Suomen suurin matkablogiyhteisö

Ajatuksia menneestä vuodesta blogin näkökulmasta

Blogimaailma alkaa näin vuoden lopussa täyttyä menneen vuoden muisteloilla. Matkablogien maailmassa vuoden lopussa suosittuja ovat luonnollisesti matkavuosi-postaukset, ja olenpa itsekin hyvää vauhtia saamassa sellaista valmiiksi. Sitä ennen haluan kuitenkin tehdä pienen katsauksen menneeseen vuoteen blogin näkökulmasta ja siitä syntyneisiin ajatuksiin.

IMG_9010

Blogini on melko tuore tapaus blogimaailmassa. Olen kirjoittanut blogia Rantapallon sivuilla vajaat puolitoista vuotta, josta aktiivista bloggaamista on takana noin vuosi ja muutama kuukausi. Vuonna 2014 sain blogiltani todella paljon, enemmän kuin ehkä koskaan uskalsin kuvitellakaan. Vaikka vuosi 2013 olikin pienen blogini kannalta hyvin mieleenpainuva, ovat hyvät jutut sen kun vain lisääntyneet. Menneenä vuonna olen tutustunut bloggaajiin sekä lukijoihin ruudun takana, tehnyt yhteistyötä mahtavien tahojen kanssa sekä ollut mukana monilla mieleenpainuvilla blogimatkoilla. Olen myös ymmärtänyt sen, että blogi on oiva väline jakaa ajatuksiaan ja mietteitään samanhenkisten ihmisten kanssa. Vaikka toista ei usein livenä näekään, on minusta ihanaa että virtuaalimaailmassa minulla on paljon samanhenkisiä ystäviä. Blogin kirjoittaminen on myös saanut minut kriittisemmäksi tekstejäni kohtaan sekä saanut minut innostuamaan valokuvauksesta aivan uudella tavalla. Muutama vuosi sitten heräteostoksena hankkimani järkkäri on osoittautunut hyödyllisemmäksi kuin koskaan kuvittelin. Blogini on tuonut minulle paljon iloa ja uusia kokemuksia reissujen ja yhteistyökuvioiden merkeissä. Olen koonnut tähän postaukseen blogini muutamia parhaita juttuja vuodelta 2014, niin tilastollisesti kuin omasta mielestänikin.

Ja koska kaikki ei ole koskaan aivan täydellistä ja tsempattavaa löytyy aina, niin olen postauksen loppuun lisännyt hieman pohdintaa bloggaamisesta ja sen aiheittamista negatiivisista ajatuksista.

Blogin suosituin postaus vuonna 2014

Tein muutama kuukausi sitten koosteen blogini suosituimmista postauksista koko blogin historian aikana. Koosteen voiton vei kirjoittamani teksti Tallinnan Kalamajan alueella sijaitsevasta ravintola F-Hoonesta. Ei siten liene yllättävää, että tämä samainen teksti oli myös koko menneen vuoden suosituin. Suomalaisten rakkaus Tallinnaan näkyy blogimaailmassa, niin Tallinna-aiheisten juttujen kävijämäärissä kuin myös blogipostauksissa. Molempia on paljon. Eikä tuo kai ihme olekaan, sillä Tallinna nyt vaan on niin lähellä ja siellä on hintataso aivan eri luokkaa kuin Suomessa – näistä syistä se keikkuu suomalaisten suosituimpien kohteiden listalla vuodesta toiseen. F-Hoone ravintola jakoi myös postaukseni heidän FB-sivullaan, mikä myös selittää osaltaan sen suosiota. Postaus löytyy täältä.

Eniten keskustelua aiheuttanut postaus 2014

Viime vuonna eniten keskustelua teissä lukijoissa kommenttiboksin puolella aiheutti viime aikojen yllättäjä, Finnairin Sky Bistrosta tekemäni postaus. Postaus on ollut näkyvillä nyt muutaman viikon ja se on kerännyt hyvin vilkasta kommentointia, niin puolesta kuin vastaankin. Suomalaiset suhtautuvat Finnairiin tunteella, se tuli selväksi postauksen kommentteja lukiessani. Ja hyvä niin, piittaamaton asenne kertoisi jotain yrityksestä ja siitä miten paljon (vähän) asiakkaita yritys kiinnostaa. Iso kiitos kaikille teille keskusteluun osallistuneille – hyvä keskustelu ja kommentointi puolin ja toisin on ehdottomasti bloggaamisen suola. Vuorovaikutuksesta ammentaa ideoita ja motivaatiota kirjoitteluun myöhemminkin. Keskustelu tämän postauksen kohdalla oli niin hyvää, että ajattelinkin kirjoittaa aiheesta kommenttienne pohjalta vielä ihan oman, pohdiskelevamman postauksen ja miettiä millaisia reaktioita palvelutason (mahdollinen) heikentyminen asiakkaissa aiheuttaa. Alkuperäiseen postaukseen pääsee tästä.

Onnistunein postaus 2014, Blogger’s choice

Joskus kirjoittajan mielestä se onnistunein postaus ei tarkoita sitä, että se olisi suosituin kun lukijamääriä katsotaan. Omasta mielestäni blogini paras ja onnistunein postaus menneenä vuonna oli Italian Blogville-blogimatkallani tekemästä reissusta parmigiano-juustotehtaalle. Tehdas sijaitsi Parman lähistöllä ja vietin siellä koko päivän kiinalaisen bloggaajakollegani kanssa juustoja maistellen ja valokuvaten komeita juustonvalmistajia sekä itse juustoja. Juustofriikkinä olin asiasta hyvin innoissani, kuten nyt arvata saattaa, ja opin tuolla reissullani hyvin paljon niin juuston valmistuksesta kuin sen ominaisuuksistakin. Mielestäni tämä kyseinen postaus oli hyvä infopaketti juustosta kiinnostuneille sekä tarjosi kuvien myötä lukijalle kokemuksen siitä, millaisissa olosuhteissa juustoa valmistetaan. Muistan tehneeni tätä postausta pidempään kuin tavallista ja yritin tehdä postauksesta informatiivisen mutta kuitenkin ymmärrettävän. Postaukseen pääsee tästä.

 Negatiivisia blogifiiliksiä ja ihmetystä vuonna 2014

On luonnollista, että bloggaaminen aiheuttaa myös niitä negatiivisia tuntemuksia. Itselläni niitä aiheuttaa stressi. Stressi siitä, ettei ehdi kirjoittaa tarpeeksi. Kun on pieni tauko bloggaamisesta takana, ajatus blogin pariin palaamisesta tuntuu jotenkin hankalammalta. Mitä useammin kirjoitan, sitä motivoituneempi olen. Taukojen aikana minulla on pieni morkkis siitä, etten ole kirjoittanut ja saatan vältällä koko blogia. Tauoilla tarkoitan esimerkiksi viikon kirjoittamattomuutta – bloggaamisesta on tullut minulle niin tärkeä tapa, etten halua sitä laiminlyödä. Tämä ihmetyttää minua kerta toisensa jälkeen: Mitä minä ajallani sitten tekisin, jos minulla ei blogia olisi? Pyörisinkö netissä muiden blogeja lukien, vai tekisinkö kenties jotain muuta? Kokkaisinko enemmän vai urheilisinko useammin? Tiedä häntä, olen tähän tilanteeseen kuitenkin hyvin tyytyväinen. Blogin tuottama ilo ja positiiviset asiat ovat kaiken tuon stressaamisen arvoista.

Stressiä aiheuttaa myös valokuvat ja videot. Videoiden editointi aiheuttaa minulle tällä hetkellä hyvin paljon haastetta, ja haluaisin myös kehittyä valokuvaajana. Kuvien editointiinkin olisi hyvä käyttää enemmän aikaa, mutta nyt ylimääräistä aikaa ei juuri ole. En ole myöskään täysin tyytyväinen blogini ulkoasuun, ja se on tällaiselle visualistille harmin paikka. Koodaus- sekä valokuvauskurssi on bucket-listallani heti kun lyödän niille kalenteristani tarpeeksi aikaa.

Kiitos teille kaikille blogini lukijoille, ihana kun jaksatte pysyä mukana! Pysykäähän kuulolla, järjestän Taiwanista palattuani muutamia mielenkiintoisia arvontoja ja kilpailuita teille lukijoille.

Minkälaisia fiiliksiä bloginne on viime vuoden aikaan teille tuonut? Mitkä ovat niitä hyviä hetkiä, aiheuttaako jokin asia ihmestystä?

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

18 Comments

 • Reply Pirkko / Meriharakka lauantai, 27 joulukuun, 2014 at 11:53

  Kuvittelin aloituksestasi liittyen noihin negatiivisiin asioihin liittyen, että sieltä löytyisi asioita kuten tämän maailman kilpailuhenkisyys, negatiivinen palaute tai ihan trollaus – mutta onneksi sieltä löytyikin vaan stressinpoikanen!
  Sen kohdalla pitää varmaan yrittää tarvittaessa vakuuttaa itselleen, että jos kyse on harrastuksesta, niin siitä ei kannata stressata. Itse olen nyt sapattivapaalla kirjoittanut aika paljon – mutta vaan koska on siihen aikaa ja aiheita tuntuu riittävän. Sitten kun aikaa ei ole, niin palannen 1-2 postausta viikossa tahtiin – enkä ota stressiä siitä, että ”pitäisi” tehdä enemmän!
  Ja ajattele – jos blogisi on vasta näinkin nuori ja olet jo monessa mukana ja näin monet kommentoivat Sinun tätäkin juttuasi, niin tosi hienostihan tämä on mennyt – eli ei mitään syytä stressata!

  • Reply Lena / london and beyond sunnuntai, 28 joulukuun, 2014 at 03:22

   Iso kiitos Pirkko tsemppaavasta ja positiivisesta viestistä. 🙂

   Tuo negatiivinen osio itseasiassa olisi voinut sisältää juuri tuon trollauksen, mutta sitä ei ole hetkeen ilmennyt joten se oikeastaan unohtui sieltä- Hyvä niin! Stressi on varmasti monen matkabloggaajan mielessä enemmän tai vähemmän. Kun on vapaalla niin tulee reissattua paljon enemmän ja siten on aikaa ja aiheita kirjoittaa. Kun on työ ja opiskelukiireitä, niin se jää vähemmälle luonnollisesti. Mun pitää ottaa oppia sinulta tuosta ”en ota stressiä” aiheesta, sillä pääsee pitkälle! Ihanaa uutta vuotta!

 • Reply ottoizakaya lauantai, 27 joulukuun, 2014 at 10:48

  Mielenkiintoinen ja helposti samaistuttava teksti Lena! 🙂 Stressi kuullostaa tutulta ja juuri noi mitä mainitsit sen aiheuttajiksi, tässä päässä lähinnä juuri postaustahti. Se on varmasti bloggaajien nk. ”ammattisairaus”. Noh, se rutinisoituu viikko viikolta. 🙂 Hyvää mennyttä joulua ja tulevaa uuttavuotta vielä!

  • Reply Lena / london and beyond sunnuntai, 28 joulukuun, 2014 at 03:19

   Kiitos Otto. 🙂 Tiedätkö miten helpottavaa on kuulla, että meillä matkabloggaajilla taitaa tosiaan olla monilla tuo ammattisairaus eli stressi. Toki se kertoo asian tärkeydestä mutta tietysti voisi joskus yrittää kääntää sen stressin positiiviseksi eikä märehtiä sitä omassa päässään… syyllistyn tähän usein. 😀

   Toivottavasti oli kiva joulu ja superpaljon tsemppiä ensi vuoteen, sulla taitaa olla jännät ajat edessä blogista päätellen 🙂

   • Reply ottoizakaya maanantai, 29 joulukuun, 2014 at 22:19

    Kiirettä pitää ja erinäisiä projekteja päällä. Se on kivaa pitää ittensä kiireisenä, ettei tarvi vahingossakaan tonne pakkaseen astua!! Hyrr. No good :—–D

    • Reply Lena / london and beyond tiistai, 30 joulukuun, 2014 at 02:15

     No ihan oikein! Mä tuun Suomeen helmikuussa ja ajattelin sen pariviikkoisen käyttää blogin kehittämiseen ja postausten kirjoitteluun – voin kertoa että liian kylmä ilmasto ei välttämättä houkuttele. 😀 pysyn siis sisällä.

     • ottoizakaya tiistai, 30 joulukuun, 2014 at 09:36

      Sounds like a plan 😉

 • Reply jdJenna perjantai, 26 joulukuun, 2014 at 18:26

  Tän kolmen kuukauden aikana mitä nyt ite oon blogiani kirjoitellut, oon ollu kyllä tosi ilonen, että tän homman alotin. Yritän olla repimättä stressiä postaustahdista ja muusta, vaikka sitä on melkein mahdotonta välttää.. Tuo on totta, et mitä kauemmin on postaamatta niin sitä vaikeammaksi se tulee. Varsinkin reissujen välillä on joskus hankalaa edes keksiä mistä kirjoittaa..

  Mutta hyvä postaus! En tiennykkään, et oot vasta noin vähän aikaa bloggaillut!

  • Reply lena lauantai, 27 joulukuun, 2014 at 05:47

   Kiitos Jenna! Teidän blogia on tosi kiva seurata, tosi kiva lisäys lukulistalle. 🙂

   Kaikki me taidetaan jakaa nämä samat huolet ja murheet blogin päivitystahdista. Sitä on mahdoton välttää, mutta joskus pitäisi ehkä osata hieman relata…. no, helpommin sanottu kuin tehty, ainakin minulla. 😀

 • Reply Elina / Vaihda vapaalle perjantai, 26 joulukuun, 2014 at 11:21

  Hyvä kooste! 🙂 Minullakin on vasta reilun vuoden ikäinen blogi ja samat fiilikset sekä positiivisten että negatiivisten asioiden suhteen. Tosin videoita en aio tehdä, kun en todellakaan osaa 😀

  • Reply lena perjantai, 26 joulukuun, 2014 at 12:44

   Kiitos Elina. 🙂 Meilläpä on aika saman ikäiset blogit, aina kiva lukea meidän ”uusien” juttua kokeneempien bloggaajien lomassa!

   Mua kyllä ahdistaa nuo videot, mutta kai sitä koko ajan oppii. Ainakin välineet on nyt kunnossa ja iMovie ahkerassa opettelussa. Kai niitä ekoja videoita katselen joskus ihan häpeissäni, mutta sitä se aina on!

 • Reply Jerry / Pako Arjesta perjantai, 26 joulukuun, 2014 at 10:25

  Todella hyvä postaus ja kooste tästä vuodesta :)! Enpäs muuten tiennytkään, että blogisi on vielä näin nuori! Luulin, että olet bloggaillut jo monia vuosia (ainakin laadusta päätellen) :). Olen itsekin käsitellyt blogissani samoja negatiivisia tuntemuksia kuin sinä ja Sandra. Tauolta palaaminen todellakin on hankalaa ja kirjoittamattomuus stressaa ja ahdistaa, vaikka kyseessä tosiaankin on hauska harrastus eikä mikään työ.

  Jatka samaan malliin :)!

  • Reply lena perjantai, 26 joulukuun, 2014 at 12:42

   Kiitos Jerry, ihana saada positiivista palautetta teiltä kaikilta 🙂

   Mun blogi on tosiaan aika nuori, mutta tästä sitä vanhetaan ja saadaan kokemusta. Loppua ei näy, joten staying strong!

   Sandrallakin oli näitä samoja negatiivisia ajatuksia. Harrastuksista yleensä ei tulisi ottaa stressiä, mutta bloggaaminen taitaa olla vähän eri juttu…. no, kuten tuossa alla sanoin, niin se stressi on varmasti osoitus intohimosta tätä hommaa kohtaan. ja siitä, että bloggaaminen on tärkeää. 🙂

   Sun blogi on yksi mun lemppareista, jatka ihmeessä samaan malliin sielläkin. Ja Finnairin business-postausta odotellen. 😉

   • Reply Jerry / Pako Arjesta perjantai, 26 joulukuun, 2014 at 14:21

    Palautetta pitää antaa, kun se on ansaittua, joten eipä kestä :).

    Voihan se toisaalta olla, että ”tavallisissakin” harrastuksissa kuten jalkapallossa ja salilla käymisessä yms. tulee välillä morkkista ja stressiä, joten ehkä se on ihan yleinen juttu harrastusten suhteen :P. Mutta se on totta, että intohimostahan tuo kertoo!

    Et tiedäkään kuinka kivaa oli kuulla tuo :)! Suorastaan kunnia! Positiivista palautetta ei nimittäin voi saada koskaan liikaa. On se ehkä jo käynyt selväksi, mutta sinunkin blogisi on yksi omista suosikeistani, joten tunne on molemmanpuoleinen!

    Mukava tietää, että sitä odotellaan ;). Yritän saada jotain postauksia aikaiseksi nyt joululoman aikana, jos vain tältä flunssaltani jaksan kirjoitella :).

    • Reply lena lauantai, 27 joulukuun, 2014 at 05:50

     Positiivista palautetta ei tosiaan voi saada liikaa, se motivoi kummasti ja saa hyvän mielen aikaan 🙂 Ja ehdottomasti tuo Finnairin business-postaus on listalla ja odotan sitä kovasti, mutta hei, hyvää kannattaa aina odottaa. Eikös vaan? Eli älä stressaa asiasta suinkaan vaan tee se silloin kuin siltä tuntuu 🙂

     Stressiä tosiaan saa aikaan vaikka mistä harrastukseen liittyvästä, olet oikeassa. Salilla käymisestä varsinkin…. tiedän tunteen! Mutta kuten sanottu, tärkeät asiat aiheuttaa tunteita joten hyväkin kai niin.

     Ja nyt mun pitää jostain keksiä miten saan tämän sisäisten kommenttien määrän suurennettua…. vinkkejä, sulla niitä on mahdollista kirjoittaa enemmän kun mulla vaan 5?

     • Jerry / Pako Arjesta lauantai, 27 joulukuun, 2014 at 09:54

      Hyvin sanottu, ei stressiä :).

      Itse taisin laittaa sen vain asetuksista suuremmaksi, kun ensimmäistä kertaa tuli raja vastaan:

      Asetukset -> keskustelu -> Muut kommentointiasetukset (toinen ”iso otsikko”) -> ota käyttöön sisäkkäiset kommentit (itselläni tässä ruksi ja valittuna 8 kommenttia)

      Auttoiko :)?

 • Reply Sandra perjantai, 26 joulukuun, 2014 at 06:43

  Kiitos tästä syvällisemmästä pohdinnasta. Tunnistan itse samat negatiiviset fiilikset ja morkkikset, kun ei ole kirjoittanut vähään aikaan. Yritän kuitenkin sanoa itselleni, että tämä on ”vain” hauska harrastus, eikä työtä, jota on pakko tehdä. Jatka samaan malliin ja onnea ja menestystä vuodelle 2015.

  • Reply lena perjantai, 26 joulukuun, 2014 at 12:37

   Kiva kuulla että tätä oli kiva lukea!

   Jännä juttu, että nuo negatiiviset jutut taitavat olla yleisempiä blogimaailmassa. Harrastushan tämä on ja niistä ei yleensä saisi stressiä aiheutua. 🙂 No, se on toistaalta myös todiste siitä että tästä jutusta välittää ja bloggaaminen on intohimon kohde, eikä sitä halua laiminlyödä.

   Tsempit Sandra sinnekin vuodelle 2015, reissujuttuja jo sinulta odottelen kovasti. 🙂

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.