Jos muuttaisin Suomeen

Tämän kirjoitus on aiheena pyörinyt mielessäni jo pidemmän aikaa. Suomi asuinpaikkana tosiaan pyörii ajatuksissani aina joskus, etenkin nyt kun tuo ensi vuoden lopullinen asuinpaikka on hieman avoinna. Tätä Suomi-juttua tulee mietittyä puoliksi leikillään, puoliksi tosissaan, vaikka tiedänkin että se tuskin tulee koskaan toteutumaan.

Minulle tosiaan iskee aina joskus kausia, jolloin Suomi alkaa yhtäkkiä houkutella. Tällaisia hetkiä seuraa useimmiten silloin, kun viimeisestä vierailusta on kulunut jonkin aikaa. Silloin on hyvin aikaa unohtaa ne tekijät, joiden vuoksi sieltä Pohjolasta joskus lähti maailmalle. Sanotaankin, että monet ulkosuomalaiset katsovat Suomea ns. ruusunpunaisten lasien läpi oltuaan pitkään poissa, ja allekirjoitan tämän väitteen aivan täysin.

Listaan tähän kirjoitukseen muutamia juttuja, jotka Suomeen muuttoa puoltaisivat ja jotka tekevät siitä mahdottoman ja sitten mietiskelen hieman kuvitteellista elämääni, jos Suomessa asuisin.

Mistä ulkosuomalainen jää paitsi?

Tietysti perheen ja ystävien säännöllisestä tapaamisestä, tämä kohta on ehdottomasti ensimmäisenä listallani. Tämä on asia, joka olisi melko helposti ratkaistu jos Suomeen muuttaisimme. Perhe on Kuopiossa, ystävät suurelta osin joko Kuopiossa tai Helsingissä. Toki muutama muu Suomen suuri kaupunki on myös muutamia ystäviäni houkutellut. Olisi helppo hypätä junaan tai ajaa itse toiseen kaupunkiin, jopa hetken mielijohteesta. Tosin on muistettava että lentolippu Lontoosta Helsinkiin saattaa maksaa saman verran kuin junalippu Kuopiosta pääkaupunkiin.

Vuodenaikojen vaihtelu on myös asia, joka on mielestäni hienoa Suomessa. Syksyn pimeä ja kylmä ajanjakso ei liene se houkuttelevin asia, mutta kyllä mielestäni kauniit ja aurinkoiset syyspäivät ovat vaan aivan parhaita. Puhumattakaan ihanista talvipäivistä sekä kevään ensimmäisistä merkeistä. Vaikka Suomen ilmastoa tulee aina kritisoitua, siinä on ehdottomasti hyvätkin puolensa. Voi miten ihana olisi vaikka päästä luistelemaan tai laskemaan kevätauringossa… Eikö vain?

IMG_5755

Unohtamattakaan ihania kesäpäiviä järven rannalla.

IMG_1862

Suomi on myös maana tuttu ja moneen muuhun maahan verrattuna, Suomi on melko turvallinen. Lapset esimerkiksi tekevät yksin koulumatkojaan ja ovat yksin kotona koulun jälkeen. Suomessa olen myös esimerkiksi unohtanut pyörän lukitsemattomana pihaan ja se on siinä tallessa seuraavana päivänäkin. Ainakin näin Kuopiossa.

Suomessa myös tietää miten asiat toimivat ja missä niitä hoidetaan – yleensä nämä asiat myös hoituvat suhteellisen sutjakkaasti omalla kielellä. Terveydenhuolto ja laadukas peruskoulutus ovat Suomessa hienoja juttuja – tosin myös esimerkiksi Englannissa terveydenhuolto NHS:n toimesta toimi ainakin omalla kohdallani moitteettomasti.

Miksi sitten ei?

Suomi on maana hyvä paikka asua ja elää, sitä ei käy kieltäminen.

Kuitenkin meidän tilanteessamme sinne asettuminen tuskin on mahdollista. Työmahdollisuudet ovat paremmat ulkomailla, meille molemmille. Ja viime aikoina Suomesta kantanutuneet YT-uutiset eivät ainakaan paranna näitä mahdollisuuksia. Teoriassa kummallakaan, ei Italianolla eikä minulla, ole mitään Suomeen muuttoa vastaan. Mutta ei meillä ole toisaalta hinkua sinne muuttaa työttömiksikään tai tekemään uran vuoksi kompromisseja. Suomessa ollaan myös hieman nihkeitä myös ulkomailla suoritettuja tutkintoja kohtaan ja minusta on myös palkitsevampaa olla töissä maassa, jossa tutkintojani arvostetaan eikä tarvitse koko ajan olla puolustuskannalla. (tästä asiasta muuten kiinnostaisi kuulla muiden kommentteja / kokemuksia?)

Lasken myös yleisen, negatiivisen ilmapiirin Suomen ongelmaksi. Eron huomaa jo Englannin ja Suomen välillä: Englannissa ihmiset tervehtivät hyvin kiitettävästi toisiaan, myös tuntemattomia. Kauppajonossa saatetaan vaihtaa muutama sana tai autetaan tuntematonta hädässä esimerkiksi ostosten kanssa. Ei sen sen kummempaa tarvitse olla, mutta tuollainen käyttäytymistapa luo heti positiivisempaa ilmapiiriä ympäristöön. Suomessa taas usein näkee aikuistenkin toimesta joskus aivan uskomatonta käytöstä. Miten vaikka sen kaupan oven auki pitäminen voi olla niin hankalaa, varsinkin kun huomaa että takana tulee huonommin liikkuva henkilö? Myönnetään, tämä on yleistystä parhaimmillaan, mutta väitän että Suomessa tällaista tapahtuu esimerkiksi Englantia enemmän.

Suomen hintataso on myös sellainen, että elämänlaatu on usein korkeampi muualla. Vertaan taas Englantiin, mutta jo Englannissa ovat päivittäistavarat ja ruoka edullisimpia Suomeen verrattuna. Eläminen on yleisesti ottaen edullisempaa ja rahaa jää siten käyttöön muuhunkin – Suomen ruokakauppojen hinnat ovat aina yhtä shokeeraavia siellä käydessäni. Tämä tietenkään ei ole ainoa totuus, sillä paljon riippuu myös asuinalueesta ja missä kaupassa käy, ja esimerkiksi nuo Lontoon asuntojen hinnat ovat joskus aivan uskomattomia verrattuna jopa Helsinkiin. Myös reissaaminen Englannista käsin on edullisempaa, edullisia lentohintoja on tarjolla usein ja hyviä diilejä löytyy lukuisia kunhan jaksaa etsiä.

Elämä Suomessa?

Jos kuvitellaan sellainen tilanne, että muuttaisimme Suomeen, olisi meille siellä vain yksi asuinpaikka jota harkitsisimme. Se on Kuopio. Siinä on kaupunki, jossa on luonto lähellä, lepposia ihmisiä, siellä on tietenkin perhe ja ystäviä sekä siellä on edullista asua. Jos en voisi muutta Kuopioon, jäisin mielummin asumaan pysyvästi ulkomaille. En koe muita Suomen kaupunkeja itselleni niin houkuttelevina, että olisin niihin valmis asettumaan.

Nyt oletuksiin. Olettaen että työkuviot olisivat kunnossa ja siten toimeentulo olisi turvattu, uskon että hankkisimme rivitaloasunnon muutamien kilometrien päästä Kuopion keskustasta, läheltä järveä. Noita hyvin rakennettuja, pohjoismaisia asuntoja on joskus Englannissa iso ikävä. Allaolevat (haave)kuvat Kuopion asuntomessuilta parin vuoden takaa, kyllä Suomessa ja varsinkin Kuopiossa asuessa pitää olla ranta lähellä.

2010-08-06

Auto olisi myös pakko omistaa, sillä Kuopion julkisen liikenteen varassa en haluaisi olla. Harrastaisin enemmän liikuntaa hyvien urheilumahdollisuuksien vuoksi, mutta voi olla että matkustaisin paljon vähemmän kuin nyt sillä Kuopiosta käsin reissaaminen on melko kallista. Voi kun Norwegian joskus rantautuisi Kuopioon, sitä kiittelisi moni. Ehkä myös kaipaisin ulkomailta jonkin verran elävämpää ympäristöä ja pidempiä kauppojen aukioloaikoja, mutta samalla nauttisin siitä pysyvyyden tunteesta jota esimerkiksi oma asunto tuo tullessaan.

Ulkosuomalaiset, mitä ajatuksia teillä on asian suhteen? Entäs te Suomessa asuvat, tekeekö joskus mieli asumaan ulkomaille ja miksi?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

32 Comments

 • Reply HH keskiviikko, joulukuu 30, 2015 at 16:54

  Lumiset talvikuvat näyttävät ihan kivoilta, mutta ei sitä todellisuutta jaksa puolta vuotta, jonka talvi kestää oli lunta tai ei. Suomessa on myös varsin tylsää kodin ulkopuolisen elämän suhteen, koska ilmasto on mitä on ja kaikki on kallista.

  • Reply lena / london and beyond keskiviikko, joulukuu 30, 2015 at 21:47

   Mä nyt romantisoin talvia – kirpeitä pakkastalvia. Mutta se vaatii paljon ulkoiluharrastuksia, esimerkiksi hiihto / alamäkilajit. Itse harrastan näitä, ja talvet olivat kivoja. Mutta se on itsestä kiinni tässä. Kallista Suomessa kyllä on, aina meinaa saada shokin kun siellä käy 🙂

 • Reply SannaF tiistai, marraskuu 11, 2014 at 00:03

  Mä oon niin kypsä taas vaihteeks Suomeen, että olisin enemmän kuin valmis pakkaamaan kimpsuni ja kampsuni ja lähtemään ulkomaille – mieluiten juurikin UK:n. Tuntuu, että tää elämä menee täällä vaan ankeemmaksi, työt tiukassa, ihmiset tiukkapipoja jne. Mutta mutta.. en ees tiedä mistä aloittaa työn etsimisen ja tekeekö tällä Sosionomi AMK-tutkinnolla Briteissä yhtikäs mitään. Tuskin. Tosin tässä kohtaa alkaa jo sosiaalialakin niin kypsyttää, vaikka valmistumisesta on vasta vuosi, että mielummin tekisin jotain muuta. Vaikka myisin teatterissa lippuja tai jotain. 😀 En mä tiedä. Britteihin oon aina halunnut – tuntuu, että siellä mua ja mun kuivaa sarkasmia ymmärretään paremmin kuin täällä lottovoitto-maassa… mutta mistä aloittaa. Huokaus.

  Mä oon nyt Kuopiossa ravaamisen aloittanut hiljattain. Pitänee tutustua kaupunkiin vähän paremmin. Vinkkejä? 🙂

  • Reply Lena / london and beyond tiistai, marraskuu 11, 2014 at 13:16

   Jos yhtään tuo UK mietityttää, niin kannattaa ehdottomasti kokeilla! 🙂 Siellä on hyvin paljon erilaisia mahdollisuuksia, ja uskon että suomalaisella sosionomin tutkinnolla saattaa työta löytyäkin. Ainakin jos on työkokemusta ja osaat hyvin perustella mihin tutkintosi on sinua valmistanut. Kannattaa vaikka kysellä kokemuksia Finnish People in London ryhmässä Facebookissa, mikäli kiinnostusta on 🙂 Mulla on alkanut tuo UK näyttämään taas positiivisemmat puolensa, täältä kaukaa katsottuna… mukava paikka kaikenkaikkiaan ja kiva sinne on palata keväällä 🙂

   Vähän kateeksi käy tuo Kuopiossa käyntisi, sinne on kyllä ikävä. Ihan paras kaupunki, ja vinkkejä riittää 😉 Kannattaa kokeilla ehdottomasti Ravintola Shalimaria, josta saa Kuopion parasta intialaista ruokaa. Sitten Kauppakadun varressa on monia kivoja paikkoja kuten Ravintola Malja, pubimainen viinibaarityyppinen paikka. Ja jos italialainen ruoka kiinnostaa, niin Trattoria Sorrento Snellmaninkadulla on tosi jees. Jopa tuo italainen poikaystävä hyväksyi sen.. Kauppakadulla on monia kivoja pubeja ja jos kesällä olet liikkeellä niin Albatrossi on ihan ehdoton, samoin kuin Vanha Satama järven läheisyyden vuoksi. Ja Cafe Satama on ihana, taitaa olla talvisinkin auki. Sorry tästä romaanista, tästä voisi jatkaa vaikka oman postauksen verran… ja niin taidan muuten tehdäkin kun Kuopioon pääsen helmikuussa. 😉 Kivoja Kuopion reissuja!

   • Reply SannaF torstai, marraskuu 13, 2014 at 05:41

    Tuo UK on mietityttänyt koko ikäni aina 16v. lähtien, kun siellä ensi kerran kuukauden kielikurssilla vietin. Ja ne kaikki sun IG-kuvat, joita oon aina kommentoimassa ja kuolaamassa ei oo helpottanu kuumetta lainkaan 😉

    Mä taas epäilen tota mun tutkintoa.. Kun tuntuu, että Briteissäkin pitäisi olla ”qualified social worker” ja sehän mä en ole. Tai mikä noiden tutkintojen vastaavuus on.. who knows. Joo eipä tuota työkokemustakaan omalta alalta juuri ole, kun vuoden verran valmistumisesta vaan kuuntelin ”ei me voida sua palkata kun ei sulla ole kokemusta tai mitään lisäarvoa tuoda meille”-jorinaa joka suunnalta. Aina sama noidankehä, jossa pyörin muinoin jo ennen opiskeluja – silloin ei ollu tutkintoa EIKÄ kokemusta. 😀 Nyt sitten teen määräaikaisena periaatteessa lähihoitajan hommia, vaikkei mulla ole minkäänlaista hoitoalan kokemusta tai koulutusta, kun en muutakaan duunia saanut ja pakko jotain työkokemusta on saada. Ei sitä himassakaan jaksa istua rahattomana.

    Toi ”osaat hyvin perustella mihin tutkintosi on sua valmistanut”-lause sai mut oikeesti nauramaan. Voi elämä.. Oon monesti nauranut kavereille, että on vähän sellainen valesosionomi fiilis, kun meidän koulu oli niin huono ja ei tarjonnut meille vanhustyöhön suuntautuneille opetusta juuri ollenkaan. Sieltä täältä epätoivoisesti jouduttiin raapimaan muista AMK:sta valinnaisina jotain vanhuksiin liittyviä kursseja, että voidaan sanoa, että ollaan ”vanhustyöhön suuntautuneita”. Yksi 10op:n kokonaisuus kuitattiin kolmen kirjan kirjatentillä! Että näin.. Tällä hetkellä tuntuu, että se tutkinto tuolla suuntautumisella valmisti lähinnä työttömäksi, joka haaveilee alan vaihdosta ennenkuin on edes päässyt töihin 😀 Hello harsh reality! Mutta kuten sanoin, muutkin duunit kiinnostaa. Kunhan pääsisin Britteihin. (Joo vielä ne ruusunpunaiset lasit päässä..)

    No niin Shalimar taitaakin olla heti ensi kuussa mulla suuntana sitten. Herahti vesi jo kielelle. Anna tulla vaan romaani, ei haittaa 😀 Kiitos, kuljen siellä nyt ainakin kevääseen asti, kun remppaan tota lego-osastoa hieman esteettisemmaksi ja päädyin sitten toiselle puolelle Suomea asti kulkemaan… Don’t judge me, I have my reasons! 😉 Jos satutaan olee samoihin aikoihin hoodeilla niin vilkutellaan vähintään 😀

    • Reply Lena / london and beyond perjantai, marraskuu 14, 2014 at 08:19

     Mutta hei, jos se UK oikeasti kiinnostaa niin kannattaa kokeilla vaikka sit Lontoon suomalaisten FB ryhmää. Sieltä saa hyvin apuja tai ulkosuomalaisryhmiä facessa. Niissäkin on hyvin apua ja monilla ihan sama tilanne ollut joskus kun sulla. 🙂 UK on kyllä tosi kiva asuinpaikka ja oon ihan innoissani menossa sinne takaisin, vaikkakin aika lyhyeksi aikaa mahdollisesti ennenkuin uudet paikat kutsuvat.

     Kuopiossa ehdottomasti tuo Shalimar kannattaa kokeilla, oon tykännyt siitä. Kiva kun tulee uusia paikkoja. Siinä Shalimarin vieressä (tai no, ”yläkerrassa”) on myös ihan ok kiinalainen ravintola. Oon kyllä luultavasti tuossa kevättalvella Kuopiossa jonkin verran, joten ehdottomasti moikkaillaan jos törmätään 🙂 En tosin aikatauluja tiedä vielä, ne selviävät hieman myöhemmin… mut kiva päästä talvikin kokemaan!

 • Reply Albin Karmann perjantai, lokakuu 31, 2014 at 13:28

  Reilut viisi vuotta Ranskassa asuneena ei ole vielä tullut mieleen paluu Suomeen, vaikka tällä hetkellä oma työtilanne on huono. Olemme integroituneet tähän EU-kansalaiselämään täällä ja tottuneet maan loppumattomaan paperinpyöritykseen ja byrokratiaan. Toisaalta, EU-kansalaisena on helppo olla ja elää arkielämää. Suomesta kantautuvat YT-uutiset eivät ainakaan rohkaise harkitsemaan paluumuuttoa, mutta ei meillä olekaan siellä muuta kuin suku ja aikuiset lapset. Katseet kääntyilevät ympäri Eurooppaa, ja etsivät paikkaa, jossa voisi jatkaa työntekoa ja elämää.

  • Reply lena sunnuntai, marraskuu 2, 2014 at 03:04

   Kiitoksia näkökulmasta! 🙂 Pahoittelut viivästyneestä vastauksesta, migreeni piti koneen kiinni suurimman osan viikonloppua.

   Ranska on myös pyörinyt mielessäni maana, joka kiinnostaa ja joka olisi asuinpaikkana ihan potentiaalinen valinta. Tietysti oma työtilanne on siellä mikä on, kieltä kun puhun vain vähän, mutta riippuu tuosta toisen työstä minne sitä päädytään. Suomessakin on hieman huono tilanne tällä hetkellä, ne ovat itsenikin pistäneet miettimään että tuskin sielläkään työllisesti kovin olisi ruusuista. Ehkä tuo Englanti on kuitenkin kaiksta paras tällä hetkellä.

   Meilläkin on katseet siispä hyvin laajasti ympäri Eurooppaa. Toki muuallekin voisi lähteä, mutta Eurooppa on kyllä ehdoton ykkönen jo sijaintinsa kannalta. Toivotaan että hyvä ratkaisu löytyy teillekin!

 • Reply Voe tokkiinsa keskiviikko, lokakuu 29, 2014 at 22:56

  Usein ulkosuomalaiset naiset ovat ihastuneita uuden kotimaansa miesten avoimuuteen ja hanakkuuteen tutustua. Suomipoika kun ei saa suutaan auki.

  http://www.iltalehti.fi/iltvuutiset/201410290084143_v0.shtml

  Ehkäpä se suomalaispoikien tuppisuisuus on pelkästään hyvä asia.

  • Reply lena torstai, lokakuu 30, 2014 at 06:38

   En nyt ihan ymmarra miten tama liittyy tahan kasittelemaani aiheeseen mitenkaan.

   Taytyy kuitenkin tuohon videoon todeta, etta se on surullista katsottavaa. Tosin olen asunut ulkomailla seka suurkaupungeissa seka hieman pienemmissa, enka ole tuollaista juurikaan kohdannut. Vahan toki, mutta niin myos Suomessa. Eli ei se ihannoimasi suomipoikakaan nuhteeton ole, kuten ei mikaan muukaan kansa. Mutta tuollaista ei saisi tapahtua missaan, se on totta.

 • Reply ottoizakaya maanantai, lokakuu 27, 2014 at 16:10

  Loistava kirjoitus Lena ja erittäin ajankohtainen meitsille. Suomeen palaaminen koittaa joulukuussa, mutta ei suinkaan lopullisesti. Aion kumminkin rauhassa nauttia ainakin muutaman kuukauden Suomen talvesta ja katella ympärilleni, oon 14 kuukaudessa kasvanut huimasti ihmisenä joten ihan mielenkiinnolla odotan miten sopeudun Suomeen. Tällä hetkellä näyttää vahvasti siltä, että Lontoo on seuraava kohde niin duunikuvioiden kuin myös opiskeluidenkin myötä minne olisi hyvä asettua tulevaisuudessa kunnolla. Siitä tiedätkin enemmän niin palaan asiaan myöhemmin kun oon neuvoja vailla.

  Sydneyssä asuessani ikävöin Suomesta lähinnä perhettä sekä ystäviä, välillä myös Suomalaista suorasukaisuutta. Fakta vaan on se, että menestymismahdollisuudet kansainvälisesti, urallisesti, sekä taloudellisesti ovat suuressa maailmassa vaan yksinkertaisesti ihan eriluokkaa kuin YT-Suomessa. Suomen pienenmaan mentaliteetti ei myöskään vedä puoleensa.

  Elin elämäni onnellisimman ja kaikinpuolin elämänlaadultaan parhaimman vuoden lähdettyäni reilu vuosi sitten pois Suomesta etsimään itseäni ja löydettyäni sen, koin ekan kerran, että nyt on vain taivas rajana ja elämän realiteetit vahvistuivat todellisesti, usko itseensä todella vahvistui. Sydneyssä ei ollut tietoakaan lamasta, puhumattakaan Aasian kaupungeista. Suomessa se näyttää olevan läsnä kaikessa, mitä olen ulkopuolisena seurannut. Itsessään siis työtilanne on jo yks iso este, kuten myös palkkataso sekä elinkustannukset suhteutettuna toisiinsa. Isoin ongelma on kumminkin Suomalainen, kärjistettynä pikkumielinen pienenmaan mentaliteetti.

  Niin se vaan on, että suuressa maailmassa vaan taivas on haaveille rajana ja niiden toteuttaminen todellakin mahdollista kuin Suomessa ne monesti lytätään jo heti kättelyssä. ”Se kel onni on, se onnen kätkekööt”. NEVER, I wanna show it, if i have it! 😀

  Oon vuodessa vieraantunut Suomalaisesta mentaliteetistä todella paljon ja siksi se varmasti tulee olemaan totaalinen kulttuurishokki palata sinne. En anna sen häiritä. Helsinki on tällä hetkellä ainoa paikka siellä missä asua ja sinne siis todennäköisesti ainakin hetkeksi asetunkin. Tekis mieli kirjottaa asiasta tarkemmin ja pitemmin ja varmasti sen teenkin, mutta näppis pistää nyt liikaa vastaan. Vielä silti vähän.

  Koska silti perhe ja ystävät on mulle äärettömän tärkeitä, ja Suomessa on omat asiansa mitkä sitoo sinne, haluan olla lähellä sitä. Eurooppa onneksi mahdollistaa täysin toisenlaisen meiningin sen suhteen, ilman, että tarvii olla pallon toisella puolen. Lontoo on tällä hetkellä siis se ykkösvaihtoehto (Berliini kakkosena). Ideaalia on elää paikassa, mistä pääsee suoralla lennolla edukkaasti lentämään Suomeen muutamassa tunnissa. Rakastan Suomea kotimaana ja tunneside sinne on vahva, mutta elän arkeani silti miellummin muualla, dynaamisemmassa maailmassa missä yhteiskunta tukee menestymistä, haaveita sekä yksilön vapautta. 🙂

  • Reply lena / london and beyond tiistai, lokakuu 28, 2014 at 07:11

   Otto, vau. Ma oon ihan mykistynyt, silla sun teksti olis voinut olla kuin mun itseni kirjoittama. Piti ihan pariin kertaan lukea kommenttisi ja todeta etta meilla on tosiaan aika paljon samoja ajatuksia.

   Sulla on ollut ihan huikea kokemus tuo Sydneyn aika, se varmasti antaa uutta perspektiivia elamaan ja sita kautta alkaa miettia etta josko sita olisi kivaa muuallakin. Ma uskon etta se pieni kulttuurishokki sielta tulee, aussit ja suomalaiset on kuitenkin lopuinviimein aika eri planeetalta. Mulle on aika sosiaalisena ihmisena aina hieman ”hankala” olla Suomessa, alan aina juttelemaan kaupan kassalla ja hississa. Joskus juttuseuraa saa, joskus ei. 😀 Mutta noin yleisesti ottaen, sellainen pieni small talk on aina piristava juttu.

   Tuosta pienen maan mentaliteetista. Se on totta Suomessa, jotenkin ollaan kaikkea vierasta vastaan tai suhtaudutaan epailyksella uusiin juttuihin. Se on yksi syy varmasti Suomen kilpailukykyyn, seka yleiseen fiilikseen. Tasta esimerkkina juuri ulkomailla opiskelleiden suomalaisten tyollistyminen. Oi miksi ulkomaille lahteneita syrjitaan, kun heilla voisi ihan oikeasti olla paljon annettavaa, tietoa ja kontakteja? Olen myos havainnut pienta ylimielisyytta Suomessa, lahinna Suomen erinomaisuudesta. Ok, Suomi on ihan oikeasti hyva maa asua ja elaa, mutta silti siella on monta asiaa pielessa. Monesti kuulee etta kaikki siella on maailman parasta. ”Suomessa on maailman paras terveydenhuolto jne”, mutta mielestani olen saanut parempaa (tai ainakin nopeampaa) palvelua Englannissa julkisella. Suomessa kayn yksityisella tuosta syysta. Kun ajattelee, etta kaikki on parasta, ei jaa kehittymiselle ja asioiden parantamiselle tilaa ja sitten kay huonosti (case Nokia). Sori poikkesi aiheesta, piti vaan avautua 😉

   Lontoo on muuten todella mainio paikka asua. Siella on paljon tekemista ja mika tarkeinta, todella paljon uramahdollisuuksia. Lyhyt lento Helsinkiin ja hinnat ovat kunnossa, Suomeen voi lahtea vaikka viikonlopuksi. Ja ihan parasta kuulla etta olet menossa Lontooseen, itse olen siella maaliskuusta – huhtikuusta eteenpain ainakin syksyyn. Eli jos olet tuohon aikaan maisemissa, niin laita viestia ja mennaan vaikka pubiin, olisi hauska vaihtaa kokemuksia! Ja neuvon tietysti mielellani asunto- ja tyojutuissa yms 🙂

   • Reply ottoizakaya tiistai, lokakuu 28, 2014 at 10:16

    Näitä esimerkkejä löytyy vaikka muille jakaa. Ja ihan samoja kokemuksia just siitä miten se Suomen parhaimmuus ei välttämättä olekkaan ihan niin parasta jos vertaa muualle ja pystyy näkemään sen oman pihan ulkopuolelle. Toki olemme etuoikeutettuja asiat on Suomessa äärettömän hyvin mutta siinä se juttu juuri on kun tuntuu, että välillä oikeen tarkotuksella pyritään tuhoamaan hyvä yhteiskunta tolla holhous-systeemillä. Suomi on hyvä esimerkki siitä, miten asiat voisi oikeesti olla paljon paremmin jos tehtäis edes pientä vertailua muuhun maailmaan ja opittaisiin kyseenalaistamaan se oma loistavuus.

    Uutisten lukeminen Suomen poliittisesta tilanteesta, säädöksistä ja koko holhousyhteyskunnasta saa mun veret kiehumaan joten välillä oon huomannut, että on vaan parasta ulkoistaa ittensä pois siitä ja pistää silmät auki muualle ja elää täysin omaa elämäänsä. Nokia on loistava esimerkki ja oikeastaan koko taloudellinen ja poliittinen tilanne. Noh, onneksi meillä on oman elämän vapaus ja se ”maailman paras”-passi, mikä mahdollistaa meille kansainvälisen elämän eikä olla lukittuja yhteen paikkaan! 🙂

    Elämä on sitä miten sen itse kirjoittaa ja lempisanontani on: ”you make luck”.

    Ja ehdottomasti, oon varma, että meillä on paljon jaettavaa. Oon samantein yhteyksissä kun tilanne ja tulevaisuus tästä vähän selkiintyy. 🙂

 • Reply Sanph maanantai, lokakuu 27, 2014 at 14:08

  Hei ihana Lenaseni!!
  Ei näköjään tarvii lähteä rajojen ulkopuolellekaan, kun paluumuuttaminen alkaa houkuttaa… Joskushan mä uhosin, etten enää Kuopioon takas muuta, mutta ajatus on ruvennut koko ajan houkuttelemaan enemmän ja enemmän. Pelkään kyllä, että näen Kuopion myös ruusunpunaisten lasien läpi, kun siellä tulee käytyä nykyään tosi harvoin ja silloinkin yleensä on pidempi loma ja muuta mukavaa tekemistä. Kattelen välillä töitä sieltä suunnilta, mutta tosi asia taitaa olla, ettei mun työmarkkinat siellä (ainakaan) kovin hääppöiset ole ja parempi olis olla täällä suunnilla. Mutta silti. Musta vaan tuntuu, että jos sinne palaisi, niin hetken olis ihanaa ja sit muistais, miksi sieltä halus pois. Kauhean vaikeeta, kun koko ajan haikailee sinne, minne ei pääse 🙂

  • Reply lena / london and beyond tiistai, lokakuu 28, 2014 at 07:02

   Sanna ihana kuulla sinusta! Taidettiin viimeksi vaihtaa livena ajatuksia Kuopio-Helsinki lennolla mille satuttiin vahingossa 😉

   Ma olen vakaasti sita mielta, etta Kuopiolla on tosi paljon hyvia puolia. Ne vaan huomaa silloin, kun lahtee niinsanotusti merta edemmas kalaan. Tosiaan naen kaupungin ruusunpunaisten linssien lapi ja varmasti sinakin, mutta joskus pitaa lahtea kauas nahdakseen koko kuvan. Koko ajan on kylla paikat mielessa, ne jonne ei ”paase”, Sulla Brasilia ja Kuopio, mulla Kuopio ja moni muu paikka. 😀

   Oon Kuopiossa ehka helmikuussa ja varmasti maaliskuussa, joten jos oot maisemissa niin mennaan vaikka lenkille! Tai talvitarinaan 😀

   • Reply Sanph tiistai, lokakuu 28, 2014 at 12:21

    Viisaita sanoja!
    Saisinkohan sattumaan niin, että itekin olisin Kuopiossa noihin aikoihin. Olis kyllä ihan mahtavaa nähdä pitkästä aikaa ja juoruta kunnolla 🙂 Halauksia sinne maailman toiselle puolelle!

 • Reply AnskuBCN maanantai, lokakuu 27, 2014 at 10:14

  Tätä mietitään täälläkin usein, vaikka emme Suomeen olekaan palaamassa. Uskoisin, että asuisimme töiden takia pääkaupunkiseudulla, mutta meillä olisi mökki Etelä-Lapissa. Kävisimme siellä muutaman kerran vuodessa, mutta enemmän matkustaisimme ulkomaille, esimerkiksi Alpeilla. Minä kävisin varmasti usein viikonloppuisin Tukholmassa laivalla, ja kulkisin kaikenlaisissa kulttuuririennoissa, teatterissa ja sen semmoisissa :). Lapset eläisivät vapaampaa elämää, heillä olisi kännykät ja metroliput, mutta viettäisimme paljon vähemmän aikaa perheen kesken. Kaikilla olisi omat menot ja harrastukset. Lasten isovanhempia emme näkisi kovin paljon enempää kuin nytkään, mutta lasten serkut ja tädit olisivat lähempänä. Niin, ja aurinkorasvaa kuluisi vähemmän 🙂

  • Reply Lena / london and beyond maanantai, lokakuu 27, 2014 at 13:54

   Helsingillä on se hyvä puoli, että sieltä pääsee helpommin ulkomaille. Ne Ruotsin risteilytkin ovat hyvin käteviä ja onnistuvat jopa hyvin lyhyellä varoitusajalla. Mökki Etelä-Lapissa kuulostaa aivan ihanalta myös 🙂 Tosin siellä se työtilanne ei varmasti olisi yhtä hyvä. Alkoi Tukholman reissut kiehtoa kyllä kun sen mainitsit… todella kiva kaupunki.

   Ja puhumattakaan niistä ihmisistä, olisihan siellä samassa maassa kiva olla läheisten kanssa. Tosin kun tuossa yllä mainitsin, niin Lontoo ja Kuopio ovat tavallaan yhtä ”kaukana” Helsingistä sitten kuitenkin. Myös hinnassa. 😉

 • Reply Jenni / Globe Called Home maanantai, lokakuu 27, 2014 at 00:16

  Nuo Suomeen muuton hyvät puolet ovat mulla kutakuinkin samat, huonot puolet ei niinkään. Tiedän, että löytäisin Suomesta töitä, enkä laske tuota juroutta erityisen negatiiviseksi, saanpahan itse olla rauhassa vastaavasti juro. 😉 Hintatasokin on kaksipiippuinen juttu, koska vaikka ruokakaupat ovat kalliita, Helsingin keskustan asuntojen hinnatkaan eivät tunnu enää poskettomilta kun on asunut kalliimmissa kaupungeissa.

  Mulla suurin huono puoli olisi elämän tylsistyminen. Liikaa rutiineja, liian vähän spontaaniutta, liian vähän uusia paikkoja ja kokemuksia. Ei tätä nykymenoakaan ikuisesti jaksa, mutta kuitenkin varmasti vielä jonkin aikaa. Ja tosiaan, se matkustamisen helppous ulkomailla, erityisesti kun jo lyhyen ajomatkan päässä on täysin uusia paikkoja joissa tuntee pääsevänsä Matkalle isolla M:llä.

  • Reply Lena / london and beyond maanantai, lokakuu 27, 2014 at 13:51

   Suomi on kyllä jotenkin kaksijakoinen, asiat ovat todella hyvin mutta sitten tulee esille juuri tuo ”jurous”, josta en välitä. Enemmän pidän positiivisemmasta ilmapiiristä, tosin en aivan yltiösosiaalista meinikiäkään jaksa. 🙂

   Olen samoilla linjalla tuossa, että elämäni olisi varmasti jotenkin ”tylsempää” Suomessa. Esimerkiksi Lontoosta on helppo lähteä reissuun ja spontaanimmatkin jutut onnistuvat. Tunnen tekeväni enemmän asioita muualla.

   Helsingin hintoja myös seuranneena on hyvin totta se, että asuntojen hinnat ovat yhtäkkiä jopa ”kohtuullisen tuntuisia” verrattuna moneen muuhun paikkaan. Eivät ne halpoja ole, mutta kyllä Helsingistä paremman luukun saa kuin vaikka Lontoosta samalla budjetilla. Huomattavastikin.

 • Reply Saananna sunnuntai, lokakuu 26, 2014 at 19:25

  Hyvä kirjoitus, monta tutun kuuloista ajatusta löysin tekstistä. Olen samaa mieltä tuosta Suomen katsomisesta ruusunpunaisten lasien läpi, tosin minulla se oli toisin päin. Ensimmäisten vuosien aikana silmilläni oli tukevasti nämä kuuluisat ruusunpunaiset lasit, mutta kun täällä Saksassa on nyt asunut yli kuusi vuotta, alkaa asioita näkemään realistisemmin. Täällä moni juttu on paremmin kuin Suomessa, vaikka niin aina sanotaankin, että on lottovoitto syntyä Suomeen. Tai no, kai se sinne syntyminen olikin lotto voitto, mutta tällä hetkellä – nimenomaan tässä elämäntilanteessa – en haluaisi asua Suomessa. Tärkein hypoteettinen syy muutolle olisi nimenomaan perhe ja ystävät. Toisaalta, kun elämää on viettänyt täällä aikuisiän kynnykseltä alkaen, suorittanut opinnot ja niin edelleen, on niitä ystävyyssyhteitä syntynyt rutkasti täällä ja Suomeen on karsiutunut ne monista tärkeimmät. Elämä vain yksinkertaisesti tapahtuu (lähes) kaikilla tasoilla täällä Saksan päässä. Vieraita saa onneksi säännöllisesti Suomesta, lomilla voi poiketa kotona ja Skypet ja muut on onneksi arkipäivää. Myös mainitsemasi ulkomaisten tutkintojen katsominen nenän vartta pitkin kuulostaa tutulta. Täällä ulkomaan opintoihin suhtauduttiin suurella mielenkiinnolla ja niitä myös hyväksiluetaan hyvällä menestyksellä. Suomen kallius on tietysti jo oma juttunsa – eipä olisi opiskeluaikojen elämänlaatu ollut samaa sorttia, jos olisin tehnyt ruokaostokseni suomalaisessa marketissa Pennyn, Lidlin, Aldin, Norman tai Netton sijasta. 😉 Mutta never say never. Ikinä ei tiedä, mihin se elämä oikein vie. Ja näillä ajatuksilla leikitteleminen ja niiden pohtiminen tekee toisinaan ihan terää. 🙂

  • Reply Lena / london and beyond maanantai, lokakuu 27, 2014 at 12:50

   Kiva huomata, että monilla meillä ulkosuomalaisilla on saman tyylisiä ajatuksia Suomesta. Ne ruusunpunaiset lasit on jännä juttu, ja totuus usein iskee vasten kasvoja siellä Suomessa. Esim juuri se kylmä ja loska. 😉

   Totta on tuo, että elämä on varmastikin Saksassa ”tasokkaampaa”, siellä on edullisempaa monessa mielessä. Oli UK:ssakin, täällä Taiwanissa puhumattakaan.. Tosin Taiwanin ja Suomen vertaaminen ei ole oikein järkevää. Elämä on usein integroitunut sinne uuteen asuinmaahan, ja siellä on kaverit, ystävät ja lähipiiri. Itselläkin on kaverit hujan hajan ympäri maailmaa, Suomessa säilyneet ne tärkeimmät. Kyllähän se toisessa maassa asuminen yhteydenpitoon vaikuttaa. Oon erittäin kiitollinen Skypestä ja FaceTimesta (uusi suosikki), niiden käyttö on todella helppoa ja se videoyhteys on ihan paras. Ja kun Eurooppaan muutetaan, niin ei Suomi ole kaukana. Ollaan muuten Saksaakin pyöritelty mielessä, se olisi yksi suosikkimaistani juuri tuon elämänlaadun ja järjestäytyneet yhteiskunta 🙂

 • Reply Jael sunnuntai, lokakuu 26, 2014 at 17:46

  Mielenkiintoinen kirjoitus.Itsekin mietin välillä että olisi kiva taas muuttaa Suomeen,ainakain aina kesän visiitin jälkeen;D Mutta hyvin on vielä muistissa ne päivät kun menin töihin kun oli pimeää ja tulin töistä ja oli edelleenkin pimeää….Olen asunut täällä Israelissa ihan nuorena ja sitten muutin takaisin Suomeen ja sieltä muihin maihin ja sitten taas tänne,joten tiedän millaista siellä on asua. Tosin esim, Helsinki on muuttunut niin edukseen viime vuosina että välillä houkuttelee ajatus sinne taas muuttamisesta ja onhan minulla siellä lapsikin…
  Jos voisin,asuisin Suomessa kun ei ole kylmä ja on vihreää ja täällä kun ei ole kuumaa;D

  • Reply Lena / london and beyond maanantai, lokakuu 27, 2014 at 12:40

   Ihan totta Jael, ehdottomasti tuo kesä on Suomen parhaita puolia. Silloin siellä on usein lomalla ja alkaa tuntua siltä, että se olisikin ehkä ihan kiva asuinpaikka. Tosin talvi palauttaa aika äkkiä maanpinnalle 😉

   Kun on pitkää poissa, niin asiat muuttuvat ja tuttu maa ei olekaan sitten välttämättä niin tuttu. Se on ihan totta. Itsellä on jotenkin se kuva, että Suomi on jotenkin muuttunut suuntaan, johon en sen haluaisi. Esim nuo ihmeelliset holhoamislait jne, ja sekin kai vaikuttaa siihen että muualla on mukavampaa. Lapsi on tietenkin hyvä syy palata. 🙂

   Hauska näitä juttuja on miettiä 😀

 • Reply Anu Johanna sunnuntai, lokakuu 26, 2014 at 17:16

  Minä haluan kyllä aivan ehdottomasti vielä joskus asua ulkomailla ja syyt on pitkälti samoja kuin sullakin. Vaikka oon itsekin joskus ulkosuomalaisena katsellut Suomea vaaleanpunaisten lasien läpi ja täällä on monet asiat todella hyvin, oon sitä mieltä, että jotkut asiat, kuten tuo ilmapiirijuttu ja sää, on paremmin aika monessa muussa paikassa. Toisille ne asiat on vaan enemmän tärkeitä kuin toisille – mä esimerkiksi inhoan talven pimeyttä ja voisin ihan vain sen vuoksi muuttaa esimerkiksi Etelä-Eurooppaan, mutta toisia kaamos ei häiritse samalla tavalla.

  Viihdyn kyllä Helsingissä hyvin, mutta täällä tympii korkea hintataso niin asumisessa kuin muussakin elämisessä. Ruoka on tosiaan hirveän hintaista nykyään. Mulla ei ole tuota perhebonustakaan oikein Suomessa asumisessa, kun koko muu perhe asuu Lapissa enkä itse halua muuttaa takaisin Pohjois-Suomeen.

  Sitä paitsi muunkin kuin vain yhden paikan näkeminen avartaa kummasti, siinäkin on jo syytä. Aina voi palata takaisin. 🙂

  Tuo suomalaisten työpaikkojen nihkeä suhtautuminen ulkomaisiin tutkintoihin on tosi kurja. Oon kuullut siitä monelta muultakin, vaikka omakohtaista kokemusta ei ole, kun oon opiskellut vain Suomessa. Luulisi kyllä asenteiden muuttuvan pikkuhiljaa, ainakin toivottavasti.

  • Reply lena / london and beyond maanantai, lokakuu 27, 2014 at 04:10

   Kiva kuulla ajatuksiasi Anu! Samoilla linjoilla tosin taidetaan olla. Naita kommentteja lukiessa on kiva huomata etta aika monen kanssa on samoja ajatuksia, ja muiden poikkeavat antavat aina itsellekin ajattelemisen aihetta. Niita on todella mielenkiintoista lukea.

   Tuo hintataso on yksi asia, joka Suomessa tosiaan itseani mietityttaa. Ravintolassa menee aina se alkaen 20e + (eika riita) ja siihen kun ottaa vaikka lasin tai kaksi viinia niin lasku on sellainen, etta jopa Lontoossa silla rahalla syo tasokkaasti. Jos siis ei puhuta niista ihan hienoimmista paikoista. Pimeys ei itseani haittaa, iltaisin on kiva olla kotona tv:n aaressa. Ja lumi piristaa kovasti maisemaa. Tosin tama on taalta kaukaa kasin sanottuna, voi olla etta aani muuttuu kellossa jos Suomeen tulisin 😀

   Mun mielesta ehdottomasti asenteen pitaisi muuttua tuon koulutusjutun kanssa. Suomalaisia on paljon opiskelemassa ulkomailla, ja osa ainakin halunnee palata Suomeen. En tunne Suomen koulutusta juurikaan, mutta on aivan alytonta etta palaavia ei valttamatta haluta palkata. Pitaisi sen jotain kertoa etta on valmis muuttamaan yksin uuteen maahan, hankkimaan kielitaidon ja opiskelemaan kovasti tavoiteajassa. Ihmettelen tata todella paljon.

   • Reply Anu Johanna maanantai, lokakuu 27, 2014 at 07:00

    Mulle pimeys on pahinta Suomessa, mutta lumisesta talvesta kyllä tykkään. 🙂 Se ei vaan aina ole itsestäänselvyys, varsinkaan Etelä-Suomessa. Toivottavasti tästä talvesta tulee valkoinen!

    Oon täsmälleen samaa mieltä tuosta tutkintoihin suhtautumisesta. Suomalaisten ulkomailla opiskelevien määrä sitä paitsi kasvaa koko ajan, varmaan pitkälti Suomen pääsykoesysteemin vuoksi. Sunnuntaisuomalainen kirjoitti aiheesta muutama viikko sitten, ja juttua siteerattiin aika laajasti muissa lehdissä, muun muassa Karjalaisessa. Tässä linkki, jos et ole lukenut ja kiinnostaa. 🙂

    http://www.karjalainen.fi/uutiset/uutis-alueet/kotimaa/item/57336-tartosta-laakarin-tutkinto-70-000-eurolla

    Minustakin ulkomailla opiskelu osoittaa juuri tuota – kummallista, että sitä ei arvosteta! Itse olen kokenut, että samaan aikaan kuitenkin työkokemusta ulkomailta arvostetaan paljon. Mun oli ainakin tosi helppo löytää Suomesta asiakaspalvelutöitä sen jälkeen, kun muutin Kreikasta Suomeen. Kävi hyvin selväksi, että nimenomaan se Kreikka-osio näytti työantajien silmään CV:ssä hyvältä.

    • Reply Lena / london and beyond maanantai, lokakuu 27, 2014 at 14:00

     Kiitos Anu linkistä, todella hyvää luettavaaa 🙂

     Ihan samoilla linjoilla mennään tuon ulkomaisten opintojen suorittamisen kanssa, ihan uskomatonta että sitä ei arvosteta. Joskus tuntuu että esim 3kk kestoista vaihtoa joka koostuu pitkälti ryyppäämisestä (kärjistys) arvostetaan enemmän ja se ei vain mahdu ajatusmaailmaani 🙂 Mutta maassa maan tavalla, kai..

 • Reply Lucky Traveller Merja sunnuntai, lokakuu 26, 2014 at 15:35

  Toivottavasti et käsittänyt väärin edellistä! Tarkoitukseni ei missään nimessä ollut vähätellä Kuopiota! 🙂

  • Reply lena / london and beyond maanantai, lokakuu 27, 2014 at 04:04

   Ala huoli Merja, en kasittanyt! 😉 Ymmarran mita tarkoitit, vastasinkin jo tuohon alle!

 • Reply Lucky Traveller Merja sunnuntai, lokakuu 26, 2014 at 11:49

  Itsekin halusin nuorena kovasti asua ulkomailla, erityisesti Ranskassa, jossa vietinkin paljon aikaa. Nyt olen tyytyväinen siihen, että asun Suomessa (Stadissa) ja matkustelen paljon. The best of both worlds. Näin jälkeen päin ajatellen: perhe ja ystävät, mikä heidät voisi korvata? Niin ja vinkiksi: kyllä täällä Stadissakin on hyvä elää, eikä tarvitse autoa! 🙂 Ehkä olisi parempi verrata Helsinkiä ja Lontoota kuin Lontoota ja Kuopiota?

  • Reply lena / london and beyond maanantai, lokakuu 27, 2014 at 04:03

   Ranska on ehdottomasti maa, jossa itsekin tykkaisin asua. Tai ainakin haluaisin kokeilla ja nahda, tykkaanko. 😀 Harmi vain noilla italialaisilla ja ranskalaisilla on pienta kinaa ja uskon etta Italiano ei olisi kovin halukas… Sinulla on hyva ratkaisu, ehdottomasti. Molemmista jutuista parhaat puolet kuulostaa tosi hyvilta.

   Yritin tehda tuon vertailun melko yleistaen Suomea koskien ja Englantiin vertaillen. Yleensa valtan yleistyksia mutta tahan tahan lyhyeen mietiskelyjuttuun se sopii hyvin. Mietin Helsinkiin vertausta kylla, mutta en tieda Helsingista mitaan, olen kaynyt siella muutaman kerran. Ainoa ero lienee tuossa Kuopion ja Helsingin tyomahdolisuudet, minulla saattaisi olla pienen pieni mahdollisuus saada talla tutkinnolla (MA Asia Pacific Business) sielta toita. Italianolla tuskin 🙂

  Leave a Reply