Suomen suurin matkablogiyhteisö

Mitäs ne ulkomaalaiset meistä suomalaisista oikein ajattelevat?

Riku Rantalan HS:n kolumneja luettuani olen usein vaikuttunut. Riku pukee ajatukseni aika usein sanoiksi ja kunnioitan tätä paljon reissannutta herraa siitä, että hän on hyvin suorapuheinen eikä arastele sanoa asioita ääneen. Viimeksi Riku Rantalan kolumni Finnairin SkyBistro-uudistuksesta herätti itsessäni paljon ajatuksia ja sai runosuoneni sykkimään (postaukseen pääsee tästä). Luin pari päivää takaperin nopeasti puhelimella Rantalan viimeisimmän kolumnin aiheeesta Meitä suomalaisia ei pidetä yhtään minään ja voi kun päässä taas raksuttaa! Monta Thaimaa-juttua on tulossa blogiin ihan lähiaikoina niin videon kuin normaalin postauksenkin muodossa, mutta julkaisen tänään ajatuksia suomalaisuudesta ja siitä, miten ulkomaalaiset asian kokevat Rantalan kolumnin ollessa vielä kohtuullisen tuore.

Mitä suomalaisista maailmalla ajatellaan
on kysymys, joka on usein suomalaisten huulilla. Kun Riku Rantala sanoo, ettei meistä ajatella yhtikäs mitään, hän on siinä jokseenkin oikeassa. Kerron teille nyt hieman omista kokemuksistani.

IMG_1278

Oma empiirisen tutkimukseni pohjalta totean, mitä kauemmas kotikonnuilta mennään, on ihmisillä harvemmin mitään mielipiteitä Suomesta tai sen asukeista. Aloitetaan siis Taiwanin kokemuksista. Taipeissa asuessani törmäsin usein siihen, että keskustelun vastapuoli ei ollut koskaan kuullut pienestä pohjoisesta maasta nimeltä Suomi, saati sitten sen asukeista. Kun chileläinen sijoittaa Suomen pohjoiseen Eurooppaan, on se mielestäni oikein tarpeeksi tietoa maastamme. Karibian asukit eivät osanneet sijoittaa Suomea kartalle, mutta vastatessani tarkentavaan kysymykseen Suomen sijanititiedoksi Euroopan, alkoi heillä raksuttaa. Niinhän se olikin. Mutta kaikella rehellisyydellä, en usko että kovinkaan suuri määrä suomalaisista osaisi äkkiseltään sijoitaa esimerkiksi St Vincent-saaria kartalle, ainakaan ilman pientä vinkkiä. Japanilaiset ystäväni taasen tietävät ja tuntevat Suomen, muumit sekä Joulupukin. Mutta että mielipidettä suomalaisista, ei heillä sellaista varsinaisesti ollut, vaikka suomalaisista tykkäsivätkin. Kun maan sijainnistakaan ei ole aivan täydellistä tietoa, ei sen asukeistakaan hirveästi ajatuksia voi luonnollisesti olla. Eräs japanilanen tuttuni tosin on sitä mieltä, että me kaikki suomalaiset olemme vaaleatukkaisia. Aika usein suomalaisuus ei tosin aiheuta mitään jatkokysymyksiä, aivan kuin Rikukin on huomannut. Kun kerron keskustelukumppanilleni olevani Suomesta, oli vastaus aika usein laatua ”öh ok” tai ”cooool!”, jos sitäkään. Jos tutustuin paremmin henkilöön, sitten vaihdoimme enemmän tietoja kotimaistamme, mutta ei se Suomi automaattisesti aiheuta vastapuolessa mielenkiinnon puuskaa.

Tilanne muuttuu kuitenkin hieman, kun ollaan tekemisissä esimerkiksi eurooppalaisten kanssa.
Tietämys maastamme kasvaa ja Suomi on jo konkreettinen maa, jonka väestöä on tavattu muunmuaassa reissatessa ja monella tapaamallani henkilöllä on jo jonkinlainen käsitys suomalaisista. Färsaarelainen ystäväni tunnisti Suomen hyvät PISA-tulokset, puolalaiset tuntevat veljellisyyttä Suomea kohtaan, olut maistuu, tiedättehän. Muut pohjoismaalaiset ovat maininneet minulle enemmän kuin kerran Suomen puukotusluvut (häh?), itsemurhaluvut ovat myös tiedossa. Ja se, että alkoholia kuluu paljon. He kokevat meidät hiljaisina, mutta myös rehtinä porukkana. Kuulumme pohjoismaiseen porukkaan, muttemme sitten aivan kuitenkaan. Yksi ruotsalainen ystävättäreni aina ihmettelee sitä, miksi me ruotsia puhumme ja opiskelemme, ihan hyvällä siis. Etelä-Eurooppalaisille Suomi on jo sitten hitusen eksoottisempi kohde, lumen ja talven valtakunta jota pidetään suunnilleen eksootiikan huipentumana. Saksalaiset pitävät myös Suomesta ja sen luonto mainitaan usein.

IMG_0511

Kuvassa suomalainen matkabloggaaja vahvistamassa stereotypiaa suomalaisista ja alkoholista viinitilalla Portossa.

Aika usein mielikuva suomalaisista kansana on positiivinen, mutta eivät suomalaiset sen kummemmin tunteita herätä. Verrattuna vaikkapa ranskalaisiin tai jenkkeihin, aika monella on heistä mielipide valmiina. Ja se ei ole aina positiivinen, vaikka yleistykseen usein näissä mielipiteissä sorrutaankin. Tunnen ranskalaisia, joille Ranska on maailman napa. Tunnen jenkkejä, joiden mielestä Yhdysvallat on paratiisi, eikä muualla vain voida osata tehdä asioita. Mutta tunnen myös monia ranskalaisia ja jenkkejä, joita kutsun ystäviksini, eikä heitä saa millään sopimaan näihin stereotypioohin. Ei meistä suomalaisista tuollaisia yleistyksiä taida juurikaan olla olemassa, mikä on varmasti ihan hyväkin juttu. Saamme liikkua maailmalla rauhassa ja meihin voidaan tutustua ilman vallitsevia ennakkoasenteita.

Onko teillä millaisia kokemuksia aiheesta?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

36 Comments

 • Reply HH perjantai, huhtikuu 17, 2015 at 21:23

  Yleensä jos jotain tiedetään on järjestys kokemukseni mukaan tavallisesti tämä:
  1. Kylmyys
  2. Nokia, Suomi koetaan matkapuhelinmaana, vaikka se alkaa jo olla vähän vanhentunutta tietoa
  3. Koulutus ja PISA-tulokset, jotkut pitävät suomalaisia erityisen fiksuina.

  En ole muuten samaa mieltä siitä, etteikö muissakin maissa mietittäisi omaa imagoa ja sitä, mitä muut heistä ajattelevat. Suomalaiset viljelevät tässäkin asiassa myyttiä omasta erityisyydestään. Ehkä jotkin isot ja tunnetut maat, kuten USA, Ranska ja Britannia ovat poikkeuksia, koska niissä tiedetään jo, että jokaisella on näistä maista jokin mielipide, eikä siitä jakseta enää välittää.

  • Reply lena lauantai, huhtikuu 18, 2015 at 10:30

   Tuo kylmyys, ehdottomasti sitäkin mainitaan. Ja Nokiaa on myös tullut kuulutua, yliopistossa proffilla oli aika usein repliikkinä ”ooh Finland, Nokia Nokia!” 😀

   Tuo ehkä riippuu maasta, että miten se oma kansa nähdään. Italialaisten ja ranskalaisten kanssa paljon aikaa viettäneenä he tietävät jo valmiiksi mitä mieltä heistä ollaan, eikä sillä heille niin väliä ole. Stereotypiat ovat aika vahvassa. En ole koskaan kuullut brittienkään mietiskelevän tätä asiaa. Ihan totta tuo, että USA, Ranska ja Britannia ovat jo niin isoja maita, että kaikilla on jo usein mielipide valmiina. Ehkä sama pätee sitten tuohon Italiaankin. Mukava kuulla ajatuksiasi aiheesta, HH!: )

 • Reply Satu keskiviikko, huhtikuu 1, 2015 at 21:13

  Niin totta… Olen tällä hetkellä Espanjassa lomalla ja asuinpaikan viereisen enkkupubin omistaja kertoi suomalaisten olevan ”hulluja juomareita”. Kertonee sen, mistä suomalaiset aurinkorannikolla tunnetaan.. Jep.. Asuessani Englannissa sairaalassa työskentelevät flilippiinikollegat kysyivät minulta ”tulitko sinäkin tänne siksi, kun täällä on KAIKKI niin paljon paremmin”, englantilainen anestesialääkäri sen sijaan katsoi minuun ihmetellen ja kysyi ” mitä sä täällä teet, kun teillä on asiat NIIN paljon paremmin, me ollaan kuin kehitysmaa teihin verrattuna”. tässä itseasiassa kulminoituu asian kaksi puolta. Me suomalaiset ei osata tuoda maatamme ja osaamistamme esille niin että se oikeasti tunnettaisiin edes Euroopassa, julmakulttuurimme yms. Sen sijaan on hyvin tunnettua. Enivei, pidetää lippu korkealla!

  • Reply Satu keskiviikko, huhtikuu 1, 2015 at 21:16

   Ja vielä… Englannissa kun jonotimme yökerhoon ja puhuimme suomea, jonossa oli porukkaa joka tietenkin erotti vieraan kielen ja kysyin mistä olemme. Kun kerroimme, että Suomesta he totesivat ”joo, Suomi, eikös se ole siellä Kroatian naapurissa” jep jep, joten ei se maantieto ole ihan Euroopassakaan selkeästi hallussa kaikilla 🙂

   • Reply lena torstai, huhtikuu 2, 2015 at 10:09

    Haha, tuo maantieto on joskus hankala juttu. 😀 Kivaa reissua teille, rentoutukaa ja pelatkaa hyvin! Huomasinkin Facesta että olette Espanjan viheriöillä, olispa kiva itsekin pelata 🙂

  • Reply lena torstai, huhtikuu 2, 2015 at 10:08

   Voi eiiiiii…. mä jotenkin näen tämän tapahtuvan siellä. 😀 Veikkaan että aurinkorannikko, Pattaya ja Kanaria on noita suomalaisten kultakohteita, mitä tuohon alkoholiin tulee.

   Hyvä huomio tuo, että asioissa on kaksi puolta. Filipinoille Englanti on paratiisi ja suomalaiselle sitten tietyissä asioissa kaikkea muuta. Suomessa on paljon asioita, joista meidän pitäsi olla ylpeitä. Ja tuoda se esille, kaikille! Eilenkin oltiin Matteon kanssa Ikeassa ja vitsi, siellä sai taas miettiä että ruotsalaiset ovat ylpeästi osannet tuoda maansa kaikkien tietoisuuteen. Juomakulttuurin sijaan toivoisin tosiaan sitä, että esim teknologia ja arkkitehtuuri olisivat paremmassa tiedossa. Ehkä joskus!!

 • Reply Merja keskiviikko, huhtikuu 1, 2015 at 13:38

  Niinhän se taitaa olla, että mitä kauemmaksi Suomesta mennään tiedon määrä maastamme vähenee. Viikonloppuna olin Barcelonassa ja siellä eräs tarjoilija sanoi kotimaamme kuultuaan, että ai te tulette sieltä rikkaasta maasta 🙂

  • Reply lena keskiviikko, huhtikuu 1, 2015 at 14:11

   Ihan totta tuo. Kaukaisissa maissa tosiaan tietämys on melko vähäistä, mikä on ymmärrettävää.

   Suomesta taitaa tosin olla monella sellainen käsitys, että rikkaita ollaan ja on millä mällätä. 😀 Tosin moneen maahan verrattuna tämä on erittäin totta, ja hyvinkin ymmärrettävää on se, että etenkin Espanjassa näin ajatellaan.

 • Reply Mimmu keskiviikko, huhtikuu 1, 2015 at 07:38

  Itselläni taas on ihan toisenlaiset kokemukset…Suomea ei ehkä osata sijoittaa välttämättä kartalla, mutta emmehän mekään välttämättä osaa moniakaan maita kuten jo ilmi tulikin. Olen kuitenkin lähes jokaisella matkallani jossain törmännyt ihmiseen joka on tavannut jonkun suomalaisen ja kyllä näillä on joku ajatus aina ollut, oikea tai väärä niin kuitenkin ajatus. Se mikä on itseäni ilahduttanut ja jopa hämmästyttänyt on se että suomalaisiin suhtaudutaan tosi positiivisesti pääosin, olemme kuulemma ystävällisiä, rehellisiä jne. naiset kuulemma ovat kauniita, tosin monesti sanottu myös että meillä on aika hyvä viinapää…se ei ehkä se positiivinen tai no riippuu vähän tilanteesta ja paikasta. Itänaapuristamme taas ei ollenkaan niin hyviä kokemuksia näillä ihmisillä kenen kanssa olen jutellut joten ei meillä nyt niin suuresti hävettävää ole tuolla. Eräässäkin pienessä temppelissä Thaimaassa munkin kanssa jutellessa hän totesi että ai Suomalainen olet, tulet siis maasta jossa on pitkä kylmä jakso…no niinpä on ja keskustelumme jälkeen hän tiesi taas Suomesta hiukan enemmän. Toki euroopassa tietämys on parempaa monestakin syystä, mutta tunnetaanko meitä niin hyvin ja osataanko meitä sijoittaa kartalle ei ehkä ole välttämättä niin tärkeääkään, oma ajatukseni on se että mitä ihminen ajattelee toisesta kohdatessaan merkitsee enemmän ja jos siinä samalla on sitten mielikuva positiivinen että ai tällaisia ne suomalaiset siellä jossain ovat niin se on jo sitten plussaa 🙂 sen lisäksi.

  • Reply lena / london and beyond keskiviikko, huhtikuu 1, 2015 at 13:11

   Joo ehdottomasti olen kanssasi samaa mieltä siitä, että ihan positiivisesti meihin suomalaisiin suhtaudutaan ulkomailla. Ei se ajatus ainakaan negatiivinen ole, ei missään nimessä 🙂 Ja kuten sanottu, se on hyvä se. Vaikka se alkon kulutus tuleekin aika ajoin esille keskusteluissa, viimeksi tänään kun palautettiin vuokra-autoa vuokraamoon. Tuli puhetta pubeista ja vuokraamon poika oli heti mun kanssa keskustelemassa innokkaasti, ”kun te suomalaiset tykkäätte oluesta” 😀 Ihan paras haha.

   Totta on myös tuo, että itänaapurista on usein todella negatiivisia kokemuksia ja Thaimaassa varsinkin. Venäjältä mennään sinne sankoin joukoin ja vaikka ovatkin rahan vuoksi ihan toivottuja turisteja, eivät muuten. Eli tässä mielessä tuo suomalaisista oleva neutraali / yleensä positiivinen mielikuva on hyvä juttu, vaikka osataan me mekin tuolla Thaimassa rellestää. 😀

 • Reply Kaisa tiistai, maaliskuu 31, 2015 at 21:37

  Kysyisin mieluummin (ja täysin samaa mieltä siis kuin Katja), miksi meille on niin tärkeää se, mitä muut ajattelevat meistä. Mielestäni muunmaalaiset eivät kysele tuollaisia eivätkä pohdi sitä. En ole koskaan kuullut ranskalaisten kysyvän, mitä heistä ajatellaan. Varmaan he jo tietävät sen ja onhan heidät usein jopa nimetty yksiksi hankalimmista turisteksi. He pitävät itsestään, ehkä liikaakin.
  Suomalaiset voisivatkin miettiä sitä, mitä he ajattelevat itse itsestään.
  Kuulin tänään portugalaiselta, että he ovat tuossa suhteessa samanlaisia kuin suomalaiset. Euroopan äärilaidoilla sijaitsevia pieniä kansoja – tosin portugalilaisia on yli 10 miljoonaa ja se on ollut siirtomaavaltakin.

  • Reply lena / london and beyond keskiviikko, huhtikuu 1, 2015 at 13:07

   Allekirjoitan kirjoittamasi ihan täysin. Mun mielestä suomalaiset pohtivat ihan liikaa sitä, mitähän meistä ajatellaan ja miksi. Hyvin harvan kansalaisuuden edustaja tätä asiaa tosin pohtii, en ole itsekään tähän törmännyt. Kuten sanoit, ranskalaiset ovat hyvinkin tietoisia siitä, mitä heistä ajatellaan ja siinäpähän he sitten ovat. Ei heitä kiinnostakaan. Tosin joskus mielestäni heitä pitäisi kiinnostaa, sen verran hankalia usein ovat…. 😀

   Tosi hyvä tuo Portugali-vertaus. Samassa veneessähän me heidän kanssaan taidetaan olla, vaikka muutama miljoona asukasta enemmän heillä onkin. Portugali on yksi mun lempimaista, ehdottomasti 🙂

 • Reply satuvw tiistai, maaliskuu 31, 2015 at 18:28

  Ihan vastaavanlaisia kokemuksia! Norjassa on mainittu myös Suomen mollivoittoinen musiikki, se tuttu alkoholin kulutus ja ”hullut saunojat” kulttuuri. Tosin meitä pidetään myös ahkerina työjuhtina. Yhdysvalloissa kerran kadunkulkija mietti olisiko Suomi kenties Georgian osavaltiossa kun minulla oli kerran aksentti. Eli ei, hirveästi ei tiedetä… 🙂 Tosi hyvä postaus ja täytyypä käydä lukemassa tuo Rikun juttukin!

  • Reply lena / london and beyond keskiviikko, huhtikuu 1, 2015 at 13:04

   Kiitos Satu, kiva kun tykkäsit! 🙂

   Hullut saunojat. Ihan paras. 😀 Mutta tottahan se on. Onko Norjassa muuten miten paljon saunoja noin yleensä?
   Mä ainakin saunon joka päivä kun olen Suomessa, varastoon vaikka. Eihän täällä Englannissa saunoja ole kuin jollain superrikkailla kartanoissaan. GEORGIA??? 😉

 • Reply MatkaMartta tiistai, maaliskuu 31, 2015 at 17:59

  Samoilla linjoilla täälläkin. Joskus teininä olin Englannissa kielikurssilla ja saman kurssin italialaisneitokainen kysyi, onko Suomessa jääkarhuja? Entä onko siellä pesukoneita? Silloin vähän hämmennyin – loukkaannuinkin, nyt ajattelen että ehkä neitokaisen täytyy vielä vähän avartaa maailmankatsomustaan ja saahan sitä kysyä, jos on epätietoinen olo 🙂
  Täällä Turkissa monet tuntuvat tietävän että Suomi on Euroopassa ja Pohjoisessa. Kylmyyden moni myös tietää ja yllättävän useat ovat vakuuttuneet että Suomi on hyvä ja rikas maa 🙂 Mutta mitään vahvoja tunnemyrskyjä ei (onneksi) tunnu suuntaan tai toiseen tulevan.

  • Reply lena / london and beyond keskiviikko, huhtikuu 1, 2015 at 13:01

   Mä oon kans kerran tuohon jääkarhujuttuun törmännyt. Ja joo, italialaisen kysymänä. 😀
   Mutta sitten mietin ihan samaa, että ihana että kysytään ja ollaan utelialita. Parasta, kun voi heidän maailmankatsomustakin vähän avartaa ja kivasti vastailla kysymyksiin 🙂

   Kiva, että Turkissa on kotimaastamme kivat fiilikset. Turkista (tai turkkilaisista) taitaa tosin suomalaisllla olla aika ristiriitaiset fiilikset…. tai siis ennakkoluuloja, vaikka paljonhan sinne matkustetaan. Harmi sinänsä, Turkki kun on iso maa jossa on äärettömän paljon nähtävää ja opittavaa 🙂

 • Reply Veera Bianca tiistai, maaliskuu 31, 2015 at 16:18

  Olenkin juuri kirjoittamassa artikkelia suomalaisuuteen liittyen, joten olipa hyvä että kävin lukemassa tämän! 🙂 Vähän samantyyppisiin stereotypioihin on kyllä tullut törmättyä tien päällä monesti! Viimeisin oli Berliinissä, jossa tuttu matkabloggaaja totesi että suomessa voi joko tappaa itsensä tai kuunnella hevimetallia 😀

  • Reply lena / london and beyond keskiviikko, huhtikuu 1, 2015 at 12:56

   Tää on hyvä aihe kirjoittaa! Kerrohan mulle kun se artikkeli tulee ulos (tai no varmaan huomaan sen joka tapauksessa, oonhan sun vakkarilukija;), mielenkiintoista lukea muiden ajatuksia aiheesta! 🙂

   Tuo itsemurhajuttu on tosi yleinen mitä kuulee! Mulle on tullut vähän vähemmän hevimetallia, mutta kun nyt asiaa miettii, niin onhan sitäkin tullut kuultua. 😀

 • Reply Annika - home & away tiistai, maaliskuu 31, 2015 at 14:22

  Vastaavia kokemuksia on mullakin. Harvat todellakaan osaa sijoittaa Suomea kartalle, ellei ne sitten satu olemaan jotain äärimmäisiä Suomi-faneja.

  Hauska, että Katjan suusta kuullaan aina England, koska mulle taas käy niin, että kun sanon tulevani Suomesta, vastaus on ”Holland?” 😀

  • Reply lena / london and beyond keskiviikko, huhtikuu 1, 2015 at 12:54

   Haha, sulla on Holland ja Katjalla England. 😀 Mulla tulee yleensä vaan se ”öööö ok” vastaus haha. Tuossa teidän tilanteessa pääsee kuitenkin luonnollisesti jatkamaan juttua ja hieman valaisemaan keskutelun vastapuolta.

   Mutta totta tuo mitä sanoit, usein Suomi-fanit tietää maasta paljon (ja niitä faneja on oikeasti aika paljon), mutta eipä muut juuri… 🙂

 • Reply Anu Haapala tiistai, maaliskuu 31, 2015 at 11:22

  Samanlaisia kokemuksia minullakin – ja oikeastaan ihan hyvä niin! Olisi kurjaa esimerkiksi amerikkalaisena matkustella, kun kaikkialla on olemassa joku ennakkoon muodostettu mielipide, joka ei tosiaankaan ole aina mairitteleva.

  Parikymppisenä asuin Ateenassa sveitsiläisen tytön kämppiksenä, ja hän sanoi, että heille koko Skandinavia on yhtä ja samaa, eivätkä he näe mitään eroa Norjan, Ruotsin tai Suomen välillä. Silloin olin ehkä vähän loukkaantunut kommentista, mutta vanhemmiten olen alkanut miettiä, miten hyvin itsekään tunnen sellaisia maita, joissa en ole matkustellut. En kovin hyvin. Sitä paitsi no news is good news monesti. 🙂

  Tänä talvena haastattelin lehtijuttua varten suomalaista, Teneriffalla asuvaa hammaslääkäriä. Hän sanoi, että Kanarialla suomalaisia pidetään rehellisinä ihmisinä ja esim. luotettavina vuokralaisina, mutta toisaalta sitten alkoholinkäyttöä jaksetaan ihmetellä. Samansuuntaiset ajatukset tuntuvat olevan valloillaan esim. Kreikan lomakohteissa, joissa ollaan paljon tekemisissä pohjoismaalaisten kanssa.

  Ikävä kyllä, monesti negatiiviset kohtaamiset muistaa paremmin kuin neutraalit tai myönteiset. Itsekin huomasin Rodoksella töissä ollessani, että mieleen jäivät vahvimmin ne suomalaiset turistit, jotka olivat kännissä 24/7 ja käyttäytyivät sen mukaisesti, vaikka heitä oli todellakin vain murto-osa kaikista suomalaisista.

  P.S. Sori, ylipitkä kommentti! Innostuin aiheesta. 🙂

  • Reply lena / london and beyond keskiviikko, huhtikuu 1, 2015 at 12:52

   Pitkät kommentit ovat aina tervetulleita! Ihanaa että ihmiset ovat tätä postausta intoutuneet kommentoimaan ihan urakalla 🙂

   Mielenkiintoisia kokemuksia sinulla. Etkä voisi olla enempää oikeassa siinä, että negatiiviset kohtaamiset jäävät aina paremmin mieleen kuin positiiviset. Niinhän se on. Onhan mullakin hieman… no, sanotaan erikoisia kokemuksia englantilaisista turisteista Espanjassa (arvannet mitä tarkoitan:D), mutta yritän aina todistella itselleni etteivät ne kaikki englantilaiset matkaajat sellaisia ole. Niinhän se on, mutta hankala on päästä jostain mielikuvasta irti. Tämä tosin saattaa päteä myös suomituristeihin, ainakin jossain tietyissä kohteissa. 😉 Mutta totta on se, että meitä pidetään yleensä hiljaisina ja luotettavina ja se alko on se, mitä ihmetellään. Eikä ihme tosin.

   Ja vielä tuohon skandinaavijuttuun, yleensä kaikille muille paitsi meille pohjoismaalaisille me ollaan kaikki yhtä ja samaa. Ja kun kauempaa asiaa katsotaan, niin niinhän se on. Mutta läheltä katsottuna onhan Ruotsi ja Suomi ihan eri juttu! 😀

 • Reply finlander maanantai, maaliskuu 30, 2015 at 23:30

  USAssa on Minnesotassa paikka nimeltä Finland – suomalaisten alunperin 1800-luvun lopulla asuttama.
  Sopivasti pohjoisessa, lähellä Kanadan rajaa. Asukkaita 195 🙂
  Aikoinaan, siis luokkaa yli vuosikymmen sitten, kun halusi tilata jotain usasta ja naputteli tietoihin että Finland, ei siis valmiille lomakkeelle vaan ihan mailina ja kyseli toimituskuluja, niin yleensä vastaus oli että ihan samat postarit kaikkialle mainland usassa – heikäläisen tavan mukaan ilmaiseksi. No, eivät olleet postarit ilmaiset enää kun oikaisi asian 🙂

  Karttalinkki ja wikipedia:
  http://goo.gl/maps/ogBhD
  https://en.wikipedia.org/wiki/Finland,_Minnesota

  • Reply lena keskiviikko, huhtikuu 1, 2015 at 14:14

   Kiitos valistuksesta Finlander! Mä olin hyvin tietämätön tästä asiasta, todella mielenkiintoinen huomio 🙂
   Suomalaiset paikat USA:ssa on muutenkin ollut mielenkiintoni aihe jo pitkään, haluaisin ehdottomasti noille seuduille matkailemaan joku päivä ja tapaamaan paikallisia asukkeja.

   Mutta hauskaa että tuo Finland USA:ssa on tiedossa kuitenkin. Sorry sun kommentti oli jostain syystä mennyt roskapostiin, piti käydä hyväksymässä erikseen. Siksi tuli näkyviin myöhässä. Kiitos informatiivisesta kommentista 🙂

 • Reply Arja / Haavematkoja maanantai, maaliskuu 30, 2015 at 21:52

  Mun kokemukset on aika samanlaiset – kaukana ei ajatella mitään, ja Euroopassa ehkä jotakin hyvää koulutukseen tai sitten vähemmän imartelevaa esim. hiljaisuuteen tai alkoholiin liittyen. Lähdin Manilassa lentokentälle kuukausi sitten taksilla ja kuski kysyi ”Pinland (p ei ole kirjoitusvirhe vaan Filippiinien englantia), in Australia or USA?”. Hassua se oli, mutta enpä itsekään osaa sijoittaa St Vincent -saaria.

  • Reply lena / london and beyond keskiviikko, huhtikuu 1, 2015 at 12:45

   Mulla oli myös ongelmia sijoittaa St Vincent-saaret kartalle, ennenkuin kurssikaverini sattui olemaan sieltä kotoisin. Nyt tuo saariryhmä St Vincent & The Grenadines on mun bucket listalla ja kaikki mitä olen tuosta paikasta kuullut on antanut minulle osviittaa siitä, että sen täytyy olla mun unelmapaikka. 😀

   Pinland, mielenkiintoista. Pitääkin ehdottomasti tutkia tuota Filippiinien englantia tarkemmin, kielijutut ovat aina mielenkiintoisia! Australian Suomi, siellä juuri se sijaitsee… 😉

 • Reply Susanna maanantai, maaliskuu 30, 2015 at 20:53

  Samaa mieltä, yleistyksiä ei juurikaan ole paitsi se että ainakin Italiassa ja Espanjassa moni tiesi että Suomessa on ”aina” kylmä. Tosin moni luulee virheellisesti että myös kesä olisi pakkasen ja jään täyteistä aikaa Suomessa, vaikka ei ole. Tällaisiin luuloihin olen itse törmännyt etelä-Euroopassa. Löytyy myös kokemus Italian junasta jossa räväkkä konduktööri-nainen piti minua automaattisesti ranskalaisena ja sain sen takia huonoa kohtelua, kerran myös Saksassa eäs opettajanainen ei uskonut minun olevan suomalainen ja suhtautui sen takia jotenkin todella oudosti minuun. Löytyy myös yksi todella outo (huvittavakin?) kokemus Espanjasta kun eksyin sivummalle yhteen halpaan pikkuhotelliin ja kerroin respan miehelle olevani Suomesta hän purskahti nauruun! sellaista ei ole ennen sattunut ja luulen että ehkä samaan hotelliin oli majoittunut jotenkin oudosti käyttäytynyttä porukkaa 😀

  • Reply lena / london and beyond keskiviikko, huhtikuu 1, 2015 at 12:43

   Hahaa, ihan sama kokemus mulla italialaisista 🙂 Suomessa on aina kylmä ja suunnilleen ikiroudassa tuntuu koko maa olevan ympäri vuoden, jos heiltä kysytään. Uteliaita he kyllä ovat, ei sillä, ja usein kyselevät jonkin verran Suomesta ja Lapista varsinkin.

   Siis mitä ihmettä…. 😀 Ei varmaan selvinnyt tuo respan miehen reaktion syy? Siellä on varmasti ollut joku suomalainen polttariporukka tms paikalla ennen sua ja sait sitten heidän takiaan hieman erikoisen vastaanoton ;D

 • Reply Jerry / Pako Arjesta maanantai, maaliskuu 30, 2015 at 20:51

  Hyvä postaus mielenkiintoisesta aiheesta. Loppujen lopuksi tässä tapauksessa on ehdottomasti parempi, että suomalaisista ei ole mitään mielikuvaa kuin se, että suomalaisista on enemmän negatiivisia mielikuvia :). Mutta Japanissa tuli moneen otteeseen todella innostuneita reaktioita, kun kerroimme olevamme Suomesta. Muualla se on ollut joko positiivista tai melko tietämätöntä.

  • Reply lena / london and beyond keskiviikko, huhtikuu 1, 2015 at 12:40

   Kiitos Jerry, tosi kiva että tykkäsit 🙂 Mielestäni on totta juurikin tuo, että helpompi on että ainakaan ei ole negatiivista mielikuvaa. Jokainen voi sitten oman mielikuvan rakentaa itse ja tehdä omat päätelmät. Kuten totesin, esim jenkeista tuntuu aina olevan jonkinlainen ennakkokäsitys ja siitä ei ole välttämättä helppoa päästä eroon.

   Japanilaiset ovat totisesti suuria Suomi-faneja ja kurssikaverini kertoi, että hänen suurin unelmansa on päästä Suomeen katsomaan joulupukkia ja Lappia. Tuollaista on ihana kuulla 🙂

   • Reply Jerry / Pako Arjesta keskiviikko, huhtikuu 1, 2015 at 13:32

    Täytyy myöntää, että Tokion reissun jälkeen ymmärtää, miksi japanilaiset tykkäävät Suomesta ja Suomen puhtaista metsistä yms. niin paljon 🙂

    • Reply lena keskiviikko, huhtikuu 1, 2015 at 14:14

     Joo, Aasia karaisee tässä asiassa aika tehokkaasti. 😀 Alkaa yhtäkkiä katsella metsiä ja luontoa ihan eri silmin…

 • Reply Iida maanantai, maaliskuu 30, 2015 at 19:41

  Olen huomannut aikalailla samoja asioita. Suomea ei kauhean hyvin tunneta. Viimeksi matkustaessani Ranskassa kouluun liittyen vietin erään ranskalaisen perheen luona muutaman yön. Perheen lapset tiesivät suurin piirtein, missä Suomi sijaitsee, mutta vanhemmat eivät oikeastaan ollenkaan. He tiesivät ainoastaan, että Suomi on jossain Euroopassa ja he veikkasivat, että jossain Ukrainan seudulla. Koko perheellä ei myöskään ollut tietoa, että millainen hallinto Suomessa on (kuningas, presidentti ym.) tai millainen Suomen luonto on. Juttelimme pitkät pätkät Suomesta ja he olivat erittäin aidosti kiinnostuneita aiheesta, sillä Suomessa ja Ranskassa on paljon eroja.

  • Reply lena / london and beyond keskiviikko, huhtikuu 1, 2015 at 12:37

   Auts, Ukrainan seutu! 😀

   No, onneksi olit kertomassa heille mistä on oikein kysymys. Ei sitä tietenkään voi olettaa että ihmiset Suomesta kaikkea tietävät, mutta ainakin eurooppalaisilla edes se sijanti pitäisi mielestäni jokseenkin olla selkeä. Ihan yleistiedon kannalta. Mutta mitä kauemmas mennään, on aivan luonnollista että tietoa ei ole. Totta on tuo mitä sanoit, että Suomi ja Ranska ovat hyvin erilaisia ja eroja löytyy, tuollaiset keskustelut voivat olla hedelmällisiä ja molemmille osapuolille mielenkiintoisia 🙂

 • Reply Katja maanantai, maaliskuu 30, 2015 at 18:59

  Mulle tulee aina tällaisesta aiheesta mieleen no useat, hyvin useat, hetket kun ulkomailla kysytään se perusturrekysymys ”where are you from?” ja kun vastaa ”Finland” niin toinen huutaa onnessaan ”ENGLAAND!!” 😀 Ja kun korjaa asian nii vastaus on yleensä ”mmm, kay”. Haha!

  Ite en oo oikein jaksanut koskaan ymmärtää tätä älytöntä viehtymystä siihen mitä muut ajattelee Suomesta ja Suomalaisista. Sitten taas viritellään yksinäisiä viuluja jos joku jossain sanoi vähän pahasti.

  • Reply lena / london and beyond keskiviikko, huhtikuu 1, 2015 at 12:33

   Joo mä en kans oikein ymmärrä miksi suomalaiset ovat niin viehtyneitä siihen, mitä muut meistä ajattelevat. Väliäkö tuolla?

   Mulla ei oo koskaan kuullut tuota ENGLAND (tai Holland kuten yllä mainittiin) juttuja, mutta noita ”mmm, kay” juttuja siitäkin edestä. 😀 Ihmettyneitä katseita on sitten siitäkin edestä tullut… josks tuntuu että suomalaisten pitäisi pitää suurempaa meteliä itsestään, että maa olisi muille jotenkin tuttu. 🙂 Ruotsi kuitenkin tunnettaan paljon laajemmin tuolla maailmalla.

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.