Matkabloggaajan vinkkejä Koh Changille

Sanotaan, että jos Bangkokista lähtee etsimään rantaa ja paratiisimaisia maisemia, Koh Chang on se lähin ja paras vaihtoehto. Tämän on minulle kertonut muutama thaituttavani, jotka ovat usein viettäneet lomiaan Koh Changin valkeilla rannoilla. Heidän mielestään myös Koh Samet on myös varteenotettava vaihtoehto, mutta Koh Chang on vienyt kuitenkin aina voiton. Se, että Koh Chang olisi lähin paratiisisaari Bangkokista katsottuna ei kuitenkaan tarkoita sitä, että se olisi lähelläkään Bangkokia. Matkaan on syytä varata viisi tuntia bussilla Tratiin, josta lauttamatka kestää vielä noin tunnin. Lentämällä Tratiin pääset tunnissa.

Perillä Koh Changilla sinua kuitenkin odottavat upeat maisemat ja lämmin, kirkas meri.

Koh Chang on Tratin provinssin saaristoon kuuluva paratiisisaari. Suosittu niin länsimaisten kuin thaituristienkin keskuudessa, jotkut paikat ehkä jopa liiaksikin. Olin Koh Changilla ensimmäistä kertaa muutama vuosi sitten ja palasin sinne Matteon kanssa maaliskuussa. Koh Chang on mukava paikka rauhoittumiseen, mutta esimerkiksi White Sand Beach alkaa olla jo niin kansoitettu paikka että etsisin muutaman päivän jälkeen toisen rannan, jossa jatkaa lomaa.

Mitä Koh Changilla voi sitten tehdä?

Nauttia rannasta ja merestä. Tämä ”vinkki” saattaa vaikuttaa itsestään selvyydeltä, mutta mielestäni se on yksi Koh Changin parhaita juttuja. Se, että meri ei ole koskaan kaukana ja se, että saarella löytyy hyvin erilaisia rantakohteita. Esimerkiksi saaren suurimmalla rannalla, White Sand Beachilla, riittää kilometreittän hiekkarantaa. Siellä voi makoilla niin auringossa kuin varjonkin alla, käydä välillä uimassa lämpimässä meressä ja palata takaisin kirjan ääreen. Rannalta ei tarvitse poistua edes nälän yllättäessä, sillä siellä on lukuisia ravintoloita jokaiseen makuun. Palvelut ja kaupat löytyvät heti vierestä rantakadulta. Muovituoliravintolat rannalla ovat ehdottomasti yksi parhaista jutuista ikinä, ja White Sand Beachilla voi tarkkaavainen löytää hyvää paikallista ruokaa. Kiertele ja katsele kuitenkin hieman ympärillesi, sillä tarjonta vaihtelee.

IMG_1565

Auringonlasku White Sand Beachilla on kaunis. Rannalle ilmestyy illan tullen säkkituoleja, joissa on mukava nauttia drinkki auringonlaskua ihmetellen.

On kuitenkin muistettava, että White Sand Beach ei ole missään nimessä koko Koh Chang ja rantoja vaihtelemalla pääsee kokemaan hyvinkin erilaista tunnelmaa. Backpacker-fiilistä ja bileitä löytyy Lonely Beachilta, kun taas esimerkiksi Klong Praon ranta tarjoaa enemmän luonnontilassa olevaa, rauhallista rantamaisemaa. Skootterilla (OLE VAROVAINEN!) voi helposti tutustua saaren rantoihin, saari ei ole järin suuri ja etäisyydet ovat lyhyitä.

Lähde merelle. Lähde snorklaamaan tai sukeltamaan tarkoitusta varten järjestetyille päiväretkille. Snorklausreissut lähtevät usein Bang Baon laiturikylästä (joka on veden päälle rakennettuna jo nähtävyys itsessään, Reissuesa on kirjoittanut mielenkiintoisesti paikasta täällä) ja vievät sinut valintasi mukaan 4-5 saarelle päivän aikana. Reissuja myydään matkatoimistoissa ja hotelleissa ja ne maksavat noin 800THB per henkilö, sisältäen kuljetukset ja ruoan veneellä. Tämä on hieno tilaisuus tutustua vedenalaiseen maailmaan, eikä sinun tarvitse olla aiempaa kokemusta snorklaamisesta. Sukeltamiseen pätevät sitten omat sääntönsä, aiheesta lisää täällä.

IMG_1609

IMG_1618

Puulaivat kuljettavat snorklaajia saarelta toiselle.

Mikäli kajokointi kiinnostaa, kannattaa ottaa huomioon että osa snorklausmatkoja tekevistä veneistä on varustettu kajakeilla. Niiden käytöstä saattaa joutua maksamaan hieman ekstraa, mutta maisemat ovat veneen pysähdyspaikoissa sitä luokkaa, että se ihan oikeasti kannattaa. Ilman kyseistä reissuakin kajakin vuokraaminen on Koh Changilla helppoa, esimerkiksi Klong Praon ja Kai Baen rannoilta on hyvät kajakointimahdollisuudet lähistöllä oleville saarille. Suurimmat resortit myös vuokraavat kajakkeja kohtuulliseen hintaan (noin 3000-500 THB/päivä). Kajakointi on oikeasti hauska tapa tutustua lähiympäristöön ja harrastaa samalla hieman urheiluakin (muista aurinkorasva!).

Opettele kokkaamaan thairuokaa. Kokkikoulu Koh Changilla on hyvä tilaisuus oppia thaikeittiön perusteet ja onpa se myös hyvää vastapainoa rantaelämälle. Olen itse innostunut enenevissä määrin lomailusta, jossa aktiviteetit opettavat minulle asioita paikallisesti kulttuurista. Kokkikurssi on tällaista lomailua parhaimmillaan ja on hauska palata kotona reissufiiliksiin tuttuja reseptejä kokeilemalla. Kokkikurssi Koh Changilla maksaa noin 1000-1200 THB ja maksu sisältää yleensä kuljetuksen hotellilta ravintolan / koulun tiloihin. Omien kokemuksieni mukaan sinulla ei tarvitse olla etukäteen suurta tietomäärää ruoanlaitosta, vaan kurssit ovat suunniteltu myös aloittelijoita silmällä pitäen. Kursseilla on yleensä hyvin rento fiilis ja englannintaitoiset opettajat ovat hyvin auttamishaluisia. Lisätietoa kursseista löytyy mm. täältä.

Tutustu naapurisaariin. Koh Chang on suuri saari ja siellä itsessään on paljon nähtävää. Mutta ne kauneimmat ja mieleenpainuvimmat rannat löytyvät kuitenkin saaren ulkopuolelta, jos minulta kysytään. Upeat ja hiljaiset saaret kuten Koh Wai, Koh Mak ja Koh Kood ovat kaikki lyhyehkön venematkan päässä Koh Changilta ja yhteydet ovat kohtuullisen hyvät. Itse maksoimme lauttamatkasta Koh Makilta Koh Changille 400THB/hlö ja pikavene kuljetti meidät perille 45 minuutissa. Matka on myös mahdollista taittaa hitaammalla lautalla.

Saarille voi hyvin tehdä päivävierailun, mutta yhden tai kahden yön minireissut ovat myös harkitsemisen arvoisia juttuja!

IMG_1632

Pieni, kaunis Koh Wai tarjoaa puitteet rauhalliseen lomanviettoon.

Onko teillä muilla hyviä vinkkejä Koh Changille? Laittakaa ehdottomasti kommenttiboksiin jos on, nostan niitä (linkkeineen tietenkin) esille tämän postauksen loppuun.

Arna Cocoa Etsimässä-blogista heitti ohjeet Lonely Beachilla sijaitsevaan ravintolaan, jossa hän tykästyi kovasti aitoon Pad Thai-annokseen:

Ravintola sijaitsee/sijaitsi rannalla, Lonely Beachin oikeassa reunassa (jos katse on suunnattuna merelle päin) ja siinä oli eri tasoilla sijaitsevia terasseja joilla oli ruokapöytiä, ja ylimmällä tasolla oli (muistaakseni) ympyränmuotoinen, avarampi tila, jossa oli sellaisia chillailutyynyjä ja matalia pöytiä ja riippumattoja. Tämä oli mitä passelein paikka ihan vain chillailuun ja kaljan siemailuun, mutta ne safkat!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Héléna tiistai, huhtikuu 7, 2015 at 08:50

  Olen viettänyt Koh Changilla kymmenisen päivää. Ihan mielettömän ihana paikka. Sinne kun taas pääsisi…

  • Reply lena keskiviikko, huhtikuu 8, 2015 at 13:03

   Olisi kyllä ihana päästä takaisin noihin maisemiin ja aurinkoon. Saarielämä on just mun makuun. 😀

 • Reply Arna | Cocoa etsimässä tiistai, huhtikuu 7, 2015 at 08:27

  Me vietettiin Koh Changilla joskus aikanaan (varmaan viitisen vuotta sitten ainakin…) ikimuistoinen viikko, vai oliskohan tuo ollut jopa pariviikkoinen. Tämä oli aikaa ennen blogia tosin, joten linkkejä ei nyt pysty pistämään.

  Me asuttiin Lonely Beachilla Siam Huts -bungeloweissa ihan rantaviivalla. Mökit oli hyvin perukset (ei lämmintä vettä), mutta sijainti oli ihan ässä ja verannalla tuli vietettyä ilta jos toinenkin uusien reppureissariystävien kanssa. Hinta oli halpa.

  Mutta sitten se vinkki, jonka haluan jakaa, jos kyseinen paikka vain on enää olemassa. Nimeä en valitettavasti muista, mutta unelmoin paikan kanasta cashew-pähkinöillä ja tom yam -nuudelikeitosta vieläkin, monen vuoden jälkeen. Ravintola sijaitsee/sijaitsi rannalla, Lonely Beachin oikeassa reunassa (jos katse on suunnattuna merelle päin) ja siinä oli eri tasoilla sijaitsevia terasseja joilla oli ruokapöytiä, ja ylimmällä tasolla oli (muistaakseni) ympyränmuotoinen, avarampi tila, jossa oli sellaisia chillailutyynyjä ja matalia pöytiä ja riippumattoja. Tämä oli mitä passelein paikka ihan vain chillailuun ja kaljan siemailuun, mutta ne safkat! Se kana cashew-pähkinöillä ei ollut mitään mautonta, länkkärimakuun tehtyä mättöä, vaan todella upeasti maustettua herkkua! Muistan vieläkin ne kokonaiset, paahdetut chilit… Eli jos paikka löytyy näiden tuntomerkkien perusteella, kannattaa ehdottomasti mennä syömään!

  • Reply lena keskiviikko, huhtikuu 8, 2015 at 13:02

   Tuo Lonely Beach on ihan super ehdottomasti, etenkin jos menoa ja meininkiä kaipaa. Jotenkin tuntuu, että tuo White Sand Beach oli liian kansoitettu ja siellä oli vaan skandinaaveja. Tosin onhan tuo Lonely Beachikin voinut muuttua ajan kuluessa, tiedä häntä, mutta vähän persoonallisempi se oli aiemmin. Mä halusin tällä kertaa olla ihan ”kunnon” hotellissa rantamökkien sijaan (ötökkäkammo iski:D), joten oltiin noin 50 metrin päässä rannasta neljännessä kerroksessa. Mutta olen aiemmin ollut myös tuon kaltaisessa mökeissä ja ne on kyllä ihania, varsinkin kun ihan rannalla ovat:)

   Mäpäs heitän tuon vinkin postauksen loppuun, eiköhän tuosta joku osaa bongata paikan 🙂

  Leave a Reply