Oluenystävän Lontoo – vierailu Fullers Breweryssä

Päivitetty 27.1.2018

Tiedot ja niiden paikkansapitävyys on tarkistettu, ja juttua muokattu kiinnostavuuden nimissä. Linkkejä lisätty.

Oluen ystäville Lontoo on paratiisi, se on tullut minulle viime vuosien aikana hyvin selväksi. Erittäin hyvän olutvalikoiman lisäksi Lontoossa on mahdollisuus myös tutustua oluen valmistukseen panimoissa, siellä kuuluisien  kulissien takana.

Lontoon panimokokemukseni liittyvät läheisesti sukulaisvierailuihin – piipahdin isäni ja Matteon kanssa Länsi-Lontoon Chiswickissä sijaitsevaan Fullersin panimoon (Fullers Brewery), jossa pääsee tutustumaan panimon toimintaan opastetun kierroksen muodossa. Pääsevätpä vierailijat myös maistelemaan eri oluita kierroksen jälkeen.

Fullersin panimon pääasiallinen tuote on ale, muutamaa lageriakin taitaa valikoimista löytyä. Kyseinen panimo on tuottanut olutta jo 350 vuoden ajan, ja nykyäänkin kaikki brändin tuotteet valmistetaan kyseisellä panimolla. Kuuluisin lienee London Pride-ale.

Idean panimovierailuun sain Matteolta, joka oli kyseisessä panimossa juhlimassa ystävänsä syntymäpäivää jokunen kuukausi sitten. Varasimme netistä etukäteen kymmenen euroa maksavan kierroksen ja saavuimme kierroksen aloituspaikkaan panimon pubiin, The Mawson Armsiin, puolta tuntia ennen sovittua tapaamisaikaa.

Varsinainen kierros alkoi puoliltapäivin.

IMG_8559

Fullersin panimolla järjestettävä kierros kestä noin kaksi tuntia ja siihen kuuluu kiertely panimon tiloissa ja tehtaalla. Koska kierrokset järjestetään työaikaan, tulee vieraiden pukea päälleen hyvin kirkkaat, oranssit huomioliivit erottuakseen panimon työntekijöistä. Näin työntekijät osaavat myös varoa vierailijoita, liikummehan vieraina heidän reviirillään, heidän tehdessään työtään.

IMG_8538

Kierros on hyvin informatiivinen sellaiselle, joka ei oluen valmistuksesta tiedä mitään. Eli esimerkiksi minulle.

Pidän toki eri olutlajikkeiden maistelusta (vaikka juonkin olutta nykyään todella vähän, makunystyrät suosivat tänä päivänä enemmän viiniä), mutta sen valmistamisesta minulla ei tosiaan ole mitään käsitystä. Opas kertoi myös asiat selkeästi ja otti huomioon sen, että suurin osa vierailijoista oli kaltaisiani oluen ystäviä mutta autuaan tietämättömiä sen valmistusprosessista. Saimme nähdä valmistukseen käytettävät koneet, haistella eri ainesosia ja nähdä miltä ne näyttävät.

Kierros kuljetti meidät panimon eri tiloissa, jossa korkeuserot olivat joissain kohtaa melkoiset. Meidän piti myös kulkea kapeita portaikkoja pitkin, joten kierrokselle osallistujan on hyvä huolehtia siitä, että vaatetus on asianmukainen.

Panimon nettisivuilla kerrotaan, että avomallisia kenkiä tai löysiä vaatteita tulisi välttää.

IMG_8475
IMG_8492
IMG_8504
IMG_8503
IMG_8479

Kierroksen jälkeen siirryimme porukalla oluen maisteluun, mikä taisi olla se kierroksen kohokohta.

Koska osallistujia mahtuu mukaan kullekin kierrokselle maksimissaan viisitoista, sopii koko porukka hyvin maistelutilaan ja kukin voi esittää kysymyksiään oppaalle niin halutessaan. Oppaamme oli mitä mukavin leidi, ja osasi kertoa asiat kiinnostavasti huumorilla sävytettynä. Kierrokselle osallistujat olivat pääosin brittejä, mutta opas kertoi skandinaavien olleen innokkaita oluen maistelijoita edellisinä viikkoina. (Suomi = Skandinavia on briteille usein yksi sama asia, mutta se heille suotakoon)

IMG_8537
IMG_8491

Fullersilla ollaan selkesti ylpeitä tuotteistaan. Oli asia mikä tahansa, kunnioitan sitä, että asioita tehdään intohimoisesti.

Fullersin panimosta jäi minulle sellainen kuva, että työntekijät ovat ylpeitä työpaikastaan. Fullers omistaa lukuisia pubeja ympäri Britanniaa, tuotteita viedään ympäri maailmaa ja käyttävätpä esimerkiksi British Airways sekä American Airlines Heathrow-New York reitillään panimon tuotteita. Lontoon aikojen lähipubimmekin oli Fullersin omistama, ja sieltä löytyi panimovierailulta tuttuja tuotteita.

Meillä oli oikein mukava parituntinen vierailu, ja varmasti vien Lontoon vieraani tuonne uudemmankin kerran. Kierroksella oli ainakin itselleni rutkasti uutta tietoa ja mielestäni hinta oli kohtuullinen, vaikka on syytä huomioida että hinta onkin muuttunut vierailuni aikaisesta kymmenestä punnasta kahteenkymmeneen puntaan. Vaikka hinta tosiaan on tuplaantunut, on se silti Lontoon mittapuulla kohtuullisenhintainen aktiiviteetti – en jättäisi hinnan vuoksi menemättä. Maksoin kierroksesta tuolloin sen kympin, mutta voisin maksaa nyt sen kaksikin.

Kierrokseen kuitenkin kuuluu paljon maisteltavia oluita – tarjontaa oli niin paljon, että itseni oli pakko laittaa stoppi maistelulle jossain vaiheessa. Keskellä päivää oluen juonti ei ole mielestäni kovin mielekästä, siitä pieni miinus kierroksen aikataululle. Kannattaakin katsella varatessaan niitä myöhäisempiä aikoja. Panimon nettisivuilla kerrotaan seuraavaa:

We run up to 20 tours each week, all led by expert guides who aim to answer all your questions and give you a fascinating glimpse into British beer-making history. The tour lasts around one and a half hours and culminates with the highlight: a tutored tasting of some of Fuller’s finest ales.

£20 tasting tour (£18.52 + £1.48 booking fee)

Our tours currently operate Mon-Sat only, at 11am, 12noon, 1pm, 2pm and 3pm, and are subject to availability. We do not currently run tours on Sundays or public holidays

Fullersin panimokierroksista voit lukea lisää täältä.

Timeoutin artikkeli Lontoon panimoista löytyy täältä.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

14 Comments

 • Reply Kohteena maailma keskiviikko, toukokuu 27, 2015 at 14:00

  Tämä oli loistava postaus, jonne klikkasin suorinta tietä Hammersmith -postauksestasi! Valioliigareissu kavereitten kanssa suunnitteilla ja kun kaikki on olueiden tosiystäviä, niin… 😀

  Fuller’sin tuotteita saa kiitettävästi myös Suomesta eli tekee vierailusta entistä mielenkiintoisemman. Sinne siis kun Lontoo kutsuu seuraavan kerran!

  • Reply lena / london and beyond keskiviikko, toukokuu 27, 2015 at 14:07

   Huippua että tästä postauksesta on monet saaneet vinkkejä. 🙂
   Suosittelen ehdottomasti tuota panimoa ja mainitsen siitä kaikille tutuilleni jotka ovat matkalla Lontooseen. Oluenystävän paratiisi kerrassaan ja kierroksen jälkeen pääsee luonnollisesti maistelemaan tuotteita, tosi kiva ohjelmanumero. Ennen matsia sopiva aktiviteetti vaikka 😉 Kannattaa tsekata tuolta sivulta päivät ja ajat ja varaus pitää tehdä etukäteen. Toimii tosi hyvin ja kokoontumispaikka oli pubissa, siitä se päivä lähtee alkuun. 🙂

 • Reply Hanna sunnuntai, toukokuu 3, 2015 at 18:38

  Hei, löysin blogisi etsiessäni vinkkejä Lontoon matkalleni. Suuri kiitos tästä panimovierailuvinkistä, olimme viime viikon Lontoossa ja kävimme yhtenä päivänä panimokierroksella. Täytyy sanoa, että oli kyllä joka punnan arvoinen ja aion suositella tätä muillekin. Vähän jännitti löydämmekö paikan mutta kartan avulla päästiin perille 🙂 Kaiken kaikkiaan saatiin erittäin kattava tietopaketti oluen valmistuksesta ja enää ei kyllä tavalliset suomalaiset oluet maistu millekään.

  • Reply lena sunnuntai, toukokuu 3, 2015 at 19:05

   Hanna, iso kiitos kommentistasi ja ihanaa että blogistani löytyi hyvä vinkki Lontoon reissullenne. Tämä on bloggamisen paras puoli, esitellä löytämiään kohteita ja kuulla että niistä on pidetty 🙂
   Olen todella tyytyväinen kyseisen panimon toimintaan ja tuohon kierrokseen. Edullinen, hyvin selkeästi kerrottu ja mukavahan se on noita tuotteita maistella kierroksen lopuksi. Matteo oli onneksi käynyt paikan päällä aikaisemmin ja osasi reitin, itse olisin kyllä muuten ollut aika hukassa myös! Kivaa aluetta Lontoossa, mutta ei tule noilla nurkilla usein käytyä.

 • Reply Sofia / Liikkeellä perjantai, elokuu 22, 2014 at 08:26

  Itse en oluesta välitä, siis maun puolesta, mutta valmistus ja esimerkiksi erilaiset maut kyllä kiinnostaa ja varmasti tekisin vierailun panimoon ihan mukisematta senkin puolesta! 🙂 Tosi kiinnostava juttu 🙂

  • Reply lena lauantai, elokuu 23, 2014 at 03:08

   Kiva että tykkäsit Sofia! 🙂 Kannattaa ehdottomasti toteuttaa tuo panimoreissu jos Lontoossa päin olet… kierroksella oli paljon mukana porukkaa jotka vain oikeasti maistelivat vähän olutta ja kaatoivat loput pois, eli kukin omalla tyylillään!

 • Reply Anne tiistai, elokuu 19, 2014 at 19:07

  Tässäpä oiva idea Lontoon matkalle! 🙂 En ole koskaan ollut erityinen oluen ystävä – mutta uskon sen johtuvan lähinnä siitä, että a) olen juonut sitä usein pakon edestä, kun ei ole ollut muutakaan tarjolla b) olen yksinkertaisesti juonut vääriä oluita! Maailmasta luulisi löytyvän vaikka mitä lajia ja makua, että jokaiselle löytyisi sopiva. 🙂

  • Reply lena / london and beyond perjantai, elokuu 22, 2014 at 06:02

   Kannattaa ehdottomasti tutustua tähän Lontoon reissulla 🙂 Olen ennen inhonnut olutta, mutta muutamien viime vuosien aikana siitä on tullut yksi suosikeista. Kannattaa maistella vähän eri lajeja, oma suosikki varmasti löytyy.

 • Reply Maarit Johanna tiistai, elokuu 19, 2014 at 14:39

  Hahaa, minusta Matteo näyttää niin peri-italialaiselta kuin ihminen vain voi näyttää 😀 ja olisipa hienoa käydä olutkierroksella tutustumassa valmistustapoihin! Viskitislaamolla käytiin Irlannissa ja kuulemma valmistusprosessi on osaksi sama. En myöskään ole olutihmisiä mutta Markku on. Todennäköinen kohde mahdolliselle Lontoon matkalle on siis tässä! ^^

  • Reply lena / london and beyond perjantai, elokuu 22, 2014 at 06:00

   No niin minustakin! Ja vaikka näyttäisi skandilta niin eikai se niin tarkkaa ole? Aina en jaksa ymmärtää kaikkien ajatustenjuoksua.

   Markulle tuo on ehdottomasti vierailun arvoinen paikka oluen ystävänä, ja siellä saa myös toureja joihin ei maistelu kuulu jos haluaa käydä tutustumassa paikkaan muuten 🙂

 • Reply Veera Bianca maanantai, elokuu 18, 2014 at 18:11

  hui miten paljon bisseä! En ole bisseihminen, mutta en kieltäytyisi tourista tuolla 😀

  • Reply lena / london and beyond perjantai, elokuu 22, 2014 at 05:58

   Haha, en mäkään alen suurin ystävä ole mutta hyvin se taisi upota. 😀

 • Reply Luikero maanantai, elokuu 18, 2014 at 12:27

  ”En tiedä mistä kohtaa Matteo näyttää skandinaavilta, mutta lukipa opas Matteonkin skandinaavien joukkoon isän ja minun lisäksi”

  Varmaan olet pettynyt nyt, kun ihana italiaanosi onkin skandinaavi. Onhan Suomessa paljonkin tuonnäköisiä tyyppejä.

  • Reply lena maanantai, elokuu 18, 2014 at 13:28

   Joo, nyt harmittaa.

  Leave a Reply