Suomen suurin matkablogiyhteisö

Mid-Autumn festival: Grilliherkkuja sekä naapurirakkautta

Mid-Autumn Festivaalia vietettiin Taipeissa noin kuukausi sitten. Tarkoitukseni oli kirjoitella aiheesta hieman aikaisemmin, mutta täydellisen unohduksen vuoksi artikkeli näkee päivänvalon vasta tänään. Tänään on kuitenkin kiva palata muistoissa tuohon päivään ja kaikkeen, mitä se piti sisällään.

Mid-Autumn festival on perinteinen sadonkorjuun juhla, jota etniset kiinalaiset ja vietnamilaiset maailmalla juhlivat. Manner-Kiinassa sekä Taiwanissa Mid-Autumn Festival on kalenterissa vapaapäivä ja täällä Taipeissakin se näkyi vahvasti katukuvassa. Perinteisesti Mid-Autumn Festivalin juhlintaan kuuluu yhteen kokoontuminen, hyvä ruoka sekä juoma. Täysikuu liittyy juhlaan hyvin läheisesti, sillä juhlan aikana kuu on täysi ja kirkkaimmillaan.

Juhlan vietto Taiwanissa

Grillaaminen ja grilliruoan nauttiminen on Taiwanissa perinteinen tapa juhlistaa Mid-Autumn Festivalia ja onpa Taipein kaupunkin jopa järjestänyt ihmisille mahdollisuuden grillaamiseen joen varrella sijaitsevissa puistoissa. Asuinalueellamme näkyi myös ihmisiä grillaamassa niin kadulla, pienillä patioilla kuin ovensuissakin.

Mekin päätimme juhlistaa tätä juhlaa kadullamme grillaten, hyvästä ruoasta ja seurasta nauttien. Joten otimme suunnan kohti kauppaa ja niin matkamme kävi kertakäyttöisen grillin sekä herkkujen ostoon. Tämä jos jokin tapa osoittautui hyväksi tavaksi tutustua naapurustomme asukkaisiin. Eli eikun viemään herkkuja eteiseen, grilliä kadulle ja sytytyshommiin!

IMG_9056

IMG_9051

IMG_9048

Yllä näkyvät mooncaket kuuluvat lähtemättömästi Mid-Autumn Festivalin ruokapöytään. Ne muistuttavat hieman keksiä suurempaa pasteijaa (joku varmaan keksisi tälle paremmankin kuvauksen) ja niiden sisältö vaihtelee suurestikin eri alueiden välillä, ja niitä on tarjolla niin makeina kuin suolaisinakin. Esimerkiksi lootuksen siementahna tai makea paputahna on aika tyypillinen mooncaken sisältö. En ole mooncaken suurin ystävä, mutta täälläpäin maailmaa varsinkin Mid-Autumn Festivalin aikaan ne ovat erittäin suosittuja paikallisten keskuudessa ja niitä myydään lähes jokaisessa kadunkulmassa.

IMG_9083

IMG_9078

Lähtötilanne oli se, että meillä oli tarjolla muutama pomelo,vesimelonia, taiwanilaisia ananasleivoksia sekä mooncakeja. Sekä tietysti tuohon lisäksi kaikki grillattavat. Illan mittaan pöytäämme kuitenkin ilmestyi naapureiden toimesta huomattavan paljon lisää herkkuja, niin pomeloiden kuin mooncakejenkin muodossa. Ruoan tuominen tarkoittaa sitä, että meistä oikeasti taidetaan täällä naapurustossamme pitää. Se on mukava huomata, sillä alkuun osa naapureista suhtautui meihin hieman nihkeästi – tällä alueella kun ei asu juurikaan muita länsimaalaisia. Laskeskelin tuona iltana, että noin viidestä eri taloudesta tultiin meitä tervehtimään, niin yksin kuin suuremmallakin joukolla. Tarjosimme kaikille vastapalvelukseksi omia herkkujamme ja niin siinä tuli hymyjä ja joitain sanoja vaihdettua.

Tuo elekielellä ja muutamilla kiinan sanoilla tapahtunut kommunikointi piristi mieltä kummasti ja kunhan tämä kielitaito tästä vielä kohtentuu niin on mukava tutustua naapuruston asukkaisiin paremmin. Hyvällä tiellä ollaan.

PS. Paljon terveisiä Suomen elintarvikevirastoon ja hygieniatarkastajille! Hengissä ollaan ja oikein hyvää ruokaa meille tuli, vaikka tuossa katutasossa ja kadulla ei kaikki direktiivit täyttyne. En tiedä mitä naapureiden kohtalla olisivat tarkastajat tuumanneet, he kuitenkin grillasivat sisätiloissaan eteisessä.

Previous Post Next Post

4 Comments

 • Reply Kthetraveller torstai, 23 lokakuun, 2014 at 11:27

  Huh, joitain direktiivejä rakastavana olisi tosiaan vaatinut hyvin usean oluen kyytipojaksi iltaa myöten. Ihailen sinua!

  • Reply lena torstai, 23 lokakuun, 2014 at 14:26

   Kiitos Kthetraveller! Tiedätkö, paljastan näin julkisesti että taisin pari olutta ottaa tuon prosessin aikana. Italiano on selvästi parempi kuin minä ja kämppikseni yhteensä tuon grillin kanssa joten keskityttiin olennaiseen 😉

 • Reply Jerry / Pako Arjesta torstai, 23 lokakuun, 2014 at 06:15

  Tehän olette jo ihan paikallisia siellä :P. Voin olla väärässäkin, mutta jotenkin luulisin, ettette uskoneet joitain kuukausia sitten, että olisitte kohta grillaamassa tuossa :P.

  • Reply lena / london and beyond torstai, 23 lokakuun, 2014 at 08:09

   Joo en tosiaan olisi uskonut etta tuossa ovensuussa tullaan joku paiva grillaamaan. 😀 No, hauskaa oli ja saatiin paljon uusia tuttavuuksia!

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.