Suomen suurin matkablogiyhteisö

Ennakkoäänestys ulkomailla: Firenze

Satuimme Italiaan sopivasti ennakkoäänestyksen aikana ja koska koen, että kansallisvelvollisuuden käyttämättä jättäminen on jokseenkin vakava asia, suuntasimme eilen Firenzen keskustassa sijaitsevaan Suomen konsulaattiin äänestyshommiin. Matteo ihmetteli kovasti, että pystyin äänestämään pelkällä passilla, sillä Italian vaaleissa ulkomailla äänestäminen onkin jo sitten monimutkaisempi juttu. Suomi nosti taas pisteitään Matteon silmissä ja suitsutusta sai osakseen asioiden yksinkertaisuus ja käytännöllisyys. Tähän minun täytyi lisätä että tämä äänestysasia on totta tosiaan toimiva, mutta muuten Suomi on kyllä hölmöjen sääntöjen ja niuhotuksen luvattu maa. Tietäisitpä vaan.

Olimme paikalla 12-13 aikoihin ja tähän mennessä ennen minua äänestäjiä oli käynyt noin 30 kappaletta. En osaa sanoa, millaista lukua odotin, mutta minusta se oli jokseenkin paljon. Lontoossa on aina paljon äänestäjiä liikkeellä enkä tietenkään samanlaista määrää Firenzessä odottanut, mutta konsulaatti oli auki klo 18 asti ja luku varmasti nousi tuosta vielä jonkin verran.

IMG_2099

IMG_2100

(Tämä blogi on hyvin kaukana poliittisesta blogista, mutta sanon silti aiheesta pari sanaa. Vaikka näin paljon maailmaa kiertäneen näkökulmasta, jotta pysytään joksenkin aihepiirissä. Blogimaailmassa äänestämisestä ja äänioikeuden käyttämättä jättämisestä on nimittäin käyty viimeaikoina vilkasta keskustelua, ja jokaiselle mielipiteen vapaus tietysti suotakoon. Mutta kehotan kaikkia miettimään kuitenkin muutamaa asiaa. Ensinnäkin sitä, että meillä on mahdollisuus äänestää. Tiedätteko kuinka onnellisia monet maailman ihmisistä olisivat siitä, että he saisivat äänioikeuden? Onnellisia siitä, että he saisivat elää demokraattisessa, toimivassa valtiossa? En väitä, että Suomi täydellinen maa olisi, en todellakaan. Mutta on niitä paljon huonompiakin tuolla maailmalla nähty, sellaisia joissa tavan kansalaiset vaan voivat haaveilla vaikuttamisesta. Tietysti aina ei vain ole mahdollista äänestää, esimerkiksi ulkosuomalaisille paikan löytäminen voi olla hankalaa, tai mahdollisesti ulkomailla vietettyjen vuosikymmenten jälkeen ei vain Suomi ja sen politiikka tunnu kovin läheiseltä asialta. Nämä ovat mielestäni valideja syitä olla antamatta ääntä, asiat eivät ole koskaan täysin mustavalkoisia.)

Äänestykseni hoitui noin 15 minuutissa, jonka jälkeen olin valmis poistumaan Matteon kanssa keväiseen Firenzeen tutkimaan ravintoloiden tarjontaa. Oli lämmin, reippaasti yli 20 astetta, ja halusin syödä ulkona. Just because I can. Matteo kierrätti minua lempipaikoissaan syömässä, gelatolla ja kävimmepä vielä etnisessä ruokakaupassa ostamassa aineksia thairuoasta koostuneelle illalliselle. Kokkasimme anopille ja muulle perheelle thairuokaa, kiitokseksi siitä että he pitävät meistä taas huolta tämän viikon. Illallinen hieman venähti ja menimme nukkumaan vasta yhden aikaan yöllä. Myöhäiset illalliset, tykkään!

Onko teillä äänestyskokemuksia Suomen ulkopuolelta?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

33 Comments

 • Reply Virpi keskiviikko, 22 huhtikuun, 2015 at 21:21

  Kävin äänestämässä nyt 3. kertaa Münchenissä – niin vaivatonta! Harmittavasti jäi eurovaalit välistä, koska eihän täällä saanut enää to äänestää… Opin virheestä ja tällä kertaa kävinkin sitten ekana äänestyspäivänä 🙂 Muuten on tainnut jäädä kerran äänestys välistä kun en ehtinnytkään teatteriharjoituksista enää vaaliuurnille… Ulkosuomalaisena ja omassa kotikaupungissa äänestäessä on äänestäminen tosiaan sosiaalinen tapahtuma – paljon tuli taaskin tuttuja nähtyä 🙂 Ei sitä koskaan Suomessa samalla tavalla tullut ja ainakaan sitä ei jäänyt kuulumisia vaihtamaan… Kyllä sitä tulee Suomenkin politiikkaa seurattua ja jotenkin tää etäisyys helpottaa kun ei näe lööppejä… Saksan politiikasta ei vielä ole niin hyvää käsitystä, mutta kaipa sekin vielä joskus selkenee 🙂

  • Reply lena / london and beyond torstai, 23 huhtikuun, 2015 at 13:27

   Ihan totta tuo on että tuo äänestäminen ulkomailla on hauska juttu ja hyvin sosiaalinen tapahtuma. Monesti ihmiset lähtevät uurnille kaverin kanssa tai suuremmalla porukalla ja tähän äänestysjuttuun kuuluu myös vaalikaljat tai ruokailu porukalla. Mä tykkään. 🙂 Ei Suomessa tule lähdettyä isolla porukalla jonnekin koululle äänestämään, onhan tuo ympäristökin ulkomailla jo virallisempi ja mielenkiintoisempi. 😉 Seuraan minäkin Suomen politiikkaa, jokseenkin melko vähän ja toki se niin on että kun on tarpeeksi kauan poissa niin kiinnostus luonnollisesti laskee asiaa kohtaan.

 • Reply Ritva-Liisa tiistai, 14 huhtikuun, 2015 at 21:04

  Moi! Kävin kahden aikuisen tyttäreni kanssa äänestämässä New Yorkissa Suomen konsulaatissa viime perjantaina. Yhtä hyvin olisimme voineet äänestää vaikka virallisena äänestyspäivänä Suomessa, reissu kun kesti vain torstaista maanantaihin, mutta tulipahan hauska matkakokemus tästäkin:) Homma oli sujuvaa Nykissäkin, ja virkailijat kertoivat että äänestysinnostus on ollut hyvää tasoa. Meidän kanssa oli jonottamassa ehkä 7-8 ihmistä. No nyt on velvollisuus hoidettu. Lento Suomeen oli viime yönä ja NYC on jäänyt taakse… Mutta varmaan joskus sinne palaan.

  • Reply lena / london and beyond keskiviikko, 15 huhtikuun, 2015 at 12:03

   Ritva-Liisa, olet kyllä aivan oikeassa siinä että äänestäminen ulkomailla on tapahtuma ja kokemus jo itsessään.:) Konsulaatissa / lähetystöissä on tunnelmaa ja hyvä sekoitus paikallisia suomalaisia ja matkailijoita. Tykkään ehdottomasti tästä tavasta!

   Toivottavasti teillä oli mukava loma, New York polttelisi kovasti tätä matkaajaa!:)

 • Reply Maarit Johanna lauantai, 11 huhtikuun, 2015 at 12:48

  Ai konsulaatissakin saa äänestää! Mie luulin että vain suurlähetystöissä, mutta tuohan onkin varsin näppärää.
  Oot niin onnekas kun voitte käydä Italiassa sukuloimassa koska vain. Olispa itselläkin joku noin hyvä syy lähteä useita kertoja johonkin ihanaan paikkaan josta saa gelatoa, pizzaa ja muuta mukavaa 😀

  • Reply Lena / london and beyond maanantai, 13 huhtikuun, 2015 at 11:04

   Joo konsulaateissa voi äänestää, tosi jees juttu. 🙂 Helpottaa elämää kummasti kun ei tarvitse lähteä suurlähetystöihin, jotka usein sijaitsevat pääkaupungeissa. Usein tulee Suomea mollattua, mutta tästä äänestyshommasta pitää antaa Suomelle sulka hattuun, tosi hieno juttu.

   Mä oon kyllä niin iloinen tästä että on mahdollisuus tulla Italiaan usein ja hyvästä syystä! Eikä varsinaisesti haittaa että Firenze sijaitsee ihan vieressä ja Toscana muutenkin 😀 Sorry myöhäisestä vastauksesta, oon onnistunut laiminlyömään blogia ihan kunnolla kun ei oo nettiä joka paikassa ja sukulaiset pitää kiireisinä. Kohta Lontooseen ja siellä taas normaali blogirytmi 🙂

 • Reply Heli lauantai, 11 huhtikuun, 2015 at 11:35

  Kävin tänään äänestämässä Rooman suurlähetystössä, joka saisi sijaita vähän keskeisemmällä paikalla mun näkökulmasta. Nyt se on toisella puolen Roomaa ja vaikka matkaa on vain 10 km, niin siihen menee omalla autollakin 45 minuuttia. Ja vatsatautitoipilaana reissuun ei voinut yhdistää edes kävelyä Villa Borghesessa tai kahvilla käyntiä: reissu vei voimat niin, että ulkona paistavasta auringosta huolimatta palelen viltin alla. Mutta aika huonossa kunnossa pitäisi olla, että olisin jättänyt äänestyksen väliin. Yllättävän moni Roomassa asuva suomalainen ei äänioikeuttaan käytä.

  • Reply Lena / london and beyond maanantai, 13 huhtikuun, 2015 at 11:01

   Voi harmi, tuo on kyllä joidenkin kaupunkien ongelma ettei se edustusto ole kovin lähellä kotia. Monen tunnin matka on jo aika liikaa, varsinkin jos julkisilla sen joutuu tekemään. Tuossa alla Globe Called Homen Jenni kirjoitti myös, että kävi äänestämässä Coloradossa omakotitalossa. 🙂 Aika hauska toisaalta, mutta voihan noihin paikkoihin olla hankala päästä. Todella hatunnoston arvoinen suoritus tuo sairaana äänestämään lähtö, voi olla että itsellä olisi jäänyt käymättä…
   Ja pahoittelut viivästyneestä vastauksesta, Italia pitää kiireisenä sukulaisvierailuineen. Kohta taas kotona ja normaalin blogirytmin äärellä. 🙂 Nauti Roomasta, tää maa on ihana!

 • Reply Leila Karin Kiiskinen perjantai, 10 huhtikuun, 2015 at 22:20

  Voi ei, lähti kolmena:( Luulin, ettei lähtenyt, kun odotin kommentin tulevan loppuun ja tulikin alkuun..sorry!

  • Reply Lena / london and beyond maanantai, 13 huhtikuun, 2015 at 11:01

   No problem Leila! 🙂 Siivoan nuo pari ylimääräistä kun pääsen koneelle! Olen itsekin harrastanut samaa blogien osalta moneen kertaan, kommentit lähteneet tuplina!

 • Reply Leila Karin Kiiskinen perjantai, 10 huhtikuun, 2015 at 22:12

  Umbrian suomalaisia oli samaan aikaan äänestämässä Firenzessä. Viisi Iloista naista. Taisin törmätäkin suhun, me oltiin lähdössä pois, kun astuit sisään.Me oltiin jo menossa jatkoille ulkoterassille syömään mereneläviä.

 • Reply Leila Karin Kiiskinen perjantai, 10 huhtikuun, 2015 at 22:11

  Umbrian suomalaisia oli samaan aikaan äänestämässä Firenzessä. Viisi Iloista naista. Taisin törmätäkin suhun, me oltiin lähdössä pois, kun astuit sisään.Me oltiin jo menossa jatkoille ulkoterassille syömään mereneläviä.

 • Reply Leila Karin Kiiskinen perjantai, 10 huhtikuun, 2015 at 22:10

  Umbrian suomalaisia oli samaan aikaan äänestämässä Firenzessä. Viisi Iloista naista. Taisin törmätäkin suhun, me oltiin lähdössä pois, kun astuit sisään.Me oltiin jo menossa jatkoille ulkoterassille syömään mereneläviä.

  • Reply Lena / london and beyond maanantai, 13 huhtikuun, 2015 at 10:58

   Ai hitsi, sinäkin olit siellä! 🙂 Mulle tulee yllätyksenä miten paljon suomalaisia Italiassa lopuinviimein onkaan, kuitenkin 30 ääänestäjää puoliltapäivin on melko paljon, ottaen huomiioon ettei kyseessä ole esimerkiksi Milano tai Rooma.

   Huomasnkin eilen että olit tapahtumasta myös blogannut, pitää käydä ajan kanssa tsekkaamassa ja kommentoimassa kun koneelle ehdin. Italia pitää hyvin kiireisenä, sukulaiset ja ruokailut… tiedät varmaan 😉 Pahoittelut samalla viivästyneestä vastauksesta samasta syystä! 🙂 Sinulla on kyllä ihan mahtava kotimaa, muuttaisin tänne heti jos tilaisuus tulisi.

 • Reply aNNa perjantai, 10 huhtikuun, 2015 at 20:27

  En malta odottaa, et pääsen Italiaan taas toukokuussa. Ihanaa fiilistelyä sun blogissa nyt 🙂
  Itse kävin tänään äänestämässä täällä Alanyassa. Muuten olen äänestänyt myös Kanarialla. Olen ehdottomasti samaa mieltä kuin Jenni, että ulkomailla äänestäminen on lämpimämpi tapahtuma. Jotenkin jopa vähän ”sosiaalinen” tapahtuma!

  • Reply Lena / london and beyond maanantai, 13 huhtikuun, 2015 at 10:55

   Ihana kuulla, Anna, että tää Italia-kuume välittyy ruudun toisellekin puolelle. 😀
   Alanyassa on varmasti aika paljon suomalaisia, kuten myös Kanarialla, joten huippua että näissä kohteissa on mahdollisuus äänestää. Tapahtuma on kyllä jonkinverran sosiaalisempi kuin kuopiolaisella koululla.. 😉 Pahoittelut myöhästyneestä vastauksesta, tällä hetkellä Italiassa on sen verrn hulinaa ettei edes nettiin ehdi. 😀

 • Reply Esa | Reissuesan matkablogi perjantai, 10 huhtikuun, 2015 at 19:02

  Kävin tänään puoleltapäivin äänestämässä Budapestissä ja homma oli ohi viidessä minuutissa. Ennen minua oli äänestäjiä ollut jo 120. Joskus kauan sitten olen äänestänyt myös Pietarissa.

  • Reply Lena / london and beyond maanantai, 13 huhtikuun, 2015 at 10:54

   Wow, Budapestissähän on ollut ruuhkaa! 120 on jo tosi kunnioitettava määrä.:) Toisaalta, se lienee yksi harvoja paikkoja Unkarissa jossa voi äänestää. Sorry myöhästyneestä vastauksesta, Italiassa on sen verran hulinaa että ehtii aina iltaisin kännykällä selata nettiä. 🙂 Mukavaa reissua, Esa!

 • Reply Jenni / Globe Called Home perjantai, 10 huhtikuun, 2015 at 17:06

  Mä olen menossa tänään iltapäivästä äänestämään täällä Coloradossa. Aiemmat kokemukset Washingtonista ja Luxemburgista. Ulkomailla äänestäminen on jotenkin lämpimämpi tapahtuma kuin Suomessa, koska täällä vaalivirkailijat on niin tyytyväisiä joka ikisestä ulkosuomalaisesta tai reissaajasta, joka on paikalle jaksanut vääntäytyä. Washingtonissa tarjottiin pullakahveja, Luxemburgissa suomalaisia karkkeja, ja kuulema täällä Coloradossakin on ollut jotenkin tapana äänestäjiä kestitä – sen näkee tänään ja varmaan blogiinkin ilmestyy raportti. Ei vaan olisi tullut taannoin Espoon Westendin vaalivirkailijana mieleenkään lähteä kestitsemään niitä paria tuhatta äänestäjää, sen homman saivat hoitaa kotiin paikalliskoulun leirikoulurahoja keräävät lapset. 😉

  Politiikassa jonkin verran mukana olleena ja sitä touhua lähietäisyydeltä nähneenä musta toi sun linkkaamasi ”Miksi en äänestä”-juttu oli aivan totaalista scheissea. Samaa sanoi jopa mun eräs kaveri, joka ei myöskään äänestä: perustelut oli tuolla vaan niin huonoja.

  • Reply Lena / London and beyond sunnuntai, 12 huhtikuun, 2015 at 21:40

   Tuo artikkeli oli kyllä ihmeellinen, toivoo vaan ettei sitä ole klikkien vuoksi tehty… Mielipiteenvapaus toki kuuluu kaikille, mutta jotenkin nuo perustelut ’ei koske minua’ vaan tökkii ja pahasti. Katsoinkin sun postauksen ennakkoäänestyksestä blogista, pitää vielä palata aiheeseen kun päästään takas netin ääreen kunnolla. Sorry viivästyneestä kommentista, ollaan oltu tosiaan netin ulottumattomissa viime päivät 🙂

 • Reply Anu Haapala perjantai, 10 huhtikuun, 2015 at 16:13

  Hyviä ja tärkeitä pointteja mainitsit – ja hyvä, kun kävit äänestämässä! 🙂

  Ulkosuomalaisena äänestäminen on kyllä tehty helpoksi, ja se on hieno asia. Tietenkin se vaatii enemmän suunnittelua kuin Suomessa asuessa ja äänestyspaikkoja voisi varmasti olla enemmänkin, mutta muuten on huippua, että äänestäminen on tehty noin helpoksi.

  Itse olen kerran käynyt äänestämässä ulkomailla konsulaatissa, ja ylipäänsä olen kaikissa vaaleissa äänestänyt sen jälkeen, kun olen täyttänyt 18. Se on myös asia, josta uskon ainakin nyt pitäväni kiinni myös vanhenemisen myötä ja vaikka asuisinkin muualla kuin Suomessa.

  • Reply Lena / London and beyond sunnuntai, 12 huhtikuun, 2015 at 19:54

   Ihan superia on tuo helppous. Sitä se Matteokin ihmetteli ja itsekin oikeastaan, kun pelkkä passi kelpasi hyvin ilman sen kummempaa hässäkkää 🙂 ja mielestäni jos on mahdollisuus äänestää, niin pitää se käyttää. Sama juttu mulla, 18v asti olen äänestänyt, paitsi muutaman kerran jäänyt väliin kun olin reissussa mutta muuten. Ja sorry viivästyneestä vastauksesta, tää Italian reissu tekee kiireiseksi 😀

   • Reply Anu Haapala keskiviikko, 15 huhtikuun, 2015 at 17:55

    No, en kyllä yhtään hämmästele tuollaisia kiireitä! 😀

 • Reply Aino Salminen perjantai, 10 huhtikuun, 2015 at 15:44

  Tästä äänestämisestä minänkin juuri kirjoitin blogiini. Kävin tänään äänestämässä. Ei ole koskaan käynytkään mielessäni, ettenkö niin tekisi vielä 20:n ulkomailla vietetyn vuoden jälkeen. Presidentinvaalit, eduskuntavaalit ja eurovaalit: näistä en luovu. Sattumalta itsekin viittasin tuohon suomalaisten naisten äänioikeuteen. Tärkeä juttu! Yksi niistä monista asioista, jotka meille ovat itsestäänselvyyksiä. Itse emme ole joutuneet lähtemään taistelemaan tuon oikeuden saamiseksi. Ehkä sen vuoksi sitä ei aina jakseta nostaa arvoon.

  • Reply Lena / London and beyond sunnuntai, 12 huhtikuun, 2015 at 15:08

   Tosi hyviä pointteja, Aino! tuo suomalaisten naisten äänioikeus on todella tärkeä juttu ja sitä ei missään tapauksessa tulisi pitää itsestäänselvyytenä. Aika monet ulkosuomalaiset jättävät äänestämättä juuri sen takia, että ovat olleet kauan ulkomailla eikä asia kiinnosta / ole siteitä Suomeen. Hyvä että olet pitänyt asiasta kiinni 🙂 sorry myöhäinen vastaus, ollaan oltu reissun päällä ja puhelimessa ei ole nettiä. Nyt pitää tsempata kommentoinnin kanssa 🙂

 • Reply Laura/My post-University Life perjantai, 10 huhtikuun, 2015 at 14:02

  Mä äänestän aina kun se on vaan mahdollista, mutta ensi kertaa tänä vuonna en ole varma menenkö äänestämään, mutta vain sen takia että lähin äänestyspaikka on hieman hankalan matkan päässä minulle. Lontoossa olen käynyt pari kertaa äänestämässä mutta tällä kertaa lähin piste olisi Birminghamissa joten saa nähdä.

  • Reply Lena / London and beyond sunnuntai, 12 huhtikuun, 2015 at 15:06

   Tuo on ehdottomasti ulkosuomalaisten äänestykselle hankala juttu, tuo paikan löytäminen jos ei satu asumaan ns. Oikeassa kaupungissa. Toivottavasti saat asian ratkaistua 🙂

   Sorry myöhästyneestä vastauksesta, kuten tuossa alla vastailin niin ollaan oltu Italiassa menossa ja nyt vasta ehdin keskittyä itse aiheeseen!

 • Reply Jael perjantai, 10 huhtikuun, 2015 at 13:39

  Äänestäminen ulkomailla on tosianaankin tehty helpoksi.Minulla on tarkoitus mennä äänestämään maanantaina SUomen suurlähetystöön Tel Avivissa

  • Reply Lena / London and beyond sunnuntai, 12 huhtikuun, 2015 at 15:04

   On tosiaan helppoa kun voi pelkällä passilla äänestää 🙂

   Sorry myöhästyneenstä vastauksesta, ollaan oltu reissulla nyt. Mukavaa äänestyspäivää huomenna!

 • Reply Terhi / Muru Mou perjantai, 10 huhtikuun, 2015 at 13:31

  Olen aikatauluttanut äänestyksen huomiselle, vaikkakin ensimmäistä kertaa olen harkinnut, että jättäisin välistä. Ihan vain siksi, koska ”enhän mä siellä edes asu”. Mutta olen varma, että se jäisi kaduttamaan, koska olen aina ollut sitä mieltä, että äänestämättä jättäminen on järjen köyhyyttä ja siksi äänestyslappuja on tullut täyteltyä niin Australiassa kuin Thaimaassakin. Tämä ilta meneekin mukavasti vaalikoneita klikkaillessa, kun olen vielä ihan hukassa ehdokkaani kanssa.

  • Reply Lena / London and beyond sunnuntai, 12 huhtikuun, 2015 at 09:37

   Sullahan on paljon äänestyskokemusta ulkomailta 🙂 mulla on vaan täältä ja Lontoosta, eiköhän seuraavina vuosina tule lisää! Onhan tää hieno juttu että äänestäminen on tehty niin helpoksi, että pelkkä passi riittää. Varmasti monet jotka äänestämistä epäröivät ovat sitten kuitenkin päätyneet uurnille helppouden takia, uskoisin, varsinkin meillä ulkosuomalaisilla!

   Sorry myöhäinen vastaus, ollaan oltu pari päivää menossa täällä Italiassa ja kone ei ole ollut mukana, nyt kuron kommentteja kiinni.

 • Reply Héléna perjantai, 10 huhtikuun, 2015 at 13:01

  Hyvä hyvä! Itse menossa huomenna Nizzaan äänestämään.

  • Reply lena perjantai, 10 huhtikuun, 2015 at 13:04

   Hieno juttu! 🙂 Musta tää ulkomailla ennakkoäänestys on ihan huippu juttu, tehty helpoksi ja vaivattomaksi. Mukavaa äänestystä Nizzaan!

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.