Suomen suurin matkablogiyhteisö

Ulkosuomalaisen joulukuulumiset Taipeista!

Vietän toista kertaa elämässäni joulua ulkomailla. Tänä vuonna olen Taipeissa, edellisen kerran vietin joulua Floridan auringon alla melkein kymmenen vuotta sitten ja jenkkijoulu olikin hyvin mielenkiintoinen kokemus. Taiwaninkin joulu on mielenkiintoinen, tosin eri tavalla – joulun vietto kun ei kuulu enemmistön tapoihin. En oikein osannut ajatella etukäteen millaista olisi viettää joulu Taipeissa, jossa jouluaatto- ja päivä ovat molemmat aivan normaaleita arkipäiviä. Pientä joulufiilistä olemme saaneet aikaan ja paketteja on hankittu. Pidän joulusta, sen ajatuksesta ja tunnelmasta, mutta kaikki siihen kuuluva stressi vain ahdistaa. Ainakaan sitä ei tänä vuonna ole juurikaan päässyt syntymään.

Meitä on tänä vuonna täällä Taipeissa joulun vietossa neljä henkilöä, ja suunnitelmiin kuuluu illallinen jonka jälkeen tulemme kotiin jakamaan ne pari pakettia ja nauttimaan pienestä purtavasta. Mihinkään suureen juhlaan ei tosin ole aikaa, sillä joulupäivänä koulu jatkuu entiseen malliin. Koekin on aikataulutettu joulupäivään, joten aamulla on oltava taas aikaisin liikenteessä. Tänään yliopistolla oli pienet joulubileet ja aulatiloja oli koristeltu asiaankuuluvin tavoin. Tarjolla oli pieniä paketteja (keksejä), kilpailuja ja hyvää fiilistä:

IMG_0230

IMG_0221

IMG_0231

IMG_0235

IMG_0237

Tulipa kotimatkalta bongattua yksinäinen, skootteria ajava joulupukkikin.

IMG_0238

Kyselin taiwanilaisten joulunvietosta paikalliselta kaverini ja hän kertoi että joulunvietto on tosiaan melko vähäistä. Vaikka joulu muuttuukin koko ajan kauppallisempaan suuntaan täälläkin päin maailmaa. Joulunaika Taiwanissa on tärkeää saaren kristityille, joita on noin 5% väestöstä. Silloin käydään jumalanpalveluksissa ja vietetään aikaa muiden kristittyjen kanssa hartaissa tunnelmissa. Täällä joulu ei ei-kristityille ole kuitenkaan ns. perinteinen perhejuhla siinä merkityksessä mihin olemme länsimaissa tottuneet. Joulukoristeet ovat kaukana hartaista, eikä värejä ja härpäkkeitä ole säästelty. Suuri pumpattava joulupukki tuntuu olevan tämän joulun hitti ja niitä näkee joka toisessa kadun kulmassa (kuten myös koulunkin juhlassa, yllä) Pariskunnat viettävät joulun usein yhdessä ja kaverukset kokoontuvat viettämään aikaa toistensa kanssa. On jopa sanottu, että joulu onkin eräänlainen Valentines Dayn korvike Taiwanissa.

Näihin tunnelmiin toivotan kaikille ihanaa joulua sinne Suomeen, nauttikaa lumesta ja joulun tunnelmasta! Ihanaa joulua myös kaikille ulkosuomalaisille, missä ikinä olettekaan!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply Pirkko / Meriharakka lauantai, 27 joulukuun, 2014 at 09:16

  Tää oli taas kiva postaus sikäli, että se opetti jotain ihan uutta maailmasta. Jotenkin olin ajatellut, että useimmissa maissa joulu kuitenkin jotenkin ”ulkokultaisesti” näkyy enemmän uskonnosta riippumatta, ajatellen esimerkiksi sitä, että kun marraskuussa olimme Malesiassa, joka näytti melko islamilaiselta katukuvassa, niin hotellin aulassa oli runsaasti noita Merry Christmas -asetelmia. Intiastakin opin (?) jossain vaiheessa, että ainakin valtion viroissa siellä juhlitaan kaikkien uskontojen pyhiä enemmän tai vähemmän, tai siis ne ovat ainakin vapaapäiviä. Yksityisellä puolella kuulemma on yleistä, että ihmiset saavat tietyn määrän vapaapäiviä vuodessa ja saavat sitten itse valita minkä uskonnon mukaan niitä pitävät!

  • Reply lena lauantai, 27 joulukuun, 2014 at 13:02

   Tuo Intia-juttu on hyvin mielenkiintoinen, sitä en tiennyt aikaisemmin. Aina sitä oppii jotain uutta, tosi kivaa. 🙂 Tuo on itseasiassa hyvä ratkaisu kulttuurissa, jossa on ihmisiä monista eri maista ja uskonnoista. Tuota soisi nähtävän enemmänkin maailmalla!

   Tuo joulu on täällä sikäli hassu että periaatteessa ”ulkokultaisesti” se jossain näkyy, mahdollisesti juuri hotelleissa, mutta muuten se on sitten jäänyt vähemmälle huomiolle. En usko että kovin moni niitä koristeita tms kotiinsa ostelee, ehkä nuoret enemmänkin…. 🙂

 • Reply Maarit Johanna torstai, 25 joulukuun, 2014 at 16:27

  Olisi kyllä omituista viettää joulua tuollaisessa maassa jossa on vain 5% kristittyjä. Valentines dayn kopio kuulostaa myös vähän hassulta. En perusta hirveästi joulun materialistisesta puolesta joten en tiedä uskaltaisinko Taiwaniin joulun aikaan. 😀 Ihania pyhiä teillekin ja onnea tentteihin jokatapauksessa!

  • Reply lena / london and beyond perjantai, 26 joulukuun, 2014 at 03:05

   Kiitos Maarit! On tämä sinänsä hieman hassua, kun on yleensä viettänyt joulua Suomessa lumen keskellä. Itse en siitä uskonnollisesta puolesta perusta joten sinänsä tämä ei ole mitenkään erilainen joulu, mutta uudenlainen kokemus ehdottomasti. 🙂 Terkkuja sinne Suomeen! Olisipa Lapissa… 🙂

 • Reply ottoizakaya keskiviikko, 24 joulukuun, 2014 at 10:28

  Ihanaa joulua aurinkoon!! Omakin veri vetää lämpöön. Ens vuonna taas! Tekrkut lumisesta Suomesta. :))

  • Reply lena / london and beyond torstai, 25 joulukuun, 2014 at 11:59

   Kiitos Otto! 🙂 Onneksi jouluaattona oli lämmintä, nyt taas palautui hyvin maanpinnalle kun sataa ja tuulee.

   Ihanaa joulua sinnekin ja nauti lumesta, sitäkin on täällä ikävä. Ja kiva taas kaivata aurinkoon lumen keskellä. 🙂

 • Reply Kthetraveller keskiviikko, 24 joulukuun, 2014 at 09:06

  Oivoi minä, oikea jouluhörhö, olisin kyllä hieman surullinen tuolla 😉 Hyvää joulua sinne täältä lumen ja paukkuvan pakkasen keskeltä.

  • Reply lena / london and beyond torstai, 25 joulukuun, 2014 at 11:58

   Hyvää joulua sinne teillekin, nauttikaa Savon tunnelmasta ja joulusta. <3 lunta on hieman ehkä ikävä…

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.