Suomen suurin matkablogiyhteisö

5 x Lempikohde Euroopassa

Koska Euroopan reissuni lähestyy hyvää vauhtia, ajattelin siirtää pikkuhiljaa blogini fokusta Eurooppaa kohti ja tuoda blogissani esiin siellä sijaitsevia lempikohteitani. Palaan joulukuun alussa takaisin Taipeihin joten Taiwan-aiheiset jutut jatkuvat sitten entiseen malliin, ja toki hieman myös sitä ennen. Aikamoista sillisalaattia on siis luvassa, mutta yritän kuitenkin pitää blogin mahdollisimman realiaikaisena niin täällä Taipeissa kuin reissuillakin.

Eurooppa on maanosa, jonka valtteja ovat lyhyet välimatkat, läheisyys (Suomesta ja Englannista) ja siella matkustaminenkaan ei ole välttämättä kovin kallista. Olen siellä jonkin verran reissannut, vaikka paljon on vielä näkemättä. Euroopan aika on mahdollisesti ensi vuonna.

Kirjoitin taannoin Instagram Travel Thursdayn yhteydessä viimevuotisista Euroopan reissuistani. Viime vuoteen tosin ei montaa lempikohdettani mahtunut, mikä sai minut innostumaan kirjoittamaan aiheesta ihan oman postauksen. Tämän top viisi- listan kokoaminen ei ollut niin helppoa kuin aluksi luulin ja listaa olisi mieli tehnyt jatkaa loputtomiin – pysytään nyt kuitenkin vain näissä viidessä.

Ensimmäinen kohde oli tosin melko helppo valinta. Se on kliseinen, tietenkin, mutta olen palannut sinne kerta toisensa jälkeen ja jokaikisella kerralla haaveilen viettäväni siellä hieman enemmän aikaa tulevaisuudessa. Tämö kohde on Pariisi. Lukekaahan eteenpain, niin tiedätte miksi.

1) PARIISI

IMG_3198

Pariisi on kaupunkina varmasti kaikkien kliseiden äiti. Siitä joko tykätään tai ei tykätä. Ja minähän tykkaan, enemmän kuin mistään muusta Euroopan kaupungista. Pariisi oli yksi ensimmäisistä kaupunkilomakohteistani ollessani vielä ala-asteella ja tuon kerran jälkeen olen palannut sinne seitsemän kertaa. Lukeudun jonkinlaiseksi frankofiiliksi ja siten Ranska on kiehtonut minua maana aina. Opiskelin ranskaa ylä-asteella ja lukiossa, mikä varmaan osaltaan edesautti Pariisiin tykästymistäni. Suureksi harmikseni olen tosin jo unohtanut suuren osan tuosta kauniista kielestä, mutta kai se tuolla jossain muistissa olisi jos sita alkaisi elvyttämään.

2012-12-16

Rakastan Pariisissa päätöntä haahuilua, katukahviloita, punaviinin siemailua niissa ihanissa kahviloissa, leipomoita, puistoja ja rakennuksia. Tykkään kovasti syödä siellä juustoja ja pidän kovasti jopa pariisilaisia kaikessa tylyydessään. Seinen rannalla kävely on yksi lempiasioitani sekä hieman kauempien kaupunginosien tutkiminen. Olen aika usein ollut Pariisissa syksyllä ja on ihana illan tullen mennä rauhalliseen ravintolaan, syodä ja juoda hyvin kaikessa rauhassa ja vain nauttia tunnelmasta ja ymparillä vellovasta ranskan kielesta. En pida missaan käymissani kohteissa suurista turistimassoista, ja yritänkin Pariisissa loytää paikkoja jotka ovat paikallisten suosiossa. Se ei tietenkaan aina ole mahdollista, mutta viimeisella reissulla minua onnisti. Päädyimme nimittain ystavani kanssa pieneen, tunnelmalliseen baariin Sorbonnen kaupunginosassa. Se baari oli ihana, pieni ja hieman hämärä mutta niin kivan tunnelmallinen. Ja voi sita paikallisjoukkoa ja ranskan kieltä ymparillä, ihanaa! Tosin on usein sanottu, etta jos haluat tykata Pariisista ikuisesti, älä koskaan muuta sinne. Tuskin olen muuttamassakaan, joten suhteeni Pariisiin jäänee varmasti yltiöromanttiseksi ikuisiksi ajoiksi.

2) PORTO

IMG_2472

Toisen sijan Pariisin jälkeen nappaa Portugalin Porto. Olen melko noviisi mitä Portugaliin tulee, sillä kavin siellä ensi kertaa vasta kaksi vuotta sitten.

Joskus johonkin kaupunkiin vain tykästyy ilman sen kummempia syitä. Fiilis on kohdillaan ja olo on hyvin kotoisa. Porto on juuri sellainen kaupunki. Suuret turistimassat ole viela Portoa löytäneet, mikä saattaa vaikuttaa sen kotoisaan ilmapiiriin. Siellä on paljon kulttuuria, erittain hyvaa ruokaa ja viiniä seka se toimii todella hyvin myös rantakohteena. Kun tähän lisätään viela kohtuullisen edulliset hinnat ja hymyilevat paikalliset, ei minun tarvitse paljon perustella Porton korkeaa sijoitusta listallani. Paikallisilla onkin syytä hymyilla: heidan kotikaupunkinsa ilmasto hellii kävijää lähes ympäri vuoden, eivätkä talvetkaan ole Pohjolan asukeille totuttuun tapaan katastrofaalisen kylmiä.

2012-07-19

Olin matkalla ystäväni kanssa kolmen päivän verran. Me kiersimme museoita (Serralves on ehdoton mikäli suunnittelet matkaa Portoon), kävelimme pitkiäkin matkoja Douro-joen rannalla, söimme erittain hyvin jokaikinen päivä ja tutustuimme port-viinin tuotantoon paikallisilla wineryilla. Mieleeni jäi etenkin kierros Taylorsilla, jossa tunnin mittaisen opastetun kierroksen jälkeen pääsimme maistelemaan erilaisia port-viinejä ja saimme tutustua viinien ihmeelliseen maailmaan paikan omistajan luennon myötä. Kierros ei ollut kallis (max. 20e per henkilö) ja se oli hyvin informatiivinen paketti mitä viineihin kuin alueen viinikulttuuriinkin tulee. Pidän tällaisista jutuista reissuillani ja usein tutustunkin paikallisiin yrityksiin kuten panimoihin, viinitiloihin, ravintoloihin sekä esimerkiksi leipomoihin.

3) FIRENZE

2013-09-171

Tätä tuskin tarvitsee hirveästi perustella. Italianon kautta olen saanut elamääni kaupungin, johon palaan kerta toisensa jälkeen erittäin mielelläni. Firenzessä on hurjasti kulttuuria ja arkkitehtuuria, mutta minulle Firenzen vierailut myös usein tarkoittavat hyvää ruokaa ja aitoa italialaista fiilistä. Siellä on myos tätä nykyä paljon tuttuja ja ystäviä, jotka tuovat kaupunkiin oman mausteensa. Saan helposti vinkkeja minne mennä, missä syoda ja missä nauttia kaupungin tunnelmasta. Mitä ruokaan tulee, syötiin sitten kotona tai ulkona, aina loytyy hyvä, laadukas ja kohtuullisen hintainen paikka jossa syodä, juoda ja vaihtaa kuulumisia siinä samassa. Pizzaa, pastaa, viiniä…. juuri nuo ovat niitä asioita, mitkä Italiassa vetävät minua puoleensa. Firenzen kaduilla on ihana vaeltaa, pysähtyä ostamaan annos gelatoa ja siirtyä siitä reippailemaan Arno-joen varteen. Eikä illan tullen Piazza de Michelangelolta avautuvaa maisemaa voita mikaan.

Firenzen ympäristössä on myös paljon kaunista maaseutua ja kivoja kaupunkeja, joissa voi piipahtaa vaikka päiväseltaan. Toscanan maaseutu on upeaa ja miksikäs sita ei lähtisi vaikka tutkimaan Chiantin viinialuetta tai Luccan ja Sienan kaupunkeja Firenzen visiitin yhteydessä?

4) AMSTERDAM

IMG_3119

Amsterdam. Tuo ihana kanaalien kaupunki. Kanaalit, pyörät sekä pannukakut tekevät Amsterdamista kohteen, jonne haluan palata mahdollisimman pian. En tiedä miksi, mutta jostain syystä kanaalit tekevät Amsterdamin fiiliksestä täysin erilaisen verrattuna moniin muihin paikkoihin. Ja ne talot kanaalien rannalla – minulle on aivan mahdotonta olla ajattelematta sellaista skenaariota, jossa asun tyytyväisenä ihanassa korkeahuoneisessa asunnossani kanaalin rannalla. Minulla olisi tietenkin pyörä, jolla pääsisin joka paikkaan ja kävisin kotimatkoillani nauttimassa kotoisassa amsterdamilaisessa kahvilassa herkullisen pannukakun. Kuulostaa hyvältä, eikö?

Amsterdamin hyviin puoliin kuuluu myös hyvin englanninkielentaitoinen väestö sekä hyvä kulttuuritarjonta. Ruoasta ja ihanista kahviloista puhumattakaan… Amsterdam pääsee ehdottomasti top viiteen sen fiiliksen perusteella. Niinkuin Portokin, Amsterdamissa minulla on vain ollut fiilis kohdallaan. Tähän kohtaan en osaa oikein järkisyitä ladella sen enempää, joskus kaupunki vain tekee minut onnelliseksi enkä osaa selittää miksi. En ole kokenut Amsterdamia koskaan tylsäksi, niinkuin moni tuntemani reissaaja. Päinvastoin, minusta on ihanaa kulkea ympäriinsä, tehdä ostoksia pikkuliikkeissä ja syödä hyvää ruokaa jota on tarjolla jopa Etelä-Amerikasta asti. Kokeilin surinamilaisen keittiön antimia ensi kertaa muutama vuosi sitten Amsterdamissa, ja vitsit että se ruoka oli hyvää.

5) VALLETTA

IMG_6838

Malta on pitkaan ollut itselleni paikka, joka ei valttamatta ole ollut to do-listani karkipaassa. Minulla ei ollut paikasta muuta käsitystä kuin että siellä lienee melkoisen paljon Britteja elaköitymässä ja sieltä löytyy paljon karua maisemaa. Matkustin kuitenkin Vallettaan viime toukokuussa ja aika nopeasti ymmarsin, etta Malta on paljon muutakin. Varsinkin sen kaunis pääkaupunki Valletta, joka on kaukana Brittituristien resorteista niin matkallisesti kuin henkisestikin.

2014-05-062

Vallettan arkkitehtuuri, herkulliset ruoat ja välimerellinen fiilis tekivät minuun suuren vaikutuksen. Tilannetta auttoi tietenkin myös se, että paikalliset puhuvat lähes poikkeuksetta Englantia ja näin kommunikointi oli helppoa. Myönnän sen, etta minun on helppo ihastua paikkoihin, mutta jotain erikoista niissa taytyy olla etta tälle listalle ne pääsevät. Vallettan erikoisuus on mielestani sen etelä-eurooppalainen fiilis yhdistettynä hipaukseen Pohjois-Afrikkaa. Valletta on myös UNESCON maailmanperintökohde, eikä ihme ollenkaan kun katsoo sen katuja ja arkkitehtuuria. Ai että niitä katuja ja niiden varsilla olevia ravintoloita, on ihana istua alas kahvikupin kanssa ja tutkailla ohikulkevia ihmisiä. Tämä katujenvarsikahviloissa istumienn taitaa tämän postauksen mukaan olla lempiharrastukseni reissuilla, mikä on kyllä hyvin totta. On ihana istua alas katukahvilassa ja antaa ajan kulua ja ihmisten vaeltaa ohitse.

Pieni kiva yksityiskohta Vallettassa on myös näkyvillä olevat Britannian siirtomaa-ajan vaikutteet, kuten esimerkiksi punaiset puhelinkopit. Hauska yhdistelmä!

Tässäpä hieman kurkistusta sielunmaailmaani ja siihen, miksi olen joihinkin eurooppalaisiin kaupunkeihin tykästynyt. Mitenkäs teillä, mitkä kaupungit ovat Euroopassa niitä lemppareita ja aiheuttavat samanlaisia romanttisia fiiliksiä kuin nuo ylläolevat minulle?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

15 Comments

 • Reply Satu torstai, 20 marraskuun, 2014 at 08:54

  Porto on yksi minunkin suosikkikaupungeistani, olen käynyt siellä kahdesti. Joku täällä kommenteissa haikaili Dubrovnikiin arvellen sen olevan monia muita etelä-Euroopan kaupunkeja vähemmän turistien kansoittama. Tämä ei kyllä valitettavasti pidä paikkaansa. Dubrovnik on valtavan kaunis kaupunki, mutta aivan turvoksissa turisteista, joita mm. kansainväliset risteilijät tuovat tuhansia päivässä. Olen ollut Dubrovnikissakin kahdesti – edellisen kerran viitisen vuotta sitten ja taas viime kesänä. Tänä aikana turistien määrä on lisääntynyt hurjasti, ja tunnelma vanhassa kaupungissa alkaa olla aika ahdistava. Dubrovnikissa kannattaa toki pistäytyä, mutta kovin pitkää lomaa en kyllä siellä jaksaisi viettää. Kroatiasta löytyy paljon muitakin hurmaavia alueita ja kaupunkeja, joihin kannattaa tutustua.

  • Reply lena / london and beyond torstai, 20 marraskuun, 2014 at 10:25

   Kiitos Satu kommentista! Kiva että joku muukin on piipahtanut tuolla Portossa ja viihtynyt. Minä niin tykkään siitä paikasta, tosiaan se visiitti teki niin suuren vaikutuksen että haluan ehdottomasti takaisin. Tuli niin mieleen lämpimät illat, ateriat ja port-viini. 🙂

   Tuo Dubrovnik on jännä juttu, se taitaa jakaa mielipiteitä. Olen kuullut monelta, että siellä on todella paljon turisteja ja hankala liikkua tms. Toiset sitten kehuvat kaupunkia juuri sen takia, että siellä ei ole liikaa ihmismassoja. Mene ja tiedä, tosin voi olla että matkustusajankohdallakin on osuutta asiaan. Syksyllä on luultavasti vähemmän porukkaa. Kroatia on kuitenkin listallani ehdottomasti ja haluan päästä tutkimaan rannikkoseutuja ja pieniä kaupunkeja. Rannat ovat kuulemma upeita kun tietää mistä etsiä! 🙂

 • Reply Merja keskiviikko, 12 marraskuun, 2014 at 05:12

  Pariisi on myös minun suosikkini. En osaa selittää sitä sen tarkemmin, mutta kaupungissa on vain sitä jotain mihin en ole muualla törmännyt. Amsterdamille haluaisin antaa uuden mahdollisuuden. Olin viimeisilläni raskaana kun kävin siellä työmatkalla ja oli siinä rajalla, että ylipäänsä sain enää lentää. En saanut kaupungista irti ehkä sitä parhainta kun oma olo ei ollut kovin hehkeä 🙂 Vallettaan haluaisin päästä. Olen kuullut siitä paljon hyvää. Näiden lisäksi omia suosikkeja ovat Barcelona ja Dubrovnik. Jälkimmäinen on niin henkeä salpaavan kaunis, ettei mitään rajaa 🙂

  • Reply Lena / london and beyond keskiviikko, 12 marraskuun, 2014 at 07:25

   Pariisi taitaa olla kyllä suosiossa. Mielestäni ihan syystäkin, tosin sitä on hieman hankala selittää miksi. Toki kaikki kadut, kahvilat, viini, ranskalaiset ja se maisema ovat varmasti edesauttavia tekijöitä. Ne tekevät sen selittämättömän fiiliksen, mikä siellä on. 🙂 Tulipa ikävä sinne, pitäisiköhän järjestää aikaa että pääsisi keväällä Ranskan maalle.

   Kannattaa ehdottomasti palata Amsterdamiin. Uskon että a) kun ei ole työmatka ja b) et ole raskaana viimeisilläsi niin kaupunki aukeaa aivan eri tavoin. Nautiskellen ja haahuillen ympäriinsä. Ne kanaalit on kyllä jotain aivan parasta ja tekevät Amsterdamista todella kauniin kaupungin. Mä haluan kyllä Dubrovnikiin, siitä olen kuullut niin paljon hyvää. Ja se ei ole niin täynnä turistimassoja (vielä) kuin monet muut Euroopan kaupungit. Listalle se siispä!

 • Reply Heidi / Auringon alla tiistai, 11 marraskuun, 2014 at 15:43

  Porto vaikuttaa mielenkiintoiselle! En ole vielä koskaan ehtinyt Portugaliin, mutta siellä olisi kiva hieman kierrellä joskus 🙂 Porto siis listalle!

  • Reply Lena / london and beyond keskiviikko, 12 marraskuun, 2014 at 07:21

   Ehdottomasti Porto listalle. Voin antaa paljon vinkkejäkin jos sinne menet, ihastuin itse aivan täysin. Ihana kaupunki kerrassaan, ja keväisin ja syksyisin siellä ei ole ihan hirveä ryntäystä. 🙂 Syö hyvin ja nauti hyvistä port-viineistä!

 • Reply Maarit Johanna tiistai, 11 marraskuun, 2014 at 13:52

  Pariisi oli minun ensimmäinen lempparipaikka maailmassa. Mulla on jo suunnitelmana käyttää Markkua siellä ja ah, on vaan niin ihanan överiä miettiä jotain shampanjapiknikkejä Montmartrelle. ^^ Viime kerrasta on jo viisi vuotta, mutta silti muistan kaiken niin elävästi. Ootin ensimmäistä reissua neljätoista vuotiaana varmaan puoli vuotta ja luin vain matkaopaskirjaa. Ei ollu näitä blogeja silloin ei. 😀 Amsterdamiin tulee maaliskuussa viimeistään taas reissua. Aruban reissun yhteydessä kerettiin saada vain hitunen koko citystä. Neljä tuntia pimeydessä ei antanut paljon mitään. Tahdon nähdä kanaalit, museot, ihanat korttelit. Joo oi. Pitäs itekki koota tällainen. On vain niin kamalan vaikea päättää. 🙂

  • Reply Lena / london and beyond keskiviikko, 12 marraskuun, 2014 at 07:20

   Sun pitää niin viedä Markku Pariisiin! Meillä Matteon kanssa on tuo Ranska vähän kaksijakoinen, ollaan siellä käytykin mutta jotenkin nuo italialaiset eivät oikein ranskalaisista välitä ja päinvastoin. 😀

   Mahtavaa että lähdet Amsterdamiin takaisin, se on kyllä paikka jossa pitää ehdottomasti käydä. KLM on myös siitä ihana lentoyhtiö että se tarjoaa noita pidempiä välilaskuja, tai ainakin mahdollisuuden niihin, ja pääsee samalla piipahtamaan Amsterdamissa matkalla muualle. Ensi kerralla kokeilen tätä varmasti kun KLM:ää käytän. Toivotana parempaa säätä maaliskuulle. (:

   • Reply Lena / london and beyond keskiviikko, 12 marraskuun, 2014 at 07:22

    Ja joo, kokoa ehdottomasti oma listasi! Ja linkkaa mulle niin tuun katsomaan mitä ajatuksia siellä on 🙂

 • Reply Lucky Traveller Merja maanantai, 10 marraskuun, 2014 at 18:24

  Suosikkini taitaa olla sinulle kovin tuttu eli vanha kunnon Lontoo. Pohjoismaissa Köpis, muita Ranskan Alpit, Capri ja Etelä-Ranska. Onhan niitä! Eurooppa on hieno maanosa!

  • Reply Lena / london and beyond tiistai, 11 marraskuun, 2014 at 13:25

   Lontoo. Siinä on kaupunki, joka jakaa omat mielipiteeni. Rakastan ja inhoan Lontoota samalla aikaa. 🙂 Ymmärrän miksi niin monet siitä pitävät, siellähän on kaikkea. Joku juttu tuossa saarivaltiossa saa vain minut varautuneeksi, en osaa selittää mikä se on. Ehkä se, että siellä on asunut niin pitkään ja monet jutut tökkivät.

   Minä haluan joskus kokea tuon Caprin. Tuskin tällä reissulla sinne ehdimme, mutta joskus. Olen nähnyt liikaa leffoja ja tv-sarjoja sieltä ja odotukset ovat korkeat 🙂 Köpis saattaa kutsua keväällä heti täältä palattuamme, voi kun odotan. Monet ovat sanoneet paikasta niin paljon hyvää.

 • Reply Annika maanantai, 10 marraskuun, 2014 at 18:20

  Pariisi on pitkään kuulunut mullakin ykköseksi, ehkä Barcelona on nyt mennyt ohi 😉 Kävin yhdessä vaiheessa Pariisissa pari kertaa vuodessa, mutta nyt edellisestä vierailusta on kulunut jo 5 (!) vuotta. Vähän pelottaa, minkälaisen Pariisin seuraavalla kerralla löydän. Ihana kooste!

  • Reply Lena / london and beyond tiistai, 11 marraskuun, 2014 at 13:22

   Tosi kiva jos tykkäsit lukea! (:

   Haha, sinulla on kyllä syy pitää Barcelonaa ykkösenä, taidat tuntea kaupunkin melko hyvin 😉 Mulla Barcelona olisi ollut heti seuraavilla sijoilla listalla, viihdyin siellä todella hyvin. Jos ei olisi kielimuuria, olisi hyvin todennäköistä että hakisin sieltä töitä. Sama juttu Pariisin kanssa, ei luista tuo ranska niin hyvin että sillä voisi viinilasia enempää tilata. Eli business-ranska ei ole todellakaan hallussa. Mutta sehän on parempi syy aina vain palata Pariisiin, treenaamaan kieltä…

 • Reply marikaw maanantai, 10 marraskuun, 2014 at 15:55

  Amsterdam kuuluu itselläkin yksiin lemppareihin Euroopan kaupungeista! Oltiin siellä pari vuotta sitten keväällä, ja kevät oli siellä ihanan aurinkoinen ja toi varmaan vielä enemmän sitä ihanaa fiilistä. Ehdottomasti haluaisin uudestaan. Sun Amsterdam unelmointi kuulostaa aika superilta.
  Toinen lemppari on Bournemouth Englannissa. 15-vuotiaana siellä huideltiin kielimatkalla ja muistelen erittäin lämpimästi paikkaa. Sinne on ihan pakko päästä pian! Apua en halua miettiä enempää lempparikohteita koska alkaa kuumottaa matkat kyseisiin kohteisiin. 😀

  • Reply Lena / london and beyond tiistai, 11 marraskuun, 2014 at 13:20

   No keväällä Amsterdam on varmasti ihan ykkönen 🙂 Olin siellä joulukuussa ja vaikka meillä oli tosi kivaa, oli se sää hieman epäsopiva. Satoi ja oli kylmä. Mutta sekään ei estänyt minua kehittelemästä näitä unelmia ja fiiliksiä, jotenkin se fiilis vain iski.

   Mä en ole koskaan käynyt Bournemouthissa. Mikä vähän harmittaa. Eteläinen Englanti on täynnä ihania paikkoja, luulen että se voisi olla kevään suunnitelma se. Laitan listalle Bournemouthin ehdottomasti. 😉

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.