Arjen huomioita Taiwanista

Olkoon Taiwan ja arki tänään pohdinnassa olevia aiheita. Tätä postausta on suureksi osaksi innoittanut tähän postaukseen sekä facebookiin teiltä lukijoilta saamani postausehdotukset, joten suuri kiitos niistä!

Se arki on tosiaan alkanut muotoutumaan täällä uomiinsa ja päivät kuluvat totuttuun tapaan yliopiston ja kodin välillä. Viikolla tuo on melko pitkälti normi kun noihin iltoihin ei ihan hirveästi saa ohjelmaa mahtumaan. Viikonloput ovat kuitenkin sitten aikaa jolloin ehtii nähdä ja tehdä juttuja Taipeissa sekä hieman sen ulkopuolellakin. Teen jutun tavallisesta päivästäni täällä erikseen, tämä kirjoitus koskee tekemiäni arkisia huomioita Taipeissa.

Mikä täällä on hyvää, mikä puolestaan aiheuttaa päänvaivaa?

Aloitetaan niistä hyvistä puolista.

Taipei on paratiisi ihmiselle joka arvostaa käytännöllisyyttä. Tällä käytännöllisyydellä tarkoitan esimerkiksi palveluiden saatavuutta eli kauppojen läheisyyttä ja aukioloaikoja. Monet kaupat pitävät ovensa avoimina 24 tuntia vuorokaudessa, eikä kaupoistakaan tosiaan ole tässä kaupungissa pulaa. Taipei on hyvin tiheään asuttu kaupunki ja onpa sitä sanottukin, että täällä kauppoja on eniten per neliökilometri, kun tiheyttä maailmanlaajuisesti vertaillaan. Esimerkiksia Taiwanissa on 7/11 ketjua yksi jokaista 4,930 henkilöä kohti, ja Taipeissa niitä saattaa olla jopa parin sadan metrin päässä toisistaan.

Jos otan säteeksi 5 minuutin matkan kävellen kotoani, on minulla valittavanani 8 päivittäistavarakauppaa (3x Family Mart, 3x 7/11, 1x Wellcome, 1x Carrefour). Lukuunottamatta muita kauppoja ja ravintoloita, joita löytyy lähestöltä aivan laidasta laitaan. Eli kauas ei tarvitse lähteä ostoksille, vaikka kello olisikin kolme yöllä. Monet kaupat, kuten Family Mart ja 7/11 toimivat myös laskunmaksupisteinä sekä niistä voi noutaa myös pakettilähteyksiä. Voit niissä maksaa parkkisakkosikin, jos sellaisen onnistut saamaan.

Kyllä tähän maisemaan palveluita mahtuu. 7/11 oikealla.

IMG_8702

Taipein ravintoloista olen jauhanut jo melko moneen otteeseen. Ne ovat kuitenkin arkea hyvin paljon helpottavia juttuja, eikä niihin kadunvarressa oleviin ravintoloihin mennessä tarvitse mitenkään pukeutua tai panostaa. Sen kun menet sisään, tilaat ruokasi joko mukaan otettavaksi tai syöt paikan päällä. Edullista ja maukasta, tilaaminenkin on huomattavasti helpompaa kun osaa vähän kieltä. Minulla on muutama kantapaikka, josta käyn hakemassa kotimatkalla dumplingseja tai sushia mukaan otettavaksi, eikä kukkaro juurikaan tästä kärsi. Täällä lisää asiaa Taipein elinkustannuksista ja ravintoloista, olen niistä kirjoittanut aiemmin joten en käsittele niitä tässä yhteydessä enempää.

Julkinen liikenne, metro ainakin, antaitsee myös kiitosta. Käytän hyvin paljon metroa Taipeissa – ja mielelläni käytänkin, sillä Taipein metro on hinnaltaan kohtuullisen edullinen ja hyvin siisti. Se myös kulkee lähes poikkeuksetta ajallaan ja muutaman minuutin välein, joten pitkään ei kyytiä tarvitse odotella. Opasteet ovat myös selkeät ja ovatpa ne myös englanniksi.

IMG_8633

Metron siisteyteen vaikuttaa siellä oleva juoma- ja ruokakielto, eli syöminen ja juominen on ehdottoman kiellettyä. Edes vedenjuonti ei ole sallittua, vaikka muutaman kerran olen kanssamatkustajien vettä juovankin. Taipein kaupunki on käynyt tästä vesi-asiasta keskustelua, mutta virallinen kanta asiaan taitaa silti olla se, että vettäkään ei tulisi metroissa juoda. Metroihin myös jonotetaan sulassa sovussa, eikä esim Lontoon metron tapainen rynniminen ruuhka-aikana tule kuuloonkaan. Asemilla on käytössä jonoja merkitsevät viivat, eli asemalle saapuessasi liityt vain jonon jatkoksi ja menet vuorollasi sisään. Tämä käytäntö poistaa huomattavasti stressiä ja härdelliä metrolaitureilla.

2014-11-02

Metroa myös siivotaan hyvin säännöllisesti, mikä tekee matkustamisesta hyvin miellyttävää. Matkustajia myös kehoitetaan pitämään suun edessä maskia, mikäli on flunssainen – tämä ehkäisee hyvin tehokkaasti pöpöjen leviämistä. Metrossa osataan myös käyttäytyä, ja esimerkiksi puhelimeen puhumista kehoitetaan välttämään ennen kuin juna saapuu asemalle. Tämä on kiva ehdotus jota matkustajat usein tätä noudattavatkin. Toki joskus tulee puhelu, joka on pakko ottaa, mutta usein sekin hoidetaan alta pois hyvin nopeasti muita häiritsemättä.

Haluan vielä erikseen mainita ihmiset, ja sen miten he tekevät täällä arjesta helppoa. Aina saa apua, vieläpä hymyn kera. Ihmiset ovat täällä hyvin iloisia sekä kohteliaita. Olen aistivinani, että ihan vilpittömästi ovatkin. Ulkomaalaisten kanssa tykätään harjoitella englantia ja heistä ollaan hyvin (joskus liiankin) kiinnostuneita. Metroissa etenkin paikalliset tulevat usein juttusille. Taiwanilaiset kertovat myös hyvin aktiivisesti vinkkejä Taipeissa sekä Taiwanissa reissaamiseen ja lempikohteista kerrotaan usein kaikki oleellinen. Arvostan, sillä itse tällaisena ei-paikallisena on hieman hankala tietää kaikkia kivoja paikkoja. Olen tavannut muutaman paikallisen kaverini metrossa juuri tällaisen peruskeskutelun pohjalta, mikä on mielestäni kiva juttu.

Negatiivisuutta itselleni Taipeissa aiheuttaa liikenne ja lenkkimaastojen vähyys.

Yleisesti ottaen, olen hyvin tyytyväinen Taipeihin. Kuitenkin muutama juttu joskus hieman ärsyttää, mikä on kai hyvin tavallista oli sitten kysymyksessä mikä tahansa kaupunki: Taipei, Lontoo tai Kuopio.

Erehdyin joskus luulemaan, että esimerkiksi Italian liikenne saattaa olla hieman sekavaa. Taipein liikenne on kuitenkin aivan omaa luokkaansa, minkä vuoksi olen päättänyt olla ajamatta esimerkiksi skootteria tässä kaupungissa. Skootteri olisi hyvin kätevä kulkupeli ja niitä näkyy täällä joka paikassa oli vuorokauden aika mikä hyvänsä. Ongelma ei sinänsä ole kuitenkaan skoottereiden ja autojen määrä, vaan Taipein liikennekulttuuri. Metroissa ja julkisilla paikoilla osataan jonottaa oikein mallikelpoisesti, mutta liikenteessä ei sitten ollenkaan.

Allaolevassa kuvassa näkyy se, miten skoottereihin törmää täällä joka paikassa. Pikkukujista suurten katujen risteyksiin. Alaoikealla on yhdelle kaistalle ängennyt muutama skootterikuski, järjestyksestä ei tosiaan ole tietoakaan.

2014-11-021

Vihreä valo jalankulkijalle ei välttämättä merkitse moottoriajoneuvon kuljettajalle mitään, vaan risteyksestä saattaa hyvinkin tulla skootterilauma suojatietä kohti kun itselle palaa se vihreä. Tämä tapahtuu usein aivan varoittamatta. Täällä on tärkeää, että jalankulkijalla on silmät selässäkin sillä koskaan ei tiedä, milloin mikäkin ajoneuvo pyyhältää ohi vihreillä valoilla. Ei ole kauaakaan, kun meinasin ottaa bussin kanssa yhteen. Ihan sen takia, kun luotin liikaa vihreään valoon – tämän jälkeen olen katsellut hieman tarkemmin ympärilleni. Usein sanotaan, että Taipei on hyvin turvallinen kaupunki, jossa esimerkiksi rosvot eivät ole suurikaan ongelma. Se on totta. Liikenne tosin on ongelma, ennenkuin sitä oppii lukemaan. Eli jos täällä vierailet, niin ehdottomasti silmät selkäänkin!

Liikenteen lisäksi toinen päänvaivaa aiheuttava asia on luonnon puute. Suomessa ja UK:ssa sitä luontoa on ollut aina melko lähellä, jopa Lontoossa asuessani, ja se green space on kyllä asia jota kaipaan. Taipeissa talomme läheltä ei löydy vehreää lähistöltä ollenkaan ja lähimmälle ulkoilureitille on 20 minuutin kävelymatka. Se on vielä ihan ok, mutta jotenkin olen tottunut siihen että puistoalue löytyy tarvittaessa lähempää. Tuo alue kun on vielä vaellusreitti, jonne en välttämättä pimeän tullen haluaisi lähteä. Eilenkin halusin ehdottomasti lenkille puistoon, jonne oli pakko ottaa metro. Metrolla lenkille, mikäs siinä! Harrastin sitä tosin jo Lontoossa kun Hyde Park sattui usein houkuttelemaan, mtta onhan se vähän hölmön kuuloista. No, maassa maan tavalla.

Alla lenkkimaisemiani eiliseltä. Ihana nähdä vihreääkin silloin tällöin!

IMG_9173

Minkäslaisia ajatuksia nykyinen asuinmaanne, Suomi tai muu, teissä herättää?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

22 Comments

 • Reply Annika tiistai, marraskuu 4, 2014 at 07:56

  Kivoja huomioita maasta, josta en oikeastaan tiedä yhtään mitään. Ironista kyllä, en ole ikinä asunut näin hyvällä paikka missään kun nyt asutaan Helsingissä. Meillä on 24/7 avoinna oleva Alepa ihan nurkan takana. Barcelonassa joutu aina suunnittelemaan ostokset, koska sunnuntaina kaikki oli kiinni ja viikollakin ruokakaupat sulkeutui jo 20:30 tai viim. klo 21. Nyt on ihana vapaus kauppojen suhteen. Ratikoita kulkee oven edestä muutaman minuutin välein ja metsä alkaa kivenheiton päästä. Ei vois oikeestaan paljon paremmin asiat olla 🙂

  • Reply Lena / london and beyond tiistai, marraskuu 4, 2014 at 12:32

   Kiva kuulla, että olen onnistunut hieman tarjoamaan informaatiota mitä Taiwaniin tulee. 🙂 Blogien kautta pääsee kyllä hyvin tutustumaan maihin, jotka ovat muuten hyvin tuntemattomia.

   Hauska juttu tuo Helsinki-kokemus, olen hyvin positiivisesti yllättynyt että Suomessa on kauppoja, jotka ovat 24/7 auki. Sulla on kyllä muutenkin hyvin asiat siellä, täytyy myöntää. Varsinkin tuo luonnon läheisyys on tosi huippu juttu! Jännä että BCN:ssä oli tilanne, että kaupat menevät kiinni klo 21? Jotenkin Espanjalta odotan aina tuota aukiolojen kanssa joustavuutta, liittyyy varmaan mielikuviin ja kokemuksiin rennosta maasta. 🙂

   • Reply Annika tiistai, marraskuu 4, 2014 at 16:55

    Joo, no toisaalta löytyhän sieltä niitä pieniä ulkolaisten kulmakauppoja, jotka on vähän pidempään auki.. mutta siis periaatteessa kaikki ruokakaupat menee viim. klo 21 kiinni ja sunnuntaina BCN on kuollut 🙂

    • Reply lena keskiviikko, marraskuu 5, 2014 at 15:30

     Hyvä tietää jos BCN menen taas lähitulevaisuudessa! 😀 Noita pieniä ulkomaalaisten kulmakauppoja on kans Lontoossa, aina joskus pelastavat tilanteen kun normaalit kaupat on jo kiinni…

 • Reply ottoizakaya tiistai, marraskuu 4, 2014 at 05:31

  Meitsille ehdottomasti tärkeintä on palveluiden läheisyys ja saatavuus, minkä ilokseni mainitsitkin Taipein isoksi eduksi, me like!! Kaiken pitää olla 100m. läheisyydessä ja mielellään 24/7h auki. 😀 Se on myös asunnon haussa yks tärkeimmistä kriteereistä. Samoin julkinen liikenne, toi metro näyttää tosi selkeelle, tulee mieleen ihan Singapore. Julkisen liikenteen tulee olla näppärä, helposti käytettävä ja välittömässä läheisyydessä mielellään, jos ei, niin alueen tulee olla muuten viihtyisää, ettei sieltä tarvi liiaksi poistua. Hehe. 😛

  Liikenne näyttää hyvin Aasialaiselta! Siihen onneks tottuu, tai ainakin oon ite koittanut psyykata itteeni, että totun. Pikkukaupungeissa on kiva ajaa skoppea mutta vielä en oo isommassa Aasialaisessa kaupungissa ajanut, Phnom Penh oli isoin. Pitää joskus kokeilla mutta PP:n kokemuksen jälkeen siin oli ihan tarpeeks hetkeen! Ymmärrän sua siis paremmin kuin hyvin.

  Ehkä pahinta, mitä omalta kotikaupungiltani voin saada on juuri hiljaisuus palveluiden puute. Oma kaupunginosani voi olla hiljainen ja rauhallinen (mielellään kumminkin vähän edes Kallio-henkinen) mutta kaupunki itse pitää olla semmonen, että kaikki on saatavilla ja aina + liberaali, dynaaminen ja hyvällä tavalla fuck’d up! 🙂 Jotenkin fiilis on vaan niin paljon turvallisempi massojen ja suurien rakennusten ympäröimänä. Taipei kuullostaa kyl tosi makeelle!

  Ps. Oon btw huomannut, että toi mtr/bts/metro/juna-systeemi on Aasiassa ”kehittyneissä kaupungeissa” muutenkin todella äärettömän hyvä, kattava ja ennenkaikkea edukas ja helppo. Bangkok (suppea) ja Tokio (epälooginen) olleet ainoot heikkoudet omasta mielestä. Mielenkiintoinen postaus taas kerran Lena. 🙂

  • Reply Lena / london and beyond tiistai, marraskuu 4, 2014 at 12:25

   Kiitos pitkästä viestistä Otto! Ja superia jos nämä jutut kiinnostaa:)

   Jos palveluita tosiaan arvostat, niin Taipei olisi sinulle kyllä paratiisi. 😉 Ei tarvitse kauas mennä kun kauppa löytyy, ja vielä sellainen joka on aina auki. Aina auki olevat paikat ovat kyllä niitä parhaita. Monet kaupat ovat myös auki klo 24 asti, joten harvoinpa sen jälkeen sinne kauppaan täytyy mennäkään…

   Taipei on tosi makea, kannattaa pitää mielessä jos Aasiasta etsit kaupunkia jossa on kiva asua. Mutta toisaalta, Lontookin taitaa monet kriteerisi täyttää joten sekin lienee ihan mahtava vaihtoehto. Siellä voi asua hyvinkin ytimessä, mutta fiiilis on ”kylämäinen”. Asuin Fulhamissa, joka oli kaikinpuolin ihan paras. Taipeissakin löytyy näitä helmiä yllin kyllin. Lontoon metro on tosin sieltä ja syvältä, Taipein tosi hyvä. 😀 Aasiassa kyllä yleensä, kuten sanoit kehittyneissä kaupungeissa, toimivat hyvin. Se BKK on vähän hassu, olet oikeassa. No, eikun tappelemaan taksien kanssa sitten siellä, ei lempipuuhaa mutta perille yleensä pääsee. 😀

   • Reply ottoizakaya tiistai, marraskuu 4, 2014 at 12:51

    Haha, loppu kruunas mun ajatukset. Perille tosiaankin ”yleensä” pääsee, se onkin sitten ihan toinen juttu, että kuinka monen mutkan, hikipisaran, voimasanan ja hermoromahduksen kautta 😛

    • Reply lena keskiviikko, marraskuu 5, 2014 at 15:27

     Joo, minua ei todellakaan kiinnosta kuljettajan kaverin/serkun/tädin/kenen tahansa ravintolat päinvastaisessa suunnassa, vaan haluan mahdollisimman nopeasti perille haluamaani paikkaan. 😀 Taksikuskien on joskus tätä hieman hankala ymmärtää…… huh, tietänet mistä puhun. 😀

 • Reply Meriannen maanantai, marraskuu 3, 2014 at 18:43

  Juuri tällaisista elämänläheisistä käytännön postauksista tykkään! (Tosin tykkään siun blogista, eikä siulla ”huonoja” postauksia olekaan – oon vain niin vitsin laiska kommentoimaan välillä.) Mutta siis pointtina että tää oli kiva! 😀

  • Reply Lena / london and beyond tiistai, marraskuu 4, 2014 at 12:21

   Huippua, kiitos Meriannen!:) Ihana kuulla että näistä jutuista tykätään.
   Totta on se, että ne arkiset postaukset ja aiheet on usein niitä parhaita ja itseänikin kiinnostavia. Koitan noudattaa tätä linjaa vastaisuudessakin 😉

 • Reply Emmi H maanantai, marraskuu 3, 2014 at 17:31

  Kiva postaus 🙂

  Täällä Houstonissa myös joutuu (asuinpaikasta riippuen) melkeinpä lähteä lenkille / koiran kanssa kävelylle autolla. Kuulostaa ihan hullulta, mutta muuten ei välttämättä löydy vihreitä maisemia tai kunnon kävelyteitä!

  • Reply Lena / london and beyond tiistai, marraskuu 4, 2014 at 12:20

   Kiitos Emmi! 🙂

   Kiva, että sama ongelma löytyy muualtakin! Tosiaan yhtälö autolla / metrolla lenkille kuulostaa vähän hölmöltä, mutta minkäs teet. Mielummin näkee vähän vaivaa kun taiteilee asfalttiviidakossa autojen ja muun liikenteen seassa…

 • Reply hoo maanantai, marraskuu 3, 2014 at 17:03

  hyvä kirjoitus!! 🙂

  • Reply Lena / london and beyond tiistai, marraskuu 4, 2014 at 12:14

   Kiitos paljon, todella kiva kuulla että siellä ruudun toisella puolella tykätään jutuista : )

 • Reply Anne | Metallia Matkassa maanantai, marraskuu 3, 2014 at 17:03

  Suurkaupungeissa on oma viehätyksensä, mutta luontoa siellä rupeaa kyllä varmasti kaipaamaan – varsinkin kun Suomessa on tottunut siihen, että metsä on aina lähellä vaikka asuisi kaupungin keskustassa. Huomasin asuessani Ruoholahdessa, että kaipasin kovasti takaisin Itä-Helsinkiin jossa oli vihreämpää. Tosin nyt täällä idässä asuessa kaipaan takaisin keskustan nurkille, eikai ihminen sitten ikinä ole täysin tyytyväinen.. 🙂

  Sun pitää ottaa seuraavaksi kohteeksi Hongkong, se on sopiva sekoitus suurkaupunkia ja vihreyttä!

  • Reply Lena / london and beyond tiistai, marraskuu 4, 2014 at 12:14

   Suomessa on kyllä niiin luksusta tuo luonnon läheisyys. Vaikka asuisi kuinka keskustassa, on sinne luonnon ääreen aina kuitenkin jokseenkin järkevä matka. Ja muutenkin Suomessa on vehreämpää katukuvassa. Lontoossakin on todella hyvin puistoja, ainakin alueilla joissa olen asunut. Täälläkin tietysti riippuu tietysti kovasti asuinalueesta tuo puistojen läheisyys, muttei tässä meidän lähellä niitä liiaksi asti tosiaan ole. :I Hieman kaupungin ulkopuolella on upeat maastot, mutta sinne pitää aina tarkoituksella lähteä.

   Hong Kongissa olen käynyt kerran, siellä tosiaan on huikea kombinaatio oikeaa kaupunkielämää ja luontoa. Tarkoitus oli siellä piipahtaa kun täällä olen, mutta muutama mutka saattaa olla matkassa 🙂

 • Reply Jerry / Pako Arjesta maanantai, marraskuu 3, 2014 at 15:57

  Kuulostaa todella tokiomaiselta ainakin tuon käytännöllisyyden perusteella :). Mutta tuo liikennejuttu on kyllä todella harmillista, jos ei voi luottaa vihreisiin valoihin :/.

  • Reply Lena / london and beyond tiistai, marraskuu 4, 2014 at 12:10

   Kyllä Tokiolla ja Taipeilla on paljon yhteistä, olet oikeassa! Tulee kyllä noita kauppoja ikävä, vaikka eihän sitä palvelua tietysti koko aikaa tarvitse. On kuitekin kiva että mahdollisuus ostosten tekoon on olemassa milloin vain, en voi kieltää sitä! 😉

   • Reply Jerry / Pako Arjesta tiistai, marraskuu 4, 2014 at 12:54

    Oletko muuten käyttänyt tuota mahdollisuutta useinkin :)? Monestihan tulee ajateltua, että tuollainen on kaupungin hyvä puoli, mutta sitten saattaakin tajuta, ettei sitä mahdollisuutta ole käyttänyt kertaakaan :P. Mutta olen ihan samalla kannalla, että on hienoa, kun paikat ovat koko ajan auki.

    • Reply lena keskiviikko, marraskuu 5, 2014 at 15:29

     Kerran! Käytiin ostamassa pari bisseä puoliltäöin. 😀 Eli ei nyt kovin aktiivisesti tule käytyä. Hauska tosin tietää, että mahdollisuus on… helpottaa kummasti kauppastressiä kun tietää ettei ole maailman loppu jos jotain unohtuu.

 • Reply Maarit Johanna maanantai, marraskuu 3, 2014 at 14:42

  Tuo asvalttiviidakko varmaan alkais ahdistamaan mulla viikossa. Luonto on tosiaan mulle tärkeä asia.
  Kuulostaa kyllä hyvältä nuo liikennejärjestelyt, Lontoo tosiaan osasi olla ruuhka-aikoina tosi kaoottinen. En osaa kuvitella tuota jonottamista ennenkuin itse näen että se toimii 😀
  Respect kyllä kaikille 24/7 auki oleville kaupoille. Akureyrissa on ruokakaupat pääosin auki 10-18 arkisin ja se on surkeammin ku Suomessa!

  • Reply Lena / london and beyond tiistai, marraskuu 4, 2014 at 12:09

   Mä oon myös tajunnut tuon luonnon merkityksen täällä. Ihan eri tavalla asioita arvostaa kuin on hetken aikaa ilman… No, ensi vuoden puolella takaisin sitten vehreämpiin maisemiin! Ja takaisin metroverkon pariin, jossa tosiaan ei jonoteta. 😀 Ihan super juttu kyllä tuo jonotus, ei edes haittaa jos ei kyytiin mahdu kun toinen metro tulee parin minuutin päästä. Eli toimii!

   Mä juttelin mun opettajan kanssa eilen tuosta kauppojen aukioloajoista, ja se ei taipeilaisena meinannut uskoa että Suomessa kaupat eivät SAA olla auki. Voi olla että vielä enemmän aiheuttaisi tuo Islanti…. 😉

  Leave a Reply