Miksi matkustaa Italiaan?

Otsikon kysymys on itselleni hyvin ajankohtainen sillä kuten tiedätte, suuntaan Italiaan muutaman päivän päästä. Matka Taipeista Firenzeen ei ole se kaikista helpoin ja nopein mutta se on kaikkine vaivannäköineen ehdottomasti sen arvoinen, monestakin syystä. En ole nähnyt Italianoa seitsemään viikkoon ja myös hänen perheensä näkemisestä on jo puolisen vuotta aikaa. Vaikka nämä henkilökohtaiset syyt näyttelevätkin pääosaa Italian reissuillani, on tuo maa silti minulle joka kerta hyvin mieluinen kohde myös muista syistä.

Jokaisella maalla on se oma juttunsa, miksi ihmiset sinne matkustavat. Suomeen tullaan luontoa ihmettelemään, Thaimaahan lähdetään auringon, lämmön ja maisemien perässä, Kiinaan lähdetään kokemaan täysin uusi ja eksoottinen kulttuuri. Entäs se Italia sitten? Mikä sinne vetää ihmisiä vuosi toisensa jälkeen? Vastaan asettamaani kysymykseen omasta näkökulmastani.

Ruoka, kulttuuri, elämästä nauttiminen sekä luonto

Itselleni Italian houkutus piilee sen yhdistelmässä kulinarismia, kulttuuria, elämästä nauttimista sekä upeita maisemia. Ei ole ollenkaan salaisuus, että pidän italialaisesta ruoasta, viinistä sekä siitä, että ruoka on paikallisille suuri nautinto sekä intohimo. Sitä valmistetaan pitkään ja hartaasti ja tuotos nautitaan yleensä pöydän ääressä suuren joukon kera kuulumisia vaihtaen. Ja ilman mitään kiirettä.  Tätä soisin enemmän myös suomalaisiin ruokapöytiin.

Italialaisen ruoan salaisuus on sen yksinkertaisuus ja tuoreet raaka-aineet – Italian ilmasto kun suureksi osaksi sallii esimerkiksi kasvisten kasvattamisen ympäri vuoden. Italialainen keittiö on myös melko terveellinen, mikä ei tosin ole synonyymi mauttomuudelle. Päinvastoin.

IMG_7144

Lempiruokaani Italiassa on kliseisesti hyvä pizza. Italiano tietää Firenzen lähistöllä sijaitsevan erittäin hyvän napolilaisen pizzarian, jonne palaamme kerta toisensa jälkeen. Napolilaiset tietävät kyllä, miten sitä pizzaa tehdään, se myönnettäköön. Margarita-pizza on kaikessa yksinkertaisuudessaan yksi suosikeistani – se on myös toinen niistä pizzaista, jonka Napolilainen Pizzayhdistys virallisesti tunnustaa. (Napolilainen Pizzayhdistys on olemassa, ihan oikeasti)  Pizzan jälkeen nostan lempiruoakseni erilaiset pasta-variaatiot. Kermainen sienipasta, Tagliatelle al Funghi, on suuri suosikkini. Toisaalta, ei sen pastan ihmeellistä tarvitse olla maistuakseen sillä perus pestopasta maistuu myös erittäin hyvin. Pastan ja pizzan jälkeen listalle pääsevät erilaiset risotot (purjorisotto!) sekä lihapadat. Jälkruoista tiramisu on aivan voittamaton, samoin gelato.

IMG_7293

IMG_7324

IMG_4409

Viini kuuluu tietenkin italialaiseen keittiöön ja sopivalla viinillä höystettynä mainitsemani ruoat sulavat suussa. Olen saanut tilaisuuden tutustua jonkin verran toscanalaisiin viinehin, mikä Firenzen seudulla onkin hyvin helppoa. Voimakkaat punaviinit sopivat makuuni hyvin ja  haluaisin oppia niistä lisää sitten kun minulla on enemmän aikaa. Italian juomakulttuurissa pidän myös aperitivo-kulttuurista – yksi Aperol Spritz nautittuna ennen varsinaista ruokailuhetkeä saa nimittäin veden kielelle. Kirjoitin aiheesta muutama kuukausi takaperin, artikkeli löytyy täältä. Espressokin maistuu varsinkin aamuisin, ja kahvin ystävälle Italia tarjoaa varmasti elämyksiä.

IMG_7130

Italialaiset tosiaan nauttivat elämästä ruokailun kautta. Tästä kielii juurikin tuo mainitsemani rakkaus ruokaan sekä pitkät illalliset hyvässä seurassa perheen ja ystävien parissa. Hyvä ruoka ja viini kuuluu elämään, eikä siitä tingitä tapahtui mitä tahansa. Tähän tunnelmaan voi myös Italian matkaaja heittäytyä täysillä: Nauttia hetkestä vaikkapa pastan ja hyvän viinin kanssa paikallisessa ravintolassa, kuuntele iloista puheen porinaa ympärilläsi sekä tilaa pääruoan lisäksi vielä listalta herkullisia jälkiruokia. Tai nappaa vastaavasti kotimatkalla mukaasi annos gelatoa ja syö se suurella hartaudella ulkoilmassa. Italian valtteja on näin pohjoismaisesta näkökulmasta se, että elämäntyyli eroaa totutusta aika paljonkin ja lyhyelläkin lomalla ehtii tutustua täysin erilaiseen elämänmenoon. Sitä kai moni meistä matkaajista matkoillaan pohjimmiltaan hakee.

Nyt sitten siihen kulttuuriin. Kulttuurinystävälle Italia tarjoaa enemmän kuin yhden tai kahden reissun aikana voi edes uneksia näkevänsä. Rooman Colosseum, Venetsia sekä Pompeiji lienevät niitä suurimpia nähtävyyksiä, mutta niiden lisäksi koko maa tarjoaa kulttuurinystävälle nähtävää.

IMG_4735

IMG_4427

Firenzen duomo, tuo arkkitehtuurisesti upea katedraali on jokaisen historian ja arkkitehtuurin ystävän must-kohde. Emilia Romagnan alueen kaupungeista Bologna ja Ravenna tulevat ensiksi mieleen kulttuurillisesti – Ravenna on tunnettu mosaiikista ja taiteestaan, kun taas Bologna on kuuluisa ruoka- ja yliopistokaupunki. Sen yliopisto on maailman vanhin ja ruokafriikit ympäri maailmaa ovat hyvin tykästyneitä Bolognan herkkuihin, esimerkisi piandinaan. Nähtävää ja koettavaa Italiassa riittää niin arkkitehtuurin, historian kuin taiteenkin ystävillekin, eikä aika tosiaan käy pitkäksi useimmilla reissuillakaan. Itse pidän kulttuurista ja tiettyyn pisteeseen asti tykkään museoissa ja katedraaleissa kiertään, mutta Italiassa ollessani keskityn enemmän ruokakulttuuriin ja sen tutkimiseen. Eli mikään museofanaatikko en ole, mutta tokihan nuo kaikista tärkeimmät pitää käydä katsomassa kun mahdollisuus on.

Entäs ne luonto ja maisemat sitten. Italia tarjoaa matkailijalle kaikkea idyllisestä maaseudusta suurkaupunkeihin ja Alpeista upeisiin rantoihin. Pohjoisen upeat maisemat ja vuoret ovat patikoinnin ja alamäkiurheilun ystäville pala paratiisia ja rantaelämän ystäville esimerkiksi Sardinia ja Sisilia ovat oikein kelpoja paikkoja. Gardajärvikin on varsinainen nähtävyys. Toscanan maaseudulla on mukava vaeltaa ja käydä tutustumassa paikallisiin viinitiloihin. On myös mukavaa autoilla pikkukyliin ja etsiä paikallisia ruokakokemuksia, samalla upeita maisemia ihaillen.

IMG_5558

Toscanan seudulla rannikolta sisämaan maisemiin hurauttaa äkkiä, mikä takaa sen että yhden päivän aikana ehtii tehdä paljon niin halutessaan. Välimatkat ovat myös Suomen välimatkoihin tottuneelle hyvin kohtuulliset – vaikkakin tuntemani italialaiset kokevat kolmen tunnin automatkan erittäin pitkäksi välimatkaksi. Suomen välimatkoihin verrattuna tuo kolmetuntinen ei ole kovin suuri ponnistus ja Italiassa tässä ajassa ehtii esimerkiksi matkustaa junalla Milanosta Venetsiaan. Päivä Milanossa ja illaksi Venetsiaan on oikein houkutteleva lomayhdistelmä itselleni ja junalla tuo matka sujuu mukavasti. Olettaen että Trenitalia ei ole päättänyt perua junaasi tai myöhästymisiä ei ole. Italiassa junailu saattaa joskus olla hermoja raastavaa touhua, joskus se taas sujuu kuin rasvattu.

Tuo viimeisin lause saattaa onkin oiva tilaisuus rakentaa aasinsilta seuraavaan pointtiini, eli myös niihin huonoihin puoliin. Osaan luetella Italiasta vaikka kuinka monta hyvää puolta ja syytä matkustaa sinne, mutta myönnän silti että katson maata turistin vaaleanpunaisten lasien läpi. Vaikka tunnen paikallista kulttuuria mahdollisesti satunnaista kävijää paremmin ja vierailen Italiassa usein, ei oleskeluni ole silti muuttunut arkiseksi eivätkä arkiset jutut ole alkaneet ärsyttää (tai ehkä tuo junaliikenne ihan vähän). Yksikään maa ei ole täydellinen ja usein turistina saa rusinat pullasta – joskus se on parempi niin. Meille muutto Italiaan ei ole toistaiseksi näköpiirissä esimerkiksi työjuttujen vuoksi, vaikka myönnänkin sen olevan ajatuksen tasolla houkutteleva vaihtoehto. Mene ja tiedä mitä ajatuksilleni tapahtuisi, jos muutto tulisi ajankohtaiseksi.

Minkäslaisia kokemuksia teillä muilla on Italiasta matkaajan näkökulmasta? Yhdyttekö yllämainittuihin kohtiin?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

18 Comments

 • Reply Heli tiistai, marraskuu 25, 2014 at 08:13

  Kun muistelen matkojani Italiaan, tulee välittömästi vesi kielelle. Se ruoka!!! Ja jäätelö. Ja aurinko. Siinä on jo aivan riittävästi syitä matkustaa Italiaan varsinkin, jos muuten oleskelee Norjassa. 😛 Ja onhan siellä tosi paljon muutakin. Minua historiasta kiinnostuneena kiehtoo erityisesti Rooma. Viime vuonna olimme Sardiniassa nauttimassa auringosta, ja sitä voin kyllä suositella muillekin, jotka matkakohdetta miettivät.

  • Reply lena tiistai, marraskuu 25, 2014 at 13:22

   Sama juttu täällä Heli, aina kun Italiaa mietin niin alkaa yhtäkkiä tulla nälkä. 😀 Ruoka, jäätelö, viinit, kaikki…. niitä on aina ikävä. Norjassa varsinkin, etenkin sitä hintatasoa on varmaan ikävä. Täällä kun syö todella hyvin edullisesti verrattuna esimerkisi Suomeen, saati sitten Norjaan. Olin eilen pizzalla, ja söin herkullisen kinkku-herkkusienipizzan viinin kera. Maksoi 10e. :d

   Tuo Sardinia kiehtoo minua ehdottomasti. Olemme vähän puhuneet siitä ensi kesäksi, saa nähdä toteutuuko suunnitelma 🙂

 • Reply leila karin kiiskinen maanantai, marraskuu 24, 2014 at 08:45

  Kivasti kirjoitit, ja realistista tekstia..Kiitos! Oli kiva lukea toisen nakemysta Italiasta. Tervetuloa ensi kerralla myos tutustumaan Umbrian kauniisiin pikkukaupunkeihin.:) Olen asunut taalla yli 20-vuotta,Spoletossa, missa Isa Matteokin seikkailee. Iloista ja tapahtumarikasta elamanmenoa elo Italiassa.:)

  • Reply lena maanantai, marraskuu 24, 2014 at 11:32

   Kiitos Leila 🙂 Kiva kun tykkäsit. Totta on tuo, että toisen silmin nähtynä maa saattaa näyttää erilaiselta, tai ainakin eri juttuihin tulee kiinnitettyä huomiota!

   Ja kiitos kutsusta, me ollaan ensi kesänä varmasti takaisin täällä Italiassa roadtripillä, ja mahdollisesti noilla suunnilla! Pikkukaupungit ovat ihan parasta Italiaa <33

 • Reply Merja perjantai, marraskuu 21, 2014 at 06:19

  Tykkään Italiasta ja Roomassa on tullut käytyä useamman kerran. Myös Pisa, Firenze ja Sisilia ovat tuttuja kohteita. Milano ja Venetsia houkuttavat kovasti ja kun mainitsit tuon junayhteyden, niin siinä tulisi kaksi kärpästä yhdellä iskulla. Hyvää matkaa ja jään kuulolle Italian kuulumisista 🙂

  • Reply Lena / London and beyond lauantai, marraskuu 22, 2014 at 21:08

   Kiitos Merja! Juuri tulin perille, tuntuu että matka kesti ikuisesti.. 🙂

   Mulle tämä Toscanan seutu on tuttua ja ihana täällä on aina pyöriä. Tosin tajusin juuri etten ole koskaan päässyt Roomasn asti, olisipa kiva sielläkin käydä lähitulevaisuudessa. Ei ehkä mahdu ohjelmaan tällä reissulla mutta ehkä ensi kerralla. Menin Venetsiasta junalla Milanoon ja se oli kyllä kätevää. Kaksi superia paikkaa samalla kertaa!

 • Reply Minttu torstai, marraskuu 20, 2014 at 19:42

  Si si, kaikki allekirjoitan, kulinarismin ja estetiikan ystävänä. Ja olipa positiivinen yllätys, että Sardinia ja sen pikku saaret olivat niin autenttisia, kun nyt syksyllä ekaa kertaa oltiin. Ihmiset huikeen ystävällisiä ja uteliaita. Tykkäämme Italiasta samoista syistä kuin sinäkin! Useita kertoja on oltu eri puolilla ja jokaisessa paikassa on oma viehätyksensä. Hieno kirjoitus ja kuvat!

  • Reply Lena / London and beyond lauantai, marraskuu 22, 2014 at 21:03

   Kiitos Minttu 🙂 tuota Sardiniaa pitäisi tutkia tarkemmin. Olisipa ensi kesänä mahdollisuus!

   Kulinarismin ja estetiikan ystävälle Italia on kyllä loputon kiinnostuksen kohde, täynnä kaikkea kivaa.. taisin aloittaa päivän pizzalla ja ajattelin jatkaa samalla linjalla huomenna. Ehkä lounaaksi myös pizzaa viinin kanssa ja vähän voisi juustoa nauttia. Mä niin tykkään 😀

 • Reply Jael torstai, marraskuu 20, 2014 at 17:58

  Oikein hyvää matkaa Italiaan ja Italianon luokse;D
  Olen ollut vain kerran Italiassa,ja sekin oli teininä;tiet suuntasi aina Espanjaan…Mutta Italia on aika lähellä siinä mielessä ,että veljeni ja hänen italialaisessa liikekumppanillaan Fabriziolla on yritys,joka tuo italialaisia niin ihania herkkuja ravintoloihin Suomessa. Ja joku aika sitten he avasivat ihan Helsingin keskustaan ihanan paikan italialaisen ruuan ystäville ja muillekin,
  http://www.casaitalia.fi/
  Eli jos joskus olet niillä suunnilla niin suosittelen….

  • Reply Lena / London and beyond lauantai, marraskuu 22, 2014 at 20:56

   Kiitos Jael 🙂 täällä ollaan vihdoin loputtomalta tuntuvan matkan jälkeen…

   Kiitos tosi paljon tuosta linkistä, Suomessa ei tosiaan liikaa hyviä italialaisia tuotteita ole. Kiva joskus herkutella kunnon ruoalla, ja jos Helsingissä olen niin ehdottomasti pitää tsekata. Aloitin tänää. Aamun pizzalla joten hyvin päästy tunnelmaan 😀

 • Reply Emmi L. torstai, marraskuu 20, 2014 at 12:38

  Italia on ihana! Mä rakastuin viime reissulla ihan totaalisesti Ligurian maisemiin. Mun sukulaisia asuu Piemonten maaseudulla ja siellä on ihan mielettömän ihanaa mennä viinipeltojen ja kastanjoiden välissä 🙂

  Emmi L.
  http://happyfeetingblogi.blogspot.com

  • Reply Lena / London and beyond lauantai, marraskuu 22, 2014 at 20:54

   Oi mun pitäisi ehdottomasti päästä Liguriaan 🙂 mun suurikin heikkous on juurikin nuo viinipellot ja viinitilat, ei tosiaan ole mitään parempaa kun viettää niillä kiireettömästi aikaa…

 • Reply Sandra keskiviikko, marraskuu 19, 2014 at 05:07

  Yhdyn kaikkiin kohtiin! Nyt tuli liian kova matkakuume näistä kuvista. Sen pienen kokemuksen verran, mitä mulla on Italian julkisesta liikenteestä, niin on sattunut pelaamaan ihan hyvin.

  • Reply lena / london and beyond torstai, marraskuu 20, 2014 at 10:22

   Kiva kuulla että samojen syiden takia Italia pitää pintansa 🙂

   Mulla on Trenitalia toiminut täysin moitteettomasti siihen saakka, kun yritin päästä viime toukokuussa Bolognasta Firenzeen. Melkein neljä tuntia kesti tämä reissu, kaksi junan perumista ja yksi myöhästyminen. Silloin koetteli hermoja ihan urakalla… Niin se taitaa olla, että nuo negatiiviset jutut jää hyvin mieleen. 😉

 • Reply Maarit Johanna tiistai, marraskuu 18, 2014 at 23:46

  Mie luulin ihan että sulla on mies matkassa Taipeissa! Oikeasti ihan huippu tuo italiano-sana. Sitä on niin helppo käyttää sanomatta nimeä. Nytkun Suomen uutisissa puhutaan metsuriseksuaalista olisi hauskaa kutsua omaa miestä esimerkiksi näin mutta ehkä sitä ei kovin arvostettaisi 😉
  Meillä oli täällä Akureyrissa kansainvälinen ruokapäivä ja sain oikeaa italialaista italialaisten tekemää tiramisua piiitkästä aikaa. Ihan loistavaa. Kyllä ruoka on yksi Italian parhaista asioista. <3

  • Reply lena / london and beyond keskiviikko, marraskuu 19, 2014 at 03:00

   Italiano on mukana taalla aina osan ajasta, on nyt toissa Lontoossa ja tavataan Italiassa lauantaina. Tulee sitten tanne taas joulukuun puolivalissa. 🙂 Tuo nimi on Italiano juuri siksi, koska mietin miten paljon hanesta nimella puhun… vaikkakin totta on se etta moni tietaa varmasti oikean nimenkin. Tama linjaus on nyt mietinnassa ja toistaiseksi Italiano on vakiintunut bloginimeksi, tilanne saattaa tosin muuttua. 😀 Hanen kaverinsakin kutsuvat hanta tuolla nimella nykyaan, olivat joskus blogiani lukeneet ja ymmartaneet vain sen… hah

   Ma ehdottomasti listaan ruoan Italian parhaista asioista. Ei siita ole epailystakaan. Ihania nuo ruokapaivat, niita oli Lontoossa usein yliopistolla myos:)

 • Reply ananas2go tiistai, marraskuu 18, 2014 at 18:20

  Ikuisen kaupungin ikuinen haavemaa… Viime viikolla jo unissani puhuin sujuvasti Italiaa. Perustin Roomaan ravintolan nimeltä Dolci. Sieltä sai hyvää lakritsinmustaa kahvia. Ehkä tosiaan pitäisi ruveta jollekin sen toivelistan suhteen. (Arkipäivässä puhun ranskaa ja todennäköisemmin ensin toteutuvat aivan muut matkakohteet.)

  Hei, ehkä minulta on mennyt ohi, mutta oletko kirjoittanut kahvinjuontikulttuurista Italiassa? Kun siinähän on jotain paikallisia ajatuksia, etten sanoisi lainalaisuuksia, siitä, millaista kahvia mihinkin aikaan juodaan, eikö? Ettei esimerkiksi lattea kiskota pitkin päivää suomalaisittain.

  Kiitos taas tästäkin jutusta, melkein maistuu suussa kaikki mitä kuvailit.

  • Reply lena / london and beyond keskiviikko, marraskuu 19, 2014 at 02:56

   Voi kun ma edes unissani puhuisin Italiaa… tuntuu etta kaikki se vahakin on unohtunut taalla Taiwanissa. Ehka ihan hyva niin toisaalta, mutta ensi viikolla olen pulassa! Mutta unesi oli kylla aivan paras, unelmat kun tulevat uniin niin ainakin ne kannattaa listalle laittaa ylos 🙂

   En ole kirjoittanut kahvikulttuurista Italiassa, mutta siinapa oiva postausaihe. Ensi viikolla voin tehda lisaa tutkimusta asian suhteen ja kirjoittaa siita kun saan tarpeeksi materiaalia. Lattea ei tosiaan kiskota pitkin paivaa, ja aamut aloitetaan voimakkaalla espressolla. Kiitos hyvasta ideasta, palaan asiaan. 😉 Tosi kiva etta tykkasit jutusta!

  Leave a Reply