelee ja prostituutio saattaa todellakin olla suuri tulonlähde monelle. Unkarissa varmasti on autoteiden varsilla tämä ilmiö, Italiassa myös. Viime viikolla taas huomasin, että siellä lähellä Firenzen keskustaa teiden varsilla prostituoidut odottavat asiakkaitaan. Ulosmenoteillä lähinnä. Mutta kuten sanoit, kyllähän se sosiaalipolitiikasta hyvinkin kertoo, se on selvä.

   Thaimaassa löytyy ehdottomasti tuota ”kanaria-mallia”, mutta sivummalla löytyy paljon kivoja kohteita. Toki haluaisin itse piipahtaa vaikka Kambodzassa ihan sen takia, että uskon siellä olevan vielä aidompi meininki kuin Thaimaan puolella. 🙂

 • Reply Anu Haapala tiistai, huhtikuu 21, 2015 at 10:53

  Pattaya ei ole koskaan ollut itselleni niiden must see -kohteiden joukossa, eikä tämä postaus yllättäen nostanut paikan pisteitä omissa silmissäni. Tuskin tulee siis sinne ihan ensimmäisenä lähdettyä.

  Mielestäni ei silti pidä tuomita mitään paikkaa ilman omia kokemuksia, eikä oikeastaan sittenkään, jos niitä on. Kaikesta ei voi tykätä, mutta silti on syytä hyväksyä toisten erilaiset mieltymykset esim. matkakohteen suhteen, kuten tässä hyvin toitkin esiin. 🙂

  Tuosta prostituutiosta/ihmiskaupasta vielä. Minusta se on häiritsevän näkyvää myös ainakin Bangkokissa. Sen vuoksi Thaimaa ei erityisemmin mua houkuta, vaikka muuten Bangkokista oonkin tykännyt ja samoin esim. mainitsemastasi, ihanasta Sametin saaresta.

  Kiitos kiinnostavasta postauksesta! 🙂

  • Reply lena tiistai, huhtikuu 21, 2015 at 12:30

   Tosi kiva että tykkäsit, Anu! 🙂 Aika monella on varmasti kanssasi samat mietteet paikasta. Mutta fiksusti toteat, että ei paikkaa pidä tuomita ennen kuin siellä on käynyt. Tuo on hyvä ohjenuora, monesti olen kuullut ihmisiltä sellaista juttua Thaimaasta että oksat pois ja pian paljastuukin, että siellä ei ole edes käyty. Eikä kaikesta todellakaan voi eikä pidä tykätä. 🙂 Meitä on niin moneen junaan.

   Itse en Bangkokissa koe prostituutiota häiritseväksi, paitsi esimerkiksi Soi Cowboyn kulmilla jossa meno on kuin Pattayalla konsanaan.

   Ps. Samet on tosi kiva toden totta, ja se on lähellä. 🙂 Jos on aikaa, niin kannattaa matkustaa eteenpäin Koh Makille ja Koh Kodille, siellä on vielä upeammat maisemat. Nuo saaret <3

   • Reply Anu Haapala keskiviikko, huhtikuu 22, 2015 at 04:54

    Juu, tarkoitinkin juuri noita tiettyjä alueita Bangkokissa. Toisaalta näin turistina, kun asialle ei oikein voi mitään, voi aina pysyä poissa niistä paikoista. Bangkok on niin jättimäinen paikka, että se on lopulta aika helppoa.

    Ihanaa, kiitos vinkeistä! Oon viime aikoina ikävöinyt kovasti sekä Bangkokiin että Sametille, ja nyt iski kyllä into lähteä tutustumaan muihinkin Thaimaan paratiisisaariin. 🙂

 • Reply Pirkko / Meriharakka maanantai, huhtikuu 20, 2015 at 21:30

  Varmaan siksi, että jotain 15 vuotta sitten käytiin Thaimaassa Phuketissa ja Pattayalla niin emme sitten Thaimaaseen ole sittemmin viitsineet poiketakaan. Toki olimme silloin myös Phi Phi -saarilla, jotka antoivat maasta vähän paremman kuvan, mutta silti. Bangkok on nyt kyllä ToTravel -listalla, että ehkä tässä joskus vielä, mutta ei tuonne 🙂

  • Reply lena / london and beyond tiistai, huhtikuu 21, 2015 at 09:38

   Mitä olen seikkailujanne seurannut bloginne kautta, en jaksa uskoa että Pattaya tai Phuket tarjoaa jännitystä reissuihinne. 🙂 Bangkok on suurkaupunki ja itse ainaki viihdyn siellä todella hyvin, siellä on paljon tekemistä ja Aasian suurkaupungit kiehtovat aina. Ja ruokaa on joka lähtöön. Vaikka sielläkin backpackerit ovat valtaamassa katukuvaa, etenkin keskeisillä paikoilla.

 • Reply enmi maanantai, huhtikuu 20, 2015 at 20:30

  Pattayasta en osaa mitään sanoa, mutta mä oon kanssa viime aikoina jotenkin herännyt tuohon prostituutioon. En tiedä onko siitä tullut jotenkin näkyvämpää vai onko asioihin vaan alkanut kiinnittämään huomiota. Puolassahan esimerkiksi niitä tyttöjä käveli siellä moottoriteiden varsilla ja paikallisilta tutuilta kuultiin, että siihen vaan pysähdytään ja sitten ajetaan johonkin metsään hoitamaan hommat ja jatketaan matkaa. Ja esimerkiksi Gdanskin keskustassa ne oli joka tosi aggressiiviakin. Ei tietenkään meitä kahta naista kohtaan, mutta varsinkin yksin liikkuvia miehiä ja miesporukoita kohtaan. Mun mielestä se oli ihan kammottavaa kateltavaa.

  • Reply lena maanantai, huhtikuu 20, 2015 at 20:47

   Joo, olet oikeassa, Puolassa on vastaava ilmiö myös valloillaan. Ja mikä itselleni on ollut suurin ylläri, niin Italiassa myös moottoriteiden varsilla. Firenzestäkin ulos johtava katu on prostituoitujen vallassa, kun ajetaan Praton kaupungin suuntaan. Mä olin ihan järkyttynyt ja Matteo ihmetteli enkö tosiaan ole aiemmin tuollaista nähnyt… en ollut!

 • Reply Minna maanantai, huhtikuu 20, 2015 at 19:09

  Me olemme onnistuneet välttämään Pattayan, vaikka jokunen kaupungissa asunutkin kotimainen on koittanut houkutella. Sametilla joskus 8 v sitten oltiin, hienoa oli, mutta vähän turistinen sekin (lokakuun lopussakin).
  Phuket on meidän silmissä vastaava, ei tee sinnekään mieli, kerran oltiin ja häivyttiin pikaisesti Trangin saaristoon.
  Pidämme pienistä saarista, emme rysistä. Shoppailun sijaan snorklaamme ja makaamme riippukeinussa mieluummin.
  Toki ymmärrän ihmisiä, jotka pitää palveluista jne. Tyttöbusinekset on vähän ällöjä ja saattavat häiritä omaakin lomaa…
  Me pidämme Malesiasta ja Indonesiasta nykyisin Thaikkujen sijaan. Ihmiset on ystävällisiä ja lomailu on edullisempaa ja tasokkaampaakin hintaan nähden. Mm. Lombokin saaret ja Malesian itäsaaret. Meitä on moneksi. Kiitos hienosta blogista!

  • Reply lena maanantai, huhtikuu 20, 2015 at 20:44

   Iso kiitos ihanasta palautteesta Minna, sitä on aina kiva bloggaajan saada. 🙂 Saa taas uutta puhtia tähän hommaan!

   Olen samaa mieltä, että pidän pienistä ja idyllisistä saarista. En pidä suurista rysistä vaikka niissäkin on tullut käytyä. Koh Mak Thaimaassa oli kyllä miellyttävä yllätys, kannattaa tutkia se jos hiljainen paratiisisaari kiinnostaa 🙂 Minua kiinnostaisi kovasti tuo Indonesia, Malesiassa olen käynyt mutta sielläkin aivan liian vähän, paljon on tutkimatta. Lombok kiinnostaisi kovasti, kiva kuulla että siellä on hintataso vielä fiksulla tasolla. On toki sitten niitä muita ihmisiä joille palvelut jne ovat tärkeitä, ja se heille suotakoon. Tosiaan meitä on moneksi. 🙂

 • Reply Katja maanantai, huhtikuu 20, 2015 at 18:08

  Heh, voitit nyt kyllä meikäläisen, mä oon ollut Pattiksella ”vain” 4 kertaa! 😀

  Listaamasi huonot puolet ovat itsellänikin syitä joiden vuoksi Pattaya ei koreile want to be-listalla hirveän korkealla. Toisaalta nykyään niputan samaan kastiin aika monta muutakin paikkaa Thaimaassa. Örvellys on örvellystä, oli sen takana keski-ikäinen länkkäri tai sitten niihin neonpaitoihin pukeutuneet parikymppiset aussit. Hyi molemmille.

  Pattayan hyvinä puolina ovat tosiaan sen läheisyys Bangkokista (vaihdossa tein yhden yön reissun Pattikselle) sekä aivan jäätävä supermarketti ostarissa. Sieltä sai edam-juustoa ja ruisleipää! 😀 Siinä puolen vuoden ulkomaillaolon jälkeen mikään ei olisi voinut olla ihanampaa. Kyytipojaksi tietty ranskisperunat suomalaisesta baarista, haha!

  • Reply lena maanantai, huhtikuu 20, 2015 at 18:30

   Mepäs ollaan kunnon Pattayan kävijöitä 😉 Mutta olet ihan oikeassa että Bangkokista on kätevää piipahtaa Pattayalle jos haluaa haistella meri-ilmaa ja päästä pakoon isoa kaupunkia. Ja toden totta örvellys on kamalaa oli se sitten parikymppinen aussi tai keski-ikäinen skandinaavi. Eikä tuo ongelma ole pelkästään Pattayan probleema, vaan Phuket lienee yhtä paha? (en ole käynyt) Ja kyllä Soi Cowboyllakin oli samanlaista meininkiä havaittavissa kun siitä ohi käveltiin. 😀 Mutta kuten sanoin, en minä ole ketään tuomitsemaan, jokainen järjestää omannäköisensä loman 🙂

   Om nom varmasti maistui ruisleipä ja edam. Maistui mullekin kun Taiwanista saavuin 😀

 • Reply Anne maanantai, huhtikuu 20, 2015 at 18:00

  Rottia rannalla.. Oottekos käyny Intiassa? Siellä vasta kaikkea näkeekin! 😉

  En ole käynyt Pattiksella enkä tiedä tulenko koskaan käymään. Se on vähän sellainen 2000-luvun Aurinkorannikko, ennen kun mentiin Fuengirolaan, Espanjaan. Jokaisella on omat motivaationsa matkailuun ja lomalta haetaan erilaisia juttuja. Jos Pattaya vastaa niihin tarpeisiin, niin mikäs siinä. Itse olen kuitenkin myös sitä mieltä, että Thaimaasta löytyy paljon kauniimpiakin ja mielenkiintoisempiakin paikkoja. Toisaalta kai tuolla Pattayallakin voi kokea muutakin kuin rantakadun ja seksityöläiset, jos lähtee päärantaa pidemmälle. Mutta täytyy myöntää, etten kenenkään ole ikinä kuullut kehuvan kohdetta. Se on tavallaan ehkä vähän surullista.

  • Reply lena maanantai, huhtikuu 20, 2015 at 18:11

   Hahaa Intia on vielä käymättä! 😀 Taiwanissa tuli muutama vastaan ja sen jälkeen ei ole kovin paljon kiinnostanut niihin törmätä haha.

   Tuo on hyvä vertaus, että se on sellainen 2000-luvun aurinkorannikko. Ja samalla on sikäli vähän harmi, että sitä positiivista on kuulunut melko vähän ko. paikasta. Itselläni on golfreissuilta hyviä muistoja, sitten näiltä ”löhölomilta” erilaisia mielikuvia paikasta. Thaimaasta löytyy paljon mielenkiintoisempia (lue:kauniimpia) paikkoja, mutta jos bilepaikkaa etsii niin Pattaya on kyllä siihen tarkoitukseen oikein mainio. Meitä on tosiaan moneen junaan ja monet matkustavat hyvin mielellään Pattayalla vieläkin. Ja kuten tuossa postauksen lopussa totesin, ymmärrän heitä. Aurinkoa, palveluita, ystävällisiä thaimaalaisia sekä edullinen hintataso. Ja parhaassa tapauksessa siellä on kavereitakin!

 • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta maanantai, huhtikuu 20, 2015 at 17:34

  Hih, mahtava postaus! Pattaya… Never again! Vaikka kyllä mä oon iloinen että siellä on nyt käyty, tietää ainakin mitä lomiltaan ei halua. 😀

  • Reply lena maanantai, huhtikuu 20, 2015 at 17:50

   Aina on hyvä reissata! 😀 Tuo sun rotta-kommentti sai muuten kylmät väreet aikaa, huhhh!

  Leave a Reply