Kengät pois sisällä, sanoo suomalainen!

Monelle ulkosuomalaiselle tämä tänään puhuttelemani kenkä-asia lienee hyvinkin tuttu juttu. Ottaako ne kengät pois sisätiloissa vai ei, siinäpä pulma. Ainakin silloin, kun on omasta kodista ja vierailijoista kysymys.

Olen asunut pääosin ulkomailla vuodesta 2007 ja etenkin UK:ssa tuo kenkä-asia oli usein mielessä. Siellä ei sisään tullessa ole tapana ottaa kenkiä pois jalasta, mikä näin äkkinäiseltään saattaa pohjoismaiden kasvattia säikäyttää. Varsinkin, kun tuolla sateiden saarella lattioita peittävät hyvin usein kokolattiamatot. Jokaisessa asunnossani yhtä lukuunottamatta on tuo kokolattiamatto ollut, niin Glasgowssa kuin Lontoossakin. Suhtaudun kokolattiamattoon hieman ristiriitaisesti, vaikken heti sitä tyrmäämässä olekaaan. Mielestäni se varsinkin makuuhuoneissa on ihan toimiva ratkaisu, eteistiloissa ei ehkä niinkään.

IMG_0599

Kengät tuovat paljon likaa mukanaan sisätiloihin ja esimerkiksi kokolattiamation puhdistaminen ei ole kovin mukava juttu. Varsinkaan, kun minulla ei siitä liiemmin kokemusta ollut. Yhdessä Glasgown asunnossani oli vihreä kokolattiamatto, jota tuskin oli ihan viimeiseen kymmeneen vuoteen vaihdettu, Lontoon asunnossani oli kaunis valkea matto jota yritin kaikin keinoin suojella. Huoneeseeni olikin kengät jalassa silloin porttikielto, Glasgown vihreän maton kanssa olin toivoni luovuttanut. Vaikka Glasgowssa skandinaavikämppikseni kanssa kuljimmekin kotona ilman kenkiä ja pyysimme vieraitammekin niin tekemään – joskus aina toki joku onnistui pujahtamaan sisään kenkineen ja silloin heilui imuri. Vihreällä matolla tosin ei lika juurikaan näy, vaikka sitä likaa siinä varmasti ihan ällöttävyyksiin asti olikin. Eikä se kaikki imurilla lähde, ei todellakaan.

Italian reissuilla olen myös tehnyt huomioita liittyen tähän kengättömyyteen. Siellä joko mennään kengät jalassa sisälle tai vastaavasti käytetään sisäkenkiä. Kaakelilattiat saattavat olla kylmät ja tossuille onkin usein tarvetta. Anoppi antaa aina Italiassa ollessamme minulle tossut käyttöön, kun vaistomaisesti otan kengät pois sisään tullessani. Tuo kenkien pois ottaminen on tapa, josta on yllättävän hankala päästä eroon!

IMG_0600

Täällä Taipeissa meillä on ollut sopimus, että kengät jäävät niin meiltä asukkailta kuin vierailtakin patiollemme (tämän postauksen kuvat otettu ko. ”patiolla”). Kenelläkään ei ole ollut ongelmia tämän kanssa, olemme vain kohteliaasti muistuttaneet vierailijoita ottamaan kengät pois sisään tullesssa. Kyllä se niin on, että kerran pohjoismaalainen, aina pohjoismaalainen. Ainakin tässä kenkä-asiassa!

Onko kenelläkään sanottavaa tähän kenkä-asiaan?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

27 Comments

 • Reply HH perjantai, huhtikuu 17, 2015 at 21:34

  Minusta sukkasillaan oleminen ja liikkuminen on jotenkin epämiellyttävää ihan Suomessakin ja vähän ihmettelen sitä tapaa, joten käytän kotona sisäsandaaleja tai tohveleita paitsi ehkä kesällä, jos on kovin lämmin jolloin voin olla täysin paljain jaloin.

  • Reply lena lauantai, huhtikuu 18, 2015 at 10:31

   Itse tykkään kävellä sukat jalassa sisätioissa. Mutta vain silloin jos on a) lämminta ja b) siistiä. Näiden ehtojen tulee ehdottomasti täyttyä! Italiassa viime viikolla oli niin kylmä (kivilattiat), että oli pakko käyttää kenkiä.

 • Reply Jerry / Pako Arjesta sunnuntai, tammikuu 25, 2015 at 09:25

  Ihmettelen aina tuota tapaa, että kenkiä pidetään sisällä, mutta maassa maan tavalla. En silti ikimaailmassa suostuisi siihen, että kukaan pitäisi kenkiä omassa kodissani, vaikka asuisin missä :). Olemme Tiian kanssa muutenkin siisteysfriikkejä, joten pelkkä ajatuskin kammottaa, että joku olisi täällä kengät jalassa :O.

  • Reply Lena / london and beyond maanantai, tammikuu 26, 2015 at 14:56

   Tänään mietin tätä asiaa vielä tarkemmin. Kun oikeasti miettii miten paljon esimerkiksi metrossa ja kaduilla on likaa ja se kulkeutuu niiden kenkien mukana joka paikkaan sisälle, niin tämä alkoi hieman ällöttää. Eikä ihan hiemankaan… huh. Joo, ei mun luoksekaan tulla kengät jalassa, ei ei ei ei. 😀

   • Reply Jerry / Pako Arjesta maanantai, tammikuu 26, 2015 at 17:46

    Jep, olisi aivan kamalaa, jos kotona käveltäisiin kengissä. Itselleni tulee jo inhottava olo siitä, jos satun joskus kiireessä astumaan muualle kuin eteiskäytävän puolelle kengät jalassa x).

 • Reply Susanna89 keskiviikko, tammikuu 21, 2015 at 20:22

  Suomessakin jotkut käyttävät kenkiä sisätiloissa, itse olen ainakin huomannut sellaisen ilmiön. Belgiassa huomasin että siellä oli tapana vuokrata muuten lähes siistejä asuntoja mutta lattia oli likainen (puhtaaseen paperiin tarttui mustaa likaa tai ehkäpä jotain ilmansaasteita kuka ties) ja ihmiset kävelivät sisällä kengillä. Olen kumminkin huomannut että myös keski-Euroopassa jotkut jättävät kengät oven ulkopuolelle, joten tämä asia taitaa olla aika henkilökohtaista että joku tykkää kävellä kengät sisällä ja joku ei

  • Reply Lena / london and beyond torstai, tammikuu 22, 2015 at 08:44

   Kiitos näkökulmasta Susanna! Itse en ole huomannut Suomessa tuota kenkien sisällä käyttöä, mutta tämä voi tietysti olla monen henkilökohtainen mieltymyt. Samoin Keski-Euroopassa, siellä en ole niin paljoa käynyt ihmisten kodeissa että osaisin tarkemmin ottaa kantaa. Ranskassa tosin kuljettiin kengät jalassa kaverini asunnossa, mutta tuo on ainoa kokemukseni Ranskastakin 🙂 Jos Belgiassa oli sama meininki, niin en yhtään ihmettele että lattiat olivat likaiset! Huh, kengistä tulee sitä likaa ihan reippaastI!

 • Reply Jael maanantai, tammikuu 19, 2015 at 18:25

  Täällä Israelissa mennään kengät jalassa sisälle.Yleensä täällä onkin ne kylmät kivilattiat. Aina kun tulen Suomesta unohdan tuon jutun;D Minulla on tossut sisäänkäynnin lähellä ,ja yleensä otan kengät siis pois kotiin tullessa,vaikkei täällä olekaan tapana tehdä sellaista.

  • Reply lena tiistai, tammikuu 20, 2015 at 07:12

   Mukava kuulla Israelinkin kanta tähän asiaan, tässähän on monesta maasta jo kuultu mielipiteitä, mahtavaa! Mä kannatan ehdottomasti tuota tossujuttua, minkä Italiassa olen oppinut. Se on oikeastaan aika mukava ja ajattelin ostaa täältä Taipeista muutaman parin kivoja sisätossuja mukaan Eurooppaan. Ovat kivoja ja edullisia 🙂

 • Reply Hanna maanantai, tammikuu 19, 2015 at 15:44

  Moikka! Mä asun Ranskassa, ja tää kenkäasia on todellakin ikuinen ongelma. Mä otan aina iteltäni ja tytöltä kengät pois, varsinkin talvisaikaan, koska mun mielestä kenkien pitäminen sisällä on vaan niin ällöttävää ja epämukavaakin. Lisäks tulee just tota likaa. Viikonloppuna oltiin synttäreillä. Vaistomaisesti riisuin omat ja tytön kengät. Mies sanoi, että ”voit ihan hyvin pitää kengät jalassa täällä”. Tuumasin, että en ikinä. Ihan sama, vaika kaikilla muilla olis kengät jalassa, niin mulla ei kyllä ole! Siinä asunnossa oli vielä tosi siisti ja kaunis lattiamatto, niin pisti miettimään mitä se kenkien pito sille kauniille lattialle tekee. Anoppilassa on nuo kaakelilattiat. Siellä tiedetään jo, että mulla on aina villasukat, ja tytöllä sisätossut/crocsit jalassa 😉 Yritän elää maassa maan tavalla muuten, mutta tää kenkäasia on vaan niin… en pysty

  • Reply lena tiistai, tammikuu 20, 2015 at 07:10

   Moikka Hanna, kiva kuulla Ranskan kanta tähän juttuun! Talviaikaan myös Englannissa se lian määrä on ihan uskomaton, sataa ja on kuraista, varsinkin kaupungin ulkopuolella. Ei kiva, siellä Ranskassa taitaa olla sama juttu. Laattalattia nyt on helpompi pestä, mutta tuo kokolattiamatto…. ei vaan kykene:)

   Munkin anoppi alkaa tottua asiaan ja tarjoaa aina automaattisesti tossuja. Molemmilla meillä totutteleminen toisen tapoihin. 😀

 • Reply Sofia / Liikkeellä sunnuntai, tammikuu 18, 2015 at 18:55

  Heh, joo, ikuisuusongelma tämä 😀 Kengät jalasta joo. Kazakhstanilainen kämppikseni lukioaikana käytti aina sisällä tossuja, samoin mummoni pitää aina sisäkenkiä. Itse ei kyllä moiseen totu varmaan ikinä vaikka yrittäisi…

  • Reply lena maanantai, tammikuu 19, 2015 at 14:08

   Mä alan pikkuhiljaa tottua ajatukseen! 😉 Sisäkengät ainakin Italiassa on ihan must, mutta tosin Suomen aivan ihanissa lämpimissä asunnoissa ne ovat tarpeettomat. Ai että odotan että pääsen Suomeen ja nauttimaan tästä!

 • Reply Ari sunnuntai, tammikuu 18, 2015 at 13:04

  Tuo kenkien jalasta pois ottaminen sisällä ihmisten kotonahan on tapana myös siellä Taiwanissa… kun itse vastaanotin asuntoa siellä, myös se service apartmentsin henkilökunnan edustaja otti kengät pois jaloistaan asuntoon astuessaan. http://www.taiwanembassy.org/ct.asp?xItem=13527&ctNode=2973&mp=62

  • Reply lena maanantai, tammikuu 19, 2015 at 14:06

   Ari, tuo on itseasiassa hyvä huomio. Eilen kämpässämme kävi ensi kertaa paikallinen henkilö, kaverini, ja hän kiltisti otti kengät pois. Oli pakko kysyä asiasta ja kyllä, maan tapa se on 🙂 Ennen meillä on käynyt brittejä tms ja heille on kauniisti kerrottu tästä meidän säännöstä. Ja mukisematta ovat totelleet!

 • Reply Annika sunnuntai, tammikuu 18, 2015 at 09:43

  Tää on aina kinkkinen juttu. Meillä onneks Nico on oppinut mun tavoille, eikä enää osaa olla kengät jalassa sisällä. Buenos Airesissa asuessa tää oli vähän ongelmallisempaa, kun välillä teki pahaa laittaa vieraat jättämään kengät eteiseen kun kivilattia oli niin kylmä, eikä sisätossuja riittänyt kaikille. Ällöttää aina kattella (muilla mailla) kun ihmiset kävelee sisällä likaisten kenkien kanssa ja sitten vauvat ja lapset makoilee ja leikkii siinä samalla lattialla. Ja sitä, mitä en voi ikinä ymmärtää on, että ne kengat pitää nostaa sängylle ja sohvalle.. :S

  • Reply lena maanantai, tammikuu 19, 2015 at 14:05

   Kinkkinen juttu tämä tosiaan on! 🙂 Matteo on sitä mieltä nykyään että kengät voi ottaa pois jalasta, siihen oli kyllä totuttelemista täälläkin. Mä luulen että kun tullaan takaisin Eurooppaan niin ostan kotiin kasan sisäkenkiä ja jaan niitä anteliaasti vieraille. Se toiminee ihan kohtuullsen hyvin. Juuri tuo sohvalle ja sängylle istuminen kengät jalassa saa mut myös näkemään punaista. Miksi oi miksi??

 • Reply Lisay sunnuntai, tammikuu 18, 2015 at 07:25

  Israelissa ei oteta kenkia pois jalasta enka ole sita keltaan vaatinut ja itsekin menen kylaan kengat jalassa.
  Taalla on joka paikassa laatta lattiat,jotka on helpompi siivota,mutta vaaleassa laatassa kuten meilla kaikki lika nakyy helposti,joten joka paiva saa lakaista,imuroida tai pyyhkia kostealla.
  Itse ihmettelen kesalla Suomessa,kun pitaa ottaa kengat pois ja olen sitten kylassa avoinjaloin….

  • Reply lena sunnuntai, tammikuu 18, 2015 at 09:25

   Kiitos näkökulmasta Lisay! Luulen, että jos minulla olisi esimerkiksi Lontoossa ollut laattalattiat sen kauniin vaalean maton sijaan, olisin päästänyt vieraat huoneeseeni kengät jalassa. Tuntui liian pahalta maton vuoksi ne likaiset kengät sisällä. 😀
   Laatta on niin paljon helpompi huoltaa, joskus jopa toivoisi että sellainen olisi!

   Kaikkeen tottuu ja tuo Suomessa kenkien pois ottaminen saattaa ulkomaanvuosien jälkeen tuntua oudolta, ymmärrän fiiliksesi täysin!

 • Reply Saana lauantai, tammikuu 17, 2015 at 13:51

  Meillä täällä Saksassa otetaan kengät kyllä pois, mutta harrastetaan sisäkenkiä-/tossuja (Hausschuhe). Usein lattiat on yksinkertaisesti niin kylmiä, että ilman palelisi varpaat. 🙂

  • Reply Lena / london and beyond sunnuntai, tammikuu 18, 2015 at 04:12

   Ihan samaa olen kokenut Italiassa. Ymmärrän täysin tuon logiikan idean, meni vain hetki siihen totutellessa. 😀 Tai ymmärtäessä asia. Villasukat ovat ehdottomat, tai sitten jotkut mukavat tossut.

 • Reply Anu Johanna lauantai, tammikuu 17, 2015 at 13:20

  Heh, tuo kenkien pitäminen sisällä vieläpä kokolattiamattoihin yhdistettynä varmasti puhuttaa jossain vaiheessa ihan jokaista Briteissä asuvaa suomalaista. 🙂 Mulla on ulkomaillakin tapana jättää kengät eteiseen. Täällä Espanjassa tosin on sama ongelma ku Italiassa, että kotona lattiat on välillä tosi kylmät, minkä vuoksi käytän usein sisällä joko flipflopeja tai villasukkia. 🙂

  • Reply Lena / london and beyond sunnuntai, tammikuu 18, 2015 at 04:11

   Ihan totta, tämän on pohjoismaalaisten yhteinen puheenaihe aina. 😀 Tosin makuuhuoneessa se matto on ihan mukavakin, aamulla astella sillä kylmän lattian sijaan. Mutta ei kengillä, ei!

   Italia ja Espanja tosiaan näyttävät olevan hieman samanlaisia, villasukat nyt ainakin on ihan must!

 • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta lauantai, tammikuu 17, 2015 at 09:42

  Heh, tuttu juttu.. Aina sellainen epävarmuuden hetki, kun menet ulkomailla vaikka kylään jonkun luokse, ja se joku sattuu pujahtamaan kotiinsa niin ettet huomannut seurata, ottiko isäntä/emäntä itse kengät pois vai ei. Siinä sitten arvotaan oviaukossa et mitenhän tällä kertaa pitäisi tehdä. 😀 Pysyikö valkoinen matto valkoisena?

  • Reply Lena / london and beyond sunnuntai, tammikuu 18, 2015 at 04:09

   Valkoinen matto pysyi huoneessani valkoisena, sen verran tarkka asiasta olin. Tosin portaikossa oli samaa mattoa ja se ei pysynyt valkoisena, ei ollenkaan…

   Mulla tuo Italia tuli yllätyksenä, vaikka luonnollistahan se on että siinä kylmällä lattialla on vähän viileä kävellä. Ajan kanssa opin ja nyt sisäkengät käytössä. 😀

 • Reply AnskuBCN lauantai, tammikuu 17, 2015 at 07:47

  Meille ei tulla kengät jalassa sisälle! Siitä on tullut vähän kaveripiirissä vitsi, mutta hyvin ovat kaverit oppineet. Periaate ”maassa maan tavalla” on hyvä, mutta tässä en anna periksi 🙂

  • Reply Lena / london and beyond sunnuntai, tammikuu 18, 2015 at 04:07

   Haha, huippua! 😀 Tuo periaate maassa maan tavalla on itsellänikin käytössä, se on mielestäni hyvä ohjenuora. Mutta tässä kenkäjutussa siitä voi hieman luistaa..

  Leave a Reply