Suomen suurin matkablogiyhteisö

Ulkoasun merkitys blogien lukumukavuuteen

Rantapallon blogien uudet ulkoasumahdollisuudet ovat saaneet minut suunnattoman innostuneeksi. Olen ollut aina jokseenkin tyytymätön blogini ulkoasuun ja nyt kun blogini näyttää suunnilleen siltä, miltä haluankin sen näyttävän, en voisi olla tyytyväisempi. Vaalea pohja, kiva fontti ja eritoten selkeä ulkoasu saa minut hyvin iloiseksi joka kerta blogiani katsellessani.

Seuraan itse mieluiten blogeja, joilla on siisti ja selkeä ulkoasu. Blogini aiempi ulkoasu oli sellainen josta en olisi lukijana ollut itse innostunut. Yritin pitää sen mahdollisimman siistinä, mutta silti siitä tuli sellaiset bloggaanpas tässä vuonna 1995-vibat. Ihanaa, että tämä ongelma on nyt historiaa ja kiitokset samalla Rantapallolle uudesta teemasta.

Immagineblogleena(1)

Kiva, simppeli fontti yhdistettynä selkeään ulkoasuun lisää lukumukavuutta

Olen yrittänyt tehdä tästä uudesta ulkoasusta sellaisen, että tykkäisin itse sitä selailla vaikka blogi ei oma olisikaan.

Blogien ulkoasu, mitä arvostan?

Blogeissa pidän vaaleaa yleisilmettä melkeinpä ehdottomana. Vaalea tausta rauhoittaa kokonaisuutta ja antaa pääosan mille se kuuluukin, nimittäin sisällölle. Eli tekstille, valokuville ja videoille. Navigoinnin tulee olle helppoa ja postausten tulee olla selkeästi löydettävissä. Oikea (tai vasen, samapa tuo) sivupalkki on hyödyllinen ja sitä kautta usein selailenkin lukemieni blogien vanhoja postauksia. Kun jutut ovat helposti löydettävissä, saatan jäädä selailemaan mielenkiintoista blogia joskus jopa tunniksi. Suosituimmat postaukset ovat aina mielenkiintoinen asia, joten jos sellainen valikko sivupalkista löytyy, olen enemmän kuin tyytyväinen.

Blogiin saapuessa on myös kiva tietää, kenen blogiin sitä onkaan tullut. Esittelyn ei tarvitse olla pitkä, kunhan se on informatiivinen ja löytyy ilman etsintää. Se antaa heti kasvot blogille ja bloggaajalle sen takana ja tekee tekstit huomattavasti mielenkiintoisemmiksi.

Entä mikä on ulkoasun kannalta no-no?

Sekava ulkoasu, värien sekamelska sekä valikkojen puute eivät saa minua jäämään blogin lukijaksi, vaikka sisältö ok olisikin. Sen verran visuaalisuutta arvostan, vaikken mikään taitailijasielu olekaan. Esimerkiksi mustalla taustalla olevia tekstejä on yleisesti ottaen melko vaivalloista lukea. Blogien lukeminen on minulle ensisijaisesti rentoutumiskeino, enkä halua tehdä rentoutumistuokiostani yhtään hankalampaa kuin on tarvis. Nämä ovat tietysti vain omia näkemyksiäni asiasta, eivät universaaleja totuuksia. Ne ovat kuitenkin asioita, joita olen yrittänyt ottaa huomioon uutta ulkoasua muokatessani.

Minulla on vielä paljon tehtävää tämän uuden teeman tiimoilta ja pikkuhiljaa lisäilen juttuja tuonne oikeaan sivupalkkiin – nyt siitä löytyy vain ne kaikista välttämättämimmät jutut. Suunnitelmissa on esimerkiksi koota sinne lista suosituimmista postauksista ja lisäillä blogini saamat tunnustukset takaisin, kunhan ne koneen uumenista löydän. Avainsanoja tulen myös karsimaan. Yksi mieltäni askarruttava tekijä on banneri ja mitä sen kanssa tulen tekemään. Se on uusi ja olen siihen melko tyytyväinen (ottaen huomion että todellakaan ole mikään guru näissä jutuissa), mutta toisaalta…. jokin simppelimpi voisi hyvinkin toimia tämän teeman kanssa. Minulla on paljon kehitettävää ja mietittävää, mutta koen että suunta on nyt oikea.

Tässä vaiheessa minusta olisikin todella mielenkiintoista kuulla, mitä te arvostatte blogin ulkoasussa? Jos vaikka saisin teiltä muutamia vinkkejä tähän uudistusprosessiin. Ja aina on kiva vaihtaa kokemuksia mielenkiintoisiin aiheisiin liittyen, joten kommenttiboksi on avoin.

Mukavaa pääsiäisen jatkoa!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

19 Comments

 • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta torstai, huhtikuu 9, 2015 at 08:09

  Uudet teemat rulettaa! Mäkin oon pääni sisällä käynyt nyt kamppailua siitä että pitääkö esillä tuota lue lisää -nappulaa vai antaako kaikkien postausten olla kokonaan näkyvillä. Ois kiva, että näkis mitkä postaukset ihmisiä kiinnostaa. Lisäksi mua ärsyttää se, että kommentit ei näy suoraan tässä teemassa, ei edes kommenttien määrä – laitoitko tästä Rantapallolle viestiä niinku jossain ylemmässä viestissä sanoit? Tuokin ongelma siis ratkeaa sillä, että avaa postauksen lue lisää -napista, jolloin se tulee kokonaan esille –> kommentitkin näkyy. Mut lähes kaikki sanoo vihaavansa lue lisää -nappia joten pitäiskö se sit kuitenkin poistaa. Hankalaa! 😀

  • Reply lena / london and beyond perjantai, huhtikuu 10, 2015 at 11:32

   Haha, ihan samaa kamppailua käyn. 🙂 Toistaiseksi pidn kyllä tämän blogin ilman tuota lue lisää nappulaa, mutta katsotaan.. mieli saattaa hyvinkin muuttua. Statistiikan kannalta tuo postauskohtaien tieto olisi mielenkiintoista, mutten taas halua että lukijat kokevat blogini hankalaksi käyttää. Kinkkistä.

   En ole vielä laittanut Rantapalloon viestiä, hoidan sen itseasiassa nyt heti. Infoan kun tiedän lisää. 🙂 On raivostuttavaa ettei kommentit näy vaan ne pitää avata postauksesta käsin.

 • Reply ulla50 maanantai, huhtikuu 6, 2015 at 22:11

  Tästä postauksesta ja kommenteista sai kyllä arvokasta pohdintaa blogin ulkoasun päivittämiseen liittyen. Kiitos siitä! =) Itse en myöskään tykkää ”lue lisää” -blogeista, mutta kuten koulutuksessa opin, se olisi parempi niin sen vuoksi, että näkisi, että minkä verran eri postauksia luetaan. Nythän suurin osa lukee vain etusivua, koska siitä näkyy uusimmat postaukset ja näin ollen ei voi päätellä parhaalla mahdollisella tavalla, että mitkä postaukset kiinnostavat lukijoita.

  Tämä ulkoasu on tosi kiva, mutta nyt se on tosi monissa seuraamissani blogeissa, niin se saa miettimään sitä että tuoko uudistus kaipaamaamme -uudistunutta- ilmettä sittenkään kohta 😉 Probleema on myös se ajanpuute näille ylläpitojutuille. Mutta ei se niin vakavaa ole! Tärkeintä on, että asiat ovat suunnilleen asiallisella tolalla ulkoasullisesti (vaikka arvostan kyllä superpaljon kun asiat ovat oikein reilassa, kuten vaikka tässä sun blogissa nyt).

  Ja pitääpäs käydä katsomassa nyt heti oman blogin toimivuutta mobiilissa… se pitäisi kyllä muistaa, että kaikki eivät lue blogeja tosiaan koneelta, kiitos muistutuksesta! =)

  • Reply lena keskiviikko, huhtikuu 8, 2015 at 12:57

   Iso kiitos palautteesta Ulla! 🙂 M olen myös alkanut miettiä blogini ulkoasua uudelta kantilta tämän postauksen kommenttien myötä ja onhan se ihan totta, että muut näkevät usein asiat eri tavalla ja uudesta näkökulmasta. Montaa asiaa ei tosiaan tule itse mietittyä, esimerkiksi olen itse tuon mobiilisovelluksen laiminlyönyt melko lahjakkaasta aikaisemmin. Onneksi se tässä uudessa pohjassa toimii.

   Ja tottahan on tuo mitä puhuit, että nyt kaikki Rantsun blogit näyttävät samoilta. Tämä Florence- teema on tainnut olla se kaikista suosituin eikä ihme tosiaan, nättihän tämä on… mutta onhan siinä sitten se nurja puoli. Yritän keksiä keinoa, jolla pystyisin muokkaamaan tästä hieman enemmän omannäköiseni. Ajan kanssa kuitenkin. 😀 Hyvä pointti muuten tuo ”lue lisää” juttu. Niinhän se on, en pidä niistä itsekään mutta statistiikan vuoksi aika hyvä juttuhan se olisi. Pitääpäs miettiä tätä!

 • Reply Annika - home & away sunnuntai, huhtikuu 5, 2015 at 17:18

  Oon aika lailla samaa mieltä. Mun mielestä arkistot on kans tärkeitä ja nimenomaan niiden selaamisen helppous, jos vaikka haluaa tsekkailla vanhoja postauksia tai etsii sieltä jotain. Avainsanat on kans tärkeät, koska niistä näkee heti minkälaisia juttuja blogista löytyy.

  Onneksi nää rantsun ja pallisten blogit on vihdoinkin uudistuneet, ne vanhat oli jotenkin niin jäykkiä eikä ikinä toimineet kunnolla puhelimella, mikä oli tosi ärsyttävää. Useasti jäi sen takia lukematta, koska sitten koneella ollessa asian oli jo ehtinyt unohtaa. Edelleen mua ärsyttää kaikenlaiset mainokset, onneksi koneella ollessa saan ne kaikki helposti blokattua, eikä ne silloin häiritse, mutta esimerkiksi näitä rantsun blogeja puhelimella selatessa on ihan mahdotonta, kun puolet ruudusta on jonkun mainoksen peitossa.

  Muuten oon kyllä sun kanssa ihan samoilla linjoilla. On kiva tietää minkälainen bloggari blogia kirjoittaa ja saada blogille heti jonkinlaiset kasvot 🙂

  • Reply lena / london and beyond maanantai, huhtikuu 6, 2015 at 10:13

   Joo, oon ihan samaa mieltä että onneksi blogit ovat vihdoin uudistuneet! 😉 Niissä vanhoissa oli tosiaan hieman ”retro”fiilistä, mistä en tykännyt ollenkaan. Vanhahtava teema oli turn off, toivottavasti jengi silti jaksoi lukea… Onneksi tämä uusi teema miellyttää ja bloggaaminenkin on jotenkin uudella tavalla mukavaa.

   Oon testannut tätä teemaa niin puhelimella kuin padillakin ja näyttäisi toimivan. Itse selaan aina aamuisin blogeja puhelimella (pinttynyt tapa haha) ja onhan se paljon helpompaa kun versio on sopiva. Toivotaan, että Rantsun blogeissa nuo pop-up mainokset eivät enää häiritisisi, ne on rasittavia käyttäjälle, etenkin tuossa mobiilissa!

 • Reply Merja sunnuntai, huhtikuu 5, 2015 at 16:19

  Minäkin luen blogeja yleensä mobiililla ja toimivuus on tärkeää. Tykkään lukea myös muiden lukijoiden kommentit ja edellisessä versiossa oli kiva, kun näki heti oliko niitä jätetty ja kuinka monta. Tässä uudessa versiossa kommenttien määrää ei näy kuin vasta postauksen avaamisen ja skrollauksen jälkeen. Ei toki iso vaiva

  • Reply Merja sunnuntai, huhtikuu 5, 2015 at 16:27

   Osa kommentista häipyi taivaan tuuliin… Mutta piti vielä sanomani, että arvostan blogeissa samoja asioita kuin sinäkin. Bloggaajan esittely on tärkeä sekä arkisto. Hyvän blogin löydettyäni, tykkään lukea vanhojakin postauksia ja arkiston kautta niihin pääsee parhaiten käsiksi. Minulle teksti on myös tärkeä. Visuaalisesti hieno blogi, missä on paljon isoja kuvia, mutta tekstiä vain pari lausetta, ei jaksa kiinnostaa. Sinulta onneksi löytyy sekä kuvia että myös hyvin kirjoitettua tekstiä 😉

   • Reply lena / london and beyond maanantai, huhtikuu 6, 2015 at 10:05

    Tosi kiva kuulla mielipiteitä ja huomata, että aikaslailla samoilla linjoilla ollaan kaikki. 🙂 Erittäin hyvä kun mainitsit tuosta kommentti-asiasta, se on mietityttänyt itseäni myös hieman. Laitan viesitä Rantapallon tekniikkaan ja kysyn voiko sille tehdä jotain. Edellinen teema oli tosiaan aika kamala, mutta siitä näki kommentit tosi kätevästi. 🙂 Mä olen vasta viimeaikoina herännyt tuohon mobiiliin, että hetkinen…. suurin osa lukijoista varmaan käyttää esimerkiksi padia blogien lukemiseen, kuten itsekin joskus. Onneksi tämä teema sopii hyvin mobiiliin, iso plussa.

    Ja iso kiitos positiivisesta palautteesta, sitä on aina kiva saada!

 • Reply Jerry / Pako Arjesta sunnuntai, huhtikuu 5, 2015 at 15:11

  Tämä ulkoasu näyttää hienolta :)! Meinaan itsekin päivittää blogiteemaa heti, kun kerkeän, mutta jätän sen suosiolla Helsingin päähän. Lappeenrannassa asumisen aikana ei vain kerkeä, kun on kaikkea muutakin ;).

  Ps. Laitoin blogihaasteen. Käy katsomassa sopisiko se sinulle :).

  https://www.rantapallo.fi/pakoarjesta/brandiuskollisuus/

  • Reply lena / london and beyond maanantai, huhtikuu 6, 2015 at 09:46

   Kiitti Jerry. 🙂 Ja aikaahan teeman päivittämiseen on, ei mikään kiire eli Helsingistä ehtii hyvin! Keskity nyt vain muuttoon, tsempit siihen muuten. 🙂

   Iso kiitos haasteesta! Olen ehdottomasti mukana, yritän toteuttaa mahdollisimman pian 🙂

   • Reply Jerry / Pako Arjesta maanantai, huhtikuu 6, 2015 at 10:43

    Kiitos, pakko tsempata aika paljon, että selviää muutosta sekoamatta, kun on niin paljon hommaa :P.
    Hienoa, että lähdet haasteeseen mukaan :)!

    • Reply lena maanantai, huhtikuu 6, 2015 at 11:18

     I feel you!! Just saatu kämppä kuntoon täällä, oli kyllä yks härdelli. En muuta enää ikinä. 😀

 • Reply Miitu sunnuntai, huhtikuu 5, 2015 at 12:55

  On kyllä kivoja nämä Rantapallon uudet ulkoasut, huomattavasti parempi kuin aiempi! Tosin nyt hieman ärsyttää, kun kaikki blogit on ihan samannäköisiä tunnistepilvineen kaikkineen. Mä arvostan kyllä vaaleeta pohjaa, selkeetä fonttia ja aika minimalistista ulkoasua, kuvat saisi olla isoja eikä sivupalkissa saisi olla liikaa tavaraa (oikeastaan mulle riittää pelkkä arkisto ja tägit, muilla ei niin väliä). Mä itse vihaan sitä ”Lue lisää”-nappulaa, eli blogin postaukset saisi näkyä suoraan, kun etusivulle menee! Mä oon monessa blogissa pyytänyt saada kuvia hieman isommaksi, ärsyttää nimittäin semmoinen tihrustaminen ja kun itselle kuvat on melkeinpä tärkeämpiä kuin teksti, niin niiden pitäisi olla suht isoja että jaksan blogia seurata 🙂 Esimerkiksi monet jotka kuvaa pelkästään kännykällä, niin jättää kuvat todella pieniksi, eikä niitä jaksa klikkailla erikseen auki kun lukee postausta. Ulkoasu on kyllä tärkeä, saattaa jäädä blogi seuraamatta jos ei ole mieleen!

  Sulle ei ole oikeastaan mitään moitittavaa, eli hyvältä näyttää 🙂 Noita mainoksia kyllä inhoan, mutta niille ei taida voida mitään. Mä itse laittaisin koko sivupalkin tavaran tuohon yläpalkkiin, jos se olisi mahdollista Bloggerissa, eli drop-down-menuun arkistot ja tägit ja kaikki, ja jättäisin sitten tuon postausosion keskelle. Mutta se on makukysymys! 🙂

  • Reply lena / london and beyond sunnuntai, huhtikuu 5, 2015 at 14:17

   Hyviä pointteja Miitu! 🙂

   Mulla on tuon lue lisää-nappulan kanssa ihan sama ongelma. En tykkää siitä yhtään ja haluan, että postaukset ovat luettavissa peräjälkeen. Olen tätä asiaa miettinyt jonkin verran ja vaikka muutamassa blogissa olen huomannut tämän toimivan hyvin, olen silti päättänyt pysyä siitä napista kaukana. Helpompi ainakin omasta mielestä lukea jos sitä ei ole.

   Kiitos palautteesta, tykkään myös itse tästä teemasta. 🙂 Tosin sitten… niin tykkää moni muukin ja blogit totta tosiaan näyttävät samoilta. Olen hieman ajatellut muuttavani värejä yms. mutta katsotaan mitä saan aikaan niiden kanssa. Mainoksista sitten… siinähän nuo juu ovat eikä niitä pois taida saada. :I No, onneksi ovat kohtuullisen pieniä tuossa sivulla.

 • Reply Pirkko / Meriharakka sunnuntai, huhtikuu 5, 2015 at 07:04

  Sapattivapaan mahdollistamana osallistuin kuluneen puolen vuoden mittaan parillekin bloggauskurssille ja yksi asia mitä opettajat jostain syystä korostivat, ehkä kun ammattinsa puolesta selaavat paljon blogeja, että haluavat nähdä arkiston helposti, sillä siitä näkee heti, että kauanko blogi on ollut olemassa ja miten aktiivinen se on.

  Kursseillakin muistutettiin myös tuosta Hannan jo kommentoimasta asiasta, että kannattaa tsekata omaa blogiaan välillä tabletilla ja puhelimella, yli puolet lukijoista kun taitavat bloginsa jo niillä lukea.

  • Reply lena / london and beyond sunnuntai, huhtikuu 5, 2015 at 14:13

   Mielenkiintoinen tuo mainitsemasi bloggauskurssi! Pitääkin tutkia asiaa tarkemmin, asiaan liittyvät jutut ja tapahtumat kiinnostavat aina 🙂

   Ja tuo arkisto, mä käyn lisäämässä sen heti omaan blogiini. Se jäi epähuomiossa laittamatta, kiitos muistutuksesta. Se on ihan oikeasti hyvin tärkeä ja helpottaa blogin selaamista erittäin paljon.. ja kertoo myös siitä, miten pitkään blogia on pidetty ja miten sitoutunut hommaan on. Veikkaan ihan samaa muuten kuin sinä ja Hanna, että monet lukevat bloginsa nykyään puhelimella tai tabletilla. Se mobiiliversio on ihan ehdoton!

 • Reply Hanna lauantai, huhtikuu 4, 2015 at 13:06

  Mulle yksi tärkein lukumukavuuteen vaikuttava tekijä on toimiva mobiiliversio, kun useimmiten luen blogeja kännykällä. Joissain blogeissa kuvat näkyvät puhelimen näytöllä vain osittain, kun eivät pienenny automaattisesti puhelimen näytölle sopiviksi ja tällaisia blogeja on ärsyttävä lukea, vaikka muuten jutut mielenkiintoisia olisivatkin. Sitten on myös blogeja, joissa kuvat eivät juuri koskaan näy puhelimella, ja luonnollisesti eivät nekään kovin mukavia luettavia ole. Itse tykkään kanssa siitä, että bloggaajan naama ja esittely on jossain näkyvillä ja vanhoja juttuja pääsee helposti selailemaan. Toki freesi ulkoasu on myös plussaa ja nämä Rantapallon uudet teemat näyttävätkin kivoilta! 🙂

  • Reply lena / london and beyond sunnuntai, huhtikuu 5, 2015 at 14:11

   Tuo mobiiliversio on oikein hyvä pointti, kiitos kun siitä mainitsit Hanna! 🙂 Testasin heti tämän oman blogini mobiilitoimivuuden ja se kyllä toimii hyvin, toisinkuin sen edellisen teeman kohdalla. Onneksi tämäkin ongelma on nyt ratkaistu ja halukkaat voivat lukea blogia ilman ongelmia mobillisissa.

   Nää uudet teemat on tosi kivoja, ehdottomasti ja tuovat nämä uutta puhtia bloggaamiseenkin! Tosi kiva juttu.

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.