Suomen suurin matkablogiyhteisö

Mandariinikiinan opiskelu kolmessa kuukaudessa, hitti vai huti?

Muuttoni Taiwaniin mandariinikiinaa opiskelemaan sai pääosin erittäin hyvän vastaanoton tutuiltani, mutta muutaman kerran sain kuulla sen minkä monet kieltä opiskelevat kuulevat. Ei sitä kieltä noin lyhyessä ajassa opi. Kun lähden helmikuussa Taiwanista, olen opiskellut mandariinikiinaa kuusi kuukautta. Nyt minulla on takana hieman yli kolme kuukautta tämän yhden maailman vaikeimmaksi laskettavan kielen opintoja, mikä on hyvä rajapyykki kertoa hieman edistyksestäni ja tehdä havaintoja siitä, missä ajassa kieltä voi odottaa oppivansa. Onko se mahdollista lyhyessäkin ajassa?

Kerron nyt teille oman tarinani.

Kuten tiedätte, aloitin opiskelun aivan vasta-alkajan tasolta. Osasin sanoa Ni Hao, mutten juuri sen enempää. Eli aivan nollasta lähdin liikkeelle, kuten monet muutkin kurssikavereistani. Vaihdoin kurssia ensimmäisen viikon jälkeen, siitä syystä että aiempi ryhmäni koostui pääosin aasialaistaustaisista yhdysvaltalaisista, joilla oli jo opiskelemastamme kielestä jonkunlainen käsitys jo valmiina. Eli he olivat minua hurjasti edellä esimerkiksi ääntämisessa, äänteiden tunnistamisessa sekä perussanastossa. Päätös ryhmän vaihdosta rentoutti opiskeluani kovasti – olenkin jälkikäteen kiitellyt itseäni tästä. On mukava edetä yhdessä oman tasoisten kanssa ja vaihtaa keskustelunaiheita sitä mukaa, mitä opimme lisää uutta.

IMG_0089

Opiskelutahti on rankkaa, vaikka kurssini hieman leppoisampaan vaihdoinkin. Minulla on joka päivä kaksi tuntia opiskelua, mihin sisältyy joko isompi koe tai sanakoe sekä kasa läksyjä. Nämä kaikki arvioidaan. Pakollisten luentojen lisäksi kurssiaikatauluun kuuluu myös pakollisia kirjasto- sekä kuuntelutunteja, joista pidetään kirjaa. Kokonaisarvosanan  keskiarvon tulee olla 80 / 100 mikäli stipendin aikoo kuukausittain saada, joten lepsuiluun ei ole varaa ei sitten yhtään. Aasialaiset eivät ole myöskään tunnettuja siitä, että arvosanat heruisivat kovin helposti joten töitä on oikeasti täytynyt tehdä. Monta iltaa ja yötä olen valvonut koulujuttujen kanssa ja aamuisin on kirjasto kutsunut aikaisin. Mutta arvatkaas mitä, kaikki tämä vaivannäkö ja tuskailu on ihan oikeasti tuottanut tulosta!

Tällä hetkellä kieleni on tasolla, jolla pystyn kommunikoimaan kaupassa sekä ravintoloissa, tekemään tilauksia sekä päivittämään puhelinliittymäni netin kuukausittain. Peruskeskustelukin onnistuu, jos siihen sisältyy esimerkiksi kuulumisten vaihtoa, paikkojen sijaintien tiedustelua, vapaa-ajan viettokeskustelua, Taiwaniin liittyviä juttuja, tulevaisuuden suunnitelmia tai ruokajuttuja. Ruokaan paneudutaan kurssilla yllättävän paljon, mikä on ehdottomasti plussaa. Suurin osa opiskelijoista kun kuitenkin ruokailee kodin sijaan ulkona markkinoilla tai ravintoloissa. Osaan myös pyytää vuokranantajaa vaihtamaan asuntomme lämminvesivaraajan tarvittaessa, eli laidasta laitaan on tullut asioita opittua! Viime viikolla olin japanilaisen luokkakaverini kanssa kahvilla parin tunnin ajan ja koska hän ei englantia osaa, niin meidän oli käytävä keskustelut kiinaksi. Ei se keskustelu mitään ydinfysiikkaa ollut, mutta kotiin tullessani minulle tuli olo että tässähän on tosissaan menty eteenpäin ja lujaa.

IMG_9090

Käytämme paljon aikaa merkkien kirjoittamiseen sekä pinyiniin, mikä on tietysti aina hyvä asia. Kuitenkin Taiwaniin tullessani asetin itselleni tavoitteen oppia puhumaan kiinaa, en oppia kirjoittamaan merkkejä. Maassa maan tavalla ja koulussa koulun tavalla, tietenkin, mutta olisin mieluummin käyttänyt merkkeihin käytetyn ajan puheen harjoitteluun. Monet ulkomaalaiset kun kiinaa saattavat puhua, mutteivat osaa lukea pinyiniä enempää. Ja se olisi riittänyt minulle. Eihän tästä merkkien osaamisesta tietysti haittaa ole, joten pitää kääntää asia edukseni jos/kun kiinan kielitaitoa vaativaa työtä haen.

Vastaukseni otsikon esittämään kysymykseen Mandariinikiinan opiskelu kolmessa kuukaudessa, hitti vai huti? on hyvin selvä. Kyllä sitä kiinaa kannattaa opiskella, vaikka vain vähänkin aikaa. Kolme kuukautta mandariinikiinan opiskelua on ehdottomasti vaivan arvoista, siinä ajassa on mahdollista kehittyä huimasti ja edistyminen on vain sinusta itsestäsi kiinni. Jos opiskelet pari tuntia viikossa ilman sen kummempaa tavoitetta tai patistelevaa opettaajaa, eivt tulokset ole välttämättä kovin hyviä. Mutta jos käytät aikaasi vain ja ainoastaan opiskeluun ja käytät kieltä myös koulun ulkopuolella, on sinulla hyvät mahdollisuudet oppia perusasiat. En minä kolmen kuukauden opiskelun jälkeen väitä sujuvasti kieltä puhuvani, mutta pystyn jonkinasteiseen keskusteluun ja selviydyn arkipäivän tilaiteista (vaikka roska-auton kuljettajaa en ymmärrä ollenkaa eikä hän minua, herra ei ilmeisesti pidä lajitteluun käyttämistämme roskapusseista). Virheitä tulee, mutta kummallistahan se olisi jos niitä ei tulisi. Ahkeruus palkitaan ehdottomasti tässä asiassa.

Teen helmikuussa tähän postaukseen jatkopostauksen ja kerron millainen tilanne on kuuden kuukauden opiskelun jälkeen.

Millaisia kokemuksia teillä on vieraiden kielten opiskelusta?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

14 Comments

 • Reply brightoneagle keskiviikko, 24 joulukuun, 2014 at 04:32

  Hienoa että sun kiinan opinnot sujuvat hienosti! Hyvä tietää että 3 kkdessa oppii jo paljon. Minä olen ollut Japanissa nyt 9kk ja mun japani takkuilee melkein yhtä paljon kuin 9 kk sitten. Minä en tosin lähtenyt Japaniin kieltä oppimaan (vaan töihin), mutta tammikuussa olen ajatellut aloittaa japanin opiskelu oikein kunnolla.
  Japanissakin keskitytään aika paljon kiroittamisen opetteluun (hiragana, katakana ja kanji) ja mulla on ihan samat ajatukset kuin sulla – keskittyisin ennenmin suulliseen kommunikaatioon kirjoittamisen sijaan, mutta kaikki kurssit ja oppikirjat tuntuvat lähtevät kirjoittamisen/lukemisen oppimisesta. Niillä siis mennään 🙂
  Onnea sun seuraavalle kolmelle opiskelukuukaudelle!

  • Reply lena keskiviikko, 24 joulukuun, 2014 at 07:50

   Tsemppiä kovasti sinnekin japanin opintoihin. Ei ole helppo kieli sekään 🙂 Tietysti työnteko haittaa kielen oppimista jonkin verran ja sen vuoksi aikaa ei ole käytössä niin paljon kuin tarve vaatisi… varsinkin, jos siihen opiskeluun sisältyy paljon sitä kirjoittamista ja lukemista. Mä vakaasti uskon että sinun ja minun tilanteissa se puhuminen olisi sen kaiken a ja o. Muutama lopettikin kurssillani juuri tuosta syystä ja meni yliopistoon, jossa keskitytään enemmän puhumiseen. Olisi kiva kuulla kokemuksia blogissasi japanin opinnoistasi, kun ne aloitat tammikuussa! 🙂

 • Reply Anne | Metallia Matkassa tiistai, 23 joulukuun, 2014 at 07:09

  Uskon, että kieliopintosi ovat edistyneet siitäkin syystä että olet saanut koko aika käytännön harjoitusta 🙂 Lyhyessä ajassakin oppii yllättävän paljon, jos ”altistuu” koko aika opeteltavalle kielelle!

  Itseäni harmittaa kovasti, että luin vuoden venäjää ja kaikki oppi valui suoraan viemäristä alas. Vaikka kuinka tykkäänkin kielien opiskelusta, ei mulla ole vapaa-ajalla aikaa kerrata itsekseni juttuja kun muut kurssit ja hommat painavat päälle (en siis enää lue venäjää). En ole saanut käytännön harjoitusta lähes ollenkaan, joten opitut asiat eivät jääneet päähän. Nyt olen työssä, jossa mulla on paljon venäläisiä asiakkaita joten harjoitusta tulee mutta toisaalta olen jo ollut vuoden lukematta kieltä, joten olen taas melkein samalla tasolla kuin opinnot aloittaessani – osaan suurinpiirtein tervehtiä ja se siinä.

  Jotkut oppivat kieliä helpommin kuin toiset, vaikka aina se oppiminen vaatii paljon työtä. Olen kyllä huomannut, että jo tässä 25 vuoden iässä ei tahdo mennä uutta kieltä opiskellessa kaikki asiat ihan yhtä nopeasti kaaliin kuin vielä lukioaikoina.. 😀

  • Reply lena keskiviikko, 24 joulukuun, 2014 at 07:48

   Tuo on ihan totta, Anne, että kieli kehittyy kun asuu ympäristössä jossa sitä kuulee päivittäin. Sitä ei voi olla kuulematta ja oppii sanoja niiden ympäristössä. 🙂

   Tuo Venäjän osaaminen olisi kyllä ihan superhyödyllistä. Uskon, vaikka tuntuukin että et enää kieltä osaa, niin se on kuitenkin siellä jossain pääkopassa ja kun sitä joskus mahdollisesti tulee käytettyä enemmän / jatkettua opiskelua niin se muistuu mieleen ja toimii todella hyvänä pohjana. 🙂 Tosi kiva kun sulla on kuitenkin edes mahdollisuus käyttää noita tervehdyssanoja ja jotain pientä.

   Totta on tuo, että toisilla on parempi kielipää kuin toisilla. Musta tuntuu että opin nyt paremmin kuin lukiossa, kun jaksaa keskittyä ja motivaatio on kunnossa. Voi keskittyä yhteen asiaan ja määrällisestikin on tunteja enemmän. Nyt sitä miettiikin kun olisi lukiossa vaikka ranskaan jaksanut panostaa enemmän eikä vain käydä istumassa tunneilla, joita piti pakollisena pahana..

 • Reply Jenna maanantai, 22 joulukuun, 2014 at 11:01

  10 pistettä ja papukaijamerkki. Todella iso hatunnosto sulle! Kiinan kieltä todellakin pidetään hyvin vaikeana kielenä oppia, mutta jos olisi mahdollisuus panostaa kielen oppimiseen monta tuntia viikossa niin kyllähän siinä varmasti kehittyisi. Kiinan kielen osaamisesta on vielä iso hyöty sulle tulevaisuudessa! 🙂

  • Reply lena keskiviikko, 24 joulukuun, 2014 at 07:44

   Kiitos Jenna! : ) Ihan totta tuo, että vaikka kieltä pidetään vaikeana oppia, niin ajan kanssa sen ehdottomasti oppii. Niinkai se kaikessa on, kunhan motivaatio on kunnossa niin tuloksia tulee. Toivotaan että kielestä on hyötyä tulevaisuudessa!

 • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta sunnuntai, 21 joulukuun, 2014 at 21:26

  Hei mahtavaa kuulla, että edistystä on tapahtunut. Mun mielestä on typerä tapa ajatella että ”ei sitä noin lyhyessä ajassa ei opi”. Ihan sama vaikkei oppisikaan, onhan se nyt hemmetti kuitenkin sata kertaa parempi olla edes se lyhyt aika siinä maassa jossa kieltä puhutaan, kuin että ei olisi lähtenyt ollenkaan. Hitsi et alkaa kiehua, kun joku kehtaa sanoa tollaista. 😀

  Mulla on toiveissa päästä ensi syksyksi tai vuoden päästä kevääksi vaihtoon Shanghaihin, ja aloitankin mandariinin opinnot ensi kuussa kansalaisopistolla.. Shanghaissahan tosin puhutaan jotai wu-kiinaa, mutta ilmeisesti media jne. ja ainakin nuorempi sukupolvi käyttää mandariinia.

  Tsemppiä kieliopintoihin jatkossakin! 🙂

  • Reply Lena / london and beyond maanantai, 22 joulukuun, 2014 at 09:57

   Kiitos Meri 🙂

   Joo ehdottomasti tuo ajattelutapa on erikoinen, mielestäni aina pienikin opiskelu kannattaa ja on sen arvoista. 🙂 Ei kiinaa välttämättä opi edes monessa vuodessa hyvin, joten tuolla logiikalla ei kannattaisi edes aloittaa.

   Mä pidän peukkuja täällä sun Shanghain suunnitelmille, toivottavasti onnistuu! Nää Aasian maat on ehdottomasti kokemisen arvoisia, muutenkin kuin reissujen kannalta. Asuessa näkee vähän pintaa syvemmältä. Shanghaissa on tosiaan eri kiina, mutta kyllä siellä kuulemma mandariiniakin puhutaan. Tsemppiä opintoihin, olisi kiva kuulla edistymisestä 🙂

 • Reply Maarit Johanna sunnuntai, 21 joulukuun, 2014 at 16:37

  Peukku ja hatun nosto sulle! Olen varmaan jo aikaisemminkin tästä maininnut mutta tuo teidän tahti on kyllä ihan hurjaa siellä. Mulle kolme tuntia islantia viikossa oli jo aika paljon mutta silti huomasin neljän kuukauden aikana kehitystä koska nollasta lähdettiin liikkelle. Kaupassa asioinnin ihanuus tuli selväksi viimeisten viikkojen aikana. Ymmärsin kaiken minulle puhutun ja pystyin vastaamaan kokonaisin lausein. Ymmärrän siis todellakin mitä tarkoitat. Se on puhdasta tyytyväisyyttä. 🙂

  • Reply Lena / london and beyond maanantai, 22 joulukuun, 2014 at 09:54

   Kiitti Maarit 🙂 on tuo tahti aika hurjaa kieltämättä, mutta jooo… siihen myös tottuu! Mutta kieliympäristössä oleilemalla, kuten sinun oleskelusi Islannissa, kieli tarttuu vähemmälläkin. Ja mikä fiilis onkaan, kun huomaa oppineensa! Kokonaiset lauseet on aina tosi jees juttu, itselläkin kesti siinä hetki! Nyt sulla on hyvä tekosyy lähteä Islantiin vielä takaisin, kielen takia 😉

 • Reply Anu Johanna sunnuntai, 21 joulukuun, 2014 at 14:20

  Ihan mahtavaa, että olet oppinut jo noin paljon! Varmasti reissu on kannattanut ja tulee olemaan hyödyksi tulevaisuudessa. Tuo on vähän hölmö mollausargumentti, että ei sitä kieltä muutamassa kuukaudessa opi, sillä joo, ei tietenkään opi täydellisesti, mutta ei se varmaan ole tavoitekaan. Itselleni tärkeintä on, että oppii esim. asioimaan vieraalla kielellä.

  Tuollainen kielen intensiiviopiskelu kiinnostaisi kyllä minuakin. Oon vain kerran ollut parin viikon saksan intensiivikurssilla ja jo siinä ajassa tuli sellainen olo, että vau, miten paljon sitä voikaan oppia lyhyessäkin ajassa, kun joutuu palauttamaan mieleen opittuja asioita melkein joka päivä.

  Nyt oon syksyn opiskellut espanjaa, mutta kun tunteja on ollut vain yhtenä iltana viikossa, monesti on huomannut sen perinteisen ongelman, että seuraavaan tuntiin mennessä suurin osa uusista asioista on jo enemmän tai vähemmän unohtunut. Onneksi kohta pääsen Teneriffalle kuulemaan ja opettelemaan kieltä päivittäin. 🙂

  • Reply Lena / london and beyond maanantai, 22 joulukuun, 2014 at 09:52

   On kyllä kiva huomata, miten paljon oppii kun aikaa käyttää siihen oppimiseen. 🙂 Ei tämä missään tapauksessa hukkaan mene, päinvastoin. Täydellisesti kiinan oppiminen on juttu jota ei välttämättä koskaan opi, joten olen hyvin tyytyväinen tähän mennessä saavutettuun. Ja miten paljon täällä onkaan kokenut, ihan parasta. Ja jos intensiivi-opiskelu kiinnostaa, niin suosittelen ehdottomasti kokeilemaan vielä uudelleen. Se antaa todella paljon, kuten varmasti huomasit! 🙂 Ja hei, mikäs sen parempi ”tekosyy” reissuun on kuin kielenopiskelu. Huvi ja hyöty jne. Eli ihan parasta ja antoisaa Teneriffan reissua. 😉

 • Reply jdJenna sunnuntai, 21 joulukuun, 2014 at 14:00

  Sähän puhut hetke päästä jo sujuvasti tuolla tahdilla! (: Monesti sitä aattelee, ettei tässä vaiheessa enää kannata alottaa mitään uuden kielen opiskelua. En lukiossakaan alottanut enää saksan opintoja, vaikka mieli olisi tehnyt. Nyt sit ottaa päähän etten alottanut.. Vaikka kyllähän sitä vieläkin ehtis! 😀

  • Reply Lena / london and beyond maanantai, 22 joulukuun, 2014 at 09:48

   Jos olisi vielä vuosi jäljellä, niin olisi todella kiva nähdä miten paljon siinä ehtisi oppia. 🙂 Olen sitä mieltä että kielenopiskelu kannattaa iästä riippumatta, perusteetkin on aina hyvä osata jos vaikka sattuu lähtemään kohdemaahan esimerkiksi reissulle. Ja jos energiaa on niin kielenopiskelu on hyvä aktiviteetti kaiken ikäisille. Eli hyvin ehtii sitä saksaa vielä opiskella esim kansalaisopistossa ja sehän on sitten oiva tekosyy matkustaa vaikka Saksaan…. 😉

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.