Muutto Taiwaniin: Ensimmäinen viikko

Taipeihin saapumisesta on kulunut hieman vajaa viikko. Vaikka asumista on näin lyhyessä ajassa vähän vaikea sen kummemmin kommentoida (muutakuin että tämä viikko on ollut oikein mainio), niin voin kuitenkin hieman avata menneen viikon tapahtumia täällä blogissa.

Lyhyesti tiivistettynä: Tämä viikko on pitänyt sisällään byrokratian kanssa vääntämistä, asuntoasian järjestämistä sekä hieman kaupunkiin tutustumista.

Aloitetaan siitä asunto-asiasta, josta olen täällä aiemminkin maininnut. Asunto on, ja kaikki siihen liittyvä byrokratia on nyt jokseenkin kunnossa. Hyvä niin. Täällä kirjoitinkin siitä, miten tapasin vuokranantajan heti tulopäivä silmät ristissä ja sovimme että palaamme sopimusasiaan myöhemmin kun kaikki olemme paikalla ja levänneitä. Alkuviikosta vuokranantaja sitten saapui talollemme sopimuksen kanssa, tuomaan lisää kalusteita ja sopimaan kanssamme muista käytännön asioista. Meillä on kyllä kivat vuokranantajat ja kolmessa sukupolvessa tuli perheenjäseniä meillä piipahtamaan. Pienin tykkäsi katsoa muumeja Youtubesta kun asioita hoidettiin, ja nyt meillä on tv, kalusteita sekä turvallinen kaasuhana. Tv:stä tosin näkee vain kiinankielisiä ohjelmia, mutta ei kai se nyt niin justiinsa ole.

Tältä meidän kotikadulla näyttää. Perinteinen taiwanilainen pikkukuja, sellaisen varrella talomme sijaitsee.

IMG_8623

Sitten se byrokratia.

Arvaattekos miten helppoa on avata pankkitili tässä maassa, kun ei osaa sitä kiinaa muutamaa sanaa enempää? Pankissa vierähti tunti jos toinenkin, ja kiitos eräälle todella kivalle jenkkipojalle joka jaksoi auttaa meitä lukuisten lomakkeiden kanssa. Hän osasi kiinaa jonkin verran ja oli oikeasti korvaamaton apu kun mietittiin, että mihinkäs ruutuun se ruksi tulee ja mihin tulee kirjoittaa nimi ja osoite yms.

Katsokaa vaikka itse. Mutta hei, me selvittin ja minulla on nyt paikallinen pankkikortti.

2014-08-30

Taiwanilaiset osaavat kohtuullisesti englantia, mutta pankissa oli kerrallaan vain yksi englantia taitava ja jono oli sen mukainen kun kaikki yliopiston ulkomaalaiset opiskelijat olivat samalla asialla, sitä tiliä avaamassa. Ennen pankkireissua meidän tuli käydä maahanmuuttovirastossa hakemassa ID-tunnus, jonka saanti oli onneksi jokseenkin yksinkertaista. Maahanmuuttoviraston ja pankin jälkeen oli kaikki viralliset osuudet hoidettu yliopistolle rekisteröintiä varten, ja ”loma” saattoi alkaa. Meillä on ollut viikko lomaa ennen lukukauden alkamista (lukukausi starttaa syyskuun alussa), ja se viikko alkaa nyt olla lopuillaan.

Tuohon menneeseen viikkoon on mahtunut paljon paikallista ruokaa, hieman sightseeingiä ja omiin kulmiin tutustumista. Ollaan myös käyty italianon kanssa dinnerdatella ja olempa ehtinyt jo tavata paikallisen tuttunikin. Yliopistolla tulee pääosin vietettyä aikaa länsimaisten kanssa (yllättäen, koska kielikoulu), joten on kiva että on myös noita paikallisiakin kontakteja. Osaavat kertoa parhaat paikat ja oppii joka kerta lisää taiwanilaisten tavoista ja jutuista. Eilenkin sain todella hyvän vinkin night marketista, joka on paikallisten suosiossa. Alkuilta kuluikin siellä herkkuja syöden ja perjantai-illan tunnelmasta nauttien.

IMG_8840
IMG_8807
IMG_8870

Näihin tunnelmiin, palataan pian! Taidan lähteä tästä nuudelikeitolle naapurin ravintolaan.. maksaa euron ja on muuten hyvää. Minua on helppo miellyttää tällaisilla jutuilla.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

22 Comments

 • Reply Katja lauantai, syyskuu 6, 2014 at 20:35

  Voi Taiwan! Näitä sun juttuja lukiessa varmasti vielä nousee kunnon kaipaus sinne. 7 päivää Taipeissa oli kyllä liian lyhyt aika!

  • Reply lena maanantai, syyskuu 8, 2014 at 07:40

   7 päivää on ihan mukava aika täällä, mutta toki jos haluaa enemmän nähdä niin aikaa kannattaa varata 🙂 Toisaalta, jos on enemmän aikaa niin kannattaa katsella muuallekin Taiwaniin, itse en ole vielä paljoa nähnyt mutta suunnitelmissa on!

   Yritän parhaani mukaan lietsoa kaipuuta tänne takaisin lähitulevaisuudessa. 😉

 • Reply Sanna Wallenius maanantai, syyskuu 1, 2014 at 05:28

  Kiva lukea uudesta kotipaikasta! Jään mielenkiinnolla seuraamaan arjen asettumista sinne. 🙂

  • Reply lena / london and beyond maanantai, syyskuu 1, 2014 at 12:52

   Ihan huippua että tämä Taiwan kiinnostaa 🙂 Palaan asiaan mahdollisimman pian lisäkuulumisten kanssa!

 • Reply Anne | Metallia Matkassa sunnuntai, elokuu 31, 2014 at 17:51

  Erikoista, ettei tuolla pankissa ollut saatavilla lomakkeita englannin kielellä jos siellä kuitenkin asioi paljon paikallista kieltä osaamattomia! No, maassa maan tavalla, eli nyt vaan mars kiinaa opiskelemaan 😉 Onneksi teille sattui kohdalle avulias tyyppi. Mä olisin varmaan ruvennut itkemään noiden papereiden kanssa.. 😀

  • Reply lena maanantai, syyskuu 1, 2014 at 03:21

   Joo, maassa maan tavalla toki… mutta tuo pankki on juuri yliopiston vieressä niin edes lyhyt ohjeistus englanniksi olisi varmasti henkilökunnallekin helpottaaa. 🙂 Onneks löytyi tuo poika tuolta ja selvittiin.. ainakin säästi meidän aikaa kovasti!

 • Reply Heidi / Auringon alla sunnuntai, elokuu 31, 2014 at 16:03

  Kiva seurata sun kotiutumista sinne 🙂 Hieman on jopa haikea olo, kun itse tuskin enää lähtee minnekään asumaan ulkomaille (tai mistäs sitä koskaan tietää, mutta koira ja omistusasunto ainakin jarruttavat sellaisia aikeita, jos niitä tulisi). Ruokakuvat on kyllä olleet houkuttelevia, onneksi pääsen Aasiaan jo kuukauden päästä, jeee!

  • Reply lena maanantai, syyskuu 1, 2014 at 03:19

   Kiva kun kiinnostaa 🙂 Huikeaa että sulla on reissu jo niin lähellä, ei oo enää kauaa että pääset nauttimaan paikallisista keittiöistä täällä.

   Totta on se, että jotkin asiat saattavat jarruttaa ulkomaille muuttoa, mutta toisaalta, on ihanaa että on esim oma koti josta käsin reissata maailmalla. Siihen pyrin itsekin kun täältä pois lähden. 🙂

 • Reply Annika - Tarinoita Maailmalta sunnuntai, elokuu 31, 2014 at 15:01

  Vaikuttaa aivan huipulta! Mulla tekisi niin mieli heittäytyä uuteen kulttuuriin, vaikka ainahan siinä on stressinsä etenkin noissa byrokratian kiemuroissa 🙂

  • Reply lena maanantai, syyskuu 1, 2014 at 03:17

   Siitä vain heittäytymään uuteen kulttuuriin, itse halusin niin pitkään ja täällä ollaan vihdoin. Oon kyllä niin tyytyväinen tästä mahdollisuudesta 🙂 Ja byrokratia … no, se nyt on vaan kestettävä. 😀

 • Reply Meriharakka sunnuntai, elokuu 31, 2014 at 15:00

  Kiva seurata asettumisen kuvioita – etenkin kuin sukulaistyttö on samaan aikaan lähes samassa vaiheessa, joskin ihan eri puolella maailmaa!

  • Reply lena maanantai, syyskuu 1, 2014 at 03:16

   Tosi kiva että kiinnostaa! 🙂 Tähän aikaan vuodesta on varmaan melko paljon ihmisiä samassa tilanteessa kun esim vaihdot alkaa… vaikken itse vaihtoon lähtenytkään, niin samassa tilanteessa olevien kokemukset kiinnostaa myös!

 • Reply Ansku BCN lauantai, elokuu 30, 2014 at 17:01

  Voi apua noita papereita….. 😀

  • Reply lena sunnuntai, elokuu 31, 2014 at 05:37

   No äläpä muuta sano…. 😀 Onneksi selvittiin!

 • Reply Leena lauantai, elokuu 30, 2014 at 14:42

  Hieno kotikatu ! Ja aika ihanaa etta tutustuu vuokranantajaan kolmessa polvessa !

  • Reply lena sunnuntai, elokuu 31, 2014 at 05:37

   Oli tosi kivaa että koko vuokanantajaperhe oli paikalla, tosi söpö oli se pienin ja muut olivat tosi mukavia 🙂 Muumit näyttää kelpaavan pienille kansallisuuksista riippumatta!

 • Reply Kaukokaipuun Nella lauantai, elokuu 30, 2014 at 14:11

  Nuo ruokakuvat!

  Mutta siis, nuo paperit näyttävät aivan.. Apua. Onneksi saitte apua ja hommat rullaamaan, ei varmasti mikään maailman helpoin missio!

  • Reply lena sunnuntai, elokuu 31, 2014 at 05:35

   Ruoka on ihan tajuttoman hyvää täällä, en kestä:) Laitan lisää blogiin myöhemmin.

   Paperit olivat aika no… epäselviä minulle mutta se poika tupsahti kuin taivaan lahjana paikalle. 😀 Onneksi tupsahti, olisin varmaan vieläkin siellä pankissa.

 • Reply Katja lauantai, elokuu 30, 2014 at 10:49

  Hyvä, että siellä päässä on saatu asioita hoidettua ja on muuten jotenkin aivan todella ihanan näköistä siellä ainakin kuvista päätellen!
  Ja ehdottomasti kun koulu lähtee käyntiin niin televisiosta vain katsomaan kiinaksi joitain ”helppoja” ohjelmia niin johan kiina sujuu sitten palatessa 😉

  • Reply lena sunnuntai, elokuu 31, 2014 at 05:33

   Täällä on kyllä tosi kivannäköistä ja huippua muutenkin. Kadut on tosi kauniita, toki on sitten niitä vilkkaampia ja sotkuisempiakin. 😉

   Yritin jo katsoa TV:tä mutta meni aika äkkiä taas kiinni. Ehkä se tässä tulevina kuukausina sitten ….

 • Reply Maarit Johanna lauantai, elokuu 30, 2014 at 10:30

  Aah byrokratia. Onnellista lähteä huomenna Islantiin jonne lähetin kaikkinensa ehkä neljä lappusta ja koko homma oli sillä selevä. Varmaan olis ollu melko helppoakin tuo tilin avaaminen englannin kielisillä lomakkeilla. Euron nuudelit kelpais tännekin!

  • Reply lena sunnuntai, elokuu 31, 2014 at 05:31

   Voi vitsi, sulla lähtö jo ihan nyt! Aika rientää… Pohjoismaissa taitaa olla tuo byrokratia hieman eri tasolla. Oli kyllä lappua ja lippua täytettäväksi.

   Ihanaa Islannin aikaa ja kuulumisia odotellen!

  Leave a Reply