Pohdintaa ostoksista Aasiassa ja juttua Taipein yömarkkinoilta

Jos taiwanilaiset rakastavat jotakin, niin he rakastavat yömarkkinoita ja ruokaa.

Taipei on kaupunki, jossa yömarkkinoita löytääkseen ei usein tarvitse kävellä kovin kauas, ja ruokaakin on yleensä tarjolla jokaisessa kadun kulmassa. Yömarkkinoilla myydään kaikkea tarpeellista ja hyvin tarpeetonta, lemmikkitarvikkeista elektroniikkaan ja vaatteisiin. Taipei herää eloon pimeän tultua, ja sillon on kiva lähteä haahuilemaan päämäärättömästi yömarkkinoille.

Me valitsimme pari viikkoa takaperin kohteeksemme Shilinin, jossa Taipein suurimmat ja kuuluisimmat yömarkkinat sijaitsevat. Siellä on lukuisia risteileviä pikkukatuja, joiden neonvalot hehkuvat pitkälle yöhön – ja kauppa käy. Mikäli olet koskaan haaveillut Heineken-pullon muotoisista puhelimen kuorista tai tietokoneen virralla toimivasta miniatyyrisesta pölynimurista, niin Shilin on oikea paikka juuri sinulle. Shilinissä sijaitsee myös food court, josta saa ostettua paikallisia herkkuja kohtuullisella hinnalla.

Jaan postaukset kahteen osaan, markkinapostauksella omansa ja ruoalle omansa. Näin näistä postauksista ei tule liian pitkiä ja puuduttavia. Nyt luvassa pieni katsaus markkinoiden tarjontaan ja hieman pohdintaa ostosten tekemisestä.

IMG_8729
IMG_8730
IMG_8735
IMG_8740
IMG_8741
IMG_8742

Mistä yleensä pidän itäisessä Aasiassa, on se, että täältä löytyy edullista ja kivaa ostettavaa. Lontooseen muuton jälkeen olen tosin vähentänyt shoppailua ulkomailla hyvin radikaalisti, sillä hyvin monia juttuja löytyy Lontoosta ja on silkkaa hölmöyttä raahata samoja tavaroita kotin maailman ääristä, varsinkin jos ketjuliikkeiden tuotteista puhutaan. Markkinoilta ja toreilta voi kuitenkin täälläpäin maailmaa tehdä löytöjä hyvin huokeasti, ja lähes poikkeuksetta jotain pientä tarttuu mukaan.

Olen asunut Taipeissa nyt vajaat kolme viikkoa ja tänä aikana olen ehtinyt tehnä muutaman kivan vaatelöydön yömarkkinoilta. Tässä asiassa yritän kuitenkin pitää järjen kädessä. Saavuin Taipeihin pienen rinkan voimin, ja koska tarkoitus on lentää lopullisesti takaisin Eurooppaan maaliskuun lopulla, en voi haalia kovin paljoa tavaraa. Pientä pelivaraa toki on, mutta koska lähdemme reissuun maaliskuulla, en ole kovin innokas kantamaan hurjaa määrää tavaraa mukanani. Tosin lennän marraskuussa Italiaan vajaaksi pariksi viikoksi, joten pystyn tarvittaessa viemään tarpeettomia tavaroitani sinne, mutta sekään ei ole tässä tilanteessa kovin ideaali ratkaisu.

Toisekseen, vaateostoksia rajoittaa paikallinen kokomitoitus. Olen eurooppalaisittainkin melko pitkä, joten uskotte varmaan ettei esimerkiksi mekkojen ostamisssa ole mitään järkeä, vaikka muuten ne sopisivatkin päälle. Muutaman pidemmän hameen olen hankkinut, sekä yhden parin varvassandaaleita. En muista milloin olisin viimeksi käyttänyt lippistä, mutta joka paikassa myytävät baseball-lippisten tyyliset lipat näyttävät olevan kovasti muotia ja jollain tapaa olen alkanut pitää niistä. Sopiva lippis on etsinnässä, kun tuo aurinkokin on paistanut kovaa ja korkealta koko täällä olon ajan. Auringonpistos ei ole sitä, minkä haluan juuri nyt saada, joten lippiksen hankintaa voin perustella myös käytännön syillä.

IMG_8752
IMG_8753
IMG_8754
IMG_8757
IMG_8749

Tietysti tähän kohtaan voi todeta, että onko tavaran jatkuvassa haalimisessa mitään järkeä. Olen tätä asiaa pohtinut pienessä päässäni jo pidemmän aikaa, ja kuten tuolla yllä totesin, olen vähentänyt omaa osteluani hyvin paljon. Sellaista spontaania ostelua lähinnä. Harkitsen nykyään hyvin tarkkaan ostoksiani enkä ostele mitä sattuu niinkuin ennen. Toki huteja tulee, ei siitä mihinkään pääse, mutta kun hieman jaksan asiaa miettiä, niin ostetut vaatteet ovat huomattavasti pitkä-ikäisempiä. Ja samalla kukkaro kiittää.

Myönnän toki sen, että tykkään shoppailla. Olen myös melko tarkka siitä, mitä päälleni laitan. Kuitenkin ne päälle päätyvät vaatteet ovat yleensä juuri niitä, minkä ostamista olen harkinnut hieman enemmän. Oli se sitten tyyriimpi merkkivaate tai markkinoilta ostettu parin euron hame. Ensimmäisiltä Aasian reissuillani yli kymmenen vuotta sitten tuli hankittua vaikka sun mitä vaatekappaletta, lähinnä koska kaikki oli niin edullista. Olen tästä järkiintynyt, vaikka aina silloin tällöin kiusaus ostaa jokin juttu hinnan vuoksi tuleekin vastaan. Kun tämä kiva hame on niin halpakin, näimpä juuri.

Elektroniikkaan liittyvät jutut ovat täällä markkinoilla tosin halvempia kuin Euroopassa, ja esimerkiksi iPhonen laturin johdon saa noin parilla eurolla. Noita juttuja tulee varmasti hankittua kun täältä lähtö koittaa, ja ehkä hankin vielä muutamat kuoret puhelimeen. Ne ovat eksoottisempia, kuin mitä esimerkiksi Suomessa on myynnissä, ja hintakin on edullinen. Tällä hetkellä puhelimessani ei ole kuorta, joten asia on melko akuutti – en halua pari kuukautta vanhan puhelimeni kärsivän liikaa tässä vaiheessa. Tuo olut-kuori on kuitenkin ehkä hieman liikaa, pysyttelen mielummin hieman neutraaleimmissa versioissa. Toisaalta, nämä ostokset voi hyvin perustella tuolla mainitsemallani hintaerolla Eurooppaan. Eikä nyt ihan kaikkea tarvitse aina järjellä perustella, joskus voi hyvin ostaa jotain kivaa ihan spontaanisti, kunhan en tee sitä koko ajan.

IMG_8758
IMG_8759
IMG_8748
IMG_8751
IMG_8756

Nykyään suuri osa rahoistani palaa ruokakokemuksiin, ja vaatteisiin menee paljon vähemmän. Ruokajuttuja on kiva muistella jälkikäteen, kuvien ja muistojen voimin, ja palata Lontoossa menneisiin reissuihin vierailemalla kyseisen maan ravintolassa. Esimerkiksi muutamassa Chinatownin ravintolassa on kiva käydä ja samalla muistella taannoisia Kiinan reissuja. Vaatteet ovat myös kivoja matkamuistoja, mutta uskon että ruokakokemukset pysyvät mukana pidempään.

Millaisia ostoksia te teette reissuilta / ulkomailta? Vaatteita, ruokaa, elektroniikkaa vai jotain muuta?

Previous Post Next Post

10 Comments

 • Reply Maarit Johanna torstai, syyskuu 11, 2014 at 19:26

  Kommentointi toimii! Mikäköhän bugi siinä oli, muissa postauksissa kaikki oli ihan normaalisti. Mutta joo, melekosen paljon krääsää myynnissä. Tuli vaan mieleen että millaistahan olisi olla töissä tehtaassa jossa tuota kaikkea tavaraa valmistetaan… 😮

  • Reply lena perjantai, syyskuu 12, 2014 at 08:59

   Jee niin toimii! jossain oli mennyt kommentointi pois päältä ja se piti kytkeä uudelleen päälle. Outo juttu, onneksi nyt toimii!

   On joo krääsää joka lähtöön. En ees halua miettiä millaista noissa tehtaissa olisi…. viime vuonna tein yliopistolla hieman tutkimusta aiheesta ja olihan se aika shokki välillä, kieltämättä.

 • Reply Lucky Traveller Merja torstai, syyskuu 11, 2014 at 15:40

  Hei! Olen usein miettinyt olisiko Taiwan matkan väärtti. Muistuttaako se sinusta paljon Hong Kongia vai peräti manner-Kiinaa ja miksi? Markkinakuvista tulee mieleen jopa Bangkok. Shoppailun osalta olen ehdottomasti sitä mieltä, että yksi laatutuote on parempi kuin pussillinen ketjuliikkeiden tavaraa. Ja shoppailukicksitkin ovat paljon makeammat! 🙂

  • Reply lena perjantai, syyskuu 12, 2014 at 08:53

   Kiitos Merja mielenkiintoisesta kysymyksestä! Taiwanissa kävin ensi kertaa vuosi sitten ja tykästyin itse kovasti. Miksi, sitä en aivan osaa selittää itselleni, mutta koin että tänne tulisi palata joskus.

   Taipei on paljon Hong Kongia leppoisampi (kiireettömämpi ja leppoisampi elämänrytmi), ja ihmiset ovat täällä äärettömän ystävällisiä. Se on todella kivaa. Taipei on myös asukasluvultaan Hong Kongia pienempi, vaikkakin aika härdelli täälläkin on, varsinkin ruuhka-aikaan. Täältä pääsee myös nopeasti muualle saarelle, esimerkiksi Kaohsiungiin ja rannikolle. Luotijunat kulkevat ja Penghun saaristo on kaunis, se on ehdottomasti bucket-listallani. Olen ollut Hong Kongissa vain muutaman viikon, ja Taiwanissa noin kuukauden tällä hetkellä, joten nämä ovat havaintojani. Verrattuna manner-Kiinaan, Taiwan on ”länsimaisempi” jos niin voi sanoa.

   Yömarkkinat ovat tosiaan hieman Bangkokia muistuttavat. Yömarkkinoita on täällä joka kulmalla ja Taiwan onkin niistä kovin kuuluisa. Ja ruoastaan. 🙂 Eli kannattaa ehdottomasti laittaa listalle, luontoa löytyy täältä, kuumia lähteitä ja paljon muuta kivaa!

 • Reply Lotta Watia keskiviikko, syyskuu 10, 2014 at 16:20

  Mä kans aikasemmin ostin vaatteita ja kaikkea mahdollista krääsää Aasiasta, ”koska halvalla sai”. Nykyään ostan maltillisemmin ja pyrin ostamaan vain sellaista, jota oikeasti tarvitsen. Kaappeja olen viime aikoina ahkerasti tyhjentänyt kirppariin/kierrätykseen, kun sitä vaan on reissuilta kaikemmoista kertynyt.

  Paitojen hihat on Aasiassa monesti liian lyhyet (tai ne lyhyen hameen helmat), mutta mulla on erityisesti ongelmana kenkien löytäminen. Oon Suomessa kokoa 41 ja tuo menee aasialaisten kokotaulukkojen ulkopuolelle. Lenkkareita miesten puolelta löytyy, tai beach-sandaaleita, mutta nättejä naisten kenkiä ei sitten millään. :-p

  • Reply lena torstai, syyskuu 11, 2014 at 14:44

   Meillä taitaa olla aika samanlainen tarina! Juurikin tuo ”koska halpaa” oli oma perusteluni, joka sitten myöhemmin ei tuntunut kovin fiksulta. Mulla on Suomessa monta kaapillista tavaraa menossa kirpparille, maaliskuussa taidan yrittää päästä niistä eroon.. oli tarkoitus päästä niistä eroon jo aiemmin, mutta tuli lähtö Lontooseen suunniteltua aiemmin ja se jäi. Aikamoinen hommahan siinä kirpparissa aina on.

   Hyvä huomio nuo hihat, itse olen vähemmän pitkiä paitoja ostanut. Mekkoja siitäkin edestä, tosin aika tarkkana saa olla etteivät ne ole liian lyhyitä. Aika moni kiva jää siksi kauppaan 🙁 Kenkiäkin ostin parit, tosin kokoni 38 tuntuu täällä olevan myös joskus aika kiven takana. Ainakin sellainen eurooppalaisittain mitoitettu 38.. Mutta onneksi sulle löytyy kuitenkin lenkkareita, niissä on ollut kivoja malleja aika usein!

 • Reply Elina keskiviikko, syyskuu 10, 2014 at 11:24

  Vaatehuoneesta löytyy yksi Taipein yömarkkinoilta ostettu toppaliivi 😀 Tunnustan pitäväni (etenkin vaatteiden) shoppailusta. Yleensä harrastan sitä kuitenkin lähinnä matkoilla. Suomessa en ruokaostoksia lukuunottamatta shoppaile juuri muualla kuin kirpparilla tai jos shoppailen niin aina sen vuoksi, että tarvitsen esim. uudet kengät. Huvin vuoksi shoppailun sallin vain matkoilla, ihan jo siksikin, ettei niihin matkoihin olisi varaa, jos rahat kuluisi shoppailuun.

  • Reply lena torstai, syyskuu 11, 2014 at 14:39

   Meitä on taitaa olla aika monia, jotka tunnustavat tykkäävänsä shoppailla. 😉 Mutta toki nautin siitä shoppailusta vieläkin, tosin harkitummin nykyään 😉 Totta on tuo, että shoppailu syö ison loven matkabudjetista, joten yritän myös aina ostoksia tehdessä miettiä, miten kauas vaikka tämän hameen hinnalla pääsisi. Toimiva keino… 😀

   Mulla on myös Suomessa tehdyt shoppailut myös todella vähissä, ihan jo hintojen takia ja siksi, että Lontoossa on suuremmat valikoimat. Tarpeeseen tietysti, mutta noin periaatteessa.

 • Reply Rimma keskiviikko, syyskuu 10, 2014 at 10:13

  Hieno juttu, että vuosien varrella ostokäyttäytyminen on muuttunut enemmän harkitsevaksi 🙂 Peukku!

  Itse olen melkoinen antishoppailija, että ensinnäkään en tykkää kierrellä markkinoita taikka kauppoja ja myös ekologisista syistä ostelen tavaraa ylipäätänsä harvoin, siis etenkin vaatetta. Silloin kun jotain ostan, niin pyrin satsaamaan laatuun. Ainahan merkki ei tietenkään takaa laatua, joten huteja on tullut vuosien varrella tehtyä. Äitini sanoin, köyhällä ei ole varaa ostaa halpaa 😀

  • Reply lena torstai, syyskuu 11, 2014 at 14:35

   Mä tykkään myös muutoksesta. Se tuo mukanaan sen, että ostaa vain tarpeellista ja tavaraa, mille on käyttöä. Ei niitä vaatteita kaapin pohjalle lojumaan 🙂

   Tuo laadun ostaminen on todella hyvä pointti, kuten kirjoitinkin, olen huomannut että ne vähän kalliimmat vaatteet pysyvät käytössä pitkään ja ns. suosikkeina. Tietysti aina kukkaron tilanteesta on kiinni, mitä tulee hankittua, mutta noin periaatteena tuo on hyvä ja toimiva. Toki nytkin minulla on päällä H&M shortsit, jotka ovat 5 vuotta vanhat, ja ihan lempparit. Eli joskus näinkin 🙂

  Leave a Reply